Tähän saakka eroa kokonaiskuolleisuudessa ei ole havaittu.
www.euromomo.eu
Hyvä lähde, kiitos. Tuo data menee vain viikon 10 (2020) alkuun, eli 8.3. saakka. Lisäksi olen tottunut siihen, että useissa hajalähteistä koostettavissa aikasarjoissa on viivettä, ja niitä korjataan joskus jopa monta päivää/viikkoa jälkikäteen, kun raportointiviive on käsitelty.
Graafi jota mielestäni kannattaa seurata on on
Weekly Mortality as a deviation from baseline by country for 65+ years or older:
Kuva: Maakohtaiset poikkeamat viikkokohtaisesta kuolemista 65+v. ikäryhmässä (verrokkina viimeisen 4.5 vuoden saman ajankohdan kuolemat)
Tuossa poikkeamat pitäisi näkyä maakohtaisesti, jollain viiveellä (en tunne tätä aikasarjaa, en osaa sanoa kuinka paljon viivettä).
Lähde:
EURO MOMO - outputs - zscore 65+ years
Eli kannattaa muistaa, että kaikissa käsin koostettavissa aikasarjoissa on lähes aina viivettä, sekä raportoinnissa graafittajille, että graafien tekemisessä. Ainakin raportit Italian tietyiltä seuduilta (mm. Lombardia) ovat nyt, että heillä ei ole aikaa raportoida, kaikki aika menee 24/7 -potilashoitoon. Tilastot tulevat sitten, kun ehditään.
Tällä hetkellä HUS:in raportointiviive on Suomessa karkeasti vähintään viisi päivää tartuntadasta THL:n sivuille (ja varmistetut tapaukset eivät enää vastaa mitenkään tartuntoja, etenkään 14.3. jälkeen).
Hollannin järjestelmästä saamani tiedon mukaan (n. 1.5 viikkoa sitten), Hollannin viive on ollut 6 viikkoa (sairaaladatasta Hollannin tartuntautien tilastoihin).
Lisäksi tilastoissa on aina ongelmia, että mitä luokitellaan mihinkin, etenkin eri taudinaiheuttajien kategorioissa.
Esimerkki, ohessa on New Yorkin alueen normaali influenssakausi marras-helmikuu, jotka ovat vahvistettuja influenssaoireiden tapauksia terveydenhuollon ensiavussa. Maaliskuun alussa on kuitenkin alkanut täysin influenssakauden vaihtelusta poikkeava oirepiikki tapauksia, joita EI ole luokiteltu COVID-19 -tartunnoiksi, koska paikalliset lääkärit ovat sanoneet, että eivät ole saaneet tapauksia testattua (CDC:n käytäntöjen takia).
Aikasarjan osoittanut Johns Hopkinsin kansanterveyden professori, Marin A. Makary, kertoi omien kollegoidensa kokemuksia New Yorkin sairaaloista maaliskuulta ja sanoi, että heillä on jo COVID-19 -diagnosoituja (CT/TT-kuvat, poissuljettu muut influenssa/bakteeri-aiheuttajat) kuolleita, mutta joita EI voi luokitella COVID-19-kuolemiksi, koska CDC ei myöntänyt tapauksille testausta. Eli nämä menevät sekä oireellisina, että sitten kuolemina luokkaan ILI = Influenza Like Illness. Eli niitä EI raportoida COVID-19 -tapauksiksi. Postyymisti testejä tehdään vielä harvemmin, etenkin sitten kun tilanne on jo päällä.
Eli vanhat säännöt mittaamisesta pitävät aina paikkansa:
- mittaaminen on aina peruutuspeiliin katsomista (ja vielä viiveellä sitä)
- mittari on vain niin hyödyllinen kuin mitä se mittaa (mihin se kohdistuu) ja millä tarkkuudella se mittaa (kuinka monta prosenttia mitattavista se onnistuu mittaamaan
Lähde:
NYC ED syndromic surveillance through March 15, 2020
Lähde 2:
The James Altucher Show: 560 - Critical Coronavirus Update: The BEST and The WORST Case Scenarios with Johns Hopkins Dr. Marty Makary on Apple Podcasts