Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Jos meillä on suurehko ryhmä toisessa vaakakupissa ja toisessa yksilön lievät edut (talous, osittain) ja heti vetää kotiinpäin, niin kyllähän se kertoo melkoisesti ko yksilöstä. (on epäluotettava).
Voi jeesus tätä "ylitulkintaa" ja toisten puolesta loukkaantumista, kuten @rewind mainitsi viestissään.

Mun pointtinani oli just vain ne luvut, et onko tälle koronapanikoinnille mitään oikeita luvullisia perusteita. Helppoahan se on lähteä huutelemaan, että tää virus sitä ja tätä, kun se on tappanut vaikkapa 10 hlöä vuorokaudessa ja tämän myötä kaikkien pitäisi mennä karanteeniin, kun samaan aikaan normaali kuolleisuus voi vaihdella vaikkapa 500-1000 hlöllä / vrk.

Jäitä nyt hattuun ja reagoidaan koko touhuun ihan faktojen mukaan. Ja se fakta, minkä haluan tietää on se, että onko nämä koronakuolemat sen normaalin kuolleisuuden lisäksi vai sisältyvätkö siihen normaaliin kuolleisuuteen? Eikä mitään mutuilua, vaan ihan tilastoihin perustuvaa.

EDIT: Lisätään vielä sekin juttu, mikä vaikuttaa tilastointiin on tämä testaamisen määrä. Jos valikoidaan vain ne "varmat tapaukset" (sairaat) joita testataan, niin sehän vääristää noita tilastoja..?

Tätä keskustelua jo pitkään seuranneena , itselle ainakin tullut ajatus tästä ihmisten kyynisyydestä ja itsekeskeisyydestä, joka taitaa olla se valitettava trendi. Itsekin siihen syyllistyn useimmiten ja kyynisyyteen etenkin : Näille kaikille jotka meinaa että karanteeneja ei tarvitse noudattaa ja etenkin nämä ikäihmiset, jotka ovat asiasta valittaneet, heille neuvoksi ja pieni pyyntökin; tehkää se hemmetin hoitotahto testamentti, niin tarvitse sitten viedä niitä vähäisiä resursseja kun paska osuu tuulettimeen ja korona vie sairaalaan.. Joku tässä ketjussa ihmetteli kun ei hoitohenkilöstö käytä suojavarusteita, No kun niitäkin on vain toistaiseksi rajallinen määrä, toivottavasti lisää on tulossa. Tämä havainto phykyn alueelta. Muissa sairaanhoitopiireissä on asiat varmasti paljon paremmin. Onhan ?
 
Joku tässä ketjussa ihmetteli kun ei hoitohenkilöstö käytä suojavarusteita, No kun niitäkin on vain toistaiseksi rajallinen määrä, toivottavasti lisää on tulossa. Tämä havainto phykyn alueelta. Muissa sairaanhoitopiireissä on asiat varmasti paljon paremmin. Onhan ?

Käyttäähän hoitohenkilökunta (aivan jokaisen sairaanhoitopiirin alueella) kuitenkin suojavarusteita, kun pisarateitse tarttuvia potilaita (ml. koronaviruspotilaita) hoitaa. Ei kai suunnistajakaan käytä jääkiekkovarusteita (muuten kuin pelatessaan jääkiekkoa...).
 
Mielenkiintoista, että osa yksityisistä kuntosaleista pitävät salinsa auki tilanteesta huolimatta. "Kunhan tulevat vaan oireettomana treenaamaan, niin ok", ei taida ihan toimia tässä Coronan tapauksessa, kun oireettomatkin saattavat kantaa virusta? Eräs kuntosaliyrittäjä oli laittamassa ovejaan kiinni tämän takia, ja pyysi porukkaa olla peruuttamatta kuntosalijäsenyksiään. Nyt kuitenkin eilisen tiedotuksen jälkeen suunnitelmat muuttuivat ja pitävät ovet auki koska "Tällä hetkellä, Suomen hallituksen tänään tekemän linjavedon mukaan, yksityinen sektori voi pitää kuntosalit auki".

Luulisi, että tähän puututtaisiin?

Toivottavasti menevät mahdollisimman pian kiinni, kun ainakin Tampereella näyttää että paikallinen/kotimainen ketju näyttää vain haluavan hyötyä siitä että kilpaileva pohjoismainen ketju ajattelee terveys edellä. Salilla hiki lentää ja ihmiset puuskuttavat, eikä tällaisen todella helposti tarttuvan taudin kohdalla voi poissulkea kaikkia tartuntamekanismeja. Ei se hengitystieinfektio hiestä erity mutta saleilla ihmiset hiplailevat käsillään niin paljon pintoja sekä pyyhkivät kasvojaan että kontaminaatiota tapahtuu melkoisesti. Juomapullo ja hikipyyhekin ovat erinomaisia tartuntaa välittäviä välineitä.

Juurikin terveet, hyväkuntoiset ihmiset tätä tautia tyypillisesti levittävät eli ovat todennäköisemmin kuntosalienkin asiakkaita. Mitä pidemmälle mennään niin sitä todennäköisemmin kuntosaleillekin eksyy vain niitä kaikkein holtittomimmin käyttäytyviä ihmisiä, sama pätee kaikkeen muuhunkin. Välttäisin kuntosaleja, buffet-ruokailua (varsinkin suojaamattomia, avoimia kylmän ruoan pöytiä) ja julkista liikennettä kuin ruttoa tällä hetkellä.
 
Mutta katsotaan yrittääkö joku maa vaihtoehtoa a), ja katsotaan mikä on lopputulos - ja millainen yhteiskuntajärjestys. Sotilasvallankaappaus on monessa maassa todellinen uhka jos kansalaiset menettävät perusluottamuksen hallitukseen.

Minuakin kiinnostaa vaihtoehdon A toimivuus, eli ei tehdä mitään poikkeavaa, kipataan kuolleet (pitkälti vanhukset) ja teeskennellään että kaikki on normaalia koska tartuntoja ei ole (ei testata). Irania on helppo mollata, mutta nähdäkseni sielläkin on ollut rajua taistelua. Noissa pandemia-kartoilla on jo kuukauden ajan eniten pistänyt silmään Thaimaa, jonka luvut on todella pieniä suhteessa siihen että siellä on pakostikin rampannut Kiinan keskiluokkaa massoittain ja vieläpä kiinalaisten lomakautena. Nythän sielläkin on viime päivinä alkanut ilmestymään maltillisia lisäyksiä, mutta ainakin tähän asti olen mennyt sillä oletuksella että siellä on valittu vaihtoehto A ja eipä vielä näy missään. Mutta Thaimaa + Malesia + Vietnam yhteensä vain 1 kuollut (siihen diagnosoituna ja tilastoituna) ja siinä kuviossa on jotain hämärää, ei ne kuitenkaan nykyisellään NIIN kehitysmaita ole etteikö voisi Italian tapaan testata ja tilastoida. Jotenkin mietityttää, että auttaako se +30 astetta sitten kuitenkin, vaikka asiantuntijat muistaakseni toisin väittävät.
 
Nähdään muuten tuollakin alalla melkoisesti konkursseja kun harva yritys nyt kestää sitä että ovat nyt 3-4 kuukautta ainakin kiinni näillä näkymin. Viittaan tällä kestolla noihin ennusteisiin mitä on pandemialle Suomessa ja joista yhden ylle ketjuun linkkasin pari viestiä taaksepäin.
Niin, mahtaako olla järkevää tai tarkoituksenmukaista pitää koko maata seis noin pitkään. Uskon että yksi kuukausi riittää hidastamaan leviämistä tarpeeksi ja sitten aletaan elämään niin kuin ennenkin. Aika vauhdilla tuo nyt näyttäisi tarttuvan, joten kuukaudessa varmasti leviää tarpeeksi laajalle.
 
Saksan ulkoministeri: 50 miljoonaa euroa ulkomailla jumissa levien Saksalaisten kotiin lennättämiseksi koska uusia maarajoituksia ja lentoyhtiöt peruvat jatkuvasti lentoja. Tietenkin varmaan prio ne maat, joissa heikko terveydenhuoltokapasiteetti ja/tai taso. Itse olisin nyt juuri mieluiten Saksassa tai Itävallassa Euroopassa. Jätin Luxemburgin pois koska on niin pieni valtio.

Suomen ulkoministeriö: ...


"Euroopassa Saksalla on parhaat valmiudet hoitaa tehohoitoa tarvitsevia potilaita. Sataatuhatta asukasta kohden Saksalla on 29,2 tehohoitopaikkaa. Seuraavaksi parhaat valmiudet ovat Luxemburgilla sekä Itävallalla, joilla on 24,8 ja 21,8 tehopaikkaa 100 000 asukasta kohden. Samalle määrälle asukkaita Britannian teho-osastoilla on sänkyjä 6,6 ja Suomessa 6,1."

 
Viimeksi muokattu:
Saksan ulkoministeri: 50 miljoonaa euroa ulkomailla jumissa levien Saksalaisten kotiin lennättämiseksi koska uusia maarajoituksia ja lentoyhtiöt peruvat jatkuvasti lentoja.

Suomen ulkoministeriö: ...


Mitä hyötyä niiden kotiin lennättämisestä on kenellekään?

Mitä vähemmän sitä liikennettä on, sitä paremmin tilanne pysyy kontrollissa.

Ja ainakin esim. Singapore, Etelä-Korea ja Kiina alkaa olla selvästi Saksaa turvallisempia paikkoja nyt.
 
Kuntosalibisnes nyt on muutenkin suurelta osin senverran kannattamatonta, että niitä menee konkkaan viikottain ja sitten taas seuraavassa kuussa timmi tiina aukasee uuden salin samaan osoitteeseen. Tuota alaa ei pidä missään tapauksessa tuke valtion rahoilla.
Kannattaa katsoa kauppalehden protestilistaa, yleisin nimi mikä siellä esiintyy alkaa kolmella kirjaimella: fit.
 
Pitäisik

Heitin tämän hetken faktoja! En trollaa kuten itse teet tuolla kuolleisuuspotentiaali laskelmallasi kymmenistä tuhansista. Italiassa puhuttaisiin sadoista tuhansista ja Kiinassa jo miljoonista, ellei 10 miljoonasta...
Tuolla aikaisemmin Rewind laittoi lukuja mitä Italiassa kuolee ”normi” influenssaan vuodessa, niin 7000-25000 ihmistä kausi ”lentsu” vie.
Enemmän pidän trollauksena tässä ketjussa varmana tietona ruuan loppumisella panikointia! Kumma kun modet sitä antaa tehdä...

Mitäs trollausta tuossa nyt on? :D Ihan peruskoulumatematiikallahan tuo on laskettavissa, kun tiedetään taudin arvioitu levinneisyys (worst case) ja paljonko tästä populaatiosta on riskiryhmiin kuuluvia ja mikä on heidän kuolemanriskinsä olemassa olevan tiedon mukaan (Wuhanin data). Tämän valossahan niitä toimenpiteitä tehdään ettei tultaisi tähän worst case -tilanteeseen.

Kovasti nyt vaikuttaa siltä että et ole kykeneväinen ottamaan sellaista informaatiota vastaan, joka kumoaisi itsellesi rakentamasi kuplan. Onnea valitsemallanne tiellä, tosin trollauksen tänne foorumille voitkin lopettaa.
 
Mitä hyötyä niiden kotiin lennättämisestä on kenellekään?

Mitä vähemmän sitä liikennettä on, sitä paremmin tilanne pysyy kontrollissa.

Ja ainakin esim. Singapore, Etelä-Korea ja Kiina alkaa olla selvästi Saksaa turvallisempia paikkoja nyt.

Onko nuo mainitsemasi EU-maita ja olisitko itse mielummin Saksalaisena Saksassa, vai esim. Marokossa, Dominikaanisessa tasavallasssa, Filippiineillä tai Malediiveillä hoidettavana jos sairastut? Tai voit kysyä ihan Suomalaisena saman kysymyksen itseltäsi. Tuollaisista poliittisista päätöksistä kansalaiset saattavat ajatella, että valtio ajattelee heidän parastaan. Suomi vain toteaa että illmoittele/soita vain jos joudut tehohoitoon tai vankilaan, yms.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä hyötyä niiden kotiin lennättämisestä on kenellekään?

Mitä vähemmän sitä liikennettä on, sitä paremmin tilanne pysyy kontrollissa.

No jos kysytään että "kenellekään" niin tokihan erityisesti vanhemmalle väelle on erittäinkin houkuttelevaa päästä tänne suomalaisen veronmaksajien terveyshoidon piiriin (vaikka se tukossa olisikin), verrattuna vaikka siihen että alkaa jossain Malagassa haahuilemaan että mistä saa apua. Erityisesti jos on koko ikänsä dokannut siellä aurinkorannoilla.
Tietty yhteiskunnallisesti asia erikseen, en nyt usko että niitä sieltä millään Finnairin charttereilla aletaan hakemaan, ei ne sentään muslimeita ole.
 
Presidentin viimeisimmästä puheesta huolimatta, Floridassa otetaan rennosti...




Tämä suurten ihmismäärien pohjaton typeryys ympäri maailmaa on ollut itselle kyllä aikamoinen yllätys. Jotenkin sitä vaan luuli, että paljon suurempi osa ihmisistä maassa kuin maassa olisi tätä fiksumpia. Mutta kaikissa länsimaissa näyttää tilanne olleen sama, liian suuri osa ihmisiä ei vaan itse toimi oikein, niin sitten tarvitaan ulkonaliikkumiskiellot ja poliisit niitä valvomaan. Vaikka tauti on levinnyt ympäri koko länttä ja ongelmissa olevien maiden terveydenhuollon ihmiset kertoo ongelman vakavuudesta ja potilasmäärän takia hoitamatta jäävistä ihmisistä, niin ei, sekään ei vielä saa ihmisiä uskomaan että ei vaan voida jatkaa normaalia elämää tässä kohtaa.

Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä jälkeenpäin miten taudin tuhot muuttavat eri kansakuntien suhteita ja suhtautumista toisiinsa. Voisin itse ennustaa, että aika moni lopettaa Kiinan ja muiden Aasian maiden halveksumisen "kehitysmaina", kun selviää että siellä tästä selvittiin fiksumpien toimien avulla merkittävästi vähemmillä ihmishenkien, työpaikkojen ja yritysten menetyksillä. Tämä myös testaa vahvasti eri kulttuurien säilymisen mahdollisuuksia. Mikään kulttuuri ei tämän takia tietysti häviä, mutta toiset selviää vahvoina, toiset kärsii enemmän.
 
Tähän saakka eroa kokonaiskuolleisuudessa ei ole havaittu.
1584433310935.png

EURO MOMO
Kiitos linkistä. Seurataan tilannetta.

Tästä linkistä sen verran, että sen mukaan alle 15-vuotiaiden kuolleisuus on aikalailla vakio, olipa vuodenaika mikä tahansa. Yli 15-vuotiailla kuolleisuus nousee aina talvisin. Kuolleisuuden nousulla ei isoa eroa 15-64v ja 65+ ikäryhmien välillä.

Tämä pistää väkisinkin miettimään, että onko tämä sittenkin ihan normaali kausivaihtelu, jolla vaan uusi nimi ja sen myötä se tuntuu pelottavalta? En tiedä. Koitan suhtautua tähän rationaalisesti ja ottaa kaikki lähteet/näkökulmat huomioon ennen kuin teen omia päätelmiä.
 
Jos kuntosalilla on keskeytysturva vakuutus niin omaehtoisella sulkemisella ei saa vakuutuksesta mitään. Täten yrityksen kannattaa pitää ovet auki niin kauan että valtio kieltää kuntosalien auki pitämisen. Suositus ei ole määräys. Sitten kun määrätään kiinni niin kuntosaliyrittäjä voi soittaa vakuutusyhtiöön ja saadaa keskeytysturvavakuutuksestansa rahaa.

Moni yrittäjä joka vapaaehtoisesti valtion suosituksen perusteella ilmoittaa sulkemisista ja perumisista ei saa vakuutuksestansa mitään, olettaen että heillä on keskeytysturva.
Tuskin maksaa vakuutus mitään jos/kun valmiuslailla löydään paikat säppiin. Keskeytysvakuutus koskenee enemmin vesivahinkoa tms. "normaalia". Mutta kun valtio sulkee puljen niin vuokranmaksuvelvoite loppuu siihen, se on iso kuluerä.
Mitä hyötyä niiden kotiin lennättämisestä on kenellekään?

Mitä vähemmän sitä liikennettä on, sitä paremmin tilanne pysyy kontrollissa.

Ja ainakin esim. Singapore, Etelä-Korea ja Kiina alkaa olla selvästi Saksaa turvallisempia paikkoja nyt.
Jotkut maat nyt vaan haluavat _huolehtia_ kansalaisistaan ja se huolehtiminen on mahdotonta jos se on ulkomailla. Kun jamppa haetaan kotiin ja se kuolee kotimaassa, tilanne on huomattavasti pienempi poliittinen katastrofi kuin että jamppaa ei haeta (ei edes yritetä kuten Suomi tekee) ja se kuolee ulkomailla. Paluuhan on vapaaehtoista, mutta valtio järkkää tuossa mahdollisuuden siihen, toisin kuin Suomi (tule takas jos pääset, evvk)...
 
Tänne tulee nyt niin paljon viestejä, etten ole ihan kaikkea ehtinyt kunnolla lukea, joten voi olla jo postattu. Voisikohan hallituksen valmiuslain ja poikkeussäännösten aktivointiin olla vaikuttanut varsin vahvasti ECDC:n 12.3. antama nopea riskinarvio (Rapid Risk Assessment). Siellä kun löytyy mm. tällainen kohta sivun 4 lopusta:
Transmission in pre-symptomatic stage of infection: In addition to case reports, pre-symptomatic transmission has been inferred through modelling, and the proportion of pre-symptomatic transmission was estimated to be around 48% and 62% [41]. Pre-symptomatic transmission was deemed likely based on a shorter serial interval of COVID-19 (4.0 to 4.6 days) than the mean incubation period (five days) with the authors indicating that many secondary transmissions would have already occurred at the time when symptomatic cases are detected and isolated [42]. Major uncertainties remain in assessing the influence of pre-symptomatic transmission on the overall transmission dynamics of the pandemic.
Ettei noita koulujen sulkemisia, tapahtumien kieltämisiä sun muita nyt ihan hatusta olla vedetty, vaan tässä kohden ainoita keinoja hidastaa viruksen leviämistä. Jos yli puolet jatkotartunnoista tapahtuu jo ennen oireiden ilmaantumista, ei siinä pelkkä oireisten eristäminen ja varmistuneille tapauksille altistuneiden valvomaton karanteeni juuri auta (totta kai eristykset pitää silti tehdä, mutta yhtenä keinona sosiaalisen etäännyttämisen osana).
 
erveisiä sinne Taivastelun ja Hämmästelyn Laitokselle. Miksi kukaan uskoisi mitä siellä linjataan? Tässä ketjussa on tammikuusta lähtien hyvinkin selkeästi tuotu esille miten epidemia ja sen aiheuttamat yhteiskunnalliset toimenpiteet tulee leviämään laajalti (myös Suomeen ja Eurooppaan), perustuen dataan ja julkaistuihin tutkimuksiin. Meanwhile at THL:

Näin sitä voi aina jälkeenpäin irrotella, kun tilanteen mukaan mennään. Niitä voi enemmän ja vähemmän irroitella oman mielen mukaiseksi ja ymmärtää omalla tavallaan. Mutta antipatia näkyy helposti läpi ja erottuu rakentavasta kritiikistä.

edit. Tämä on mielestäni se oikea tapa lähestyä tilannetta vastuulliselta viranomaiselta:

– Suomessa ei pidä ylireagoida eikä mihinkään paniikkiin ole syytä, vaan tilanne vaatii huolellista analyysia ja riskinarvion päivittämistä mikäli sille on tarvetta, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jussi Sane Ilta-Sanomille.
 
Tässä kun on ollut nyt spekulaatioita niinkuin monesta muustakin asiasta tämän COVID-19 suhteen, muunmuassa lääkehoidon ym. suhteen, kuten väittämät "vältä ibuprofeiinia, kortisonia".

Esim. kortisonin käytön lopettaminen saattaa jopa viedä perussairaan ihmisen sairaalahoitoon yksistään ja pahentaa yleistilaa sekä altistaa taudille vielä entisestään.

Onko näistä tullut missään ihan kovaa faktaa eli tutkimustuloksia vai pelkkiä twitter heittoja jostain suunnasta ja lääkärihenkilöstön havaintoja. Oletan että esimerkiksi kortisonin käyttöön luetaan esimerkiksi suun kautta otettava kortisoni joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti koko kehoon sekä hengitettävä (esim. astma) joka on yhteydessä suoraan keuhkoihin. Luetaanko myös esimerkiksi nyt kesällä allergisen ihmisen ottama kortisoninenäsuihke mukaan jota myydään esimerkiksi apteekeissa reseptivapaana? Itse näissä tilanteissa järkevästi ajateltuna sen allergisen ihmisen allergian hoidon olevan tärkeässä asemassa sekä perussairauksien hoidon.
 
Viimeksi muokattu:
Lääkäreitä 1000 asukasta kohden (tiedot vuosilta 2016-2017)

Ruotsi 5.4
Norja 4.6
Tanska 4.5
Suomi 3.8

Vertailun vuoksi
Italia 4.1

Lähde: Physicians (per 1,000 people) | Data
Hoitajavertailu olisi järkevämpää, lääkärit kun ei yleensä osaa edes sitoa haavoja saatikko toimia hygieenisesti, diagnoosit ne voi toki antaa vaikka sadalle, mutta se ei tässä koronatilanteessa sekään ei ole kovin kriittistä. Toimenpiteet suorittaa yleensä hoitajat ja niistä se pula tulee.
 
Ettei noita koulujen sulkemisia, tapahtumien kieltämisiä sun muita nyt ihan hatusta olla vedetty, vaan tässä kohden ainoita keinoja hidastaa viruksen leviämistä. Jos yli puolet jatkotartunnoista tapahtuu jo ennen oireiden ilmaantumista, ei siinä pelkkä oireisten eristäminen ja varmistuneille tapauksille altistuneiden valvomaton karanteeni juuri auta (totta kai eristykset pitää silti tehdä, mutta yhtenä keinona sosiaalisen etäännyttämisen osana).
Kunnat voi pistää koulut/kirjastot what ever kunnan toiminnot kiinni koska vaan, AVIt voi perua tilaisuudet koska vaan. Ei näihin mitään valmiuslakia tarvita... Toisekseen kaikki tietävän THL:n mukaan ei voi tarttua ellei ole oireita :).
 
Hoitajavertailu olisi järkevämpää, lääkärit kun ei yleensä osaa edes sitoa haavoja saatikko toimia hygieenisesti, diagnoosit ne voi toki antaa vaikka sadalle, mutta se ei tässä koronatilanteessa sekään ei ole kovin kriittistä. Toimenpiteet suorittaa yleensä hoitajat ja niistä se pula tulee.

Ymmärrän tämän Suomen lääkäridissaustrollauksen vielä kun puhutaan palkoista ja miten helppoa on nostaa mukavaa palkkaa tekemättä mitään, mutta ei ehkä kannata epidemian alkaessa tai ollessa päällä vähättelemään niiden lääkärienkäään tärkeyttä. Selvästi tiukka käsitys mitä toimenpiteitä lääkärit tekevät.
 
Kunnat voi pistää koulut/kirjastot what ever kunnan toiminnot kiinni koska vaan, AVIt voi perua tilaisuudet koska vaan. Ei näihin mitään valmiuslakia tarvita... Toisekseen kaikki tietävän THL:n mukaan ei voi tarttua ellei ole oireita :).
Niin voi, kaikkea muutakin voi tehdä. Ei vissiin näyttänyt tapahtuvan riittävässä laajuudessa, joten tekevät sitten vähän laajemmin pakottavan päätöksen. Tuo THL-heitto taas, ovat he sitä mahdollisena pitäneet jo viikkoja, eivät vain kovin todennäköisenä. Nyt tilannekuva on heillä selvästi muuttunut, joten ihan turhaa tuollaista on enää tähän heitellä. Kuten sanoin, eiköhän siellä ole ECDC:tä kuunneltu ihan vakavissaan nyt.

Muokkaus: tästä vähän lähdettä tuolle, että THL on pitänyt oireettomana tartuttamista mahdollisena jo pitkään. 25.1. Ylen uutiset: "THL:n mukaan kyseinen virus voi tarttua 1-2 päivää ennen oireiden ilmenemistä".
 
Viimeksi muokattu:
Tulipa lopetettua rööki oikeaan aikaan, pari kk sitten aloin vähentää, kk sitten hain champix-kuurin ja nyt voin sanoa jo olevani ex-tupakoija. Vähentää varmaan koronan oireitakin huomattavasti sitten jos/kun sen saa.
Kai sillä röökaamisella pitkäaikaisvaikutuksiakin on keuhkoissa?
Tärkeintä on saada tupakoinnin aiheuttama krooninen tulehdustila laskemaan ennen kuin korona iskee, eli jo lyhytaikaisella tupakoinnin lopettamisella on todennäköisesti vaikutusta.
 
Näin sitä voi aina jälkeenpäin irrotella, kun tilanteen mukaan mennään. Niitä voi enemmän ja vähemmän irroitella oman mielen mukaiseksi ja ymmärtää omalla tavallaan. Mutta antipatia näkyy helposti läpi ja erottuu rakentavasta kritiikistä.

Se "tilanteen mukaan" on liian kirjaimellista kun se ei sisällä minkäänlaista proaktiivisuutta, vaan pelkkää sokeaa tuijottamista tämän päivänhetken tilastoon ilman ennustemalleja. Jos jotain vakavastiotettavia ennusteita tai tieteelliseen tutkimukseen perehtymistä olisi siellä tehty, niin ne kommentit olisivat olleet paljon neutraalimpia ja virusta kunnioittavampia, koska olisivat tienneet että kuukauden päästä kaivetaan ne kommentit esille.
 
Kiitos linkistä. Seurataan tilannetta.

Tästä linkistä sen verran, että sen mukaan alle 15-vuotiaiden kuolleisuus on aikalailla vakio, olipa vuodenaika mikä tahansa. Yli 15-vuotiailla kuolleisuus nousee aina talvisin. Kuolleisuuden nousulla ei isoa eroa 15-64v ja 65+ ikäryhmien välillä.

Tämä pistää väkisinkin miettimään, että onko tämä sittenkin ihan normaali kausivaihtelu, jolla vaan uusi nimi ja sen myötä se tuntuu pelottavalta? En tiedä. Koitan suhtautua tähän rationaalisesti ja ottaa kaikki lähteet/näkökulmat huomioon ennen kuin teen omia päätelmiä.
Toi tulee vaan viikon jäljessä. Mutta hyödyllinen linkki joka tapauksessa mittakaavan asettamiseen.
 
Se "tilanteen mukaan" on liian kirjaimellista kun se ei sisällä minkäänlaista proaktiivisuutta, vaan pelkkää sokeaa tuijottamista tämän päivänhetken tilastoon ilman ennustemalleja. Jos jotain vakavastiotettavia ennusteita tai tieteelliseen tutkimukseen perehtymistä olisi siellä tehty, niin ne kommentit olisivat olleet paljon neutraalimpia ja virusta kunnioittavampia, koska olisivat tienneet että kuukauden päästä kaivetaan ne kommentit esille.

Tähän kun vielä lisätään että testauksen osalta jäätiin noin pahasti jälkeen jo heti alkumetreillä, niin THL ei selviä tästä tapauksesta millään tapaa puhtain paperein.
 
Ymmärrän tämän Suomen lääkäridissaustrollauksen vielä kun puhutaan palkoista ja miten helppoa on nostaa mukavaa palkkaa tekemättä mitään, mutta ei ehkä kannata epidemian alkaessa tai ollessa päällä vähättelemään niiden lääkärienkäään tärkeyttä. Selvästi tiukka käsitys mitä toimenpiteitä lääkärit tekevät.
Mistään dissauksesta/trollauksesta ole kyse puhdasta faktaa, hoitajat ne toimenpiteet yleensä suorittaa. En ole sanonut etteikö lääkäreitä tarvittaisi myös pandemiassa, mutta hoidon riittävyys on enemmän kiinni hoitajamäärästä. Trolli-sanan käyttöä voisi jatkossa jättää pois vaikka jokin asia ei omaan ajattelutapaan sopisikaan.
 
Kylläpä tuli kummallinen fiilis eilisestä tiedotustilaisuudesta. Vakava paikka, enkä oikein osaa kuitenkaan täydellä vakavuudella ilmeisesti asiaa ajatella. Edelleenkin hieman vähättelen koko juttua, on se sitten tervettä järkeä, hulluutta tai sitten vaan perusreaktio uuden äärellä. Eilisestä tuli tosiaan fiilis, että jos Suomessa syttyisi sota ja väestölle kerrottaisiin evakuointisuunitelmia/poikkeustilakäyttäytymistä.. niin fiilikset olisivat varmaan saman tyyppiset. Snadin epäuskoiset, eikä oikein halua uskoa, että tällaisille toimille on tarvetta.

Hyvä, että hallitus reagoi ja toivotaan, että nämä toimenpiteet ovat nyt sellaisia joilla on aito vaikutus asiaan. Ylilyöntejä tai alilyöntejä on helvetin vaikea vielä pohtia, koska koronaan liittyen tuntuu olevan enemmän kysymysmerkkejä ilmassa kuin aitoa tietoa. Tästä kertoo selkeästi se, että ymmärrys ja suhtautuminen asian vakavuuteen muuttuu viikosta toiseen jopa asiantuntijaosastolla.
 
Mistään dissauksesta/trollauksesta ole kyse puhdasta faktaa, hoitajat ne toimenpiteet yleensä suorittaa. En ole sanonut etteikö lääkäreitä tarvittaisi myös pandemiassa, mutta hoidon riittävyys on enemmän kiinni hoitajamäärästä. Trolli-sanan käyttöä voisi jatkossa jättää pois vaikka jokin asia ei omaan ajattelutapaan sopisikaan.

Vakavalla naamalla et voi väittää että se mitä kirjoitit, ei muka olisi ollut lääkärien osaamisen vähättelyä. Vedän vielä nyt modekortin esiin, mutta odottaisin vähemmän provosoivia kommentteja siltä osastolta. Jos olet itse lääkäri, en olisi kommentoinut. Toki riippuu myös paljon lääkärin työnkuvasta, mutta juuri jossain akuutissa ja päivystyksessä lääkärit nimenomaan tekevät niitä toimenpiteitä itse, paljon.
 
Kylläpä tuli kummallinen fiilis eilisestä tiedotustilaisuudesta. Vakava paikka, enkä oikein osaa kuitenkaan täydellä vakavuudella ilmeisesti asiaa ajatella. Edelleenkin hieman vähättelen koko juttua, on se sitten tervettä järkeä, hulluutta tai sitten vaan perusreaktio uuden äärellä. Eilisestä tuli tosiaan fiilis, että jos Suomessa syttyisi sota ja väestölle kerrottaisiin evakuointisuunitelmia/poikkeustilakäyttäytymistä.. niin fiilikset olisivat varmaan saman tyyppiset. Snadin epäuskoiset, eikä oikein halua uskoa, että tällaisille toimille on tarvetta.

Hyvä, että hallitus reagoi ja toivotaan, että nämä toimenpiteet ovat nyt sellaisia joilla on aito vaikutus asiaan. Ylilyöntejä tai alilyöntejä on helvetin vaikea vielä pohtia, koska koronaan liittyen tuntuu olevan enemmän kysymysmerkkejä ilmassa kuin aitoa tietoa. Tästä kertoo selkeästi se, että ymmärrys ja suhtautuminen asian vakavuuteen muuttuu viikosta toiseen jopa asiantuntijaosastolla.
Kyseessä on täysin normaali ajatusmalli, normalcy bias.

Normalcy bias, or normality bias, is a tendency for people to believe that things will function in the future the way they normally have functioned in the past and therefore to underestimate both the likelihood of a disaster and its possible effects. This may result in situations where people fail to adequately prepare themselves for disasters, and on a larger scale, the failure of governments to include the populace in its disaster preparations. About 70% of people reportedly display normalcy bias during a disaster.[1]

The normalcy bias can manifest itself in various disasters, ranging from car crashes to world-historical events. It is hypothesized that the normalcy bias may be caused by the way the brain processes new information. Stress slows information processing, and when the brain cannot find an acceptable response to a situation, it fixates on a single and sometimes default solution. This single resolution can result in unnecessary injury or death in disaster situations. The lack of preparation for disasters often leads to inadequate shelter, supplies, and evacuation plans. Thus, normalcy bias can cause people to drastically underestimate the effects of the disaster and assume that everything will be all right. The negative effects of normalcy bias can be combatted through the four stages of disaster response: preparation, warning, impact, and aftermath.

Normalcy bias has also been called analysis paralysis, the ostrich effect,[2] and by first responders, the negative panic.[3] The opposite of normalcy bias is overreaction, or worst-case scenario bias,[4][5] in which small deviations from normality are dealt with as signals of an impending catastrophe.
 
Liekö noissa muissa tilaisuuksissa tällä viikolla tulevan baareillekkin kieltoa olla kiinni?
Ei tunnu kauhean järkevältä pitää paikkoja auki missä ihmiset kännipäissään juo toistensa tuopeista (toisinaan) ja lähmii jotain karaokemikkiä samalla kun puskee lähikontaktissa muihin tiskille hakemaan keittoa. Toki järki sanoo jo nyt että baareja pitäisi välttää mutta tajuaako ihmiset tätä ilman että ne on oikeasti kiinni?
Noissahan ei tarvitse edes arvailla leviääkö korona vaan kysymys on vaan kuinka nopeasti se tapahtuu.
Jos jossain häissä tuo levisi useaan ihmiseen, vieläpä oireettomasta ihmisestä, niin luulisi baarissa tämän tapahtuvan entistä tehokkaammin.

Kylpylät ja esim. Serena näyttää yhä olevan auki vaikka uimahallit on kiinni, olisko tuossakin sitten tarkennuksen paikka? Luulisi muutenkin että asiakkaita on niin vähän että niiden pyörittäminen ei edes ole kannattavaa.
 
Kylpylät ja esim. Serena näyttää yhä olevan auki vaikka uimahallit on kiinni, olisko tuossakin sitten tarkennuksen paikka? Luulisi muutenkin että asiakkaita on niin vähän että niiden pyörittäminen ei edes ole kannattavaa.

Flamingo Spassakin vain hieman kutistetut aukioloajat... Kävikö ns. vanhanaikaiset että hallitus listasi "uimahallit" ja kylpylät hieroo käsiään (naamaan) että "eihän me uimahalli olla vaan kylpylä" :smoke:
 
Kannattaa muistaa, että tässähän vain loivennetaan käyrää. Tarkoitus saada tasaisen alhainen virta kuolleita vanhuksia.
Tämä kaikessa raadollisuudessaan sisältää totuudensiemenen. Osa vanhuksista kuolee huolimatta siitä, saavatko he raskasta tehohoitoa. Yli 80 vuotiaille riski menehtyä Covid-19:n on suurinpiirtein sama, kuin kuolla venäläisessä ruletissa.
 
Kylläpä tuli kummallinen fiilis eilisestä tiedotustilaisuudesta. Vakava paikka, enkä oikein osaa kuitenkaan täydellä vakavuudella ilmeisesti asiaa ajatella. Edelleenkin hieman vähättelen koko juttua, on se sitten tervettä järkeä, hulluutta tai sitten vaan perusreaktio uuden äärellä. Eilisestä tuli tosiaan fiilis, että jos Suomessa syttyisi sota ja väestölle kerrottaisiin evakuointisuunitelmia/poikkeustilakäyttäytymistä.. niin fiilikset olisivat varmaan saman tyyppiset. Snadin epäuskoiset, eikä oikein halua uskoa, että tällaisille toimille on tarvetta.

Hyvä, että hallitus reagoi ja toivotaan, että nämä toimenpiteet ovat nyt sellaisia joilla on aito vaikutus asiaan. Ylilyöntejä tai alilyöntejä on helvetin vaikea vielä pohtia, koska koronaan liittyen tuntuu olevan enemmän kysymysmerkkejä ilmassa kuin aitoa tietoa. Tästä kertoo selkeästi se, että ymmärrys ja suhtautuminen asian vakavuuteen muuttuu viikosta toiseen jopa asiantuntijaosastolla.

En tiedä, mistä lähtien olet tilannetta seurannut maailmalla ja kuinka tarkasti. Osalle tosiaan tämä voi tuntua aivan täysin ylimitoitetulta ja onhan se monelle asiaa seuranneellekin yhtä pölmistynyt. Jos pyrkii hahmottamaan sen miten COVID-19 vaikuttaa koko yhteiskuntaan epidemian aikana on sen vaikutus halvaannuttava vähintäänkin, kuolleisuus korkea. Television kautta annetut kommentit antavat hieman ruusuisempaa kuvaa sekä Suomen median kautta saadut jutut, puhutaan senioriväestä jolle tämä on uhka. Tämä on täysin totta mutta tämä ei ole koko totuus. Ison epidemian aikana, terveydenhuoltokapasiteetin kuormittuessaa muista sairauksista potevat kuolevat kun eivät saa tarvitsemaansa hoitoa, nuoria kuolee tähän koska tehopaikkoja ei ole tarpeeksi ylipäätänsä kuolleisuus taudissa voi olla erittäin huomattava jos terveydenhuolto romahtaa. Täytyy myös huomioida että terveydenhoitohenkilöstö myös sairastuu tällöin hallitsemattomassa epidemiassa. Varusteet loppuvat. Tämä koskee ihan koko maailmaa ja Suomi ei tosiaankaan ole esimerkiksi rokotteenkaan kannalta niitä ensimmäisiä tai lääkkeiden osalta jotka saavat niitä käyttöön saatika sitten terveydenhoitohenkilöstöä suojaavia varusteita.

Asiaan on tosiaan vaikea suhtautua, kun uhka on näkymätön eikä ole vielä radikaalisesti (suurta kuolleisuutta tai sairastuneisuuspiikkiä) näkynyt yhteiskunnassamme. Lukemalla tietoa asiasta lisää sekä muiden maiden kokemuksia, jotka ovat joutuneet epidemian kouriin niin ehkä asiaan on helpompi suhtautua.
 
Viimeksi muokattu:
Niin voi, kaikkea muutakin voi tehdä. Ei vissiin näyttänyt tapahtuvan riittävässä laajuudessa, joten tekevät sitten vähän laajemmin pakottavan päätöksen.
Olet siis tosissaan sitä mieltä että Suomen jokaisen kunnan olisi pitänyt itsenäisesti tehdä tuollainen päätös? Hallitus olisi milloin tahansa voinut 'suosittaa' että "koulut kiinni" ja ne olisivat menneet kiinni. Nyt osa kunnista jo esim. viikonloppuna ilmoitti että koulut menevät kiinni kun hallitus ei saanut mitään aikaiseksi.

Torstain ja maanantain tiedotustilaisuuden välissä ei tosiasiassa maailmalla tapahtunut mitään merkittävää, vähintään lukiot ja ylä-asteet, amk, yliopistot olisi voitu painaa kiinni jo torstaina (tai siis ilmoittaa asiasta torstaina) siten että ovet on maanantaina säpissä. Ala-asteiden kohtaloa olisi voitu toki miettiä vähän pidempään (mutta luulisi nyt helvetti että tämmöiset asiat on mietitty jo vuosikymmeniä sitten että mitä tehdään "jos"). Kertoo puhtaasti että hallitus ei uskalla/pysty tekemään tarvittavia päätöksiä, mutta päätös se on päätöksen tekemättä jättäminenkin...
 
Tärkeintä on saada tupakoinnin aiheuttama krooninen tulehdustila laskemaan ennen kuin korona iskee, eli jo lyhytaikaisella tupakoinnin lopettamisella on todennäköisesti vaikutusta.
Kyllä, tupakoinnin lopettamisella on jo lyhyessäkin ajassa positiivisia vaikutuksia:
"
Heti ensimmäisten päivien aikana
  • veren hiilimonoksiditaso laskee normaaliksi
  • nikotiini häviää elimistöstä ja
  • haju- ja makuaisti parantuvat huomattavasti.

Kahden viikon jälkeen
  • verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta paranee ja
  • fyysinen suorituskyky kasvaa.

Muutaman kuukauden kuluttua
  • yskä ja limannousu lievittyvät ja
  • keuhkojen toiminta paranee merkittävästi
"
 
Flamingo Spassakin vain hieman kutistetut aukioloajat... Kävikö ns. vanhanaikaiset että hallitus listasi "uimahallit" ja kylpylät hieroo käsiään (naamaan) että "eihän me uimahalli olla vaan kylpylä" :smoke:
"uimahallit" tarkoitti tietysti kuntien uimahalleja, eiköhän jokainen yksityinen halli ole vielä auki, vaatinee ehkä valmiuslain jos haluat ne väkisin sulkea.
 
Tämä kaikessa raadollisuudessaan sisältää totuudensiemenen. Osa vanhuksista kuolee huolimatta siitä, saavatko he raskasta tehohoitoa. Yli 80 vuotiaille riski menehtyä Covid-19:n on suurinpiirtein sama, kuin kuolla venäläisessä ruletissa.
Jep. Lisäksi suurin osa näistä koronaan mahdollisesti kuolevista vanhuksista kuolee "lähitulevaisuudessa" johonkin muuhun.
 
Asiaan on tosiaan vaikea suhtautua, kun uhka on näkymätön eikä ole vielä radikaalisesti (suurta kuolleisuutta tai sairastuneisuuspiikkiä) näkynyt yhteiskunnassamme. Lukemalla tietoa asiasta lisää sekä muiden maiden kokemuksia, jotka ovat joutuneet epidemian kouriin niin ehkä asiaan on helpompi suhtautua.
Vähän sama se on vaikkapa säteilynkin kanssa, "vaikea" varoa kun uhkaa ei oikeasti näe. Siksi kadulla lojuva koiranpaskakin tuntuu vaarallisemmalta.

Mitähän Portugali on tehnyt erilailla Espanjaan verrattuna, kun luvut ovat täysin eri planeetalta myös kuolleisuuden osalta? Voiko turismi olla noin suuri vaikuttava tekijä?

Suomessa 16 uutta tartuntaa.
 
Jep. Lisäksi suurin osa näistä koronaan mahdollisesti kuolevista vanhuksista kuolee "lähitulevaisuudessa" johonkin muuhun.

Suurin osa 80-vuotiaista kuolee tosiaan muutenkin vanhuuttaan muutamassa vuodessa.

Toisaalta osahan noista voi elää itsenäistä hyvää elämää kotona vielä 20 vuotta jos ei korona-paska osu tuulettimeen nyt.
 
Vakavalla naamalla et voi väittää että se mitä kirjoitit, ei muka olisi ollut lääkärien osaamisen vähättelyä. Vedän vielä nyt modekortin esiin, mutta odottaisin vähemmän provosoivia kommentteja siltä osastolta. Jos olet itse lääkäri, en olisi kommentoinut. Toki riippuu myös paljon lääkärin työnkuvasta, mutta juuri jossain akuutissa ja päivystyksessä lääkärit nimenomaan tekevät niitä toimenpiteitä itse, paljon.
No hieman vähättelevästi kirjotin, se on myönnettävä, mutta fakta on, että hoitajien vähättelyä tapahtuu vaikka niiden merkitys tässä pandemiassa on todennäköisesti selvästi suurempi kuin lääkäreiden. Peruslääkärit joita taitaa olla suomessa suurin osa lääkäreistä eivät taida saada minkäänlaista hoitajakoulutusta? Kanyylin laittokaan ei taida usealta onnistua. Ainakin tuon paikallisen sairaalan perusteella, päivystyslääkärit kun ulkoistettiin Attendolle, joka palkkaa halvimmat lääkärit mitä tarjolla on ja lopputuloksen osaatte kuvitella. Molempia tarvitaan, mutta määrällisesti jos vertaillaan eri maiden hoitohenkilökuntaa, niin varmaan tässä tilanteessa kannattaa ottaa ne hoitajatkin huomioon.

Oli modekortti tai ei, tuon trolli-sanan käyttöön olemme puuttuneet foorumin alusta saakka, etenkin kun sillä viitataan toiseen keskustelijaan.
 
Torstain ja maanantain tiedotustilaisuuden välissä ei tosiasiassa maailmalla tapahtunut mitään merkittävää, vähintään lukiot ja ylä-asteet, amk, yliopistot olisi voitu painaa kiinni jo torstaina (tai siis ilmoittaa asiasta torstaina) siten että ovet on maanantaina säpissä. Ala-asteiden kohtaloa olisi voitu toki miettiä vähän pidempään (mutta luulisi nyt helvetti että tämmöiset asiat on mietitty jo vuosikymmeniä sitten että mitä tehdään "jos"). Kertoo puhtaasti että hallitus ei uskalla/pysty tekemään tarvittavia päätöksiä, mutta päätös se on päätöksen tekemättä jättäminenkin...
Olen erittäin samaa mieltä. Halusin kommentillani lähinnä nostaa tuon ECDC:n riskinarvion esille, että kyllä noiden päätösten pohjalla on muutakin kuin hallitus ja THL, kun täällä on vuorokauden aikana toistakin käsitystä hyvin paljon liikkunut. Toisaalta ymmärrän, miksei päätöksiä tehty nopeammin: ei tällaisesta ole todellisuudessa kokemusta Suomessa, joten menee helposti ns. pupu pöksyyn kun pitäisi päätöksiä tehdä ja suunnitelmia viedä käytäntöön pikaisesti. Saati sitten, jos suunnitelmia pitää paljonkin päivittää tilanteen edetessä, siinä menee väkisin aikaa (onko aloitettu ajoissa, se onkin ihan toinen asia sitten...). Saman efektin huomasi hyvin koulujen sulkemisessa, osa suljettiin nopeasti, osassa vaadittiin kouluun vielä tänäänkin (mitä nyt tästä ketjusta olen ymmärtänyt).

-----------

Asiasta toiseen. Eräs mielenkiintoinen efekti on myös se, että CFR-lukujen perusteella on täällä/somessa koko ajan tehty päätelmiä, että ei koske alle eläkeikäisiä. Nopeimmat ovat päätelleet siitä jopa sen, ettei edes tartu. Eihän niistä voida noin päätellä, eikä tällaista tue mikään tieto. Esimerkkinä otettakoon labratestattujen varmistuneiden tapausten ikäjakauma Suomessa:

1584438386541.png


Tästä onkin ollut aiemmin varsin hyviä puheenvuoroja täällä foorumilla, joten ei tämä yllä oleva graafi sinällään mikään yllätys ole.
 
No hieman vähättelevästi kirjotin, se on myönnettävä, mutta fakta on, että hoitajien vähättelyä tapahtuu vaikka niiden merkitys tässä pandemiassa on todennäköisesti selvästi suurempi kuin lääkäreiden. Peruslääkärit joita taitaa olla suomessa suurin osa lääkäreistä eivät taida saada minkäänlaista hoitajakoulutusta? Kanyylin laittokaan ei taida usealta onnistua. Ainakin tuon paikallisen sairaalan perusteella, päivystyslääkärit kun ulkoistettiin Attendolle, joka palkkaa halvimmat lääkärit mitä tarjolla on ja lopputuloksen osaatte kuvitella. Molempia tarvitaan, mutta määrällisesti jos vertaillaan eri maiden hoitohenkilökuntaa, niin varmaan tässä tilanteessa kannattaa ottaa ne hoitajatkin huomioon.

Oli modekortti tai ei, tuon trolli-sanan käyttöön olemme puuttuneet foorumin alusta saakka, etenkin kun sillä viitataan toiseen keskustelijaan.
Pääsääntöisesti esimerkiksi päivystyksissä lääkärit tutkivat potilaan, määräävät tarpeelliset laboratorio-/kuvantamiskokeet, tulkitsevat laboratoriovastaukset ja mahdollisesti tilaavat tarvittavat uudet kokeet, tekevät diagnoosin ja määrittävät hoito-ohjeistuksen sekä määräävät tarpeelliset lääkkeet. Lääkärit suorittavat myös suturoinnit, ottavat arterianäytteet ja kanyloivat valtimoyhteyden, varmistavat sairaalaolosuhteissa hengitystien (intubaatio, koniotomia) ja säätävät hengityskoneen. Traumapotilaissa lääkärien rooli korostuu ja toimenpiteitä on mm. pleurapunktiot ja ultraäänitutkimukset.

Vaikka hoitajat tekevät päivystyksissäkin suurimman osan hands-on-hoitotyöstä ja toimenpiteistä, on lääkäreillä kuitenkin suuri ja kuormitettu rooli, eikä hommat toimisi ilman heitä.
 
Oireettomasta tartunnasta hieman lisätietoja taas:


Jo aiemmin tiedettiin, että koronaviruksen aiheuttama tauti itää useimmin noin viiden päivän ajan ennen kuin oireet ilmaantuvat, mutta nyt tartuntatautivirasto kertoo, että arviolta noin puolet tartunnoista, 48–62 prosenttia, tapahtuu ennen oireiden ilmaantumista. Oireet – tyypillisimmin kuume (88%), kuiva yskä (68%), uupumus (38%) ja yskökset (33%) – kestävät 7–12 päivää tai vakavammissa tapauksissa jopa kaksi viikkoa.

Uudet tiedot viruksen leviämisestä selittävät sen leviämisvauhtia ja samalla nostavat tartuntatautiviraston huolet tasoille ”korkea” ja ”hyvin korkea”.

Entistä suuremmalla syyllä oireetonkaan ei saa vierailla riskiryhmään kuuluvien lähistöllä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 794
Viestejä
4 565 908
Jäsenet
75 024
Uusin jäsen
Tähtisaari

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom