- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 12 631
Raja-arvojen kiristely liittyy enemmän siihen, miten raja halutaan vetää eli millainen poikkeama ideaalista hyväksytään ja kuinka terve ihmisen on oltava, jotta häntä pidetään terveenä. Kolesteroli tai sokeriarvot toki ovat muuttuneet siksikin, että tieto on tarkentunut, mutta vaikkapa paino tai verenpaine on enemmän riippuvaista siitä, miten paljon kehdataan "vaatia" tai ehdottaa, jotta sitä vielä pidetään uskottavana ja suosituksella on jokin merkitys. Vaikkapa alkoholin käytön riskiraja on esimerkki täysin kulttuurisesta rajanvedosta, joka ei oikein perustu mihinkään näyttöön vaan makuasioihin ja poliittisiin mielipiteisiin. Jo aiempi riskiraja/puuttumisraja ilmoitetussa kulutuksessa oli niin matala, että se johti harhaan. Nykyinen on absurdi.Tutkimustieto lisääntyy, pystytään tekemään tarkempia päätöksiä ja laajentamaan rokotettavia ryhmiä. Sama logiikka kuin esim kolesterolin ja verenpaineen kanssa; data tarkentuu ja osoittaa että vähempi parempi. Siksi hoitosuosituksissa kolesterolin ja verenpaineen tavoiteltavat raja-arvot sekundaaripreventiossa ovat vuosien mittaan useita kertoja muuttuneet alhaisemmaksi.
Mitenkö tämä liittyy covidiin? Ainakin siten, että turvallisuusfantasiat ajan hengessä ovat aiheuttaneet selvästi aiemmasta poikkeavaa suhtautumista juuri tähän tartuntatautiin. Suuri muutos ei siis ole tutkimustietovarannon parantumisessa, vaan siinä että yhä pienempää riskiä ja vahinkoa pidetään hyväksyttävänä ihan kaikessa. Sinänsä tämä ei ole huono kehityssuunta, ja tämähän yhtenä mittarina mm. erottaa kehitysmaat kehittyneistä maista. Määrällisesti mopo on kuitenkin karannut. Joku raja pitäisi olla.