Olen tässä muutaman päivän ajan postannut tänne tilastoja ja dataa, joiden mukaan vaikkapa alle 40-vuotiaan terveen, normaalipainoisen (BMI <25), D-vitamiinitasoiltaan normaaleissa arvoissa olevan henkilön on melko epätodennäköistä joutua sairaalaan. Sairaalaan joutumisen riskiä vähentää lievänäkin sairastettu korona ja rokote, joka on turvallinen. Sairaalaan joutumisen riskiä kasvattaa korkea ikä, ylipaino, tupakointi ja jotkin krooniset ja elintasosairaudet, kuten diabetes, verenpainetauti ja korkea kolesteroli.
Löydätkö jostain jotain tilastoa sydänlihastulehduksista ikäryhmittäin?
Tämän perusteella covidiin liittyvät sydänlihastulehdukset ovat iäkkäämmillä huomattavasti yleisempiä.
Suurissa amerikkalaisissa ammattiurheilusarjoissa tehtiin sydäntutkimukset positiivisen testituloksen saaneille pelaajille.
www.potilaanlaakarilehti.fi
"Suurissa amerikkalaisissa ammattiurheilusarjoissa tehtiin sydäntutkimukset kaikille 789:lle positiivisen testituloksen saaneelle pelaajalle ennen joukkueen toimintaan palaamista. Tartunta oli oireeton tai jokseenkin oireeton 329 pelaajalla.
Sydäntutkimuksissa, jotka tehtiin keskimäärin 19 päivää positiivisen testituloksen jälkeen, todettiin poikkeavia löydöksiä 30 pelaajalla. Troponiiniarvo oli koholla 6 pelaajalla, EKG:n poikkeavuus todettiin 10 pelaajalla ja 20 pelaajalla oli sydänlihastulehdukseen viittaavia poikkeavuuksia sydämen kaikututkimuksessa.
Jatkotutkimuksena tehdyssä magneettikuvauksessa todettiin 5 urheilijalla joko sydänlihastulehdukseen tai sydänpussitulehdukseen sopiva löydös.
Vakavan taudin jälkeen todettiin vastikään kolmanneksella iäkkäämmistä potilaista sydänlihastulehdukseen sopivia löydöksiä vielä pari kuukautta sairaalavaiheen jälkeen. Onneksi muutokset ovat yleensä olleet rajoittuneita, eikä niiden ole katsottu aiheuttavan kliinisiä ongelmia."