Jäljitykseen tuskin on mitään sairaanhoitajia tungettu isommissa määrin jos ollenkaan nykypäivänä, jota täällä nyt jotenkin yritetään tuoda esille koska sen pystyy hoitamaan hyvin kevyellä koulutuksella / taustatietämyksellä ja näitä kurssejakin on ihmiset paljon käyneet sekä reservistä löytyy porukkaa. Lähihoitajia varmasti kylläkin on siirretty osastoilta, joka vaikuttaa osastojen toimintaan sitä kautta. Rokotuksiin kyllä sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia on laitettu (AMK).
Edelleen se rokotustapahtuma on muutakin kuin pelkkä piikki käteen ja menoksi. Varsinkin lasten ja nuorten osalta tässä pitäisi olla hyvin paljon muutakin osaamista. Kuten tuolla viittasin tapahtuman moninaisuuteen.
Lainattua TEHY:n sivuilta (tehy.fi):
"Kuka saa rokottaa?"
"Rokotusasetuksen mukaan lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö. Myös sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja saa antaa rokotuksia. "
"THL:"
"Rokotteen saavat pistoksena antaa asetuksen mukaan vain lääkäri ja asianmukaisen koulutuksen saanut terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, kätilö ja sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja. Lääkäri on vastuussa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta (149/2017). Lääkärin vastuu ei välttämättä tarkoita konkreettista läsnäoloa rokotushetkellä, mutta lääkärin tulee huolehtia muun muassa siitä, että
- rokotustoiminta suunnitellaan, järjestetään ja toteutetaan asianmukaisesti
- rokottaja on saanut asianmukaisen koulutuksen rokottamiseen
- rokottajan ammattitaito on ajan tasalla."
edit: Armeijassa näissä on tehty poikkeuslupia varmaan käytännön- ja säästösyistä jos lääkintämiehet siellä tuikkivat. Kuitenkin näissä tapahtumissa pitää pystyä antamaan nopeasti ensiapua ja lääkehoitoa (injektiot) vaikeissa tapauksissa jos jotain odottamatonta tapahtuu ja osata lukea ne tilanteet oikein.