Koronavirus SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama tauti COVID-19 (Yleinen keskustelu)

Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 766
Sillä välin kun etsit lähteitä sun väittämälle niin toisella puolella pöytää mennään näiden pohjalta ja yritetään tuoda esille epäkohtaa...

Koronajäljittäjistä on nyt jopa pulaa – työntekijöitä rekrytoidaan ympäri Suomea
"Haemme kokoajan lisää työntekijöitä koronajäljittäjiksi. Suurin osa heistä on terveyden-, sairaan- tai lähihoitajia. "
Hoitajat jaksamisen rajoilla koronan takia Rovaniemellä – "Kuka tekee jäljitystyön, jos tartuntamäärät kasvavat"
"Rovaniemen terveyspalveluiden avovastaanoton hoitajat ovat väsyneet ja turhautuneet koronan jäljitystyöhön, jota he tekevät kaiken muun normaalin arkityön lisäksi ja ilman mitään ylimääräistä korvausta."
Koronaviruksen torjunnassa tarvitaan tehyläisten osaamista
"Tartuntojen jäljityksessä työskentelee lääkäreiden lisäksi suuri joukko jäljitystyöhön lisäkoulutettuja sairaanhoitajia, terveydenhoitajia sekä muita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. "
Koronan vastaisessa taistelussa tärkeimmät soturit löytyvät varuskuntien terveysasemilta - Ruotuväki
"Tartuntojen jäljitys ja testaustoiminta on sujunut erittäin hyvin. Kokonaisuutena terveysasemien toiminta on ollut erinomaista, mistä heille suurkiitos, Autti kehuu."
Työtä koronan parissa
"terveydenhoitaja, epidemiologinen toiminta.
Mitä työtä teet tällä hetkellä, mitä työsi pitää sisällään?
Työskentelen koordinoivana hoitajana kaupungin epidemiologisessa toiminnassa, jonne olen vaihtanut väliaikaisesti terveysasemalta kesän lopussa.
Korona tartuntajäljityksen koordinoivan hoitajan työtehtävät ovat moninaisia.

Tartuntaketjujen selvitys on yhteispeliä - Kymsoten koronainfo
"Kymsoten tartuntaketjujen jäljityksen parissa työskentelee yhteensä 16 henkilöä, osa heistä tarvittaessa. Seitsemän henkilöä on tehnyt jäljitystä kesästä alkaen täyspäiväisesti. Seitsemän muuta henkilöä on perehdytetty tartunnan jäljitystyöhön varahenkilöstöstä ja osa heistä on kiinnitetty tartunnan jäljitykseen. Lisäksi kaksi henkilöä eri yksiköistä on tällä hetkellä irrotettu jäljitykseen muista tehtävistä. "
Kun Suomen jäljitystä lisättiin 2020 tarvittiin nopeasti osaavia lisäkäsiä ja siellä oli juurikin AMK-koulutettuja enemmän, kuten laitoit linkeissäsi oli jotain pieniä määriä sairaanhoitajia, terveydenhoitajia (neuvola, koulu) ja hygieniahoitajia (hammashoitolat). Osa linkeistäsi joihin viittaat ovat n. 1 vuoden vanhoja ja hybridistrategian kynnyksellä joka polkaistiin kunnolla käyntiin. Tällöin perustettiin erinäistä jäljityskoulutusta niille ryhmille, joita juuri mainitsin aiemmin sekä saatiin vielä suoraan siihen erikoistuneita ihmisiä jotka tekivät pelkästään erinäisellä koulutuksella tätä hommaa organisoidusti. Näin saatiin takaisin käsiä sinne perusterveydenhuoltoon kuten terveydenhoitajat ja hygieniahoitajat ja vastaavat AMK-koulutetut ja tartunnanjäljitys hoituu pääasiassa eri ihmisryhmillä. Kuten @dropadrop hyvin omakohtaisella kokemuksella viittaakin.

avaa itse hakukone ja hae sieltä "Perusterveydenhuolto on erittäin kuormittunut", kaikissa otsikoissa mainitaan jäljitys. Jos 1000+ paikkaiset Yliopistolliset sairaalat ovat ylikuormittuneita 20 potilaasta (100/5 tasajaolla) niin jotain vikaa resursoinnissa täytyy olla...
Laita faktaa omalle väittämällesi.
edit: + "Veronmaksajat varmaan ihan aiheesta saavat kritisoida julkista sektoria rahankäytön hurlumhei päivistä, joissa sairaanhoitajat laitetaan soittelemaan jäljitystyötä ja lääkärit tekemään sihteerin töitä. "

Tämä oli siis sinun väitteesi, johon otin kantaa että yliopistosairaaloista revittäisiin sairaanhoitajia tartunnanjäljitykseen nyt aiheuttaisi jotain ylikuormitusta. Itse laitoit "faktat tiskiin" eli ylläolevat linkit. Niistä paistaa läpi perusterveydenhuollon ihmisiä, terveydenhoitajia ja hygieniahoitajia sekä vuoden takaista toimintaa jota aiheuttavat / aiheuttivat jonoja perusterveydenpuolelle kuten esimerkiksi hammashoitoon ja neuvolatoimintaan. EI missään nimessä erikoissairaanhoidon puolelle johonkin yliopistosairaaloihin...

Puhutaan nyt siis nykyhetkestä tartunnanjäljityksen suhteen ja en kieltänyt etteikö sairaanhoitajia olisi vieläkin tartunnanjäljityksessä vaan heidän määrä on pieni verrattuna muuhun ryhmään. Tästä on käyty ihan kattava paneelikeskustelu ja käsitelty tartunnanjäljitystä hybridistrategian yhteydessä - yritän etsiä kun jaksan nämä linkit tähän. Kuitenkin tätä keskustelua on käyty ajan saatossa esimerkiksi mediassa (haastattelut) ja A-studiossakin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 766
Ainakin Helsingissä hoitajat olivat jäljityksessä koronan alkuaikoina. Vaimo on töissä hammaslääkärissä ja kaikki riskiryhmäläiset olivat tuolla. Sitä myötä kun sitten saivat rokotuksia palasivat sitten hampaita hoitamaan.

Tämä siis oli aika pitkä aika. Vaikka hampaita poratessa syntyy paljon aeresoleja sai vaimo rokotukset ehkä kuukauden ennen mua (eli normaalia aikataulua).
Näin ulkopuolisen näkökulmasta kuulostaa omaan korvaan hyvin fiksulta toimintatavalta sisäisesti siirtojen kannalta, että näin on toimittu. Työt ovat jatkuneet ja työntekijän terveyttä samalla turvattu. En tiedä mikä sitten se oma kokemus on ollut :)
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
4 328
Taidetaan mennä näillä nykyisillä rokotteilla ainakin ensi kesään

Pfizer ja Biontech: rokotetta ei tarvitse päivittää

Biontechin toimitusjohtaja Ugur Sahinin mukaan rokotteen päivittämistä ei pidä kiirehtiä.

Kello 18.17: Pfizerin ja Biontechin mukaan niiden koronarokotetta ei vielä tarvitse päivittää deltavariantin tai muiden virusvarianttien vuoksi vuoksi.

– On hyvin mahdollista, että seuraavien 6–12 kuukauden aikana esiin nousee uusia variantteja, joiden vuoksi rokotetta olisi tarpeen muokata, mutta vielä ei olla siinä pisteessä, Sahin sanoi.

Sahinin mukaan päätös muokata rokotetta voi kostautua, jos esimerkiksi 3–6 kuukauden sisällä jokin uusi variantti on noussut deltamuunnoksen tilalle hallitsevaksi versioksi koronaviruksesta.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 766
Taidetaan mennä näillä nykyisillä rokotteilla ainakin ensi kesään



Tässä kun vertaa tutkimusten perusteella mRNA-rokotevastetta ja tehoa muihin niin siitä on kyllä tullut aika ylivertainen muihin rokotteisiin verrattuna. Samoin, että muutamassa kuukaudessa saadaan käyttöön kokonaan uusi rokote on ihan huikeaa kun ohjeita vain nyplätään hieman ja pistetään hyväksyntä putkeen.

Rokoterintamalla toivoisi jo kunnon IgA-vasteen tuottavia rokotteita markkinoille tai kolmannen vaiheen testituloksia, joita pääsisi hypistelemään :)

edit: IgA liittyen jos kiinnostaa:


1628538624047.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 358
Eli vaikuttaako tämä Islannin tilanne siltä, että rokotteet eivät juurikaan auta koronan tarttuvuutta vastaan, vaan virus jää pyörimään kansan keskuuteen rokotuksista huolimatta? Eikös tämä tarkoittaisi, että koko maapallo säilyy 24/7 koronan mutaatiokenttänä?

free.jpg
 
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 949
Vaimosi olisi voinut pitää maskia joka suojaa häntä viruksilta. Esim N95.
Mun vaimo ei ole riskiryhmää, ja on ollut normaaleissa töissä koko ajan. Kuitenkin hänen kolleegoitaan oli useita tuolla.

Ja meinaatko oikeasti että hoitajan palkalla ostettaisiin itse N95 maskeja? Kaiken lisäksi tuossa alkuaikoina edes hoitoloihin ei meinattu saada riittäviä määriä maskeja, ja hinnat oli korkeita.

Kuitenkin hammashoitajat saattavat olla hyvä esimerkki siitä miten kunnollinen aseptiikka toimii. Koko vuoden aikana isoimmissa hammashoitoloissa ei ole tainnut yksikään altistuminen (joita on ollut paljon) johtaa tartuntoihin. Tilat ovat toki hyvin tuuletetut, mutta käytössä normaalit kirurginmaskit.
 

cman

Make ATK Great Again
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 793
Jebaa, Moderna no. 2 saatu tänään! Kyselin että minkä saan, niin saman mikä ekakin oli. Meinaankun tuota Modernaa on ollu vähemmän saatavilla ja käytännössä kaikki jotka tiiän, ovat saaneet Pfizerin. Hoitaja sanoi, että ekan piikin kohdalla oli jo varmistettu, että toinenkin piikki samaa merkkiä on sitten 2. piikin kohdalla saatavilla.

Kyselin että koska kolmas, niin meinas että siitä ei oo mitään tietoa. Siis annetaanko edes tms.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 766
Eli vaikuttaako tämä Islannin tilanne siltä, että rokotteet eivät juurikaan auta lievää koronaa vastaan, vaan virus jää pyörimään kansan keskuuteen rokotuksista huolimatta? Eikös tämä tarkoittaisi, että koko maapallo on kohta koronan mutaatiokenttää?
Jos puhutaan laumasuojasta siihen vaikuttaa: variantin leviämisherkkyys, rokotekattavuus, luontainen immuniteetti, rokotteen teho.

mRNA-rokotekattavuus+luontainen immuniteetti on puhuttu DELTAn osalta 90% hujakoilla väestön kannalta joka on huomattavan suuri ja tiedä riittääkö sekään. Heikoimmilla rokotteilla tuskin onnistuu, koska DELTA pystyy väistämään immuniteettia / rokotetta jossain määrin ja läpäisytartuntoja tulee koko ajan.

Tuossa esille tuomani kunnon IgA-rokotevasteet voisi olla ratkaisu asiaan, jolloin vasta-aineita on huomattavat määrät ylä- ja alahengitysteiden kalvoilla tuhoten viruksen ennenkuin se ehtii leviämään limakalvoilla. Tällöin rokotettu ei kantaisi virusta limakalvoilla ja ei levittäisi tautia eteenpäin. Eli nämä nenäsuihkeet olisivat helppo jaella ja säilyttää, mutta ongelmaksi maailman mittakaavassa varmaan voi tulla hinta ja tarvikkeet (valmistus) ellei sitten jollain perus lääkeruiskulla tuikata nenään rokotepullosta annostelulla.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 358
Mistä muuten johtui, että ensimmäinen piikki ei tehnyt mitään oireita ja toinen teki kuumeflunssan? Tekeekö kolmas piikki vielä napakamman taudin?
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
7 097
Kyselin että koska kolmas, niin meinas että siitä ei oo mitään tietoa. Siis annetaanko edes tms.
Eiköhän sitä kolmatta piikkiä aleta ens keväänä tuikkia, ehkä jo tuunattua sellaista.

Ainakin jos tää sama meno jatkuu että uusia variantteja pukkaa kuin sieniä sateella ja nimet alkaa loppua kesken kun pitää jo plussia alkaa lisäillä ihan kuin intel vanhoina hyvinä aikoina.

Mistä muuten johtui, että ensimmäinen piikki ei tehnyt mitään oireita ja toinen teki kuumeflunssan? Tekeekö kolmas piikki vielä napakamman taudin?
Mitä vanhempi henkilö on niin sen vähemmän käsittääkseni oireita tulee. Johtuu jostain lukemani mukaan siitä että vanhemman henkilön immuunivaste reagoi heikommin. Tuolla piikillähän siis ikäänkuin herätellään sitä omaa puolustusta ja vanhemmiten se puolustus laiskistuu.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 358
Eiköhän sitä kolmatta piikkiä aleta ens keväänä tuikkia, ehkä jo tuunattua sellaista.

Ainakin jos tää sama meno jatkuu että uusia variantteja pukkaa kuin sieniä sateella ja nimet alkaa loppua kesken kun pitää jo plussia alkaa lisäillä ihan kuin intel vanhoina hyvinä aikoina.



Mitä vanhempi henkilö on niin sen vähemmän käsittääkseni oireita tulee. Johtuu jostain lukemani mukaan siitä että vanhemman henkilön immuunivaste reagoi heikommin. Tuolla piikillähän siis ikäänkuin herätellään sitä omaa puolustusta ja vanhemmiten se puolustus laiskistuu.
Mutta herätteleekö kolmas piikki vielä kovemmin sitä immuunipuolustusta? Neljäs ravistelloo jo hengiltä? :x3:
Vai menikö eka piikki kokonaan längistä immuunipuolustukselta?
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
7 097
Mutta herätteleekö kolmas piikki vielä kovemmin sitä immuunipuolustusta? Neljäs ravistelloo jo hengiltä? :x3:
Sitä en tiedä. Mutta epäilisin että kolmas tuskin on sen kummallisempi koska toi piikkihän ei pitkään vaikuta elimistössä, eikä ala monistumaan kuten virus. Eli se kuumeilu on merkki siitä että puolustus toimii ja se kun on saanut homman hoidettua niin kuume laskee.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 383
Jäljitykseen tuskin on mitään sairaanhoitajia tungettu isommissa määrin jos ollenkaan nykypäivänä, jota täällä nyt jotenkin yritetään tuoda esille koska sen pystyy hoitamaan hyvin kevyellä koulutuksella / taustatietämyksellä ja näitä kurssejakin on ihmiset paljon käyneet sekä reservistä löytyy porukkaa. Lähihoitajia varmasti kylläkin on siirretty osastoilta, joka vaikuttaa osastojen toimintaan sitä kautta. Rokotuksiin kyllä sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia on laitettu (AMK).

Edelleen se rokotustapahtuma on muutakin kuin pelkkä piikki käteen ja menoksi. Varsinkin lasten ja nuorten osalta tässä pitäisi olla hyvin paljon muutakin osaamista. Kuten tuolla viittasin tapahtuman moninaisuuteen.

Lainattua TEHY:n sivuilta (tehy.fi):

"Kuka saa rokottaa?"

"Rokotusasetuksen mukaan lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö. Myös sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja saa antaa rokotuksia. "

"THL:"

"Rokotteen saavat pistoksena antaa asetuksen mukaan vain lääkäri ja asianmukaisen koulutuksen saanut terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, kätilö ja sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja. Lääkäri on vastuussa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteuttamisesta (149/2017). Lääkärin vastuu ei välttämättä tarkoita konkreettista läsnäoloa rokotushetkellä, mutta lääkärin tulee huolehtia muun muassa siitä, että
  • rokotustoiminta suunnitellaan, järjestetään ja toteutetaan asianmukaisesti
  • rokottaja on saanut asianmukaisen koulutuksen rokottamiseen
  • rokottajan ammattitaito on ajan tasalla."

edit: Armeijassa näissä on tehty poikkeuslupia varmaan käytännön- ja säästösyistä jos lääkintämiehet siellä tuikkivat. Kuitenkin näissä tapahtumissa pitää pystyä antamaan nopeasti ensiapua ja lääkehoitoa (injektiot) vaikeissa tapauksissa jos jotain odottamatonta tapahtuu ja osata lukea ne tilanteet oikein.
Edelleen jos se koulussa oleva sairaanhoitaja (AMK), ei pysty rokottamaan tuollaisessa rokotustilanteessa, niin miten se pystyy mitään sairaanhoidon töitä tekemään valmistumisen jälkeen? Rokottaminen on edelleen todella yksinkertainen tapahtuma tälläisissä massarokotuksissa verrattuna moneen muuhun hoitotoimenpiteeseen. Lapsien rokotuksiin voidaan sitten laittaa kokeneemmat, jos joutuvat arvioimaan onko lapsi kykenevä päättämään rokotuksesta jne. Nämä 12-15v rokotukset tullaan käsittääkseni hoitamaan enimmäkseen kouluterveydenhuollon kautta. Enemmistö rokotettavista on kuitenkin aikuisia ja nyt annetuista piikeistä 3/4 on toisia annoksia aikuisille. Kuten sanoin niin siellä joukossa toki on niitä pitkänkokemuksen osaavia hoitajia, mutta ei näitä rokotuksia yksin tehdä vaan siellä paljon henkilökuntaa. Ne ensiavut niihin ongelmiin antaa sitten se kokenut henkilökunta. Itse kun kävin hakemassa rokotuksen, niin heti piikin antamisen jälkeen ohjattiin menemään isoon odotustilassa, jossa oli yksi sairaanhoidon työntekijä katsomassa tarvitaanko siellä apua rokotuksien aiheuttamiin oireisiin. Heti seuraava meni rokotettavaksi, eli eri ihmiset piikitti ja eri ihmiset sitten katsoi tuleeko niistä oireita. Kaksi sairaanhoitajaa yksi kirjasi tiedot ylös täytti sen kortin ja antoi toisen ajan. Toinen hoitaja kertoi ja kyseli sekä piikitti. En siis edelleenkään näe miksi ne sairaanhoitajaopiskelijat eivät voisi noita piikityksiä olla hoitamassa isolta osin kun ei tarvitse yksin olla tekemässä.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
3 360
Mitä vanhempi henkilö on niin sen vähemmän käsittääkseni oireita tulee. Johtuu jostain lukemani mukaan siitä että vanhemman henkilön immuunivaste reagoi heikommin. Tuolla piikillähän siis ikäänkuin herätellään sitä omaa puolustusta ja vanhemmiten se puolustus laiskistuu.
Teoriassa näin, mutta metaboliahan on avainasemassa taudin suhteen, eli lihavat tai muuten metabolialtaan haasteiset (esim. (esi)diabetes tai muut jo valmiiksi sairastavat) ovat niitä altistuvimpia.
Parempi siis vain ottaa piikki ja olla sillä kannalla, että tauti on parempi ottaa piikin kanssa kuin ilman, vanha tai ei.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 766
Edelleen jos se koulussa oleva sairaanhoitaja (AMK), ei pysty rokottamaan tuollaisessa rokotustilanteessa, niin miten se pystyy mitään sairaanhoidon töitä tekemään valmistumisen jälkeen? Rokottaminen on edelleen todella yksinkertainen tapahtuma tälläisissä massarokotuksissa verrattuna moneen muuhun hoitotoimenpiteeseen. Lapsien rokotuksiin voidaan sitten laittaa kokeneemmat, jos joutuvat arvioimaan onko lapsi kykenevä päättämään rokotuksesta jne. Nämä 12-15v rokotukset tullaan käsittääkseni hoitamaan enimmäkseen kouluterveydenhuollon kautta. Enemmistö rokotettavista on kuitenkin aikuisia ja nyt annetuista piikeistä 3/4 on toisia annoksia aikuisille. Kuten sanoin niin siellä joukossa toki on niitä pitkänkokemuksen osaavia hoitajia, mutta ei näitä rokotuksia yksin tehdä vaan siellä paljon henkilökuntaa. Ne ensiavut niihin ongelmiin antaa sitten se kokenut henkilökunta. Itse kun kävin hakemassa rokotuksen, niin heti piikin antamisen jälkeen ohjattiin menemään isoon odotustilassa, jossa oli yksi sairaanhoidon työntekijä katsomassa tarvitaanko siellä apua rokotuksien aiheuttamiin oireisiin. Heti seuraava meni rokotettavaksi, eli eri ihmiset piikitti ja eri ihmiset sitten katsoi tuleeko niistä oireita. Kaksi sairaanhoitajaa yksi kirjasi tiedot ylös täytti sen kortin ja antoi toisen ajan. Toinen hoitaja kertoi ja kyseli sekä piikitti. En siis edelleenkään näe miksi ne sairaanhoitajaopiskelijat eivät voisi noita piikityksiä olla hoitamassa isolta osin kun ei tarvitse yksin olla tekemässä.
Jos ajatellaan osaamisen kannalta tietyn vaiheen ohittaneita opiskelijoita opinnoissaan (opinnot+käytännönkokemus+harjoittelu) varmasti onnistuu se piikin pisto oikein, mutta tässä varmasti mennään vastuukysymyksissä ja lakipykälissä joka on tosiaan säädetty johon viittasin aiemmin:


"Sosiaali- ja terveysministeriön asetus rokotuksista

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään tartuntatautilain (1227/2016) 54 §:n nojalla:

6 §
Rokottaminen


Lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö."
 
Liittynyt
01.03.2017
Viestejä
656
Kun Suomen jäljitystä lisättiin 2020 tarvittiin nopeasti osaavia lisäkäsiä ja siellä oli juurikin AMK-koulutettuja enemmän, kuten laitoit linkeissäsi oli jotain pieniä määriä sairaanhoitajia, terveydenhoitajia (neuvola, koulu) ja hygieniahoitajia (hammashoitolat). Osa linkeistäsi joihin viittaat ovat n. 1 vuoden vanhoja ja hybridistrategian kynnyksellä joka polkaistiin kunnolla käyntiin. Tällöin perustettiin erinäistä jäljityskoulutusta niille ryhmille, joita juuri mainitsin aiemmin sekä saatiin vielä suoraan siihen erikoistuneita ihmisiä jotka tekivät pelkästään erinäisellä koulutuksella tätä hommaa organisoidusti. Näin saatiin takaisin käsiä sinne perusterveydenhuoltoon kuten terveydenhoitajat ja hygieniahoitajat ja vastaavat AMK-koulutetut ja tartunnanjäljitys hoituu pääasiassa eri ihmisryhmillä. Kuten @dropadrop hyvin omakohtaisella kokemuksella viittaakin.

edit: + "Veronmaksajat varmaan ihan aiheesta saavat kritisoida julkista sektoria rahankäytön hurlumhei päivistä, joissa sairaanhoitajat laitetaan soittelemaan jäljitystyötä ja lääkärit tekemään sihteerin töitä. "

Tämä oli siis sinun väitteesi, johon otin kantaa että yliopistosairaaloista revittäisiin sairaanhoitajia tartunnanjäljitykseen nyt aiheuttaisi jotain ylikuormitusta. Itse laitoit "faktat tiskiin" eli ylläolevat linkit. Niistä paistaa läpi perusterveydenhuollon ihmisiä, terveydenhoitajia ja hygieniahoitajia sekä vuoden takaista toimintaa jota aiheuttavat / aiheuttivat jonoja perusterveydenpuolelle kuten esimerkiksi hammashoitoon ja neuvolatoimintaan. EI missään nimessä erikoissairaanhoidon puolelle johonkin yliopistosairaaloihin...

Puhutaan nyt siis nykyhetkestä tartunnanjäljityksen suhteen ja en kieltänyt etteikö sairaanhoitajia olisi vieläkin tartunnanjäljityksessä vaan heidän määrä on pieni verrattuna muuhun ryhmään. Tästä on käyty ihan kattava paneelikeskustelu ja käsitelty tartunnanjäljitystä hybridistrategian yhteydessä - yritän etsiä kun jaksan nämä linkit tähän. Kuitenkin tätä keskustelua on käyty ajan saatossa esimerkiksi mediassa (haastattelut) ja A-studiossakin.
23.7.2021 tilanne onkin selvästi parantunut Iltalehden mukaan
Näkökulma: Julkisen terveydenhuollon hoitajia kohdellaan karusti – kuka meitä hoitaa jatkossa?
"Terveydenhuollon työntekijöiden kuormittuminen näkyy myös Tampereella. Kaupungin päivystyksen sairaanhoitaja Erika Isohanni kertoi keskiviikkona Twitter-tilillään, ettei terveydenhuolto kestä enää koronan aiheuttamaa kuormaa. "

6.8.2021 ainakin Rovaniemi valittelee koronan jäljityksen haittaavan perusterveydenhuoltoa
Rovaniemellä epidemia kiihtymisvaiheessa – maskisuositus laajenee, etätöitä suositellaan - koronaturvallinenlappi.fi
"Perusterveydenhuoltoa kuormittaa lisääntynyt näytteenotto ja jäljitystyö"

Kyllä nämä maallikon mielestä edelleen kuulostavat siltä, että
a) sairaanhoitajia edelleen jäljitystyössä on
b) siitä terveydenhoidon puolelle haittaa on

En kyllä väittänyt että yliopistollisista sairaaloista revitään sairaanhoitajia, laita vaikka linkki siihen viestiin samalla kun löydät ne linkit joissa kumotaan sairaanhoitajien määrät tartunnanjäljityksissä.
Sen sijaan voisi kuvitella että ongelmia kyllä sairaanhoidossa on yliopistollisissa sairaaloissa. Tays yli tuhannen paikan yksikkönä nitisee liitoksissaan kymmenestä potilaasta. Prosentista...
Pirkanmaan ryöpsähtänyt koronatilanne näkyy nyt tartuntamäärien lisäksi jopa kiireellisessä sairaalahoidossa – Johtajaylilääkäri Sand: "Tällä hetkellä loppua ei näy"
" Sandin mukaan koronaviruksen takia sairaalahoidossa on tällä hetkellä Pirkanmaalla noin kymmenen potilasta. Hän huomauttaa, että terveydenhuollon kuormittuneisuus on tärkeämpi mittari koronatilanteen vakavuudelle kuin yksittäiset päiväkohtaiset tartunnat.
– Joku voi sanoa, ettei kymmenen ole paha. Keskikesän lomakautena tilanne on kuitenkin erittäin paha. Jopa kiireisen hoidon sisällä joudutaan miettimään, pystytäänkö kaikkea toteuttamaan ajallaan, Sand sanoi."

Varmasti on hellettä, sähköskootteria, aurinkoon sammumisia jne... kyljessä + ennalta sovitut lomat, mutta prosentti potilasmäärästä on joko suden huutoa turhaan tai sitten työvoiman resursointi ei ole parasta mahdollista.
Ilmeisesti ollaan yhtä mieltä siitä että sairaanhoitajan koulutus ja kokemus ei ole välttämätöntä jäljitystyössä, mutta miksi 1,5v pandemian puhkeamisesta silti sairaanhoitajia siinä työssä on kuormittumassa?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 383
Jos ajatellaan osaamisen kannalta tietyn vaiheen ohittaneita opiskelijoita opinnoissaan (opinnot+käytännönkokemus+harjoittelu) varmasti onnistuu se piikin pisto oikein, mutta tässä varmasti mennään vastuukysymyksissä ja lakipykälissä joka on tosiaan säädetty johon viittasin aiemmin:


"Sosiaali- ja terveysministeriön asetus rokotuksista

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen mukaisesti säädetään tartuntatautilain (1227/2016) 54 §:n nojalla:

6 §
Rokottaminen


Lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Rokotuksen pistoksena saa antaa vain lääkäri tai asianmukaisen rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja tai kätilö."
Meinaat, että ne loppuvaiheen opiskelijat ei ole koulututtu antamaan injektiota siellä koulussa? Injektion antaminen nyt ei ole mitenkään ihmeellistä sairaanhoidossa, esim. 1 tyypin diabetikkoja joudutaan pistämään useita kertoja päivässä. Tuo injektion antaminen on ihan arkipäivää sairaanhoidossa. Edelleen ei siellä töissä kukaan ole valmistunutta enää kädestä pitämässä kiinni rokotuksen kaltaisissa perusjutuissa. Tässä olisi todella hyvä paikka oppia käytännössä niillä loppuvaiheen opiskelijoilla. Ei tälläisiä asioita opita kuin tekemällä. Päätöksen toki tekee sitten se lääkäri tms. kuten muutenkin lääkkeiden kohdalla tekee (ja vastaa niistä). Lääkärit vastaa siellä osastoillakin lääkkeiden annosta, vaikka eivät ole edes paikalla kun lääke annetaan. Ihan sama rokotuksissa. Lääkärit on homman suunnitelleet ja delekoineet hommat sitten hoitajille. Toki hommasta voidaan tehdä mahdollisimman jäykkää ja tälläisenäkin aikana kun sille osaavalle hoitohenkilökunnalle olisi muutakin tehtävää voidaan ne toki laittaa tökkimään rokotteita, vaikka ne loppuvaiheen opiskelijat voisivat hommat suurelta osin hoitaa, jolloin sille osaavalle henkilökunnalle jäisi aikaa hoitaa ne muut työt. Toki aina pitää olla paikalla niitä kokeneita, jotka neuvovat ja ratkaisevat ongelmat jne. Kuten sanoin armeijassakin homma toimi ihan lääkintämiehien tekemänä. Taisi olla 10 lääkintämiestä tökkimässä rokotteita ja 5 kirjaamassa. Homma etenikin melkoisella vauhdilla kun jonossa mentiin ja viisi rokotettiin aina kerralla. Kaksi lääkintämiestä per rokotettava (kaksi piikkiä yhtä aikaa) ja kolmas kirjasi ylös nimen. Toki sielläkin on lääkäri vastuussa touhusta. En nyt ymmärrä miten rokotteen antaminen voisi nyt olla ylivoimaisen haastava tehtävä sille sairaanhoitajaopiskelijalle. Mitä nyt tunnen on terveydenhuollon ihmisiä, niin on todellakin yksi helpoimmista hommista mitä joutuvat tekemään päivittäin.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
4 192
Mutta herätteleekö kolmas piikki vielä kovemmin sitä immuunipuolustusta? Neljäs ravistelloo jo hengiltä? :x3:
Vai menikö eka piikki kokonaan längistä immuunipuolustukselta?
Tämä on yksi aliarvostetuimmista viesteistä ketjussa. Moni tutkijatohtori pohtii parhaillaan samaa, eikä voi sanoa yhtään mitään ennen kuin otosavaruus kasvaa merkittäväksi. Ensimmäinen kierros meni tosiaan längistä kun kontrolliryhmistä luovuttiin kesken tutkimuksen.
 
Liittynyt
28.10.2016
Viestejä
1 766
Meinaat, että ne loppuvaiheen opiskelijat ei ole koulututtu antamaan injektiota siellä koulussa? Injektion antaminen nyt ei ole mitenkään ihmeellistä sairaanhoidossa, esim. 1 tyypin diabetikkoja joudutaan pistämään useita kertoja päivässä. Tuo injektion antaminen on ihan arkipäivää sairaanhoidossa. Edelleen ei siellä töissä kukaan ole valmistunutta enää kädestä pitämässä kiinni rokotuksen kaltaisissa perusjutuissa. Tässä olisi todella hyvä paikka oppia käytännössä niillä loppuvaiheen opiskelijoilla. Ei tälläisiä asioita opita kuin tekemällä. Päätöksen toki tekee sitten se lääkäri tms. kuten muutenkin lääkkeiden kohdalla tekee (ja vastaa niistä). Lääkärit vastaa siellä osastoillakin lääkkeiden annosta, vaikka eivät ole edes paikalla kun lääke annetaan. Ihan sama rokotuksissa. Lääkärit on homman suunnitelleet ja delekoineet hommat sitten hoitajille. Toki hommasta voidaan tehdä mahdollisimman jäykkää ja tälläisenäkin aikana kun sille osaavalle hoitohenkilökunnalle olisi muutakin tehtävää voidaan ne toki laittaa tökkimään rokotteita, vaikka ne loppuvaiheen opiskelijat voisivat hommat suurelta osin hoitaa, jolloin sille osaavalle henkilökunnalle jäisi aikaa hoitaa ne muut työt. Toki aina pitää olla paikalla niitä kokeneita, jotka neuvovat ja ratkaisevat ongelmat jne. Kuten sanoin armeijassakin homma toimi ihan lääkintämiehien tekemänä. Taisi olla 10 lääkintämiestä tökkimässä rokotteita ja 5 kirjaamassa. Homma etenikin melkoisella vauhdilla kun jonossa mentiin ja viisi rokotettiin aina kerralla. Kaksi lääkintämiestä per rokotettava (kaksi piikkiä yhtä aikaa) ja kolmas kirjasi ylös nimen. Toki sielläkin on lääkäri vastuussa touhusta. En nyt ymmärrä miten rokotteen antaminen voisi nyt olla ylivoimaisen haastava tehtävä sille sairaanhoitajaopiskelijalle. Mitä nyt tunnen on terveydenhuollon ihmisiä, niin on todellakin yksi helpoimmista hommista mitä joutuvat tekemään päivittäin.
Kuten sanoin tuossa kirjoittamassani, että varmasti onnistuu kun tarvittavat opinnot ja harjoittelu asiasta on käyty? Rokotteen antaminen vaatii tietyn vaiheenopinnot myös sekä lisänä: Valtakunnallisen Rokotusosaamisen perusteet (2 op). Viittasin tuohon asetukseen mikä on säädetty rokottamisen osalta, jossa määritellään ketkä niitä voivat antaa asetuksen mukaisesti. En lääkintämiehistä tiedä mitään.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
1 212
Iso osa sairaanhoidon opiskelijoista viettää loppuajan opinnoista töissä / harjoitteluissa jo valmiiksi. Käytännössä työttömäksi valmistuvaa sairaanhoitajaa ei juuri koskaan näe. Eli todennäköisesti siellä onkin juuri näitä keikkatyöläisiä hyödynnetty pistohommiin, siihen kun tarvii aika paljon harjoitusta varmuuden saamiseksi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 694
Varmasti on hellettä, sähköskootteria, aurinkoon sammumisia jne... kyljessä + ennalta sovitut lomat, mutta prosentti potilasmäärästä on joko suden huutoa turhaan tai sitten työvoiman resursointi ei ole parasta mahdollista.
Ehkä tässä on jännäkakka reiällä, saadaanko lomautukset ja muut säästötoimet pidettyä maksimissa. Tulee kengänkuva perseeseen, jos joutuu liikaa normaalin kulurakenteen suuntaan siirtymään. :smoke:
 
Liittynyt
17.03.2019
Viestejä
1 229
En nyt ymmärrä miten rokotteen antaminen voisi nyt olla ylivoimaisen haastava tehtävä sille sairaanhoitajaopiskelijalle. Mitä nyt tunnen on terveydenhuollon ihmisiä, niin on todellakin yksi helpoimmista hommista mitä joutuvat tekemään päivittäin.
Ei kyse ole niinkään siitä osaavatko opiskelijat. Erään kirurgin sanoin että "apinakin osaa sairaanhoitajan työn". Kyse onkin loppupeleissä juridisista kysymyksistä. Opiskelijoilta puuttuu valtakunnallinen, sairaanhoitopiirikohtainen (voim 3 tai 5 vuotta kerrallaan) rokotteen antamista koskeva opintokokonaisuus ja tentti. Ilman näitä rokotteita ei saa antaa edes vaikka lääkäri tai osastonhoitaja käskee. Kyse on omasta oikeusturvasta josta kannattaa pitää kiinni. Opiskelija jos antaisi rokotteita vaatisi se jonkun varmistamaan jokaisen injektion, että onko oikein annettu ja kirjattu.

Ja näin erikoissairaanhoidossa töissä olevana puutun tuohon aliarviointiin injektion annosta. Kaikissa lääkkeiden injektioissa on aina riski saada henkeäuhkaava reaktio eli mitäs sitten tehdään kun huono tuuri sattuu kohdalle? Silloin ei välttämättä kaikki osaakkaan toimia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 130
Ameriikan köyhissä ja rokotevastaisissa osavaltioissa korona jyllää. Siellä joudutaan rokotteita tuhoamaankin, koska ihmiset eivät niitä ota. Olisi Suomessakin sairaanhoito melko pulassa noilla lukemilla.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 175
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 291

Sama suomeen eli paikat auki vaan, kiitos :)

Eli briteissä kaikki auki -> korona laskussa vaan
Suomessa rokotukset ei ole vielä britannian tasolla. Siksi vielä lievät rajoitukset päällä.
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
229
Suomessa rokotukset ei ole vielä britannian tasolla. Siksi vielä lievät rajoitukset päällä.
Kohta (tänään?) muuten mennään ensimmäisissä annoksissa ohi siitä mikä tilanne briteissä oli kun rajoitukset poistui.
Silloin briteissä oli 68% saanut ensimmäisen annoksen ja 53% toisen.
Suomessa nyt 67% ensimmäisen, 39% toisen.

Ei tässä enää montaa viikkoa ole. Edit: ehkä kolmisen viikkoa, koska 2 annosten antamisen tahti kiihtyy
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
228

Sama suomeen eli paikat auki vaan, kiitos :)

Eli briteissä kaikki auki -> korona laskussa vaan
Meillä on samantasoiset rajoitustoimet - toki brittien aiempiin rajoituksiin verrattuna tilanne on "kaikki auki"-tasoa.

COVID-19: Stringency Index

Tuo indeksi tosin ei välttämättä ota huomioon aukioloaika- eikä asiakaspaikkarajoituksia joihin meillä nojataan ensimmäisenä. Mutta käytännössähän meillä oli niidenkin osalta vielä hetki sitten kaikki auki.

UK:n osalta tässä auttaa varmasti myös sairastamalla saatu vastustuskyky:
- UK:ssa todettuja tartuntoja lähes 10 prosentilla väestöstä
- Suomessa todettuja tartuntoja noin 2 prosentilla väestöstä
- Suomen osaltahan THL julkaisi keväällä tuloksia joiden mukaan todellinen tartuntojen määrä olisi meillä ollut noin kaksinkertainen, ja brittien osalta tämä suhdeluku lienee vähintään sama tai suurempi, eli luontaista vastustuskykyä voi olla jo yli 20 prosentilla briteistä rokotusten lisäksi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
229
Tuo indeksi tosin ei välttämättä ota huomioon aukioloaika- eikä asiakaspaikkarajoituksia joihin meillä nojataan ensimmäisenä. Mutta käytännössähän meillä oli niidenkin osalta vielä hetki sitten kaikki auki.
Niin, esim. teatterit on briteissä jo auki, ilman paikkarajoituksia. Ei rajoituksia aukioloihin, asiakaspaikkamääriin tai karaoken laulamiseen ravintoloissa, pubeissa tai yökerhoissa. Meillä kai sellaisesta ei vielä haaveilla.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 383
Ei kyse ole niinkään siitä osaavatko opiskelijat. Erään kirurgin sanoin että "apinakin osaa sairaanhoitajan työn". Kyse onkin loppupeleissä juridisista kysymyksistä. Opiskelijoilta puuttuu valtakunnallinen, sairaanhoitopiirikohtainen (voim 3 tai 5 vuotta kerrallaan) rokotteen antamista koskeva opintokokonaisuus ja tentti. Ilman näitä rokotteita ei saa antaa edes vaikka lääkäri tai osastonhoitaja käskee. Kyse on omasta oikeusturvasta josta kannattaa pitää kiinni. Opiskelija jos antaisi rokotteita vaatisi se jonkun varmistamaan jokaisen injektion, että onko oikein annettu ja kirjattu.

Ja näin erikoissairaanhoidossa töissä olevana puutun tuohon aliarviointiin injektion annosta. Kaikissa lääkkeiden injektioissa on aina riski saada henkeäuhkaava reaktio eli mitäs sitten tehdään kun huono tuuri sattuu kohdalle? Silloin ei välttämättä kaikki osaakkaan toimia.
Niin tätä koulutusta ei olisi voitu hoitaa siellä koulussa kun rokotusten alku oli tiedossa jo viime vuoden puolella? Kyseessä kuitenkin nyt poikkeuksellinen tilanne koronan takia, niin luulisi, että olisi jotain pientä ennakointia voitu tehdä. En nyt sanoisi, että apina voisi sairaanhoitajan työn hoitaa, kyllä siellä moni työ vaatii koulutusta ja kokemusta. Rokotuksen pistäminen nyt on todellakin helpoimmasta päästä.

Niin elämässä kaikkeen liittyy riskejä, ihmisiä tukehtuu syödessäkin. Ainakin täällä oli eri ihmiset piikittämässä ja eri ihmiset katsomassa tuleeko niitä oireita. Sitten jos niitä vakavia oireita tulee, niin eiköhän se lääkärikin ilmesty paikalle aika nopeasti ainakin isommissa rokotuspisteissä. Ainakin siellä missä itse otin rokotteen on kohtuu iso sairaala, joten eiköhän sieltä nyt useampi lääkäri löydy vaikka ensiavusta. Piikittäjiäkin oli sen verran monta, että joukossa nyt on varmasti joku kokeneempikin, joka voi tulla tarpeen vaatiessa paikalle. Kuten sanoin armeijassakin piikitys meni ilman mitään ongelmia niillä lääkintämiehillä. Sitten jos kyseessä on ns. normaali rokotus jossa ei liukuhihnalta tökitä, niin hyvä olla kokenut hoitaja, kun ei välttämättä olekkaan muita kokeneempia rokottajia siinä ympärillä. Oma ajatus nyt oli vaan miten sitä henkilökuntaa olisi saatu sinne vaativampiin hommiin sen piikittämisen sijaan. Siitä henkilökunnasta kun on uutisoinnin perusteella ollut puutetta kun joudutaan rokottamaan ihmisiä.
 
Liittynyt
12.04.2020
Viestejä
192
Ei ole uutinen. Lapset saavat myös tartunnan mutta sairastavat sen yleensä lievänä.

Delta täyttää lastensairaaloita jenkeissä. Taitaa olla sittenkin uutinen. Samaa Suomeen?
 

3me

Liittynyt
10.12.2016
Viestejä
421
- Suomen osaltahan THL julkaisi keväällä tuloksia joiden mukaan todellinen tartuntojen määrä olisi meillä ollut noin kaksinkertainen, ja brittien osalta tämä suhdeluku lienee vähintään sama tai suurempi, eli luontaista vastustuskykyä voi olla jo yli 20 prosentilla briteistä rokotusten lisäksi.
Juuri näin, luontaista vastustuskykyä on jo briteillä reilusti ja hyvä rokotekattavuus tekee siellä tilanteen hyväksi. Suomessa ollaan samassa tilanteessa n. 1-2kk kuluttua.

Yritin aikaistaa omaa tehosterokotustani mutta ensimmäiset vapaat ajat ovat omassa kunnassa viikolla eteenpäin alkuperäisestä rokotusajastani joten ei onnistunut. Oulussa ainakin taitaa olla hyvä tilanne kun pystyi jopa walk-in menetelmällä ottamaan toisen piikin. Taitaa olla henkilöstöpulasta olla kiinni ettei rokotusaikoja tunnu löytyvän? Rokotteita taisi Suomessa olla jo 4-5 viikon tarpeeseen.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444
CNN: Yli 99,99 prosenttia täysin rokotetuista ihmisistä välttynyt vakavalta koronataudilta Yhdysvalloissa. Paljonko pitää olla, että rokotetut ihmiset uskaltavat palata normaaliin, 100% vai enemmän? ;)

 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 180
Sehän kannattaisi suomessakin avata sitten, niin saataisiin sairastamalla vastustuskykyä. Se kuitenkin täytyy tehdä lopulta.
Ensin täytyy nyt kuitenkin nykynopeudella rokotella muutama kuukausi vielä, sitten on todennäköisesti mahdollista avata. 1 piikki on täysin riittämätön, deltavariantin ollessa kyseessä.

Juuri nyt esim päivystykset on paikoitellen tukossa, joka voi olla hengenvaarallinen tilanne. Siksi tiukentuvat rajoitukset ovat täysin välttämättömiä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 130

Sama suomeen eli paikat auki vaan, kiitos :)

Eli briteissä kaikki auki -> korona laskussa vaan
Itseasiassa korona on taas nousussa briteissä.

Sairaaloissa on myös suhteessa neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomesssa.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444
Saksassa pohditaan testien muuttamista maksullisiksi syksyllä Ranskan tapaan. Tarkoitus on sama kuin Ranskassa, eli rokotuskattavuuden parantaminen. Ja toki kustannukset.
 
Liittynyt
20.02.2018
Viestejä
93
CNN: Yli 99,99 prosenttia täysin rokotetuista ihmisistä välttynyt vakavalta koronataudilta Yhdysvalloissa. Paljonko pitää olla, että rokotetut ihmiset uskaltavat palata normaaliin, 100% vai enemmän? ;)

Aloitetaan aluksi sillä, että mielestäni rokotukset on hyvä asia. Tämä uutinen ja miten homma on siinä laskettu on taas jotenkin päin helvettiä.

Mielestäni tässä uutisessa verrataan tuota 165 miljoonaa 2 rokotetta saanutta tuohon 1500 kuolleeseen. Kuinka moni noista 165 miljoonasta on sairastanut koronan 2 rokotteen jälkeen ja kuollut olisi mielestäni se mihin pitäisi verrata. Tää uutisessa ilmoitettu laskutapa vääristää minun mielestäni jotenkin koko homman päälaelleen. Tai sitten en ymmärtänyt lukemaani.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444
Aloitetaan aluksi sillä, että mielestäni rokotukset on hyvä asia. Tämä uutinen ja miten homma on siinä laskettu on taas jotenkin päin helvettiä.

Mielestäni tässä uutisessa verrataan tuota 165 miljoonaa 2 rokotetta saanutta tuohon 1500 kuolleeseen. Kuinka moni noista 165 miljoonasta on sairastanut koronan 2 rokotteen jälkeen ja kuollut olisi mielestäni se mihin pitäisi verrata. Tää uutisessa ilmoitettu laskutapa vääristää minun mielestäni jotenkin koko homman päälaelleen. Tai sitten en ymmärtänyt lukemaani.
Toi luku kertoo lähinnä sen todellisen riskin joutua sairaalaan tai kuolla koronaan. Sitä kun seuraillaan pitkällä aikavälillä, niin saadaan sitä todellisuudessa merkittävää dataa, ei pelotteludataa. Pelotteludata voisi olla sellainen, että 100% rokotetuista sairastuneista kuolee, jos esim. yksi rokotettu ihminen olisi sairastunut ja kuollut - noin kärjistettynä.

Kiva olisi tosin saada vertailudataa rokottamattomien vastaavasta prosentista, luultavasti se on myös lähellä 100% ;)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 130
Aloitetaan aluksi sillä, että mielestäni rokotukset on hyvä asia. Tämä uutinen ja miten homma on siinä laskettu on taas jotenkin päin helvettiä.

Mielestäni tässä uutisessa verrataan tuota 165 miljoonaa 2 rokotetta saanutta tuohon 1500 kuolleeseen. Kuinka moni noista 165 miljoonasta on sairastanut koronan 2 rokotteen jälkeen ja kuollut olisi mielestäni se mihin pitäisi verrata. Tää uutisessa ilmoitettu laskutapa vääristää minun mielestäni jotenkin koko homman päälaelleen. Tai sitten en ymmärtänyt lukemaani.
No eikö siinä juuri niin tehty?

"As of Aug. 2, more than 164 million people in the United States were fully vaccinated against Covid-19, according to the CDC. Fewer than 0.001% of those individuals — 1,507 people — died and fewer than 0.005% — 7,101 people — were hospitalized with Covid-19. "
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
228
Jos rokotusten vaikutusta haluaa arvioida niin tuolta löytyi juttu myös siihen liittyen:

Recent data shows 18.5% of new Covid-19 cases in New Jersey are fully vaccinated individuals, governor says

Heinäkuun 20.-26. välillä New Jerseyssä:
- 4332 covid-positiivista, joista 18,5% täysin rokotettuja
- sairaalaan joutuneita 378, joista 3% täysin rokotettuja
- kuolleita 21, joista yksikään ei täysin rokotettu.

Heinäkuun lopulla noin 55% populasta oli täysin rokotettuja (New Jersey Coronavirus Vaccination Progress)

Edit/lisäys: omien pikaisten laskujeni mukaan täysin rokotetussa populassa siis:
- 81% vähemmän koronapositiivisia
- 97,5% vähemmän sairaalaan joutuneita
- 100% vähemmän kuolleita.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444

Sama suomeen eli paikat auki vaan, kiitos :)

Eli briteissä kaikki auki -> korona laskussa vaan
Australian Sydneyssä uusi epidemian aikainen ennätys, 356 päivätartuntaa. Lockdown seitsemättä viikkoa päällä.

Eli ausseissa kaikki kiinni -> korona nousussa vaan

:p
 

vipe

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 887
Yritin aikaistaa omaa tehosterokotustani mutta ensimmäiset vapaat ajat ovat omassa kunnassa viikolla eteenpäin alkuperäisestä rokotusajastani joten ei onnistunut. Oulussa ainakin taitaa olla hyvä tilanne kun pystyi jopa walk-in menetelmällä ottamaan toisen piikin. Taitaa olla henkilöstöpulasta olla kiinni ettei rokotusaikoja tunnu löytyvän? Rokotteita taisi Suomessa olla jo 4-5 viikon tarpeeseen.
Ainakin Tampereella se walk-in piste (toiseen rokotukseen) on ollut pois pelistä viikon päivät nimenomaan "rokotteiden vähäisyyden vuoksi". Kyllä siellä henkilökuntaa on aika leegio.

Ajattelin mennä huomenna jonottaan kun taas aukeaa, koska oma 2. rokote olis vasta ens viikon perjantaina jolloin on illalla menoa, kavereilla 40-50v on monella toisesta tullut kuumetta tai huonoa oloa, otan nämä mahdollisesti vastaan mieluummin nyt kuin perun menoni...Pitämättömiä saikkupäiviäkin varastossa kun en muuten juuri sairastele.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 053
Itseasiassa korona on taas nousussa briteissä.

Sairaaloissa on myös suhteessa neljä kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomesssa.

Enemmänkin tuosta voi nähdä, että ovat saavuttaneet jonkinlaisen aallonpohjan joka on toki edelleen korkealla tasolla ja ei ole vielä ihan selvää mihin se tosta lähtee. Positiivisena puolena kuolinluvut eivät ole ihan niin hirveän pahasti lähteneet ylöspäin ja sairaalatkin vielä vissiin tolla tasolla kestää, mutta saa nähdä mihin noi tartunnat tosta kehittyy.
 
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444

Enemmänkin tuosta voi nähdä, että ovat saavuttaneet jonkinlaisen aallonpohjan joka on toki edelleen korkealla tasolla ja ei ole vielä ihan selvää mihin se tosta lähtee. Positiivisena puolena kuolinluvut eivät ole ihan niin hirveän pahasti lähteneet ylöspäin ja sairaalatkin vielä vissiin tolla tasolla kestää, mutta saa nähdä mihin noi tartunnat tosta kehittyy.
Kuolinluvut eivät välttämättä dramaattisesti nouse, vaikka tartunnat lisääntyisivät, koska kyllähän briteissä on jo putsattu pöytää aika hyvin...eli toisin sanoen ei niitä heikkoja vanhuksia loputtomasti riitä.

Vertailuna esim. Australian Uusi Etelä-Wales, jossa tällä hetkellä 357 potilasta sairaalahoidossa, joista 60 teholla. Tämä siis 7,5 miljoonan osavaltiossa, jossa testataan ihan helvetisti ja tartuntaennätys tänään tehty 356, aiempina viikkoina lähinnä 200 tietämillä, koko ajan toki nousten. Sairaalakuormitus on siis aivan käsittämättömän suurta taudin esiintyvyyteen verrattuna.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 644
Tässähän tämä Suomen koronatoimien eräs perustelu, mistä näkee hyvin, että kohtuullisen pienilläkin tartuntojen kasvulla sairaalaan joutuvat koronapotilaat alkavat vaikuttaman muuhun terveydenhoitoon nopeasti.

"Husin alueella on sairaalahoidossa tällä hetkellä 26 koronapotilasta, joista viisi on tehohoidossa. Tämänhetkinen koronapotilaille varattu tehohoitokapasiteetti on kymmenen potilasta. Ne voimme ottaa sisään ilman, että meidän täytyy tehdä mitään erityisjärjestelyitä.

Husilla on valmiina suunnitelmat vuodeosastoille ja teho-osastolle sen varalta, että koronapotilaiden määrä alkaa nousta. Suunnitelmat on tehty yli sataan tehohoitopotilaaseen asti, mutta mitä enemmän koronapotilaita sairaaloissa on, sitä enemmän muuta toimintaa joudutaan supistamaan.

Kapasiteettia säädetään koko ajan vallitsevan epidemiatilanteen mukaisesti.
– Henkilöstöön liittyvät haasteet tulevat todennäköisesti jatkumaan syksyn aikana. Hoitajia on hankala rekrytoida. "

Nyt herää kyllä ihan aiheellisesti kysymys, mitä roketteen ottamatta jättävät aiheuttavat koko terveydenhuollolle kun näitä alkaa päätyä sairaalaan syksyn mittaan?

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
4 444
Australiassa vissiin sitten lukotellaan pitemmän aikaa:

"The Doherty Institute modelling shows 50 per cent, 60 per cent, or even 70 per cent levels of vaccine coverage would not allow for relaxed restrictions unless we're prepared for a massive uptake in hospital admissions and death."

 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
245 394
Viestejä
4 285 238
Jäsenet
71 649
Uusin jäsen
Credittii

Hinta.fi

Ylös Bottom