Halusin palata viestin
#4434 ennusteeseen Italian kohdalla:
Mallintajat huomasivat, että
tiukat kontrollit johtivat nopeammin LL-mallin mukaiseen kasvun taittumiseen (lue: epidemian hidastumiseen ja merkittävään tartuntojen estämiseen), kun taas jahkailu,
odottelu ja
pidättäytyminen tiukoista
kontrolli-/karanteenimalleista johti epidemian kasvuun GL-mallin mukaisesti (lue: se jatkoi kasvuaan paljon pidempään ja nopeammin).
Kuva 2 : Italian toimintamalli ja epidemian leviäminen GL-mallin mukaisesti (kuvaan lisätty 10:n seurantapäivän luku, eli 2036 tartuntaa, eli näyttää hyvin seuraavan GL-mallia)
Tässä päivän uuteen Italian dataan päivitetty, hieman zoomattu ja ruma hack-n-slash photoshopattu graafieditti:
Mitä tästä opimme?
0) Vaikka lisääntynyt testaus selittää osan nopeammasta kasvusta, se ei selitä koko mallin ja toteutuneen eroa.
1) Ennustaminen jopa 10 päivää tulevaisuuteen on vaikeaa tämän epidemian kohdalla. On paljon mitä emme tiedä ja suurin osa näkemistäni ennusteista on ollut karkeasti alakanttiin jopa viiden päivän päästä ennusteesta.
2) Italia on vielä huomattavasti nopeamman kasvun käyrällä kuin logistinen malli ennusti 10 päivää sitten.
3) Jos tämä ei viimeistään herätä niitä uinuvia maita, jotka kuvittelevat, että "ei koske meitä", niin en sitten oikein ymmärrä mikä
Tarttis tehrä jotain. Odotan päivää, kun paniikkinappulaa painetaan lopuissa uinuvia maita ja tajutaan, että Kiina ei sulkenut kouluja, työpaikkoja, kaupunkeja, maakuntia ja rajoittanut liikkuvuutta ankarasti, koska sähläsivät, tai osaamattomuuttaan tai siksi, että eivät osaa yhtä hyvin kuin "me täällä" (missä "täällä" nyt sitten kulloinkin on).
Toistan vieläkin sen, että Singapore on tässä toistaiseksi vieläkin täysin suvereeni:
Kun muut kasvavan epidemian maat ovat vielä potenssikäyrällä tai kasvavat eksponentiaalisesti, niin Singaporen tartunnat ja toipuneet kasvavat rinta rinnan lähes lineaarisesti ja kuolemia on nolla. Lisäksi epidemia alkoi jo tammikuun puolivälissä (fylogeneettisesti), ja ensimmäinen tartunta havaittiin alle viikossa.
Miksi muut maat eivät halua kopioida Singaporen järjestelmiä ja menetelmiä, kun ne ovat jatkuvasti arvioitu maailman parhaiksi ja toistaiseksi vielä tässä epidemiassa osoitettu myös toimiviksi?
Humoristisesti ajattelen, että ilmeisesti lähes kaikkia muita maita vaivaa "Not Invented Here" -syndrooma ja ajattelu, että "ei koske meitä". Muuta selitystä en keksi.