Kokkiveitset

Chef's Choice M1520
Tämä ilmeisesti toimii niin että siinä on molemmille kulmille oma hahlo ja sitten terän kummallekin syrjälle oma lokonen hahlossa. Osaako kukaan sanoa miten tuo 15 astetta käy japanilaisille veitsille kun usein kuitenkin niissä on 10 asteen teroitus ainkin speksin mukaan. Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin tai eikö se ole niin tarkkaa?
 
Tämä ilmeisesti toimii niin että siinä on molemmille kulmille oma hahlo ja sitten terän kummallekin syrjälle oma lokonen hahlossa. Osaako kukaan sanoa miten tuo 15 astetta käy japanilaisille veitsille kun usein kuitenkin niissä on 10 asteen teroitus ainkin speksin mukaan. Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin tai eikö se ole niin tarkkaa?

Japanilaiset veitset on vakiona yleensä 10-15 astetta, tällä teroittamisen jälkeen aina 15 :D
Veitsenhän voi teroittaa ihan oman mielen mukaiseen kulmaan. Eihän eurooppalaisetkaan aina tasan 20 astetta ole, käsin teroittamisen jälkeen ei varmaan yksikään. Voihan eurooppalaisenkin veitsen teroittaa 15 asteen kulmaan.

Nuo kiinteät kulmat alkoivat kiehtoa ostopäätöksen verran, tuolla vanhalla vehkeelläni kulma muuttui veitsen leveyden mukaan, niin joka veitselle piti säätää kulma kohdalleen ja jos hiemankin pielessä niin pelkän teroituksen sijaan veitseen hiottiin uusi teräkulma :mad: Ennemmin hioo käsin satunnaiseen kulmaan ;)
 
Tällä viikolla tuli 3 veitsee Aliexpessiltä ja pistetään illemmasta lisää kuvii ja fiilistelyy uusista veitsistä,tätä ketjuu ku luki niin oli pakko tilata itsekkin :sclap:
20210416_082819.jpg
 
ei voi kyllä kuin ihmetellä että nämä 3 puukkoa maksoivat posteineen vain 68.17€, teräviä kaikki ovat ja grand sharp ehkä jopa pikkusen terävämpi kuin 3 vuotta vanha MAC mitä olen teroitellut hiomapaperilla :)

20210416_080143.jpg

alla oleva veitsi tulee sijalle numero 2 tässä arvostelussa,ihan hiton hieno veitsi eikä vikaa löydy etsimälläkään,hyvä viimeistely,terävyys,suoruus,ulkonäkö :syes:
20210416_075938.jpg


ja omasta mielestä hinta laatu ulkonäkö suhde on paras Grand Sharpilla,ihan tajuttoman hieno veitsi 21.21€ hintaan ja terävä! :kippis::cigar::thumbsup:
ja kuvat kertoo loput..
20210416_075803.jpg
20210416_075828.jpg
20210416_075853.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Tällä viikolla tuli 3 veitsee Aliexpessiltä ja pistetään illemmasta lisää kuvii ja fiilistelyy uusista veitsistä,tätä ketjuu ku luki niin oli pakko tilata itsekkin :sclap:
20210416_082819.jpg
Laita vaikka samalla linkkiä noihin ja kokemuksia. Miksi päädyit alista tilaan? Ittee tavallaan polttelis joku vähän parempi veitsi. Aika pitkälti noita Fiskarseja on laatikko täynnä ja sen lisäksi 4 keraamisen veitsen setti, jonka alista tilasin. Tämä setti on kyllä hintansa arvoinen.
 
lisää kuvia
 

Liitteet

  • 20210416_081624.jpg
    20210416_081624.jpg
    2,2 MB · Luettu: 74
  • 20210416_081709.jpg
    20210416_081709.jpg
    1 MB · Luettu: 91
  • 20210416_081722.jpg
    20210416_081722.jpg
    1,1 MB · Luettu: 90
  • 20210416_081746.jpg
    20210416_081746.jpg
    1,2 MB · Luettu: 95
  • 20210416_082819.jpg
    20210416_082819.jpg
    1,3 MB · Luettu: 80
Kummelia siteerakseni "Onko tää hyvä? Ei, tää on paras":thumbsup::D

Laite tulikin jo ja vetäisin pari veistä testiksi. Ehkä hieman terävämpään pääsen käsivehkeillä satunnaisella kulmalla, toki en hirveän montaa kertaa vetäissyt Chefs choicen läpi, ehkä tulos paranee jatkossa kun kulma alkaa olla kohdillaan ja tottuu teroittimen käyttöön. Ei sinänsä valittamista terävyydessä, toki pieni ero tuossa parin minuutin työssä versus tunnin härväyksessä käsin :D

Edit. En siis kadu ostoa
 
Laita vaikka samalla linkkiä noihin ja kokemuksia. Miksi päädyit alista tilaan? Ittee tavallaan polttelis joku vähän parempi veitsi. Aika pitkälti noita Fiskarseja on laatikko täynnä ja sen lisäksi 4 keraamisen veitsen setti, jonka alista tilasin. Tämä setti on kyllä hintansa arvoinen.

Ihan käytettäviä monet Fiskarsitkin on, ne perusmallit ovat vaan tehty jostain burmalaisesta uudenvuoden tinasta joka tylsyy katseesta, mutta sehän on kaikessa hinnat alkaen -mallien kohtalo...
 
Laite tulikin jo ja vetäisin pari veistä testiksi. Ehkä hieman terävämpään pääsen käsivehkeillä satunnaisella kulmalla, toki en hirveän montaa kertaa vetäissyt Chefs choicen läpi, ehkä tulos paranee jatkossa kun kulma alkaa olla kohdillaan ja tottuu teroittimen käyttöön. Ei sinänsä valittamista terävyydessä, toki pieni ero tuossa parin minuutin työssä versus tunnin härväyksessä käsin :D

Edit. En siis kadu ostoa


Menetät vaan sen zeniläisyyden tunteen kun perinteisellä tyylillä laskee vetoja, että tulee yhtä monta molemmin puolin terää. Keskittyneen tarkkaavaisesti koittaa pitää teräkulmaa kokoajan samana. Kastelee hellästi kiveä, ja pesee lopuksi kivet, telineen, keittiötasot jne. Unohtamatta sitä paperisilpun määrää, kun on tullut kokeiltua terävyyttä sanomalehtiin:rofl:
 
Laita vaikka samalla linkkiä noihin ja kokemuksia. Miksi päädyit alista tilaan? Ittee tavallaan polttelis joku vähän parempi veitsi. Aika pitkälti noita Fiskarseja on laatikko täynnä ja sen lisäksi 4 keraamisen veitsen setti, jonka alista tilasin. Tämä setti on kyllä hintansa arvoinen.
"Vähän parempi veitsi" olisi Victorinoxin 20 cm Fibrox-kahvainen kokkiveitsi ja kaveriksi Naniwan 800 gritin vesihiomakivi ja sille teline. Vieraille, perheenjäsenille ja muroille ostat sitten Damascus Sharp VG10 71 layer Japanese Razor Professional Sharp -santokuninjaveitset harhautukseksi pois Fibroxin lähettyviltä.

Ensimmäinen päivä kuluu tomaatteja ja papereita silpoessa, jonka ohella asettelet niitä Alin veitsiä jonnekkin näköisälle paikalle keittiöön (terät tietenkin esillä), räpsit kanjimerkinnöistä kuvat someen ja tasapainoittelet mietteliäänä veitsiä sormellasi. Arjen edetessä alat tökkimään sitä uutta Fibroxia lihaan, kalaan, kasviksiin, juureksiin ym. ja tehdasterävyyden sijaan totuttelet leikattaviin aineksiin ja loistavaan veitsenkahvaan.

Victorinoxin kuukauden kestäneen bambulautaa vasten sahaamisen jälkeen alat huomaamaan terän olevan hieman ehostuksen tarpeessa, joten nappaat Naniwan paketin esille ja ihmetteltyäsi aihetta muutaman Youtubetutoriaalin verran lyöt kiven telineeseen ja kastelet sen. Pilattuasi terän ja naarmutettuasi veitsen kyljet mietit missä meni vikaan ja katsot samat tutoriaalit uudelleen. Muutaman uuden yrityksen jälkeen kivi on jo pienellä lommolla ja muuttunut suurinpiirtein kokomustaksi irtoterästä, mutta leikkaamisen sijaan veitsi vain repii paperiarkkia. Tuijottelet hetken ulos keittiön ikkunasta, jonka jälkeen peset ja kuivaat veitsen ja kiven ja säilöt ne keittiösi unohdettuun vetolaatikkoon. Laatikon sulkiessasi katseesi osuu Aliexpressistä tilaamiisi veitsiin.

(sankarimme vaipuu hetkellisesti pimeyteen)

Viikon, kuukausien tai ehkä jopa vuosien päästä penkoessasi epätoivoisesti laatikostoista asunnon ainutta puhdasta paistinlastaa avaat jälleen tuon unohdetun laatikon ja lasket katseesi vanhaan kaatuneeseen toveriin.

(training montage)

Kuukauden päästä olet iskostanut hiomakulman ja terän liikuttamisen lihasmuistiisi. Osaat käyttää hiomakiven koko pinta-alaa hyödyksi ja kuluttaa sitä tasaisesti. Veitsen kärjen teroitus sujuu leikiten kiveä vasten pyörittelemällä ja terä viimeistellään paremman puutteessa sanomalehteen. Olet teroittanut isäsi Opinelin, äitisi Sanellit ja veljesi huumorintajun. Jossain kaiken tämän ohella olet huomanut, että veitsen terävyys on menettänyt kokonaan alkuperäisen painoarvonsa.

(esirippu ja aplodit)
 
Tomaattien ja papereiden lisäksi leikkaan kyllä ihan muitakin kasviksia ja lihaa ja loppuvuodesta hirvimetsällä paloittelen ja leikkaan hirvet pusseihin kotiin vietäväksi, mielenkiinnosta haluan kokeilla millä lailla tollaset toimii ja kestää lihan siistimisessä ja paloittelussa, jäistä eikä luista lihaa eivät ehkä kestä ja sitä varten mulla on Victorinox ja swibo , mutta ihan eri fiilis on noilla leikata lihaa ja kasviksia ja omasta mielestä ihan lyömättömään hintaan. halvastakin veitsestä saa terävän mutta kestävyys on eri asia sitten, terotuksesta on aika pitkä kokemus, reilu 30 vuotta olen teroittanut itse puukot ja nuorempana olin lihanleikkaajana,.
pari vesihiomakivee on tulossa että näkee mihin terävyyteen noi saadaan.
videolla terotetaan (viimeistellään) Lidin halppis ernest veitsi teräväksi euron teroittimella mutta ehkä Vetolaatikkoon toikin joutaa.. josta sankarimme löytää sen vuosien kuluttua, uupuneena teräkulmat unohtaneena, veitsestä kärkikin on katkennut mutta isäsi ooppelilla ja äitisi sandaaleilla lähet hakemaan uutta Aliexpressin pakettia postista ja silmissä kiiltää Damascus Damascus ....
 

Liitteet

  • 20210416_122432.mp4
    60,2 MB
Viimeksi muokattu:
Mullakin on samanlainen jossa toi sininen koristerengas ja vinona tuli, itse terä toki hyvä.
 
Viimeksi muokattu:
Ruhon paloitteluun swibo/victorinox/sanelli on kyllä hyvä, mutta ei niillä ole ilo keittiössä fiilistellä ja toisin päin taas nämä keittiöveitset ei ole hyviä ruhon paloittelussa. Ruhohommiin tarkoitan sitä tiettyä kaarevaa veistä, swibo yleisin keltaisella kahvalla.
 
Kannattaa noissa halpispuukoissa huomioida ettei damascus sanasta huolimatta veitset ole oikeita damascus teriä vaan laaserilla poltettu ne kuviot. Siitä huolimatta ovat varmaan hintansa arvoisia.
 
Ostin Yaxell Mon 8'" gyuton enkä oikein ole vakuuttunut tuosta.
Suht terävä suoraan paketista joo, mutta kahvan pinnien sovitus ei ole paras mahdollinen ja eniten mua tökkii terän vinous.
Ei se karmeasti vinossa ole, mutta sen verran että selvästi huomaa ja häiritsee.
 
Ostin Yaxell Mon 8'" gyuton enkä oikein ole vakuuttunut tuosta.
Suht terävä suoraan paketista joo, mutta kahvan pinnien sovitus ei ole paras mahdollinen ja eniten mua tökkii terän vinous.
Ei se karmeasti vinossa ole, mutta sen verran että selvästi huomaa ja häiritsee.
Siis vino ylhäältä vai sivulta katsottuna?
 
Ostin Yaxell Mon 8'" gyuton enkä oikein ole vakuuttunut tuosta.
Suht terävä suoraan paketista joo, mutta kahvan pinnien sovitus ei ole paras mahdollinen ja eniten mua tökkii terän vinous.
Ei se karmeasti vinossa ole, mutta sen verran että selvästi huomaa ja häiritsee.
Ei muutakun takuuvaihtoon. Yaxell Ran Santoku oli kyllä priimaa kun jonkusen vuotta sitten hankkinut.
 
Vähän tässä olen pohdiskellut, josko ostaisin tämän
Chefpankon muutaman videon oon katsonut, hänen sivustoaan lukenut ja Keemake vaikuttaa asialliselta. Tuollainen Santoku-tyylinen vähemmän kaareva miellyttää enemmän kuin kokkiveitsi. Lisäksi Chefpanko vakuutti AUS10 teräksen olevan laadukasta ja äärimmäisen lähellä aitoa japanilaista VG10 terästä.
No mites sitten teroituspuoli ? Pitääkö keraaminen puikko olla ja mistä se kannattaisi ostaa ? Tekeekö Aliexpressin ihmeillä mitään?
Hiomakivi telineineen vissiin pitäisi myös olla. Tähän vähän kattelin, että hiomakivi.fi halvin 50€ paketti vaikuttaa ihan asialliselta. 800 ja 3000 hiomakivi, teline ja suoristuskivi. Niillä pääsee varmaan todella pitkälle. Sinällään en viittis yhtään turhaa romua hommata tähän talouteen. Kaipa noilla hiomakivillä tulisi teroitettua kaikki talouden muutkin veitset sitten.
 
Mitä veitsiin tulee, niin ostaisin ehkä sit kuitenkin jonkun tunnetun ja laadukkaan veitsen kun lähtisin aliexpressistä ostamaan. Toki jos paremmin tiedät, että tuo on laadukas veitsi niin osta ihmeessä. Mulla on yaxellin zen santoku ja ran kokkiveitsi ja molemmat pelittäneet hienosti. Terotuskivenä taitaa olla joku 1000/3000 kombokivi ja posliininen puikko terän oikomiseen. Noita voin varauksetta suositella ainakin, jos porukka haluaa japanilaistyylistä veistä keittiöön eikä hintakaan lopulta äärettömän paha ole.
 
Vähän tässä olen pohdiskellut, josko ostaisin tämän
Chefpankon muutaman videon oon katsonut, hänen sivustoaan lukenut ja Keemake vaikuttaa asialliselta. Tuollainen Santoku-tyylinen vähemmän kaareva miellyttää enemmän kuin kokkiveitsi. Lisäksi Chefpanko vakuutti AUS10 teräksen olevan laadukasta ja äärimmäisen lähellä aitoa japanilaista VG10 terästä.
No mites sitten teroituspuoli ? Pitääkö keraaminen puikko olla ja mistä se kannattaisi ostaa ? Tekeekö Aliexpressin ihmeillä mitään?
Hiomakivi telineineen vissiin pitäisi myös olla. Tähän vähän kattelin, että hiomakivi.fi halvin 50€ paketti vaikuttaa ihan asialliselta. 800 ja 3000 hiomakivi, teline ja suoristuskivi. Niillä pääsee varmaan todella pitkälle. Sinällään en viittis yhtään turhaa romua hommata tähän talouteen. Kaipa noilla hiomakivillä tulisi teroitettua kaikki talouden muutkin veitset sitten.
Joo tuli laitettua tämä veitsi tilaukseen. Testataan nyt sitten. Ei tosin tämmöinen Fiskarin kuluttaja välttämättä oikein hyvistä veitsistä mitään tiedä. Kysytääs nyt vielä onko kellään kokemusta Aliexpressin posliinipuikoista ? Vaitoehtoisesti muut hyvät ja edulliset ostopaikat kiinnostaa.
 
Joo tuli laitettua tämä veitsi tilaukseen. Testataan nyt sitten. Ei tosin tämmöinen Fiskarin kuluttaja välttämättä oikein hyvistä veitsistä mitään tiedä. Kysytääs nyt vielä onko kellään kokemusta Aliexpressin posliinipuikoista ? Vaitoehtoisesti muut hyvät ja edulliset ostopaikat kiinnostaa.
Jokos tuli puukko kotiin? Mitkä on ensifiilikset?
 
Jokos tuli puukko kotiin? Mitkä on ensifiilikset?
Juu tuli se noin 3 viikossa. Täysin ilmoituksen mukainen, suora ja terävä. Tosi hyvät fiilikset, en vain ole ehtinyt sitä kunnolla käyttämään. Täytyisi tehdä jotain ruokaa, jossa pääsis kunnolla vegee leikkaamaan. Tosi vaikea arvioida millainen on suhteessa halvempiin veitsiin. Terän terävänä pysymisenkin näkee sitten ajan kanssa.
 
Parhaiten paljastaa terävyyden arkikäytössä kypsä huoneenlämpöinen tomaatti ja paprika kun suikaloi kuoren puolelta. Uutena tuntuu kaikki leikkaavan mutta itse huomaan nosita ensimmäisenä kun veitsi vaatii toimenpiteitä.

P.S. Voi olla vaikea löytää kypsiä tomaatteja, ja nykyään kaikki tomaatit on kaupassa ihan raakoja eikä niihin tunnu tulevan makua vaikka viikon pitää pöydällä. Kypsyvät toki mutta maku ei lisäänny.
 

Onkohan tämä ihan pätevä laite?

On nopea ja saa elvytettyä huonoon kuntoon menneitäkin veitsiä. Lopputulos on täysin riittävä tavalliseen käyttöön. Tarttuu hyvin kiinni liesitasoon imukupilla.

Tykkään enempi, kuin rullattavista. Vulcanus on tehnyt vähän parempaa jälkkeä käytössä, ehkä monitoimisuuden vuoksi ja helpompi käyttää. Eli panostamalla 3x summan saisi Vulcanuksen, joka tekee ehkä 10% paremman terän :).
 
Onkos jollain muuten ollut japsiveitsien terän kanssa ruostumisongelmia? Tuli vaan mieleen, kun noissa esitteissä muistetaan aina mainita, että kosteus on paha asia jne, mutta itse en ole oikeastaan koskaan muuten kun kevyesti sipassut kuivaksi ja lyönyt veitsimagneettiin eikä oo kyllä ruostetta näkynyt veitsissä vielä.
 
Onkos jollain muuten ollut japsiveitsien terän kanssa ruostumisongelmia? Tuli vaan mieleen, kun noissa esitteissä muistetaan aina mainita, että kosteus on paha asia jne, mutta itse en ole oikeastaan koskaan muuten kun kevyesti sipassut kuivaksi ja lyönyt veitsimagneettiin eikä oo kyllä ruostetta näkynyt veitsissä vielä.

Jos aina kuivaa niin eihän ne sitten ruostu.

Kysehän on hiiliteräksestä ruostumattoman sijaan joka ruostuu helpommin. Tosin nykyään japsiveitsetkin tehdään monesti joko ruostumattomasta teräksestä, paremmin ruostumista estävästä hiiliteräksestä tai "kerroksista". Kerroksilla tarkoitan veitsiä joissa vain veitsen keskellä on hiiliterästä joka paljastuu aivan leikkauspinnassa. Muuten veitsen sivut ovat ruostumatonta terästä.
 
Jos aina kuivaa niin eihän ne sitten ruostu.

Kysehän on hiiliteräksestä ruostumattoman sijaan joka ruostuu helpommin. Tosin nykyään japsiveitsetkin tehdään monesti joko ruostumattomasta teräksestä, paremmin ruostumista estävästä hiiliteräksestä tai "kerroksista". Kerroksilla tarkoitan veitsiä joissa vain veitsen keskellä on hiiliterästä joka paljastuu aivan leikkauspinnassa. Muuten veitsen sivut ovat ruostumatonta terästä.
Joo siis meinasin että en nyt kuivaksi hiero mutta pyyhkäsen isoimmat vedet pois ja sit nyt vähintään se magneettitukin pinta on kostea herkästi. Ihmettelin vaan kun tosta aina mainitaan ja sit vaikkapa luistimen terät on aina pintaruosteessa.
 
Joo siis meinasin että en nyt kuivaksi hiero mutta pyyhkäsen isoimmat vedet pois ja sit nyt vähintään se magneettitukin pinta on kostea herkästi. Ihmettelin vaan kun tosta aina mainitaan ja sit vaikkapa luistimen terät on aina pintaruosteessa.


Luulen, en tiedä, että veitsiteräksissä on vain kehitytty niin pitkälle että ruostumisen riski on nykyään pienempi. Nyt on huippuveitsissä sellaista laatua jota ei 10-20 vuotta sitten käytetty ollenkaan. (powder steels etc.)

Varoitus lukee koska veitsi vieläkin ruostuu jos sitä surkeasti kohtelee. Luistinten teräs lienee laadultaan huomattavasti huonompaa terästä.
 
Onkos jollain muuten ollut japsiveitsien terän kanssa ruostumisongelmia? Tuli vaan mieleen, kun noissa esitteissä muistetaan aina mainita, että kosteus on paha asia jne, mutta itse en ole oikeastaan koskaan muuten kun kevyesti sipassut kuivaksi ja lyönyt veitsimagneettiin eikä oo kyllä ruostetta näkynyt veitsissä vielä.

Jos on tehty pelkästään hiiliteräksestä niinkuin tuo yllämainittu niin kyllä sen eron huomaa. Heti tulee patinaa ja terän väri muuttuu kun vaikka kurkkua leikkaa. Voin vaan kuvitella kuinka tuollainen ruostuisi jos jättäisi märäksi. Nyt tuolle vain kuivaus heti ja öljyäminen silloin tällöin niin pitänyt hyvänä. Macit ja yaxellit sitten ihan eri asia, ei mitään ongelmia.
 
En tiedä nyt satavarmaksi, mutta nuo kunnollisesta hiiliteräksestä taotut veitset ovat varmaan materiaaliltaan selvästi vähemmän huokoista kuin joku tavan "räkärauta", eli vaikka jäisivät vähän kosteiksi niin se vesi ei jää sinne huokosiin kovin helposti muhimaan ja haihtuu ilmaan(ellei ilmankosteus ole luokkaa trooppinen) enenkö kerkeää aiheuttaa sen enempää ruostumista. Ruostuu kyllä varmaan jos selvästi märäksi jättää tai siten että jää jotakin vasten muhimaan. Toki myös teräksen seostus vaikuttaa siihen jonkinverran miten helposti se ruostuu...

Vaikka pinta ei varsinaisesti ruostu, niin siihen tosiaan muodostuu patinaa, eli pinta muuttuu kiiltävästä sellaiseksi sinertävän harmaaksi. Japanilaisissa veitsissä on ilmeisesti usein jokin (vinyylinen?) läpinäkyvä suojakerros päällä, joka kuluu ajan kanssa pois ja saattaa aiheuttaa vähän laikukkaasti patinoituvan terän, tai sitten sen voi poistaa asetonilla tms...
Tässä esimerkki terästä jossa on hiiliteräs(Aogami super) ydin ja ulompi kerros ruostumatonta, rosteri on edelleen kiiltävää mutta hiiliteräs ydin on hiukan patinoitunut ~vuoden käytön jälkeen. Uutena molemmat teräkset oli about yhtä kiiltäviä pinnaltaan.

Edit: Olen vähän tuon kanssa kokeillut jättää sitä kosteaksi muutaman kerran käytön jälkeen ja joskus ihan tarkoituksella selvän tipan vettä teräosaan, mutta se ei ole siitä ruostumaan lähtenyt, vaikka hiiliterästä onkin. Tuo patinoituminen alkoi kyllä aika nopeasti heti kun veistä oli muutaman kerran käyttänyt.

buukko.jpg


ps. varsin hankala ottaa keinovalossa todellisuutta vastaavaa kuvaa kiiltävästä objektista kännykällä...
 
Viimeksi muokattu:
Jos luistimilla ei mennä ulos, vaan ne pidetään keittiösä 23 asteessa ja kastellaan silloin tällöin, tuskin ruostuvat. Mutta jos niillä luistelaan ulkona ja tuodaan sisälle, ne keräävät aina kosteutta niin kauan kuin ovat sisälämpötilaa viileämmät. Vaikka siis olisikin kuivattu nessupyyhkeellä ovella...
 
Ostin joku aika sitten Trizor XV -teroituskoneen ja sain veitset omia tarpeita varten oikein teräväksi. Nyt himottaisi ostaa myös laadukkaampi japanilainen veitsi tai pari. Mitä mieltä olette, voiko tuota Trizor XV:tä käyttää teroitukseen esim. hintaluokan 100-150€ gyuto- ja santoku -veitsiin, joissa teroituskulma on alunperin luokkaa 10-15 astetta, kaksipuoleinen terä ja kovuus esim. HRC 60-65?

Ostin jo Yaxell Mon -veitsen ja vertasin Trizor XV:llä teroittamaani Fiskars Norr -kokinveistä uuteen Moniin. Mon leikkasi aivan puhtaasti A4:n pitkältä sivulta tasaista muutaman millin levyistä serpentiiniä. Mielestäni sain Fiskarsilla yhtä hyvää tulosta. En oikeastaan tarvitse terävämpää hiustenhalkojaa, tämä taso riittää. Onko tuo Trizor ok vai pilaako kalliimmat veitset ja pitäisi opetella kivillä teroitus?
 
Jonkintasoista veitsifetissiä tai pro-lihanleikkaajien postauksia luettavissa, mutta itsellä on hyväksi koettu Fiskarsin täysikokoinen kokinveitsi, onnistuin ostamaan vielä kun siinä luki 'Made in Finland' eikä nykyistä itämaata.
Ei kokin veitsiä, mutta toisella näistä olen kyllä lihaakin leikannut :
sitko.jpg
 
Omatekoinen veitsiteline kun seinämagneetitkin on jo niin kalliita. Idea tuli näistä japanilaisista miekkatelineistä, joiden kaltaisista telineistä jotkut olivat jopa satojen eurojen hintaisia. Toisaalta itse tehty karkea mäntypuinen teline ei vastaa parasta laatua, mutta on riittävän hyvä omaa silmää miellyttämään.

PS. Alla tuhruisena näkyvä MAC:n yanagiba näyttää olevan "väärin päin" koska olen vasuri ja löysin sen omaan käteen sopivana.

1628967297162.png
 
Viimeksi muokattu:
Meikäläistä melkein vähän kiinnostaisi, että minkä näkösiä ruokia veitsifetisistit saa oikein aikaiseksi näillä satasien veitsillä. Vai onko nää enemmänkin koriste-esineitä kuin työkaluja? Ei kait siinäkään mitään vikaa ole, jos on.
 
Ainakin terä pysyy yhtä terävänä kuin nämä sivallukset pidempään.
 
Meikäläistä melkein vähän kiinnostaisi, että minkä näkösiä ruokia veitsifetisistit saa oikein aikaiseksi näillä satasien veitsillä. Vai onko nää enemmänkin koriste-esineitä kuin työkaluja? Ei kait siinäkään mitään vikaa ole, jos on.
Omalta kohdaltani voin sanoa, että pelkkä kotikokki olen, mutta kasvisten käyttö on lisääntynyt noin 300%. Kunnon veitsillä tulee lähes pakottava tarve pilkkoa kasviksia ja veitsihifistely ohjaa myös opettelemaan tekniikkaa niin, ettei se pilkkominen ole pelkästään välttämätön paha, joka pitää hoitaa nopeasti ja hutiloiden.
 
Meikäläistä melkein vähän kiinnostaisi, että minkä näkösiä ruokia veitsifetisistit saa oikein aikaiseksi näillä satasien veitsillä. Vai onko nää enemmänkin koriste-esineitä kuin työkaluja?
Enemmän työkaluja, mutta usein aika kauniita. Noilla työskentely on asia, mitä ei voi oikein kattavasti kuvailla sellaiselle, jolla ei ole kokemusta ruuanlaitosta hyvillä saati sitten huonoilla välineillä. Ero perusveitseen on pieni (no joo, suhteellinen käsite), mutta silti merkittävä. Ajan ja kokemuksen myötä sen eron oppii huomaamaan. Satunnainen kokkaaja tuskin saa hintaerosta kovinkaan paljon hyötyä. Laadukkaan veitsen ei tarvitse olla kallis eikä taideteos, eikä kallis veitsi ole välttämättä käyttäjälleen sopiva. Huonollakin veitsellä saa paloiteltua aineksia, mutta ei se kivaa ole. Huononkin terän saa teroitettua sellaiseksi, että se leikkaa jonkin aikaa. Jokainen varmaan silti ymmärtää, että hyvillä välineillä työskentely on kivempaa kuin huonoilla.

Ruoka näyttää juuri siltä, mihin kokki pystyy. Veitsen merkitys on alkuvalmistelujen jälkeen aika pieni, ellei jopa olematon. Ellei sitten tarkoiteta sitä, miltä esim. paahtopaistin siivu näyttää lautasella.
 
Meikäläistä melkein vähän kiinnostaisi, että minkä näkösiä ruokia veitsifetisistit saa oikein aikaiseksi näillä satasien veitsillä. Vai onko nää enemmänkin koriste-esineitä kuin työkaluja? Ei kait siinäkään mitään vikaa ole, jos on.
Kasvisten pilkkominen on lisääntynyt ja esim. sipulin leikkaaminen on turvallisempaa terävällä.

Sama kuin työkalujen kanssa että ei enään hinnat alkaen vehkeitä osta ellei tule vain yhteen käyttökertaan.

Helpompaa, mukavempaa ja toki silmäkarkkia myös.
 
Miksi tyytyä huonoihin välineisiin kun pienellä panostuksella saa hyvät/kohtuulliset?
 
Miksi tyytyä huonoihin välineisiin kun pienellä panostuksella saa hyvät/kohtuulliset?
Tässä on vuosikausia pärjäilty peruskokkailuissa Ikean Vörda-sarjan veitsien kanssa. Ei sillä, että olisivat mitenkään erityisen laadukkaita, mutta hintalaatusuhde niissä on ollut ihan ok ja olivathan ne pärjänneet aikoinaan jossakin testissä ihan kohtuullisesti. Noita ei kuitenkaan enää näytä saavan, kuten ei oikeastaan mitään muitakaan Ikean malleja, kun siellä on jotain toimitusvaikeuksia. Ehkäpä tässä sarjaa uusiessa voisikin olla sopiva aika hankkia muutama vähän parempi veitsi, mutta mitä ja mistä? Liiallinen hifistely ei kiinnosta, eli haussa on toimiva, kohtuuhintainen ja käytännöllinen veitsimalli (tai varmaankin pikemminkin 3-4 veitsen sarja). Suosituksia?

Käytännöllisyys tarkoittaa tuossa yleisen käytettävyyden lisäksi sitä, että veitsien tulisi olla mahdollisimman huolettomia ja pysyä pitkään terävänä. Jatkuva hoivaaminen, kuivaaminen ja öljyäminen ei kiinnosta.

Teroituksen osalta huomasin, että amazonissa olisi 56 euron hintaan tällainen, lieneekö mistään kotoisin? Hiomakivillä tai edes puikolla sohiminen ei kiinnosta, joten siksi haussa kone, joka hoitaa homman joka kerta samalla tavalla ilman kikkailua.


Edit.
Googlailun tuloksena olen tullut siihen tulokseen, että Victorinoxin fibrox-vartiset veitset ovat passelit meidän tarpeisiin. Tuo varsi pitää hyvin ja kestää myös konepesun. Puritaanit sanovat ettei veitsiä saisi pestä koneessa, mutta ei sille taida mitään järkiperusteita löytyä, jos varsi siihen soveltuu ja laittaa veitset koneeseen niin, ettei terä osu metalliin.

Vielä pitäisi arpoa muutamat fiksut veitset valikoimista. Varmaan ainakin 20cm kokkiveitsi, 12cm vihannesveitsi ja joku leipäveitsi. Mahdollisesti myös 15cm kokkiveitsi. Harmi kun valmispaketeissa on joko jotain ylimääräistä, tai sitten joku väärä versio jostakin veitsestä.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
259 648
Viestejä
4 511 854
Jäsenet
74 445
Uusin jäsen
hupsistarallaa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom