Kokkiveitset

Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 873
Kuka ei hyvästä veitsestä tykkäisi?

Testasin tollasta Kai Shunin Santoku veistä Damascus terällä. Toki leikkausteränä on itse kova karkaistu ydin, mutta jokatapauksessa taottu terä huokuu laadukkuutta. Tuollaisen saisi esim verkkiksestä 150€ pintaan. Onko muilla noista japsiveitsistä kokemusta? Itselläni ollut vain perus hackmanin setti tähän asti, mutta sen verran tulee kokkailtua, että mieluiten käyttäisin hyvää veistä. Tuollaista harkitsen ellei hinta-laatu-suhteeltaan parempia tai hyviä ole muuten ehdottaa.

Toki aiheesta saa muutenkin keskustella.
 
Kotikokkaajan ei mielestäni kannata yli 100 euroa veitseen panostaa. Oikeasti hyviä saa jo alle tuon hinnan. Fiskars ei ole hyvä.
Esim.
Sanelli
Arcos
Victorinox

Tärkeintä että on sopiva omaan käteen.
 
Haeskelen nimenomaan japsiveistä, koska kokkailen paljon. Syy japsiveitselle ei olekaan aito tarve, koska kokkaisin niin paljon vaan se lisääntynyt fiilis sitä käyttäessä ja yleinen kokkailun mukavoittaminen :). Jotkut käyttää sellaista autoa, jonka kaupasta saa, jotkut vaihtaa vanteet tai tekee muuta, jolla autosta saa mieleisensä. Itse etsin sitä pikku lisäkivaa keittiöön ja lähestyin kysymyksellä sen takia, että tuon hintaluokan veitsessä olisi kuitenkin kiva ostaa se hintalaatusuhteeltaan paras, ettei päädy maksamaan ainoastaan ulkonäöstä tai markkinoidusta tuotteesta
 
Joskus vuosia sitten Stockan hulluillapäivillä oli joku Victorinoxin veitsisarja tarjouksessa ja lähdin sitä sitten ihan varta vastan katsomaan. Ei siinä nyt kamalasti olisi jäänyt yhdelle puukolle hintaakaan, mutta oli kyllä sellaista peltiä ne työkalut, ettei edes Fiskarsin vehkeistä pysty puhumaan samana päivänä.

En ole sen jälkeen Victorinoxeihin päin edes vilkaissut. Saattaa olla jotain hyvääkin kamaa, mutta kun brändillä on (oli?) ulkona noin jumalatonta kuraakin, niin sitä ei pelkkään nimeen luottaen kannata ainakaan mennä ostamaan, jos ei saa ensin käteensä.
 
Itselläni on Monin leipäveitsi ja minisantoku. Kummatkin ovat toimineet pari vuotta todella hyvin ja vain pienellä ylläpitoterotuksella ovat pysyneet äärimmäisen terävinä. Voin suositella kyllä näitä tai vastaavia japsiveitsiä.


Joskus vuosia sitten Stockan hulluillapäivillä oli joku Victorinoxin veitsisarja tarjouksessa ja lähdin sitä sitten ihan varta vastan katsomaan. Ei siinä nyt kamalasti olisi jäänyt yhdelle puukolle hintaakaan, mutta oli kyllä sellaista peltiä ne työkalut, ettei edes Fiskarsin vehkeistä pysty puhumaan samana päivänä.
Kun et tarkemmin muista, niin paha sanoa mistä tuotteesta oli kyse. Victorinoxin fibrox-kahvaiset veitset ovat ainakin hyviä, vaikka ulkoisesti näyttääkin että olisi tehty vaan jostain ohuesta pellistä. Ero Fiskarsin oikeasti huonoihin veitsiin on kuitenkin siinä, että myös nuo halvemmat Victorinoxit ovat riittävän kovia pitämään terän kohtalaisen hyvin. Sen lisäksi riittävä kovuus mahdollistaa ylipäätään veitsen saamisen teräväksi.
 
Täältä löytyy Yaxellin Ran damascus yleisveitsi sekä tuo yllämainittu Victorinox, tosin puukahvalla. Yaxellin puukon hinnalla olisi saanut neljä Victorinoxia.

Käytännön ero näillä on oikeastaan vain se, että Yaxellin käyttämä laminoitu kangas on huomattavasti miellyttävämpi materiaali pitää kädessä, kuin tuo Victorinoxin puu. Lisäksi veitsi tuntuu tasapainoisemmalta. Ei nyt kuitenkaan tuon nelinkertaisen hinnan väärti ole.

Jos ostat kovateräksisen puukon, niin sijoita samalla veitsimagneettiin. On todella kätevä.
 
https://www.prisma.fi/fi/prisma/victorinox-kuorimaveitsisetti-3-kpl

Victorinoxin pikkuveitset on myös hintaansa nähden todella hyviä. Kätevän pieniä ja saa teroitettua teräviksi. Fiskarsin vastaavat selvästi kalliimpia (1 kpl saman hintainen) ja tuskin ovat ainakaan parempia.

Juuri tuli nuo pikkuveitset (ei sahalaitaista) teroitettua ja helposti leikkasi minitomaattia leivän päälle siivuiksi :happy:.
 
Victorinoxit ovat tarpeeksi hyvia koti(ja ammattilais) keittioon.

jos pornoilla haluaa niin sitten tuonne

http://www.chefknivestogo.com/

mutta jos ei veitsea teroittaa osaa niin se on ihan sama mita sinne keittioon hankkii. tylsa on tylsa.
 
https://www.prisma.fi/fi/prisma/victorinox-kuorimaveitsisetti-3-kpl

Victorinoxin pikkuveitset on myös hintaansa nähden todella hyviä. Kätevän pieniä ja saa teroitettua teräviksi. Fiskarsin vastaavat selvästi kalliimpia (1 kpl saman hintainen) ja tuskin ovat ainakaan parempia.

Juuri tuli nuo pikkuveitset (ei sahalaitaista) teroitettua ja helposti leikkasi minitomaattia leivän päälle siivuiksi :happy:.
Saman valmistajan veitsillä mennään itsekin. Itseasiassa juuri tuo paketti plus kaksi vähän isompaa veistä. Noin 2 vuotta ollu käytössä, ei ole vielä ollut tarvetta terotella.

Leipäveitsi pitäis kyllä jostain etsiä. Mallia hyvä :eek:
 
Saman valmistajan veitsillä mennään itsekin. Itseasiassa juuri tuo paketti plus kaksi vähän isompaa veistä. Noin 2 vuotta ollu käytössä, ei ole vielä ollut tarvetta terotella.

Leipäveitsi pitäis kyllä jostain etsiä. Mallia hyvä :eek:

Kahdessa vuodessa nuo kyllä tylsyy aika paljon. Sen huomaa hyvin sen jälkeen, kun veihdet taas teroittaa :). Suosittelen ihan kunnon teroittimen hommaamista. Itseltäni löytyy tällainen setti: https://www.smithsproducts.com/product/50595-standard-precision-knife-sharpening-system/

Tuolla hienoimmalla kivellä yleensä perus teroituksen teen ja huonokuntoisempiin veihtiin käytän ensin tuota karkeaa timanttipalikkaa. Teroituspuikkoon verrattuna noiden avulla saa heikommassakin hapessa olevia veitsiä teroitettua ja sopii ehkä paremmin satunnaiselle teroittajalle.
 
Joskus vuosia sitten Stockan hulluillapäivillä oli joku Victorinoxin veitsisarja tarjouksessa ja lähdin sitä sitten ihan varta vastan katsomaan. Ei siinä nyt kamalasti olisi jäänyt yhdelle puukolle hintaakaan, mutta oli kyllä sellaista peltiä ne työkalut, ettei edes Fiskarsin vehkeistä pysty puhumaan samana päivänä.

En ole sen jälkeen Victorinoxeihin päin edes vilkaissut. Saattaa olla jotain hyvääkin kamaa, mutta kun brändillä on (oli?) ulkona noin jumalatonta kuraakin, niin sitä ei pelkkään nimeen luottaen kannata ainakaan mennä ostamaan, jos ei saa ensin käteensä.
Vuosien varrella useita merkin välineitä käyttäneenä ei kertaakaan pettymyksiä. Näin ne kokemukset vaihtelee.
 
Keraamisten puukkojen käyttäjä ilmoittautuu. Kaikki tomaatista suklaaseen ja naudasta avokadoon hoituu omasta mielestäni älyttömän helposti.

Kavereilla testannut silkkihansikkain säilytettyjä kokkiveitsiä ja ei kyllä omassa käytössä huomaa eroa.

Paistista tulee molemmilla yhtä ohuita siivuja samalla vaivalla. Tomaattiin toimii nuo keraamiset älyttömän hyvin.
 
Yaxellin Ran 20cm löytyy yleiskäyttöön. Pitää teränsä kyllä todella pitkään, pelkällä posliinipuikolla ylläpitänyt muutaman vuoden. Victorinoxin puukkoja löytyy sitten lihanrenssaukseen, fileointiin ja pikkunäpertelyyn.
 
Keraamisten veitsien käyttö jäi siihen kun kaivoin teränpalasia mureketaikinasta. Kukaan ammattilainen ei noita käytä.
 
Keraamisten veitsien käyttö jäi siihen kun kaivoin teränpalasia mureketaikinasta. Kukaan ammattilainen ei noita käytä.

Oliko se mureketaikina blenderissä, joka oli käynnissä ja työnsit sinne keraamisen veitsen? Vai mitä tapahtui? Olis ihan mukava tietää ennakkoon, ennen kuin omalle kohdalle sattuu.
 
Fiskarin Edge suuri kokinveitsi. Erittäin pätevä veitsi eikä ole edes pahan hintainen. Sopii omaan käteen erittäin hyvin, puhdistuu helposti ja pysyy terävänä. Ei tarvitse edes hirveän usein teroittaa.
 
Itsellä käytössä Yaxell Zen Santoku, joka sopii omaan käteen paljon paremmin kuin edeltänyt Mac. Toisena yleisveitsenä on Victorinoxin Santoku, jota voi lainata apukokeille / kolautella hieman huolettomammin. Molempia teroittelen puolihuolimattomasti Fiskarsin RollSharpilla. Teroituskiviä voisi joskus kokeilla.
 
Veitsiin osittain liittyen hommasin work sharpin ken onion edition teroittimen ja on kyllä erittäin mainio vekotin. Isällä oli neljä vg10 teräksestä tehtyä fällknivenin keittiöveitseä jotka oli pilattu lahjakkaasti. Terissä oli lommoja, eivätkä juuri leikanneet. Vartti per veitsi ja noista sai taas kuin uusia eikä lommoista tietoakaan. Partaveitsen teräviä saisi jos vähän kauemmin terottelisi.

Tällähän voi teroittaa mitä vain ja jos käyttöä löytyy yhtään enempää niin suosittelen lämpimästi. 30 vuotta vanhat metsästyspuukotkin sai uuden elämän erittäin helposti.

https://www.lamnia.com/fi/p/8686/ty...r-ken-onion-edition-sahkoinen-veitsenteroitin
 
Itsellä käytössä Yaxell Zen Santoku, joka sopii omaan käteen paljon paremmin kuin edeltänyt Mac. Toisena yleisveitsenä on Victorinoxin Santoku, jota voi lainata apukokeille / kolautella hieman huolettomammin. Molempia teroittelen puolihuolimattomasti Fiskarsin RollSharpilla. Teroituskiviä voisi joskus kokeilla.


Yaxelin Zen sarja kiinnostaa itseänikin. Perjantaina olisi tarkoitus käydä Chez Mariuksessa hypistelemässä veitsiä. Ajatuksena testata ainakin Mac, Global, Yaxell Zen ja Ran kokkiveitsiä (20 - 25cm). Toisaalta olishan tommonen Yaxell Gou tai jopa Super Gou aika maittava, mutta en nyt pysty kyllä perustelemaan sellaisen hankintaa millään järjellisellä syyllä.


Veitsiin osittain liittyen hommasin work sharpin ken onion edition teroittimen ja on kyllä erittäin mainio vekotin. Isällä oli neljä vg10 teräksestä tehtyä fällknivenin keittiöveitseä jotka oli pilattu lahjakkaasti. Terissä oli lommoja, eivätkä juuri leikanneet. Vartti per veitsi ja noista sai taas kuin uusia eikä lommoista tietoakaan. Partaveitsen teräviä saisi jos vähän kauemmin terottelisi.

Tällähän voi teroittaa mitä vain ja jos käyttöä löytyy yhtään enempää niin suosittelen lämpimästi. 30 vuotta vanhat metsästyspuukotkin sai uuden elämän erittäin helposti.

https://www.lamnia.com/fi/p/8686/ty...r-ken-onion-edition-sahkoinen-veitsenteroitin


Näyttää aika peliltä. Nyt kun teroittimista on puhetta, niin onko kenelläkään kokemuksia näistä Edge Pro klooneista?

http://www.ebay.com/itm/3rd-RUIXIN-...383561?hash=item3ab536ff49:g:3UMAAOSwAYtWMwoa

Tuohon pitäisi sopia myös Edge Pro Apex sarjan kivet, joten jos noi vakiokivet osoittautuu huonoiksi, niin ainakin voisi sitten vaihtaa parempiin.
 
Vaihdetaanko tuossa nauhan pyörimissuuntaa puolien mukaan vai teroitetaanko toinen puoli väärään suuntaan?
Yhteen suuntaan pyörii vain. Itse nauhaosaa voi tosin käännellä moneen asentoon jos ei halua käyttää ohjaria. Eli kääntää vaikka 90 astetta ja hio yhdellä sivulla vapaalla kädellä.
 
Pitäisi vanhemmille ostaa myöhäisenä joululahjana veitsisetti, onko väellä ehdotuksia n. 100€ hintaluokassa? Ei tarvitse tosiaan olla mitään ubermachoveitsiä, mutta kunhan pärjää normiruoanlaitossa.
 
Yaxelin Zen sarja kiinnostaa itseänikin. Perjantaina olisi tarkoitus käydä Chez Mariuksessa hypistelemässä veitsiä. Ajatuksena testata ainakin Mac, Global, Yaxell Zen ja Ran kokkiveitsiä (20 - 25cm). Toisaalta olishan tommonen Yaxell Gou tai jopa Super Gou aika maittava, mutta en nyt pysty kyllä perustelemaan sellaisen hankintaa millään järjellisellä syyllä.





Näyttää aika peliltä. Nyt kun teroittimista on puhetta, niin onko kenelläkään kokemuksia näistä Edge Pro klooneista?

3rd RUIXIN PRO Fix-Angle Sharpening System Edge Style Knife Sharpener + 4 Stone | eBay

Tuohon pitäisi sopia myös Edge Pro Apex sarjan kivet, joten jos noi vakiokivet osoittautuu huonoiksi, niin ainakin voisi sitten vaihtaa parempiin.

Aika kaukana on laatu verrattuna esim tähän parinsadan settiin, mieluummin tällainen joka kestää luultavasti loppuelämän..

 
Ylimalkainen vilkaisu ketjun läpi ja kyllä täytyy sanoa, jos on varaa kunnon veitseen niin suosittelen sen ostamaan. Miksipä sitä vähääkään ei leikkaisi miellyttävällä ja hyvällä välineellä? Enkä nyt tarkoita sitä että pitää mennä hakemaa se 150€ kinkkuveitsi pelkästään joulukäyttöön.

Itse käytän veistä kotona päivittän. Siis muuhun kuin pakastevihanneksien aukomiseen. Ja kaapista löytyy tälläsiä
  • Yaxell Zen josta jatkan myöhemmin.
  • Wüsthof gourmet ja ikon jotka pitää terän mutta on vaikea saada terään jos pääsee huonoksi.
  • Victorinox (puupää) joka on helppo teroittaa mutta ei pidä terää ja kahva on mallia ussr laatikko.
  • Sanelli josta en oikeen osaa sanoa mitään.
  • Fiskarseja leipäveitsi ja file joille ei juuriikaan ole käyttöä.
  • 1000/3000/6000 kivet. :vihellys:
Mac ja globalia on tullut hypisteltyä moneen kertaan kaupassa, mutta oma ääni putoaa jo parikertaa mainitulle Yaxell Zenille. Ensinnäkin micarta kahva on loistava, ainoa parempi kahva minun käteen on tuohipää joka muuten soveltuu tosi huonosti keittiöön. Toiseksi jos veitsellä ei tee mahdottomia typeryyksiä (apk, säilytys, säilykepurkit, hiekkaiset ruuat), niin terä pysyy hyvänä pelkällä teräs-/posliinipuikolla about vuoden. Teräs tai posliinipuikolla on myös hankala pilata veitsi, mutta helppo pitää kunnossa. Kun aika tulee teroitukseen niin kivellä uusi terä. Tai jos veitsen pilaamine kivellä pelottaa nii joku muu väline tai henkilö.

Verkkiksestä irtoaa tuo minun 17cm Santoku 110€ joka on ehkä kotiin kallis, mutta hyvä. Itse en näe kotona tarvetta yli 20cm veitselle.

Piti tulla sanomaan että Zeni on hyvä, mutta päätin näköjään turista kaikkea muuta. :comp:
 
Viimeksi muokattu:
Tylsyykö veitset oikeasti/merkittävästi astianpesukoneessa erilleen laitettuina? Harrastaako joku moista syntiä? Omat Fiskarsit on siellä jatkuvasti, mutta niille pitää muutenkin näyttää puikkoa niin usein, että en huomaa eroa.
 
Tylsyykö veitset oikeasti/merkittävästi astianpesukoneessa erilleen laitettuina? Harrastaako joku moista syntiä? Omat Fiskarsit on siellä jatkuvasti, mutta niille pitää muutenkin näyttää puikkoa niin usein, että en huomaa eroa.

No jotain valettuja kumi-/muovipäisiä fiskarseja, se tuskin haittaa, jos ne saa koneeseen varmasti niin ettei terä hankaa koria tai muita astioita.

Mutta jos nyt otetaan esimerkiksi, vaikka keskiverto keittiö puukko 50-100€, joissa yleensä on jokin muu kahvamateriaali esim. niitattu muovi, laminoitu kangas tai puu jotka ei tykkää koneesta. Ja suurempi vaiva taitaa olla asetella pukko "turvallisesti" astian pesukoneen, kun että niille näyttää kuumaa vettä, tiskiharjaa ja kuivaa lopuksi.
 
Itse käytän vain edullisia Arcos veitsiä ja pesen ne surutta koneessa. Teroitan aina kun tarve ja toistaiseksi jokainen veitsi on kestänyt monta vuotta.
 
Itse käytän vain edullisia Arcos veitsiä ja pesen ne surutta koneessa. Teroitan aina kun tarve ja toistaiseksi jokainen veitsi on kestänyt monta vuotta.

Siis no tämähän on sellainen asia että jokainen tekee miten parhaaksi näkee! Terä asiat on melko subjektiivisia, toisen terävä veitsi ei välttämättä toiselle kelpaa.

Ja veitsihän kestää käytännössä juuri niin pitkään kun siinä on terää mitä teroittaa.
 
Minusta kokkiveitset ovat jotenkin kömpelöitä ja raskaita käyttää. Pieni filletti on nopea ja tehokas ja hyvin halpakin suhteessa siihen, mitä se tarjoaa veitsenä. Halvassa veitsessä on vieläpä se kaipaamani vähän pehmeä teräkin, joka on nopea ja helppo sellaisella V-mallisella teroittimella terottaa. Onhan tuo tietty vähän kerettiläinen kapine veitsifriikille tarjottavaksi...
Puhun siis tuollaisesta: Rapala Hawk filetti 6'' | Motonet Oy
(Honkkarista vanhempaa mora kahvaista mallia sai hintaan 3,90...)
Teroittimeksi sitten aito accusharp terotin, jolla veitsen saa käypäisen ja karhean teräväksi vajaassa 5 sekunnissa. Jotenkin tuo laatikon halvin pikkufilletti on kuitenkin juuri se veitsi, mikä useimmiten tarttuu käteeni. Myös minä pesen koneessa joka ainoan keittiötavaran. - Jokin ohut "design" -punaviinilasi on se ainoa poikkeus, mitä ei pistä koneeseen, ja niidenkin käsintiskaaminen on minusta jotenkin ärsyttävää hommaa. Mutta veitset... niiden kohtalona on kyllä aina pesukone. Siksi tuollainen valetulla umpimuovikahvalla varustettu halpa veitsi on ihan ok. Karsastan jopa muuten hyviä sveitsiläisiä veitsiä niiden terän liiallisen kovuuden takia, tuo accusharp teroitin kun toimii parhaiten juuri pehmeän terän kanssa. Veitsen käytössä olen vähän sika, saatan paloitella jotain kurkkua ja tomaattia hätäisesti joskus jopa lautasta vasten... siksi halvat veitset, pehmeät terät ja laadukas pikateroitin.
 
Aikoja sitten puoliso alkoi keräämään minulle Tupperwaren veitsisettiä. Nykyään yhtä vaille setti täynnä ja tyytyväinen olen ollut. Oikeastaan sen jälkeen on muut veitset jääneet laatikkoon, poislukien Fiskarsin "tomaattiveitsi".

Hintaahan tuolle setille tulee enemmän kuin tarpeeksi, Tupperware-lisä on melkoinen. Onpahan kuitenkin siisti sarja ja yksi huvittavan yksinkertainen kikka näissä on. Veitset on tupesta eriväriset joten oikean värin perusteella löytyy oikea veitsi.
 
Keraamisten veitsien käyttö jäi siihen kun kaivoin teränpalasia mureketaikinasta. Kukaan ammattilainen ei noita käytä.
Minulla siihen, kun kahva murtui kesken leikkaamisen, ja irronnut terä veti sormen melkein irti. En myöskään suosittele, vaikka todella teräviä ja helppohoitoisia ovat.
 
Mjoo, itseltä myös ääni fibrox-kahvaisille Victorinox-veitsille. Eivät ole mitään japanilaisia taikaveitsiä mutta pysyvät aina hyvin kädessä ja niiden kanssa ei tarvitse huolia oikein mistään. Ottaa hyllystä, leikkelee, pesee (käsin tai koneessa) ja sama uudestaan. Teroituskin onnistuu kohtuullisen hyvin ja sillä saa kotikeittiöön tarpeeksi terävän terän. Kyllä nuo minusta ainakin perus Fiskarsit voittavat.

Löytyy lisäksi MAC Superior veitsi, mutta mielestäni siinä on pari ongelmaa kotikäytössä:
- Puukahva -> liukas jos kädet ovat märät (tai esim. lihanesteissä)
- Terä hiiliterästä -> auta armias jos unohdat kosteana pöydälle niin saat jynssätä ruostetta pois.

Terä toki on todella terävä ja helppo pitää sellaisena.

En uskaltaisi itse ostaa hiiliteräksistä japanilaisveistä kellekään lahjaksi jos en tietäisi että osaavat erityisesti arvostaa ja pitää huolta niistä. Muuten lahjan saajalla on hetken päästään käsissään vain ruostunut pala terästä jonka toisessa päässä on tiskikoneen syövyttämä puupala.
 
Milläpä välineellä Mandrake teroitat tuollaisen laadukkaamman sveitsiläisen veitsen? Siksi kysyn, kun jotenkin niiden terä tuntuu liian kovana hylkivän tuollaista muuten kätevää ja nopeaa AccuSharp teroitinta. Pitäisi kai keskittyä enemmän tähän veitsiasiaan ja niiden teroittamiseen. Olen samaa mieltä siitä, että tuollainen hieno hiiliteräs veitsi sopii vain sellaisille, jotka jotain niiden päälle oikeasti tajuavat ja osaavat sellaisia arvostaa. Kerettiläisten käsissä ne menevät vain lähinnä piloille.
 
Minulla siihen, kun kahva murtui kesken leikkaamisen, ja irronnut terä veti sormen melkein irti. En myöskään suosittele, vaikka todella teräviä ja helppohoitoisia ovat.

Minkä merkkisistä keraamisista veitsistä on kyse? Täällä on pyörinyt musta Kyocera yleisveitsi (pyöristetyllä kärjellä) jo useamman vuoden eikä sen terävyydestä ole pahaa sanottavaa mutta veitsi on kyllä terävyyteensä nähden minusta liian kevyt, jotenkin lelun oloinen.

Luiselle lihallehan keraaminen ei sovi, kun terä uppoaa luuhun ja murtuu sitten helposti.
 
Milläpä välineellä Mandrake teroitat tuollaisen laadukkaamman sveitsiläisen veitsen?
Oma kokemus (vaikkei minulta kysyttykään): DIY Knifemaker's Info Center: Product Review: Ruixin Pro Angle Knife Sharpener Tuollainen Edge Pron kiinankopio on ollut käytössä pari vuotta. Oppimiskynnys on kyllä jonkinlainen mutta parissa illassa alkaa tulla partaveitsiterävyyttä. Lisäksi tuolla on suht helppo tehdä keittiöveitsiin kaksi eri teräkulmaa.

Pari modausta tein omaani: 1. liikeradan rajoittimet Syvyysvaste, 7 kpl - Syvyysvasteet - Biltema jotta ei tarvitse niin tarkasti varoa ettei vedä hiomakiveä "yli" eli terän ulkopuolelle. 2. pikaliimasin neodyymimagneetteja laitteen alle siihen kohtaan johon veisen terä tulee. Pysyy veitsi tukevammin paikallaan ja helpompi säätää oikeaa asentoa.

Peltifiskarseja tuolla on turha teroitella mutta kunnollinen saksalainen teräs kyllä terottuu hienosti.
 
Milläpä välineellä Mandrake teroitat tuollaisen laadukkaamman sveitsiläisen veitsen? Siksi kysyn, kun jotenkin niiden terä tuntuu liian kovana hylkivän tuollaista muuten kätevää ja nopeaa AccuSharp teroitinta. Pitäisi kai keskittyä enemmän tähän veitsiasiaan ja niiden teroittamiseen. Olen samaa mieltä siitä, että tuollainen hieno hiiliteräs veitsi sopii vain sellaisille, jotka jotain niiden päälle oikeasti tajuavat ja osaavat sellaisia arvostaa. Kerettiläisten käsissä ne menevät vain lähinnä piloille.

Tuo heman ratkaisu ylempänä vaikuttaa huomattavasti paremmalta kuin minun. :cigar2:

Itse vain teroittelen kaikki veitset yhdellä ja samalla timanttiviilalla (Dianova tms). Onnistuu kyllä mutta vaatii hermoja ja harjoittelua että terän kulma tulee juuri oikeaksi. Tuo MAC:n japanilainen hiiliteräs tuntuu teroittuvan aika helposti, mutta Victorinoxit kaipaavat enemmän hinkkaamista. En jaksa niiden kanssa enää hifistellä niin menee siihen että hieroo veitsen terää sopivassa kulmassa pyörivin liikkein jolloin terän saa aika nopeasti aikaan. MAC:iä sivelee vähän enempi huolella.
 
Itse suosin Victorinoxin veitsiä, koska kohtuullinen hankintahinta ja melkeinpä kerran vuodessa Stokkalla on -20% veitset, jolloin olen päivittänyt viimeistään.
Timanttiviila myös samaa sarjaa ja kaipaa välillä jonkun verran hinkkaamista, että tulee teräväksi kuten @Mandrake jo totesi.

MAC:n on vaan jäänyt kokeilematta, mutta ehkä pitää hypätä "Dark Siden" puolelle.

Joka tapauksessa summa summarun, ostakaa nyt edes yksi laadukas veitsi (Ei Fiskars) niin tiedätte kuinka kivaa se pilkkoilu onkaan.
 
Löytyy fiskarsseja, victorinoksin keramiikkaveistä, isoja kirvesveitsiä jnejne.
Pitkällisen odottelun jälkeen frendi sai vihdoin mun veitsen valmiiksi. karkaistua, taottua laakeriterästä ja pähkinäpuuta.
Tuo on jostain syystä terävämpi kuin keraamiset, en tiedä miksi. Vaatii hieman totuttelua mutta nyt jo parinviikon jälkeen
avautunut selkeästi mun parhaimmaksi veitseksi. Tässä pari kuvaa puukosta :smoke:

WP_20170225_13_45_48_Pro.jpg WP_20170225_22_02_29_Pro.jpg
 
kaiketi isolla tahkolla alunperin ja hihnakoneella. nyt perusterävyys paksulla nahkapalasella ja liippakivellä sitten tarvittaessa. nk. vesihionta. tms.
 
Tuli laitettua tilaukseen victorinoxin muovikahvallinen 20 cm kokkiveitsi ja 15 cm lihankäsittelyveitsi, kun veitset.fi sai kohtuullisen edullisesti. Puukahvallista victonoxia olen vähän kokeillut, ja se ainakin tuntui hyvältä. Mennyt aika pitkälti hermo noihin fiskarsin oranssi-mustiin ja hackmannin veitsiin. Olen niitä hinkannut ties millä vuolukivellä ja keraamisella teroittimella, mutta ei tunnu saavan teräväksi. Puukot olen teroittanut sellaisella pikkuisella palikalla, jossa on 2 v-hahloa; karbidi ja keraaminen. Sillä saa puukot teräväksi mutta keittiöveitsiä ei sitten millään, en tiedä onko teräkulma täysin väärä vai mitä. Tuossa Hackmannin veitsessä on terä täynnä pieniä huokosia, ettei sen laatu kovin korkealla voi olla.

Aliexpressistä lähti tilaukseen myös ruixin edge pro kopio. Ei ole paha investointi vaikka olisikin rimpula. Mistä muuten olette hienompia kiviä noihin hommanneet? Katselin youtubesta, kun joku espanjalainen veteli 10 000 grit kivellä ja lopuksi nahka+hiomatahnalla. Tuli ainakin terävää, vaikka meneekin autismin puolelle. Mukana tulee 1500 grit asti kivet, mutta jonkun hienommakin voisi tilata.

270_Sturm-Miltec_Knivsliper_2.jpg
 
Käsin taotuissa veitsissä on käsittääkseni sellasia mikroskooppisen pieniä hampaita/sahalaita, ja sen takia veitsi leikkaa paremmin kuin koneella prässätty veitsi. Hiiliteräksestä käsin taottujen veitsien huono puoli on sitten se että ne ruostuu saman tien ellei kuivaa huolellisesti.

Keraamiset veitset pysyy terävänä lähes ikuisesti, mutta ainakin omaan makuun se veitsen keveys vie kaiken ilon pois leikkaamisesta ja siksi en niitä enää käytä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 408
Viestejä
4 537 047
Jäsenet
74 795
Uusin jäsen
karhuluu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom