Kokkiveitset

Tällainen lähti tilaukseen:

Puikko ja hiomakivi pitää varmaan vielä jossain kohtaa hankkia.
Tekeekö puikolla mitään damaskus-terän kanssa? Joku timanttipuikko ehkä kevyeen ylläpitoon?

E. Olikin jo otettu kantaa.
 
Mulla on tollasta japsi monikerrostaottua santokua varten kiven lisäksi posliinipuikko ihan ylläpitokäyttöön ja kyllä sen kanssa iso ero on että puikottaako vai ei ennen leikkausta etenkin kun edellisestä terotuksesta alkaa olla hetki kulunut. Tossa tapauksessahan puikko ei varsinaisesti teroita vaan vain oikaisee terän.
 
Onkohan mistään kotoisin tämä, Ego 1948 Sandvik 18cm santokuveitsi | Karkkainen.com verkkokauppa vai onko halvan ja hyvän saadakseen ostettava 2 veistä?
Itse tykkään aliexpress-veitsiä harrastaa (edullista, vauhtia ja vaarallisia tilanteita yms.) toi hrc 58+ kovuus viittaisi että on pehmeämpi veitsi ja kuvauksessakin oli maininta että helppo teroittaa. Kahva ihan mukavalle näyttää. Joku muu voi jatkaa tästä :D
Wilfan tuotteet on melkein kaikki olleet hyviä mutta veitsien suhteen en tiiä.
 
Viimeksi muokattu:
Onko kenelläkään kokemusta Samura merkkisistä veitsistä? Olisi suht edullinen vaihtoehto, jossa ainakin pitäisi olla vg10 -ydin. Tuommoinen on harkinnassa: Samura Damascus 67 Santoku 17cm

Lähinnä kiinnostaisi tietää onko tuo sitä mitä luvataan ja millainen viimeistelyn jälki on?

Tällä hetkellä käytössä on jotain Fiskarsin lahjaveitsiä. Sikäli noihin verrattuna varmaan aika sama millaisen ostaa, kun kaikki varmaan on parempia. Katsoin huvikseen Fiskarsin sivuilta noiden terän kovuutta. Ilmoittavat kovuudeksi HRC 53...
 
Itselläni tällainen santoku Ame Santokuveitsi kädensija kanadanlehtikuusta 18 cm

Minkälainen teroistussysteemi lienee tällaiselle järkevin?

Tuolta joku valmis paketti oman budjetin mukaan

 

Mitä veitsiraati sanoo tollaisesta puukosta,meneekö toi niinsanotulle hong kongin "100€ veitsi 10€:lla" -osastolle, vai voiko olla hyvä diili?
Onko antaa ehdotuksia vastaavista alle 50€ hintaluokan veitsistä?

e: amazonista tilaaminenkaan ei ole ongelma, mutta onkohan noi amazonin best sellerit oikeasti hyviä veitsiä..
 

Mitä veitsiraati sanoo tollaisesta puukosta,meneekö toi niinsanotulle hong kongin "100€ veitsi 10€:lla" -osastolle, vai voiko olla hyvä diili?
Onko antaa ehdotuksia vastaavista alle 50€ hintaluokan veitsistä?

e: amazonista tilaaminenkaan ei ole ongelma, mutta onkohan noi amazonin best sellerit oikeasti hyviä veitsiä..

Mulla on tuo tismalleen sama veitsi, ja on ihan perushyvä puukko. Ei mikään tajunnanräjäyttävä vehje, mutta ajaa asiansa ja mukava käyttää. Ei ole hinnallakaan pilattu.
 
Sattuisiko täällä joku tietämään jotakin putiikkeja jotka myisivät japanialaisia keittiöveitsen pelkkiä teriä?

Sen mitä löysin niin Brisa möisi suomessakin tuollaisia, valitettavasti valikoimasta ei löytynyt sopivia teriä. EU alueelta on löytynyt vähemmän, mutta joitain kuitenkin. Japanista & jenkeistä löytyy jonkin verran ja niistäkin toki voisi tilata, mutta sopivat terät ovat niissäkin olleet vähän kortilla tai myity loppuun tms.


Tarve/toive olisi periaatteessa aika spesifi, eli hakusessa olisi:
- Nakiri mallinen
- Hieman paksumpi ja/tai pehmeämpi(HRC < 58) terä(että kestää vähän huolettomampaakin käyttöä)
- "hammered" kuvioinnilla(tsuchime)
- Ruostumatonta terästä(tai ainakin joku stain resistant)

Tarkoitus olisi siis saada veitsi (lähinnä)kasvisten pienimiseen, jota voisi käyttää vähän huolettomammin, ilman pelkoa terän lohkeamisesta jos vähän sattuu jäisiä tai luisia ruokia pilkkomaan. Tätä veistä ei tarvi saada eeppisen teräväksi, tai se ei haittaa vaikka terää joutuisi vähän useammin teroittamaan, pääasia olisi että kestäisi vähän huolettomampaa käyttöä. Keittiöstä löytyy jo pari tosi terävää veistä, mutta terät on aika kovaksi karkaistuja ja herkkiä lohkeamaan(kokeilin), joten hiukan pehmeämpi & paksumpi terä sen takia hakusessa.

En ole sopivaa "Blade only" versiota löytänyt, mutta valmiita veitsiä esimerkiksi jokin tällainen olisi lähellä sitä mitä haetaan. Jos löytyisi jotakin vastaavaa, mielellään EU alueelta niin se helpottaisi vähän tilaamista, tai siis ei tarvisi tullata jne...
 
Sattuisiko täällä joku tietämään jotakin putiikkeja jotka myisivät japanialaisia keittiöveitsen pelkkiä teriä?

Sen mitä löysin niin Brisa möisi suomessakin tuollaisia, valitettavasti valikoimasta ei löytynyt sopivia teriä. EU alueelta on löytynyt vähemmän, mutta joitain kuitenkin. Japanista & jenkeistä löytyy jonkin verran ja niistäkin toki voisi tilata, mutta sopivat terät ovat niissäkin olleet vähän kortilla tai myity loppuun tms.


Tarve/toive olisi periaatteessa aika spesifi, eli hakusessa olisi:
- Nakiri mallinen
- Hieman paksumpi ja/tai pehmeämpi(HRC < 58) terä(että kestää vähän huolettomampaakin käyttöä)
- "hammered" kuvioinnilla(tsuchime)
- Ruostumatonta terästä(tai ainakin joku stain resistant)

Tarkoitus olisi siis saada veitsi (lähinnä)kasvisten pienimiseen, jota voisi käyttää vähän huolettomammin, ilman pelkoa terän lohkeamisesta jos vähän sattuu jäisiä tai luisia ruokia pilkkomaan. Tätä veistä ei tarvi saada eeppisen teräväksi, tai se ei haittaa vaikka terää joutuisi vähän useammin teroittamaan, pääasia olisi että kestäisi vähän huolettomampaa käyttöä. Keittiöstä löytyy jo pari tosi terävää veistä, mutta terät on aika kovaksi karkaistuja ja herkkiä lohkeamaan(kokeilin), joten hiukan pehmeämpi & paksumpi terä sen takia hakusessa.

En ole sopivaa "Blade only" versiota löytänyt, mutta valmiita veitsiä esimerkiksi jokin tällainen olisi lähellä sitä mitä haetaan. Jos löytyisi jotakin vastaavaa, mielellään EU alueelta niin se helpottaisi vähän tilaamista, tai siis ei tarvisi tullata jne...

Soita suoraan veitsien tekijöille ja kysy, varmasti joku suostuu tekemään täällä Suomessakin.
 
No voihan sitä tietenkin joku laittaa linkkejä myös moisille veitsentekijöille.

Mutta arvaisin että tuollainen optio saattaa mennä vähän hintavaksi. Josko sattuisi löytmään sopiva, niin valmis optio olisi varmaan kuitenkin kustannustehokkaampi, kun tarkoitus olisi pitää jokin järjellinen budjetti tälle projektille, jos terän saisi hintaluokkaan alle 150e kaikkineen, niin siinä olisi jotakin järkeä. Tai saattaa ehkä olla helpompi vaan ostaa valmis veitsi josta purkaa kahvan ja tekee sitten uuden haluamansa itse...
 

Mitä veitsiraati sanoo tollaisesta puukosta,meneekö toi niinsanotulle hong kongin "100€ veitsi 10€:lla" -osastolle, vai voiko olla hyvä diili?
Onko antaa ehdotuksia vastaavista alle 50€ hintaluokan veitsistä?

e: amazonista tilaaminenkaan ei ole ongelma, mutta onkohan noi amazonin best sellerit oikeasti hyviä veitsiä..
Tuo veitsi tänään ekaa kertaa käytössä ja ihan hyvä hintaansa nähden. Ostin tämän perheen tuhottavaksi niin toivottavasti parempi veitsi säilyisi terässä.
Kevyt puukko ja ihan tasapainoiselta tuntuu käyttää, kesy ulkomuoto niin nuoremmatkin uskaltavat tarttua.
Kahva taitaa olla kokonaan käsittelemätöntä puuta? Mitäs näihin on tapana käyttää kyllästeeksi?
 
Mahtaako olla havaintoja isoista fileointiveitsistä...tulee varsin usein pöydälle vähän pulskempaa kalaa ja alkaa perus 20cm Victorinox ahdistamaan kun ei terä yllä koko nahan ali. Aktiivikäytössä saa olla myös teroittamassa turhan aktiivisesti. Tarttis olla joku min 24-25cm.

Tätä Victorinox Swibo jättifiletti 31cm | Motonet Oy hypistelin mutta kyseessä ei kyllä ole filetti vaan joku lihaveitsi, ei jousta juuri laisinkaan.

Tällä hetkellä tämä vaikuttaisi olevan vähän sinnepäin G-18-fileerausveitsi, 24 cm merkiltä Global » Nopea toimitus Mutta vähän kalliin puoleinen ja lyhyehkö. Joustaa mukavasti videoiden perusteella.
 
No voihan sitä tietenkin joku laittaa linkkejä myös moisille veitsentekijöille.

Mutta arvaisin että tuollainen optio saattaa mennä vähän hintavaksi. Josko sattuisi löytmään sopiva, niin valmis optio olisi varmaan kuitenkin kustannustehokkaampi, kun tarkoitus olisi pitää jokin järjellinen budjetti tälle projektille, jos terän saisi hintaluokkaan alle 150e kaikkineen, niin siinä olisi jotakin järkeä. Tai saattaa ehkä olla helpompi vaan ostaa valmis veitsi josta purkaa kahvan ja tekee sitten uuden haluamansa itse...


Koitas kysyä Kvenland forgeworksista.
 
Mahtaako olla havaintoja isoista fileointiveitsistä...tulee varsin usein pöydälle vähän pulskempaa kalaa ja alkaa perus 20cm Victorinox ahdistamaan kun ei terä yllä koko nahan ali. Aktiivikäytössä saa olla myös teroittamassa turhan aktiivisesti. Tarttis olla joku min 24-25cm.

Tätä Victorinox Swibo jättifiletti 31cm | Motonet Oy hypistelin mutta kyseessä ei kyllä ole filetti vaan joku lihaveitsi, ei jousta juuri laisinkaan.

Tällä hetkellä tämä vaikuttaisi olevan vähän sinnepäin G-18-fileerausveitsi, 24 cm merkiltä Global » Nopea toimitus Mutta vähän kalliin puoleinen ja lyhyehkö. Joustaa mukavasti videoiden perusteella.

Kävisikö tämä?
 
Mulla on tuollainen lyhyempi Arcosin filetti. Huomionarvoista siinä on minusta että se on hyvin joustava. Hyvä juttu jos pitää sellaisesta tuntumasta, huonompi jos ei.
 
Isommilla kaloilla olisi hyvä olla pientä jämäkkyyttäkin ettei ole aivan lerppu. Tuo Arcosin hinta ei ole paha. Suorastaan halpa joten vois tulla testiin jos muuta ei löydy.

Ärsyttää muuten tuo jyrkkä terän kaarevuus kädensijan kohdilla. Sama juttu Victorinoxin kanssa. Hankala teroittaa kivellä. Tyvestä suora olisi paras.

Kaapissa on myös Fiskarsin 20cm filetti. Aivan kaamea, jotain ihme tinapaperia ja tylstyy kun tuijottaa tiukasti :D
 
Yaxellin 16,5 senttinen santoku ihan ookoo tarjouksessa 75 euroa. Näytti olevan aika lailla joka paikassa tuon 99 euroa muutoin.

 
Kaapista löytyy tällä hetkellä lähinnä Fiskarseja, joita olen pitänyt terässä Fiskarsin rollsharpilla + jollain random puikolla.

Voisin hankkia huvikseni jonkun paremmankin veitsen, kun sille olisi käyttöä käytännössä päivittäin, mutta ensin pitäisi varmaan opetella veitsen terottaminen hiomakivellä.

1. Eroaako "perusveisten, vrt. Fiskarsit" teroittaminen näiden parempien veisten teroittamisesta?
2. a Jos ei, niin voisin opetella teroittamisen jo noilla nykyisilläkin veitsillä, ennen kuin investoin hifimpään... Millainen kivi tai muu väline kannattaisi tilata hommaa varten?
2. b entä onko suositella hyviä opetusvideoita?
 
Kaapista löytyy tällä hetkellä lähinnä Fiskarseja, joita olen pitänyt terässä Fiskarsin rollsharpilla + jollain random puikolla.

Voisin hankkia huvikseni jonkun paremmankin veitsen, kun sille olisi käyttöä käytännössä päivittäin, mutta ensin pitäisi varmaan opetella veitsen terottaminen hiomakivellä.

1. Eroaako "perusveisten, vrt. Fiskarsit" teroittaminen näiden parempien veisten teroittamisesta?
2. a Jos ei, niin voisin opetella teroittamisen jo noilla nykyisilläkin veitsillä, ennen kuin investoin hifimpään... Millainen kivi tai muu väline kannattaisi tilata hommaa varten?
2. b entä onko suositella hyviä opetusvideoita?
1. Ei eroa.
2. Jatka rollsharpin ja puikon käyttöä. Et tarvitse mitään ”parempaa” tai hifimpää.
 
1. Ei eroa.
2. Jatka rollsharpin ja puikon käyttöä. Et tarvitse mitään ”parempaa” tai hifimpää.
Voiko rollsharpilla siis terottaa myös parempia veitsiä? Olen käsittänyt että monesti niille suositellaan ainakin kahden eri karkeuden hiomakiviä, plus niissä käytetään kai vaihtelevia teräkulmia ja sitten pitäisi huomioida tämä veitsen valinnassa jos aikoo mennä rollsharpilla..?

Ja niin, yksi nykyisistä veitsistäni ei tunnu teroittuvan kunnolla edellä mainituilla välineillä, joten senkin puolesta olin harkinnut hiomakiven hankintaa.
 
Voiko rollsharpilla siis terottaa myös parempia veitsiä? Olen käsittänyt että monesti niille suositellaan ainakin kahden eri karkeuden hiomakiviä, plus niissä käytetään kai vaihtelevia teräkulmia ja sitten pitäisi huomioida tämä veitsen valinnassa jos aikoo mennä rollsharpilla..?

Ja niin, yksi nykyisistä veitsistäni ei tunnu teroittuvan kunnolla edellä mainituilla välineillä, joten senkin puolesta olin harkinnut hiomakiven hankintaa.
Teroitin teroittaa juuri niin kuin teroittaa, ei se ymmärrä ”parempien” tai ”huonompien” veitsien päälle yhtään mitään.

Hiontavälineiden karkeus kertoo, kuinka paljon metallia lähtee raapiessa - karkeammalla enemmän, hienommalla kivellä vähemmän (saman verran teroitusliikkeitä tehden).

Mitä mahdat tarkoittaa ”vaihtelevilla teräkulmilla”? Sun kannattaisi ehkä hakea hieman enemmän tietoa teroittamisen perusasioista...
 
Mitä mahdat tarkoittaa ”vaihtelevilla teräkulmilla”? Sun kannattaisi ehkä hakea hieman enemmän tietoa teroittamisen perusasioista...
Eurooppalaiset veitset on teroitettu n asteen kulmaan, Japanilaiset n+5 (vai -5) asteen kulmaan. Joissain hienommissa veitsissä voi olla myös toispuoleisesti terotettu terä. Rollsharpilla voi teroittaa vain n-asteeseen teroitettuja veitsiä.

Tässähän ollaan juuri hakemassa tietoa perusteista? :)
 
Eurooppalaiset veitset on teroitettu n asteen kulmaan, Japanilaiset n+5 (vai -5) asteen kulmaan. Joissain hienommissa veitsissä voi olla myös toispuoleisesti terotettu terä. Rollsharpilla voi teroittaa vain n-asteeseen teroitettuja veitsiä.

Tässähän ollaan juuri hakemassa tietoa perusteista? :)

Jos käytät rollsharppia veitseen, niin se rouhii siihen rolsharpin teräkulman. Eli sitä voi käyttää mutta toki veitsen oma teräkulma menetetään, jos se on jotain muuta alunperin. Itse olen käyttänyt tuota vanhemmilla ja sillä saa mielestäni ihan kohtuu hyvän terän veitseen. Yritin selvittää mihin kulmaan tuo veitsen teroittaa ja ilmeisesti noin 40 asteen kulmaan. Tuosta näemmä tehdään eri versiota (Rollsharp sr-2 MAC), joka jauhaa 30 asteen kulmaan. MAC-veitsissä on kyllä aika jännä teroitus tehtaalta tullessa mutta uskoisin tuon teroittimen tekevän molemmille puolille samanlaisen leikkuun. Ehkä hankkisin sellaisen jos hankkisin hienommalla teräkulmalla olevan veitsen, sen verran kätevä tuo perusversio on mielestäni.

Edit: saattaa kyllä olla, että tuo teroitin on vain uudelleennimetty kalliimpi brändiversio ja alkuperäinenkin tekee samaan 30 asteen kulmaan.
 
Viimeksi muokattu:
Eurooppalaisille kokkiveitsille teroituskulma on usein ~20°(eli terän kokonaiskulma 40°), kun taas japanilaisille(tai japanilaistyylisille) kokkiveitsille 10-15°. Japanilaiset veitset on yleensä kovemmasta tai kovemmaksi karkaistusta terässeoksesta, joten teräkulman voi pitää pienempänä, eli vetisi on terävämpi, ilman että se tylsistyy liian nopeasti. Samasta syystä japanilaiset veitset on myös hauraampia, eli terä murtuu helposti jos leikkaa luihin tai jäisiä ruokia.

Eli jos teroituslaite on suunniteltu eurooppalaisille veitsille, niin niillä ei ole fiksua teroittaa japanilaisia veitsiä ja päin vastoin. Tai voi, mutta teräkulma muuttuu ja veitsi ei siten toimi oikealla tavalla. Hiomakivellä voi teroittaa kumpiakin, mutta vaatii vähän viitseliäisyyttä ja harjoittelua että veitset saa teräväksi. Joku yhdistelmäkivi jossa on vaikka karkeudet 400 ja 1000 samassa kivessä on hyvä alkajaisiksi, sillä teroittuu hyvin sekä eurooppalaiset että japanialaiset.

Kunnon japanilainen kokkiveitsi on kyllä ilo käyttää keittiössä, lähinnä terävyytensä ja keveytensä takia, ja terä pysyy kyllä hyvänä suht pitkään. Tai toki riippuu terästä ja käytöstä, mutta noin niinkun keskimääräisessä kotikäytössä...
 
Mulla on kans harjoituskappaleena joku mikälienee rosteriveitsi millä olen harjoitellut veitsen teroittamista. Ongelmaksi tässä on muodostunut se, että rosteriveitseen ei tunnu saavan kunnon terää, vain sellaisen ok terän jolla pärjää muttei ole paras mahdollinen. Voi olla teroittajassa vika, mutta omat veitset on vaan sen verran arvokkaita, jotta pakko harjoitella ennen kuin alan sohlaamaan nuota parempia veitsiä. Nuosta kivistä sen verran et monesti puhutaan et kiviä pitäisi olla kaksi, joka sinällään pitää paikkansa. Eli karkeampi ja hienompi kivi joilla teroittaminen suoritetaan. Funktiohan tuolla karkea Malla hiomisessa on se, jos jostain syystä olet onnistunut lohkaisemaan veitsestä palan tällä kivellä ajetaan lohjennut osa pois veitsestä. Eli summa aummaarum. Normaalissa käytössä omasta mielestä pärjää ihan hyvin yhdellä hiomakivellä.
 
1000:lla omasta mielestä pääsee hyvin alkuun, terävän saa ja kohtuu nopeasti poistaa materiaa (itsellä 1000/4000 ja 3000/8000 kivet). Ainahan noita jälkeenpäin saa lisää hankittua.
 
Japanilaiselle tai muuten kovasta materiaalista olevalle veitselle tuollainen 1000 karkeuksinen kivi riittää hyvin, kun ne ei normikäytössä niin paljoa edes tylsisty.

Tavan fiskarssia teroittaessa tuollaisella tonnisella sitä saa hinkata aika pitkään ennenkö saa jotakin aikaiseksi. Eli jos tavan keittiöveitsiä meinaa teroittaa, niin tuollainen hiukan karkeampi kivi on hyvä olla lisäksi.
 
Joo tuommoseen tuttavan Pirkka-veitseen (perus ruostumaton teräs) ei kyllä jälkeä tullu oikein tekemälläkään.
 
Olen havainnut että omalle Kai Shunin santokulle ei tarvitse normikäytössä tarjota edes tonnista kiveä kun ei se meinaa tylstyä millään :D Vetelen silloin tällöin ylläpidon Shaptonin 3000 + 8000 kivillä ja johan leikkaa kuin uutena. Jos alkaa tuntemaan epätasaisuutta, niin sitten tonnista tai alle alkuun.

Tonnisesta voi melkein hypätä suoraan 6000...8000. Ei välttämättä tarvitse välimallia.

Tilasin muuten tuollaisen Arcosin 28cm filetin testiin. Ainakin on halpa. Arcos Fileointiveitsi 28 cm Isommalle filetille ei kuitenkaan ole jatkuvaa käyttöä, joten ei niin väliä vaikka terä ei olisi ihan parasta A-luokkaa kunhan muuten toimii. Voin kyllä teroitella vähän tiheämmin.
 
Nyt on tullu sen verta kiroiltua halpojen markettiveitsien kanssa, että ajattelin ostaa nyt yhden kunnollisen veitsen ja terotuskamppeet.
Olisko alottelijalle tällanen fiksu paketti:
Tää olisi ilmeisesti tällä hetkellä aika kova hinta-laatusuhteeltaan: Santoku-kokkiveitsi Yaxell Yukari 16,5cm, MOVAX-ydin, 3 taontakerrosta, kovuus C58 ?
Mitä eroa tuolla Yukarilla on käytännössä vaikka tähän Zen-sarjan veitseen: YAXELL ZEN santokuveitsi 16.5 cm 110,90 ?
Hiomakiveksi mietin tätä pakettia, vai onko jossain fiksummalla hintaa vastaavaa: Hiomakivi Pack ?

Kaveriksi vielä sit puukuituleikkuulauta.
 
Toi Yukari sarjan terä on speksien valossa hiukan pehmeämpää seosta, se on kovuudeltaan Rockwellin C asteikolla (HRC) 58, siinä missä Zen sarjassa näyttää olevan HRC61, kummatkin ruostumatonta terästä. (Referenssinä mainittakoon että fiskarsin veitset taitaa olla luokka HRC53). Käytännössä tuota kovuuseroa ei varmaan helposti huomaa arkikäytössä kun terät on muuten hyvin samanlaiset. Kovempi terä tosin pitää teränsä varmaan hieman pidempään, mutta vastaavasti lohkeaa hieman helpommin jos käsittelee varomattomasti.

Zen sarjassa terässä on myös tuo taottu "vasaraviimeistely", jonka tarkoitus on (ainakin teoriassa) estää leikattuja siivuja tarttumasta terään, minkä huomaa esim kun leikkaat kurkusta tai sipulista ohuita siivuja. Lisäksi Zenissä on useampia kerroksia joista on saatu tuollainen damaskiviimeistely, mikä lienee lähinnä ulkonäkökysymys.

Noiden välissä(hinnaltaan) näyttää olevan myös saman valmistajan Mon -sarja, jonka vastavan kokoinen santoku näyttää olevan abt satasen hinnaltaan ja terä on samaa VG10 terästä kuin Zenissä, mutta siinä ei ole tuota vasaraviimeistelyä.

IMHO, otsaisin itse Mon tai Zen -sarjalaisen, mutta varmasti myös tuo Yukari pieksee markettipuukot mennentullen. Vähän sitten että mikä näyttää omaan silmään hienoimmalta... :)

Hiomakiven paketti vaikuttaa hyvältä, ja siinä on kaikki tarpeelliset millä pärjää jo hyvinkin pitkälle, ja hintakin vaikuttaa varsin fiksulta...
 
Mon-sarjasta näyttäis olevan Verkkokaupassa 20cm ja 16,5cm versiot saman hintaisia? Kumpikohan noista ois kätevämpi tollaseen yleiskäyttöön?
Pohdin tässä nyt ton Mon-sarjalaisen ja Zen-sarjalaisen välillä. Kiitoksia @Vertigo tosi hyvästä vastauksesta!
 
Mon-sarjasta näyttäis olevan Verkkokaupassa 20cm ja 16,5cm versiot saman hintaisia? Kumpikohan noista ois kätevämpi tollaseen yleiskäyttöön?
Pohdin tässä nyt ton Mon-sarjalaisen ja Zen-sarjalaisen välillä. Kiitoksia @Vertigo tosi hyvästä vastauksesta!
Itse ainakin tartun useimmin tollaseen perus 16,5 senttiseen santokuun josta mulla on toi zen sarjalainen itsellä, pidempää veistä käytän yleensä vain, jos pilkottava raaka-aine on selkeästi isompaa, mutta perus kasviksille toi santoku on kätevä.
 
Mon-sarjasta näyttäis olevan Verkkokaupassa 20cm ja 16,5cm versiot saman hintaisia? Kumpikohan noista ois kätevämpi tollaseen yleiskäyttöön?
Pohdin tässä nyt ton Mon-sarjalaisen ja Zen-sarjalaisen välillä. Kiitoksia @Vertigo tosi hyvästä vastauksesta!

Minä suosisin tuota pitempää. Jos on tekniikka hallussa voi pitemmällä (eikä tuo 20cm nyt kovin iso ole) veitsellä tehdä kaiken mitä lyhyemmälläkin. Lyhyt veitsi taas joskus vain on liian lyhyt.

Ja jos muistan oikein niin Yaxelleissa on aika painava kahva jolloin painopiste pitemmällä veitsellä ei ole niin vahvasti takana. Hinta-laatu suhteeltaan olen pitänyt MAC-veitsiä parhaimpina länsimaisista japaniveitsistä. Taotulle terälle ei enää nykyään kannata antaa lisäarvoa estetiikkaa lukuunottamatta.

Loppupeleissä kyse henkilökohtaisista mieltymyksistä/tottumuksista.
 
Vähän makukysymys, koita vaikka kattoo minkä mittaisia veitsiä sulla on nytten käytössä ja vertaa niihin.

Noista 16.5 vs. 20cm, niin kumpikin varmasti toimii oikein hyvin, ettei siinä sinällään kyllä metsään mene. Harvoin tarvii pidempää veistä normaalien ruoka-aineksien puolesta, lähinnä jos jotakin kaalia leikkaa tai esim bataattia keskeltä halki "veneeksi" niin pidempi on tarpeen.
Toisaalta harvoin pidemmästä on haittaakaan, ellei sitten jostain syystä satu työtaso olemaan jotenkin erityisen kapea syvyyssuunnassa, jolloin lyhyempi saattaisi olla vähän ketterämpi. Noissa japanilaisissa vaikuttais myös olevan kahvaosa hieman pidempi kuin eurooppalaisissa, eli jos säilytät veitsiä jossakin tukissa/magneetissa niin kannattaa vähän hahmotella miten paljon tilaa on ylä/alapuolella jos veitsen kokonaismitta onkin selvästi pidempi.

Mutta jos ei tilan puolesta ole rajoitteita ja hinta on sama, niin ottaisin pidemmän, koska more is more...
 
Kiitoksia vastauksista, alan kallistumaan itse tuohon Mon-sarjalaiseen, pitää vielä miettiä ottaisko 16,5cm vai 20cm -mitassa. Vaikuttaa tällä hetkellä hinta-laatusuhteeltaan parhaalta tuolla 90 euron hinnalla.
Mites noiden japsiveitsien kanssa teroituspuikon käyttö? Onko tarvetta sellaselle vai terottaako kivellä vaan aina kun tarvis?
 
Kiitoksia vastauksista, alan kallistumaan itse tuohon Mon-sarjalaiseen, pitää vielä miettiä ottaisko 16,5cm vai 20cm -mitassa. Vaikuttaa tällä hetkellä hinta-laatusuhteeltaan parhaalta tuolla 90 euron hinnalla.
Mites noiden japsiveitsien kanssa teroituspuikon käyttö? Onko tarvetta sellaselle vai terottaako kivellä vaan aina kun tarvis?
Kyllä puikko kannattaa olla, mutta mieluiten posliininen johtuen tosta terän kovasta materiaalista. Kannattaa varmaan veitsihommia miettiessä funtsia tuota pääasiallista käyttötarvetta koon puolesta. Mulla on kallein veitsi toi santoku ja sitten pidempänä veitsenä halvempi, ei niin laadukas, mutta koska käyttöä tulee reilusti vähemmän pysyy sekin terässä ihan hyvin.
 
Mites noiden japsiveitsien kanssa teroituspuikon käyttö? Onko tarvetta sellaselle vai terottaako kivellä vaan aina kun tarvis?

Mielestäni ei kannata puikkoa sekoittaa kuvioon, etenkin jos kerran on ostamassa hiomakivisetin joka tapauksessa. Tässä videolla hyvät perustelut(kanavalla myös muita hyvin informatiivisia videoita).

Teräkulman pitäminen oikeana puikolla on hankalampaa kuin kivellä, ja tuollaista (verrattain)kova teräistä veistä ei tarvii niin usein teroittaa muutenkaan, että se on sama sitten kerran parissa kuukaudessa teroittaa ihan kivellä. Eli en oikein näe mitä hyötyä tuosta teroituspuikosta olisi, plus että sillä saattaa tehdä jopa hallaa terälle...
 
Ei ole itsellä puikkoa mutta vissiin ylläpitää terää että tarvitsisi kivellä teroittaa niin "useasti". Eipä siinä kivelläkään 15min kauempaa mene ja treenattua tulee.
Itse ehkä 3kk välein teroittelen kun käytän eri puukkoja ajoittain, useamminkin saisi.
 
Mielestäni ei kannata puikkoa sekoittaa kuvioon, etenkin jos kerran on ostamassa hiomakivisetin joka tapauksessa. Tässä videolla hyvät perustelut(kanavalla myös muita hyvin informatiivisia videoita).

Teräkulman pitäminen oikeana puikolla on hankalampaa kuin kivellä, ja tuollaista (verrattain)kova teräistä veistä ei tarvii niin usein teroittaa muutenkaan, että se on sama sitten kerran parissa kuukaudessa teroittaa ihan kivellä. Eli en oikein näe mitä hyötyä tuosta teroituspuikosta olisi, plus että sillä saattaa tehdä jopa hallaa terälle...
Omassa käytössä puikosta on kyllä hyötyä kovallakin veitsellä. Voi olla, ettei tosin kaikilla samalla tavalla sitten ole.
 
Koska mulla ei ole puikkoa, sen on pakko olla humpuukia eikä kukaan mukaan sellaista tarvitse. Veitsenä Kai Shunin ei-santoku. Kivenä muistaakseni Wüsthof 1000/3000. Aiemmin teroittaminen oli hiukan tuskaista puuhaa, mutta sitten löysin tämän videon, ja tekniikka on helppo omaksua.

 
^Hyvin tehty video. Itse koen kyseisen tekniikan vaikeaksi ja minulla toimii paremmin terän osan kerrallaan teroittaminen, kuten esim. tässä videossa (eka mikä löytyi):


Helpompi ylläpitää veitsen kulma ja hyödyntää koko kiven pinta-ala, ettei mene kuopalle. Terän kärki teroitetaan tällöin myös ns. omana kohtanaan mikä helpottaa kun voi keskittyä vain siihen. Se on varmaan tuo ympyräliike mikä on ihmiselle on vaikeaa. :)
 
Kiitoksia vastauksista, alan kallistumaan itse tuohon Mon-sarjalaiseen, pitää vielä miettiä ottaisko 16,5cm vai 20cm -mitassa. Vaikuttaa tällä hetkellä hinta-laatusuhteeltaan parhaalta tuolla 90 euron hinnalla.
Mites noiden japsiveitsien kanssa teroituspuikon käyttö? Onko tarvetta sellaselle vai terottaako kivellä vaan aina kun tarvis?

Tuo 16,5cm menee otetta vaihtamalla vihannesveitsestä jne. tarkempaa työtä tehdessä. Ainakin itselläni on jäänyt pidempi, 21cm Gyuto todella vähälle käytölle. Toki riippuu paljon mieltymyksistä leikkuutapaan, kahvaan, painoon jne. mikä on juuri itselleen parempi? Tuskinpa metsään menee kumpikaan vaihtoehto.
 
Santokussa terän kärki on(usein) korkeampi ja tylpempi, niin se ei niin hyvin sovellu tuollaiseen pienempään askarteluun vaikka muuten olisi lyhyempi. Vaikka tuollainen 21cm Gyuto on sinällään hiukan pidempi, niin terävämmän kärjen kanssa se saattaa olla jopa "ketterämpi" kuin santoku. Toki maku/tottumisksymyksiä ja riippuu minkälaista askartelua harrastaa, mutta tuollainen pointti on hyvä huomata veistä ostaessa kun miettii mihin/miten sitä normaalisti käyttää...
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 689
Viestejä
4 513 054
Jäsenet
74 454
Uusin jäsen
Tamski

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom