Kokkiveitset

Mistäpä porukka on noita Yaxellin veitsiä hankkinut? Näyttää jonkun verran olevan hinnoissa heiluntaa niin kiinnostaisi mistä löytyy parhaalla diilillä.
 
Päädyin tilaamaan BestGear.fi:ltä kahden veitsen setin. Ko. puljun yleisellä alekoodilla "POISTO10" lähti 16,5 cm Ran Santoku ja 12 cm yleisveitsi, toimituksineen yhteensä 209,70e. Tuon tilauksen jälkeen ovat näemmä poistaneet kyseisen tuotteen myynnistä, liekö ollut liian hyvä diili.
 
Kysymys: Kuinka hallitsette kivellä teroittaessa veitsen ja kiven välisen kulman? Onnistutteko teroittamaan terän koko pituudeltaan esim. 19 asteen kulmaan? ...
Itsellä on kuvan mukainen ohjuri odottamassa testiä, en osaa sanoa vielä tekeekö tuolla oikeasti mitään mutta halvalla ebaysta niin kokeillaan pois. Onko jollain näistä kokemusta jo ennestään?

1478661062921729454.jpg
 
Itsellä on kuvan mukainen ohjuri odottamassa testiä, en osaa sanoa vielä tekeekö tuolla oikeasti mitään mutta halvalla ebaysta niin kokeillaan pois. Onko jollain näistä kokemusta jo ennestään?

1478661062921729454.jpg
Ainakin santoku-mallisella kaarevalla veitsellä tollanen teräkulmanpidin vaan haittas itsellä.
 
Itsellä on kuvan mukainen ohjuri odottamassa testiä, en osaa sanoa vielä tekeekö tuolla oikeasti mitään mutta halvalla ebaysta niin kokeillaan pois. Onko jollain näistä kokemusta jo ennestään?

1478661062921729454.jpg

Yhden kiven mukana tuli tuommoinen, mutta aika äkkiä se lensi nurkkaan. Nopeasti sen oikean kulman oppii ihan käsivaralta.
 
Itselläki ohjuri oli tiellä ja naarmutti rumat jäljet kauniiseen taottuun pintaan.
 
Allekirjoittaneella on haussa veitsisetti. Kyselin suosituksia ja aika moni puoli Yaxellin (Ran tai Zen) sarjoja. Muutama ääni myös Wusthofille.

Silmään osui Hulluilta Päiviltä (tiedän, kallista romua "muka halvalla") seuraavan setin: Hullut Päivät 10.-14.10.2018. Eli Wusthof Classic Ikon -veitsitukki + 6 veistä - 359€

Itseltä löytyy jo Wusthofin 17cm perusveitsi ja olen ollut siihen tyytyväinen. Mutta kysyisinkin argumentteja - tuosta "tarjouksesta" huolimatta - Yaxellin puolesta ja miksi Wusthofiin ei kannattaisi taipua.

Vai ovatko veitset laadultaan samankaltaisia ja asian ratkaisee lähinnä käsituntuma sekä kyky pitää veitsistä hyvää huolta?
 
Allekirjoittaneella on haussa veitsisetti. Kyselin suosituksia ja aika moni puoli Yaxellin (Ran tai Zen) sarjoja. Muutama ääni myös Wusthofille.

Silmään osui Hulluilta Päiviltä (tiedän, kallista romua "muka halvalla") seuraavan setin: Hullut Päivät 10.-14.10.2018. Eli Wusthof Classic Ikon -veitsitukki + 6 veistä - 359€

Itseltä löytyy jo Wusthofin 17cm perusveitsi ja olen ollut siihen tyytyväinen. Mutta kysyisinkin argumentteja - tuosta "tarjouksesta" huolimatta - Yaxellin puolesta ja miksi Wusthofiin ei kannattaisi taipua.

Vai ovatko veitset laadultaan samankaltaisia ja asian ratkaisee lähinnä käsituntuma sekä kyky pitää veitsistä hyvää huolta?
Käytännössä varmastikin näin. Paskakin teräs leikkaa, jos se on terävä ja parempien eroa ei edes huomaa jos niitä ei ammattikäytössä käytä vuodesta toiseen. Jos silloinkaan.

Eikä kallis veitsi ole minkään arvoinen, jos se ei omaan käteen istu.
 
Allekirjoittaneella on haussa veitsisetti. Kyselin suosituksia ja aika moni puoli Yaxellin (Ran tai Zen) sarjoja. Muutama ääni myös Wusthofille.

Silmään osui Hulluilta Päiviltä (tiedän, kallista romua "muka halvalla") seuraavan setin: Hullut Päivät 10.-14.10.2018. Eli Wusthof Classic Ikon -veitsitukki + 6 veistä - 359€

Itseltä löytyy jo Wusthofin 17cm perusveitsi ja olen ollut siihen tyytyväinen. Mutta kysyisinkin argumentteja - tuosta "tarjouksesta" huolimatta - Yaxellin puolesta ja miksi Wusthofiin ei kannattaisi taipua.

Vai ovatko veitset laadultaan samankaltaisia ja asian ratkaisee lähinnä käsituntuma sekä kyky pitää veitsistä hyvää huolta?

Jos nyt haluaa ylipäätään syyn olla ostamatta veitsisettiä, niin kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:
1) Ovatko kaikki veitset itsellesi tarpeellisia? (Eli jääkö joku/jotkut kenties vain pölyttymään tukkiin.)
2a) Tarvitsetko tuon setin lisäksi muita veitsiä?
2b) Jos tarvitset, mahtuuko kyseinen veitsi tuohon samaan tukkiin jonkin ykköskohdassa listaamasi turhan veitsen tilalle?

Näiden kysymysten jälkeen voi joko olla tuon setin sisältöön tyytyväinen (ottamatta itse veitsien laatuun tai käteen istumiseen kantaa), tai sitten ostaa erillisen tukin ja siihen juuri ne omaa käyttöä ajatellen tarpeelliset veitset.

Allekirjoittaneella on laatikostossa erillinen veitsitukki, jossa Yaxell Ran Santoku ja vihannesveitsi, vanhempi Victorinoxin fileointiveitsi, joku merkitön leipäveitsi ja yksi Ikean "kahvallinen metallilevy" (veitseksi sitä kutsuvat, mutta soveltuu lähinnä asioiden murskaamiseen leikkaamisen sijaan, koska metalli on liian pehmeää pitääkseen terää järjellistä aikaa). Tarpeen mukaan sitten tuohon uusia veitsiä, varmaan seuraavana tulee vastaan tuon fileointiveitsen uusiminen.
 
Ostin vitsillä Verkkokaupasta tommosen Yaxellin.
YAXELL ZEN santokuveitsi 16.5 cm 110,90 €

Vaikuttaa kyllä hyvältä veitseltä. Pitää opetella teroittamaan tuolla loivemmalla kulmalla, niin on jatkossakin terävänä.
Onko nämä veitset laatikosta otettuna "terävimmillään"? Ei tuo nyt omalla painolla tomaattiin uppoa, mutta ihan pienellä paineella leikkaa tuorettakin tomaattia kuin voita. :)
 
Ostin vitsillä Verkkokaupasta tommosen Yaxellin.
YAXELL ZEN santokuveitsi 16.5 cm 110,90 €

Vaikuttaa kyllä hyvältä veitseltä. Pitää opetella teroittamaan tuolla loivemmalla kulmalla, niin on jatkossakin terävänä.
Onko nämä veitset laatikosta otettuna "terävimmillään"? Ei tuo nyt omalla painolla tomaattiin uppoa, mutta ihan pienellä paineella leikkaa tuorettakin tomaattia kuin voita. :)
Mulla on sama veitsi ja ainakaan itse jollain 1000/6000 kivellä en sitä saa kyllä yhtä teräväksi kuin uutena. Riittävän teräväksi kuitenkin. Toi tomaatti omalla painollaan terävyys on markkinointikikka, koska niin terävänä mikään terä ei kuitenkaan pysy. Kevyellä viistävällä liikkeellä tai pienellä paineella kun leikkaa kovempikuorisetkin kasvikset, niin hyvä on. Jos katot esimerkiksi videoita, missä joku kokki pilkkoo jotain sellasella nopealla temmolla ja kokeilet jollain perusveitsellä vaikka porkkanaa silputa samalla tavalla niin eipä oo kovin helppoa koska porkkana on aika kovaa, mut tollasella terävällä japsiveitsellä menee leikiten.
 
Kyllä tuo Yaxellin Mon kokkiveitsi on selvästi paremmin leikkaava useamman teroituskerran jälkeen, kuin uutena. 1000/3000naniwan kivellä teroittelen.
 
Veitset kannattaa muuten aina käydä kokeilemassa kaupassa ennen ostoa. Veitsen sopiminen omaan käteen on tärkein asia veitsessä. Veitsien määrästä niin kotikokki ei yleensä hirveän monta tarvitse. Kokkiveitsi, vihannesveitsi, fileointiveitsi ja leipäveitsi ovat ne millä pärjää todella pitkälle.
 
Itselle ainakin sopi käteen sanellin kokkiveitsi (30cm) ja fileointiveitsi. Ainakin sai hyvin lohen hoidettua.
 
Omassa käytössä on noussut suosikiksi keraaminen veitsi. Ihan vain kokonsa ja hyvän kahvan puolesta. Terä ei taida olla kuin noin 15 cm, mutta sitä on todella kevyt ja kätevä käyttää. Isoja kokkiveitsiäkin löytyy, mutta jääneet kyllä vähemmälle käytölle.
 
Itelläkin on pääasiallisessa käytössä n. 18cm santoku. Täysimittanen kokkiveitsikin löytyy, mutta todella harvoin on tarvetta käyttää sitä.
 
Itsellä käytössä kaksi veistä. Vielä pitäisi hankkia leipäveitsi. Varmaankin Yaxell kun sopivat omaan käteen loistavasti.

Käytössä tällä hetkellä 20cm Yaxell Zen ja 12cm Yaxell Zen vihannesveitsi. 20cm itselle paras pituus, mutta välillä tuo on yksinkertaisesti johonkin hommaan liian pitkä, niin piti ostaa 12 senttinen kaveriksi. 16,5cm ja 18,5cm taas joihinkin tarkoituksiin omasta mielestäni liian lyhyt.

Käyttössä ollut myös MAC (20cm) joka oli muuten ihan ookoo, mutta ei sopinut omaan käteen yhtään. Ei taotuista paras joka ollut käytössä on Globalin G2 josta tykkäsin tosi paljon, mutta 12 senttisestä vihannesveitsestä en tykännyt yhtään. Globalin leipäveitsi taas on ihan paska. Lidlin sahalaitainenkin on parempi.

Omasta mielestäni n. 100€ luokassa Yaxellit parasta vastinetta rahalle. Itse en näe kalliimmassa kovin suurta hyötyä kotikäytössä.
 
Sain lahjaksi pari kuukautta sitten kaksi japanilaista veista Tojiro VG10 Hammered Santoku 17 cm ja Petty 13 cm. Petty on niin mukava ja käyttännollinen, jotta käytän sen Santokua useammin. Hämmästyttävästi, että terät pysyvät terävään vaikka on käytössä joka päivää. Veitset ostettiin tästä: Tojiro VG10 Hammered Santoku F-1112 verkkokaupasta | MyGoodKnife-veitsikauppa
Olen nähnyt sielläkin hiomakiviä, varmasti pitäis kohta hakea niitä;)
joku 1000/3000 kivi ja posliinipuikko niin hyvin päjää
 
Meille kun ei koulussa koskaan puikko- ja kiviterotuksia opetettu, niin oon omat veitset vedellyt vaan MAC:n laiskateroittimella, eli siis tälläisellä.
Hyvää jälkeä on tullut.
 
Meille kun ei koulussa koskaan puikko- ja kiviterotuksia opetettu, niin oon omat veitset vedellyt vaan MAC:n laiskateroittimella, eli siis tälläisellä.
Hyvää jälkeä on tullut.
Kokeilin aikaisemmin teroittaa omat keittiöveitsen timanttipuikolla, mutta karkeus valitsin väärin. Puikko söi enemmän kuin tarvitiin ja en pystynyt pitämään samaa kulmaa koko ajan. Haluaan lainata kaveriltani hiomakivi 400/1200 grit ja kokeilla teroittaa sen avulla. En uskalla teroittaa kallista kokkiveistä laiskateroittimella ;)
 
Käytössä Mac Damascus 20cm kokkiveitsi, Yaxell Ran minisantoku 12,5cm ja Macin professional taottu 7,5cm vihannesveitsi/kuorimaveitsi.
Hyvin pärjännyt kun 1000/3000 kivellä teroittanut ja puikolla pitänyt terän.

Seuraava investointi on sitten pelkästään enää hifistelyn takia, noilla veitsillä pärjää todella hyvin. Yaxell Super GOU:t kiinnostaisi.
 
Synttärilahjaksi saatu Kai Shun Classic 20 cm. Damaskus-terä, käsityötä, 32 kerrosta. Teroitus 1000/3000 kivellä, ihan silmämääräisesti n. 20 asteen hionta. Päivittäiseen ylläpitoon olen kyllä harkinnut timanttipuikkoa. En ole vaan saanut aikaiseksi.

Jos mietitte kokkikaverille paria pykälää hienompaa synttärilahjaa, voin suositella varauksetta tuota.
 
Alkaa Kingin edullinen yhdistelmäkivi 1000/6000 ohenemaan siihen malliin että aika päivittää teroituskalusto. Vuosien harjoittelun ja varmaan jokaisen youtuben teroitusvideon katsoneena jonkinlainen alkeellinen käsitys teroituksesta löytyy. Alkuun ei paljon kiinnostanut teroittelu, sieltä mentiin mistä aita on matalin mutta jostain syystä aiheeseen kehittyi jonkinlainen fiksaatio... :rofl: Haittapuolena olen joutunut teroittamaan tuttavien veitsiä yms. kun ovat havainneet ongelmani. Ja viime kalareissulla yllättävän terävä puukkoni pisti kaverin peukalon pakettiin :beye:

Tilasin seuraavia romppeita:
140 Kiven oikaisuun yms. ATOMA 140 GLASS (tälle löytyy muutakin käyttöä kuin veitset)
320 Korjaukseen Shapton Glass Stone 320
1000 Teroitukseen Professional Stone 1000
3000 Teroitukseen Shapton Glass Stone 3000
8000 Kiillotukseen Shapton Glass Stone 8000

Mielestäni Kingin 1000 oli OK mutta tästä oli turhan iso hyppäys kiillotuspuolelle 6000 ja sen laatu oli vähän niin ja näin. Luulen että välihionta 3000 tekee suurimman eron nykyiseen yhdistelmäkiveen mutta katsotaan miten käy.

Eihän tässä enää mitään järkeä ole, kyllä se tomaatti leikkaantuu vähemmälläkin mutta jokin sairas tyydytys tulee terävästä veitsestä ja puukosta. Ahvenia, ankeriaita, mateita yms. nyljettäessä terävä puukko on toki plussaa eikä vain hifistelyä.

Nyt kun tulee kamaa millä vähän kovempikin teräs teroittuu jopa HRC 65...66 puolelle, niin voisi alkaa tähyämään jotain japsiveistä kokoelmaan.

Edit: verkkiksessä oli Kai Shun 18cm Santoku jonkinasteisessa alennuksessa kilpailukykyiseen hintaan joten tulipa tilattua. https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...veitsi-ovaalihionnalla?list=OZCYkRMg15J5Sn65v

Toinen vaihtoehto olisi ollut samassa hintaluokassa Yaxell Zen Santoku mutta Kai oli hieman isompi, joten tilasin jälkimmäisen kun pidän vähän isommista veitsistä...
 
Viimeksi muokattu:
Nämähän ovat erittäin hyvin hinnoiteltuja, suomilisä puuttuu kokonaan.

Kiitos!

Yllättävän kilpailukykyiset hinnat todellakin, yritin katsella ebayt ja amazonit mutta en havainnut säästömahdollisuuksia juurikaan.

Teroitin jo innokkaasti parit puukot yms. Aivan siivottomaan kuntoon käytetty Mora Garberg (Sandvik 14C28N) teroittui hämmentävän kevyesti näillä verrattuna vanhaan Kingiin. Eikä kivet kuluneet käytännössä laisinkaan, Kingi oli aina kuopalla session jälkeen. Kuhafile alkaa tämän jälkeen syntymään kuin itsestään kun vähän filettiä näyttää kalan suuntaan... :drool:

Tuo Kai Shun classic ei pettänyt toistaiseksi odotuksia, viimeistely ja terävyys omaa luokkaansa. Tomaatista tulee seitinohutta siivua omalla painolla... Saas nähdä onnistunko rikkomaan terää jossain välissä kun on vähän tottunut ronskimpiin otteisiin pehmeämmillä veitsillä. Mutta onpahan teroitusvälineet sentään..

Setti:

veitsi.jpg


Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että lievästi tylsän veitsen teroitukseen riittää 3000 + 8000. Huonokuntoisen voi aloittaa tuolla Naniwan vihreällä 1000 ja lommoiselle puukolle yms. 320. Jos haluaa esim. filettiä huoltaa, niin pari vetoa 8000 ennen kalan perkuuta tekee samat temput mitä puikko..tai paremminkin.
 
Onhan nuo ihan eri luokan kiviä kuin King. Kingikin asiansa hoitaa mutta kuluu todella nopeasti.

Ainut ongelma noissa shaptoneissa on että et saa niitä kulumaan loppuun ennenkuin tekee mieli muita ostaa :)

Itse hankin aikoinaan Imanishi Bester 1200 ja suehiro rika 5000n, ja nämäkin kestävät yli kymmenen vuotta. Meinannut hommata jonkun n. 10000-12000sen partaveitsen kunnossapitoon. Sitten ei tarvitsisi enää rahaa käyttää naaman ajeluun tässä elämässä.

Tässä muuten hyvä foorumi jos ei vielä ole tuttu

Kitchen Knife Forums

edit: Onkohan tuo naniwa professional sama kuin naniwa chosera? Choseroita joskus kokeillut ja olivat erittäin hyviä.
 
Käsittääkseni Professional on vain uusi nimi Choseralle...tai no, taisivat ottaa muutaman millin paksuutta pois hintaa laskematta...pisnes on pisnestä :beye:

edit: Näköjään saisi shaptoneita jopa 16000 ja 30000 amazonista yms..aivan törkeään hintaan. Näillä voisi varmaan siirtyä veitsellä ajeluun :eek:
 
Viimeksi muokattu:
Mää omistan jonkun Victorionoxin kokin veitsen ja sillä hoidan kaikki ja terotan sitä kahvikupin pohjalla. Hyvin se näinkin toimii ;)
 
Mää omistan jonkun Victorionoxin kokin veitsen ja sillä hoidan kaikki ja terotan sitä kahvikupin pohjalla. Hyvin se näinkin toimii ;)

Toimii se varmaan 5€ morakin.

Jos oikeasti tarvitsee terävää veistä, parempi opetella sen teroittaminen kunnolla. Ja harrastus se on siinä missä moni muukin. Turhaksi harrastus muuttuu jos se ei kaikkia rahoja vie.
 
Olisiko suosituksia hyvästä kokkiveitsestä, kun puolisolla synttärit lähestyy. Pitäisi joku kunnollisempi veitsi hommata, kun Lidlin veitsillä menty tähän asti. Oishan se kiva jos se jossain lootassa tulisi myös.. Eikä nyt high-endiä haeta. Saako satasen paikkeilla mitään kunnollista?
 
Satasen paikkeilla saa laadukkaan veitsen joko aivan normaalina veitsenä tai kovateräisenä ja todella terävänä japsiveitsenä. Riippuen paljonko jaksaa veitsen huoltoon panostaa, vaikuttanee valintaan ja itse olen päätynyt keittiössäni sellaiseen valintaan, että mulla on perus hackmanin veitsisetti ja japsiveitsi. Japsiveistä käytän about kaikkeen mihin soveltuu ja jos on joku erikoisempi homma, esim luinen kana, jotain jäistä tai jotain voimaa vaativaa niin sit käytän soveltuvaa hackmanin veistä.

Jos ostat ainoon laadukkaan veitsen niin japsi ehkä siitä huono että vaatii tosiaan oikeanlaista käyttöä, esim ei mielellään muovisia leikkuulautoja (kaytän kyllä varoen lihan kanssa), ei kovia materiaaleja, säännöllinen terotus ja puikko jne.
 
Jos viitsii huoltaa veitsiä, niin löytyyhän noita veitsiä moneen lähtöön. Jos ei pidä huolta, niin keraaminen. Se pysyy hieman paremmin terässään.
Puuleikkuualusta on suositeltava myös.

Mutta kannattaa kyllä hommata sellainen veitsi että se sopii käteen. Se ei paljoa ilahduta jos veitsi maksaa 200€ ja sitä ei viitsi käyttää. Paitsi jos tykkää elvistellä sillä...
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 712
Viestejä
4 513 835
Jäsenet
74 457
Uusin jäsen
armo79

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom