Kissat, nuo universumin hallitsijat ja ihanat karvapallerot

svk

Apua, avatarini on sormi!
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 810
Pyhä birma. Pitkään oon katellu, et rohkeesti noi tiput tulee partsille vaikka kissa on paikalla väijymässä.
Välillä kyllä omituisen lähelle tulevat kieltämättä t. Kissa sylissä tapapihalla ollessa ja orava kulki ohi reilun metrin päästä. en olisi huomannut muuten, mutta kissan reaktio paljasti, että jotain kiintoisaa oli takanani :D
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 630
Pitkään oon katellu, et rohkeesti noi tiput tulee partsille vaikka kissa on paikalla väijymässä.
90-luvulla meillä oli kissa parvekkeella, lattialla ja lintu kirjaimellisesti lensi kaiteen yli ja syöksyi kissan suuhun. Kissa sitten iski suun kiinni ja hyökkäs sisälle. Lintu pääsi karkuun ja sen jälkeen olikin täysi työ saada se lentämään ulos parvekeen ovesta.

Se alku tapahtui niin älyttömän nopeasti, pari sekuntia siitä kun lintu lensi kaiteen yli siihen että se oli kissan suussa sisällä, että ei mitään toivoa reagoida mitenkään.
 

kekkeruusi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
6 909
90-luvulla meillä oli kissa parvekkeella, lattialla ja lintu kirjaimellisesti lensi kaiteen yli ja syöksyi kissan suuhun. Kissa sitten iski suun kiinni ja hyökkäs sisälle. Lintu pääsi karkuun ja sen jälkeen olikin täysi työ saada se lentämään ulos parvekeen ovesta.

Se alku tapahtui niin älyttömän nopeasti, pari sekuntia siitä kun lintu lensi kaiteen yli siihen että se oli kissan suussa sisällä, että ei mitään toivoa reagoida mitenkään.
Mulla oli pari kattia kerrostalon kuudennessa kerroksessa ja kesällä parvekkeen ovi oli auki. Nämä pikkutiikerit nappasi kaksi pääskyä kiinni lennosta jollain tapaa. Toinen pelastui, toinen ei. Ei vieläkään aukea miten se onnistui putoamatta parvekkeelta ja huomioiden pääskyjen tolkuttoman lentonopeuden. :confused2:
 
Liittynyt
07.08.2017
Viestejä
82
Siinä voi käyttää luovuutta. Mattoveitsellä kolo, ja jos haluaa luukun niin vaikka joku rätti luukuksi niiteillä tjsp. :rolleyes:
Isä aikanaan rakensi laatikon kissoille, siinä puulootan sisäpuoli vuorattu Finnfoamilla ja oviaukon jälkeen pieni "eteinen" ja parikymmensenttinen "väliseinä", jonka yli kissat kiipesivät itse laatikon puolelle. Tuo väliseinä pitänee suurimman kylmän ilman ulkopuolella, kun sen pitäisi ensin nousta oviaukolta ylemmäs. Meillä on ollut samantapainen suunnitteilla, vaikka kissat kyllä pääsääntöisesti yöpyvät sisällä.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Joskus positiivisiakin uutisia näissä ikävissä asioissa. Ehkä useampi välttää Arvoton-nimen saaneen kissanpennun kohtalon.:itku:

yle.fi sanoi:
Joanna Jokisen Arvottomaksi nimeämää pentua ei pystytty pelastamaan.

"Ja niin pienen pieni kissa, vain muutaman viikon ikäinen, sulki silmänsä ja nukahti. Vihdoin turvassa ja lämmössä, vatsa täynnä ruokaa ja viimeinkin oli hyvä olla. Lasittuneet silmät saivat lepoa, saivat rauhaa, mutta eivät enää koskaan avautuneet.

Pieni pentu oli jälleen yksin pihan laidalla, maan kätkiessä jälleen yhden tarinan syvälle hautaan. Koska se oli Arvoton."


Arvoton-kissa kuoli nukkuessaan vain kymmenen tuntia tämän kuvan ottamisesta. Sen lyhyt elämä ei ollut turha. Pentu herätti sadat ihmiset toimimaan, jotta sen kaltaisia pentuja syntyisi jatkossa vähemmän.Hanna Penttinen
Nainen lupasi kyyditä kissoja steriloitaviksi eikä arvannut, mitä siitä seuraisi – ihmiset alkoivat maksaa leikkauksia varattomien kissoille

Edit. www.facebook.com/Loimijoentila/posts/783990795363021
Lainaan koko jutun, koska täällä vaaditaan kuvakaappaus tms. Facebook jutuista. Toivottavasti en nyt riko pahasti mitään, hyvällä asialla tässä ollaan
Loimijoen tila
29. syyskuuta kello 17.23 ·
20 000.
Mieti tätä lukua hetki. Kaksikymmentätuhatta.
Onko se sinulle paljon vai vähän?
.
.
.
.
.
.
.

Aion nyt sohia murkkupesään ja aion kritisoida. Päivitys sisältää myös kuvia ja tekstiä, jotka ei välttämättä sovi herkimmille.
Tänään annan ääneni kuulua niiden puolesta, jotka itse eivät osaa puhua ja niiden puolesta, jotka ovat näkymättömiä, mutta tarvitsevat silti apua.

Pitkästä tekstistä huolimatta, toivon ja pyydän, että luet loppuun asti. Se ei vie kuin pari minuuttia.

Aiheena on #Kissanarvo joka Suomessa on tällä hetkellä ilmeisesti mitätön, nolla, olematon.
Suomessa hylätään vuosittain 20 000 kissaa. KAKSIKYMMENTÄTUHATTA pientä jää joka vuosi talven jalkoihin, kärsii nälkää, kärsii kipua, ikävää, epätoivoa ja koittaa etsiä hädissään suojaa ja ruokaa ymmärtämättä sitä, miksi elämä on jatkuvaa tuskaa.

Aamulla facebookia selatessani törmäsin ilmoitukseen hylätystä kissanpennusta. Taas.
Tämä kissanpentu oli vain muutaman viikon ikäinen ja se oli jo ennen syntymäänsä saanut nimekseen Arvoton.
Se oli harhaillut erään talon pihassa yksin ja kylmissään, hädin tuskin elossa.
Ties kuinka kauan se on ollut ilman ruokaa ja ilman mitään paikkaa minne mennä, kärpäsetkin olivat jo laskeneet toukkansa pieneen kissaan, hentoisen turkin sisään, joka ei tuo suojaa piiskaavilta syyssateilta ja öisin jo ilmestyvältä pakkaselta.
Silmät olivat jo lasittuneet, mutta se yritti vielä jaksaa. Vielä pienen hetken kun jaksaisi, niin voisi löytyä ruokaa. Vielä pienen hetken kun jaksaisi, niin on toivoa löytää emo. Vielä pienen hetken kun jaksaisi, niin voisi löytyä edes lämmin paikka pienille kylmeneville tassuille kerätä voimia seuraavaan toivottomaan päivään.
Vielä hetken kun jaksaisi, niin apu tulisi.
Ihan pienen pieni hetki vielä..
Ei tiennyt pieni, että emo ei tule, mutta se yritti. Yritti niin lujasti, mutta ei tiennyt pieni, että koittaa vain uusi aamu yksin, pihan laidalla.
Lopulta apu tuli, välittävän ihmisen toimesta. Se pieni löydettiin ja sitä hoidettiin, siitä pidettiin huolta ja tärisevin käsin nypittiin kärpäsentoukatkin turkista. Annettiin maitoa ja huolenpitoa. Kädet tärisivät, koska niiden käyttäjä oli suunniltaan raivosta sen pienen kissan puolesta.

Ja niin pienen pieni kissa, vain muutaman viikon ikäinen, sulki silmänsä ja nukahti. Vihdoin turvassa ja lämmössä, vatsa täynnä ruokaa ja viimeinkin oli hyvä olla. Ne lasittuneet silmät saivat lepoa, saivat rauhaa, mutta eivät enää koskaan avautuneet. Koko sen elämä oli pelkkää kärsimystä, eikä sillä ollut enää yhtään syytä jaksaa ja näin se pienen pieni, hentoturkkinen pentu oli jälleen yksin pihan laidalla, maan kätkiessä jälleen yhden tarinan syvälle hautaan. Koska se oli Arvoton.

Näitä arvottomia on koko maa täynnä, joten miksi et välitä? Mitä se vaatii, että välität?
Jos otat kissan, niin leikkautat sen. On täysin typerää välinpitämättömyyttä olla tekemättä niin, eikä siihen ole ainuttakaan hyvää perustelua miksi haluat ottaa osaa 20 000 kissan hylkäämiseen ja suoranaiseen kidutukseen. Koska sitä se on, kidutusta jäädä talven jalkoihin ja kuolla kylmään, sairauteen tai nälkään.

Tiesitkö, että yksi leikkaamaton kolli voi vuoden aikana siittää 450 pentua?
Tiesitkö, että kissan leikkaus maksaa muutaman kympin (n. 20-60e) ja kestää alle tunnin?
Tiesitkö, kuinka monta tuntia ne 450 pentua yhteensä kerkeävät kärsimään ennen kuolemaansa tai odottaessaan pelastusta?

Tiedän, että tästä asiasta on monta kannanottoa ja tämä on vain yksi niiden joukossa, mutta siksi aion nyt kantaa oman korteni kekoon konkreettisesti ja ilmottaudun yksityishenkilönä vapaaehtoisesti ja ilman korvausta auttamaan.
Muut voivat tehdä saman, jos kynnelle kykenevät.

Eli: Jos et omista autoa tai kulku on muuten hankalaa, niin voin auttaa kissasi viemisessä eläinlääkäriin leikattavaksi.
Maksat itse vain eläinlääkärikulut. Minä autan kyydeissä maksutta.
VAIN LOIMAAN SEUTU.
Ja jos sattumoisin omistat jo tiineen kissan tai pentuja, etkä halua niitä pitää, niin ÄLÄ päästä niitä luontoon. Tuo mielummin vaikka tänne meille, täällä pidetään kyllä huoli.

Jos saadaan edes muutama kissa pois luonnosta tällä tavoin, niin sekin auttaa.
Joten pyydän teiltä muilta, jos koette voivanne auttaa esimerkiksi eläinlääkäriin kyydityksissä, niin ilmoittakaa kommentteihin paikkakuntanne.

Tehdään asialle nyt oikeasti ja konkreettisesti jotain.

Tiedän, että tällä sivulla on monia eläinrakkaita ihmisiä ja teillä on nyt mahdollisuus osallistua, vaikka vain tykkäämällä julkaisusta tai jakamalla se, jolloin se saavuttaa mahdollisimman monta ihmistä ja tällä tavoin saadaan ehkä edes muutamalle arvottomalle toivoa.

HOXHOX!! Näille on nyt perustettu oma ryhmä, jotta saadaan maksimaalinen hyöty tästä kaikesta. Tähän ryhmään siis tarkoitus koota KOKO SUOMEN LAAJUISESTI auttajat ja apua tarvitsevat yhteen "naapuriapu" - periaatteella.

Tule mukaan hillitsemään kissaongelmaa Suomessa!

Kissojen sterilointi/kastrointi-kampanja (KOKO SUOMI) ryhmän löydät täältä!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
2 025
En ymmärrä ihmisiä. Miten täälläkin on niin paljon sadistisia/empatiakyvyttömiä/julmia/tyhmiä ihmisiä. Pakkoko sitä on täysin turhaa kärsimystä ja tuskaa aiheuttaa. Ymmärrä hyvin ettei joku tykkää vaikkapa kissoista mutta kyllä tuollainen eläimen hylkääminen on temppu josta pitäisi jo melkein saada pakkolähete psykiatrille.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Aihe on vaikea. Täälläkin, kissanystävien ketjussa, on kovin hiljaista kun puhutaan perus ongelmasta: leikkaamattomien kissojen vapaana kulkemisesta.

Seuraus edellisestä on sitten:


Kyse ei siis ole pelkästään hylkäämisestä, vaan myös siitä että kissoja syntyy luontoon, jonne ne ei kuulu.
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
2 025
Omat on leikattu vaikka ovat sisäkissoja. Koskaan tiedä jos päättävät vaikka livahtaa ulos, lätkytellä keskenään, merkkailla tai muutenvaan kiima-aikana ujeltaa.

E: vastustan sekä kissojen että koirien vapaana juoksentelua.
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
2 025
Sama. Uusin tulokaskin menee leikattavaksi vielä tänä vuonna, kun ikä alkaa riittää.
Meillä tyttö meni leikattavaksi vasta reilu vuoteisena. Olihan se vähän kiimoissaan parka ja nukkuikin pylly pystyssä. Poitsu leikkuutettiin aikanaan heti kun ikä riitti.
 
Liittynyt
29.09.2017
Viestejä
2 279
Tai sitten vaan oven avattavaksi, vaikkei olisi menossa mihinkään. Pitäähän palvelusväkeä vähän juoksuttaa. :D
Joo, pitää ovelta tarkistaa sää. Jos on liian kylmä tai sataa tms., niin sitten tehdään U-käännös. Vartin kulutta tarkistetaan uudelleen, onko sää kohentunut. :D
 
Liittynyt
05.03.2017
Viestejä
609
Tuohon artikkeliin pakko puuttua sen verran, että jos ei ole varaa viedä kissaa leikkaukseen niin onko varaa kissaan ylipäätänsä? Leikkaus maksaa varmaan pari sataa maximissaan..

Eihän ylläpito paljon maksa jos ei mitään satu, mutta sit kun sattuu ja eläinlääkäriin ei ole varaa niin kissa lopetetaan? Huoh...
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Totta. Mutta jos kissa on jo olemassa, leikkaus joka tapauksessa kannattaa. Se on yksi perusasioita jotka pitäisi ottaa huomioon. Se kisu on (syystä tai toisesta) joka tapauksessa jo olemassa, oli varaa leikkaukseen tai ei. Joten kannattaa käyttää tilaisuus hyväksi, ja yrittää vaikuttaa siihen, ettei kissoja synny turhaan.

Jokaisen kissan tulisi olla sellainen, jolle on turvallinen koti tiedossa, eikä ainakaan tee kissanpentuja hallitsemattomasti.

Tämän jälkeen tulee muut asiat, todella tärkeitä nekin. Mutta kissoja syntyy tällä hetkellä liikaa, vain kärsimään hirveän elämän.
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
2 025
Ainakaan omien kissojen leikkuutukset eivät olleet kalliita. Tytön oli kalliimpi, operaatio monimutkaisempi, mutta hinta kunnallisella ei ollut kuin satkun tietämillä. Toki siitä on joku vuosi aikaa.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
15
Eivät tosiaan ole nuo kissojen sterilisaatiot tai kastroinnit kalliita. Jopa täällä pk-seudulla sterilisaatio on siinä 150e hujakoilla ja kastrointi alle 100e, perähikiällä varmaan vielä halvempaa. Jos ei ole tuohon rahaa niin kannattanee miettiä muutamaan kertaan lemmikin ottamista. Jopa lopettaminen eläinlääkärillä alkaa olla lähellä noita hintoja...
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
424
Joissain pienemmillä paikkakunnilla järjestetään välillä myös kampanjoita, joissa steriloidaan "hihnatyönä" todella halvalla kissoja. Tällä pyritään vähentämään talli- ja muiden ulkokissojen lisääntymistä ja on pieni kynnys kaikille viedä kissa leikattavaksi. Puoliso leikkautti kaikki kissansa aikaisemmin tuollaisissa kun asui vielä omassa kämpässä syrjäseudulla.
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
2 025
Joissain pienemmillä paikkakunnilla järjestetään välillä myös kampanjoita, joissa steriloidaan "hihnatyönä" todella halvalla kissoja. Tällä pyritään vähentämään talli- ja muiden ulkokissojen lisääntymistä ja on pieni kynnys kaikille viedä kissa leikattavaksi. Puoliso leikkautti kaikki kissansa aikaisemmin tuollaisissa kun asui vielä omassa kämpässä syrjäseudulla.
Ihan uteliaisuutta: millaiset hinnat oli leikkurissa?
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
424
@muppelo Kuulemma kollit 10€, nartut 35€. Tuohon tuli sitten päälle vähän hintaa lääkkeistä. Hinnat saattanut muuttua jonkin verran, 2012 viimeinen kissa leikkautettu tuolla.
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
424
Jep. Tuo oli kissojen katastrofiyhdistyksen järjestämä. Samalla sai halvalla kissoille rokotuksia kissaruttoa ja kissanuhaa vastaan.

Tuossa vielä tuo kampanjailmoitus kokonaisuutena (leikkasin pois kuitenkin eläinlääkärien nimet ja tiedot)
kissaleikkaus.jpg
 

Edqar

Tukijäsen
Liittynyt
22.11.2016
Viestejä
2 334
Olin tuossa juuri keittämässä kahvia ja katselin ulos niin huomasin häkissä menevän hiiren. Aloin sitten Sisua herätellä sohvalta puhumalla, että "Sisu...ulos...hiiri" ja tein maahan "hiirenääniä" sormin. Sain sen näköjään ymmärtämään tilanteen "vakavuuden" :D
Sisu&Hiiri.PNG
Hiiren huomaamisesta ei montaa minuuttia mennyt tähän tulokseen.
IMG_20191017_143325.jpg
PS. Pennikin pääsi nauttimaan voitosta.
 
Viimeksi muokattu:

kekkeruusi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
6 909
Tarkkana sitten matkalle lähtiessä laukkuja pakatessa:

"Voirrey ja Nick Coole yllättyivät nähdessään tutun eläimen läpivalaisussa. Mansaaren Douglasissa asuva pariskunta oli suuntaamassa kauan odotetulle lomamatkalle New Yorkiin, kun lentokentällä selvisi, että perheen kissa oli päättänyt tulla matkalle mukaan.

Kissa oli oma-aloitteisesti mennyt matkalaukkuun vetoketjun raosta. Mukaan kömpinyt kissa huomattiin vasta käsimatkatavaroiden läpivalaisussa."
Salamatkustaja selvisi vasta läpivalaisussa - kissa ei päässyt New Yorkiin

:lol:
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
459
Onko muiden kissoilla samaa tapaa, eli syömisen jälkeen alkaa aika kovaääninen naukuminen ja mouruaminen? Kyseessä siis paljon kovaäänisempi mouruaminen kuin esim ruokaa kerjätessä. Sama homma tapahtuu kun kissan päästää parvekkeelle työpäivän jälkeen. Tuntuu, että kissa ilmoittelisi naapureille, että: "Täällä mä nyt taas olen". Sitten noin minuutin tai kahden päästä naukuminen ja mouruaminen loppuu kuin seinään. Tämä siis syömisen ja parvekkeelle päästämisen jälkeen. 12v poikakissa kyseessä.
 

living_death

★ Still alive ™
Liittynyt
15.11.2016
Viestejä
6 876
Onko muiden kissoilla samaa tapaa, eli syömisen jälkeen alkaa aika kovaääninen naukuminen ja mouruaminen? Kyseessä siis paljon kovaäänisempi mouruaminen kuin esim ruokaa kerjätessä. Sama homma tapahtuu kun kissan päästää parvekkeelle työpäivän jälkeen. Tuntuu, että kissa ilmoittelisi naapureille, että: "Täällä mä nyt taas olen". Sitten noin minuutin tai kahden päästä naukuminen ja mouruaminen loppuu kuin seinään. Tämä siis syömisen ja parvekkeelle päästämisen jälkeen. 12v poikakissa kyseessä.
Joskus saattaa mouraista pari kertaa, mutta poikkeuksetta syömisen ja paskalla käymisen jälkeen saa oikoa mattoja suoriksi, kun katti vetää korvat luimussa ympäri kämppää kuin ohjus :D
 

neoflix

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
882
toinen kissa meillä harrastaa tuota ohjustoimintaa paskalla käymisen jälkeen, juoksee päin ovia sit ku luisussa vetää ja pöydiltä lentelee kaikki. Mouruumista tapahtuu lähinnä sillon jos ruokaa ei ole ajoissa, joskus saattaa alottaa huutamisen klo 16:00 vaikka iltapala annetaan aina joskus 19:00 jälkeen.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
459
Joskus saattaa mouraista pari kertaa, mutta poikkeuksetta syömisen ja paskalla käymisen jälkeen saa oikoa mattoja suoriksi, kun katti vetää korvat luimussa ympäri kämppää kuin ohjus :D
Joo vessareissun jälkeen yleensä kanssa on vauhtia kuin sähköjäniksessä ja mouruamista kuuluu silloinkin. Mitään virtsaamis- tai ulostamisvaikeuksia ei kyllä vaikuttaisi olevan :D
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 274
Tuli tässä mieleen, että onko moni täällä vakuuttanut kissaansa henki- tai sairasvakuutuksella?

Itse olen ollut siinä väärässä uskossa, että esim. rekisteröimättömiä maatiaiskissoja ei voi vakuuttaa tai näin on asia ainakin vuosia sitten ollut (tai sitten on mennyt henki- ja sairasvakuutukset sekaisin), mutta nähtävästi ainoa vaatimus nykyään on että kisu on alle 7-vuotias niin ainakin sairausvakuutuksen saa. Meillä on neljästä kissasta ainoastaan yksi enään alle 7-vuotias niin sille ajateltiin sitten tuo sairausvakuutus hommata, lähitapiolalta sain 3000€ enimmäiskorvauksella olevan tarjouksen, jonka vuosihinta oli päälle 180€. Heillä on noita enimmäiskorvausluokkia yhteensä kolme (1000€/1700€/3000€) niin pyysin noista kahdesta pienemmästä luokasta tarjouksen myös, koska 3000€ kuulostaa turhan korkealta.

Edit. 1000€ korvauksen vuosihinta oli n. 100€ ja 1700€:n n.130€

Vähän se harmittaa, että kolmelle muulle kissalle ei saa eikä ole tullut hankittua sairasvakuutusta. Yhdellä on nyt tänä vuonna todettu kilpirauhasen vajaatoiminta, toisella taas liikatoiminta ja sen lisäksi on myös astma ja todennäköisesti ruoka-aineallergia. Kissat on kyllä suhteellisen edullisia pitää vaikka hankkii kunnon ruokaa, hiekkaa ja tarvikkeita, mutta siinä vaiheessa kun alkaa useampaa kissaa käyttämään tuolla eläinlääkärillä useita kertoja parin kuukauden sisään, niin hintaa kertyy tutkimuksista hyvin nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Itse olen ollut siinä väärässä uskossa, että esim. rekisteröimättömiä maatiaiskissoja ei voi vakuuttaa tai näin on asia ainakin vuosia sitten ollut
Näissä on vuosien mittaan ollut vaihtelua, ja tietenkin vielä vakuutusyhtiö kohtaisia eroja. Eli tilannetta kannattaa tietenkin katsella ja seurata, jos omistaa riittävän nuoren kissan.

Kyllä, jos vain mahdollista, kissa kannattaa vakuttaa. Antaahan se ihan toisenlaisen tuen varsinkin hankalissa tapauksissa, ja kun eläinlääkärien hinnat ovat lähteneet paikoin käsistä. Toki ne jotka ylipäätään välittää kissastaan ja ajattelee tällaisia vakuutusasioita, ovat vähemmistö kissojen omistajista (jo leikkauttaminen tuntuu maksavan liikaa näille).
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 274
@neko tuo linkkaamasi juttu oli hyvä. Itsekin huomannut ihan samanlaisen kehityksen noissa hinnoissa, mutta ymmärrän myös sen puolen asiasta että myös nuo tutkimuslaitteiden kehitys on nostanut niiden laitteiden hintoja. Lisäksi eläinläkärit tuntuvat erikoistuvan nykyään enemmän tiettyihin osa-alueisiin niinkuin ihmislääkäritkin ja siitä osaamisesta saa sitten myös maksaa enemmän.

Jouduttiin tässä koiraakin käyttämään 120km päässä eläinlääkärillä sydäntutkimuksessa, koska omalla paikkakunnalla ei ole siihen erikoistunutta lääkäriä, joka olisi alkanut tutkimusta tekemään vaikka samat laitteet kylläkin löytyi myös täältä. Tunnin ajasta/tutkimuksesta joutui maksamaan 300 euroa mutta selvisipä siinä kuitenkin synnynnäinen sydänvika jonka kehitystä joutuu nyt seuraamaan ja jonka hoito vaatii joidenkin vuosien päästä lääkehoitoa.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Itsekin huomannut ihan samanlaisen kehityksen noissa hinnoissa, mutta ymmärrän myös sen puolen asiasta että myös nuo tutkimuslaitteiden kehitys on nostanut niiden laitteiden hintoja.
Toki näin. Mutta eniten hintoja on nostanut ketjuntuminen, varsinkin pääkaupunkiseudulla. Linkittämäni juttu on vuodelta 2017, ja muistan lukeneeni uudempia uutisia (en valitettavasti tähän hätään löytänyt todisteita), että ketjuuntuminen on nostanut hintoja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Ja yksi mikä on ärsyttävää, on suoranainen valehtelu hinnoissa. Monella hinnasto kotisivulla A) Epämääräinen (viitataan toimintoihin joiden hintoja ei pysty tarkistamaan etukäteen), ja B) sivuilla voi olla suoranaisia virheitä (laiskuutta päivityksessä tai huijaus, tiedä sitten...). Tulen kirjoittamaan kissan kotieutanasiasta jutun, kunhan sopiva aika on. Vertailin 5 eri eläinlääkärin (ketjua tai yksityistä), ja lopulta minun oli laskettava yksittäisiä asioita niin, että kokosin ne Exceliin, että pysyin perässä jotenkin. Soittelin, pyysin tietoja sähköpostitse yms. Tein todella töitä että todellinen hinta selvisi. Voin sanoa, että kaikilla 5:llä annettiin liian alhainen hinta sivustoilla, tosin kaikkea ei voinut laskea ottamatta yhteyttä suurinpiirtein autokorjaamoon, joka hoitaa kuljetukset (heh, hieman kärjistettynä). Erot todellisuuteen olivat helposti päälle 100 euroa tai enemmän. Mutta tästä joskus, ei vielä.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
Muutama sekalainen kissa-uutinen, jotka kuitenkin mielestäni olisi kissaihmisten hyvä tietää. Varsinkin toivoisin, että jos te todella kunnioitatte kissoja, auttakaa eläinsuojeluyhdistyksiä esim. lahjoituksin. Tekevät todella tärkeää työtä, ja herätkään oikeasti nykypäivään: leikkauttakaa kissanne, varsinkin jos päästätte vapaasti kulkemaan. Tosin leikkauttamisesta on paljon hyötyä kissalle/omistajille muutenkin, vaikka olisi kotikissa joka ei koskaan ulkoile (esim. kissan pissan tuoksu laimenee erityisen paljon, eivätkä nuorena leikatut kissat merkkaile kotona paikkoja, ainakaan itselläni yksikään kissa ei kymmenien vuosien aikana ole näin tehnyt).

  1. Kissojen luovutusikä nousi 14 viikkoon - myöhäisempi vieroittaminen vähentää käytöshäiriöitä
    Kissojen luovutusikä nousee kahdella viikolla. Pentu, joka syntyy tämän vuoden puolella, voidaan luovuttaa vasta 14-viikkoisena. Luovutusiän nostolla pyritään Suomen Kissaliiton mukaan varmistamaan kissan hyvä elämä jo pennusta pitäen.

    – Häiriökäyttäytyminen, aggressiivisuus ja emon nisien polkemista kuvaava tassuttelu vähenee näiltä myöhemmin luovutetuilta, kertoo Suomen Kissaliitto ry:n puheenjohtaja Veikko Saarela.

    Luovutusiän nostoon vaikuttivat muun muassa Helsingin yliopiston tutkimustulokset(siirryt toiseen palveluun), joiden mukaan myöhäisempi vieroittaminen vähentää kissojen käytöshäiriöitä. Luovutusiän nosto hyväksyttiin Kissaliiton liittokokouksessa Saarelan mukaan yksimielisesti.
    On hyvä tietää, että esim. pidempään emonsa kanssa saaneet pennut saavat paremman vastustuskyvyn sairauksia vastaan verrattuna liian aikaisin vieroitettuihin pentuihin. Asia on ollut vuosikymmeniä tiedossa ja jotkut rotukissojen kasvattavat ovatkin noudattaneet jo aikaisemmin tätä 14 viikon ikää. Sitä toivoisi noudatettavan ihan ns. kotikissojen/"tavallisten"/maatiaisten kanssa (kissa kuin kissa, arvokas eläin IMO).
    Lisäksi/asiaa koskien:
    Ennen 12 viikon ikää otetuissa rokotteissa teho voi olla alentunut emon vasta-aineiden vuoksi. Tällöin pentu tarvitsee myöhäisemmässä vaiheessa vahvistusrokotuksen.
  2. HS Helsinki: Joku kylvää myrkkyä Helsingin Tammisalossa: Kouristuskohtauksia saanut Oliver-kissa vietti vuodenvaihteen teho-osastolla
    ALFAKLORALOOSI on hiirien torjunnassa käytettävä myrkky, joka tehoaa nopeasti lamauttaen keskushermoston.

    Vuodesta 2015 markkinoilla ollutta myrkkyä myydään kotitalouksille useilla eri kauppanimillä. Aineen käyttö on sallittua vain sisätiloissa, ja myrkytetyt jyrsijät tulisi kerätä ja hävittää asianmukaisesti. Lisäksi jyrsijämyrkkyjen käytöstä tulisi ilmoittaa naapureille.
    Alfakloraloosi ei tapa välittömästi, joten kuoleva hiiri saattaa vielä liikkua ollen näin helppo saalis. Saalistavien villieläinten lisäksi alfakloraloosimyrkytyksen vaarassa ovat etenkin ulkona liikkuvat kissat ja koirat, jotka saattavat hotkaista syötin.
  3. Jopa sadat kissat saaneet outoja oireita ja ainakin yksi pitänyt lopettaa, syynä uusi hiirenmyrkky: "Se kouristeli ja pupillit olivat laajentuneet"
    Alfakloraloosia käytetään tehoaineena monissa nykyään myytävissä jyrsijämyrkyissä. Se on nopeavaikutteinen, jyrsijän keskushermoston lamaannuttava aine.

    – Tässäkin tapauksessa on epäilys, että kissa on saalistanut hiiren, joka on syönyt alfakloraloosia sisältävää hiirenmyrkkyä. Hiirestä tulee tokkurainen ja se on silloin helppo saalis kissalle, Korpikallio kertoo.
    Kun alfakloraloosia sisältävät jyrsijämyrkyt hyväksyttiin, ei osattu ennakoida, että kissat voisivat saada myrkytyksen myrkkyä syöneistä hiiristä.
    – Pelkään pahoin, ettei iso osa ihmisistä noudata käyttöohjeita. Tietoomme on tullut, että myrkkyjä on levitelty pihoille, jolloin koirat ovat päässeet niihin käsiksi. Lisäksi hiiret eivät välttämättä kuole suoraan syötin luo, vaan voivat liikkua kissojen ulottuville tokkuraisina ja helppoina saaliina, Koivisto sanoo.
  4. Naapuriapuun perustuvalla kissojen sterilointikampanjalla hienot tulokset: "Tuli kysymys, että kuolevatko maatiaiskissat sukupuuttoon"
    Sosiaalisessa mediassa levinnyt kissojen sterilointikampanja on tuottanut hyviä tuloksia. Kolme kuukautta sitten perustetun Facebook-ryhmän jäsenet(siirryt toiseen palveluun) voivat joko pyytää tai tarjota rahallista apua kissan leikkauttamiseen.

    Tähän mennessä naapuriapu-periaatteella on kustannettu 168 kissan leikkaus.

    Yksi ryhmän ylläpitäjistä, Hanna Penttinen, on ilahtunut tuloksista.

    – Se tarkoittaa, että noin monta kissaa on nyt poissa luonnosta lisääntymästä. Systeemi on toiminut todella hyvin ja ryhmä on pysynyt hyvässä hengessä.

    Ylläpidolle kantautunut palaute on ollut pääosin positiivista. Erityisesti on kiitelty ryhmän periaatetta: rahaa ei koskaan anneta kissan omistajalle vaan leikkaus maksetaan suoraan eläinlääkärille. Moni haluaa tietää tarkkaan rahalahjoituksen kohteen.

    – Monet antaisivat mielellään rahaa, mutta aina ei tiedetä mihin se raha menee. Siksi eläinsuojeluyhdistyksille annetaan ennemmin ruoka- ja tavaralahjoituksia.
    Joku on myös pelännyt, että loppuvatko Suomesta maatiaiskissat ryhmän toiminnan ansiosta.:facepalm:* Penttisen mukaan se on turha huoli.

    – Tuli kysymys, että kuolevatko maatiaiskissat sukupuuttoon. Suomessa hylätään vuosittain 20 000 kissaa. Mihin ne yhtäkkiä häipyisivät? Maatiaiskissat eivät lopu.
    *(Edellä oleva "naamapalmu" on minun lisäämäni)
    Pidän tärkeänä että kissat leikkautetaan etenkin, jos ne liikkuvat ulkona. Siten ei synny pentuja, joita kukaan ei halua.
    Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto vahvistaa, että Suomessa hylätään vähintään 20 000 kissaa vuodessa, ja tapaukset ovat vain kasvussa. Ongelman taustalla on kissojen hallitsematon lisääntyminen.

    SEY:n toiminnanjohtaja Kati Pulli pitää hyvänä että kissojen omistajia autetaan, jos he eivät pysty maksamaan esimerkiksi leikkauttamista itse. Hän muistuttaa kuitenkin, että ensisijainen vastuu on aina omistajalla.

    – Kissaa ei pitäisi ottaa, jos ei ole valmis hoitamaan sitä hyvin, Pulli painottaa.
  5. Porin löytökissat kerätään jatkossa Eurajoelle – yli 20 vuotta toiminut yrittäjä lopetti
    Löytökissoja Porin alueelta kerää vuodenvaihteen jälkeen Eläinten Hyväksi eli Ehy ry Eurajoelta. Aikaisemmin Porin seudun löytökissoja on kerännyt Porin pieneläintuhkaamon yrittäjä Kirsi Santanen.

    – Porin kaupungin tarjoama korvaus ei riitä toiminnan pyörittämiseen.

    Santanen olisi halunnut jatkaa löytöeläintyötä eläkeikään saakka. Hän on tehnyt työtä 21 vuotta.
  6. Löytöeläinpalveluissa katastrofaalisen paljon löytökissoja – ”Moni uskoo yhä kissan pärjäävän Suomen luonnossa”
    (vanhempi uutinen 2018, mutta edelleen ajankohtainen)
    – Kissatilanne on tällä hetkellä katastrofaalinen niin meillä kuin muilla paikkakunnilla, kun kissoja tulee koko ajan lisää, Ekholm-Martikainen sanoo.

    Kiikoisten löytöeläinpalvelusta kissoja lähtee esimerkiksi Helsinkiin ja Tampereelle – tai sinne, missä on tilaa. Viime vuonna Kiikoisten löytöeläinpalvelun kautta kulki noin 325 kissaa, mutta tänä vuonna luvut ovat jo yli 200:ssa. Määrä voi nousta vuoden loppuun mennessä jopa 400 kissaan.

    – Joka puolella nostetaan kädet pystyyn, koska tällä hetkellä kissoja on liikaa suhteutettuna vastaanottopaikkoihin.
    – Kissan saa helposti hyvin pienellä summalla tai jopa ilmaiseksi. Kuitenkin lähikuukausina kissaan voi kulua parikin sataa euroa, eikä tähän ole varauduttu.
    Yksi Ekholm-Martikaista huolestuttavista asioista on leikkaamattomien ja tunnistusmerkitsemättömien kissanpentujen ulos päästäminen taajama-alueella. Tällöin vaarana on esimerkiksi auton alle jääminen. Kissanpentu voi myös jäädä omille teilleen ja alkaa lisääntyä luonnossa. Juuri tällaiset nuoret ja leikkaamattomat kissat ovat tällä hetkellä ongelma.
    Ja sitten, asia missä ihmisten, sen "viisaimman" nisäkkään tyhmyys näyttää rumaa päätään:
    – Ihmiset kyllästyvät kissoihin, jos ne esimerkiksi mouruavat tai merkkailevat sisällä. Sitten niistä halutaan eroon.
    Kissan leikkauttaminen heti kun se on mahdollista lopettaa tällaisen käytöksen alkuunsa! Leikatut kissat eivät mourua eivätkä merkkaile pissalla.

    Muistan vuosia sitten, kun olin ulkona kuvaamassa yhtä kissoistani (valjaissa, silloinen tyttis piti kissan flexiä), joku naapuri huusi ikkunasta, että varo ettei kissa tee pissoja lähellä olevalle lasten leikkilaatikolle. Kerroin, että on huoleti, kissa ei missään nimessä tee tarpeitaan kuin kotona olevaan laatikkoon. Ja näin todella olikin, usein kun mentiin kissojen kanssa kotiin, niin kiire oli sinne omaan hiekkalaatikkoon tarpeille. Ei tullut kissoille mieleenkään tehdä tarpeita ulos.

    Kerrotaan nyt yksi kokemus kissanpissan hajusta. Eräs naapuri tuli ensimmäistä kertaa kylään. Aikansa oltuaan, hänen oli asiakseen sanottava, että hän ei oikein ymmärrä, kun meillä ei haise kissan pissa yhtään! Kerroin hänelle, että kissamme ovat leikattuja, jolloin ne eivät koskaan ole oppineet merkkaamaan pissimällä. Lisäksi hiekkalaatikkoon lorotettu kissanpissa ei leikatulla kissalla tuoksu niin voimakkaasti. Lisäksi kun käytetään hyviä kissanhiekkoja tms. niin ei, ei haise ei. Ja tästä on aikaa ties kuinka monta vuotta, kuinka paljon parempia esim. omaa suosikkiani, erilaisia mikrohiekkoja yms. nykyään onkaan.

  7. Lopuksi vielä noin yleisesti, älkää inhimillistäkö eläimiä. Mieluummin turvatkaa eläimelle sen lajityypilliset tarpeet kaikinpuolin.
    Eläinvideon kylpevä jänis voikin olla kauhusta kankea, eikä banaanipukuinen koira voi ilmaista itseään: "Mitä se kertoo meistä ihmisinä, jos nauramme muiden hädälle?"
    Erittäin hyvä kirjoitus, johon kannattaa tutustua, jos olet eläinrakas.
Toivottavasti kissat saavat tuon "universumin hallitsijoiden ja ihanan karvapalleroiden" arvoista kohtelua (ja toivottavasti eläimiä yleensäkin). Ihmisen tehtävä on jo ennakoida mahd. vaarat, tehtävät toimet yms. Annetaan kissojen viettää turvallista kissojen elämää.:tup:

Tiedän, että osa laskee kissalle hyväksi sen vapaasti liikkumisen. Mutta sitä odottaa sitten useat vaarat. Tässäkin talossa joku piti kissaansa vapaana. Tämä kissa todella teki tarpeensa lasten hiekkalaatikkoon. Otin asian jopa videolle, kun ajattelin lapulla etsiskellä kenen kissa on kyseessä, mutta siskoni sai minut jättämään asian, ettei kissa saa vihoja niskoilleen. Mutta kuitenkin, kissa kuitenkin katosi tässä yhtäkkiä. Kävikö talon runsaille lapsiperheille asia päähän riittävästi, sillä jos jopa minä, joka harvoin katselen pihalle, kuinka paljon todennäköisemmin esim. tupakoitsijat näkevät parvekkeelta kissan toimet. Vai joutuiko kissa paikallisten raakoja toimia harrastavien lapsilauman kynsiin (lähes kaikki maahanmuuttajia, joilla ei tunnu olevan mitään kunnioitusta eläimiä kohtaan, suurta hupia yrittää ajaa pyörällä lokinpoikasten päälle).

Niin tai näin: sisällä elävä kissa saa monia etuja vapaana liikkumisen vastapainoksi, joista turva on suurin. Lisäksi aina sisällä elänyt kissa, ei osaa kaivata ulos. Tottakai, esim. kesällä jos ajattelematon ihminen pitää ikkunoita liian avoinna/ilman verkkoa tms. niin toki kissa uteliaana voi joutua ulos, säikähtää jotain ja joutua hukkaan (mitäs tuossa aiemmin mainitsin, meidän ihmisten tulee ottaa huomioon asioita etukäteen, eli tässä tapauksessa ikkunoista ei kesähelteelläkään pääse ulos).

Toivon kaikille synkistä aiheista huolimatta (onhan silmät välillä avattava todellisuuteen), toivon kaikille kissanomistajille, ja etenkin heidän karvapalleroilleen todella mukavaa ja turvallista uutta vuotta.:tup:
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
2 025
@neko Meidän vanhemmalla, Kalevilla, on juurikin tuota tassuilla polkemista. Molemmat karvapyllyt on luovutettu aivan liian nuorina, nuorempaa (Tytti) piti korvikkeella syöttää kun meille tuli. Ovat surkeista oloista tulleet molemmat, olivat todella likaisia ja molemmilla tullessaan korvapunkkeja.

Kalevi on nykyisin erittäin seurankipeä, sosiaalinen "jutteleva" kissa. Tytti hieman varautuneempi, muttei normaalista käsittelystä ole enää ollut pitkään aikaan moksiskaan. Alussa mm. "loukkaantui" syliin ottamisesta (ei varttiin päästäny edes lähelle).

Ihan kunnollisia noista tuli :love:
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
@muppelo Joo, kyllä tamppaamista taitaa olla lähes kaikilla, eikä siinä mitään. Mutta joillain sitä on paljon, eikä siinäkään mitään, kun jaksaa suoda sellaista tarvitsevalle sen.

Mun mielestä maatiaiset ovat aivan parhaita kissoja. Toki roduissa on puolensa, jos esim. haluaa hiljaisen hissukan, vähän sellaisen laiskan, niin esim. ragdollit usein ovat sellaisia (oma kokemus ja juttelut räkkäreiden omistajien kanssa). Sitten toista laitaa on vaikka abessinialaiset, saa kauniin kissan, joka sitten kanssa osallistuu ihan kaikkeen.

Maatiaisista ei aina tiedä. Mutta jos kissa saa rakkautta ja huolenpitoa, niin kyllä niistä vaan hyvän kaverin saa.:love::tup:
 
Liittynyt
25.11.2016
Viestejä
2 025
@neko Kalevi on sellainen kaikkeen osallistuva maatiainen. Mukavaa 99% ajasta. Se 1% ei ole kun esim koneita kasaillessa mulla on aina asennuskissa "apuna" :lol:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
282
Leikatut kissat eivät mourua eivätkä merkkaile pissalla.
Tämän voisi tulla joku kertomaan yhdelle meidän kissoista. Asiallisesti ajallaan leikattu, mutta mouruaminen alkaa joka kevät. Samoin "merkkailee" reviiriään, mutta onneksi mitään nestettä ei tule, häntä vain heiluu.
 

neko

ᓚᘏᗢ
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 751
No ikävä poikkeus vain vahvistaa säännön.

Edit. Luin aluksi huonosti, pissaa ei siis onneksi tule. Hyvä juttu. Se lienee tärkeintä. ;)

On minulla oliut poikakissa joka oli kova tyttökissa leikattunakin astumaan. Mutta ei siitä onneksi ollut haittaa kenellekään. Ei siitä mitään tullut. :)
 

kekkeruusi

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
6 909
Mulla oli nuorempana pari kollia, molemmat leikattu. Silti toinen niistä ainakin jossain vaiheessa merkkaili paikkoja, mm. meikäläisen koululaukun. Tuli tietenkin huomattua vasta koulussa kun kirjat oli kosteita ja haisi kummalle. :confused2:

Samalla kollilla oli muutenkin selviä merkkejä leikkauksen toimimattomuudesta, kuten helvetin tiukka reviirivietti. Ei ollut ihan vaan yksi tai kaksi iltaa kun niitä rähinöitä tuli pihalta kuultua kun jokin vieras kissa oli pihaamme eksynyt.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 276
Toinen kissa ruvennut välillä ramppaamaan usein hyyskässä. Siitä erikoinen kissa ettei ole elinaikanaan syönyt koskaan märkäruokaa ja epäilen, että sillä alkanut ehkä muodostumaan jonkinlaista virtsakiven kaltaista. Tavallaan tilanne oli korjattu sillä ainakin aluksi, että vesiautomaatti toimi hyvin ja vettä oli hyvin tarjolla. Nyt kolmas vesiautomaatti menossa ja sen alkuperäinen vesipumppu hiipui ja korvike vesipumppu tehottamampi ettei saa niin hyvin vettä ulos. Laitoin nyt ihan perinteisen vesikupinkin tarjolle, jos sillä asia korjaantuisi.

Onko jotain luonnonaineita tai lääkkeitä joista voisi olla avuksi?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 320
Toinen kissa ruvennut välillä ramppaamaan usein hyyskässä. Siitä erikoinen kissa ettei ole elinaikanaan syönyt koskaan märkäruokaa ja epäilen, että sillä alkanut ehkä muodostumaan jonkinlaista virtsakiven kaltaista. Tavallaan tilanne oli korjattu sillä ainakin aluksi, että vesiautomaatti toimi hyvin ja vettä oli hyvin tarjolla. Nyt kolmas vesiautomaatti menossa ja sen alkuperäinen vesipumppu hiipui ja korvike vesipumppu tehottamampi ettei saa niin hyvin vettä ulos. Laitoin nyt ihan perinteisen vesikupinkin tarjolle, jos sillä asia korjaantuisi.

Onko jotain luonnonaineita tai lääkkeitä joista voisi olla avuksi?
Jos virtsakivistä kyse niin kyllä se lääkärikäynnin vaatii. Jos poppakonsteja on niin lääkäri kyllä kertoo.
 
Liittynyt
11.11.2017
Viestejä
616
Kuivaruoka-addiktio on paha, mutta siitä voi oppia pois. Vaatii vaan kärsivällisyyttä. Viime vuonna tuli aloitettua ruoanvaihtoprosessi viljattomaan ja sokerittomaan sekä saavat nykyään vain märkäruokaa. Sokeriviljahötöt saisivat olla kyllä kiellettyjä.

Juoma-astiaksi kannattaa hankkia myös lasinen, jossa on isoja kiviä pohjalla, muistuttaa lammikkoa. Myös pois ruoan läheltä ja useaan huoneeseen.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
112
Kuivaruoka-addiktio on paha, mutta siitä voi oppia pois. Vaatii vaan kärsivällisyyttä. Viime vuonna tuli aloitettua ruoanvaihtoprosessi viljattomaan ja sokerittomaan sekä saavat nykyään vain märkäruokaa. Sokeriviljahötöt saisivat olla kyllä kiellettyjä.

Juoma-astiaksi kannattaa hankkia myös lasinen, jossa on isoja kiviä pohjalla, muistuttaa lammikkoa. Myös pois ruoan läheltä ja useaan huoneeseen.
Meillä toinen kissa (ragdoll) ei tahdo syödä muuta kuin kuivamuonaa. Korkeintaan kastikkeet käy nuolemassa märkäruoasta. Nykyään annammekin hänelle märkäruokien liemet ja siamilainen syö märkäruoan.

Ollaan kokeiltu vaikka mitä lihoja ja märkäruokia, mutta mikään ei tunnu herraa kiinnostavan. Sama homma ollut pentuiästä asti. Meidän siamilainen on taas täysin päinvastainen tapaus, sillä hän syö aivan kaiken - myös ihmisten ruoat, jos niitä jää pöydälle.

Edit: Me syötämme lähinnä viljattomia kuivaruokia (Pure natural, Canagan & Applaws) meidän kissoille. Noi tuntuu maistuvan ja ravintoarvot näyttää ihan hyviltä vrt. Markettiruoka
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 325
Viestejä
4 157 283
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
maurichia

Hinta.fi

Ylös Bottom