Reaktoria ei ihan vähällä suunnitella toimimaan eri oloissa, mutta turbiinipuolen räätälöinti tuottamaan myös kaukolämpöä ei pitäisi olla mikään tekemätön paikka. Ei varmaan tarvitsisi muuttaa kuin matalapaineturbiineja. Jo rakennetun turbiinin tapauksessa haaste on toki suurempi kuin suunnitteluvaiheessa.
Olkiluodon tapauksessa tosin on vaikeaa löytää mielekästä käyttöä lämmölle. PK-seudun kaukolämpöjärjestelmä on kai ainoa Suomessa, missä on tarvetta gigawattiluokan teholle. Raumalla on vielä ihan vieressä mm. sellutehdas, joka sekin tuottaa hukkalämpöä.
Koko SMR-skenen ongelma on valtava hyvinkin erilaisten konseptien määrä. Niitähän on jostain megawatin tehoisista ydinpattereista Loviisan reaktorin kokoluokkaan saakka. Konseptien valmiusastekin vaihtelee ... jokseenkin paljon. Ei siis voi yleispätevästi väittää, että SMR:t sitä tai SMR:t tätä. Onko muita oikeasti toteutettu kuin venäläisten kelluva voimala? Tässäpä 350 sivua luettavaa IAEA:lta:
Varsinkaan isommassa päässä turvallisuushaasteet eivät isommin poikkea perinteisistä voimaloista. Tämä on toisaalta hyväkin, koska ratkaisut voi poimia "apteekin hyllyltä". Mitä erikoisemmasta konseptista on kyse, sitä haasteellisempaa on osoittaa, että se toimii ajatellulla tavalla myös poikkeustilanteissa. Voiko aina esim. luottaa siihen, että luonnonkierto käynnistyy suunnitellusti?