Ja näin se tulee luultavasti olemaan niin kauan, kunnes tuulivoimalle opitaan tekemään jollain tavalla teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoista varastointia, jolla saadaan tasoitettua piikkejä.
En ihan varma mikä oikea ketju, jotekin olo että juttu oli aiemmin toisessa ketjussa.
- Tuulelle korvataan hyvin säätyvää fosiilia, eli tärkeä tässä vaiheessa, mutta vaatii siirrot
-- Haittana se että osalla markkinointa on päinvastoin, lisääntynyt fosiillisen, tai fosiillisen vähentäminen ei ole oninstunut halutusti, liittyy usein siihen että onkin korvanut puhtaampia.
- Säätyvän kuorman suhteen odotukset isoja, eli siis kysyntää joka pystyy seuraamaan hintaa, eli näitä mm säänmukaan vaihtelevia tuotantoja. (*
-- Muistettava että sillä on hintansa, eli säätyvä kysyntä ei ole valmis maksamaan samaa hintaa kuin muut.
--- Joten, jos markkinoilla on enemmän maksavaa kysyntää, niin se tuulituotanton kannattaa myydä sinne.
--> Ydinvoiman sijoitusrikit kasvaa, onko ostajia jotka haluaa maksaa enemmän silloin kun halpaa muuta tarjolla.
Haaste luoda markkinamekanismi missä markkinaehtoisuus tukee myös pitkäjännitteisiä sijoituksia.
(*
Päästöttömän vedyn kysynnän odotetaan kasvavan, ihan suomessakin jos metalliteollisuus siirtyy siihen, edelletys halpa sähkö, muitakin vetytuotanto menetelmä vaihtoehtoja on, joissa ei päästetä hiiltä taivaalle.
Helenia ajaa alas hiiltä, korvaa sähköllä ja lämpövarastoilla, laskee sen varaan että saa tukevaa hintaetua jos voi säätää kuormaa tuotannon mukaan.
Liikenteen suunnat vielä epävarmoja, (sähkö)akut jyrää henkilöautoissa, mutta millä mennään muualla pyörillä, vesillä, ilmassa.
Epävarmuus on hallaa ydinvoimalle, jos varmaa että seuraavat 50v sähköä, niin sille sopii hyvin kuormansäädöt millä tasataan kulutuspiikit ja notkot, mutta sille ei sovi kilapaileva liki ilmainen tuotanto joka heiluu pilvien ja tuulen tahdissa.
Vielä vähemmän sopii poliittinen epävarmuus, enemmin tarvisi poliittista tukea.