Kannattaa tutustua esim. sosiaalipsykologi Michael Billigin teksteihin ja tutkimukseen, niin voi pikkuisen perspektiivi avartua.
Mutta itse asiaan. Jos minun kommentti ei auennut niin MustRead näytti tänään päätyneen about samaan (Kirjoittaja Erkka Railo):
”Kirjoitin muutama viikko sitten MustReadissa liberalismin ja konservatismin välisestä vastakkainasettelusta. Siinä totesin, että talouspolitiikassa liberaalit ja konservatiivit löytävät usein yhteisen sävelen: molemmat aatesuunnat painottavat yksilön vastuuta itsestään, suhteellisen pientä valtiota ja yritysmyönteistä ilmapiiriä vailla tarpeetonta regulaatiota. Tämä yhteinen talouspoliittinen käsitys on pitänyt myös kokoomuksen liberaalit ja konservatiivit sulassa sovussa samassa puolueessa.
2000-luvulla arvokonservatiivien ja arvoliberaalien välinen jännite kokoomuksessa on kuitenkin alkanut kärjistyä. Siihen on ainakin kaksi syytä.
Ensinnäkin 2000-luvulla politiikan asialistalle on noussut teemoja, joissa liberaalien ja konservatiivien on entistä vaikeampaa tehdä kompromisseja.
E2 tutkimus julkaisi pari vuotta sitten kiinnostavan tutkimuksen suomalaisten poliittisista arvoista nimeltä Pyhyyden ytimessä. Sen mukaan konservatiivit pitävät pyhänä kotimaata ja liberaalit ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia. Se, että nämä asiat ovat niitä kannattaville ihmisille suorastaan pyhiä tarkoittaa, ettei niistä voida neuvotella tai tehdä kompromisseja. Kuten Kirsi Piha totesi blogissaan “Ihmisarvolla ei politikoida.”
2000-luvulla politiikan agendalle on noussut parikin sellaista teemaa, joihin liittyy tällaisia pyhiä arvoja, kuten esimerkiksi vähemmistöjen oikeudet tai maahanmuutto.
Maahanmuutto on monille konservatiiveille hankala asia hyväksyttäväksi, jos se käytännössä tarkoittaa, että kotimaa muuttuu tavalla jonka seurauksena sitä on kohta vaikea tunnistaa entisekseen. Jos kokee, kuten moni tekee, että suomalaisuus perustuu yhteiselle etniselle taustalle, yhteiselle historialle, kielelle ja kulttuurille, laajamittainen maahanmuutto tuntuu varmasti huolestuttavalta ajatukselta, johon on vaikea sopeutua.
Jos sen sijaan ajattelee, että kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia ja kaikilla on yhtäläiset ihmisoikeudet ja että nämä arvot ovat pyhiä, on hankala perustella, mikseivät myös muut kuin suomalaiset saisi hakea itselleen turvaa Suomesta, yrittää menestyä täällä ja kasvattaa täällä perheensä. Yhtälailla hankalalta tuntuisi varmaan sietää esimerkiksi vähemmistöryhmiin kohdistuvaa syrjintää.”
Se toinen syy, mitä en nyt tähän kopioinut oli otsikon ”Sosiaalinen media kärjistää tilannetta” ja keskittyi jakolinjoihin somessa ja mediassa, siitä näkökulmasta, että konservatiivien somenäkyvyys ja impakti algoritmien avustuksella on siellä murskaava varsinkin, kun vertaa sitä Kokoomuksen henkilövalintoihin (pääosin liberaaleja) ja uuteen puolueohjelmaan sekä muihin tavoitedokumentteihin. Konservatiivit näyttävät siis somessa ja mediassa muutenkin määräänsä ja vaikutusvaltaansa isommilta.
Viikonlopun aikana kokoomuksen sisäinen vastakkainasettelu puolueen liberaalien ja konservatiivien välillä pulpahti rumasti pintaan. Ristiriita näyttää kuitenkin suuremmalta kuin se onkaan ja…
www.mustread.fi