Sit pitäis miettiä yhtälöön ratkaisua. Ongelma muodostuu heti siitä, että moni vetää raivarit päälle jo ajatuksesta, että työn perässä pitäisi joutua vaikka muuttamaan. On alueita, joissa ei ole töitä mutta työttömiä on paljon. Toisaalta sinne ei kannata mitään perustaa kun siellä ei ole juurikaan osaavaa ja ammattitaitoista työvoimaa ja osaamaton vaatii liikaa palkkaa (ja muita työnantajan maksuja) että homma kannattaisi.
Siihen nyt ainakin voi henkisesti varautua, että millään verojen viilailulla tämä yhtälö ei toteudu niin, että joku ei joutuisi ikävästi tekemään vähemmällä jotain vähemmän arvoista.
Tämä nyt ei ole puoluepolitiikkaa, mutta ei ihan off topiciakaan, koska aihe on juuri kokoomukselle tärkeiden aiheiden listaa:
Tuossa on joitain alueellisia / alueiden kulttuuriin liittyviä eroja. Joissain maakunnissa tai alueilla, missä on ollut työvoimapulaa ja koulutustaso on ollut matala tai riittämätön esim. yritysten laajenemishalujen osalta, on kuitenkin onnistuttu yritysten, kuntien ja ammatillisten oppilaitosten myötä täsmäkouluttamaan työntekijöitä niin, että kaikki osapuolet on hyötyneet.
Joissain toisilla alueilla tällaista yhteistyökuvioita ei vaan saada millään aikaiseksi, vaikka sieltä muualta olisi tarjolla hankekuvaukset ja best practise -listat olemassa pohjiksi.
Ja sitten vielä se, että jos kuitenkin käynnistetään, mutta uskoa ei riitä, ei tuloksissakaan tule hyviä. Ja seuraavan kohdalla kynnys on taas korkeammalla.
Suomi on iso maa (maantieteellisesti) ja tänne mahtuu kaikenlaista koulutuksen ja työnteon kulttuuria. Ainakaan omiin silmiin ongelma ei ole mikään yleinen ”ei toimi Suomessa”, vaan se, että yhdellä alueella toimiva asia ei aina onnistu toisella. Ja sen murtaminen edellyttää aina niitä pioneereja, jotka tekee vähän toisin ja puskee vaikka seinästä läpi.
Kokoomus puolueena (eikä ihan ainoana) on ollut enemmän keskitetyn kuin hajautetun yhteiskunnan kannalla. Sen mallin hinta on, että keskittymiin muodostuu työvoimapulaa, harvaanasutuille taas pulaa työstä ja yrityksistä. Siksi voisi ajatella, että yksi aihepiiri, mihin on otettava kantaa on, että kannetaanko vastuu ja pehmennetään alueiden kärsimystä vai päätetäänkö kiihdyttää keskittymistä ja jätetään alueet kipuilemaan sen seurauksista. Jos haluttaisiin pehmentää, silloin tällaisia erilaisia yhteistyökuvioita yritysten, yhteiskunnan ja erityisesti työvoimaviranomaisten ja oppilaitosten kanssa tulisi erityisesti tukea.
Nythän on hankala tilanne, kun se toinen iso keskittäjäpuolue eli demarit on tuollaisten ratkaisujen kannalla ja jeesaamassa. Mutta yritykset / yrittäjät ei heihin taas lähtökohtaisesti luota (ainakaan samaan tapaan kuin kokoomukseen).