- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 3 145
Tuskin. Koko nykyinen kapitalistinen rahantekokone perustuu siihen, että ihan tavallisilla ihmisillä on rahaa ostaa ne iphonet, vaatteet ja ulkomaanlomat.
Aikanaan tuo oli totta, mutta ottaen huomioon kuinka keskiluokkaa (kuluttajat joilla on rahaa) on tuhottu tuosta tulee mielenkiintoinen yhtälö pidemmän päälle.
Iso ongelmahan on varallisuuden keskittyminen, Jeff Bezoz omistaa nyt ~130miljardia dollaria, se että El Jeffe kävisi kunnon tuhlauskierroksella ja pistäisi vaikka 50 miljardia palamaan pienyritysten palveluihin, hierontaan, ruokaan, jne sillä olsi helvetin iso kansantaloudellinen vaikutus. Käytännössä näin ei tietenkään tapahdu, eikä voikkaan tapahtua koska tuollaista määrää rahaa ei yksi ihminen tai edes perhe saa poltettua normaaleihin palveluihin, joten käytännössä voi ajatella että tämä raha on poistunut normaalista kierrosta ja on käytössä ainoastaan pääomamarkkinoilla.
Miksi tällä on mitään väliä? Noh, vaikka rahaa on liikkeellä enemmän kuin ikinä, sen kiertonopeus hidastuu kun se kasaantuu vain harvoihin käsiin. Jos tuo 50 miljardia annettaisin köyhille, suurin osa siitä rahasta lähtisi melkein välittömästi kiertoon ja päätyisi kymmenien tuhansien yritysten taseisiin työllistäen, jne. Ja Jeffille jäisi vielä vaatimatton 80 miljardia taskuun...
Tästä olisi kiva kuulla vähän tarkempaa tietoa ja mielellään myös lähteiden kanssa. Mamujen roudaaminen oikeistolaisen talouspolitiikan osana Suomessa liittyy lähinnä siihen, että rehti tyä_ukko ei enää suostu liikahtamaan duunin perässä kun ei oo ku tessin minimi, akka pitäis saada jonon ohi kunnan virkaan, lapsille lukioon laaja-ainevalikoima ja uimahalli (tältä foorumilta lainattu, ei kärjistys). Sitä paitsi, eikös se ollut niin, että työperäistä maahanmuuttoa ei vastustettu? Tessi koskee heitäkin ja oikeistolaisempaan suuntaan kun mennään, ei ole mitään tukitöitä tai fattaa mistä "haetaan loput" vaan sitten tehdään enemmän duunia.
Siten, että vassareilla tuppaa olemaan kovin ymmärtäväinen asenne vapaaherrailuun sossun varoilla yms. kansalaispalkkarakennelmiin ja hyvin vihamielinen suhtautuminen siihen, että sitä duunia oikeasti pitäisi hakea ja ottaa vastaan.
Noh, itse jätin suomen työmarkkinat taakseni seikkailunhalun mutta myös vaihtoehtojen vähyyden takia. Se mitä sanot on totta, mutta vain teorissa. Jos työpaikkoja on tarjolla rajallinen määrä niin kilpailu ja markkinatalous ei toimi niin että ihmisllä olisi todellista valinnanvapautta. Jos todellista valinnanvapautta ei ole niin se alkaa mennä kiristyksen puolelle. Minusta työntekijällä pitää olla oikeus hylätä paskat työnantajat ja paskat ehdot, ymmärränkö oikein että sinun mielestäsi näin ei saa olla? Vai riippuuko vastaus jostain ulkoisesta parametrista?
Kyllä. Mutta viimeiseen tarjolla olevaan kannattaa tarttua sitten jos meinaa syödä.
Eli kiristäminen on paras tapa saada porukka töihin ehdoilla joihin ne eivät halua suostua. Miten tämä kiristäminen saadaan mahdollisimman tehokkaaksi? Esim heikentämällä sosiaaliturvaa? Kuulostaa ihan kokoomukselta