Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Suurin osa suomalaisista ostaa autoja 3-7ke hintahaarukassa.
Kiitos hyvistä kommenteista. En ollut ymmärtänyt että itselataavalla pystyy ajaa pelkällä sähkölläkin. Minkälaista matkaa kaupungissa pääsisi esim toyota rav pelkkää sähköä hyödyntäen?
Pluginin ongelma siis juurikin se, etten halua käyttää tunteja k-kaupan laturissa, kun ei mikään säännöllinen asiointi niin kauaa kestäisi.
Hybridillä päästään kyllä korjaamaan hyvin näiden polttomoottoreiden teho/vääntökäyrien vikoja. Polttomoottorilla siirtyminen tehon käyttöön työntää putkeen pakokaasuja, jotka eivät ole tehtäväänsä tehneet vielä kunnolla. Latausta voidaan suorittaa akkuun paremmalla hyötysuhteella ja seuraamalla moottorin väätökykyä. Toyota on päässyt Atkinson moottoreilla jo 41 % lämpöhyötysuhteeseen, joka lienee toteutuu vain optimikierroksilla ja -kuormalla. Tuo vastaa dieselin hyötysuhdetta. Sähköä siis kannattaa ladata vaikka esim 1 min aikana ja ottaa se akusta ulos 5 sekunnissa. Sama pätee liukunopeudella. Jos on tehokkaampaa käyttää tuolla periaatteella ladattua sähköä ja sitä akussa on, niin sitä käytetään ensisijaisesti. Välillä hybridi käynnistyy ja käy vakiokierroksilla ja sekä lataa, että työntää autoa eteenpäin, riippuen tehon tarpeesta ja akun varaustilasta.Mitä merkitystä sillä on, kiertääkö se energia tankista pyörille suoraan vai akun kautta pienellä viiveellä?
Se energia on kuitenkin ihan samalla tavalla sieltä bensiinistä sisältäen kaikki ne valmisteverot, ja se kuitenkin muuttuu bensiinistä mekaaniseksi energiaksi huonolla hyötysuhteella siinä auton bensiinimoottorissa.
Siinä hetkellisessä "pelkällä sähköllä ajamisessa" ei ole mitään itseisarvoa autolla, joka tuottaa sen kaiken sähkön bensiiniä polttomoottorissa polttamalla.
Joissain tilanteissa kaupunkiajossa hyvin matalalla kuormituksella sen polttomoottorin sammuttaminen ja myöhemmin sen käyttäminen suuremmalla teholla akkua ladaten toki voi tarkoittaa sille polttomoottorille hiukan parempaa keskimääräistä hyötysuhdetta, mutta tämän vaikutusta myös pienentää sen sähköisen voimansiirron hävikit, eikä ero ole mullistava, ellei suuri osa ajosta ole ihan kaupunkiajoa.
Ei kukaan siihen pakota, eikä se ole mikään ongelma. Se plugi-hybridi toimii myös bensiinillä, ja jokainen minuutti jonka se viettää siinä laturissa tarkoittaa vähemmän bensiinin kulutusta.
Se energia on kuitenkin ihan samalla tavalla sieltä bensiinistä sisältäen kaikki ne valmisteverot, ja se kuitenkin muuttuu bensiinistä mekaaniseksi energiaksi huonolla hyötysuhteella siinä auton bensiinimoottorissa.
Hybridillä päästään kyllä korjaamaan hyvin näiden polttomoottoreiden teho/vääntökäyrien vikoja. Polttomoottorilla siirtyminen tehon käyttöön työntää putkeen pakokaasuja, jotka eivät ole tehtäväänsä tehneet vielä kunnolla. Latausta voidaan suorittaa akkuun paremmalla hyötysuhteella ja seuraamalla moottorin väätökykyä. Toyota on päässyt Atkinson moottoreilla jo 41 % lämpöhyötysuhteeseen, joka lienee toteutuu vain optimikierroksilla ja -kuormalla. Tuo vastaa dieselin hyötysuhdetta. Sähköä siis kannattaa ladata vaikka esim 1 min aikana ja ottaa se akusta ulos 5 sekunnissa.
Sama pätee liukunopeudella. Jos on tehokkaampaa käyttää tuolla periaatteella ladattua sähköä ja sitä akussa on, niin sitä käytetään ensisijaisesti. Välillä hybridi käynnistyy ja käy vakiokierroksilla ja sekä lataa, että työntää autoa eteenpäin, riippuen tehon tarpeesta ja akun varaustilasta.
No tuo polttis ei ole ihan lineaarinen niiden tehojen ja moottorin koon suhteen. Esim tuollainen 2,5 L Atkinson ei välttämättä ole ihan optimissaan, kuin kapealla tehon alueella. Sanotaan vaikka liukunopeuden tarpeen ollessa 15 kW, mutta moottorin optimi löytyykin 40 kW tehoalueelta. Tälloin on mielekästä edetä käyttämällä moottoria 40 kW teholla ja ladata lopulla teholla akkua, joka voidaan käyttää vaikka sitten tilanteessa, joka vaatisi hetkellisesti 80 kW tehon ja pysytään silti erinomaisessa hyötysuhde ikkunassa. Akun täytyttyä sammuu polttis hetkeksi taas ja edetään ladatulla. Jne ....
... mutta tuo akun lataaminen liian pienellä kuormituksella ajaessa onnistuu myös "kevythybridillä" jossa on heikompi sähkömoottori ja jossa polttomoottorin pitää olla aina käynnissä. Toki se sähkö pitää siinä sitten käyttää vaan kiihdytyksissä kun sitä polttomoottoria ei voi kokonaan sammuttaa.
Kyllä, mutta jos generaattorilla on esim. 94% hyötysuhde, sähkömoottorilla 94% hyötysuhde ja akulla 90% hyötysuhde (10% energiahävikki mm. akun lämpiämiseen), niin kokonaishyötysuhde putoaakin siitä 41%sta 33%iin kun sähköä vuorotellen lataillaan ja käytetään. Toki se 33% on silti selvästi parempi kuin bensiinimoottorilla huonoissa olosuhteissa, mutta ero kavenee silti aika paljon.
Haluisin kanssa tietää. Näin Hybridi Auriksen omistajana, että miten onnistun ajamaan <5l kulutuksia taajamassa(Lämmin keli ja/tai lämmin auto) vaikka hkultala sanoo että ei onnistu! Ihme vänkäämistä vaikka ei ole metriäkään ajanut Toyotan Hybridillä. Tuollainen 30km Kehä3/Tuusulan motari/Vihdintie pätkä menee alle 4l/100km, jos ajaa motaripätkän 90km/h mittarin mukaan eli 85km/h oikeaa nopeutta. On muuten rasittavan iso mittari virhe ainakin meikäläisen autossa.Selitätkö nyt sitten meille tyhmille hybridiuskovaisille, miksi hybridi menee taajama-ajossa pari litraa pienemmällä kuin vastaavantehoinen bensaturbo, mutta kevythybridillä säästää vain pari desiä?
Sulla tuntuu tota mutua ja faktaa olevan kovasti koko ajan lyödä pöytään prosenttien kera, mutta selitystä tälle vissiin ihmeeseen verrattavalle kulutuksen laskulle (ja sen puutteelle kevythybridissä) ei tunnu löytyvän kysymälläkään.
Selitätkö nyt sitten meille tyhmille hybridiuskovaisille,
miksi hybridi menee taajama-ajossa pari litraa pienemmällä kuin vastaavantehoinen bensaturbo, mutta kevythybridillä säästää vain pari desiä?
Sulla tuntuu tota mutua ja faktaa olevan kovasti koko ajan lyödä pöytään prosenttien kera, mutta selitystä tälle vissiin ihmeeseen verrattavalle kulutuksen laskulle (ja sen puutteelle kevythybridissä) ei tunnu löytyvän kysymälläkään.
Haluisin kanssa tietää. Näin Hybridi Auriksen omistajana, että miten onnistun ajamaan <5l kulutuksia taajamassa(Lämmin keli ja/tai lämmin auto) vaikka hkultala sanoo että ei onnistu! '
Ihme vänkäämistä vaikka ei ole metriäkään ajanut Toyotan Hybridillä.
Jokainen voi tuohon yhtälöön laittaa omat muuttuvat tekijänsä ja tulla sitten omaan lopputulokseen kannattaako tuosta hintalluokasta siirtyä sähkikseen vai ei. Ja paljonko antaa yhtälössä arvoa sille että se viiden tonnin ja 300tkm ajettu diesel vaihtuu täysin uuteen autoon. Tai uudehkoon.
35-40tkm työajoa vuodessa ja työnantaja ei tarjoa autoetua? Noilla spekseillä on melkein no brainer ottaa se sähköauto alle vaikka riskinä tulevaisuudessa siintää tuntuva arvonalennus. Nyt koronan takia tosin monen työajot ja toimistolle siirtymät varsinkin valkokaulustyöntekijöillä jäänyt hyvin vähäiseksi, joten monikaan ei voi millään mittarilla perustella enää sähköauton hankintaa kilometrien vuoksi.
Saattaa olla aika kulttuurishokki vahtaa jostain 8ke E-sarjalaisesta 15ke Leafiin.![]()
Ja mitään viitettä tuon "säästää vain pari desiä" väitteesi tueksi et ole esittänyt.
Sulla kun puuttuu noita reaalimaailman maalitolppia näistä hybrideistä, niin laitan tuohon alle yhden esimerkin. Kaikissa verrokeissa on sama Atkinson 2,5 L moottori, mutta muu tekniikka sitten eri tasolla. Oletan, että osaat muuntaa nuo MPG luvut litroiksi itsekin. Kyllä hybridillä saadaan melkoinen ero kulutukseen ja oikeestaan pienellä tehonkin nousulla samalla.Minä en ole koskaan haukkunut teitä miksikään "tyhmiksi hybridiuskovaisiksi".
Appes-to-oranges-vertailu.
Vertailet sitä atkins-cycle-priustasi aivan erilaisen otto-cycle-bensiinimoottorin sisältävään eri merkkiseen ja malliseen kevythybridiin, ja sitä aivan erilaiseen puhtaaseen polttomoottoriautoon, etkä myöskään ole etsittänyt mitään viitettä tuon "säästää vain pari desiä"-väitteesi tueksi.
KOKO AJAN olen myöntänyt sen, että se prius voi käyttää moottoriaan keskimäärin hiukan paremmalla hyötysuhteella kuin pelkän polttomoottorin omaava auto ja se selittää tämän eron pelkkää bensiinimootoriin verrattuna.
Ja olen myös myöntänyt, että se kevythybridi ei pysty aina käyttämään sitä ihan niin hyvällä hyötysuhteella, koska moottori joutuu välillä käymään hyvin pienellä kuormituksella tilanteessa jossa prius voisi kytkeä mäntämoottorinsa pois päältä.
Mutta että se ero näiden ei vaan ole niin suuri kuin miksi sitä yrität väittää, ja tämä tuntuu käytännössä ainoastaan kaupunkiajossa. Tämä on pointtini.
Ja mitään viitettä tuon "säästää vain pari desiä" väitteesi tueksi et ole esittänyt.
Eli selitykseni tuohon kevythybridi-osuuteen on se, että mutuilet ja vertaat aivan erilaisia autoja keskenään, teet apples-to-oranges-vertailuita.
Sulla kun puuttuu noita reaalimaailman maalitolppia näistä hybrideistä, niin laitan tuohon alle yhden esimerkin. Kaikissa verrokeissa on sama Atkinson 2,5 L moottori, mutta muu tekniikka sitten eri tasolla. Oletan, että osaat muuntaa nuo MPG luvut litroiksi itsekin. Kyllä hybridillä saadaan melkoinen ero kulutukseen ja oikeestaan pienellä tehonkin nousulla samalla.
Compare Side-by-Side
Compare the MPG of cars and trucks side-by-side. Compare the gas mileage and greenhouse gas emissions of new and used cars and truckswww.fueleconomy.gov
Mitä merkitystä sillä on, kiertääkö se energia tankista pyörille suoraan vai akun kautta pienellä viiveellä?
Se plugi-hybridi toimii myös bensiinillä, ja jokainen minuutti jonka se viettää siinä laturissa tarkoittaa vähemmän bensiinin kulutusta.
Onko itselataavissa esim "EV"-nappi, jolla akun saisi imaistua tyhjäksi, jos jostain syystä niin haluaisi (esim. pysäköintihallissa ajaessa), vai onko käyttö täysin ajotietokoneen varassa?
Se antaa ajaa joku 2 km max ja käynnistää moottorin sitten pakolla. Ei anna koskaan ajaa täysin tyhjäksi akkua. Muutoin olisi vienti pajalle pakollinen. Parkkihallissa pääsee vähän aikaa madellen.Ainakin Toyotalla on EV -nappi itselataavissa, mutta sen toimintaan vaikuttaa akun sen hetkinen varaustila ja moottorin lämpötila. Jos akkujen varaustila on liian alhainen tai moottori ei ole lämmennyt, ei auto anna pakottaa EV tilaa päälle. Muussa tapauksessa kyllä, silloin se antaa ajaa EV tila päällä niin kauan kuin akussa varausta riittää.
Se antaa ajaa joku 2 km max ja käynnistää moottorin sitten pakolla. Ei anna koskaan ajaa täysin tyhjäksi akkua. Muutoin olisi vienti pajalle pakollinen. Parkkihallissa pääsee vähän aikaa madellen.
Kannattaa unohtaa se "pelkällä sähköllä" ajelu ellei ole suoraan tavoitteena hankkia plugaria tai täyssähköä. Jos taas kiikarissa plugari tai täyssähkö, on koti-/työpaikkalataus lähes pakollinen. Näin kiteytettynä.Ei sinänsä mitään, yritän tässä vain ymmärtää vehkeen tekniikkaa konkreettisella tasolla. Onko itselataavissa esim "EV"-nappi, jolla akun saisi imaistua tyhjäksi, jos jostain syystä niin haluaisi (esim. pysäköintihallissa ajaessa), vai onko käyttö täysin ajotietokoneen varassa?
Hyvä pointti kyllä plugista. Jos taas vertaisi esim ioniq hybrid/plug-in, niin autot akustoa lukuunottamatta varmaankin kohtuullisen samanlaiset. Lataamattomana siis plugari jäisi kulutuksessa huonommalle tasolle kuin itselataava lisämassansa takia, mutta kirisi välimatkan umpeen jos akkuun saisi virtaa jostain tiristettyä. Näissä autoissa kuitenkin huomattava hintaero, jota ei kyllä voi pelkällä satunnaisella lataamisella hyvittää.
Tässä vaiheessa autoasiat siis muutenkin minulla vielä aika abstraktilla tasolla, ja melkeimpä vain ääneen puhelen tänne foorumille, ilman mitään varsinaista kysymystäkään. Sähköautoista olen katsonut mm. Björnin videoita youtubesta, olisiko jotain vinkkiä hybridien suuntaan, josta voisi jotain oppia saada?
Ivallisuudesta putosin hieman kärryiltä kyllä, kun ei tuo ollut pätkääkään siihen tarkoitettu. Kunhan nyt laitoin mukaan senkin osana, ettei näitä tavallisia hybridejä pysty ajattelemaan irrallisina osina, vaan tavallaan ”säkkipillit” tapaan tekokeuhkoilla varustettuina kokonaisuuksina. ”Itselataava” terminäkin on jo täysin huuhaa osastoa ja vie ajatuksia ihan metsään koko hybridin toiminnasta.Okei, tätähän siinä ei kysytty mutta kiitos näistä täsmentävistä faktoista ja ivallisesta asusta vastauksessasi aivan turhaan.
Mutta että se ero näiden ei vaan ole niin suuri kuin miksi sitä yrität väittää, ja tämä tuntuu käytännössä ainoastaan kaupunkiajossa. Tämä on pointtini.
Ja mitään viitettä tuon "säästää vain pari desiä" väitteesi tueksi et ole esittänyt.
Eli selitykseni tuohon kevythybridi-osuuteen on se, että mutuilet ja vertaat aivan erilaisia autoja keskenään, teet apples-to-oranges-vertailuita.
Ei sinänsä mitään, yritän tässä vain ymmärtää vehkeen tekniikkaa konkreettisella tasolla. Onko itselataavissa esim "EV"-nappi, jolla akun saisi imaistua tyhjäksi, jos jostain syystä niin haluaisi (esim. pysäköintihallissa ajaessa), vai onko käyttö täysin ajotietokoneen varassa?
Hyvä pointti kyllä plugista. Jos taas vertaisi esim ioniq hybrid/plug-in, niin autot akustoa lukuunottamatta varmaankin kohtuullisen samanlaiset. Lataamattomana siis plugari jäisi kulutuksessa huonommalle tasolle kuin itselataava lisämassansa takia, mutta kirisi välimatkan umpeen jos akkuun saisi virtaa jostain tiristettyä. Näissä autoissa kuitenkin huomattava hintaero, jota ei kyllä voi pelkällä satunnaisella lataamisella hyvittää.
Tässä vaiheessa autoasiat siis muutenkin minulla vielä aika abstraktilla tasolla, ja melkeimpä vain ääneen puhelen tänne foorumille, ilman mitään varsinaista kysymystäkään. Sähköautoista olen katsonut mm. Björnin videoita youtubesta, olisiko jotain vinkkiä hybridien suuntaan, josta voisi jotain oppia saada?
Toki näin, mutta keskikokoisen auton ilmanvastus vaikka nopeudella 100km/h on kuitenkin vain luokkaa 10kW eli jos puhutaan vaikka 150kW:n tehoisesta moottorista niin leijonanosa tehosta on kuitenkin käytettävissä siihen massan nopeuden muutokseen.
Kaikkein jännin hybridiauto voimansiirroltaan on muuten ehkä Koeningserr Regera, jossa ei ole ollenkaan vaihteita, vaan suora mekaaninen voimansiirto sekä sähkömoottorit/generattorit. Yhteensä sähkö- ja polttomoottoreissa on tehoa n 1800 hp, mutta näistä maksimissaan "vain" n. 1500hp on käytettävissä yhtä aikaa. Matalissa nopeuksissa kun ollaan polttomoottorin tehokkaan tehoalueen alapuolella sähkömoottorit huolehtii suurimmasta osasta tehosta ja väännöstä. Nopeuden kasvaessa polttomoottori alkaa herätä eloon, ja maksimivääntö saavutetaan n. 4500 rpm:llä ( ~210 km/h?), maksimiteho n. 7000 rpm:llä (n. 330 kmyh?)
Ei varmaan voi ladata miniakkua niin suurella teholla että vaikuttaisi kovin paljon polttomoottorin kuormitukseen.
Selitätkö nyt sitten meille tyhmille hybridiuskovaisille, miksi hybridi menee taajama-ajossa pari litraa pienemmällä kuin vastaavantehoinen bensaturbo, mutta kevythybridillä säästää vain pari desiä?
Yksinkertainen selitys on se että kevythybridin teho on luokkaa kymmenesosa siitä täyshybridistä, joka samalla pudottaa sen hyödynkin suunnilleen kymmenesosaan. Tuollaisessa täyshybridissähän on pyritty optimaaliseen hybridijärjestelmän tehookkuuteen, eli kymmenkertaistamalla sen hybridijärjestelmän tehon, siitä ei enää kovin valtavaa etua tulisi.
Ja tarkennetaan nyt että hybridijärjestelmällä tarkoitain niitä perus polttomoottorin lisäksi autoon pultattuihin sähköisiin kokonaisuuksiin, eli en puhu auton kokonaistehosta, vaan nimenomaan sen hybridi/sähköpuolen tehosta.
Väite oli että se kevyempi auto olisi suuremmissa nopeuksissa parempi - käytännössähän se paremmuus on nimenomaan pienemmissä nopeuksissa, eli täysin päinvastoin mikä se väite oli. Se että ero ei ole kuin 10kW, ei muuta sitä.
Tuo akun latautumisnopeus ei ole ongelma, on olemassa myös nopeasti ladattavissa oleva sähkövarastoja, joko erityyppisiä akkuja, tai superkondensaattorit.
Uudessa Moottori-lehdessä oli juttua id3 käytöstä lyhyellä työmatkalla (16km/suunta) ja pärjääkö viikon ajot yhdellä latauksella.
Mitään ihmeellistähän siinä ei ollut, pakkasella 30kwh/100km ei ole paha jos mietitään mitä se polttis vie talvipakkasella lyhyessä ajossa. Oma 1,6 mk1 focus vie talvella koko ajan 10-15l/100km, kesälläkin se 10l/100km on ihan normaali koska ajot ovat max 10km/suunta. Pelkkiä kylmäkäynnistyksiä ja lyhyehköä ajoa joko kaupungissa tai taajamassa.
Se mikä osui silmään oli puhe akkujen lämmityksestä. Onko niin että noissa sähkiksissä ei ole akkujen esilämmitystä pakkasella jos auto ei ole johdon päässä ? Vai onko sekin mallikohtaista. Talvikäytössä kuitenkin tärkeä tekijä, varsinkin jos ajaa lyhyempää ajoa eikä autoa saa lataukseen.
Melko raakileilta vaikuttaa muutenkin tuon (konservatorio)konsernin sähkikset, vaikka ovat noita mopoauto kokoluokan sähköautoja tehneet jo pidempäänkin.ID akunlämmitys ym. ovat vielä "work in progress" koodaajien työlistalla, tässä nyt taas yli puoli vuotta aikaa tehdä ilman suurempaa aikataulu painetta.
Range ja teho per kWh ei ole edes samalla seinällä kilpailijoiden kanssa...
Mitä kettua, ID:t on taloudellisimpia sähkökulkineita m3 Teslojen kanssa.Ei nyt yhtä repiviä, mutta vasta takavetoiset esitelty, nelikot vasta tulossa loppuvuodesta kaiketi.
Kyllä id3 taitaa melko paljon enemmän kuluttaa kuin Teslan Model 3, tai kääntäen Teslalla (SR+) pääsee pidemmälle (varsinkin 2021 malli).
Tämän vuoden SR+:sta en niin tiedä (paitsi että ilppi taisi jäädyttää akun ja oliko akku aiempaa hitaampi latautumaan muutenkin?), mutta TM mittasi Model 3 LR:n kulutukseksi -9 asteessa 22kWh/100km ja ID.3:lle -11 asteessa 21kWh/100km. Ehkä eivät ole ihan vertailukelpoisia kun mitattu eri vuosina. Model 3 kyllä voi hyvinkin kuluttaa esim. kesäisessä maantieajossa vähemmän, mutta laittaisin sen lähinnä paremman aerodynamiikan piikkiin eli ei VW sähköteknisesti ole kovin takapajuinen (ainakaan kulutusmielessä).
Tämän vuoden SR+:sta en niin tiedä (paitsi että ilppi taisi jäädyttää akun ja oliko akku aiempaa hitaampi latautumaan muutenkin?), mutta TM mittasi Model 3 LR:n kulutukseksi -9 asteessa 22kWh/100km ja ID.3:lle -11 asteessa 21kWh/100km. Ehkä eivät ole ihan vertailukelpoisia kun mitattu eri vuosina. Model 3 kyllä voi hyvinkin kuluttaa esim. kesäisessä maantieajossa vähemmän, mutta laittaisin sen lähinnä paremman aerodynamiikan piikkiin eli ei VW sähköteknisesti ole kovin takapajuinen (ainakaan kulutusmielessä).
Kiinasta tulleet Model 3:t käyttää erityyppisiä akkuja ja niissä voi olla eroja
Mitä olen katsonut testejä, niin luokkaa 16kWh ovat jotkut mitanneet talvikulutusta 2021 mallin Model kolmosilla pakkasella.
Ja mun 1.2tce vie käytännössä aina sen 6-7l/100km tässä kehien sisäpuolella ruuhkassa, ei kannata verrata yli 20v vanhaa bensa tekniikkaa sähköön. Nykyiset bensatkaan ei paljoa kuluta, ei ainakaan sitä mitä vanhat vapaastihengittävät.Uudessa Moottori-lehdessä oli juttua id3 käytöstä lyhyellä työmatkalla (16km/suunta) ja pärjääkö viikon ajot yhdellä latauksella.
Mitään ihmeellistähän siinä ei ollut, pakkasella 30kwh/100km ei ole paha jos mietitään mitä se polttis vie talvipakkasella lyhyessä ajossa. Oma 1,6 mk1 focus vie talvella koko ajan 10-15l/100km, kesälläkin se 10l/100km on ihan normaali koska ajot ovat max 10km/suunta. Pelkkiä kylmäkäynnistyksiä ja lyhyehköä ajoa joko kaupungissa tai taajamassa.
Se mikä osui silmään oli puhe akkujen lämmityksestä. Onko niin että noissa sähkiksissä ei ole akkujen esilämmitystä pakkasella jos auto ei ole johdon päässä ? Vai onko sekin mallikohtaista. Talvikäytössä kuitenkin tärkeä tekijä, varsinkin jos ajaa lyhyempää ajoa eikä autoa saa lataukseen.
Kyllä id3 taitaa melko paljon enemmän kuluttaa kuin Teslan Model 3, tai kääntäen Teslalla (SR+) pääsee pidemmälle (varsinkin 2021 malli).
Teslan EPA kulutus model 3 LR AWD mallille on 15,5 kWh/100 niin siinä on monelle autolle jo tekemistä, että tuollaiseen pääsee. EPA luvut sinänsä on osoittautunut omalla kohdalla sellaisiksi, että minä niihin pääsen suht helposti, joten niitä tulee seurattua. Meillä talvi tietysti vaikuttaa melkoisesti, mutta ajelee ensin vuoden ympäri, niin tasoittaa kummasti. RAV4 plugarin EPA kulutus sähköllä ajossa on muuten 22,4 kWh/100 km ja oma on nyt pelkkä talvikausi vasta ajettuna 21,5 kWh/100 km, joka just nousi uudestaan takaisin, kun alkoi jo hieman pudota viikko sitten. Ei tuokaan omasta mielestä mitenkään huono ole suht isolle autolle. Saa tuollakin jo edullisia kilometrejä ajella, jos sillä nyt kokonaiskustannuksissa on mitään merkitystä.