On helppoa olla ekopropagandan uhri, sillä tuomiopäivää on ekopuolella julistettu jo monta kymmentä vuotta. Siltä ei voi mitenkään välttyä ellei näe vaivaa katsoa tuon propagandan läpi.Väännetäänpä nyt rautalangasta mitä tarkoitin. Jos kirjailijan ihan ensimmäiseksi listaama asia tuossa lainauksessasi on jo pötypuhetta, kuinka voin ottaa muutkaan kohdat vakavasti? Hän kertoo kyllä käyttävänsä luotettavia lähteitä, mutta toki näitä ei varmaan paljasteta tarkemmin kuin itse teoksessa. Siinä mennään todella pahasti metsään, jos oletetaan, että voimme jatkaa aivan samalla tavalla luonnon tuhoamista kuin ennenkin, koska emmehän me ole siitä mukamas vastuussa. Ei tarvita suurtakaan päättelykykyä tuon logiikan ymmärtämiseen. Lisäksi hän väittää ettei ilmastonmuutos ole vaikuttanut millään tavalla luonnonkatastrofien voimakkuuteen, vaikka tuotakin aihetta on tässä ketjussa puitu useaan otteeseen, ja se on debunkattu. Näinpä koko mainospuhe vaikuttaa vain siltä, että siinä hyökätään alarmismia vastaan, mutta osa faktoista on aivan hakoteillä.
Kuten tiedät, kannatan ydinvoimaa, ja Planet of the Humans -dokumentti (joka oli muuten mainio!) vain vahvisti tätä mielipidettä.
Huomasitko esimerkiksi että sinä heti lähdit siitä että tämä Shellenberger on pötyä? Sinulle riitti "todisteeksi" juuri sellainen asenteellinen maailmanloppututkimus, joista Shellenberger varoittaa. Satuitko huomaamaan että tuon tutkimuksen julkaisijoina on mm. Paul R. Erlich, joka on ollut väärässä kaikissa ennusteissaan jo vuosikymmenten ajan? Eikä hän ole ollut vain vähän väärässä vaan katastrofaalisen ja nöyryyttävän väärässä.
Tutkimusta ei tietenkään kannata pelkän nimen perusteella sivuuttaa, sillä voihan olla mahdollista että Erlichkin voisi olla kerran elämässään oikeassa. Mutta jo pelkän abstractin perusteella vedetään mutkia suoraksi esim. extrapoloimalla 500 lajista 30000 lajiin. Samoin tutkimuksessa unohdetaan täysin se tosiseikka, että ihminen tekee jatkuvasti työtä uhanalaisten eläinten suojelemiseksi ja tähän työhön olisi käytettävissä paljon enemmän rahaa ja resursseja jos luonnonsuojelijat keskittyisivät olennaiseen eikä ilmastonmuutoksesta murehtimiseen.
Tuon kirjan lukeminen on aika turhaa minulle, mutta hyvin hyödyllinen kaikille niille, jotka pelkäävät ilmastonmuutosta tai ekokatastrofeja. Ei nimittäin ole koskaan hyvä idea olla yksipuolisen tiedon varassa.