Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Niin siis tässähän kysyttiin pelkästään mielipidettä. Se ei poista faktoja mihinkään. Perussuomalaisten ja keskustan äänestäjien kesken en yhtään ihmettele, että mielipiteet ovat vaikutuksen liioittelun puolella. Ensimmäisen puolueen kannattajilla on vaikeuksia uskoa tieteeseen, ja toisen kannattajaryhmän elinkeino on pitkälti maataloudessa kiinni.
vonDarling ei usko tieteeseen eikä mittareihin koska dataa on kerätty vasta noin 100 vuotta. Häh? Sellasta tuubaa taas että huhheijaa
Kaikilla muilla paitsi sulla on kyllä ihan selvä käsitys mitä kasvihuonepäästöt tekevät ilmastolle. Mutta hyvä että sä olet tehnyt päätöksen ja olet kaikkea sitä vastaan skeptinen mikä ei tue sun omaa mielipidettäsi. Öljy-yhtiöt kiittävät.
Juuri tässä käytössä suurin osa peltomaasta onkin. Siinä ei lopulta tarvita kovinkaan kummoista laskenta- tai päättelytaitoa, että kuinka suuri osa peltopinta-alaa ja resursseja ylipäätään menee yhteen lihakiloon, verrattuna kasvisproteiinin lähteisiin. Tuon vertailun lopputulosta ei mikään mielipidekysely muuta.
Pahoittelen, jos kärjistys loukkasi. En toki leimannut, tai halunnut leimata ketään tyhmiksi. Viittasin ainoastaan aiemmin mediassa olleeseen uutiseen jonka mukaan perussuomalaisten keskuudessa suurinpiirtein vain joka toinen luottaa tieteeseen ja tutkimukseen. Mielestäni tämä tulos korreloi linkatun mielipidekyselyn kanssa.
Täydentävänä poliittisen orientaation mukaisena tietona voidaan mainita että optimistisimmin tieteen mahdollisuuksiin suhtautuvat vihreiden, kokoomuksen ja keskustan kannattajat. Toista ääripäätä ei suoranaisesti ole, sillä muiden puolueiden kannattajakuntien näkemykset ovat hyvin lähellä toisiaan.
Mielestäni tuo "Vaikea sanoa" -vastaus kertoo myös epäluottamuksesta. Voi olla, että se on oikeasti myös ettei tiedä asioista tarpeeksi. Silti itse laarittaisin vastauksen epäluottamuksen puolelle, kun kyseessä on luottamus tieteeseen, tutkimukseen ja tiedeyhteisöön (yleisesti ottaen). On huomioitavaa, että kyselyssä on erikseen kohta juuri tuolle, eikä niinkään yksittäisille instituutioille. Näen kyllä vastauksissa selvän eron muihin ryhmiin, joka selittää korrelaation aiempaan mielipidekyselyyn.
Sikäli kun pidetään kiinni siitä, että mielipiteistähän tässä vain puhutaan, niin nimenomaan vasemmisto haluaa kovasti syödä lihaa statussymbolina. Viherkommunistit ovat hyvin pieni vähemmistö vasemmistolaisista.Niin siis tässähän kysyttiin pelkästään mielipidettä. Se ei poista faktoja mihinkään. Perussuomalaisten ja keskustan äänestäjien kesken en yhtään ihmettele, että mielipiteet ovat vaikutuksen liioittelun puolella. Ensimmäisen puolueen kannattajilla on vaikeuksia uskoa tieteeseen, ja toisen kannattajaryhmän elinkeino on pitkälti maataloudessa kiinni.
Se lampaiden laiduntaminen muuten on juuri sitä samaa "rehupeltokäyttöä". Jopa ammatillisessa jargonissa(vuosittain muuttuvat kyykytyssäännöt ovat oma lukunsa, esimerkiksi nyt ei tiedetä mitä määrätään ensi kasvukaudesta vaikka maajussien on pikku pakko jo tilata siemenet ja lannoitteet vaikka eivät tiedä mitä saavat alle puolen vuoden päästä viljellä) laidunmaa kuuluu käsitteeseen "nurmi".Tästä olisi mukava muuten kuulla itse tuottajien, eli maajussien näkökulma laajemminkin. Itellä maaseudulla mäkkinaapureilla on paljon rehupeltoa tontillaan, joissa ennen oli lampaita ja viljaa. Nyt niiden pääelinkeino tosin on ihan toinen, ja siks käyttävät rehupelloksi että se on helppo ja vaivaton lisätienesti, oikeaan ruokatalouteen niillä ei olisi aikaa. Eli pellot olisivat joko rehuina tai sitten käyttämättä, ei niillä kukaan perunaa kuitenkaan kasvattaisi. Kuinka yleistä tämä on, en tiedä, mutta kuulostaa ihan järkeenkäyvältä ja normaalilta korviini. Vaikka pinta-alaa olisikin tehdä kasviksia, niin jos sille ei tekijöitä Suomessa ole, niin suora vertailu on täysin turhaa.
Kuinka luottamus tieteeseen, tutkimukseen ja tiedeyhteisöön voi olla niin "vähän tunnettua", että vastaus siihen on "vaikea sanoa" (38%)?
Tässä se suurin ristiriita nouseekin. Jos tiedettä kohti ollaan epätietoisia tai epävarmoja (ei oteta kantaa / vaikea sanoa), mikä on siinä tapauksessa "oikean" tiedon lähde? Tämän saman epävarmuuden pohjalta sitten toimitaan siten, että suhtaudutaan tiedettä kohti kriittisesti, niin päättäjätasolla kuin mielipidekyselyissäkin. Samaan aikaan tämä ryhmittymä koittaa saada kaikkein eniten ääntään kuuluville.
Tästä päästäänkin sit kysymykseen, et onko se sit propagandaa, jos tiedeyhteisön totena pidettyjä asioita "tuputetaan" kansalle? (Oletuksena se, että tiedeyhteisö on oikeassa)Mahtaakohan olla hyötyä jankata äänestäjien tiedeuskovaisuudesta? Suurimmalla osalla porukasta ei liene edellytyksiä tai kiinnostusta osallistua tieteeseen vaan lukevat siitä pintapuolisesti Ylen, Hesarin tai Iltalehden kautta. Veikkaisin että vastausjakaumat heijastelee kysymyksen "miten paljon luotat valtamediaan" vastaavia.
On. Propagandaa voi tehdä faktoillakin. Pääasia, että sen avulla pyritään muokkaamaan mielipiteitä.Tästä päästäänkin sit kysymykseen, et onko se sit propagandaa, jos tiedeyhteisön totena pidettyjä asioita "tuputetaan" kansalle? (Oletuksena se, että tiedeyhteisö on oikeassa)
"Propagandan levittäjä voi kuitenkin joskus vilpittömästi katsoa käyttävänsä vääristelyä vain todenmukaisen tai hyödyllisen sanomansa perille menon hyväksi." (Propaganda – Wikipedia) Tätä ei kuitenkaan tiedeviestinnässä tapahdu, joten ehkä kaikki propagandan kriteerit eivät täyty.On. Propagandaa voi tehdä faktoillakin. Pääasia, että sen avulla pyritään muokkaamaan mielipiteitä.
Lihavoin olennaisen"Propagandan levittäjä voi kuitenkin joskus vilpittömästi katsoa käyttävänsä vääristelyä vain todenmukaisen tai hyödyllisen sanomansa perille menon hyväksi." (Propaganda – Wikipedia) Tätä ei kuitenkaan tiedeviestinnässä tapahdu, joten ehkä kaikki propagandan kriteerit eivät täyty.
Paha kaiku jokatapauksessa kuitenkin tuossa sanassa propaganda.
Totta, mutta itse sain käsityksen, että omasta mielestäsi propaganda on aina jotain negatiivista.Lihavoin olennaisen
Ei suinkaan.Totta, mutta itse sain käsityksen, että omasta mielestäsi propaganda on aina jotain negatiivista.
Ehkä se olin sit minä. Muutenkin tässä uudessa valossa näen, että muotoilemani kysymys oli huono. Parempi olisi ollut kysyä, että onko oikein, että tehdään propagandaa tiedeyhteisön oikeana pitämien asioiden puolesta?Ei suinkaan.
E: Mistä moisen käsityksen sait? Melkoista rivien välistä lukemista sanoisin.
Paha tuohon on tyhjentävästi mitään sanoa. Periaatteessa ihmisten pitäisi antaa muodostaa omat mielipiteet, mutta sivistys on aina hyvästä toisaalta. Komsii komsaa.Ehkä se olin sit minä. Muutenkin tässä uudessa valossa näen, että muotoilemani kysymys oli huono. Parempi olisi ollut kysyä, että onko oikein, että tehdään propagandaa tiedeyhteisön oikeana pitämien asioiden puolesta?
Toi oli ehkä vähän huono kysymys ja korjasin sitä tuossa myöhemmin, mutta yleensäkkin. Tiedeyhteisöllähän se sen hetkinen paras tieto lähtökohtaisesti asioihin on. Monet eivät sitä kuitenkaan sulata, tai eivät pysty ymmärtämään esimerkiksi puutteellisen englannin kielen taidon takia. Tällöin peliin astuu propaganda. Onko oikein esimerkiksi "aivopestä" lapsia peruskoulussa USKOMAAN tieteeseen, jos he eivät itse pysty asioista ottamaan selvää?Luetteletko ensin asiat joita 'tiedeyhteisö pitää totena'?
Lapset pitää opettaa ottamaan selvää asioista. Kukaan ei ole jokaisen alan asiantuntija, joten jokaisen pitää luottaa johonkin.Toi oli ehkä vähän huono kysymys ja korjasin sitä tuossa myöhemmin, mutta yleensäkkin. Tiedeyhteisöllähän se sen hetkinen paras tieto lähtökohtaisesti asioihin on. Monet eivät sitä kuitenkaan sulata, tai eivät pysty ymmärtämään esimerkiksi puutteellisen englannin kielen taidon takia. Tällöin peliin astuu propaganda. Onko oikein esimerkiksi "aivopestä" lapsia peruskoulussa USKOMAAN tieteeseen, jos he eivät itse pysty asioista ottamaan selvää?
Joo, kyllä, mut sit kun tiedettä aletaan popularisoimaan, tai kirjoittamaan vaik just peruskoulun oppikirjoja, niin siinä vaiheessahan pitää sit tietää, et mihin luottaa ja minkä asian esittää TOTENA, johon lapsi,tai joku muu opiskelija voi USKOA.Lisäksi huomauttaisin, että ei ole olemassa mitään yhtä "tiedettä", mitä uskoa. On tieteilijöitä, jotka tulevat kukin omanlaisiinsa johtopäätöksiin tieteellistä metodia käyttäen.
Sen opettaisin ainakin ensimmäisenä, että muuttumattomia, absoluuttisia totuuksia meillä ei hyvin suurella todennäköisyydellä ole. Asioita pitää kyseenalaistaa, pohtia ja tutkia.Joo, kyllä, mut sit kun tiedettä aletaan popularisoimaan, tai kirjoittamaan vaik just peruskoulun oppikirjoja, niin siinä vaiheessahan pitää sit tietää, et mihin luottaa ja minkä asian esittää TOTENA, johon lapsi,tai joku muu opiskelija voi USKOA.
Uskallan jopa väittää, että tietyllä tasolla on. Jos esimerkiksi maskotiksi hankitaan tunteisiin vetoava lapsi, joka toistaa muiden laatimaa käsikirjoitusta.Tästä päästäänkin sit kysymykseen, et onko se sit propagandaa, jos tiedeyhteisön totena pidettyjä asioita "tuputetaan" kansalle? (Oletuksena se, että tiedeyhteisö on oikeassa)
Joo, noi ois kyl hyvä jokaisen oppia. Eri asia on sitten se, että kuinka moni tuohon kykeneeSen opettaisin ainakin ensimmäisenä, että muuttumattomia, absoluuttisia totuuksia meillä ei hyvin suurella todennäköisyydellä ole. Asioita pitää kyseenalaistaa, pohtia ja tutkia.
Itsekkin mietin tos just matematiikkaa, et se on hyvin objektiivinen tiede, kun se tutkii vain jotain konstruktioita, jotka ovat olemassa muuttumattomina. Siitä sit, et onko se tiedettä voi olla varmaan montaa mieltä.Itse näen, että matematiikka on lähimpänä tuollaista totuutta, joskaan se ei varsinaisesti tiedettä ole.
Mitä absoluuttisesti väärää näet siinä olevan, jos asia on kuitenkin oikea? (jos oletetaan, että muut väittämäsi pitävät paikkansa.)Uskallan jopa väittää, että tietyllä tasolla on. Jos esimerkiksi maskotiksi hankitaan tunteisiin vetoava lapsi, joka toistaa muiden laatimaa käsikirjoitusta.
Reaalipolitiikka korvataan tunnepolitiikalla.
Itse näen, että matematiikka on tieteen kieli. Työväline, jonka avulla voidaan mitata asioita ja laittaa niitä järjestykseen.Itsekkin mietin tos just matematiikkaa, et se on hyvin objektiivinen tiede, kun se tutkii vain jotain konstruktioita, jotka ovat olemassa muuttumattomina. Siitä sit, et onko se tiedettä voi olla varmaan montaa mieltä.
Nii, tarkalla tasolla jos ajattelee, niin harva tiedekkään lopulta on - tutkimusten tasolla ainakaan - objektiivista. Sit, kun joku osaa niistä tiedon murusista koostaa jotain järkevää, niin sit jotain voi ehkä sanoa jo objektiiviseksi näkemykseksi, tai tiedeyhteisön konsensukseksi.Se että toimittaja x lainaa tieteellistä tutkimusta ei suo toimittajalle objektiivisuuden viittaa josta ehkä tiede nauttii.
En itsekkään siihen usko, vaikka toimittajillakin jonkinlainen etiikka lienee, ellei kyse ole sitten jostain MV-lehden kaltaisesta julkaisusta.Jos tavoite on aivopestä lapset uskomaan toimittajaa niin ei se varmaan ole oikein.
Tämän voisin kyllä itsekkin allekirjoittaa.Tiede taas perustuu avoimeen ja monipuoliseen ajatteluun johon ei kai lähtökohtaisesti voi aivopestä.
Näen väärää esimerkiksi siinä, että otetaan lapsi politiikan välineeksi ja maskotiksi. Tämä on ollut yksi länsimaalaisia arvoja, että lapsilla ei tehdä politiikkaa.Mitä absoluuttisesti väärää näet siinä olevan, jos asia on kuitenkin oikea? (jos oletetaan, että muut väittämäsi pitävät paikkansa.)
Nyt en puhunut politiikasta, vaan tieteen tulosten viestimisestä kansalle.Näen väärää esimerkiksi siinä, että otetaan lapsi politiikan välineeksi ja maskotiksi. Tämä on ollut yksi länsimaalaisia arvoja, että lapsilla ei tehdä politiikkaa.
Tunnepolitiikka on korvannut reaalipolitiikan.
Mutta tokihan on ymmärrettävä, että moni ihminen uskoo juuri nyt elettävän niitä aikoja jolloin meillä on Oikeaa Tietoa verrattuna takapajuiseen ja tietämättömään menneeseen aikaan jolle sopii naureskella
Nyt en puhunut politiikasta, vaan tieteen tulosten viestimisestä kansalle.
Ja vastauksena esitin juurkin esimerkkejä tästä propagandasta/tuputtamisesta.Tästä päästäänkin sit kysymykseen, et onko se sit propagandaa, jos tiedeyhteisön totena pidettyjä asioita "tuputetaan" kansalle? (Oletuksena se, että tiedeyhteisö on oikeassa)
Tarkennan toistamiseen, että puhun tässä edelleen kohdasta: Tiede ja tutkimus, tiedeyhteisö (yl. ottaen), en noista erillisistä instituutioista joita kyselyssä oli myös. Onko tämän kohdalla mielestäsi "emmätiedä" hyvä vastaus, etenkin jos sen tiedon(puutteen) pohjalta tehdään sitten myös poliittisia päätöksiä?
Ei PS:ää tarvi leimata kokonaan tiedevastaiseksi, mutta puolueista he ovat eniten tiedettä vastaan tai tuolla "emmatiiä" -osastolla. Tästä en ole löytänyt lähdettä joka väittäisi päinvastaista.
Jos käsitystä tai tietoa ei ole tarpeeksi, eikö juuri tiede ole siihen vastauksena? Onko se syy olla luottamatta tieteeseen, jos ei omaa tarkkaa tietoa sen yhteisön toiminnasta tai miten tutkimusta tehdään? Helposti käy niin, että luotetaan mihin tahansa tietoon joka on saatavilla, etenkin jos se istuu omaan agendaan.
Sekä Huhtasaari että Hakkarainen tulevat ensimmäisenä mieleen. Eivätkö he kuitenkin europarlamentaarikkoina edusta tätä kyseistä ihmisryhmää? Ensimmäinen heistä ei usko evoluutioon, ja Hakkaraisen mielestä taivaan isä "säätää ilmat" ym. En tiedä mitä mentaaliakrobatiaa täytyy harrastaa, jotta pääsee kyseisiin päätelmiin.
Sama ihmisryhmä haluaa myös "ideologisesti värittyneen tieteen" pois tutkimuksen piiristä.
Tarkoittaen erimerkiksi rasismi- tai sukupuolentutkimusta.
Aiheesta löytyy ihan hyvä kirjoitus parin vuoden takaa:
Kumpi oli oikeassa, Jumala vai Darwin – Tiede on joutunut mukaan politiikkaan
Korreloiko tämä epätietoisuus (kutsuttakoon sitä siis vaikka sillä nimellä) mielestäsi tuon aiemman mielipidekyselyn kanssa, jossa perussuomalaiset keskustalaisten kanssa ovat sitä mieltä, että lihansyönnin ympärillä oleva ilmastokeskustelu on liioittelua? Vahva mielipide tuntuu kuitenkin tässä tapauksessa löytyvän.
Pyysit jotain esimerkkejä tiedevastaisuudesta, annoin niitä. Tässä tapauksessa henkilöt ovat sen verran korkeassa asemassa, että heidän uskomuksillaan on jo jotain painoarvoakin. Onko sinulla antaa päinvastaista tietoa?
Mistä tiedät mitä mieltä olen vihreistä, kun en ole asiaa ottanut edes puheeksi, eikä se tämän ketjun aihepiiriin kuulukaan?
Mikä esimerkiksi noista kahdesta tekee huuhaata? Ne vain sattuvat sopimaan vastakkaiseen ideologiaan.
Siinä mielessä olet oikeassa, että ilman kasvihuonekaasuja täällä olisi aika kylmä. Keskustelua käydään tiedepiireissä siitä mikä osuus siihen on ihmisellä ja mikä johtuu auringosta, vesien ja ilman virtauksista, napapyörteestä, maadanradan kaliistuskulman, ja radanmuutosten vaikutuksesta, pyörimisakselin keinumisesta, sekä pikkujääkaudesta toipumisesta jne. Ei kannattaisi sinun puhua mitään tieteeseen "uskomisesta.vonDarling ei usko tieteeseen eikä mittareihin koska dataa on kerätty vasta noin 100 vuotta. Häh? Sellasta tuubaa taas että huhheijaa
Kaikilla muilla paitsi sulla on kyllä ihan selvä käsitys mitä kasvihuonepäästöt tekevät ilmastolle. Mutta hyvä että sä olet tehnyt päätöksen ja olet kaikkea sitä vastaan skeptinen mikä ei tue sun omaa mielipidettäsi. Öljy-yhtiöt kiittävät.
Eihän käydä Ainoat henkilöt jotka tästä keskustelevat ovat internetin foliohattusalaliittoteoreetikot (kaikki miehiä) jotka eivät eläessään ole tehneet tieteellistä tutkimusta, tai tiedä siitä yhtään mitään muuta kuin niitä "faktoja" (jotka ovat kirjoittaneet muut vastaavat hörhöt) jotka tukevat omaa perusteettoman skeptistä suhtautumista ilmaston lämpenemiseen tai ihmisen vaikutusta siihen.Siinä mielessä olet oikeassa, että ilmankasvihuonekaasuja täällä olisi aika kylmä. Keskustelua käydään tiedepiireissä siitä mikä osuus siihen on ihmisellä
Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n mukaan ilmaston lämpeneminen on ollut suorien havaintojen perusteella kiistaton tosiasia, ja siitä suurin osa johtuu erittäin todennäköisesti (95 % todennäköisyydellä[3]) ihmiskunnan aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä.
On se tiedevastaisuutta, mutta heti , jos joku mainitsee sanan älykkyystutkimus niin vihervasemmisto nousee takajaloilleen ja herjat alkavat lentää. Siksi juuri kukaan ei uskalla puhua älykkyystutkimuksesta, kuten ei, että on eri mieltä vihervasemmiston kanssa ilmaston muutoksesta, sukupuolien määrästä ja -erilaisuudesta jne. Vihervasemmisto on tiedevastainen, kieltämällä tutkimisen ja keskustelemisen monista aiheista.Onko se tiedevastaisuutta, jos joku vastustaa tutkimuksia eri ihmisryhmien älykkyydestä? Mm. tapaus Tatu Vanhanen.
Onpa tosiaan asiaton ja hyökkäävä kommentti, jossa yritetään leimaamisella estää asiallinen keskustelu. Tiedepiireissä on todellakin erilaisia tutkimuksia ja mielipiteitä siitä mikä on syynä nykyiseen ilmastonmuutokseen, sekä menneisyydessä tapahtuneisiin ilmastonmuutoksiinn ja mikä on ihmisen osuus ja onko nykyinen ilmastonmuutos poikkeva.Eihän käydä Ainoat henkilöt jotka tästä keskustelevat ovat internetin foliohattusalaliittoteoreetikot (kaikki miehiä) jotka eivät eläessään ole tehneet tieteellistä tutkimusta, tai tiedä siitä yhtään mitään muuta kuin niitä "faktoja" (jotka ovat kirjoittaneet muut vastaavat hörhöt) jotka tukevat omaa perusteettoman skeptistä suhtautumista ilmaston lämpenemiseen tai ihmisen vaikutusta siihen.
Menes muuttaa tota artikkelia jos kerta ilmaston lämpeneminen johtuu 60-vuotiaiden eläkeläisten ilmavaivoista tai aurinkotuulien ionisaatiosta
RoskasaittiRichard S.Lindzen hoiti vuosikymmeniä eläköitymiseensä saakka vuonna 2013, Alfred S. Sloanin nimeä kantavaa meteorologian professuuria MIT:n lyhenteellä tunnetussa maailman eturivin yliopistossa (Massachusetts Institute of Technology). Hän on yli 200 meteorologiaa ja ilmastotiedettä käsittelevän tutkimuksen tekijä. Hän on myös USA:n Kansallisen Tiedeakatemian pitkäaikainen jäsen.
Professori Lindzen on eittämättä maailman eturiviin kuuluva ilmastotutkija, joka on vuosikymmeniä korostanut ilmastotutkimuksen tärkeyttä, joskin siihen vaikuttavien tapahtumaketjujen syy/seuraus yhteyksien ymmärtäminen edellyttää, hänen mukaan, todella erittäin kompleksisten prosessien ymmärtämistä, mihin käytössä oleville supertietokoneille laaditut matemaattiset ilmastomallit eivät kuitenkaan vielä sovellu.