Ikävä kyllä se huolestuneisuus ei perustu mihinkään faktoihin eikä haluta nähdä oikeita syitä eikä varsinkaan tehdä oikeiden ongelmien eteen mitään.
Liikakansoitus on se suurin ongelma tällä hetkellä, koko Suomen voi pistää vakuumiin vuodeksi niin, että täältä ei lähde edes yhtä pierua ulos ja se kuoletetaan _sekunneissa_ pelkästään Intian ja Kiinan lisääntyvillä päästöillä. Eli jos ajan autolla 99% työmatka-ajoja (noin 15t km/v) joita en voi suorittaa julkisilla ja auton päästöt ovat aavituksen reilut 100g co2/km, käytän alle 2000kWh sähköä per vuosi, pyrin lajittelemaan edes jotain, esim. muovit, pahvit ja keräyspaperin erilleen, niin katson, että oma osuus on tehty eikä esim. sitä autoilua nyt kauheasti saa vaikeuttaa ja kallistuttaa. Tietysti aina mitä vähemmän kulutetaan turhaa, niin on hyvä jos karsitaan joutavuuksia pois. Matkustin aiemmin enemmän, noin 50t lentokilometriä per vuosi, nyt olen vähän kyllästynyt siihen lentelyyn joten, en ole kahdessa vuodessa käynyt kuin kaksi kertaa lähilennolla Keski-Euroopassa.
Samaan aikaan Afrikka on paisutettu ylimassiiviseksi ja paisutetaan edelleen koska sallitaan ruoka/vesi- ja lääkeavustukset sinne. Jos ongelmiin halutaan oikeasti puuttua, EU ja YK voisivat vaikka nyt ensimmäiseksi tarjota Afrikkaan fyrkkaa jokaiselle joka sterilisoi itsensä ennen ensimmäistäkään lisääntymistä vaikka kymppitonnilla, lisäksi tulisi luopuneensa oikeudesta saapua ikinä EU-alueelle edes humanitäärisistä syistä. Samalla kun lopetettaisiin kaikki ruoka- ja lääkeapu seuraavien 50 vuoden ajaksi, väestömäärä voisi palata pikkuhiljaa sinne tasolle, että mantereen omat resurssit riittäisivät porukan ylläpitoon. Intian alueella tulee luonnon tuoma kato kun päiväntasaajan pohjavesivarannot ovat n. 20-30 vuoden sisällä käytetty 80%:n osalta, parhaassa tapauksessa siellä väestömäärä puolittuu tämän seurauksena tuosta seuraavien 20v aikana. Eli Intia korjaantunee noin 50 vuodessa. Kiina lienee suurin kysymysmerkki, tottakai senkin teollisuus ottaa jossain vaiheessa takapakkia ja väestömäärä laskee elintason nousun seurauksena kuten se on tehnyt muuallakin, mutta muutos lienee esim. Intiaa hitaampaa koska varsinaista pakkoa ja uhkaa ei ole.
Suomi kuuluu lisäksi ilmastonmuutoksessa selkeisiin voittajiin, mahdollisuudet on vaikka tuplata meidän BKT ja esim. ravinnontuotanto. Varsinaisen, merkityksettömän vouhotuksen ansiosta tulisi miettiä miten hyödynnämme muutosta mahdollisimman tehokkaasti kansakuntana ja vähennämme samalla turhaa kuluttamista järkevämmäksi.