Yhdistelmä se on, ei jompi kumpi.
Väestö kasvaa niin kauan kun sille löytyy ruokaa ja muita resursseja. Kun ruoan saanti laskee koska ilmastonmuutos, niin sitten alkaa erilaisia konflikteja kun kantökyky ei enää riitäkkää. Olisi hyvä jos kaikki kuluttaisivat resursseja selvästi alle kantokyvyn. Suomessa, noin esimerkkinä, keskimäärin siihen ei pystytä.
Aina mietin, kun luen tällaisia heittoja, että miten se kirjoittajan tai sanojan mielestä tapahtuisi? Kun kauhean usein jää fiilis, että tästä puhuja haluaa jonkun muun luopuvan tai tekevän jotain.
Sehän se on, että kurjuudessa eläminen ei kuluta yli kantokyvyn. Sellainen se maailma vaan on, että ansaitsijoille ei ole tarjolla kuin kusta ja paskaa, ja mitä parempi ihminen on, sitä paskemmin menee.
Sitä tarkoitin, ja se oli lähinnä kannanotto siihen että varsinaista ongelmaa ei missään nimessä kannattaisi vähätellä. Ihan toinen asia on sitten toimenpiteet, joita Suomi valtiona tekee. Olen samaa mieltä että itseruoskintaa ei tarvitse liikaa harjoittaa, koska isot toimijat tämän pelin ratkaisee ja niistä EU on sinänsä ihan oikealla uralla. Mutta meteliä ja painetta asiasta täytyy pitää yllä sen takia että saataisiin EU:n ohella muutkin isot toimijat eli USA, Kiina ja Intia samalle sivulle.
En rupeaisi edes pitämään kovin paljoa meteliä, koska sitten todennäköisemmin myös saadaan tulevaisuudessa maistaa Brysselin raippaa. Tilanne on kuitenkin se, että Suomeen iskee lähinnä epäsuorat vaikutukset, suorien jäädessä varsin laimeiksi, jolloin ei kannata olla se esimerkinnäyttäjä.