Jos Suomeen ennustetaan ilmastonmuutoksen takia jotain "saksalaista talvea", ihan hyvin saksalaiset tuntuvat pärjäävän "tautiensa" ja "patogeeniensa" kanssa.
Siinä toki olet oikeassa että pohjois- ja etelänavalla eivät heinäsirkat hyppele tai patogeenit mellasta, mutta en nyt kuitenkaan tiedä haluaisinko sittenkään niiden kelejä Suomeen. Liian kylmää, joudun pakkastalvina jatkuvasti rasvaamaan käsieni kuivaa ihoa, nyt en joudu.
Jos suomalainen vilja vähän kärsii, ehkä voimme korvata sen halvalla ukrainalaisella viljalla. Jostain syystä siellä ei tautimäärät estä viljan kasvua vaikka varmasti lämpimämpää on kuin Suomessa, jopa nyt.
Hmm. huoh.
Suomeen ilmastonmuutoksen arviotu vaikuttavan monin tavoin, talvia ehkä jossain kuvailtu "saksalaisen talven" kaltaisina, sieltä voi varmaan napsia monenalisia talvia, paikasta ja vuodesta riippuen.
Saksalaisten pärjäämistä tautiensa kanssa, joo ok, kannattaa toki selvitellä miten tautienkanssa pärjäävät. Mutta jos luot mielikuvaa että suomessa joudutaan samaan tautitilanteeseen, niin se toki yksi huolenaihe, mutta arvioissa ei kai noin kuvuilla, vaan arvioidaan millaisia seurauksia ilmaston muutos aiheuttaa esim viljanviljelyyn. Yksi on tautijutut, mutta on siiä monia muitekin. haasteita.
Usein mainitaan että kasvukausi pitenee, vaikka valoisan ajan pituus ei muutu, niin se lisäisi sato potenttiaalia. Mutta riskinä sitten mm taudit , ym . Mutta ilmastonmuutoksen riskinä noin yleensä pidetään ääri-ilmiöitä, eli vailjanviljelyn osalta on jalostuksella ns perinteiset vaihtelut riskin onnistuttu pienentään ja viljely onnistuu ilman (suuria) halla riksiä ja ilman kuivuusriksi, ilman märkyys/tulva riskiä, niin jos ääri-ilmiöt lisääntyy, niin ne riskit kasvaa. Jos siis viljely sujuu, niin tuotanto joutuu sopeutumaan pitempiin kausiin, koska ala on enemmänkin julkisenpuolen alihankintaa, niin joku himmelli siihen miten se pärjää siinä tilanteessa.
Useinhan suomen kohdalla puhuttu että ilmastoksen muutoksen vaikutus paikallisiin säihin ei meillä olisi ylitsepääsemätön, ja niihin varautumista on lisätty ja edelleen lisätään, sitten jos alkaa ilmaston muutos isommin vaikuttaa pohjoisen puolen juttuihin, meriin, niin niissä skenaarioissa nuo maanviljelysjutut ottaa pataan ihan toisella lailla.
Mutta nyt mennään sen mukaan että ilmastonmuutoksen torjunta onnistuu senverran hyvin että ettei sellaiseen tarvi ihan oikeasti sopeutau.
Tämä on lopun alkua, tai ainakin alun loppua. En kehtaa edes ajatella mitä tapahtuu jos etelänapamantereelta loppuu jää, varmaan jotain hirveää. Yhä enemmän saksalaisia talvia Suomeen, vilja homehtuu siiloihin patogeenien takia ja joudumme ostamaan ukrainalaista viljaa, jne.
Kotimaisen viljantuotanto näin jälkeenpäin katsottuna on ollut lähinnä tuhlausta, mutta nyt Ukrainan kriisin kärjistyessa omavaraisuuden arvostus pomsahti, ja se myös lisäsi sen huomion että ilmastonmuutos jos vaikuttaa viljantuontoa haastavasti, niin ei sitä viljaa ehkä olekkaan mailmalta halvalla saatavilla.
Leipäviljan hinnan nousu, lisää panostuksia leipäviljantuotantoon, se nostaa entisestään rehujen hintoja, eli eläin tuotannon kysyntä vähenee, kun resursseja siirtyy kasvispuolelle.