Toisaalta välillä tuntui, että on vain ajankysymys milloin kaikki kuolevat Neuvostoliiton ja USA:n välisessä ydinsodassa. Sitä ennen olivat kuitenkin metsät kuolemassa happosateisiin. Jostain syystä metsiin ja samalla meidän lasten päälle sumutettiin vesakkomyrkkyjä lentokoneista ikään kuin varmistamaan ekologista tuhoa elleivät happosateet siihen riitä.
Yhden ajan tiedostamisilmiöhän tuokin, ja hiukan turhaa touhua ja laajassa umpimähkäisessä käytössä huonoa metsätalouttahan se oli. Hassua on myrkytysten yhdistäminen happosateisiin, mutta eniten kiinnittäisin huomiota kaikenlaisiin Agent Orange -urbaanilegendoihin. Joka ajalla on omat mikroaaltouunin, matkapuhelinten, videopelien sun muun pelkonsa. Jollain pitää tyydyttää pelkäämisen tarvetta, joukkoon kuulumisen tarvetta ja tietysti kieltämisen tarvetta, ja saahan aktivistina teinipimppiä. No, tuossa oli sentään ihan järkevääkin huolenaihetta mukana, vaikka oikeastihan siinä pohjimmiltaan vihattiin viidakkoa myrkyttäviä imperialistisikoja, jotka ovat ulottaneet sorkkansa Metsähallituksenkin touhuihin, kun NL ei ole vielä ymmärtänyt miehittää Suomea.
On silti myös jännittävän ristiriitaista, että tuosta lässytettiin aikana, jolloin tupakointi oli melkeinpä sosiaalinen pakko myös lasten aikana, freonien käyttö oli mitä sattuu länsimaissakin, asbestia tungettiin joka paikkaan ja ajettiin lyijyllisellä bensalla - bensalla, jonka älyllisesti vammauttamia tuohon aikaan eläneet tilastollisesti ovat... olemme. Pellollekin painettiin niin maan pirusti
myrk * kasvinsuojelua joista osa oli nykyisin tai jo 90-luvulla ankarasti kiellettyä myrkkyä, niiden levittämistä ei niin säädelty kuten nykyään, maajussi olisi nauranut hengityssuojaimelle(eikä ollut ihan kaikilla mitään kunnon ilmanvaihtohyttiä joka jo ilman mitään suodatuskykyä auttaa valovuosia), myrkyn iholle joutumisen kanssa ei ollut niin justiinsa jne.
Toki lentolevitystä metsiin voi nähdä tänäkin päivänä ja palvelua kaupitellaan myös yksityisille metsänomistajille, mutta ruosteisten kalsarien välttämiseen auttaa tieto, että se mahdollisesti harvinaiseen tilanteeseen joutuessa päälle putoava tuote ei tänä päivänä ole Agent Orange tai sinappikaasua tai edes suhteellisen harmiton kasvimyrkky vaan lannoitetta, joka ei ole Substralia tai tuhkaa kummempaa.
*Niin, silloin puhuttiin myrkystä. Mistä tuleekin mieleen, että noin laajemmin erilainen saastuttaminen, sotkeminen ja ympäristön paskominen venäläisittäin taisi olla 80-luvulla vielä huudossa ja/tai hyssytelty. Onko jänniä hyviä kokemusasiantuntijahavaintoja? Tietysti perustasolla käsitän että syrjäseuduilla juntimmissa tapauksissa vaarallisia jätteitä vielä haudattiin liiterin taakse ja moottoriöljyä kaadettiin maahan, mutta rasvaiset jutut kiinnostavat.