Muistan, kun tämä oli kuuma-aihe murobbs:ssä, eikä ihan hirveästi ole tullut yksityiskohtiin paneuduttua. Huomasin tässä uusimmassa keississä kuitenkin yhden erikoisen asian, joten tonkaisin vähä muitakin. Laki sähköisen viestinnän palveluista §157 määrittää, että viranomaisia varten on säilytettävä tietoja ja siinä listataan, että esim. yksilöiviä tietoja on säilytettävä 9kk ajan. Mikäli operaattorit säilyttäisivät yksilöiviä tietoja maksimissaan lain määrittämän ajan, niin 9kk takaisia yksilöiviä tietoja dataliikenteestä ei pitäisi olla olemassa.
Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
www.finlex.fi
Kun lukee tuota tuoreinta MAO:n päätöstä, niin siinä heti alussa sanotaan:
Hakemus koskee tietojen luovuttamista vain siltä osin kuin teleoperaattori säilyttää tietoja sähköisen viestinnän palveluista annetun lain 17 luvun nojalla.
Hakija ei vaadi luovutettavaksi niitä tietoja, joita säilytetään yksinomaan sähköisen viestinnän palveluista annetun lain 157 §:ssä säädetyn säilytysvelvollisuuden perusteella.
Tuo sama kappale toistuu useassa muussakin hakemuksessa, jotka ovat muuten samansisältöisiä, mutta hakija vaan vaihtuu.
Lain 17 luku antaa operaattorille valtuudet säilyttää monenlaisia tietoja erilaisiin käyttötarkoituksiin ja näissä on varsin erilaiset säilytysajatkin. Asiakkaille voisikin tulla mieleen kysyä, että mitä tietoja heistä tallennetaan, säilytetään ja kuinka pitkän aikaa säilytetään tuon luvun 17 perusteella. Ehkä myös, että voiko asiakas käyttää oikeuttaan tulla unohdetuksi ja vaatia operaattoria poistamaan kaikki sellaiset tiedot, joita ei laki ei määrää säilytettävän.
Ja mistä nämä hakijat ovat keksineet hakea luovutettavaksi tietoja siltä osin mitä luvussa 17 on määritelty? Onko heillä jotain sisäpiiritietoa, että operaattorit säilyttävät jotain tunnistetietoja pidemmän aikaa kuin on määritetty luvun 19 §157:ssa?
Paljon on syyttelyä näitä tietojen hakijoita kohtaan, mutta on kyllä kyseenalaista toimintaa operaattoriltakin.