Grillit & grillaus

Itselläni on Weberin hiiligrilli ja hyvä onkin. Mutta mitä hyötyä kamadosta olisi verrattuna tuohon? Mistään voimakkaasta savunmausta en välitä, riittään että saan kalan syödä savustettuna. Grillauksesta tuleva aromisavu tietenkin asia erikseen ja sehän se hiiligrillin pointti onkin. Kaupassakin yritän karttaa kaikkea palvattua ja savustettua.
Pakkohan ei ole savustaa eli laittaa savupalikoita joukkoon. Tai voit sitten joskus kokeilla että laitat vaikka yhden kaks jne. Siitä sit joko tykkää tai ei tykkää.
Kamadossa ei tarvitse käyttää teollista brikettiä vaan hiiliä. Silti low&slow kuin 400+c onnistuu. Kamadoa ei pahemmin tarvii säätää, jotta lämpötila on se mitä haluat ja se pysyy siinä pitkään. 110-120 astetta pysyy koskematta helposti 12h+. Enkä itseasiassa tiedä miten pitkään se pysyis jos ei lopettais välillä. Täyteen ladattuna large kokoinen bastardi ainakin 20h+. Tämä päätellen siitä paljonko 14,5h joulukinkun jälkeen oli hiiliä jäljellä.
Lämmönjakolevyt joilla suora ja epäsuora onnistuu sekä ritilät saa eri korkeudelle kahteen jopa kolmeen eri kerrokseen.

Weberi on oikein loistava laite, sillä ei vaan pääse samoihin mihin kamadolla.
 
Kamadossa ei tarvitse käyttää teollista brikettiä vaan hiiliä. Silti low&slow kuin 400+c onnistuu. Kamadoa ei pahemmin tarvii säätää, jotta lämpötila on se mitä haluat ja se pysyy siinä pitkään. 110-120 astetta pysyy koskematta helposti 12h+. Enkä itseasiassa tiedä miten pitkään se pysyis jos ei lopettais välillä. Täyteen ladattuna large kokoinen bastardi ainakin 20h+. Tämä päätellen siitä paljonko 14,5h joulukinkun jälkeen oli hiiliä jäljellä.
Lämmönjakolevyt joilla suora ja epäsuora onnistuu sekä ritilät saa eri korkeudelle kahteen jopa kolmeen eri kerrokseen.
Meinaatko että esim. jollain Marienburgilla kestäis ton aikaa vai pitäiskö olla vielä kalliimpia hiiliä?
 
Ei kalliimpia vaan parempia. Katso vaikka Sunset Charcoal.
Tämä. Eilen hain 20kg. Tänään lähtee ekan kerran testiin. Marabua. Kovapuuhiilet palaa hitaammin ja kauemmin.

Marienburgit on ihan ok perus hiiliä mutten ostais niitä. Niissä on yleensä sellasta silppua millä ei tee yhtään mitään.
 
No tässä taas oikein ammattilaisen kommentti. Tollasta paskanjauhantaa kannattaa sitten suodattaa ihan suoraan. Valuraudan lämmönsiirtokyky on ihan eri levelillä
vs rst.
Se sun 9-10mm rosteri painaa silti ainakin puolet vähemmän mitä valurauta.
Voin huomenna punnaa paljonko painaa 49cm rst vs valurauta. Veikkaisin näin että 3,5x painoero. Rst muistaakseni 7mm. Onneks niitä löytyy kaks ni voidaa. Iskee nekin vaa'alle.
Näin se menee paistinpannuissa. Mutta grillatessa ei ole tarkoitus varata energiaa siihen ritilään vaan lämpö tulee hiilistä tai kaasusta joten ritilän tarkoitus on kannatella ruokaa. Ja tällöin nimenomaan rosteri on hyvä vaihtoehto.

Toiselta keskustelijalta hyvä huomio että kaikki kiiltävä ei ole rosteria, ja kromatut halpisritilät on äkkiä huonossa kunnossa.

No myönnettäköön etten kaasun kohdalla ole häävi tietäjä grilleissä kun en sen aparaatin sielunelämää tunne. Kaasuista kokemus on keittiön puolella ja siellä pätee eri säännöt.
 
Viimeksi muokattu:
Onko millaista mielipidettä halvempien kamadojen omistavien joukossa (mustang, kobe)? Yleisesti laatu, toimivuus/kestävyys?

Oon nyt koittanut tietoa kollata ja kovinkaan paljoa ei vähän kauemmin käyttäneiden osalta meinaa löytää.

Tarkoituksena on slow cook, savustukset, pizza ym. Niin tuo kamadon monipuolisuus ja lämmönpitokyky houkuttaisi.

Mulla L kokoinen Mustang jolla vetänyt vasta kaksi slow&low sessiota. Toistaiseksi kokemukset ovat vain hyvät! Tänään pizzaa kovemmilla lämmöillä.
 
Onko millaista mielipidettä halvempien kamadojen omistavien joukossa (mustang, kobe)? Yleisesti laatu, toimivuus/kestävyys?

Oon nyt koittanut tietoa kollata ja kovinkaan paljoa ei vähän kauemmin käyttäneiden osalta meinaa löytää.

Tarkoituksena on slow cook, savustukset, pizza ym. Niin tuo kamadon monipuolisuus ja lämmönpitokyky houkuttaisi.
Koben laatu ei ole hyvä. Jos oot facebookissa niin kamado bbq tai kamado suomi. Sieltä löydät vastaukset.
 
Näin se menee paistinpannuissa. Mutta grillatessa ei ole tarkoitus varata energiaa siihen ritilään vaan lämpö tulee hiilistä tai kaasusta joten ritilän tarkoitus on kannatella ruokaa. Ja tällöin nimenomaan rosteri on hyvä vaihtoehto.

Toiselta keskustelijalta hyvä huomio että kaikki kiiltävä ei ole rosteria, ja kromatut halpisritilät on äkkiä huonossa kunnossa.

No myönnettäköön etten kaasun kohdalla ole häävi tietäjä grilleissä kun en sen aparaatin sielunelämää tunne. Kaasuista kokemus on keittiön puolella ja siellä pätee eri säännöt.
Pihvin ulkonäkö ja paistotulos on täysin erilainen jos se on paistettu valurautaritilällä vs rst.
Kokeile jos et tiedä.
 
Pihvin ulkonäkö ja paistotulos on täysin erilainen jos se on paistettu valurautaritilällä vs rst.
Kokeile jos et tiedä.
Jos niitä raitoja pihviin haluaa niin ne tulee vaikka parilassa. Hiilistä irtoaa lämpöä moninkertaisesti kaasugrilliin verrattuna jolloin onnistunut paisto ei ole kiinni ritilän materiaalista vaan siitä hiilien kuumuudesta. Ja mielestäni raidat pihvissä on enemmänkin esteettinen ilme kuin takuu onnistuneesta paistosta. Toivottavasti grillaat pihvisi hiiligrillillä ettei mene tuo pullistelu ihan hihittelyksi.

Vähän kun hyökkäävää asennetta hellittää niin keskustelukin on mukavampaa.
 
Tosimies vetää pihvistä pinnat kiinni termiitin liekissä:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Ja videoltahan voi huomata myös se, että pelkkä sytytyspiippu ja weberin keskiritilä toimii aivan mainiosti todella kuuman grillin korvikkeena.
 
Jos niitä raitoja pihviin haluaa niin ne tulee vaikka parilassa. Hiilistä irtoaa lämpöä moninkertaisesti kaasugrilliin verrattuna jolloin onnistunut paisto ei ole kiinni ritilän materiaalista vaan siitä hiilien kuumuudesta. Ja mielestäni raidat pihvissä on enemmänkin esteettinen ilme kuin takuu onnistuneesta paistosta. Toivottavasti grillaat pihvisi hiiligrillillä ettei mene tuo pullistelu ihan hihittelyksi.

Vähän kun hyökkäävää asennetta hellittää niin keskustelukin on mukavampaa.
Kamadolla vetelen ympäri vuoden. Ja kaunis ruoka maistuu paremmalta kuin ruma :)
 
No tässä taas oikein ammattilaisen kommentti. Tollasta paskanjauhantaa kannattaa sitten suodattaa ihan suoraan. Valuraudan lämmönsiirtokyky on ihan eri levelillä
vs rst.
Se sun 9-10mm rosteri painaa silti ainakin puolet vähemmän mitä valurauta.
Voin huomenna punnaa paljonko painaa 49cm rst vs valurauta. Veikkaisin näin että 3,5x painoero. Rst muistaakseni 7mm. Onneks niitä löytyy kaks ni voidaa. Iskee nekin vaa'alle.

No sullahan nyt erikoista valurautaa on. 304 ruostumattoman ominaispaino lienee itse asiassa vähän korkeampi kuin valuraudalla, joten samassa tilavuudessa 304 on painavampaa.

Tuossa >7mm paksuudessa ritilällä alkaa joka tapauksessa olla riittävästi massaa, oli se tehty kummasta matskusta tahansa (edulliset rosteriritilät vain tahtoo olla liian ohuita)

Tämä ei kuitenkaan ole se koko asian ydin, vaan 304 hienous piilee helppoudessa. Ei ruostu, ei tartu, voi raapia/putsata millä vaan teräsharjalla, ja kestää kutakuinkin ikuisesti (sama ei päde noihin emaloituihin valurautaritilöihin, joita mm. Webereissä yleisesti käytetään)

Huippugrilleissä käytetään käytännössä poikkeuksetta ruostumatonta ritilöissä. Sekin kertonee jo jotakin.
 
Ominaispaino aikalailla samoissa, litrassa ~600grammaa enemmän painoa rosterilla. Lämmönjohtokyky valuraudassa lähes tuplat parempi.
 
Tyylejähän on monia, lopputulos tärkein.

Paras lopputulos saavutetaan kuitenkin hemmetin nälkäisenä. Se on ehdottomasti parhain tekniikka, väline ja mauste.
Millään muulla ei saa yhtä hyvää lopputulosta aikaiseksi. Todeksi osoitettu niin monta kertaa :)
Siinä ei tarvita kamadoita eikä sudokuita yms härveleitä,
 
Tyylejähän on monia, lopputulos tärkein.

Paras lopputulos saavutetaan kuitenkin hemmetin nälkäisenä. Se on ehdottomasti parhain tekniikka, väline ja mauste.
Millään muulla ei saa yhtä hyvää lopputulosta aikaiseksi. Todeksi osoitettu niin monta kertaa :)
Tää pätee myös sihen että mikäli haluaa rahoistaan eroon, kannattaa mennä kauppaan kun on kamala nälkä :)
 
Onko millaista mielipidettä halvempien kamadojen omistavien joukossa (mustang, kobe)? Yleisesti laatu, toimivuus/kestävyys?

Oon nyt koittanut tietoa kollata ja kovinkaan paljoa ei vähän kauemmin käyttäneiden osalta meinaa löytää.

Tarkoituksena on slow cook, savustukset, pizza ym. Niin tuo kamadon monipuolisuus ja lämmönpitokyky houkuttaisi.
Kolmas kesä lähtee 21":sella Kobella. Ei pahaa sanottavaa, tai no isompi sais olla. Tohon hommasin Hobby Hallista divide & conquer setin. Saksan Amazonista hiilikorin. Tiivisteiden vaihto jossain vaiheessa edessä. Valmiina on cellon lasikuitutiivisteet odottamassa huopien tilalle.
 
Tyylejähän on monia, lopputulos tärkein.

Paras lopputulos saavutetaan kuitenkin hemmetin nälkäisenä. Se on ehdottomasti parhain tekniikka, väline ja mauste.
Millään muulla ei saa yhtä hyvää lopputulosta aikaiseksi. Todeksi osoitettu niin monta kertaa :)
Siinä ei tarvita kamadoita eikä sudokuita yms härveleitä,
Grillaamiseen auttaa myös pari kaljaa tai lasia viiniä, on rennompi ote ja onnistuneempi lopputulos. Jos liikaa virittää itseään niin lopulta alkaa tulos huononemaan :)
 
No sullahan nyt erikoista valurautaa on. 304 ruostumattoman ominaispaino lienee itse asiassa vähän korkeampi kuin valuraudalla, joten samassa tilavuudessa 304 on painavampaa.

Tuossa >7mm paksuudessa ritilällä alkaa joka tapauksessa olla riittävästi massaa, oli se tehty kummasta matskusta tahansa (edulliset rosteriritilät vain tahtoo olla liian ohuita)

Tämä ei kuitenkaan ole se koko asian ydin, vaan 304 hienous piilee helppoudessa. Ei ruostu, ei tartu, voi raapia/putsata millä vaan teräsharjalla, ja kestää kutakuinkin ikuisesti (sama ei päde noihin emaloituihin valurautaritilöihin, joita mm. Webereissä yleisesti käytetään)

Huippugrilleissä käytetään käytännössä poikkeuksetta ruostumatonta ritilöissä. Sekin kertonee jo jotakin.
Selitys rosterin korkeammalle painolle löytynee sen tiheydestä, sama pätee myös normaaliin mustaan teräkseen. Valurauta on aika huokoista kamaa ja näin ollen keveämpää samalla ainevahvuudella. Rosteri on kieltämättä huonommin lämpöä johtavaa mutta tällä on merkitystä enemmän keittiössä paistinpannuissa kuin grillaamisessa kuten aiemmin sanottu.
 
Grillaamiseen auttaa myös pari kaljaa tai lasia viiniä, on rennompi ote ja onnistuneempi lopputulos. Jos liikaa virittää itseään niin lopulta alkaa tulos huononemaan :)
Niin siis grillaushan lähtee siitä että avataan kalja. Käydään grillillä ja todetaan että jaahas, laitetaan tulille. Juodaan toinen. Sitten käydään katsomassa onko se jo lämmin ja kolmas on mennyt. Välissähän on toki laitettu vaikka ribsit valmiiks ja 6-pack on aika lailla taputeltu kun ribsit pääsee löylyihin.
Tarvii lähtee kauppaan kun toiveena oli hamppareita, ribsit laitoin valmiiks. Kaljat vaan siellä kaupassa.
 
Eikä pelkästään grillaaminen, vaan kaikki hartaudella harrastettu ruuanlaitto vapaapäivänä noudattaa tuon suuntaista metodia.
 
Onko millaista mielipidettä halvempien kamadojen omistavien joukossa (mustang, kobe)? Yleisesti laatu, toimivuus/kestävyys?

Oon nyt koittanut tietoa kollata ja kovinkaan paljoa ei vähän kauemmin käyttäneiden osalta meinaa löytää.

Tarkoituksena on slow cook, savustukset, pizza ym. Niin tuo kamadon monipuolisuus ja lämmönpitokyky houkuttaisi.


Itse just samaa pohtisin pidemmän aikaa tässä, vertailin pitkään hintoja ja ominaisuuksia.

Tilasin tosiaan itse bono-merkkisen bigshopista, lähinnä juuri fb-ryhmien suositteluista, ikuisen keraamisen takuun, laajan vakiovarustelun ja lisäosien saatavuuden takia.

Laskeskelin hintoja nimenomaan kobe/mustang/hobbyhalit/motonetit jne. vrt bonoon ja totesin aikalailla samoihin hintoihin asettuvan. Bge/kamadojoe sitten ampui aivan eri lukemille.

Tuotettahan en oo vielä saanut, tai kokemusta hirveämmin muistakaan kamadoista ole kun räpläily ja ravistelu.
 
Tekeekö tällä mitään:
Roadmaster keraaminen grilli

499€ hinta houkuttelisi, mutta onkohan tuossa edes lämpösuojaa, että epäsuora grillaus onnistuu? Ja saakohan tälläiseen edes mitään lisä- tai varaosia?

Bonot kun on loppu ja hinta aikalailla kovempi.
 
Tekeekö tällä mitään:
Roadmaster keraaminen grilli

499€ hinta houkuttelisi, mutta onkohan tuossa edes lämpösuojaa, että epäsuora grillaus onnistuu? Ja saakohan tälläiseen edes mitään lisä- tai varaosia?

Bonot kun on loppu ja hinta aikalailla kovempi.
Noissa fb kamadoryhmissä useasti todettu. Aivan paska. Varaosia ei ole jne. Bonoja tulossa ilmeisesti toukokuun alussa. Suosittelen ehdottomasti. Vakiona kaikki.
 
Onko millaista mielipidettä halvempien kamadojen omistavien joukossa (mustang, kobe)? Yleisesti laatu, toimivuus/kestävyys?

Oon nyt koittanut tietoa kollata ja kovinkaan paljoa ei vähän kauemmin käyttäneiden osalta meinaa löytää.

Tarkoituksena on slow cook, savustukset, pizza ym. Niin tuo kamadon monipuolisuus ja lämmönpitokyky houkuttaisi.

Itsellä Mustangi 21" ja grillannut nyt vuoden, kaikki onnistunut joulukinkusta lähtien.Pizzat,savustukset etc. Ainoa miinus on koko, olisi voinut olla isompi mutta pärjätty hiinä ja hiinä näinkin. Hobbarista se divide-häkkyrä, pizzakivet ja lapio. Ja Sunset Charkoalista hiilet.
 
Weberin lisäosa käytössä ekaa kertaa. Voin taputtaa itteeni olalle, että olihan hyvä ostos.

20210410_170013.jpg
 
Olisiko suosituksia hyväksihavaituista lämpömittareista ruoan sisälämmön mittaamiseen? Noin 30€ sijoituksella ajattelin selvitä?
 
Olisiko suosituksia hyväksihavaituista lämpömittareista ruoan sisälämmön mittaamiseen? Noin 30€ sijoituksella ajattelin selvitä?
Tän tilasin just:

 
Mikä osa siitä? Lanka vai? Sama se on kaikissa mittareissa, että lanka ei kestä esim. suoraa hiillosta.
Joo se lanka ei kestä. Minulla on tuo mittari ja toimii tosi hyvin, mutta kävin vielä hakemassa Clas Ohlsonilta kamadon kannessa olevan tilalle Weberin mittarin. Odottaa vielä mökille pääsyä ja asennusta.
 
lanka ei kestä myöskään konepesua.

Ei kai noita ole tarkoitus koneeseen laittaa. Miksi ihmeessä pitäisi koneeseen tunkea ?


Eikö ole vaan helpompaa käyttää tälläistä mittaria joka tarvittaessa tökätään lihaan. Ei se grillaus kuitenkaan ihan sekuntipeliä ole , jotta reliaaliaikainen seuranta olisi tarpeen.

 
Mites kun tuossa lukee että ei sovellu käytettäväksi uunissa? Miten tuo elektroniikka edes kestää kuumassa kun puolijohteiden lämmönsieto on jossain 100 asteen tietämillä. Itse tökkäisin lihaan tavallisen analogimittarin, se kestää korkeitakin lämpötiloja.
 
Eihän tuota jätetä uuniin/grilliin, vaan tökätään lihaan kun on tarvis tarkistaa lämpötila, mittaus hoituu muutamassa sekunnissa.
 
No siinä tapauksessa ymmärään. No makuasioita kuitenkin onko analoginen vai digitaalinen. Toisen vikasietoisuus vaan parempi eikä tarvitse pattereita.
 
Analogimittari on hyvä myös, niissä yleensä "ongelmana" nopeus. Niillä mittaaminen vie kauemmin, eli nopea mittaaminen ei onnistu.
Mutta eihän grillatessa mikään kiire ole.......
 
Ei kai noita ole tarkoitus koneeseen laittaa. Miksi ihmeessä pitäisi koneeseen tunkea ?


Eikö ole vaan helpompaa käyttää tälläistä mittaria joka tarvittaessa tökätään lihaan. Ei se grillaus kuitenkaan ihan sekuntipeliä ole , jotta reliaaliaikainen seuranta olisi tarpeen.


Savustuksen ja grillauksen jäljiltä lanka on törkykunnossa. Konepesu nyt vaan on 100% helpompi kuin käsinpesu, varsinkin kun on tuollainen verkotettu lanka.
 
Analogimittari on hyvä myös, niissä yleensä "ongelmana" nopeus. Niillä mittaaminen vie kauemmin, eli nopea mittaaminen ei onnistu.
Mutta eihän grillatessa mikään kiire ole.......
Ne kannattaakin pitää siinä lihassa koko ajan niin on mittaus ajantasalla. Menevät kyllä aika törkyiseen kuntoon grillissä mutta eihän se haittaa jos vaan pystyy asteikolta lukemaan. Tapoja ja välineitä on monia, pitää vain valita itselle se sopivin tässäkin hommassa.
 
Tampereen seudulla jos joku kaipailee mittaria, niin Lielahden Prismassa oli Weberin iGrill 2 59,90e. Useampi jäi hyllyyn.
 
Niin no. Bluetooth tai wifi mittari on siitä hyvä että niissä on monta anturia ja hälyttimet. Valmiit "ohjelmat" eri lihoille ja customit. Hälytykset jos savustuksessa lämmöt jostai syystä nousee/laskee asetettujen arvojen yli/ali.
Kunnon mittarit on hyvä olla.
 
Ajattelin hypätä kevyen hifistelyn puolelle grillailussa keskustelua seurattua -> eli hiiligrilliin!
Tässä alkuun mietintöjä aloittelevalta "harrastelijalta"

Tarkoituksena hommata MTX barbecue kaasugrillin rinnalle(jopa korvaajaksi) Weber Master Touch 57 cm motonetistä.

Mitä lisäosia suosittelette hommaamaan grillille?
Oletteko piippusytyttimen kaverina kokeilleet pikkupullolla olevaa kaasusytytintä? Kelpaako piippusytyttimenä ihan Mustanginkin versio?

Onko Sunset Charcoal-hiiltä niiden mainitsemilla jälleenmyyjillä hyllytavarana? Ilmeisesti hyvää tavaraa hinta/laatusuhteeltaan?

Vklpksi on porsaan ribsit jo hommattu, onko pikasuositusta lämpötilalle ja paistoajalle?
 
Ajattelin hypätä kevyen hifistelyn puolelle grillailussa keskustelua seurattua -> eli hiiligrilliin!
Tässä alkuun mietintöjä aloittelevalta "harrastelijalta"

Tarkoituksena hommata MTX barbecue kaasugrillin rinnalle(jopa korvaajaksi) Weber Master Touch 57 cm motonetistä.

Mitä lisäosia suosittelette hommaamaan grillille?
Oletteko piippusytyttimen kaverina kokeilleet pikkupullolla olevaa kaasusytytintä? Kelpaako piippusytyttimenä ihan Mustanginkin versio?

Onko Sunset Charcoal-hiiltä niiden mainitsemilla jälleenmyyjillä hyllytavarana? Ilmeisesti hyvää tavaraa hinta/laatusuhteeltaan?

Vklpksi on porsaan ribsit jo hommattu, onko pikasuositusta lämpötilalle ja paistoajalle?
Ite olen siirtynyt piippusytyttimestä siihen, että Slow'n Searsin brikettikorissa on hiilet ja vanhojen hiilien sekaan heitän pari kolme pientä sytytyspalaa. Päälle uusia hiiliä ja se on siinä.

Sunsetin hiiliä on tossa eka pussi tulossa testiin. Marienburgiin olen tähän mennessä ollut aika tyytyväinen.

Tuo S'n S kapine maksoi jonkin verran, mutta olen tyytyväinen.
 
Sunsetcharcoal muuten quebracho large alennuksessa vielä ehkä, tuli 1000kpl erä hetki sitten.
 
Niin no. Bluetooth tai wifi mittari on siitä hyvä että niissä on monta anturia ja hälyttimet. Valmiit "ohjelmat" eri lihoille ja customit. Hälytykset jos savustuksessa lämmöt jostai syystä nousee/laskee asetettujen arvojen yli/ali.
Kunnon mittarit on hyvä olla.
Huonona puolena toki että varsinkin pallogrilleissä signaali ei tule kannen läpi vaan kantta joutuu raottamaan että saa lukemat ulos. Että se siitä etäluettavuudesta.
Nimimerkillä Weber Master Touch ja Meater.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
284 236
Viestejä
4 882 518
Jäsenet
78 779
Uusin jäsen
pekkadavid

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom