Grillit & grillaus

Pientä päivitystä, Roastmaster kerkes tulla ennen pyhiä kotiin ja eilen oli iltapäivällä sopivasti aikaa pistää se läjään. En muistanu kellosta kattoa kauan meni, mutta rauhaksiin yksin tehden paketin avaamisesta roskien siivoamiseen kolmisen tuntia vois olla aika lähellä.

Kamat oli pakattu aika tiiviisti laatikkoon ja osa paketeista oli pakattu grillikuvun sisään, niin käytännössä hommiin päästäkseen piti iso osa kamoista purkaa ensin pihalle. Kiinnitystarvikkeet oli pakattu ensiluokkaisen hyvin muoviseen lokerolliseen boksiin josta ne oli helppo ottaa käyttöön. Kokoamisohjeet oli hyvät ei nyt ihan Ikea-tasoa, mutta hyvät. Parista paikkaa esim. puuttui merkintä millä ruuvilla osa pitää laittaa kiinni, mutta näissä kohden se oli aika itsestäänselvää niin asiasta ei tullut ongelmaa. Muuten ohjeet oli hyvät ja selkeät. Lisäksi parissa kohdassa on vähän ikävässä paikassa ruuveja kiinnitetttäväksi, mutta ei mitään mahdotonta.

Kiinassa kasattu kampe niin jotain pientä fibaakin löytyy, toisen oven stoppari oli ihan aavistuksen liian edessä, jolloin ovi pitää läimästä aika voimalla kiinni että ottaa magneettiin kontaktin ja pysyy kiinni. Muuten kaikkien osien mitoitukset oli just eikä melkein kohdallaan ja grilli oli verrattain helppo kasata. Grillikupu polttimineen tuli valmiiksi kasattuna pakettina, ja se pitää nostaa laatikosta suoraan jalustan päälle, tässä kohtaa olis hyvä olla kaveri, mutta sai sen yksinkin nostettua.

Kokoonlaitettuna ihan tanakan oloinen laite, ei nyt mikään Weberi kuitenkaan, mutta ihan eri tavalla tanakka laite kuin tuo vanha 3-polttiminen powerin senz mikä mulla oli.

Pitäs varmaan käydä ostamassa tuubi silavaa jotta sais käsiteltyä ritilät ja parilan ennen käyttöä.

Satuillaan nyt vielä vähän lisää, jos jollekin on näistä vielä jokus jotain iloa.

Useampaan otteeseen nyt kerennyt Roastmasteria käyttämään ja kyllä tuo ihan pääasiallisesti toimivalta kamppeelta vaikuttaa. Nyt kun alkaa olla sinut sen käytöksen kanssa niin ruuat on onnistuneet ihan hyvin. Pääasiassa tulee grillailtua possunpihviä, kanafilettä, grilli- ja ryynimakkaroita, maissia ja homejuustoherkkusieniä, jotka tällä onnistuu hienosti. Myös pizzakivellä tehty Rosson valmispizza tuli todella herkulliseksi, kunhan vaan lämmitti kiven kunnolla ennen kuin löi pizzan sisään.

Neljästä polttimesta saa tehoa ulos todella reippaasti, useimmiten pidän ainakin osaa polttimista lähes tai aivan minimilämmöillä ettei kamat ala palamaan grillissä. Eri puolilla grillausalaa aika isot erot lämpötilpötiloissa; keskellä grilliä sekä takana polttimien välissä todella kuuma ja etureunoilla viileää niin samaan aikaan voi paistella herkempiäkin tavaroita. Välimallin lämpöä löytyy sitten polttimien päältä.

Tässä kohtaa muuten yksi moite säätimiin liittyen, niiden säätöalue on noin 45 astetta, eli eivät ole kovin tarkkasäätöisiä. Lisäksi sivupolttimen säätimen paikka kahden vasemman reunan polttimien säätimien välissä on käyttäjän kannalta todella epälooginen, vaikka ymmärrän että se on kaasusyöttöjen takia niin tehty. Nuppi pitäisi olla vähintään selkeästi merkattu, nyt ne ovat täysin identtisiä ja olenkin pari kertaa vahingossa kääntänyt kaasut päälle sivupolttimeen kun olen sytytellyt grilliä.

Mukana tullut lämpöhylly oli omaan makuun aika paska, se oli iso teräslevy johon on tehty isompia aukkoja noin aukkoja/kiinteää 1:3 suhteella. Pienen mittailun jälkeen uskalsin tilata tähän Luciferin Jadeite 4 malliin tarkoitetun ritilämallisen lämpöhyllyn ja se se sopikin täydellisesti kiinnikkeisiin. Samalla tilasin myös samaan kamppeeseen tarkoitetun valurautaritilän joka oli täysin sama kun grillin mukana tulleet ritilät, niin nyt voi käyttää täyttä alaa myös ritilänä ja tarvittaessa laittaa parilan paikalleen. Veikkaanpa siis tämän ja ilmeisen yhdennäköisyyden takia, että tämä on loppupeleissä aikalailla sama kampe kuin em. Lucifer.

Yhteenvetona; ihan ok grilli etenkin alennushinnalla jos tarvitsee isoa ja edullista grilliä. Toki kestävyys selviää vasta vuosien kuluttua, mutta laatu vaikuttaa olevan ihan asiallisella tasolla. Sitten kun tästä aika jättää niin varmaan ostan sen Weberin kuitenkin, vähän jäi kaivelemaan kun on se appiukon Genesis oli kuitenkin ihan eri sarjan pelaaja kuin tämä.
 
Satuillaan nyt vielä vähän lisää, jos jollekin on näistä vielä jokus jotain iloa.

Useampaan otteeseen nyt kerennyt Roastmasteria käyttämään ja kyllä tuo ihan pääasiallisesti toimivalta kamppeelta vaikuttaa. Nyt kun alkaa olla sinut sen käytöksen kanssa niin ruuat on onnistuneet ihan hyvin. Pääasiassa tulee grillailtua possunpihviä, kanafilettä, grilli- ja ryynimakkaroita, maissia ja homejuustoherkkusieniä, jotka tällä onnistuu hienosti. Myös pizzakivellä tehty Rosson valmispizza tuli todella herkulliseksi, kunhan vaan lämmitti kiven kunnolla ennen kuin löi pizzan sisään.

Neljästä polttimesta saa tehoa ulos todella reippaasti, useimmiten pidän ainakin osaa polttimista lähes tai aivan minimilämmöillä ettei kamat ala palamaan grillissä. Eri puolilla grillausalaa aika isot erot lämpötilpötiloissa; keskellä grilliä sekä takana polttimien välissä todella kuuma ja etureunoilla viileää niin samaan aikaan voi paistella herkempiäkin tavaroita. Välimallin lämpöä löytyy sitten polttimien päältä.

Tässä kohtaa muuten yksi moite säätimiin liittyen, niiden säätöalue on noin 45 astetta, eli eivät ole kovin tarkkasäätöisiä. Lisäksi sivupolttimen säätimen paikka kahden vasemman reunan polttimien säätimien välissä on käyttäjän kannalta todella epälooginen, vaikka ymmärrän että se on kaasusyöttöjen takia niin tehty. Nuppi pitäisi olla vähintään selkeästi merkattu, nyt ne ovat täysin identtisiä ja olenkin pari kertaa vahingossa kääntänyt kaasut päälle sivupolttimeen kun olen sytytellyt grilliä.

Mukana tullut lämpöhylly oli omaan makuun aika paska, se oli iso teräslevy johon on tehty isompia aukkoja noin aukkoja/kiinteää 1:3 suhteella. Pienen mittailun jälkeen uskalsin tilata tähän Luciferin Jadeite 4 malliin tarkoitetun ritilämallisen lämpöhyllyn ja se se sopikin täydellisesti kiinnikkeisiin. Samalla tilasin myös samaan kamppeeseen tarkoitetun valurautaritilän joka oli täysin sama kun grillin mukana tulleet ritilät, niin nyt voi käyttää täyttä alaa myös ritilänä ja tarvittaessa laittaa parilan paikalleen. Veikkaanpa siis tämän ja ilmeisen yhdennäköisyyden takia, että tämä on loppupeleissä aikalailla sama kampe kuin em. Lucifer.

Yhteenvetona; ihan ok grilli etenkin alennushinnalla jos tarvitsee isoa ja edullista grilliä. Toki kestävyys selviää vasta vuosien kuluttua, mutta laatu vaikuttaa olevan ihan asiallisella tasolla. Sitten kun tästä aika jättää niin varmaan ostan sen Weberin kuitenkin, vähän jäi kaivelemaan kun on se appiukon Genesis oli kuitenkin ihan eri sarjan pelaaja kuin tämä.
En usko, että kestävyyskään tulee olemaan suuri ongelma, mutta sitten kun haluat talveksi puhdistella grilliä, on noiden halppisten puhdistus aika tuskaa. Toinen, missä Weber toimii paremmin, on tuuliset olosuhteet. Weberin ilma-aukot on suunniteltu siten, ettei tuuli häiritse liekkiä paljon.
 
Tästä mahtava lisuke
Uudet perunat folionyytissä!

Pese perunat hyvin.
Leikkaa reilu pala foliota ja noin ¼ arkkia leivinpaperia.
Folio> paperi> perunat, mausta reilulla suolalla, tinjamin varsilla ja nokareella voita.
Kasaa nyytti tiiviiksi (älä riko foliota) ja grilli keski-kova/kova lämpö noin 20min tai kun perunat alkaa sormella tökkiessä tuntua pehmeiltä.
Mä pistän yleensä tollaseen nyyttiin perunan kaveriksi sipulia ja juustoa.
 
Mä olen yleensä laittanut köntin voita folioon, raa-at perunanpilkkeet perään, pilkottua makkaraa ja valkosipulituorejuustoa iso köntti. Välillä jotain mausteita, tai maustesoosia lisäksi.

Ei tartte mitään papereita väliin, ei pala kiinni kun on tarpeeksi voita. Peruna imee rasvaa reilusti, joten ei kannata säästellä.

Toinen huippu on jauhelihaköntti kaljatölkin ympärille, pekonit päälle, tölkki pois, että jää semmonen jauhelihakuppi. Se täyteen juustoa jalopenoa ym.

Beer can Bacon Burger nimellä löytyy videoita.
 
Täällä olisi yksi aloitteleva savustaja, olisi muutamia kysymyksiä o_O käytössäni on siis offset savustin. Onko ihan perus halvat motonetin briketit ok tuollaiseen offsettiin? Ja olenko käsittänyt oikein että savustuspuut eivät saisi syttyä palamaan vaan kyteä pikkuhiljaa tuottaen savua, eli puut vähän syrjään briketeistä?
Ja viimeisenä mitenkä tuo hiilien/brikettien lisääminen, jos heitän piippusytkällisen pönttöön kun aloitan ja ne alkaa palamaan loppuun niin heitänkö suoraan säkistä lisää savustimeen vai käytönkö nekin taas piippusytkän kautta?
 
Piippusytytin on aika turha vehje. Hiilet ja briketit saa syttymään aivan hyvin sytytyspaloilla grillissä. Hiukan piippusytytin ehkä nopeuttaa alkuvaiheessa, mutta harvoin grillatessa kauhea kiire on.

Savustaessa ainakin weberin briketit ovat riittäneet aivan hyvin kymmenisen tuntia, jonka jälkeen olen lisäillyt tuntuman mukaan joitain brikettejä noin tunnin välein. Tosin offset-savustinta en ole käyttänyt. Savustuspalat olen heitellyt sinne tänne brikettien päälle.
 
Kaks vuotta käyttäny halvinta puuilon kuumailmapuhallinta, syttyy siististi ja nopeasti. Väittäisin että on nopeampi tapa kuin piippu jos on kiire laittaa makkaraa tms pientä grilliin.
 
Piippusytytin on aika turha vehje. Hiilet ja briketit saa syttymään aivan hyvin sytytyspaloilla grillissä. Hiukan piippusytytin ehkä nopeuttaa alkuvaiheessa, mutta harvoin grillatessa kauhea kiire on.

Savustaessa ainakin weberin briketit ovat riittäneet aivan hyvin kymmenisen tuntia, jonka jälkeen olen lisäillyt tuntuman mukaan joitain brikettejä noin tunnin välein. Tosin offset-savustinta en ole käyttänyt. Savustuspalat olen heitellyt sinne tänne brikettien päälle.
Kyllä piippusytytin on ehdoton. Saa tasaisesti ja nopeasti briketit valmiiks. Mutta erityisesti tuo loistaa kun haluaa nopeasti grillata jotain eikä jaksa odotella niin piippusytytin ja sinne hiiliä niin ei mene kuin pari minuttia niin hiillos on valmis.
 
Piippusytytin on aika turha vehje. Hiilet ja briketit saa syttymään aivan hyvin sytytyspaloilla grillissä. Hiukan piippusytytin ehkä nopeuttaa alkuvaiheessa, mutta harvoin grillatessa kauhea kiire on.

Savustaessa ainakin weberin briketit ovat riittäneet aivan hyvin kymmenisen tuntia, jonka jälkeen olen lisäillyt tuntuman mukaan joitain brikettejä noin tunnin välein. Tosin offset-savustinta en ole käyttänyt. Savustuspalat olen heitellyt sinne tänne brikettien päälle.
Ihan samaa mieltä.

Kyllä sen grillin saa vartissa käyttövalmiiksi niinkin että asettelee pari sytytyspalaa hiilien/brikettien joukkoon.

Jos pakko on kikkailla ja kauhea kiire on niin pieni paristokäyttöinen tuuletin ja sillä joko kamadon alaluukusta ilmaa tai muissa grilleissä suoraan hiilille niin hehkuu vähän helvetin kovaa parissa minuutissa.
 
Tulipa ostettua mökille uusi kaasugrilli niin mitäs mieltä jengi noista grillausmatoista? Vaikuttaisi säästävän grilliä ainakin kun ei rasva tartu ritilöihin jne esim tämä
 
Tulipa ostettua mökille uusi kaasugrilli niin mitäs mieltä jengi noista grillausmatoista? Vaikuttaisi säästävän grilliä ainakin kun ei rasva tartu ritilöihin jne esim tämä

Eikös tuo ole vähän tarkoitettu siihen että voi lämmittää grillaamisen ohella jotakin pikkuroskaa joka muuten tippuisi ritilöiden läpi? Vähän niinkuin teflonpannukansan korvike alumiinifoliolle tai vuoalle.
 
Tuli tilattua verkkiksesta Weberin Smokey Joe Premium matkagrilliksi. Erittäin hyvä tarjoushinta tällä hetkellä euroopanlaajuisestikin.
 
Tulipa ostettua mökille uusi kaasugrilli niin mitäs mieltä jengi noista grillausmatoista? Vaikuttaisi säästävän grilliä ainakin kun ei rasva tartu ritilöihin jne esim tämä
Mulla on noita käytössä, mutta vain savustukseen noin 100-150C:ssa. Näiden maksimilämpötila on siinä 200C nurkilla. Noiden päälle on hyvä latoa savustuksessa herkästi tarttuvat ja herkästi hajoavat tuotteet kuten pienet kalafileet. En käyttäisi suoraan grillaukseen, vaikka ei nyt heti sulaisikaan. Maksimilämmöissä ja sen yläpuolella on vähän riskialtista se, että mitä noista irtoaa ruokaan.

Tähän hommaan olisin ehdottanut grillikoria, joka sopii hyvin myös perunoiden ja juuresten kypsentämiseen. Mun mielestä ei ole mitään ideaa grillata foliossa, silloin siitä jää pois se tulen ja savun aromi.


Edit: katsoin kuvan huonosti ja en tajunnut, että ovat umpinaisia mattoja. Eihän noissa ole mitään järkeä, grillaus muovimaton päällä. Näitä verkkomattoja tarkoitin tuossa yllä, sopii matalan lämmön kypsennykseen ja parempia kuin nuo umpimatot.

 
Viimeksi muokattu:
Eikö tuo periaatteessa vie idean koko grillaamisesta, melkein sama kuin tekisi uunissa tai pannulla ruokaa?
Eikös tuo ole vähän tarkoitettu siihen että voi lämmittää grillaamisen ohella jotakin pikkuroskaa joka muuten tippuisi ritilöiden läpi? Vähän niinkuin teflonpannukansan korvike alumiinifoliolle tai vuoalle.

Olette kumpikin varmasti oikeassa. Appiukko näitä käytti vanhan,~13v ikään ehtineen kaasugrillin kanssa ja otti uudenkin kanssa ”koska helpompi puhistaa” oikea syy varmasti oli vain tottuminen koska wanha grilli oli niin umpiruosteessa että ilman mattoja olisi joutunut ostamaan uuden jo monia vuosia sitten kun ketään ei ruosteisia makkaroita olisi syönyt…

Heitän matot mäkeen siis :)
 
Mustang kamadojen takuu on näköjään muuttunut 10v mittaiseksi. Vielä alkukeväällä tuotesivulla luki 2v kun tilasin omani, myös jälleenmyyjien sivuilla on edelleen 2v. Onko kukaan huomannut että tuosta takuu uudistuksesta olisi kerrottu jossain?
 
Kun luin jonkun kirjoittavan grillausmatoista ajattelin niiden olevan näitä terassin suojaksi laitettavia :D Ei kyllä itsellä tulisi ensimmäisenä mieleen grilliin laittaa, jotkut käyttävät näitä foliovuokia yms.
Itse ostin weberiin rst ritilän kun alkuperäiset kromatut rupesivat olemaan tiensä päässä
 
Mustang kamadojen takuu on näköjään muuttunut 10v mittaiseksi. Vielä alkukeväällä tuotesivulla luki 2v kun tilasin omani, myös jälleenmyyjien sivuilla on edelleen 2v. Onko kukaan huomannut että tuosta takuu uudistuksesta olisi kerrottu jossain?
Mitenköhän toi nyt sit toimii kun oon puoli vuotta takaperin ostanut mustangin kamadon…
Eli onko 2v vai 10v takuu…
 
Mitenköhän toi nyt sit toimii kun oon puoli vuotta takaperin ostanut mustangin kamadon…
Eli onko 2v vai 10v takuu…
Tätä samaa mietin, omani oon ostanut joskus 3-4kk sitten. Laitoin kysymystä Mustangin asiakaspalvelun suuntaan, että onko näin tuoreella ostoksella myös 10v takuu vai kuinka tuo käytännössä toimii. Laitan tänne kun saan vastauksen.
 
Olette kumpikin varmasti oikeassa. Appiukko näitä käytti vanhan,~13v ikään ehtineen kaasugrillin kanssa ja otti uudenkin kanssa ”koska helpompi puhistaa” oikea syy varmasti oli vain tottuminen koska wanha grilli oli niin umpiruosteessa että ilman mattoja olisi joutunut ostamaan uuden jo monia vuosia sitten kun ketään ei ruosteisia makkaroita olisi syönyt…

Heitän matot mäkeen siis :)
Jos tarvitsee kokkailla jotain pieniä kalafileitä tms. jotka paistaa esim. voissa niin parila ihan ok noihin hommiin. Mutta myönnän itsekin syyllistyväni monesti johonkin alumiiniseen grillausalustaan joilla ei saa tehtyä oikein muuta kuin kypsennettyä ruoan kypsäksi.
 
Mustang kamadojen takuu on näköjään muuttunut 10v mittaiseksi. Vielä alkukeväällä tuotesivulla luki 2v kun tilasin omani, myös jälleenmyyjien sivuilla on edelleen 2v. Onko kukaan huomannut että tuosta takuu uudistuksesta olisi kerrottu jossain?
Mitenköhän toi nyt sit toimii kun oon puoli vuotta takaperin ostanut mustangin kamadon…
Eli onko 2v vai 10v takuu…
Tätä samaa mietin, omani oon ostanut joskus 3-4kk sitten. Laitoin kysymystä Mustangin asiakaspalvelun suuntaan, että onko näin tuoreella ostoksella myös 10v takuu vai kuinka tuo käytännössä toimii. Laitan tänne kun saan vastauksen.
Asiakaspalvelu vastasi, että koskee kaikkia tämän vuoden puolella ostettuja kamadoja. Tämä Grillitukun tarjouskamado muuttui kertaheitolla paremmaksi hankinnaksi :)
 
Sitten tulee hyvä, kun löytää sen oman soosin noihin. Mielestäni bbq kasrikkeen laitto piisaa n.15-30 min ennen, kuin ottaa safkaa pois.

Hyvä, omaan makuun ja mieltymykseen optimoitu, soosi kulloisellekin lihalle ja lisukkeille niin tulee todellskin hyvä.

Tämän palstan soosikeskustelu jaksaa muutenkin vuosi toisensa jälkeen huvittamaan. Aivan kun lukisi roiskeläppäpitsoista tiukkoja analyysejä ja vertailuja ihmisiltä, jotka luulevat että tuolta se oikean pitsan kuuluu maistua.

Aloittelijoiden kannattaisi heti kun grillaamisen perusteet on hallussa siirtyä kokeilemaan muutakin kun halpoja eineskastikkeita. Tai vaikka kokeilla lisätä einessoosiin yrttejä ja sellaisia tuoreita ainesosia joita säilykkeeseen ei vain pystytä laittamaan. Esimerkiksi valkosipuli.
 
Hyvä, omaan makuun ja mieltymykseen optimoitu, soosi kulloisellekin lihalle ja lisukkeille niin tulee todellskin hyvä.

Tämän palstan soosikeskustelu jaksaa muutenkin vuosi toisensa jälkeen huvittamaan. Aivan kun lukisi roiskeläppäpitsoista tiukkoja analyysejä ja vertailuja ihmisiltä, jotka luulevat että tuolta se oikean pitsan kuuluu maistua.

Aloittelijoiden kannattaisi heti kun grillaamisen perusteet on hallussa siirtyä kokeilemaan muutakin kun halpoja eineskastikkeita. Tai vaikka kokeilla lisätä einessoosiin yrttejä ja sellaisia tuoreita ainesosia joita säilykkeeseen ei vain pystytä laittamaan. Esimerkiksi valkosipuli.
Poppamiehen kastikkeet ovat ihan hyviä, mutta taitaa ihan kaikissa olla se 1/3 sokeria ja esim. naudanliha kaipaa sokeria kuin lehmät susilaumaa. Rasvaiselle possulle toimii myös yksinkertainen hapan ja tulinen kastike (East Carolina Vinegar BBQ Sauce, jossa pääraaka-aineina vain etikka, chili ja mustapippuri). Parasta on kun tekee kastikkeet alusta lähtien itse, tässä muutamia perinteisiä amerikkalaisia reseptejä.

Valkosipulin laittaminen valmiskastikkeisiin on kyllä aika varomaton neuvo. Kannattaa vähintään pestä sipulit hyvin, käyttää kastike nopeasti, säilyttää kylmässä ja mielellään varmistaa vielä hapot ja suola, jotta välttää botulismin. Omatekoinen valkosipuliöljy on yksi varmimpia keinoja saada botulismi, vaikka se onneksi onkin äärimmäisen harvinaista.

 
Viimeksi muokattu:
Asiakaspalvelu vastasi, että koskee kaikkia tämän vuoden puolella ostettuja kamadoja. Tämä Grillitukun tarjouskamado muuttui kertaheitolla paremmaksi hankinnaksi :)
Aivan vitun loistava juttu :love:
Mitähän kaikkea tuo 10v takuu nyt sit kattaa?

On kyllä muutenkin ollut ihan älyttömän hyvä ostos, mahtava vehje.

Itse en oo vielä kyllä niihin sivutasoihin koskenut (käsitellyt), saa nähdä meneekö homeeseen, tai itseasiassa oon vaan toista käyttänyt ku tykkään et on näkyvillä koukut tarvikkeille toisella puolella.

Vieläkin odottelen grillitukusta sitä grillausjärjestelmää, sekä halsteria kun ne lähetti vahingossa sillon pizzalapion sen sijasta…
Vastahan tässä on 4kk mennyt o_O

Noiden lisäksi on vielä hankintalistalla hiilikori ja joku parila tarttis löytää.
 
Aivan vitun loistava juttu :love:
Mitähän kaikkea tuo 10v takuu nyt sit kattaa?

On kyllä muutenkin ollut ihan älyttömän hyvä ostos, mahtava vehje.

Itse en oo vielä kyllä niihin sivutasoihin koskenut (käsitellyt), saa nähdä meneekö homeeseen, tai itseasiassa oon vaan toista käyttänyt ku tykkään et on näkyvillä koukut tarvikkeille toisella puolella.

Vieläkin odottelen grillitukusta sitä grillausjärjestelmää, sekä halsteria kun ne lähetti vahingossa sillon pizzalapion sen sijasta…
Vastahan tässä on 4kk mennyt o_O

Noiden lisäksi on vielä hankintalistalla hiilikori ja joku parila tarttis löytää.
Tälläinen listaus löytyy nykyään Mustang-grill sivustolta:
Mustang kamado-grillit 10 vuoden takuuohjelma
Grillin keraaminen kansi ja pohjaosa 10 vuoden rajoitettu takuu*. Ei koske lasitteen hiushalkeamia. Ei koske käytöstä aiheutuvaa kulumista tai värimuunnoksia.

Keraaminen tulipesä ja tulirengas 10 vuoden rajoitettu takuu*. Ei koske käytöstä aiheutuvaa kulumista tai värimuunnoksia.

Grillausritilä, korokeritilä, grillausjärjestelmän teräsosat 10 vuotta, läpiruostumistakuu. Ei koske käytöstä aiheutuvaa kulumista, pintaruostetta tai värimuunnoksia.

Grillin vaunu, metallivanteet, sarana 5 vuotta, läpiruostumistakuu. 2 vuoden takuu pulverimaalaukselle. Ei koske värin haalistumista tai pintaruostetta. Ei koske käytöstä aiheutuvaa kulumista.

Sivutasot 5 vuotta, halkeamattomuustakuu. 2 vuoden takuu pulverimaalaukselle. Ei koske värin haalistumista. Ei koske käytöstä aiheutuvaa kulumista. Ei koske homehtumista.

Lasikuitutiiviste, lämpömittari, hiiliritilä, deflektori, moottorivartaan teräsrengas 2 vuotta. Ei koske värin haalistumista.

*10 vuoden rajoitettu takuu: Takuu ei ole voimassa, jos grilli on altistunut voimakkaalle sateelle, grillin sisälle on päässyt vettä tai muita nesteitä. Takuu ei ole voimassa, jos grilli on sytytetty käyttäen sytytysnesteitä tai muita palavia nesteitä. Takuu ei ole voimassa, jos grillin polttoaineena on käytetty puuta tai muita palavia materiaaleja. Takuu ei ole voimassa, jos grilli on sammutettu vedellä. Takuu ei ole voimassa, jos grilli on säilytetty käyttöohjeiden vastaisesti.

Jos tuotteessa tai tuotteen osissa ilmenee vika takuuaikana, ole yhteydessä suoraan grillin ostopaikkaan. Viallisen tai puuttuvan osan tilalle lähetään uusi osa, mutta ei vastata viallisen tai puuttuvan osan vaihdosta grilliin. Itse koottavissa grilleissä asiakas vastaa aina itse osan vaihtamisesta grilliin ohjeiden mukaisesti.

Ennen takuuvaatimusten esittämistä lue käyttöohje huolella läpi ja tarkista, että takuuvaatimus ei johdu käyttöohjeiden vastaisesta käytöstä tai huollon laiminlyönnistä.

Takuu ei ole voimassa, mikäli tuotetta käytetään kaupallisessa käytössä.
 
Tälläinen listaus löytyy nykyään Mustang-grill sivustolta:
Johan oli lista. Mitähän toi noin niinkuin yleisesti sitten kattaa..
 
Tälläinen listaus löytyy nykyään Mustang-grill sivustolta:
Hmm…
Tossa lukee että ei koske sivutason homehtumista, että siihen ei olisi MITÄÄN takuuta muka?
Eikös täälläkin useampi sanonut että on saanut takuusta uudet kun vetänyt homeeseen?
 
Hmm…
Tossa lukee että ei koske sivutason homehtumista, että siihen ei olisi MITÄÄN takuuta muka?
Eikös täälläkin useampi sanonut että on saanut takuusta uudet kun vetänyt homeeseen?
Samaan kiinnitin huomiota. Onko kenties vanha 2v takuu ollut kaiken kattava ja uusi laajennettu takuu sitten rajatummin ehdoin tietyltä osin.
 
Samaan kiinnitin huomiota. Onko kenties vanha 2v takuu ollut kaiken kattava ja uusi laajennettu takuu sitten rajatummin ehdoin tietyltä osin.
Mutta samalla voisi vedota siihen että se ostettiin ton 2v takuun alla :D

Mutta... Kun eikö noita tasoja muka ole käsitelty?
Niissähän selkeästi on tuollainen tumma tuo pinta ja kyllähän se joko jotain öljyä tai maalia on pakko olla? Niin eikö se silloin ole käsitelty?
Mä pelkään että jos mä sen lähden hiomaan ja öljyämään niin sillonhan se takuu ainakin siitä sivutasosta katoaa...
 
Poppamiehen kastikkeet ovat ihan hyviä, mutta taitaa ihan kaikissa olla se 1/3 sokeria ja esim. naudanliha kaipaa sokeria kuin lehmät susilaumaa. Rasvaiselle possulle toimii myös yksinkertainen hapan ja tulinen kastike (East Carolina Vinegar BBQ Sauce, jossa pääraaka-aineina vain etikka, chili ja mustapippuri). Parasta on kun tekee kastikkeet alusta lähtien itse, tässä muutamia perinteisiä amerikkalaisia reseptejä.

Valkosipulin laittaminen valmiskastikkeisiin on kyllä aika varomaton neuvo. Kannattaa vähintään pestä sipulit hyvin, käyttää kastike nopeasti, säilyttää kylmässä ja mielellään varmistaa vielä hapot ja suola, jotta välttää botulismin. Omatekoinen valkosipuliöljy on yksi varmimpia keinoja saada botulismi, vaikka se onneksi onkin äärimmäisen harvinaista.


Ei se botuliini nyt sinne tyhjästä synny jos grillatessa einesruokaan yhdistää tuoreita mausteita tai yrttejä :lol:. Siis nimenomaan grillatessa tai kun soosia jäkäristä kippoon turauttaa.

Idea tuoreissa yrteissä on nimenomaan käyttää ne tuoreena. Mainitsemasi eineskastikkeet joudutaan keittämään painekattilassa yli 121 asteessa, ja lisäksi niihin täytyy lisätä enemmän kuin tarpeeksi sokeria jotta tuote säilyisi myös avattuna. Siksi niissä ei yksinkertaisesti vain voi olla kypsentämättömiä yrttejä. Ja tuosta juurisyystä ne maistuivat yhtä laadukkaalta kuin muukin einesruoka.
 
Ei se botuliini nyt sinne tyhjästä synny...

No ei synny tyhjästä, Clostridium botulinumia on maaperässä ja vesistöissä. Jos haluat saadat sen optimiolosuhteisiin (hapeton, vähäsuolainen, neutraali pH, lämmin) niin saat sen kasviksista, esimerkiksi valkosipulista.

Idea tuoreissa yrteissä on nimenomaan käyttää ne tuoreena.

Ihan hyvä idea, mutta neuvosta puuttuu aikamääre kuinka kauan hapettomassa tilassa valkosipulissa oleva Clostridium botulinum on turvallinen eli kuinka monta tuntia valkosipuli on tuore.

...lisäksi niihin täytyy lisätä enemmän kuin tarpeeksi sokeria jotta tuote säilyisi myös avattuna.

Clostridium botulinum ei paljon välitä sokerista vaan sen toiminnan inhibitoi happamuus tai suolaisuus.

Edelleen yleispätevä neuvosi lisätä valkosipulia on vaarallinen.
 
Viimeksi muokattu:
No ei synny tyhjästä, Clostridium botulinumia on maaperässä ja vesistöissä. Jos haluat saadat sen optimiolosuhteisiin (hapeton, vähäsuolainen, neutraali pH, lämmin) niin saat sen kasviksista, esimerkiksi valkosipulista.



Ihan hyvä idea, mutta neuvosta puuttuu aikamääre kuinka kauan hapettomassa tilassa valkosipulissa oleva Clostridium botulinum on turvallinen eli kuinka monta tuntia valkosipuli on tuore.



Clostridium botulinum ei paljon välitä sokerista vaan sen toiminnan inhibitoi happamuus tai suolaisuus.

Edelleen yleispätevä neuvosi lisätä valkosipulia on vaarallinen.

Sun kannattaa opiskella hieman keittiöhygienia perusteita vaikkapa marttojen ym. sivuilta. Evirakin julkaisee kuluttajan oppaita kunhan perusteet on hallussa. Nyt on tainnut jäädä kotitaloustunnitkin väliin kun tuollaisia harhauskomuksia viljelet. Jätätkö sinä siis sipulit täysin käyttämättä koko keittiössä koska painkoit botuliinia?

Botuliini ei synny valkosipulin pilkkomisesta, riski botunilismiin on puhdas nolla tuoreita mausteita tai sipulia käytettäessä. C. Botulinumia on yleisti esimerkiksi juureksissa eikä se muodosta niissä riskiä. Ylipäätään uskomuksesi, että nesteeseen grillatessa yhdistetty valkosipuli olisi riski on harvinaisen idioottimainen.

Botuliini tarvitsee syntyäkseen äärettömän hapettomat olot ja viikkojen inkubointiajat. Ykkönen Suomessa on kylmäsavulohi ja kakkonen itse tehdyt kalasäilykkeet (lääkiksen mikrobilsan kurssilla kerrottu muutama vuosi sitten). Chiliöljyissä oli myös huomattu tapaus useampi vuosi sitten. Muuta ei mainittu vaikka proffa tiesi jokaisen noista harvinaisista tapauksissta. Botuliinin inkuboitumisaika on muutenkin pitkä, joten ilman täydellistä umpiota ja pitkää säilytystä ei botuliinia tuotteeseen synny.


Eli edelleenkin, yrttien lisääminen vesi tai öljypohjaisiin grillikastikkeisiin ei ole riski. Botuliinin riski on olematon, itse asiassa kaupan sooseissa itsessään moninkertainen. Itse tehdyt grillikastikkeet eivät muutenkaan kestä säilytystä ja tehdään yleensä kertakäyttöä varten.
 
Viimeksi muokattu:
Ihan hyvä idea, mutta neuvosta puuttuu aikamääre... ...eli kuinka monta tuntia valkosipuli on tuore.

Tuoreessa valkosipulissa aromit karkaavat monen mielestä jo muutamassa kymmenessä minuutissa. Sipuleita ja valkosipuleita ei kannata yrittää pilkkoa turhaan etukäteen esimerkiksi jääkaappiin. Ylijäänyt silppu kannattaa heittää maun takia surutta roskiin. Ei luulisi olevan suuri kustannuskysmys kun kotimaista luomuvalkkariakin saa ison sipulin parilla eurolla. Teoriassa pilkottu valkosipuli säilyy jääkaapissa homehtumatta varmaan jopa viikon.

Sama yrteissä, kuivuvat säilytyksessä joten ihan turha miettiä säilyykö vai ei.
 
Botuliini tarvitsee syntyäkseen äärettömän hapettomat olot ja viikkojen inkubointiajat.

Öljy tai grillauskastike on täydellinen anaerobinen ymäristö. Jos soosia tuunatessa kaikki ei mene samalla grillauskerralla ja säilytät sitä lämpimässä edes muutaman päivän niin riski on olemassa eikä siihen tarvita viikkojen inkubointiaikoja.

1658564490841.png



Lisäys: Tässä esimerkiksi Michiganin yliopiston artikkeli ja ohjetta riskinhallintaan, vaikka MSU ei varsinainen ruokaviranomainen olekaan. Eli mahdollisesti yli jäävä tuunattu soosi heti jääkaappiin ja siellä vain muutaman päivän säilytys. On kyllä hämmentävän lyhyt riskitön aika huoneenlämmössä ja riski olisi olemassa jo yhdessä lämpimän päivän pitkässä grillaussessiossa tuollaisella tuunatulla soosilla.

To reduce this risk of botulism, the garlic in oil mixture should be refrigerated and used within two to three days. Garlic-in-oil should always be discarded after two hours at room temperature, even if salt and acids are present. Commercially prepared oils have added acids and other chemicals to eliminate the risk of botulism, but still must be handled carefully and correctly.

 
Viimeksi muokattu:
Miksi kukaan haluaisi säilyttää tuoreita, pilaantuvia elintarvikkeita huoneenlämmössä useita päiviä? Nehän menee jo yön aikana unpihomeeseen.


Nyt tulee sulta valtsu kyllä niin harhaista settiä, että eikö oikeasti olisi parempi vaan kattella niitä marttojen vinkkejä keittiöön ja siivoukseen, ja lopettaa tuo inttäminen ollessasi taas kerran väärässä?
 
Miksi kukaan haluaisi säilyttää tuoreita, pilaantuvia elintarvikkeita huoneenlämmössä useita päiviä? Nehän menee jo yön aikana unpihomeeseen.


Nyt tulee sulta valtsu kyllä niin harhaista settiä, että eikö oikeasti olisi parempi vaan kattella niitä marttojen vinkkejä keittiöön ja siivoukseen, ja lopettaa tuo inttäminen ollessasi taas kerran väärässä?
Eipä mennä henkilökohtaisuuksiin...ja miten niin taas väärässä? Muistaakseni en ole keskustellut kanssasi aiemmin.

Ja sitten itse asiaan, kuten huomasit tuosta linkkaamastani lämpötilakuvaajasta ja artikkelin lainauksesta, riski huoneenlämpöisessä valkosipuliöljyssä on jo tuntiluokassa. Yleensä öljyjä ja grillauskastikkeita ei säilytetä jääkaapissa ja moni ajattelee valkosipulin antibakteerisena, mutta kun sen heittää grillauskastikkeeseen anaerobiseen tilaan ja jatkaa säilytystä kuten aiemminkin niin riski on olemassa.
 
Eipä mennä henkilökohtaisuuksiin...ja miten niin taas väärässä? Muistaakseni en ole keskustellut kanssasi aiemmin.

Ja sitten itse asiaan, kuten huomasit tuosta linkkaamastani lämpötilakuvaajasta ja artikkelin lainauksesta, riski huoneenlämpöisessä valkosipuliöljyssä on jo tuntiluokassa. Yleensä öljyjä ja grillauskastikkeita ei säilytetä jääkaapissa ja moni ajattelee valkosipulin antibakteerisena, mutta kun sen heittää grillauskastikkeeseen anaerobiseen tilaan ja jatkaa säilytystä kuten aiemminkin niin riski on olemassa.

Myös grillatessa kannattaa säilyttää hyvä hygienia. Kuulostaa melko uskomattomalle, jos säilytät herkästi pilaantuvia tuoretuotteita huoneenlämmössä tai että kassat käytön jälkeen kastikkeita takaisin säilytyspurkkiin. Johan ne sotkeutuvat raakaan kanaan/kalaan/lihaan kun sudit kastiketta käyttöastiasta grillattaviin.

Et taida muutenkaan ihan täysin ymmärtää mitä anaerobinen tarkoittaa, ja milloin anaerobiset olosuhteet nesteessä voivat alkaa muodostua. Vesipohjainen, sokeria ja tomaattia sisältävä kastike on usein kuohkeaa ja läpikotaisin aerobista. Käytön aikana siihen vatkataan koko ajan lisää happea.

Myöskään avoimessa astiassa oleva öljypohjainen kastike ei saavuta täydellisiä anaerobisia olosuhteita ruoanlaiton aikana. Varsinkin kun siitä käydään sudilla ottamassa silloin tällöin uutta tavaraa grilliin.

Olet nyt varmaan sekoittanut grillauslastikkeet tällaisiin öljyihin, joihin suljettuna säilytettynä alkaa muodostua anaerobiset olosuhteet sitä mukaa kun bakteerit käyttävät nesteessä olleen hapen pois. Tällaiset ovat riskituotteita pitkään säilytettynä.

12516d_d077b6d78bf84d60a091a04ffc355b78_mv2.jpg

Alla on hyvä artikkeli säilykkeistä. Ei kirjoitettu ihan peruskokille, mutta paljon hyvää asiaa.

 
Viimeksi muokattu:
Myös grillatessa kannattaa säilyttää hyvä hygienia. Kuulostaa melko uskomattomalle, jos säilytät herkästi pilaantuvia tuoretuotteita huoneenlämmössä tai että kassat käytön jälkeen kastikkeita takaisin säilytyspurkkiin. Johan ne sotkeutuvat raakaan kanaan/kalaan/lihaan kun sudit kastiketta käyttöastiasta grillattaviin.
Jep, on turvallinen näin. Kommentoin vain alkuperäistä ohjettasi kun sen voi ymmärtää myös niin, että hienonnetaan valkosipulia ja lisätään se kaupan soosipurkkiin, joka ei kulu yhdellä käyttökerralla vaan sitä pitää säilyttää pitemmän aikaa.

Et taida muutenkaan ihan täysin ymmärtää mitä anaerobinen tarkoittaa...Olet nyt varmaan sekoittanut...

No nämä henkilöön menevät arviot eivät edelleenkään ole hyviä argumentteja. Jos vakuumiin pakattu lämminsavukala tai pikkuvauvan suolisto on aiheuttanut botulismia niin se anaerobinen ympäristö näyttää muodostuvan helposti ja nopeasti, toisin kuin sinä annat ymmärtää.

Alla on hyvä artikkeli säilykkeistä. Ei kirjoitettu ihan peruskokille, mutta paljon hyvää asiaa.


Vaikuttaa hyvältä ja näitä on tullut opiskeltua kun olen säilönyt fermentoimalla kasviksia ja sieniä. Tuossa artikkelissa ei vaan ole mitään valkosipulista, öljyistä ja kastikkeista.

Turha tästä on jankuttaa enempää, oma neuvo on se, että tuunaa vain kerralla käytettävän määrän eikä säilytä valkosipulilla tai yrteillä tuunattuja kastikkeita huoneen lämmössä.
 
Viimeksi muokattu:
Oiskohan tämä hyvä smash burgereiden tekoon kamadolla?
MUSTANG PARILAPANNU 21X35CM

Varrastikkujakin oli yllättävän hankala löytää halvasta päästä, mutta osui silmiin tällanen biltemasta:
Grillivartaat telineessä
Eikös toi näytä ihan pätevältä?
Suurimmaksi osaksi tulisi ihan vaan uusien perunoiden grillaamisen käyttöön, kun puiset kärähti aika hyvin viimeksi :D

Mitäs kaikkea ootte keksineet millä voisi tota burgeria painaa alas?
 
Viimeksi muokattu:
Suosittelen tätä motonetin halpaa parilaa smash burgerien tekoon, juuri testattu tänä viikonloppuna ja toimi mahtavasti:

 
Suosittelen tätä motonetin halpaa parilaa smash burgerien tekoon, juuri testattu tänä viikonloppuna ja toimi mahtavasti:

Tuo on vaan turhan iso jos on 46cm leveys, sehän vie melkein koko tilan L koon kamadosta...
 
Mulla on mm. tämä. Oli silloin paremmassa alessa.


Vain muutaman euron kalliimpi suoraan kamadoon, niin saa jaoteltua paremin.

 
Viimeksi muokattu:
Oiskohan tämä hyvä smash burgereiden tekoon kamadolla?
MUSTANG PARILAPANNU 21X35CM

Itse ottaisin tasapintaisen tuotteen, jolloin se burgeri pääsee helpommin leviämään painettaessa sitä kasaan.
Mitäs kaikkea ootte keksineet millä voisi tota burgeria painaa alas?
Itse käytän läpinäkyvää lasilautasta. Läpinäkyvyys tekee sen, että pystyy ohjailemaan "pallosta" pyöreän lätyn ja toisaalta näkee, että siitä tulee riittävän iso, kun se sitten aikanaan kutistuu huomattavasti paistettaessa. Ihan paljaalla kädellä painelen, koska lautanenhan ei ehdi lämpeämään ja silikonihansikkaalla sitten nostan sen pois.

Nimim. "viimeksi eilen"
 
Voiko joku selittää mikä smash burgerissa on se idea, miksi se jauhelihapallo pitää siellä grillissä vasta painaa pihviksi? Miten se grillissä prässätty pihvi eroaa siitä, että sen jauhelihan painaa minuutti ennen grilliin heittämistä pihvin muotoiseksi?
 
Voiko joku selittää mikä smash burgerissa on se idea, miksi se jauhelihapallo pitää siellä grillissä vasta painaa pihviksi? Miten se grillissä prässätty pihvi eroaa siitä, että sen jauhelihan painaa minuutti ennen grilliin heittämistä pihvin muotoiseksi?
Ei taida olla muuta syytä kuin se, että niitä palloja on helpompi käsitellä. Valmiit muotoillut pihvit pinottuna tarttuu vähän toisiinsa, jos ei laita leivinpaperia tms. väliin. Pallot ei tartu niin paljon ja voi huolettomammin heitellä lautaselle tai vatiin.
 
Voiko joku selittää mikä smash burgerissa on se idea, miksi se jauhelihapallo pitää siellä grillissä vasta painaa pihviksi? Miten se grillissä prässätty pihvi eroaa siitä, että sen jauhelihan painaa minuutti ennen grilliin heittämistä pihvin muotoiseksi?
Siinä yritetään maksimoida paistopinta jotta tapahtuisi nk. Maillardin reaktiota mahdollisimman paljon.
Smash pihvin pitäisi olla paljon ohuempi sen painelun vuoksi kuin ns "normaalin pihvin"
 
Onko maussa jotain eroa vai meneekö hifistelyn puolelle?

Sekin on ihan omasta mausta kiinni, että mistä tykkää.
Smash -> enemmän makua (maillard) ja rapeutta. Kokeile ihmeessä, koska siitä ei ole paluuta :)

Välineet löytyy joka kodista, paitsi liha. On se sitten kattila, lautanen tai muurauskauha millä sen saa painettua kunnolla _kuumaa_ parilaa vasten. Itse käytän muurauskauhaa ja leivinpaperia. Helppoa ja halpaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 626
Viestejä
4 511 333
Jäsenet
74 445
Uusin jäsen
hupsistarallaa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom