Grillit & grillaus

Eikö sulle kerää pöntön pohjalle vettä jos ilman suojapeittoa pidät taivasalla?
Kerääntyy, mutta mielestäni se on pienempi paha, kuin että on yltä päältä homeessa. Hiiligrillissä ei ole ollut ongelmia veden kertymisen kanssa, mutta tuossa savustimessa on. Kai senkin halutessaan pystyy estämään vaikka suojaamalla yläkuvun paremmin.

Tietysti, jos on talvella paljon käyttöä, niin ehkä asia on eri. Ei sekään toki mukavaa ole, kuin vesi jäätyy tuollaisessa savustimessa kahteen paikkaan. Hiilikoriin ja vesiastiaan.
 
Suojapeitteistä kannattaa koittaa Sinin grillisuojia. Käteviä käyttää ja tuntuvat laadukkaammilta kuin muut 20€ peitteet. Ei ole vielä pitkiä kokemuksia, mutta nyt kaksi tuollaista jo hankittuna eri grilleille.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: jkm
No, nyt olisi uusi grilli koottuna ja odottamassa autotallissa. Kaikki osat oli mukana ja kokoaminen oli aika simppeli operaatio, mutta pikkuhiljaa kun teki niin kahdelle illalle se venyi. Vielä ei ole käyttökokemuksia ja taidan Vapun vielä entisellä lumisateessa grillailla. Mutta sen verran testasin, että liekki syttyi kaikkiin polttimiin ongelmitta ja sähköinen sytytys toimii (vaatii yhden AA-pariston). Ohjeen mukaan pitäisi käyttää alkuun 15min täydellä teholla että kaikki jäämät palaa pois. Sitten tietty valurautaosien rasvapoltto. Tulipahan samalla uusittua entinen kaasuletku ja painesäädin uuteen, mittarilliseen malliin. Tästä se grillikesä hissukseen lähtee :)

Onko Kobe jo testattu ja miltä vaikuttaa jos on?
Huomasin että ruoste oli tehnyt tuhojaan vanhassa kaasugrillissä ja uutta pitäis alkaa katselemaan. Vaikutti tuo malli ihan pätevältä niin kiinnostaisi tietää miltä on käytössä tuntunut.
 
Muutaman kerran käyttänyt weberin savustimen päällä suojapeittoa, niin aina ihan homeessa sisältä. Viime talvena en käyttänyt, niin ei mitään ongelmaa.

Ei MasterTouch ainakaan ole homeessa ollut talvenkaan jälkeen, Weber-premium-peite käytössä (kun poistosta halvalla joskus sai). Enemmän käytän suojaa suojaamaan siitepölyltä ja linnunpaskalta keväällä/kesällä. Inhottava grillata kun grilli on aivan keltaisena siitepölystä.

Mustangin halppispeite kaasugrillissä käytössä, mekaanisesti kestävä, mutta haaleni auringossa harmaaksi. Melko rumahan tuo on, mutta ehjä, niin en ole jaksanut hankkia uutta. Sini voisi olla kandidaatti, jos uutta lähtisi etsimään.
 
Kaasugrilli ja 250€ budjetti on kyllä vaikea. Torista voit löytää esim jonkin käytetyn Weber Spirit- tai Q-sarjan laitteen tuohon rahaan tai jopa vähän alle. Jos aiot uuden "normaalikokoisen" grillin ostaa tuolla hinnalla, niin on tosiaan aivan se ja sama minkä ostat. Sen käyttökokemus tulee olemaan korkeintaan välttävä. Mutta jos on tosiaan niin, että aiot pari kertaa vuodessa grillata, niin en tuhlaisi rahaa edes tuon vertaa. Tekisin nuotion.

Jos minä itse olisin tilanteessa, että olisi aivan pakko ostaa uusi kaasugrilli n. 200e budjetilla, ostaisin tämän:

Mutta ihan oikeasti ostaisin tuostakin mieluummin sen hiiliversion. Ja sellainen minulla itseasiassa onkin matkagrillinä.

Joudut vähintään tuplaamaan budjettisi, jotta löytyisi mitään "kärrymallista" kaasugrilliä, jota voisi edes suht hyvällä omallatunnolla suositella. Esim tämä:


Itselläni ollut 3 polttimon grillstar jo kohta 13-14 vuotta ja kesäisin tulee grillattua minimissään kerran viikossa ja useasti myös päivittäin. Joten kyllä nuo "paskatkin" kestää hyvin. OK talon terdellä ekat 7 vuotta, lasitetulla parvekkeella 4 vuotta ja avonaisella parvekkeella muutama vuosi. Taisi olla jos oikein muistan niin tarjouksessa 199€...

Miten saa grillattua kanan fileet parhaiten?
Aina tuntuu tarttuvan ritilään vaikka kuinka öljyää.
Grilli täysillä, Weber 210.
Tiedän että nämä fileet eivät ole niitä parhaita grilliin mutta kun muija vaan vaatii aina näitä fileitä.

Itse syön jonkin verran kanaa ja vastaus on kysymykseesi että ei mitenkään. Ainut millä olen saanut tartuntaa vähennettyä että pyörittää paloja vähänaikaa että tulee se vähän vaalea pinta niin vissiin kypsyy hiukan pinnalta niin ei tartu niin paljoa.
 
Viimeksi muokattu:
Mikähä olisi hyvä grilli kamadon kaveriksi? Tällä hetkellä löytyy kamado bono media pihalta. Ongelma on se että jos ja kun sillä tekee ruokaa nii tila ei riitä oikein muuhun. Pohtinut weberin smoke mountainin ja traegerin välillä. Myös 2. Kamado käyny mielessä mutta miettiny onko turhaa ostaa 2 samaa vehjettä.
 
Onko Kobe jo testattu ja miltä vaikuttaa jos on?
Huomasin että ruoste oli tehnyt tuhojaan vanhassa kaasugrillissä ja uutta pitäis alkaa katselemaan. Vaikutti tuo malli ihan pätevältä niin kiinnostaisi tietää miltä on käytössä tuntunut.
Ei valitettavasti ole ollut aikaa eikä oikein kelejäkään avoterassilla grillata eli grilli on yhä koeponnistamatta.
 
Mikähä olisi hyvä grilli kamadon kaveriksi? Tällä hetkellä löytyy kamado bono media pihalta. Ongelma on se että jos ja kun sillä tekee ruokaa nii tila ei riitä oikein muuhun. Pohtinut weberin smoke mountainin ja traegerin välillä. Myös 2. Kamado käyny mielessä mutta miettiny onko turhaa ostaa 2 samaa vehjettä.
Mielessä kävi heti Traeger ja kehtasin vastata kun sitä itse ehdotit. Se ei nouse täällä paljon esille, mutta mielestäni täydentää hyvin Kamadoa mahdollistaen kunnollisen ja helpon savustuksen ja BBQ:n. Se täydentää hyvin Kamadoa tilan puolesta, mutta pitää huomioida, ettei sillä pysty ruskistamaan pihvejä (searing), mutta erinomainen epäsuoraan ja maltillisemman lämmön kokkailuun. Traeger on kestävä, itsellä on Timberline viidettä kesää eikä mitään ongelmia ole ollut. Toimii talvella myös erittäin hyvin, joulukinkut ja kalkkunat on sillä aina savustettu. Täydentää hyvin myös sähköuunia ja sen tilantarvetta, jos grilli on terassilla lähellä keittiötä/ruokailutilaa.

Toinen vaihtoehto on Masterbuilt Gravity Seriesin grillit. Ne ovat myös monipuolisia ja täydentää hyvin vaivattomalla savustus- ja BBQ mahdollisuudella 65-370C välillä. Masterbuilt on myös epäsuora grillaaja. Hiilien palotila ei ole suoraan ritilän alla vaan sivussa, josta puhallin puhaltaa kuuman ilman grillaustilaan. Kuumimmillaan siitä tulee liekit ja kipinöitä grillaustilaan, joten on riittävän kuuma ja ruskistaa hyvin. Savustukseen ja BBQ:n laite on erittäin hyvä, tarjoaa voimakkaamman savun maun kuin Traeger, vaikka sekin on erinomainen. Traegeriin verrattuna Masterbuilt ei ole niin kestävä (perustuu ainevahvuuksiin, grilli on "peltiä"), mutta itsellä on kolmatta kesää ja hyvin on tähän saakka kestänyt. Masterbuiltilla saa hiiligrillaukseen nopeutta ja vaivattomuutta. Sytyttämiseen ei tarvitse piippusytytintä vaan hiilisäiliö toimii itsessään piippuna, jonka alle sytytyskiepit voi laittaa palamaan. Jos aletaan kellottamaan siitä, kun sytytys on valmis, luukut kiinni ja puhallin päälle niin grilli on alle 5 min BBQ lämmöissä (110C) ja noin 10 min grillauslämmöissä (noin 250 C ja siitä nousee nopeasti 350 C:een). Otin esille lämmön nousun koska se on Traegerissa tuskastuttavan hidasta esim. BBQ:n lopuksi viimeiset puoli tuntia kovemmalla lämmöllä (esim. 110C ->200C).

Kolmas grilli itsellä on Kamado, eli kaikki perustuu omaan kokemukseen. Kamado on monipuolinen, mutta tilahan siinä on joskus haaste. Samoin Kamadolla on haasteellista tuottaa savustuksen ja BBQ:n vaatimaa ohutta sinistä savua, joten nämä täydentävät hyvin vaivattomuudella, isolla tilalla ja erinomaisella savustus- ja BBQ mahdollisuudella.

Jos nyt pitäisi näistä kolmesta jättää vain yksi grilli (kamado, pelletti, gravityhiili) niin vastaus olisi välittömästi Masterbuilt ylivoimaisen monipuolisuuden, helppokäyttöisyyden ja erinomaisen savun vuoksi.
 
Viimeksi muokattu:
Mielessä kävi heti Traeger ja kehtasin vastata kun sitä itse ehdotit. Se ei nouse täällä paljon esille, mutta mielestäni täydentää hyvin Kamadoa mahdollistaen kunnollisen ja helpon savustuksen ja BBQ:n. Se täydentää hyvin Kamadoa tilan puolesta, mutta pitää huomioida, ettei sillä pysty ruskistamaan pihvejä (searing), mutta erinomainen epäsuoraan ja maltillisemman lämmön kokkailuun. Traeger on kestävä, itsellä on Timberline viidettä kesää eikä mitään ongelmia ole ollut. Toimii talvella myös erittäin hyvin, joulukinkut ja kalkkunat on sillä aina savustettu. Täydentää hyvin myös sähköuunia ja sen tilantarvetta, jos grilli on terassilla lähellä keittiötä/ruokailutilaa.

Toinen vaihtoehto on Masterbuilt Gravity Seriesin grillit. Ne ovat myös monipuolisia ja täydentää hyvin vaivattomalla savustus- ja BBQ mahdollisuudella 65-370C välillä. Masterbuilt on myös epäsuora grillaaja. Hiilien palotila ei ole suoraan ritilän alla vaan sivussa, josta puhallin puhaltaa kuuman ilman grillaustilaan. Kuumimmillaan siitä tulee liekit ja kipinöitä grillaustilaan, joten on riittävän kuuma ja ruskistaa hyvin. Savustukseen ja BBQ:n laite on erittäin hyvä, tarjoaa voimakkaamman savun maun kuin Traeger, vaikka sekin on erinomainen. Traegeriin verrattuna Masterbuilt ei ole niin kestävä (perustuu ainevahvuuksiin, grilli on "peltiä"), mutta itsellä on kolmatta kesää ja hyvin on tähän saakka kestänyt. Masterbuiltilla saa hiiligrillaukseen nopeutta ja vaivattomuutta. Sytyttämiseen ei tarvitse piippusytytintä vaan hiilisäiliö toimii itsessään piippuna, jonka alle sytytyskiepit voi laittaa palamaan. Jos aletaan kellottamaan siitä, kun sytytys on valmis, luukut kiinni ja puhallin päälle niin grilli on alle 5 min BBQ lämmöissä (110C) ja noin 10 min grillauslämmöissä (noin 250 C ja siitä nousee nopeasti 350 C:een). Otin esille lämmön nousun koska se on Traegerissa tuskastuttavan hidasta esim. BBQ:n lopuksi viimeiset puoli tuntia kovemmalla lämmöllä (esim. 110C ->200C).

Kolmas grilli itsellä on Kamado, eli kaikki perustuu omaan kokemukseen. Kamado on monipuolinen, mutta tilahan siinä on joskus haaste. Samoin Kamadolla on haasteellista tuottaa savustuksen ja BBQ:n vaatimaa ohutta sinistä savua, joten nämä täydentävät hyvin vaivattomuudella, isolla tilalla ja erinomaisella savustus- ja BBQ mahdollisuudella.

Jos nyt pitäisi näistä kolmesta jättää vain yksi grilli (kamado, pelletti, gravityhiili) niin vastaus olisi välittömästi Masterbuilt ylivoimaisen monipuolisuuden, helppokäyttöisyyden ja erinomaisen savun vuoksi.
Mahdollinen muutto edessä jos kaikki menee hyvin, eli uudessa osoitteessa meinattiin panostaa hieman pihakeittiöön jolloin harkinnassa jonkinlainen "höyryveturi"-vaunu kamadon kylkeen kaveriksi. Iso kaasugrilli myös mutta nykyään enemmän keräämässä pölyä....Eli kyssäri, onko muita hyviä merkkejä kun Traegeri? Joku semmoinen 2-3 osainen versio. Voi olla että menee syssyn puolelle, jos vaikka saisi jotain poistomalleja edullisesti tjs...
Siniseen savun tuottamiseen ei ainakaan itsellä ollut ongelmia kamadon kanssa.
 
Mahdollinen muutto edessä jos kaikki menee hyvin, eli uudessa osoitteessa meinattiin panostaa hieman pihakeittiöön jolloin harkinnassa jonkinlainen "höyryveturi"-vaunu kamadon kylkeen kaveriksi. Iso kaasugrilli myös mutta nykyään enemmän keräämässä pölyä....Eli kyssäri, onko muita hyviä merkkejä kun Traegeri? Joku semmoinen 2-3 osainen versio. Voi olla että menee syssyn puolelle, jos vaikka saisi jotain poistomalleja edullisesti tjs...

Nyt heitit vaikean. Jos "höyryveturi" -vaunulla tarkoitat kirjaimellisesti veturin muotoista niin offseteista olen nähnyt kuvia. Nuo on vaan helkkarin kalliita. Offset -savustin on itsellä ollut harkinnassa jo useamman vuoden. Jos sellaisen hankkisin niin ehkä helpoin olisi Verkkokaupan Joe's smokerit, jossa yksinkertaisempi malli on noin 1000€ ja reverse flow vajaa 2000€. Nämäkin ovat kalliita, mutta ainevahvuuksien ja kestävyyden puolesta niistä muodostuu suvun perintögrillejä. 2-3 osaisista ei ole kokemusta, mutta Big Shopissa olisi Pit Boss Memphis Ultimate, jossa on kolme osaa eli kaasu-, hiili- ja savustuskaappi. Nopealla vilkaisulla savustuskaapin savun voi ohjata grillin puolelle, eli ainakin kaasuun saa lisäksi savun makua, toki tämä on sähköllä tuotettua harmaata/valkoista savua, mutta toimii lyhyessä grillauksessa ihan hyvin. Kallishan tämäkin on kuin mikä, mutta kun nyt Pandoran lipas on avattu Traegerilla niin ei kai tämä tunnu enää missään :D



Siniseen savun tuottamiseen ei ainakaan itsellä ollut ongelmia kamadon kanssa.

Onnistuu kyllä, mutta vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Itse ei ole sitä tarvinnut opetella kun onnistuu automaattisavustimella. Kamadon ongelma on mielestäni tehokkuus. Ohut sininen savu pitää tuottaa liekillä, edellyttää kunnolla happea ja kamadon tehokkuudella lämmöt karkaa helposti liian korkeaksi.

Lisäys: Veikon koneessa näyttäisi olevan myös Oklahoma Joe's offset ja Verkkokauppaan verrattuna edullisempi, vaikka eivät ihan samoja laitteita olekaan. Tämä vaikeuttaa entisestään ostohalujen tukahduttamista :D


 
  • Tykkää
Reactions: Six
Nyt heitit vaikean. Jos "höyryveturi" -vaunulla tarkoitat kirjaimellisesti veturin muotoista niin offseteista olen nähnyt kuvia. Nuo on vaan helkkarin kalliita. Offset -savustin on itsellä ollut harkinnassa jo useamman vuoden. Jos sellaisen hankkisin niin ehkä helpoin olisi Verkkokaupan Joe's smokerit, jossa yksinkertaisempi malli on noin 1000€ ja reverse flow vajaa 2000€. Nämäkin ovat kalliita, mutta ainevahvuuksien ja kestävyyden puolesta niistä muodostuu suvun perintögrillejä. 2-3 osaisista ei ole kokemusta, mutta Big Shopissa olisi Pit Boss Memphis Ultimate, jossa on kolme osaa eli kaasu-, hiili- ja savustuskaappi. Nopealla vilkaisulla savustuskaapin savun voi ohjata grillin puolelle, eli ainakin kaasuun saa lisäksi savun makua, toki tämä on sähköllä tuotettua harmaata/valkoista savua, mutta toimii lyhyessä grillauksessa ihan hyvin. Kallishan tämäkin on kuin mikä, mutta kun nyt Pandoran lipas on avattu Traegerilla niin ei kai tämä tunnu enää missään :D





Onnistuu kyllä, mutta vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä. Itse ei ole sitä tarvinnut opetella kun onnistuu automaattisavustimella. Kamadon ongelma on mielestäni tehokkuus. Ohut sininen savu pitää tuottaa liekillä, edellyttää kunnolla happea ja kamadon tehokkuudella lämmöt karkaa helposti liian korkeaksi.

Lisäys: Veikon koneessa näyttäisi olevan myös Oklahoma Joe's offset ja Verkkokauppaan verrattuna edullisempi, vaikka eivät ihan samoja laitteita olekaan. Tämä vaikeuttaa entisestään ostohalujen tukahduttamista :D


Kiitos. Nopeasti googlaten tyyliin tämäntapaista, ihan vaan esimerkkinä...Savustin Näissäkin hintaeroja..... :D Smoker
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos. Nopeasti googlaten tyyliin tämäntapaista, ihan vaan esimerkkinä...Savustin Näissäkin hintaeroja..... :D Smoker
Näihin oli ostohousut jalassa viime keväänä ja aiemmin oli harkinnassa pienempi Georgia -malli. Sama grilli taitaa olla eri kauppaketjuilla brändättynä omilla nimillään. Hypistelin tuota pienempää Georgiaa/Celloa K-raudassa ja ainevahvuuden osalta tuntui ihan tukevalta ja kaikin puolin jämäkältä ja asialliselta. Uskoisin, että kestää useita vuosia ennen puhki palamista ja varmasti toimii hyvässä kesäsäässä, vaikkei 3 mm vahvuudella varaakaan lämpöä kuten 1/4" tai paksummat savustimet. Oikeastaan ainoa epäilyttävä juttu on tiiviys. Tuota ei ilmeisesti ole hitsattu vaan palo- ja savustustila yhdistetään pulteilla, joten siinä voi olla pieni vuodon paikka. Toinen vuodon paikka on luukku, mutta tee se itse -henkilö kyllä tiivistä nämä helposti. En ole kuitenkaan nähnyt yhtään kunnollista esittelyvideota, jossa tulisi esille tiiviys eli tuli pesässä, luukut kiinni, savustin vetää hyvin ja ohutta sinistä savua tulee vain piipusta. Koska tästä ei ollut mitään näyttöä niin vielä enemmän epäilytti Georgia XXL, jossa käytännössä samaan runkoon on pultattu tuo pystyssä oleva pönttö, jossa toinen luukku ja lisää vuotopaikkoja.


Toisaalta kyllä halvallakin saa hyvää kun osaa asiansa. Videolla Roel Westra (Pitmaster X) testaa halvinta mahdollista (alle 100€) offset -smokerin räpsyä ja ihan hyvää possunkylkeä on lopputuloksena. Tämäkin toimii kesällä hyvässä säässä kun osaa käyttää, mutta ei siitä suvun perintögrilliä tule olemattomalla teräsvahvuuksilla.

Edit: muutin videon aloituksen kohtaan, jossa tulee arvostelua savustimesta.

 
Viimeksi muokattu:
Kanttiksille mätänetissä hiiligrilli hiukan edullisemmin (229€).



Onko näillä muuta eroa kuin tuo ritilä?
Entä osaako joku sanoa miten näillä onnistuu savustaminen ja yhtään pidemmät vedot?

Kamadoja katsellut jo pidemmän aikaa kaasugrillin ja sähkösavustimen kaveriksi varsinkin savustusmielessä, mutta noiden hinta vähän mietityttää, koska varsinaista kokemusta hiilillä grillaamisesta ei ole.
Olisko tässä edullisempi lähestymistapa hiiligrillauksen maailmaan?
 

Onko näillä muuta eroa kuin tuo ritilä?
Entä osaako joku sanoa miten näillä onnistuu savustaminen ja yhtään pidemmät vedot?

Kamadoja katsellut jo pidemmän aikaa kaasugrillin ja sähkösavustimen kaveriksi varsinkin savustusmielessä, mutta noiden hinta vähän mietityttää, koska varsinaista kokemusta hiilillä grillaamisesta ei ole.
Olisko tässä edullisempi lähestymistapa hiiligrillauksen maailmaan?
Sama tuote. Sama ritilä.

Itse olen n. neljä vuotta savustanut lihat ja kalat weberin pallolla. Kamado ollut pitkään harkinnassa mutta en ole saanut perusteltua itselleni sen tuomaa lisäarvoa sen hintaan nähden.

Vaikea on keksiä mikä grilli tarjoaisi samaa tai parempaa laatua ja monipuolisempaa käyttökokemusta tuolla rahalla.
 
Sama tuote. Sama ritilä.

Itse olen n. neljä vuotta savustanut lihat ja kalat weberin pallolla. Kamado ollut pitkään harkinnassa mutta en ole saanut perusteltua itselleni sen tuomaa lisäarvoa sen hintaan nähden.

Vaikea on keksiä mikä grilli tarjoaisi samaa tai parempaa laatua ja monipuolisempaa käyttökokemusta tuolla rahalla.

No niin taitaa olla, kun tuotekoodilla etsii.
Nuo Motonetin kuvat/videot hämäsi, koska niissä ei näy tuota irroitettavalla keskiöllä varustettua ritilää.

Kuinka pitkiä savustuksia olet pallolla saanut tehtyä ilman hiilien vaihtoa?
 
En ole koskaan kokeillut, mutta ilmeisesti tällä videolla olevalla metodilla savutusaika voi olla hyvinkin pitkä.

Näinkin yksinkertaisesta asiasta saatu älyttömän pitkä video. Vähemmän selittämistä ja enemmän tekemistä. :)

 
No niin taitaa olla, kun tuotekoodilla etsii.
Nuo Motonetin kuvat/videot hämäsi, koska niissä ei näy tuota irroitettavalla keskiöllä varustettua ritilää.

Kuinka pitkiä savustuksia olet pallolla saanut tehtyä ilman hiilien vaihtoa?
Snakella pääsee helposti sinne 10h. Helposti savustelee 6kg joulukinkun ilman että lisää brikettiä.
 
No niin taitaa olla, kun tuotekoodilla etsii.
Nuo Motonetin kuvat/videot hämäsi, koska niissä ei näy tuota irroitettavalla keskiöllä varustettua ritilää.

Kuinka pitkiä savustuksia olet pallolla saanut tehtyä ilman hiilien vaihtoa?
Motonetin tuote on tuo sama minkä linkkasit eli 5750. Jos haluaa paremman ritilän, mutta muuten saman grillin niin mallinumero on 5755.

Nämä menee helposti sekaisin monilta. Itse olen pyöritellyt näitä niin paljon pelkästään yhden takuuasian takia, että alkaa olla hallussa pikkuhiljaa.
 
Onko tuossa Motonetin tarjousweberissä nyt oleellisia puutteita noihin lähes vastaaviin yli 300e maksaviin Mastertoucheihin?
 
Kinkun grillaamisesta kun puhe niin siitä on täälläkin puhuttu paljon mutta onko jotain päivitettyjä vinkkejä miten kannattaisi tehdä? Olen murean ystävä ja löytyy Weber Mastertouch. Eikä ole pahitteeksi jos on vähän "erilainen" makuelämys kuin jouluna.
Kinkku on n.3-4kg luuton juhla (pakaste).

Netistä toki löytyy paljon ohjeita mutta mitkä ovat täällä tehneiden suosikkireseptit.
 
Onko tuossa Motonetin tarjousweberissä nyt oleellisia puutteita noihin lähes vastaaviin yli 300e maksaviin Mastertoucheihin?

Ei ole. Hyvä grilli on tuohon hintaan.

Itekin olen snakella vetänyt jotain 10h settejä kun pulled porkia tai joulukinkkua tehnyt ja hyvin riittää hönkä ilman hiilien lisäämistä.
 
Kaasugrilleistä, kuten tuossa aiemmin mainitsin niin vanhaa ruoste syönyt ja uusi hakusessa.
Meinasin päivittää pikkuisen isompaan 4-polttimiseen malliin ja muutamia eri grillejä nyt ollut tuossa tutkailussa, budjetti luokkaa maks. 400 euroa mutta mielellään maksan vähemmänkin. Ehkä venyy viiteen sataan jos sillä saa jotain huomattavaa lisäetua halvempiin verrattuna.

Onkohan kellään näistä sattumalta kokemusta jota vois jakaa tai muuten mietteitä/mielipidettä ko. malleista? Yks pakollinen varuste on lämpöhylly ja se on kaikissa, sivupoltin on sellainen ominaisuus mikä ei vaikuta hankintapäätökseen oli sitä tai ei.

Motonet: Roastmaster C-series 410 (linkki) - Neljä poltinta ja sivukeitin, grillausala n. 73 x 41 cm, " Valmistettu ruostumattomasta teräksestä" mutta ei tarkempia speksejä, tuplakansi ja painoa 64kg.
Hinta 249€ ja pystyis hakemaan myymälästä

Grillikauppa: KOBE PRIMA 4+1 (linkki) - Neljä poltinta ja sivukeitin, grillausala 70 x 42 cm, osittain pulverimaalattua/emaloitua terästä, osittain rosteria, 5 vuoden takuu, paino 45kg, Multigrill-yhteensopiva; voi asentaa lisäosia ritilän slottiin.
Hinta 399€ ilmaisella kotiinkuljetuksella

Grillikauppa: Lucifer Jadeite 4 (linkki) - Neljä poltinta, ei sivukeitintä on sivukeitin, grillausala 71 x 41 cm, pitkälti rosteria, tuplakansi, takuu 2 vuotta, ulkonäöllisesti ehkä miellyttää eniten, paino n. 30 kg
Hinta 379€ ilmaisella kotiinkuljetuksella

Halpa-Halli: Char-Broil Convective 410B (linkki, linkki2)- Neljä poltinta, ei sivukeitintä, Grillausala 65 x 47 cm eli vähän pienempi kuin edellämainituissa, maalattua terästä rosteripolttimilla, ilmeisesti jonkinlainen "merkkituote" ja suosittu etenkin USA:ssa mikä antaa jonkin verran luottoa laatuun.
Hinta 279€ + kotiinkuljetus 40€

On tää aina hankalaa ku yrittää etsiä uutta :btooth:
 
Viimeksi muokattu:
Vanha halpis kaasugrilli palveli hyvin yli viisi vuotta ja voinkin suositella tavan grillaajalle aikalailla varauksetta sen sijaan että töhlää rahansa esim. Weberiin. Ei tosin ole kokemusta Webereistä mutta vaikea uskoa että sellainenkaan kymmentä vuotta kestäisi mint-kuntoisena (esim. polttimet ja 'lämmönjakolevyt') ellei grilliä jaksa hipelöidä jokaisen käyttökerran jälkeen viimeisen päälle puhtaaksi. Mahtaako Weberin kokoaminen olla miellyttävämpi kokemus.

Seuraavaksi alkoi houkuttelemaan tuollainen Muurikka kun nykyiseen kämppään en viitsi enää kaasugrilli-palapeliä hommata. Perinteisten lihojen, makkaroiden ja kasvisten lisäksi olisi kätevä tehdä wokkeja, lettuja yms. K-Raudassa olisi tarjouksessa Setti Muurikka 48cm 109e, mutta tarkemmin tutkittuani tuo D-300 näytti olevan yhdellä kaasukehällä ja ilmeisesti myös joku vanhempi malli.
Esim. D-350 olisi kahdella kehällä ja siinä mainostettiin ainakin uusittua tuulisuojaa. Onko kokemusta kannattaako panostaa suosiolla D-350/D-400 malliin?
 
Oliko vinkkejä halloumin yms grillijuustojen paistoon? Ritilä on puhdas ja öljytty ja kuumennettu tarpeeksi. Kiinni palaa samantie kun laittaa ritilälle, sama miten tekee.
Suht kelvollinen tulee, kun laitoin vanhan paistinpannun grilliin ja siihen öljyä, mutta eikö tuossa häviä grillauksen idea samalla.
Vai pitääkö nuo paistaa matalassa lämmössä? Joku ohje oli, paista 30 sekuntia puoleltaan (kiinni palaa) ja toinen, paista 20 minuuttia matalassa lämmössä?
Grilli on Weber Genesis II kaasu.
 
Kyselin aiemmin mökkigrilliin kokemuksia ja päädyin tällaiseen muualta luettujen kehujen ja hyvien kokemuksian kautta. Ruma, mutta kestävä sekä toimiva eikä paha hintakaan.

Grill-PROFi-kaanega-avatud.jpg


 
Mahtaako Weberin kokoaminen olla miellyttävämpi kokemus.
Luciferin parin sadan grilliä ja Weberin Spirit 2:sta vertaillessa kasauksessa on ero kuin yöllä ja päivällä. Luciferin toleranssit on vähän sinnepäin ja reiät vähän missä sattuu. Kyllä sen kasaan saa mutta jossain on terävä reuna jossa sormet on saanu verille. Weberissä jokainen reikä on tasan siinä missä kuuluu ja terävät reunat loistavat poissaolollaan. Myös kaikki kiinnitettävät osat on kierteillä ja pulteilla eli ei tarvitse muttereita tuskailla. Materiaali itsessään on myös paljon paksumpaa ja paremmin viimeisteltyä, ei rämisevää peltiä tai irvistäviä saumoja. Sanoisin että jo itsessään tuo kokoaminen ja sen sujuvuus on muutaman satasen arvoinen.
 
Oliko vinkkejä halloumin yms grillijuustojen paistoon? Ritilä on puhdas ja öljytty ja kuumennettu tarpeeksi. Kiinni palaa samantie kun laittaa ritilälle, sama miten tekee.
Suht kelvollinen tulee, kun laitoin vanhan paistinpannun grilliin ja siihen öljyä, mutta eikö tuossa häviä grillauksen idea samalla.
Vai pitääkö nuo paistaa matalassa lämmössä? Joku ohje oli, paista 30 sekuntia puoleltaan (kiinni palaa) ja toinen, paista 20 minuuttia matalassa lämmössä?
Grilli on Weber Genesis II kaasu.
Aika usein rapea pinta jää paistoritilään kiinni. Voisi kokeilla niin, ettei juusto kosketa lainkaan ritilää - grillaushan on suoralla lämmöllä paahtamista ja kuumalla raudalla taas pariloimista. Hyvin öljytty halsteri voisi toimia ja siksi sitä käytetäänkin herkästi rikkoutuviin ja tarttuviin ruokiin kuten kaloihin. Samoin grillivartaissa saisi helposti viriteltyä niin, ettei koske lainkaan ritilään, esim. Weberin varrassetin tyylisesti. Ja vartaat vaihtaisin ohulankaisiin niin juusto ei mene rikki ja vielä tuplalankaiset niin pysyy halutussa asennossa, esim. tuo K-raudan Weberin varrassetti. Nämä ovat aika hintavia esimerkkejä ja vastaavia voi viritellä helposti halvemmistakin.


 
Mitä mieltä raatilaiset Kari Aihisen grilliohjeesta:
– Älä koskaan syö lihaa suoraan grillistä. Anna lihan aina vetäytyä. Hyvä tapa on kääriä liha folioon ja antaa sen vetäytyä lihan koosta riippuen muutamasta minuutista aina kymmeneen minuuttiin.

Mun mielestä toi on ihan älytön neuvo. Tollahan menetetään juuri se grillatessa tullut hyvä ja rapea grillipinta joka on tuossa parasta. Sitten kun tunget sen folioon niin höyry tekee pinnasta pelkkää mössöä ja hyvä grillipinta on kaukainen muisto. Eri asia toki joku low and slow, mutta jos jotain perus kyljyksiä tai nassen ulkofilettä grillaa niin ei kyllä tulis ensimmäisenä heittää suoraan grillistä jonnekkin helvetin folionyyttiin nuhjaamaan puoleks tunniks. Vai olenko yksin ajatukseni kanssa?

 
Mitä mieltä raatilaiset Kari Aihisen grilliohjeesta:


Mun mielestä toi on ihan älytön neuvo. Tollahan menetetään juuri se grillatessa tullut hyvä ja rapea grillipinta joka on tuossa parasta. Sitten kun tunget sen folioon niin höyry tekee pinnasta pelkkää mössöä ja hyvä grillipinta on kaukainen muisto. Eri asia toki joku low and slow, mutta jos jotain perus kyljyksiä tai nassen ulkofilettä grillaa niin ei kyllä tulis ensimmäisenä heittää suoraan grillistä jonnekkin helvetin folionyyttiin nuhjaamaan puoleks tunniks. Vai olenko yksin ajatukseni kanssa?

Itse laitan aina hetkeksi folioon jos noudan paistoaikoja enkä tee ylikypsää. Suoraan kuumalta pannulta otettuna sisäosa on raakaa. Liha jatkaa kypsymistään parisen astetta ja lämpö siirtyy kohti keskustaa, jolloin muutaman minuutin lepuutus tekee siitä kokonaan halutun lämpöistä ja kypsyysastetta. Kunnoööa ruskistettu pinta ei minun kokemuksen mukaan ehdi muhjuuntua vielä viidessä minuutissa ja jos muhjuuntuu niin oikea kypsyys on tärkeämpi kuin täydellinen pinta. Samalla tavalla 3-2-1 ribseissä menetetään hyvää parkkia kun sitä muhjataan foliossa pari tuntia. Ribsien osalta en yleensä käytä foliota, mutta isommilla lihapaloilla on melkein pakko käyttää kypsennyksen aikana. Artikkelissa on hieman väärin sanottu noista nesteistä. Ei ne nesteet rauhoitu vaan lihassyyt "rentoutuvat" eivätkä enää purista neisteitä ulos kun leikkaa.
 
Itse laitan aina hetkeksi folioon jos noudan paistoaikoja enkä tee ylikypsää. Suoraan kuumalta pannulta otettuna sisäosa on raakaa. Liha jatkaa kypsymistään parisen astetta ja lämpö siirtyy kohti keskustaa, jolloin muutaman minuutin lepuutus tekee siitä kokonaan halutun lämpöistä ja kypsyysastetta. Kunnoööa ruskistettu pinta ei minun kokemuksen mukaan ehdi muhjuuntua vielä viidessä minuutissa ja jos muhjuuntuu niin oikea kypsyys on tärkeämpi kuin täydellinen pinta. Samalla tavalla 3-2-1 ribseissä menetetään hyvää parkkia kun sitä muhjataan foliossa pari tuntia. Ribsien osalta en yleensä käytä foliota, mutta isommilla lihapaloilla on melkein pakko käyttää kypsennyksen aikana. Artikkelissa on hieman väärin sanottu noista nesteistä. Ei ne nesteet rauhoitu vaan lihassyyt "rentoutuvat" eivätkä enää purista neisteitä ulos kun leikkaa.
Niin puhutko nyt pannusta vai grilistä? Kyllä mäkin pannussa paistaessa paan folioon vetäytymään, mutta en kyllä grillatessa.
 
Niin puhutko nyt pannusta vai grilistä? Kyllä mäkin pannussa paistaessa paan folioon vetäytymään, mutta en kyllä grillatessa.
Ei kai paistotavalla ole eroa? Sama lämpömäärä molemmissa ja samanlainen crust searingista vaikka toinen tulee säteilylämmöllä ja toinen paistinpannun tai parilan kuumasta pinnasta johtumalla.
 
Mitä mieltä raatilaiset Kari Aihisen grilliohjeesta:


Mun mielestä toi on ihan älytön neuvo. Tollahan menetetään juuri se grillatessa tullut hyvä ja rapea grillipinta joka on tuossa parasta. Sitten kun tunget sen folioon niin höyry tekee pinnasta pelkkää mössöä ja hyvä grillipinta on kaukainen muisto. Eri asia toki joku low and slow, mutta jos jotain perus kyljyksiä tai nassen ulkofilettä grillaa niin ei kyllä tulis ensimmäisenä heittää suoraan grillistä jonnekkin helvetin folionyyttiin nuhjaamaan puoleks tunniks. Vai olenko yksin ajatukseni kanssa?

Ite annan lihan tekeytyä pari kolme minuuttia, joskus pidempäänkin. Mutta ihan leikkuulaudalla. Siis kun puhutaan kysymyksessä olevasta asiasta.
Joku ulkolainen kokki (tyyliin Anthony Bourdain) aikoinaan sanoi jossain ohjelmassaan, että suurin virhe on leikata heti, seuraava on kääriä jotain ympärille. Lihan pitää antaa vain levätä hetken.
Ja jos katselee noiden ihmisten kokkailu tubeja, usein ne jotka eivät väitä olevansa ammattilaisia mutta tekevät kaiken maailman testejä, eivät mm. pihvejä kääri mihinkään. Vaan seisottavat laudalla aikansa, kunnes leikkaavat näytteet ja maistavat.

Toisaalta vääriä tapoja ei ole jos liha ei muutu terveydelle haitalliseksi =)
On vain erilaisia tapoja. Ja moni löytää omansa.
 
Piti käydä kans noutamassa Motonetista tuo tarjous Weberi, mutta viime metreillä se vaihtui kalliimpaan malliin kannen saranoiden, paremman ritilän ja lämmönjakolevyn takia.


Ensimmäiset testit takana ja tyytyväinen päätökseen vaikka sen satasen kalliimpi olikin.
Tottunut kaasugrilleissä kannen saranoihin niin oli pakko saada tähänkin :)
 
Onko kukaan käyny noilla weberin synttäripäivillä (huomenna esim rasiossa verkkiksessä), mitä siellä mahtaa olla ohjelmaa?
 
Mites tuo Masterbuilt gravity series on toiminut? Onko kellään kokemuksia pidemmältä ajalta että miten esim sähkökomponentit ovat talven aikana/jälkeen toimineet? Toimiiko savustukseen esim talvella? Onko alkanut ruostumaan sisältä tms?
 
Mites tuo Masterbuilt gravity series on toiminut? Onko kellään kokemuksia pidemmältä ajalta että miten esim sähkökomponentit ovat talven aikana/jälkeen toimineet? Toimiiko savustukseen esim talvella? Onko alkanut ruostumaan sisältä tms?
Täällä GS560 alusta lähtien kun tuli markkinoille 2020. Sähkökomponentit on toiminut hyvin. Grillin luukuissa on mikrokytkimet, jotka tunnistavat avaamisen ja katkaisevat puhalluksen. Näissä on ollut yleisesti ongelmia, itsellä grillin kannen kytkin heitti toimimasta ja ongelma ratkesi kytkemällä johdot yhteen ja nyt puhallin toimii myös silloin kun auki (alkuperäinen automatiikka katkaisi puhalluksen, jos lämpö oli yli 250C).

Talvisäilytys katoksessa suojapeitteen alla. En ole keskitalvella grillannut kun pitäisi siirtää katoksesta avoimeen tilaan lumihankeen. Aikaisimmat grillaukset on tehty pääsiäisinä pienessä pakkasessa, toimii hyvin ilman mitään ongelmia.

Rakenne on ihan minimivahvuista teräspeltiä, mutta siitä huolimatta on kestänyt ihan hyvin. Odotus realistisesta elinkaaresta on vähintään 5 vuotta ja jos hyvä tuuri niin 10 vuotta. Tulipesän ja grillitilan liekinohjaimen puhkipalaminen on todennäköistä, mutta näihin voi hitsata vahvempaa tavaraa tai ostaa varaosat. Varaosien toimitusta en ole testannut vielä. Yksi koko toiminnan kertalaakista lopettava on ohjausyksikön ja/tai tuulettimen rikkoutuminen, mutta näitäkin saa varaosina.

Yhteensä neljä grilliä/savustinta löytyy eli mediumkamado, Traegerin pellettigrilli, Masterbuilt GS560 ja Bradleyn sähkösavustin. Jos saisi näistä vain yhden pitää niin se olisi Masterbuilt monipuolisuuden vuoksi, pystyy korvaamaan kaikki muut grillit ja savustimen, mutta todennäköisenä heikkoutena on ei niin pitkä elinkaari.

Masterbuiltin BBQ -savu on mielestäni erinomainen ja tällä onnistuu BBQ:ssa ilman sen kummempaa kokemusta kunhan tietää vaan kypsennysajan, loppulämpötilan, osaa täyttää hiilisäiliön, sytyttää hiilet ja tökätä lihalämpömittarin kiinni niin laite hoitaa loput. Hiilten lisäksi tässä on helppo sekoittaa mukaan puupalikoita, joilla saa vielä enemmän savun aromia. Laite tuottaa aina oikeanlaisen savun eli BBQ:n graalin maljan sinisen ohuen savun ja smokeringit ovat aina hyvät (vaikka ne eivät makuun vaikuta, mutta on merkkinä puu/hiilitulella savustamisesta). Mielestäni tästä parempaa savua saa vain puita polttavalla savustimella, esim. offset -smoker tai saaristolaissavustin.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä GS560 alusta lähtien kun tuli markkinoille 2020. Sähkökomponentit on toiminut hyvin. Grillin luukuissa on mikrokytkimet, jotka tunnistavat avaamisen ja katkaisevat puhalluksen. Näissä on ollut yleisesti ongelmia, itsellä grillin kannen kytkin heitti toimimasta ja ongelma ratkesi kytkemällä johdot yhteen ja nyt puhallin toimii myös silloin kun auki (alkuperäinen automatiikka katkaisi puhalluksen, jos lämpö oli yli 250C).

Talvisäilytys katoksessa suojapeitteen alla. En ole keskitalvella grillannut kun pitäisi siirtää katoksesta avoimeen tilaan lumihankeen. Aikaisimmat grillaukset on tehty pääsiäisinä pienessä pakkasessa, toimii hyvin ilman mitään ongelmia.

Rakenne on ihan minimivahvuista teräspeltiä, mutta siitä huolimatta on kestänyt ihan hyvin. Odotus realistisesta elinkaaresta on vähintään 5 vuotta ja jos hyvä tuuri niin 10 vuotta. Tulipesän ja grillitilan liekinohjaimen puhkipalaminen on todennäköistä, mutta näihin voi hitsata vahvempaa tavaraa tai ostaa varaosat. Varaosien toimitusta en ole testannut vielä. Yksi koko toiminnan kertalaakista lopettava on ohjausyksikön ja/tai tuulettimen rikkoutuminen, mutta näitäkin saa varaosina.

Yhteensä neljä grilliä/savustinta löytyy eli mediumkamado, Traegerin pellettigrilli, Masterbuilt GS560 ja Bradleyn sähkösavustin. Jos saisi näistä vain yhden pitää niin se olisi Masterbuilt monipuolisuuden vuoksi, pystyy korvaamaan kaikki muut grillit ja savustimen, mutta todennäköisenä heikkoutena on ei niin pitkä elinkaari.

Masterbuiltin BBQ -savu on mielestäni erinomainen ja tällä onnistuu BBQ:ssa ilman sen kummempaa kokemusta kunhan tietää vaan kypsennysajan, loppulämpötilan, osaa täyttää hiilisäiliön, sytyttää hiilet ja tökätä lihalämpömittarin kiinni niin laite hoitaa loput. Hiilten lisäksi tässä on helppo sekoittaa mukaan puupalikoita, joilla saa vielä enemmän savun aromia. Laite tuottaa aina oikeanlaisen savun eli BBQ:n graalin maljan sinisen ohuen savun ja smokeringit ovat aina hyvät (vaikka ne eivät makuun vaikuta, mutta on merkkinä puu/hiilitulella savustamisesta). Mielestäni tästä parempaa savua saa vain puita polttavalla savustimella, esim. offset -smoker tai saaristolaissavustin.
Onko Traegerin pellettigrilli materiaalin laadullisesti parempi ja pitkäikäisempi? Pääseekö savustus pelleteillä samaan lopputukseen?
 
Onko Traegerin pellettigrilli materiaalin laadullisesti parempi ja pitkäikäisempi?
Mulla on Traeger Timberline, joka on laadukkain malli ja sen näkee mm. paksumpana ainevahvuutena kriittisissä osissa kuten tulipesässä, lämmönkakopellissä, seinämävahvuuksissa ja yleisessä tukevuudessa. Tämä näkyy myös hinnassa kun Traeger on noin 3-4x kalliimpi. Erittäin todennäköisesti Traeger on pitkäikäisempi teräsosien kannalta, mutta siinä on elektroniikkaa enemmän kuin Masterbuiltissa (hehkusytytin ja pellettiruuvin moottori), joten Traegeriin joutuu erittäin todennäköisesti jonkin osan vaihtamaan ennen kuin Masterbuiltiin, todennäköisin ensimmäisenä vaihdettava on hehkusytytin.

Masterbuiltin Gravity Series on ihan helkkarin hyvä idea ja kun se tuli markkinoille niin esiintyi toteamuksia, että Weberin olisi pitänyt tehdä tämä (Weberiltä tuli edellisenä vuonna hieman pieleen mennyt pellettigrillin, Weber Smokefiren lanseeraus). Itse maksaisin Gravity Seriesin idealla tehdystä huippulaatuisesta grillista mielellään sen 3-4x enemmän ja korvaisin sillä esim. pelletin. Masterbuiltin patentti ilmeisesti estää idean käyttämisen muilla (kuten Traeger teki alunperin pellettilämmittimiä, patentoi grillin ja hallitsi aluksi markkinoita) ja USA:ssa sen hinta on paljon siedettävämpi (Suomen hinta on melkein 2x USA:n hintoihin verrattuna 499$ vs 899€) kilpaillen peruskäyttäjien grillimarkkinoilla.

Pääseekö savustus pelleteillä samaan lopputukseen?

Jos tarkoitat savustusrasiassa pellettien polttamista kaasugrillissä tai pellettien lisäämistä hiilitulen päälle niin ei pääse. Pellettigrilli polttaa puhtaasti kuumalla liekillä ja runsaalla hapella, joten savu on lähes huomaamatonta ohutta sinistä savua, eli juuri sitä mitä BBQ:ssa pitäisi olla. Ennen Traegerin aikaa savustelin lähinnä kalaa voimakkaalla harmaalla/valkoisella savulla, mutta pellettigrilliä on oppinut arvostamaan tasapainoisen ja "puhtaan" savun aromin vuoksi ja sopii erityisesti pitkiin lihan savustuksiin. Traegerin Timberlinessä on voimakasta savua varten Supersmoke toiminto mataliin lämpötiloihin (alle 110C), mutta en käytä sitä nykyään kun savua ja nokeakin tulee hieman liikaa.
 
Mulla on Traeger Timberline, joka on laadukkain malli ja sen näkee mm. paksumpana ainevahvuutena kriittisissä osissa kuten tulipesässä, lämmönkakopellissä, seinämävahvuuksissa ja yleisessä tukevuudessa. Tämä näkyy myös hinnassa kun Traeger on noin 3-4x kalliimpi. Erittäin todennäköisesti Traeger on pitkäikäisempi teräsosien kannalta, mutta siinä on elektroniikkaa enemmän kuin Masterbuiltissa (hehkusytytin ja pellettiruuvin moottori), joten Traegeriin joutuu erittäin todennäköisesti jonkin osan vaihtamaan ennen kuin Masterbuiltiin, todennäköisin ensimmäisenä vaihdettava on hehkusytytin.

Masterbuiltin Gravity Series on ihan helkkarin hyvä idea ja kun se tuli markkinoille niin esiintyi toteamuksia, että Weberin olisi pitänyt tehdä tämä (Weberiltä tuli edellisenä vuonna hieman pieleen mennyt pellettigrillin, Weber Smokefiren lanseeraus). Itse maksaisin Gravity Seriesin idealla tehdystä huippulaatuisesta grillista mielellään sen 3-4x enemmän ja korvaisin sillä esim. pelletin. Masterbuiltin patentti ilmeisesti estää idean käyttämisen muilla (kuten Traeger teki alunperin pellettilämmittimiä, patentoi grillin ja hallitsi aluksi markkinoita) ja USA:ssa sen hinta on paljon siedettävämpi (Suomen hinta on melkein 2x USA:n hintoihin verrattuna 499$ vs 899€) kilpaillen peruskäyttäjien grillimarkkinoilla.



Jos tarkoitat savustusrasiassa pellettien polttamista kaasugrillissä tai pellettien lisäämistä hiilitulen päälle niin ei pääse. Pellettigrilli polttaa puhtaasti kuumalla liekillä ja runsaalla hapella, joten savu on lähes huomaamatonta ohutta sinistä savua, eli juuri sitä mitä BBQ:ssa pitäisi olla. Ennen Traegerin aikaa savustelin lähinnä kalaa voimakkaalla harmaalla/valkoisella savulla, mutta pellettigrilliä on oppinut arvostamaan tasapainoisen ja "puhtaan" savun aromin vuoksi ja sopii erityisesti pitkiin lihan savustuksiin. Traegerin Timberlinessä on voimakasta savua varten Supersmoke toiminto mataliin lämpötiloihin (alle 110C), mutta en käytä sitä nykyään kun savua ja nokeakin tulee hieman liikaa.
Hyviä pitkiä vastauksia, kiitos niistä, en siis poissulje pellettejä.

Joku täällä mainitsi että pit boss periytyy toiselle sukupolvelle eikä hajoa siinä missä ohuempaa peltiä sisältävä. Onkohan tämä navigator 1230 hyvä hankinta yhdeksi laitteeksi kahden erillisen sijaan. Olen parhaillaan grillaillut lähinnä kaasulla, ja puoliso haluaisi pitää sen myös helppouden puolesta, niin tämmönen combo, jossa myös kylmäsavu voisi onnistua kuulostaa hyvältä, mutta onko liian hyvä ollekseen totta?

 
Mulla on Traeger Timberline, joka on laadukkain malli ja sen näkee mm. paksumpana ainevahvuutena kriittisissä osissa kuten tulipesässä, lämmönkakopellissä, seinämävahvuuksissa ja yleisessä tukevuudessa. Tämä näkyy myös hinnassa kun Traeger on noin 3-4x kalliimpi. Erittäin todennäköisesti Traeger on pitkäikäisempi teräsosien kannalta, mutta siinä on elektroniikkaa enemmän kuin Masterbuiltissa (hehkusytytin ja pellettiruuvin moottori), joten Traegeriin joutuu erittäin todennäköisesti jonkin osan vaihtamaan ennen kuin Masterbuiltiin, todennäköisin ensimmäisenä vaihdettava on hehkusytytin.
Ostin (12/2020) ihan tutustumismielessä halvimman Traegerin eli 22 Pro:n ja sen materiaalit oli myös ihan positiivinen yllätys.

Säilytetty ulkona ympärivuoden ilman huppua ja ainoat kohdat, jotka ei ole asiasta tykännyt on lisävarusteena asennetun etutason asennusruuvit eli ne on ruostuneet.
 
Itse laitan aina hetkeksi folioon jos noudan paistoaikoja enkä tee ylikypsää. Suoraan kuumalta pannulta otettuna sisäosa on raakaa. Liha jatkaa kypsymistään parisen astetta ja lämpö siirtyy kohti keskustaa, jolloin muutaman minuutin lepuutus tekee siitä kokonaan halutun lämpöistä ja kypsyysastetta. Kunnoööa ruskistettu pinta ei minun kokemuksen mukaan ehdi muhjuuntua vielä viidessä minuutissa ja jos muhjuuntuu niin oikea kypsyys on tärkeämpi kuin täydellinen pinta. Samalla tavalla 3-2-1 ribseissä menetetään hyvää parkkia kun sitä muhjataan foliossa pari tuntia. Ribsien osalta en yleensä käytä foliota, mutta isommilla lihapaloilla on melkein pakko käyttää kypsennyksen aikana. Artikkelissa on hieman väärin sanottu noista nesteistä. Ei ne nesteet rauhoitu vaan lihassyyt "rentoutuvat" eivätkä enää purista neisteitä ulos kun leikkaa.
Mä tykkään ennemminkin laittaa sellaiselle reiälliselle foliopaistoalustalle hetkeksi lepäämään. Siinä pinta ei muhjuunnu eikä lillu omassa nesteessään vaan nesteet valuu "kaukaloon". Siitä kun sitten laittaa lautaselle niin ei ole lautanen täynnä nestettä. Toi on ongelmana varsinkin jos ei käytä naturaleja lihoja kun niissä on niin paljon vettä.
Folioon kun käärii niin liha lilluu nesteessä ja hyvää paistopinta menee.
 
Rakenne on ihan minimivahvuista teräspeltiä, mutta siitä huolimatta on kestänyt ihan hyvin. Odotus realistisesta elinkaaresta on vähintään 5 vuotta ja jos hyvä tuuri niin 10 vuotta.
Kattelin Masterbuiltin eri mallien arvosteluja ja vertailuja. Niiden perusteella 800-malli on laadultaan 560-mallia (firman eka) parempi ja siihen on tehty käytettävyysparannuksia. Koskee myös suurinta 1050-mallia.
 
Viimeksi muokattu:
Oliko vinkkejä halloumin yms grillijuustojen paistoon? Ritilä on puhdas ja öljytty ja kuumennettu tarpeeksi. Kiinni palaa samantie kun laittaa ritilälle, sama miten tekee.
Suht kelvollinen tulee, kun laitoin vanhan paistinpannun grilliin ja siihen öljyä, mutta eikö tuossa häviä grillauksen idea samalla.
Vai pitääkö nuo paistaa matalassa lämmössä? Joku ohje oli, paista 30 sekuntia puoleltaan (kiinni palaa) ja toinen, paista 20 minuuttia matalassa lämmössä?
Grilli on Weber Genesis II kaasu.
Voiko vaan eri halloumit vaikuttaa tähän? Mun mielestä jotkut vaan ei tartu niin pahasti (ja pysyy paremmin kasassa muutenkin). Varmaan rasvaisempi ei tartu niin helposti? Mä taisin kyllä koko viime kesän mennä niin että halloumit alettiin paistaan sisällä paistinpannulla ja muut grillaukset normisti ulkona niin en osaa varmaksi sanoa. Siirryin tuohon tyyliin - vaikka se ei enää ole grillausta! - kun mä grillaan ja hoidan sen grillin niin ompa vaimollekin jotain hommaa ruuan eteen :D ja tosiaan kun se on sen verran siistimpää pannulla niin yleensä mennään noin.

Mitä mieltä raatilaiset Kari Aihisen grilliohjeesta:


Mun mielestä toi on ihan älytön neuvo. Tollahan menetetään juuri se grillatessa tullut hyvä ja rapea grillipinta joka on tuossa parasta. Sitten kun tunget sen folioon niin höyry tekee pinnasta pelkkää mössöä ja hyvä grillipinta on kaukainen muisto. Eri asia toki joku low and slow, mutta jos jotain perus kyljyksiä tai nassen ulkofilettä grillaa niin ei kyllä tulis ensimmäisenä heittää suoraan grillistä jonnekkin helvetin folionyyttiin nuhjaamaan puoleks tunniks. Vai olenko yksin ajatukseni kanssa?

Jos grillaan esim naudan uf-vartaita niin en kyllä isommin anna vetäytyä koska saa jäädäkin punaiseksi sisältä ja tuo pinta on tosiaan paras "suoraan grillistä". Mut esim possun sisäfile jota teen niin koska se on iso lihapala niin sen kyllä laitan yleensä joksikin aikaa tekeytymään, pysyy ne liha-mehut paremmin sisällä ja lämpö tasaantuu myös siellä sisällä. Ehkä se on tarpeen isompien lihapalasten kohdalla tuo tekeytyminen.
 
Halloumin tarttumista en osaa estää, mutta sen olen huomannut, että pala kannattaa grillata kokonaisena ja pilkkoa vasta kypsänä. Ohuemmat palat hajoavat helposti ja putoavat ritilöiden välistä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 634
Viestejä
4 511 387
Jäsenet
74 445
Uusin jäsen
hupsistarallaa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom