Grillit & grillaus

Onko kenelläkään kokemuksia / tietoa noista napoleonin kaasugrilleistä?

Tuollaiset olisi tuossa naapurissa varastossa ja josko viikonloppuna jomman kumman hakisi kotiin..


Ite ostin pääsiäiseksi Rogue RXT425-Sib. Laadukkaan oloinen peli ja moni asia mietitty paljon paremmin kuin halpisgrilleissä. Sizzle zonea kerran kerennyt testaamaan ja kyllä sillä pihvien pinnat sai hyvin tehtyä. Toki en kernnyt tekemään vertailua, paljonko loppujenlopuksi sizzlellä on vaikutusta makuun.
 
Onko sulla deflektori ja pizzakivi samankokoiset?
Ei ihan. Kuvia löytyy jos skrollaa taaksepäin, pizzakivi hieman pienempi, ei paljon. ehkä jotain luokkaa n. 33/37...Edit: Suhteet isommat...kts kuva.

IMG_20200829_135734[1].jpg
 
Viimeksi muokattu:
Ei ihan. Kuvia löytyy jos skrollaa taaksepäin, pizzakivi hieman pienempi, ei paljon. ehkä jotain luokkaa n. 33/37...
Itsellä menee toisinpäin. Eli pizzakivi isompi. Varmaan lähemmäs 36/30. Lieneekö syynä, miksen itse pääse täydellä höökillä leopardikuviolliseen pohjaan.

Edit. Kiitos kuvasta, lisäsin omanikin. Sinulla on selvästi enemmän vapaata ilmatilaa vielä sivuilla kun itsellä. Montaa senttiä ei jää Media kamadon ja pizzakiven väliin. Olikohan tuo grillaushalkaisija joku 45 cm. Lisäksi oma ilmarako kivien välissä on paljon isompi.
 

Liitteet

  • IMG_20220513_182212.jpg
    IMG_20220513_182212.jpg
    1,1 MB · Luettu: 117
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: Six
Miten saa grillattua kanan fileet parhaiten?
Aina tuntuu tarttuvan ritilään vaikka kuinka öljyää.
Grilli täysillä, Weber 210.
Tiedän että nämä fileet eivät ole niitä parhaita grilliin mutta kun muija vaan vaatii aina näitä fileitä.
 
Miten saa grillattua kanan fileet parhaiten?
Aina tuntuu tarttuvan ritilään vaikka kuinka öljyää.
Grilli täysillä, Weber 210.
Tiedän että nämä fileet eivät ole niitä parhaita grilliin mutta kun muija vaan vaatii aina näitä fileitä.

Anna paistua pidempään ennen kääntämistä.
 
Ei ole auttanut.
Ehkä kertakäyttöinen grillialusta ja fileiden öljyäminen?
Edit, Vepasto tuossa jo mainitsikin
liha irtoaa ilman öljyäkin, myös kananfilee kun se on kypsynyt tarpeeksi, jos ei irtoa ja tulee mustaa niin grilli on liian kuumalla. edit ja toisinpäin liian kylmä grilli niin liha tarttuu, ei kypsy eikä irtoa nätisti
 
Ei ole auttanut.
Ehkä kertakäyttöinen grillialusta ja fileiden öljyäminen?
Edit, Vepasto tuossa jo mainitsikin

Kertakäyttöiseen tarttuu varmaan entistäkin pahemmin. Sulla on nyt jokin perusasioista hukassa, ei kanan pitäisi kyllä tarttua.

- kuuma grilli, mitä kuumempi sen vähemmän tarttuu
- kuivaa kana, laita halutessai öljyttyyn astiaan ennen grillausta
- kuumenna ritiä/parila oikeasti kuumaksi
- öljyä puhdas ritilä/parila, ja anna öljyn lämmetä kuumaksi ennen kanoja.
- jos kana tästä huolimatta tarttuu, anna sen paistua pinnaltaan kypsäksi niin kana irtoaa.
 
Juu, näin tein. Rasvapoltin öljyn kanssa. Toki ensin harjasin teräshajalla karstat pois.
Olisi ehkä kannattanut öljytä ne kanat plus kuivata. Olivat kuitenkin kuivamarinoituja, Atrian sitruuna fileitä.
Grilli oli taatusti kuumana. Sen mikä tehot antoi myöten.
Ei ne nyt kovin pahoin tarttuneet. Mutta suikaleita jonkin verran tarttui ritilään.
 
Juu, näin tein. Rasvapoltin öljyn kanssa. Toki ensin harjasin teräshajalla karstat pois.
Olisi ehkä kannattanut öljytä ne kanat plus kuivata. Olivat kuitenkin kuivamarinoituja, Atrian sitruuna fileitä.
Grilli oli taatusti kuumana. Sen mikä tehot antoi myöten.
Ei ne nyt kovin pahoin tarttuneet. Mutta suikaleita jonkin verran tarttui ritilään.
Harjaamisen jälkeen pyyhit öljytyllä rätillä ritilät puhtaaksi?

Harjaus kuumalla ritilällä?

Kylmänä jos yrittää esimerkiksi naudan tai hirven rasvasta palaneen ritilän puhdistaa ei saa aikaan kuin sotkua.
 
Ei kun polttimet täysille, ja kun lämpötila n. 250. Sen jälkeen harjaus teräshajalla. Taas lämmöt ylös ja öljyä ritilöille. Annoin palaa kunnes ei savua-280c. Uudet öljyt ja lämmöt ylös . Kanat grilliin.
 
Kaasugrilleistä tietämättömänä väittäisin että liian kuumalla yrität. Öljyt toimii parhaiten siinä ~180C. Yli 200C ne palaa pois. Etenkin kana herkkänä, pehmeänä lihana ehdottomasti alemmilla lämmöillä.
 
Verkkokaupassa suht edullista kovapuuhiiltä tarjolla. Tosin arvostelujen perusteella aika pientä silppua. Laitoin nyt tuolla hinnalla kuitenkin 5x 3kg pussia tilaukseen kun postitkin oli vain 1€.


Toivottavasti olisi edes välttävää tavaraa kun Sunset Charcoalin varastot on tyhjät ja lisää tulee vasta kesäkuun lopulla. Onneksi on vielä 10kg Marabua omassa varastossa.
 
Verkkokaupassa suht edullista kovapuuhiiltä tarjolla. Tosin arvostelujen perusteella aika pientä silppua. Laitoin nyt tuolla hinnalla kuitenkin 5x 3kg pussia tilaukseen kun postitkin oli vain 1€.


Toivottavasti olisi edes välttävää tavaraa kun Sunset Charcoalin varastot on tyhjät ja lisää tulee vasta kesäkuun lopulla. Onneksi on vielä 10kg Marabua omassa varastossa.
Ostin viime kesänä tarjouksesta ja oli aivan kamalaa pientä silppua, jopa verrattuna Biolanin hiiliin. Verkkokauppa.com ei suostunut julkaisemaan arvosteluani ensimmäisenä, vaikkakin nyt siellä on jo kolme vastaavaa arvostelua. En ottaisi vaikka ilmaiseksi saisin, koska ei yksinkertaisesti vaan toimi. Kun saat hiilet syttymään kunnolla, ne ovat jo pääosin palanut pois ennen kuin saat ruokaa ritilälle.

Ehkä jos heittäisi täytteeksi paremmille hiilille, koska savuaromi oli ihan ok.
 
Onko kenelläkään kokemuksia / tietoa noista napoleonin kaasugrilleistä?

Tuollaiset olisi tuossa naapurissa varastossa ja josko viikonloppuna jomman kumman hakisi kotiin..


Itsellä ollut tuo R525 nyt pari viikkoa ja todella tyytyväinen ollut. Oli myös helppo kasata.
 
Kaasugrilleistä tietämättömänä väittäisin että liian kuumalla yrität. Öljyt toimii parhaiten siinä ~180C. Yli 200C ne palaa pois. Etenkin kana herkkänä, pehmeänä lihana ehdottomasti alemmilla lämmöillä.
Liian kuumaa veikkaan minäkin. Näköjään kyseessä on vielä suikaleet(?), jotka pienestä koostaan johtuen kärtsäävät vielä helpommin. Ota vähän lämpöjä pois. Eikä tuota pientä tartumista grilliritilään voi välttämättä estää vaikka mitä tekisi.
 
Liian kuumaa veikkaan minäkin. Näköjään kyseessä on vielä suikaleet(?), jotka pienestä koostaan johtuen kärtsäävät vielä helpommin. Ota vähän lämpöjä pois. Eikä tuota pientä tartumista grilliritilään voi välttämättä estää vaikka mitä tekisi.
Nämä grillattavat oli sellaisia kämmenen kokoisia.
Täytyypä kokeilla seuraavaksi alentaa vähän lämpöjä.
 
Eikö nyt vaikka moderaattorit voisi pilkkoa grillausketjusta kaasumikroilijat omaan ketjuunsa?
Kaasu- että hiiligrillaajana, niin en näe syytä miksi pitäisi alkaa rajaamaan osa grillaustavoisa pois täältä.
Tee oma ketju hiiligrillaajille, jos kerran kaasutouhut noin nousee tunteisiin ?
 
Nämä grillattavat oli sellaisia kämmenen kokoisia.
Täytyypä kokeilla seuraavaksi alentaa vähän lämpöjä.

Olen aina tehnyt kanan kanssa siten että miedolla lämmöllä ja epäsuoralla grillauksella.
Menee totta kai kauemmin mutta kana pysyy mehukkaana eikä kuivu.

En tiedä mikä grilli sulla on joten tää ohje 3-polttiseen grilliin.
Ensin kaikilla lämmöt ylös ja sitten keskipoltin pois päältä. Anna hetken lämpöjen laskeutua.

Kanat siihen keskelle ja annat olla hetken että pinnat menee kiinni ja sit käännät.
Pidät mietoja lämpöjä, kanan kanssa alle 200
Fileistä ku tykkäät niin nehän on aika ohuita. Lämmöt voi olla jopa 150-160 ja siinä keskellä annat grillaantua.
 
Hyviä vinkkejä. Mulla tosin 2 polttimollinen grilli mutta kyllä silläkin saa epäsuoran tyylistä aikaiseksi.
 
Kaasugrilleistä tietämättömänä väittäisin että liian kuumalla yrität. Öljyt toimii parhaiten siinä ~180C. Yli 200C ne palaa pois. Etenkin kana herkkänä, pehmeänä lihana ehdottomasti alemmilla lämmöillä.

Ei itse asiassa pidä paikkaansa paikkaansa. Öljyn kanssa on sama kuin vettä keitettäessä, vesi kiehuu sadassa asteessa oli liekin koko kattilan alla mikä tahansa.

Liian kuumaksi ei kaasugrilliä käytännössä saa, ongelmia tulee lähinnä siitä että öljy höyrystyy ennen pitkää pois ja sitä pitää lisätä (esim. Parila tai pannu), mutta jos juuri ennen grillausta lisää öljyä mitä kuumempi sen vähemmän tarttuu.


Kanasta(kin) jos haluaa mehevää helpointa on lisätä reilusti lämpöä ja lyhentää grillausaikaa. Pehmeänä lihana kana kuivuu helposti jos sitä yrittää matalassa. Varsinkin kokemattomalle kokille helpointa kun käyttää niin kumaa välinettä kuin mahdollista jolla paistaa pikaisesti pinnan maukkaaksi ilman että keskeltä menee liian kypsäksi.
 
Ei kun polttimet täysille, ja kun lämpötila n. 250. Sen jälkeen harjaus teräshajalla. Taas lämmöt ylös ja öljyä ritilöille. Annoin palaa kunnes ei savua-280c. Uudet öljyt ja lämmöt ylös . Kanat grilliin.

Pidä koko tuon prosessin ajan polttimot täysillä, ja huolehdi että ritilä on kuuma ennenkuin laitat mitään ritilälle. Ekan öljyymisen jälkeen ei ole pakko odottaa savuamisen loppumista, sähän teet käytännössä rasvapolton.

Jos välttämättä haluat kokeilla mietoja lämpöjä, kannattaa silti grillin olla niin kuuma kuin mahdollista kamaa lisättäessä, jotta ei tartu. Se kyllä jäähtyy heti.
 
@kaba Kuten näet niin grillaustapoja on monia.
Oikeeta tapaa ei varmaan ole, joten kantsiin vaan kokeilla.
Olet kokeillu sitä kovat lämmöt ja nopeeta, kokeiles seuraavaksi parisen sataa astetta ja tarkkailet filettä lähinnä väriä ja "kimmoisuutta"
 
Äsken savustin kanafileitä kamadossa, epäsuora, n 140-160, pienimmät hieman ehkä kuivuivat muut ok. En osannut näköjään leikkaa tasapaksuisia....ritilän päällä ja ennen rasvasprayasin ritilän eikä tarttunut yksikään kanafile ritilään.
 
@kaba Kuten näet niin grillaustapoja on monia.
Oikeeta tapaa ei varmaan ole, joten kantsiin vaan kokeilla.
Olet kokeillu sitä kovat lämmöt ja nopeeta, kokeiles seuraavaksi parisen sataa astetta ja tarkkailet filettä lähinnä väriä ja "kimmoisuutta"
Näin täytyy tehdä:thumbsup:
Oon aina ollut sitä mieltä että kana täytyisi kypsentää nopeasti ettei kuivu liikaa ja tietenkin grilli etukäteen kunnolla kuumennettu. Mutta täytyy ennakkoluulottomasti kokeilla näitä muita vinkkejä.
Kiitos kaikille vastanneille!
 
Näin täytyy tehdä:thumbsup:
Oon aina ollut sitä mieltä että kana täytyisi kypsentää nopeasti ettei kuivu liikaa ja tietenkin grilli etukäteen kunnolla kuumennettu. Mutta täytyy ennakkoluulottomasti kokeilla näitä muita vinkkejä.
Kiitos kaikille vastanneille!

Kaikkea ruokaavoi kypsentää kaikella lämmöllä. Esim. Pihvit 55 asteen vesihauteessa, tai 800 asteen liekissä.

Kanan kypsennys tulikuumalla pannulla, sisältä mediumiksi jättäen, on vaan niin idioottivarma tehdä, että itse en mitään muuta opeta edes kohtuullisen kokeneelle kokille. Mehevä, ei patakypsä, kana ilman kovaa lämpöä on kuitenkin jo aika ruokahifistelyä ja johon ei paistopintaa saa kovin yksinkertaisilla keinoilla.

Kanaa voi aina kypsentää myös patakypsäksi miedolla lämmöllä. Esim kauppojen grillikana, jossa on hyvä paistopinta ja rutikuivaa lihaa kompensoi patakypsyys.
 
En näe mitään syytä, koska tämä ketju käsittelee grillausta yleisesti.
Hiiligrillaus ja kaasugrillaus on aika kaukana toisistaan, mutta nekin mahtuu yleisesti ruoanlaittoon. Eikä oo tarkotus aukoa päätäni. Eihän sähköautoilijatkaan halua keskustella samassa ketjussa Tesloista polttomoottoriautoilijoiden kanssa.

Kaasugrillissä ei ole kovin montaa aspektia siihen hommaan. Hiili/briketti -grillaus on todella paljon laaja-alaisempi. Luulen että aika moni grillaaja ajattelee samaan tapaan.
 
Kaasugrillissä ei ole kovin montaa aspektia siihen hommaan. Hiili/briketti -grillaus on todella paljon laaja-alaisempi. Luulen että aika moni grillaaja ajattelee samaan tapaan.
Nyt on aika tuuheeta. Selitähän nyt mitä meinaat?
Kaasugrillissä pystyy tekemään ihan samat kun hiiligrillissä
 
Nyt on aika tuuheeta. Selitähän nyt mitä meinaat?
Kaasugrillissä pystyy tekemään ihan samat kun hiiligrillissä
Kaasugrillillä ja hiiligrillillä pystyy grillaamaan samalla tavalla eli kypsentämään ruokaa säteilylämmöllä. Hiiligrillillä keskustelu laajenee kuitenkin usein barbequeen ja savustamiseen, jota kaasugrillillä ei voi tehdä. Barbequessa on alueellisia vaihteluita, mutta siihen liittyy tuli, savu, matala lämpötila ja pitkä kypsytys sekä usein epäsuora lämpö. Kaasugrilli ei tähän taivu kovin hyvin kun sillä ei pysty tuottamaan savua ja ei kai 6-12 tunnin low&slow kaasuttelut ole kovin taloudellisia ja käytännöllisiä. Samasta syystä savustuskaan ei onnistu kun siinäkin yleensä lämpötilat ovat matalia, ajat pitkiä ja vaaditaan kunnolla ja pitkäaikaista savuntuottoa.
 
Viimeksi muokattu:
Kaasugrillissä ei ole kovin montaa aspektia siihen hommaan. Hiili/briketti -grillaus on todella paljon laaja-alaisempi. Luulen että aika moni grillaaja ajattelee samaan tapaan.

Menee ihan naurettavaksi tollanen besserwisseröinti. Voisitteko savustajat ja hauduttelijat mennä omaan ketjuunne? /s

Ei tämä ole mikään grillauksen erikoisfoorumi, vaan tietotekniikkapalstan ruuanlaitto-osio. Ei tänne tule sivutolkulla tule viestejä päivässä, niin ei ole minusta järkevää pirstaloida grillaukseen liittyvää keskustelua enempää.

Minäkin kun grilliä hankin tänä keväänä, niin ei käynyt hiiligrillin hankinta edes mielessäkään, mutta kun tätä ketjua aloin selailemaan, niin jossain vaiheessa harkitsin kamadon hankkimista ihan tosissaan.

Pahoittelut offtopicista.
 
Kaasugrillillä ja hiiligrillillä pystyy grillaamaan samalla tavalla eli kypsentämään ruokaa säteilylämmöllä. Hiiligrillillä keskustelu laajenee kuitenkin usein barbequeen ja savustamiseen, jota kaasugrillillä ei voi tehdä. Barbequessa on alueellisia vaihteluita, mutta siihen liittyy tuli, savu, matala lämpötila ja pitkä kypsytys sekä usein epäsuora lämpö. Kaasugrilli ei tähän taivu kovin hyvin kun sillä ei pysty tuottamaan savua ja ei kai 6-12 tunnin low&slow kaasuttelut ole kovin taloudellisia ja käytännöllisiä. Samasta syystä savustuskaan ei onnistu kun siinäkin yleensä lämpötilat ovat matalia, ajat pitkiä ja vaaditaan kunnolla ja pitkäaikaista savuntuottoa.
Savua ei tarvitse millään laittella paria tuntia enempää alun jälkeen ellet ole extrasavuisen ystävä. Varmasti onnistuu brisketti kaasugrillillä ihan yhtä hyvin kuin savustimella mutta vaati kyllä riittävällä jaolla olevat polttimet että lämmön saa epäsuoraksi.
 
Savua ei tarvitse millään laittella paria tuntia enempää alun jälkeen ellet ole extrasavuisen ystävä. Varmasti onnistuu brisketti kaasugrillillä ihan yhtä hyvin kuin savustimella mutta vaati kyllä riittävällä jaolla olevat polttimet että lämmön saa epäsuoraksi.
Jep, ihan samaan suuntaan makutottumukset siirtynyt itsellä eli savua maltilla niin, ettei se peitä vaan täydentää ruuan aromeja. Brisketti onnistuu varmasti kaasugrillissä, sähköuunissa tai sous videllä samalla tavalla kuin pulled pork - tärkeintä on kypsyttää hitaasti ylikypsäksi välillä 70-90C, jotta sitkeän lihan kollageeni hajoaa meheyttäväksi gelatiiniksi. Perinteisimmillään nämä on vaan totuttu tekemään puu- tai hiilitulella, jotka kuuluvat BBQ:n ja savustuksen määritelmään. Tärkeintä on oma tyyli ja se mistä tykkää eikä väärää grillausta ole olemassakaan pl. ruokamyrkytyksen aiheuttavat menetelmät.
 
Miten saa grillattua kanan fileet parhaiten?
Aina tuntuu tarttuvan ritilään vaikka kuinka öljyää.
Grilli täysillä, Weber 210.
Tiedän että nämä fileet eivät ole niitä parhaita grilliin mutta kun muija vaan vaatii aina näitä fileitä.
Käännä fileet hyvin pian ritilälle laiton jälkeen kahdesti paikallaan. Näin ne ei ehdi palaa kiinni ja ritilään/kanaan muodostuu sellainen pinta joka ei enää tartu.
 
Jep, ihan samaan suuntaan makutottumukset siirtynyt itsellä eli savua maltilla niin, ettei se peitä vaan täydentää ruuan aromeja. Brisketti onnistuu varmasti kaasugrillissä, sähköuunissa tai sous videllä samalla tavalla kuin pulled pork - tärkeintä on kypsyttää hitaasti ylikypsäksi välillä 70-90C, jotta sitkeän lihan kollageeni hajoaa meheyttäväksi gelatiiniksi. Perinteisimmillään nämä on vaan totuttu tekemään puu- tai hiilitulella, jotka kuuluvat BBQ:n ja savustuksen määritelmään. Tärkeintä on oma tyyli ja se mistä tykkää eikä väärää grillausta ole olemassakaan pl. ruokamyrkytyksen aiheuttavat menetelmät.
Tuohon hitaaseen kypsytykseen liittyen, olen pari kertaa nyt koittanut briskettiä wsm tehdä 150-180 lämmössä kun ollut vähän kiirus. Sanotaanko niin että tulos on melko hyvä verrattuna 120 asteessa kihnuttamiseen. Flatti on oikeastaan ihan samanlainen mutta point kuivuu mun makuun liikaa.
 
Itse sanoisin, että kaasulla pystyy grillaamaan merkittävästi monipuolisemmin ja hyvinkin erilaisia tekniikoita hyödyntäen pääsemään lopputuloksiin joita ei pallolla voi saavuttaa. Toki vaatii kokilta ammattitaitoa ja laajempaa ymmärrystä lihan biokemiasta kypsennyksen aikana.

Kotikokille toki pallo on helppo tapa saada ruokaan "grillin makua" ja samalla voi kasvattaa itsetuntoa haukkuen kaasugrillaajat naureskellen jostain makkaroiden viilloista tai jostain muusta täysin naurettavasta. Mutta asiansa osaavalle kokille kaikki lämmönlähteet ovat lähtökohtaisesti tasavertaisia.


Itse olen kentällä tehnyt halvalla kaasulla älyttömän kokoisen brisketin leppökiekoilla savustettuna koko päivän ajan. Asiakkaille oli taas elämänsä parasta lihaa tarjolla. Kassleria tulee himassa heitettyä pihahommien ajaksi kaasariin koska se on vaan niin helppo jättää sinne ja käydä kerran tai kaksi tuntiin kääntämässä ja sivelemässä uutta gleissiä. Voi syödä 2-5 tunnin päästä, ei juurikaan väliä, eikä todellakaan vie aikaa tai vaivaa muulta työltä. Saman lihan toisena päivänä laitan johonkin savustimista tai kamadoon, mutta ei yksikään noista kokeneelle kokille toistaan parempi ole.
 
Itse sanoisin, että kaasulla pystyy grillaamaan merkittävästi monipuolisemmin ja hyvinkin erilaisia tekniikoita hyödyntäen pääsemään lopputuloksiin joita ei pallolla voi saavuttaa. Toki vaatii kokilta ammattitaitoa ja laajempaa ymmärrystä lihan biokemiasta kypsennyksen aikana.


Meinasin etten jaksa tähän vääntöön taas lähteä, mutta alkoi kiinnostamaan nämä liikaa, joten annatko esimerkkejä näistä?
 
Tuohon hitaaseen kypsytykseen liittyen, olen pari kertaa nyt koittanut briskettiä wsm tehdä 150-180 lämmössä kun ollut vähän kiirus. Sanotaanko niin että tulos on melko hyvä verrattuna 120 asteessa kihnuttamiseen. Flatti on oikeastaan ihan samanlainen mutta point kuivuu mun makuun liikaa.
Uskon, että toimii vähän kuumemmalla vaikka en itse ole kokeillut. Matalalla ja hitaalla riskinä on lihan tarpeeton kuivuminen, jos stallaukseen ei reagoi mitenkään. Kuumemmalla ja nopeammalla ilmeisesti tuon stallauksen voi taklata ilman, että lihaa tarvitsee kääriä folioon tai voimapaperiin.

Meinasin etten jaksa tähän vääntöön taas lähteä, mutta alkoi kiinnostamaan nämä liikaa, joten annatko esimerkkejä näistä?
Vastaan vain tähän kun en jaksa alkaa vääntämään asiasta, mutta aina kiinnostaa ammattikokin vinkit. Jos pysytään vain grillauksen laajassa määritelmässä: ”Kuumassa säteilylämmössä paahtaminen” niin varmaan kaasu on yhtä monipuolinen, mutta silloin savun aromi suljetaan kokonaan pois tarkastelusta, samoin grillin koko ei pitäisi vaikuttaa eli ei verrata kaikkia kaasugrillejä halvimpaan palloon.

Itse en ole löytänyt automaattisesti lämpöä säätelevää kaasugrilliä vaan lämpöä pitää säätää epätarkoilla manuaalisilla kaasun virtausta säätävillä kytkimillä. Hiiligrillissä lämpötilaa säädellään hiilien määrän lisäksi ilman virtauksella ja tähän on mahdollista kytkeä automaattinen puhalluksen säätö esim. iKamand. Itsellä on Masterbuilt Gravity Seriesin hiiligrilli, jossa lämpötilan voi säätää 65-370C välillä ja grilli pitää sen niin kauan kuin hiiliä on eli matalassa lämmössä jopa 12 tuntia ennen kuin hiiliä pitää täyttää sivusta täytettävään hiilisäiliöön niin, ettei grillaus keskeydy. Eihän tuo kaasuun verrattuna mikään kovin suuri ero ole, samalla tavalla se paahtaa kuin kaasugrillikin, mutta samalla setillä voi lisäksi savustaa ja tehdä BBQ:ta hiilillä ja/tai puilla välillä 65-370C. Jos savu otetaan mukaan vertailuun niin kaasugrilli jää auttamatta jalkoihin kun se ei pysty tuottamaan kunnollista ohutta sinistä savua (joka on haastavaa Kamadollekin). Toki paksu harmaa savu toimii lyhyessä ½ tunnin savustamisessa kun halutaan nopeasti savun makua mutta varsinaiseen savustukseen ja BBQ:n se ei oikein sovi.

 
Viimeksi muokattu:
Oma kokemus on sellainen grillien eroista, että se on ihan omasta mielikuvituksesta kiinni mitä milläkin grillilä saa aikaan. Ainoa asia mitä ei voi tehdä kuin sähkö tai kaasugrillillä on nopea paistaminen. Ja tarkoitan sellaista jossa vaikka makkarat pitää saada rapea kuoriksisi mahdollisimman nopeasti. Grilli päälle ja makkarat sisään. n. 5 - 10min päästä ääntä kohti.
Juu, ei ole grillausta parhaimmillaan. =)
Mutta käyttämällä mielikuvitusta, kaikilla vehkeillä voi savustaa vaikka kylmänä.
Omassa pihassa mahdollisuus käyttää hiiliä tai vastaavia, klapeja, pellettejä tai kaasua. Aikoinaan kerrostalossa piti kaikki koittaa hoitaa sähkögrillillä.
Toki toinen on toista kätevämpi joissain tapauksissa ja toisella saa taas enemmän tai vähemmän jotain aikaan mitä toisella, pienemmällä vaivalla ainakin.
En kuitenkaan lähtisi mollaamaan mitään tapaa erityisesti. =)
 
Pitäis hommata grillin peite Weberin Spirit II E-210 -grillille. Kävin viikonloppuna Motonetissä niin näytti olevan 100€ hintaa. Aika suolainen hinta, mut joskus ennen mulla taisi olla parikin halpaa grillin peitettä jotka kesti 1-2v (talven pakkasilla jotenkin meni haperoksi rakenne) eli ymmärrän että laatu maksaa ainakin jonkin verran. Osaako palstan grillailijat heittää vinkkiä mistä tuohon sopivaa huppua voisi saada edullisemmin kuin tuo 100€?
 
Pitäis hommata grillin peite Weberin Spirit II E-210 -grillille. Kävin viikonloppuna Motonetissä niin näytti olevan 100€ hintaa. Aika suolainen hinta, mut joskus ennen mulla taisi olla parikin halpaa grillin peitettä jotka kesti 1-2v (talven pakkasilla jotenkin meni haperoksi rakenne) eli ymmärrän että laatu maksaa ainakin jonkin verran. Osaako palstan grillailijat heittää vinkkiä mistä tuohon sopivaa huppua voisi saada edullisemmin kuin tuo 100€?
Kyttäät tarjouksia, gigantissa on joskus ja samoin verkkokaupassa. Gigantin outletissa saattaa löytyä tarkan markan kaverille alella jos avattu paketti ei haittaa
 
Itsellä on Masterbuilt Gravity Seriesin hiiligrilli, jossa lämpötilan voi säätää 65-370C välillä ja grilli pitää sen niin kauan kuin hiiliä on eli matalassa lämmössä jopa 12 tuntia ennen kuin hiiliä pitää täyttää sivusta täytettävään hiilisäiliöön niin, ettei grillaus keskeydy. Eihän tuo kaasuun verrattuna mikään kovin suuri ero ole, samalla tavalla se paahtaa kuin kaasugrillikin, mutta samalla setillä voi lisäksi savustaa ja tehdä BBQ:ta hiilillä ja/tai puilla välillä 65-370C. Jos savu otetaan mukaan vertailuun niin kaasugrilli jää auttamatta jalkoihin kun se ei pysty tuottamaan kunnollista ohutta sinistä savua (joka on haastavaa Kamadollekin). Toki paksu harmaa savu toimii lyhyessä ½ tunnin savustamisessa kun halutaan nopeasti savun makua mutta varsinaiseen savustukseen ja BBQ:n se ei oikein sovi.


Kiitos tästä. Lämmön säätely on jotain mistä en pidä omassa kamanderissa. Se karkaa helposti korkealle ja sammuu jos yritän pitää ilmavirtauksen minimissään. Vettä tippapellille laittamalla saan lämmöt pidettyä satasen pinnassa low and slowlle, mutta sitä pitää muistaa käydä lisäämässä. Tuolla Masterbuiltilla pääsisi tästä eroon, mutta saisi silti grillattua hiilillä. Laitankin harkintaan, että vaihdan kamanderin tuollaiseen.
 
Pitäis hommata grillin peite Weberin Spirit II E-210 -grillille. Kävin viikonloppuna Motonetissä niin näytti olevan 100€ hintaa. Aika suolainen hinta, mut joskus ennen mulla taisi olla parikin halpaa grillin peitettä jotka kesti 1-2v (talven pakkasilla jotenkin meni haperoksi rakenne) eli ymmärrän että laatu maksaa ainakin jonkin verran. Osaako palstan grillailijat heittää vinkkiä mistä tuohon sopivaa huppua voisi saada edullisemmin kuin tuo 100€?

Niin on myös meikäläisen viime viikolla saapuneessa Genesis II S-310 grillissä.

Itsekin pohdin pitkään että Napoleon vaiko Weber. Napoleoniin olin jo päätynyt, mutta kun kaikki sellaiset mallit mitkä kiinnosti (mm. tarpeeksi iso pinta-ala) ovat jumissa Kanadassa/missä lie, niin piti alkaa tutustumaan tarkemmin Weberin tarjontaan. Gigantissa sitten oli tuo S-310 ihan hyvässä alennuksessa (999 e -> 849 e, on muuten nytkin sama hinta) ja käynnissä oli viel Weberin kampanja, että saa ilmaiseksi sähkövartaan kun osti grillin huhtikuun aikana. Tämä sitten keikautti vaakakupin Weberin suuntaan lopullisesti, kun ynnäilin päässäni että "säästän" tässä n. 340 euroa.

Sitten vähän omia havaintoja itse grillistä verratuna vanhaan Rebelin kaasugrilliin:
- Pelkästään kasausvaiheessa alkoi ymmärtää, että miksi Weber maksaa niin paljon.
- Tämä lämpenee ihan älyttömästi nopeammin ja kuumemmaksi, alle 5 min 250 *C ja alle 10 min 300 *C, maksimit oli taisi olla jossain 350-360 *C tienoilla. Weber pysyy nupit minimissä kuumempana kuin Rebel maksimissa.
- Weber GBS vaikutti aluksi turhalta ominaisuudelta, mutta nyt kun tutustui noihin palikoihin mitä kaikkea siihen saa, niin mieli kyllä muuttui. Kävin tuon valurautapannun hakemassa ja onhan tuo kiva kun pannu lukittuu paikalleen eikä keiku ja kääntyile ritilöiden päällä. En myöskään aluksi edes hoksannut, mutta tuo GBS on jossain vaiheessa muutettu niin että se ei ole keskellä grilliä vaan hieman sivussa -> Jää paremmin tilaa käytettäväksi sen viereen.
- Rasvankeräys järjestelmä on tosi fiksu. Irrotettava pohja ja iso rasvakuppi.
- Avohylly rakennetta pidin ensin miinuksena. Edellisissä grilleissä on ollut aina kaappi ja sinne on saanut kätevästi ylimääräiset roinat piiloon. Nyt kun tuota on pari kertaa käyttänyt, niin tykkäänkin tästä. Pohjahylly ja ylempi ritilä toimivat lisä laskutilana, grillipihtejä yms. ei tarvitse pitää sivutasoilla ja näin ollen niihin jää enemmän tilaa lautasille yms. yms. Tykkään myös tuosta avorakenteesta, että sitten kun grillin alta tarvitsee jotain, niin se on nopeampi ottaa sieltä kun ei tarvitse väistellä ja availla ovia.
- Avohylly rakenteen miinuksena on kyllä se, että rasvakuppi jää näkösälle. Se voi mahdollisesti houkutella jotain elikoita paikalle. Jossain mainittu kissanhiekka voisi olla ratkaisu. Eli kissanhiekkaa rasvakupin pohjalle, rasva imeytyy sinne ja tuo helpottaa myös puhtaana pitoa kun saa vain kipata hiekat pois ja laittaa uutta tilalle.

Grillisuojus Premium Large Kävin hakemassa Rustasta tällaisen peitteen. Vaikuttaa kyllä oikein hyvältä, en kehdannut Weberin riistohintaa maksaa peitteestä. 5 vuoden takuu peitteelle (en kyllä tiedä mitä takuu kattaa, kun sitä ei oltu eritelty paketin päällä). Nuo verkot sivuilla varmasti auttaa että ilma kiertää paremmin alla. Tuo tuntui olevan myös paksua tavaraa, materiaalipaino taisi olla 315 g/m2.

Tähän kylkeen olisi tarkoitus hankkia vielä pikku Kamado, mutta saattaa olla että joutuu suosiolla hankkia M tai L koon vehkeen. Täytyy terassinjatko tehdä ensin, niin näkee mihin kaikkeen tilaa riittää


Tuossa vanhassa viestissäni kehuin Rustan peitteitä ja tuo L malli ainakin yhden kesän jälkeen on edelleenkin kuin uusi. Aiemmat peitteet on alkaneet haalistua jo ensimmäisenä kesänä. M-kokoinen pitäisi olla sopiva tuohon 210 Spiritiin, kun tuo on hieman suurempi kuin Weberin oma. Eihän tuokaan nyt ihan halpa ole, mutta edullisempi kuin Weberin oma ja 5v takuu peitteelle herättää luottamusta.
 
Tiedoksi, jos jollain tarvetta. Joissain motoneteissä halpoja Weberin suojapeittoja:
 
Muutaman kerran käyttänyt weberin savustimen päällä suojapeittoa, niin aina ihan homeessa sisältä. Viime talvena en käyttänyt, niin ei mitään ongelmaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 257
Viestejä
4 486 906
Jäsenet
74 127
Uusin jäsen
rkj

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom