Grillit & grillaus

Weberillä on myös valmiita sekoituksia myynnissä kana/kala/naudanliha tais olla ainakin. Itse ostin testiin Viskin. Kellään kokemusta tuosta? Ilmeisesti viskitynnyristä puuta tuossa.
 
Käyttääkö porukkaa savustuslaatikoita kaasugrillissä? Onko kannattava sijoitus ja paljonko eri lastujen välillä on eroja (eli huomaako eron kanalle tai lihalle tehdyissä weberin lastuissa)?

Tarvitseeko savustamisen testaaminen välttämättä edes sitä laatikkoa, jos vaikka testimielessä käärisi lastut folioon? Tonnikalapurkkikin menisi kaikenjärjen mukaan väliaikaisena astiana.

Erot ovat yllättävän suuria eivätkä kaikki savut sovi kaikille ruoille. Tai no makuasioita tietty, mutta savustin äskettäin kampelaa ompulla, eikä se maistunut minulle yhtään. Lepällä olisi tullut parempi. Lohenkin kanssa sopii minulle vahvempi ei makea savu. Possulle omppu sopii ihan hyvin, kuten myös kanalle. Mielestäni myös käytetty rub/mausteet vaatii kokeilua, että mikä sopii tietylle savulle.

Hommaa kokeeksi ainakin kahta eri puuta, jotta ei jää savustamiset kokonaan siihen, että ekalla savustuksella ei tullutkaan sinulle maistuvaa ruokaa.

Edit: Luin kirjoitukseni uudelleen ja siitä saa ehkä kuvan, että olisin savustushifistelijä tai hankala ruoan suhteen. En ole hifistelijä ja ruoankin suhteen kaikki käy. :)
 
Viimeksi muokattu:
Käyttääkö porukkaa savustuslaatikoita kaasugrillissä? Onko kannattava sijoitus ja paljonko eri lastujen välillä on eroja (eli huomaako eron kanalle tai lihalle tehdyissä weberin lastuissa)?

Tarvitseeko savustamisen testaaminen välttämättä edes sitä laatikkoa, jos vaikka testimielessä käärisi lastut folioon? Tonnikalapurkkikin menisi kaikenjärjen mukaan väliaikaisena astiana.
Multa saat tuommosen kaasugrilliin menevän peltiaskin ilmaiseksi jos noudat pirkanmaalta. Siis semmonen missä kannessa reikiä ja boksin sisään tulee lastut
 
Pulled porkia alkoi tekemään viikonlopuksi mieli niin hain kasslerin ja laitoin rubin kanssa jääkaappiin.

Meinasin alkujaan tehdä uunissa, mutta takapihalla näköttää tuommoinen Weber Smokey Joe premium, joka on kokoonsa nähden ollut ihan toimiva omiin käyttöihin.

En ole koskaan sillä mitään hidasta ja matalalämpöistä tehnyt. Onko kokemuksia kannattaako edes yrittää tehdä kokonaan siinä , vai iskenkö uuniin ja haen vaikka loppumaut sitten grillistä?
 
Pulled porkia alkoi tekemään viikonlopuksi mieli niin hain kasslerin ja laitoin rubin kanssa jääkaappiin.

Meinasin alkujaan tehdä uunissa, mutta takapihalla näköttää tuommoinen Weber Smokey Joe premium, joka on kokoonsa nähden ollut ihan toimiva omiin käyttöihin.

En ole koskaan sillä mitään hidasta ja matalalämpöistä tehnyt. Onko kokemuksia kannattaako edes yrittää tehdä kokonaan siinä , vai iskenkö uuniin ja haen vaikka loppumaut sitten grillistä?
Hyvin onnistuu kun matalat lämmöt ja savun jälkeen folioon hautumaan.

E: siis jos haluaa savuakin pintaan. Muuten pieni grillilämpö jolla vähän kutitellaan kassleria ja pintaa ja sitten folioon pienellä lämmöllä. Itse laittaisin foliovuokaan ja matalaa lämpöä ja savua.
 
Hyvin onnistuu kun matalat lämmöt ja savun jälkeen folioon hautumaan.

Juu lähinnä pointti oli, että saako tuommoisella "rimpulalla" noita lämpöjä tarpeeksi alas ilman että sammuu :D

Alapellit auki täysin ja kannen säätimellä säätää lämpöjä?
 
Juu lähinnä pointti oli, että saako tuommoisella "rimpulalla" noita lämpöjä tarpeeksi alas ilman että sammuu :D

Alapellit auki täysin ja kannen säätimellä säätää lämpöjä?
Niinno siitä en tiiä. Jos saat pysymään tasaisesti siinä 100c huiteilla niin mikä jottei. Jos lämpö pumppaa tai ei saa tarpeeks alas niin sitten ei kannata säätää.
Luulis kyllä että Weberillä onnistuu lämmönsäätö vaikka olis mikä vehjes.
 
Niinno siitä en tiiä. Jos saat pysymään tasaisesti siinä 100c huiteilla niin mikä jottei. Jos lämpö pumppaa tai ei saa tarpeeks alas niin sitten ei kannata säätää.
Luulis kyllä että Weberillä onnistuu lämmönsäätö vaikka olis mikä vehjes.

Täytyy kokeilla huomenna. Jos näyttää ettei asetu niin isken uuniin.
 
Hiiligrillaajille ja savustajille kysymys. Oletteko katsoneet/miettineet savun väriä kun teette low and slow vetoja? Eli lähinnä siis kun käyttää savustuspuita grillauksessa. Itse en tähän päivään mennessä ole ja tuollaista valkoista paksua savuahan toi Weberin viisseiska puskee koko ajan kun savustuspuu ”palaa”. Nyt vain rupesin miettimään kun tuntuu, että pitkät vedot ovat aina savun maultaan tosi kitkeriä ja varmasti suurimmaksi osaksi johtuu tuosta huonosta savun laadusta.

Eli siis. Jos haluaisi homman tehdä optimaalisesti niin pitäisi brikettien/hiilien olla kokonaan syttyneet ja sen lisäksi lisätyn savustuspuiden pitäisi antaa syttyä palamaan ennen lihan laittoa grilliin, koska liekeissä palava puu tuottaa puhtaamman savun.

Pienen ristiriidan asiaan tekee se, että miten voit edes kesken pitkän vedon lisätä brikettejä/savustuspuita koska nehän ennen kunnolla syttymistään tuottaa sitä paksua valkoista huonoa savua. Pitäisikö liha ottaa aina vartiksi pois grillistä kun lisää polttoainetta tai savustuspuita kesken grillauksen. Esim kuuluisa käärmemuoto briketeistä tuottaa huonoa savua koko ajan kun siellä grillin sisällä on jatkuva uusien hiilien/ savustuspuiden syttyminen käynnissä. Kuitenkin hyvin yleinen metodi mitä käytetään.

Mielipiteitä, kommentteja?
 
Pulled porkia alkoi tekemään viikonlopuksi mieli niin hain kasslerin ja laitoin rubin kanssa jääkaappiin.

Meinasin alkujaan tehdä uunissa, mutta takapihalla näköttää tuommoinen Weber Smokey Joe premium, joka on kokoonsa nähden ollut ihan toimiva omiin käyttöihin.

En ole koskaan sillä mitään hidasta ja matalalämpöistä tehnyt. Onko kokemuksia kannattaako edes yrittää tehdä kokonaan siinä , vai iskenkö uuniin ja haen vaikka loppumaut sitten grillistä?
Savun makun tarttuu raakaan lihaan, eli ensin savustimeen ja jos ei into piisaa vetää könttiä 93 asteeseen savustimessa niin lopussa vasta uuniin
 
Hiiligrillaajille ja savustajille kysymys. Oletteko katsoneet/miettineet savun väriä kun teette low and slow vetoja? Eli lähinnä siis kun käyttää savustuspuita grillauksessa. Itse en tähän päivään mennessä ole ja tuollaista valkoista paksua savuahan toi Weberin viisseiska puskee koko ajan kun savustuspuu ”palaa”. Nyt vain rupesin miettimään kun tuntuu, että pitkät vedot ovat aina savun maultaan tosi kitkeriä ja varmasti suurimmaksi osaksi johtuu tuosta huonosta savun laadusta.

Eli siis. Jos haluaisi homman tehdä optimaalisesti niin pitäisi brikettien/hiilien olla kokonaan syttyneet ja sen lisäksi lisätyn savustuspuiden pitäisi antaa syttyä palamaan ennen lihan laittoa grilliin, koska liekeissä palava puu tuottaa puhtaamman savun.

Pienen ristiriidan asiaan tekee se, että miten voit edes kesken pitkän vedon lisätä brikettejä/savustuspuita koska nehän ennen kunnolla syttymistään tuottaa sitä paksua valkoista huonoa savua. Pitäisikö liha ottaa aina vartiksi pois grillistä kun lisää polttoainetta tai savustuspuita kesken grillauksen. Esim kuuluisa käärmemuoto briketeistä tuottaa huonoa savua koko ajan kun siellä grillin sisällä on jatkuva uusien hiilien/ savustuspuiden syttyminen käynnissä. Kuitenkin hyvin yleinen metodi mitä käytetään.

Mielipiteitä, kommentteja?
Semmonen sinertävä savu on paras, valkoisen ja sinertävän välimaastosta. Jos puu palaa niin grilli saa liikaa happea, venttiilit pienemälle. Sitä savupuuta ei tarvitse lisätä parin ekan tunnin jälkeen lainkaan ja tuo kitkerä maku tulee liiasta savupuun määrästä tai märistä/kosteista briketeistä. Siis vaikka pulled porkkia tehdessä sitä savua ei tarvita ensimmäisten parin tunnin jälkeen lainkaan! Koskaan en ole lihaa kesken ottanut pois. Suomen keleissä snake-method ei oikein toimi koska ulkolämpötilat ovat siihen liian alhaiset.

Itse laitan WSM piipullisen brikettejä punaseksi ja täytän pesän muutoin syttymättömillä, ja sinne sekaan pari halkoa omenapuuta. tuolla annan mennä 6-7h eikä tartte tehdä mitään. Jos weber pallolla teen niin brikettikorillinen punaseksi brikettejä ja pari palaa omenapuuta siihen päälle. 2-3h välein sitten lisään vain brikettejä.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Itse olen kyllä snakella vetänyt ihan kunnon pakkasilla joulukinkutkin weberin pallossa ilman ongelmia. Eli kyllä se Suomessa toimii ihan siinä missä muuallakin.
 
Semmonen sinertävä savu on paras, valkoisen ja sinertävän välimaastosta. Jos puu palaa niin grilli saa liikaa happea, venttiilit pienemälle. Sitä savupuuta ei tarvitse lisätä parin ekan tunnin jälkeen lainkaan ja tuo kitkerä maku tulee liiasta savupuun määrästä tai märistä/kosteista briketeistä.
Mutta juuri näissä jenkkiäijien youtube videoissa ne puhuu just siitä, että kun se savustuspuu palaa liekeissä niin silloin sitä hyvää sinertävää savua saadaan. Oman kokemuksen mukaan just toi palamaton savustuspuu hiilloksen päällä tuottaa valkoista savua. Tänään viimeksi savustin viisseiskalla ja valkoista savua tuli aina sen puolisen tuntia kun uusi savustuspuun pala lähti hiiltymään. Miten korjata asia?
 
Mutta juuri näissä jenkkiäijien youtube videoissa ne puhuu just siitä, että kun se savustuspuu palaa liekeissä niin silloin sitä hyvää sinertävää savua saadaan. Oman kokemuksen mukaan just toi palamaton savustuspuu hiilloksen päällä tuottaa valkoista savua. Tänään viimeksi savustin viisseiskalla ja valkoista savua tuli aina sen puolisen tuntia kun uusi savustuspuun pala lähti hiiltymään. Miten korjata asia?
Ei kai noilla paloilla ole oikeasti muuta merkitystä kun tuo vähän lisää savun makua kun tuhruaa tuota valkoista kitkerää ja likaista savua. Offset smokereissa puut esilämmitetään usein siinä palotilan päällä, jotta ne syttyy nopeasti. Tuli on sen verran pientä ja sivussa savustettavasta kohteesta (offset), että lämpö saadaan pidettyä matalana, mutta samalla tuli ja savu puhtaana. Jos noista paloista haluaisi sinistä ohutta savua niin ne pitäisi polttaa liekillä, palaisivat muutamassa minuutissa ja aromi jäisi vähäiseksi. Itse teen low&slow’n pellettisavustimella ja Masterbuiltin gravityfeedillä. Pelletillä savu on käytännössä huomaamaton, mutta tulee hyvä parkki, smokering ja savun makua. Masterbuiltin gravityfeedillä palat toimii, koska siihen kuuluu puhallin, joka pitää hapen riittävänä ja savun ohuen sinisenä, mutta kai siinäkin suurimman osan savusta tuottaa hiili. Uskoisin,että kamadolla tai perinteisellä hiiligrillillä sinisen savun tuottaminen puuta polttamalla on todella vaikeaa.
 
Pallogrillillä yli 30min lihat pidän toisella puolella kuin hiillos ja heitän aina silloin tällöin kourallisen savustuspuruja hiilten puolelle. Isommat puupalat jää yläritilälle ja savuttaa siinä, pienemmät tippuu hiillokselle, mutta savuttaa yhtälailla kun kannen sulkee. Aina on hyvää tullut, kunhan käy aina katsomassa siinä 25-45min kohdalla ja tekee intuitiiviset säädöt.
 
Mutta juuri näissä jenkkiäijien youtube videoissa ne puhuu just siitä, että kun se savustuspuu palaa liekeissä niin silloin sitä hyvää sinertävää savua saadaan. Oman kokemuksen mukaan just toi palamaton savustuspuu hiilloksen päällä tuottaa valkoista savua. Tänään viimeksi savustin viisseiskalla ja valkoista savua tuli aina sen puolisen tuntia kun uusi savustuspuun pala lähti hiiltymään. Miten korjata asia?
Tuohon on vaikea kyllä sanoa. Itse lappaan savupuun palat brikettien päälle ja koitan pitää grillin tai savustimen lämpötilan sweetspotissa. Tuohon kitkerään savun makuun koittaisin vähentää savupuun määrää. Helppo testata esim mesquitella jota omaan makuun tarvitaan ihan helvetin vähän ettei tule kitkerää. Käytän itse vain omenapuun halkoja ja senkin määrää olen vuosien myötä vähentänyt koko ajan.
 
Kiitti vinkistä, pistin 20 kg tiluuseen, katotaan millasta on :)

Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.
 
Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.
Laitatko kokemuksia kun olet käyttänyt hiiliä? Ajattelin kesäksi tilata yhden satsin jotain hiiliä Sunset Charcoalilta niin olisi hyvä jos olisi vähän referenssiä miten vertautuu Marabuun tai Quebrachoon.
 
Sunset charcoalilla näyttäisi olevan uutena lajina Black Wattle. Onko jollain kokemusta miten vertautuu Marabouhun tai Quebrachoon? Varmaan tuo on ihan hyvä kun vaikuttaisi kovapuulta samoin kun nämä muut.


Itse en nykyään käytä hiilillä enää lainkaan savupalikoita vaan hiilet riittää. Aikaisemmin oli tarve maksimisavuille, mutta nykyään arvostaa enemmän sellaista tasapainoisempaa aromia, ettei peitä ruoan makuja. Aikaisemmin sitä kuvitteli, että parkki tulee voimakkaassa savussa, mutta ainakin low&slow BBQ savustamiseen ja hyvään parkkiin riittää ihan pellettisavustin. Hiili on tuosta vielä vähän voimakkaampi ja parempi jos kunnon savua haluaa. Bradleyn purukiekkoja käryttävä savustin menee jo epämiellyttävän tunkkaisen ja likaisen savun rajoilla, mutta hyvät kalat sillä tulee kun muistaa pitää ilmanvaihtoa auki.
Eilen tuli pussi marabuuta ja tuota sinistä. Marabuulla paloi kuumempana kuin marienburgin leppä ja burgeriin tuli kyllä parempi aromi kuin markettihiilillä.
Toi pussi on kyllä paska mutta hintalaatusuhde vaikuttaa lyömättömältä. Kiitos vinkistä
 
Hain tänään Sunset Charcoalin Marabu-hiilet postista ja laitoin grillin tulille. Näissä on selvästi miellyttävämpi aromi kuin Quebracho blanco-hiilissä, mutta ne palavat paljon nopeammin. Meinasi käydä hassusti, kun hiilet paloivat loppuun puolessa välissä grillausta ja vappuvieraat (7 aikuista ja 8 lasta) odotti ruokiaan.
 
Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.

Eh no reilun vuoden lukenut sunsetin päivityksiä ja siellä oli heti kun black wattle tuli että on pienempää kuin marabu/quebracho ja pistivät ne tarjoukseen 10€ säkki, ehkä on hiilet parantunut siitä koon puolesta?
Säkit taas olleet sitä samaa jonkin aikaa, eikä pahemmin ole tähän asti pölynnyt ulos, kuva tästä paikallaan.
Tuolta tilaan jatkossakin, kokeillut nyt muutamaan kertaan Wegielin hiiliä, syttyy tosi helposti, mutta ei pala kovin kuumana ja palaa nopeasti. Lisäksi aika pientä silppua pussissa, pussi tosin hyvää kamaa kun ei päästä läpi, mut hiiliä ostaessa ostan hiiliä, en pussia...
26B35FD3-43D6-45C3-997A-F1DBDD591DDD.jpeg
Eikä ollut CLK kontti yhtääm pölyinen tuon jälkeen
 
Nyt Sunsetin Black Wattlet haettu Schenkerin noutopisteestä. 20 kg tilasin ja Cittarin setä ojensi ison pahvilaatikon joka mahtui just Kia Proceed -farkun konttiin osumatta takalasiin. Laatikossa oli semisti päällä hiilipölyä, sillain että teipit lähti tosi helposti irti. Pahvilaatikosta paljastui mustapölyisten sisäseinämien uumenista kaksi sinistä perinteisen paskasta pressukankaasta tehtyä säkkiä, jotka olivat ihan hiilipölyssä ja päällimäiseen säkkiin ainakin oli tullut jo pari reikää (kuljetuksessa?)... Jos noi Black Wattlet ei nyt ole tähtitieleellisen hyviä, niin meitsi lopettaa kyllä sotkuhommat tähän tilaukseen ja ostan hiiliä, mitkä on kunnon säkissä vaikka kilohinta olis 5x.
Itse maksan hiilistä en pakkauksesta mutta jokainen tyylillään. Tämä hiiligrillailu on välillä vähän sellaista hommaa että pikkusotkua tulee ja savukin haisee.
Olethan muistanut antaa toimittajalle palautetta?

@Valtsu_82 Itse poltellut pesälliseen Black wattleja. Ne on nimensä mukaisesti kovapuuhiiliä eli sytytys vaatii enemmän kuin normaaleilla mutta paloaika on tasainen ja ne kestää pitkään. Marabuuhun verrattuna aromi on vahvempi ja extra savupalojen lisäys ei ole läheskään aina tarpeellista.
 
Tuli haettua Weber Spirit E-310 Verkkokauppa.comista. 3 tuntia meni kasatessa mutta oli kyllä yhtä juhlaa tuo kasaus. Osat käy toisiinsa ja kaikki vaan istui kuin hansikas. Luciferia kasatessa oli ihan eri meno, toki hintakin oli puolet Weberistä.

Vinkkinä vielä tänään ”tarjous” 549€ voimassa mutta about samaan hintaan toki saanut vähän väliä jostain.
 
Tuli haettua Weber Spirit E-310 Verkkokauppa.comista. 3 tuntia meni kasatessa mutta oli kyllä yhtä juhlaa tuo kasaus. Osat käy toisiinsa ja kaikki vaan istui kuin hansikas. Luciferia kasatessa oli ihan eri meno, toki hintakin oli puolet Weberistä.

Vinkkinä vielä tänään ”tarjous” 549€ voimassa mutta about samaan hintaan toki saanut vähän väliä jostain.
Kolmatta vuotta Spiritti käytössä ja edelleen ihan uudenveroinen pelleiltään ja muilta osin. Ainoa ongelma on ollut kaasunsäätimien puhtaanapito, sillä ilmanottoritilät menee todella herkästi tukkoon ja grilliin ei tule kunnon liekkiä.
 
Kolmatta vuotta Spiritti käytössä ja edelleen ihan uudenveroinen pelleiltään ja muilta osin. Ainoa ongelma on ollut kaasunsäätimien puhtaanapito, sillä ilmanottoritilät menee todella herkästi tukkoon ja grilliin ei tule kunnon liekkiä.
Onko jotain kikkaa mitä kannattaa pitää silmällä?
 
Eipä oikein ole (vinkkejä otetaan vastaan!).
Aina kun grilli on palanut huonosti, niin pieni harjaus/puhaltelu sinne kaasunsäätönappien takana oleville ritilöille on auttanut. Aina ei ole edes mitään näkyvää likaa siellä ollut edes, mutta jotenkin maagisesti se pieni putsailu on auttanut.

E: kuva kyseisestä verkosta.
1651431260360.png
 
Viimeksi muokattu:
Onkos Kamado Bono edelleen parasta pauketta taalalle vai onko tällä rintamalla jotain muuta? Ensimmäinen "kunnon" grilli on nyt muuton myötä hakusessa ja ajattelin hypätä suoraan aikuisten altaaseen vaikka matalassa päädyssä pysynkin.
 
Onkos Kamado Bono edelleen parasta pauketta taalalle vai onko tällä rintamalla jotain muuta? Ensimmäinen "kunnon" grilli on nyt muuton myötä hakusessa ja ajattelin hypätä suoraan aikuisten altaaseen vaikka matalassa päädyssä pysynkin.
Vuosi sitten keväällä ensin weberin pallo ja syksyllä bono minimo. Molempiin tyytyväinen. Bonoa paljon suosittelee FB grilli ja kamado ryhmissä.
 
Onkos Kamado Bono edelleen parasta pauketta taalalle vai onko tällä rintamalla jotain muuta? Ensimmäinen "kunnon" grilli on nyt muuton myötä hakusessa ja ajattelin hypätä suoraan aikuisten altaaseen vaikka matalassa päädyssä pysynkin.
Kirjoitin pari vk sitten omia mietteitäni: Grillit & grillaus

Tl;dr jos ei ole aivan pakko saada Kamadoa pihaan, niin Weber Master Touch kunnon varusteilla ja lämpömittarilla sopii ahkerallekin grillaajalle melkein mihin vaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kokeilin kanssa ensimmäisen kerran valmistaa pizzaa grillissä.
Ostin Motonetistä kun oli tarjouksessa Roastmasterin keraaminen kivi, pizza"lapio" ja leikkuri.

Gluteeniton itsetehty jauhoseos:
240g Tummariisijauho
100g Perunajauho/Maizena
30g Tapiokatärkkelys
1tl Xanthan

Pizzapohja: (Alla olevan pizzapohjaohjeen puolitin niin tuli hyvänkokoinen)
5dl vettä
50g tuorehiivaa
1tl suolaa
4tl sokeria
4rkl Öljyä
10dl tuota gluteenitonta jauhoseosta

30min kohotus

Pohjan päälle Tomaattipyrettä, juustoraastetta, parmankinkkua ja puolitettuja miniluumutomaatteja.

Pizzakiven päälle 3 poltinta täysillä (Weber Spirit II 310) 6min (unohdin keskipolttimen päälle :sad: hups )
7min keskipoltin sammutettuna
Yhteensä siis 13min
Epäsuoralla olisi varmaan ottanut sen 15-18min (Lämmöt epäsuoralla siellä 210-220)
pizza.jpg


Pizza pois grillistä ja sinappikaalia ja parmasaania pintaan
 
Mökkigrilli hakusessa ja olen päätymässä Landmann Tennessee Broiler -hiiligrilliiin. Tuohon on aika identtinen rakenteeltaan Mustang Tangon/Avalon 2:n, Kärkkäisen Royal Gourmet Classic:n, Mätänetin Roastmaster C-series:n, jne. kanssa. Speksien mukaan painoa on n. 7-8 kiloa tosin enemmän, mutta onko sitten todellista painoeroa/paksumpaa materiaalia oikeasti missään.

Luin täältä aiempia kommentteja noista vastaavista kapistuksista ja oli hyvin negatiiviset kommentit tyyliin "pysy kaukana". Mm. ettei noita saa tukahdutettua grillauksen päätteeksi ja hiiliä kuluu sen takia paljon. Ainakin mallikappaleen venttiilit sai tiiviisti suljettua ja kansikin näytti menevän tiiviisti kiinni.

Googlettelun perusteella tuosta Landmann:ta oli positiivisia kommentteja, paitsi mitä nyt saksalaiset marmatti että pesäluukun alapinnasta palaa maali ekalla käyttökerralla pois. Hiiliritilä näytti siltä että todennäköisesti se tulee taipumaan hiilloksen lämmöstä, mutta liekö tuolla mitään käytännön merkitystä. Hintaa kun on 245€ niin ikuista ei voi odottaa, mutta menisikö tuo joku 3-4 vuotta, ennen kuin palaa puhki tai muuten hajoaa.

2_603046-2441x2232.jpeg
 
Mökkigrilli hakusessa ja olen päätymässä Landmann Tennessee Broiler -hiiligrilliiin. Tuohon on aika identtinen rakenteeltaan Mustang Tangon/Avalon 2:n, Kärkkäisen Royal Gourmet Classic:n, Mätänetin Roastmaster C-series:n, jne. kanssa. Speksien mukaan painoa on n. 7-8 kiloa tosin enemmän, mutta onko sitten todellista painoeroa/paksumpaa materiaalia oikeasti missään.

Luin täältä aiempia kommentteja noista vastaavista kapistuksista ja oli hyvin negatiiviset kommentit tyyliin "pysy kaukana". Mm. ettei noita saa tukahdutettua grillauksen päätteeksi ja hiiliä kuluu sen takia paljon. Ainakin mallikappaleen venttiilit sai tiiviisti suljettua ja kansikin näytti menevän tiiviisti kiinni.

Googlettelun perusteella tuosta Landmann:ta oli positiivisia kommentteja, paitsi mitä nyt saksalaiset marmatti että pesäluukun alapinnasta palaa maali ekalla käyttökerralla pois. Hiiliritilä näytti siltä että todennäköisesti se tulee taipumaan hiilloksen lämmöstä, mutta liekö tuolla mitään käytännön merkitystä. Hintaa kun on 245€ niin ikuista ei voi odottaa, mutta menisikö tuo joku 3-4 vuotta, ennen kuin palaa puhki tai muuten hajoaa.

2_603046-2441x2232.jpeg
Voisin kyllä äkkisältään veikata että tuosta ei saa niin tiivistä että saisi hiilet tukahdutettua. Veivi on yks syy ja toinen että kansi ja pohja ei mene sisäkkäin vaan puskuun jollon siihen jää aina rakoa ja tuurista kiinni tiivistääkö tarpeeksi.
Noi veivattavat hiilitasot on kyllä loistava idea, mutta kääntöpuolena se että hiilhyllyt alkaa ennenmmin tai myöhemmin notkottamaan jonnekkin kun mekanismi kuluu.
 
Kirjoitin pari vk sitten omia mietteitäni: Grillit & grillaus
Niin paitsi että Kamado pesee ton weberin pallon kyllä käytettävyydeltään mennen tullen. Pallossa sun on käytettävä brikettejä, jotka on teollisempaa kamaa kuin hiilet ja brikettejä kuluu huomattavasti enemmän mitä kamadossa hiiliä. Kamado varaa lämpöä aivan erilailla ja lämmöt nousee helposti 400c jolloin esim. pizzasta tulee täysin erilaista mitä weberillä.
Ne jotka miettii kamadon ostoa niin Bono on varmasti se paras valinta per euro. Low&slow myös aivan erilainen toteuttaa mitä peltisellä weberillä, vaikka pitää sanoa että onhan se weberikin erinomainen, kamado on vain vielä parempi. Itellä ollut weberin 57" master touch ja smokey mountain. Nyt on 2 kamadoa, iso ja pieni. Päivääkään en ole katunut tuota vaihtoa.
 
Mökkigrilli hakusessa ja olen päätymässä Landmann Tennessee Broiler -hiiligrilliiin. Tuohon on aika identtinen rakenteeltaan Mustang Tangon/Avalon 2:n, Kärkkäisen Royal Gourmet Classic:n, Mätänetin Roastmaster C-series:n, jne. kanssa. Speksien mukaan painoa on n. 7-8 kiloa tosin enemmän, mutta onko sitten todellista painoeroa/paksumpaa materiaalia oikeasti missään.

Luin täältä aiempia kommentteja noista vastaavista kapistuksista ja oli hyvin negatiiviset kommentit tyyliin "pysy kaukana". Mm. ettei noita saa tukahdutettua grillauksen päätteeksi ja hiiliä kuluu sen takia paljon. Ainakin mallikappaleen venttiilit sai tiiviisti suljettua ja kansikin näytti menevän tiiviisti kiinni.

Googlettelun perusteella tuosta Landmann:ta oli positiivisia kommentteja, paitsi mitä nyt saksalaiset marmatti että pesäluukun alapinnasta palaa maali ekalla käyttökerralla pois. Hiiliritilä näytti siltä että todennäköisesti se tulee taipumaan hiilloksen lämmöstä, mutta liekö tuolla mitään käytännön merkitystä. Hintaa kun on 245€ niin ikuista ei voi odottaa, mutta menisikö tuo joku 3-4 vuotta, ennen kuin palaa puhki tai muuten hajoaa.

Minulla oli Mustangin versio.

Plussat:
- Iso grillausalue antaa mahdollisuuden myös epäsuoraan lämpöön
- Valurautaritilät olivat kolmessa osassa, putsaus helppoa vaikka sisällä keittiössä
- "Ylähylly"
- Säädettävä hiilitaso toimii hyvin
- Kevyt kokonaisuus ja siirtyy suht ok pyörien varassa

Miinukset:
- Ei ole tiivis, eikä sellaiseksi suunniteltu. Venttiilit ovat ok, mutta kannen ja tuhkapellin kohdilta vuotaa reippaasti.
- Lämmönsäätö haastavaa
- Savustaminen myös haastavaa
- Hiilet eivät sammu grillauksen päätteeksi
- Melko "rimpula", eli epätasaisella alustalla ei pysy suorassa
- Gillin perusteellinen putsaus työlästä, jollei ruuvaa hiilikaukaloa pois
 
Niin paitsi että Kamado pesee ton weberin pallon kyllä käytettävyydeltään mennen tullen. Pallossa sun on käytettävä brikettejä, jotka on teollisempaa kamaa kuin hiilet ja brikettejä kuluu huomattavasti enemmän mitä kamadossa hiiliä. Kamado varaa lämpöä aivan erilailla ja lämmöt nousee helposti 400c jolloin esim. pizzasta tulee täysin erilaista mitä weberillä.
Ne jotka miettii kamadon ostoa niin Bono on varmasti se paras valinta per euro. Low&slow myös aivan erilainen toteuttaa mitä peltisellä weberillä, vaikka pitää sanoa että onhan se weberikin erinomainen, kamado on vain vielä parempi. Itellä ollut weberin 57" master touch ja smokey mountain. Nyt on 2 kamadoa, iso ja pieni. Päivääkään en ole katunut tuota vaihtoa.

Miksi pallossa on käytettävä brikettejä?
Itsellä pienempi Weber, joka on tulossa tien päähän ja ajatuksena siirtyä seuraavalle tasolle. En ole kuin pari kertaa käyttänyt brikettejä, kun en ole pienellä vaivalla löytänyt hiiliä. Mielestäni briketit on ha..rista.
Ja tarkoititko tuota Tokmanni Bono Kamadoa 650€?
 
Miksi pallossa on käytettävä brikettejä?
Itsellä pienempi Weber, joka on tulossa tien päähän ja ajatuksena siirtyä seuraavalle tasolle. En ole kuin pari kertaa käyttänyt brikettejä, kun en ole pienellä vaivalla löytänyt hiiliä. Mielestäni briketit on ha..rista.
Ja tarkoititko tuota Tokmanni Bono Kamadoa 650€?
Itsekään en brikettejä käytä vaan sunset charcoalin hiiliä ja sitten salohiilen hiiliä.

Tokmanni ei muuten myy Bonoa. Niillä on BBQ king. Bigshop taitaa olla se mikä myy Bonoa tai sieltä omani ostin. Hallan.fi taitaa toinen olla mutta käsittääkseni samaa firmaa ovat.
 
Miksi pallossa on käytettävä brikettejä?
Itsellä pienempi Weber, joka on tulossa tien päähän ja ajatuksena siirtyä seuraavalle tasolle. En ole kuin pari kertaa käyttänyt brikettejä, kun en ole pienellä vaivalla löytänyt hiiliä. Mielestäni briketit on ha..rista.
Ja tarkoititko tuota Tokmanni Bono Kamadoa 650€?
Briketit jotta lämmöt pysyy paremmin kurissa, peltiset kun vuotaa tai siis saa ilmaa ihan erilailla kuin kamadot. Tietysti normaalissa grillaamisessa hiilet käy palloihin, mutta low&slow ne ei oikeen pallolla toimi. Tarkoitin Kamado bonoa, en Tokmannia.
 
Briketit jotta lämmöt pysyy paremmin kurissa, peltiset kun vuotaa tai siis saa ilmaa ihan erilailla kuin kamadot. Tarkoitin Kamado bonoa, en Tokmannia.
Höpönlöpö.
Ei todellakaan tarvitse, eikä todellakaan edes kannata, käyttää brikettejä pallossa…
 
No miten vaan, ei se peltipallo silti päihitä kamadoa..
Siitä olen samaa mieltä näin kuukauden kamadon kokemuksella.


Mulla on suurin ongelma ton kamadon kanssa se että se on jotenkin niin helppo ja ”automaattinen” värkkine, että se grillauksen tunne jotenkin ei ole läsnä.
En oikeen tiedä miten tuota tunnetta/ajattelua saisi muutettua…
Onko kellään muulla tullut sama?
 
Voisin kyllä äkkisältään veikata että tuosta ei saa niin tiivistä että saisi hiilet tukahdutettua. Veivi on yks syy ja toinen että kansi ja pohja ei mene sisäkkäin vaan puskuun jollon siihen jää aina rakoa ja tuurista kiinni tiivistääkö tarpeeksi.
Noi veivattavat hiilitasot on kyllä loistava idea, mutta kääntöpuolena se että hiilhyllyt alkaa ennenmmin tai myöhemmin notkottamaan jonnekkin kun mekanismi kuluu.

Minulla oli Mustangin versio.

Plussat:
- Iso grillausalue antaa mahdollisuuden myös epäsuoraan lämpöön
- Valurautaritilät olivat kolmessa osassa, putsaus helppoa vaikka sisällä keittiössä
- "Ylähylly"
- Säädettävä hiilitaso toimii hyvin
- Kevyt kokonaisuus ja siirtyy suht ok pyörien varassa

Miinukset:
- Ei ole tiivis, eikä sellaiseksi suunniteltu. Venttiilit ovat ok, mutta kannen ja tuhkapellin kohdilta vuotaa reippaasti.
- Lämmönsäätö haastavaa
- Savustaminen myös haastavaa
- Hiilet eivät sammu grillauksen päätteeksi
- Melko "rimpula", eli epätasaisella alustalla ei pysy suorassa
- Gillin perusteellinen putsaus työlästä, jollei ruuvaa hiilikaukaloa pois

Tosiaan kansi saattaa olla se heikoin lenkki. Se luulisi kuitenkin olevan mahdollista suht helppoa tiivistää jollain palotiivisteellä. Samoiten tuhkapelti. Jos veivin aukko vuotaam niin sen ei pitäisi haitata jos ei muuten enää ole pahaa läpivetoa. Grilli tulisi vain makkara, hodari ja burgeri sekä pihvi -grillaamiseen, joten lämmönsäädöllä tai savustamisella ei ole niin merkitystä. Säädettävä hiilitaso riittänee siihen ettei polta makkaroita liian kuumalla hiilloksella. Samoten kun ritilän saa puolitettua/pois puolittain, hiiliä voi raapia sivuun jos haluaa. Pallogrillissä on se huono puoli että jälkikäteen hämmentäminen on paljon vaikeampaa.
 
Pallogrillissä on se huono puoli että jälkikäteen hämmentäminen on paljon vaikeampaa.
1651658283668.png


Weberin GBS-ritilällä ei ole tuon suhteen juurikaan ongelmia. Keskeltä irtoaa pala ja sivuilla saranoidut luukut.
Grillauksen aikana on myös aikas vaivatonta tarvittaessa pyörittää koko ritilää grillissä, kun se liukuu kannakkeiden päällä.
 
Mikä on ero tavallisen valuraudan ja emalipinnoitetun valuraudan välillä? Ilmeisesti emaloituun ei tartu eväät kiinni niin hanakasti mutta puhdistamisen ja työvälineiden kanssa on oltava varovaisempi? Pitääkö emaloitu myös rasvapoltaa?
Tätä mietin kun katselin uuteen grilliin lisävarusteeksi emaloitua valurautapannua.
 
No miten vaan, ei se peltipallo silti päihitä kamadoa..
Ei päihitä, mutta maksaa alle puolet ja kovempikin grillaaja saa tehtyä pallolla sen minkä kamadolla. Minulla on kamado ja ostaisin nyt Weberin pallon ja savustimen about samaan rahaan. Jos rahaa on, niin sitten voi hommaa mitä huvittaa.

Kamadot ovat erinomaisia, sitä en kiellä. Kunhan nyt toin hinta/laatusuhdetta keskusteluun.
 
Ei päihitä, mutta maksaa alle puolet ja kovempikin grillaaja saa tehtyä pallolla sen minkä kamadolla. Minulla on kamado ja ostaisin nyt Weberin pallon ja savustimen about samaan rahaan. Jos rahaa on, niin sitten voi hommaa mitä huvittaa.

Kamadot ovat erinomaisia, sitä en kiellä. Kunhan nyt toin hinta/laatusuhdetta keskusteluun.
Muistetaan nyt kuitenkin myös se että sulla oli kamander, ei ihan sama värkkine kuin keraamiset kamadot kuitenkaan…
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 639
Viestejä
4 511 434
Jäsenet
74 445
Uusin jäsen
hupsistarallaa

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom