Ostin viime viikolla Masterbuilt Gravity Series 560 hiiligrillin. Tähän astiset kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia ja grilli vastaa markkinointipuheita. Siinä yhdistyy hiiligrillin savuaromi, pellettigrillien helppous, kaasugrillien nopeus ja kaikkien grillien laaja lämpötilaskaala. Sytyttäminen edellyttää vain hiilisäiliön täyttämisen, sytytyskiepin sytyttämisen ja lämpötilan asettamisen. Lämpötila nousee nopeasti kuten kaasugrillissä ja grilli huolehtii sen jälkeen lämpötilasta kuten pellettigrillit niin kauan kuin hiiliä on säiliössä.
With the Masterbuilt® Gravity Series® 560 Digital Charcoal Grill + Smoker you can smoke, grill, sear, bake, roast and more. Set the temperature and the DigitalFan™ maintains the desired cooking temperature. GravityFed™ hopper holds charcoal and gravity feeds fuel to the fire. Grill can reach...
www.masterbuilt.com
Positiivista:
-ensimmäinen grilli, jolla on helppo tehdä kaikkea: ruskistaa, grillata ja savustaa 65-370C välillä
-hiiligrillin savuaromi, tosin tällä tulee miedompi "hiilisavun maku" kuin aiemmilla hiiligrilleilläni - tämä johtunee siitä, että olen aina aloittanut grillaamisen liian hätäisesti ja "hiilisavun maku" on todellisuudessa epäpuhtaan palamisen kreosootteja yms. (tämä kokemus perustuu vain yhteen kertaan hampurilaisten grillaamisesta tällä uudella grillillä)
-pääsee helposti korkeisiin lämpötiloihin ja ruskistaa hyvin, viime viikonlopulla ulkolämpötila lähellä nollaa ja grillillä pääsi helposti 350C ja entrecotepihvit ruskistuivat erinomaisesti
-nopea lämpötilan nousu ja todella nopea lämpötilan palautuminen kannen avaamisesta
-pizzat kokeiltu, toistaiseksi ilman pizzakiveä "ylähyllyllä", erinomainen ja rapea lopputulos
-lämpötilan säädön helppous, tosin aivan sama onnistuu perinteisilläkin hiiligrilleillä, mutta edellyttää ilmanottoaukkojen säädön ja säätilan vaikutusten opettelua ja samaan nopeaan responsiivisuuteen pääseminen edellyttää erillistä puhallinta esim. kamadoissa
-grillissä tarkka lämpömittari, jolla säätää lämpöä ja paistomittari erikseen (yksi tuotteen mukana, neljä enintään)
-hiilien seassa voi polttaa puupalikoita, todennäköisesti toimii jopa pelkillä puupalikoilla, joten savua saa riittävästi matalassa ja pitkässä savustuksessa - tulevana viikonloppuna testiin menee ribsien savustus 4-5 tuntia
-hiilien lisääminen kesken pitkän savustuksen ei edellytä savustustilan kannen avaamista, lihojen pois ottamista ja muuta välppäämistä
-sammuu todella nopeasti - säästää hiiliä
Negatiivista:
-melko kallis, mutta hinta on suhteellista - suunnilleen samaa kuin keskihintainen kaasugrilli, pellettigrilleistä saa maksaa jopa kolme kertaa enemmän
-kestävyys on vielä kysymysmerkki, ei kuitenkaan vaikuta ihan räpsyltä vaan kestänee muutaman vuoden hyvällä pidolla
-grillaus on kokonaan epäsuoraa, vaikka 350C lämpötilassa paistoalan alle ylettyykin tuli ja tippuva rasva aiheuttaa pieniä liekkejä - todella kuumaan yli 400C grillaukseen ja suoraan hehkuvien hiilien säteilylämpöön hiiligrilli on edelleen paras
-vaatii sähköä, grillin liitosjohto vaikuttaa heikolta eikä ole roiskevesitiivis
-tuhkaa pöllyää hieman grillaustilaan - sama ongelma kaikissa hiiligrilleissä, jotka käyttävät lisäpuhallinta
-oman arvion mukaan pellettigrilli on hieman edullisempi käyttää
Yhteenveto:
-olen henkilökohtaisesti tyytyväinen kevyenä harrastelijana; aikaisemmat grillit ja härpäkkeet ovat Bradley digital -smoker, Traeger Timberline -pellettigrilli ja kamadogrilli (Masterbuilt kattaa lähes kaikki aikaisemmat, poislukien Bradleyn vielä alemmat lämpötilat ja kylmäsavustuksen)
-kaikille, jotka haluavat vaihtaa hinnakkaan kaasugrillin helppokäyttöiseen hiiligrilliin
-kaikille ensimmäisen grillin ostajille, joille hinta ei ole ongelma
-kaikille pellettigrilliä harkitseville, olisin hankkinut pelkästään tämän, jos pari vuotta sitten olisi ollut markkinoilla