Grillit & grillaus

Halkeaako pizzakivi jos sen laittaa kylmänä (huoneen lämpöisenä) kuumaan kamadoon? Tiedän että pizzakivien ohjeissa varoitetaan tekemästä näin, mutta onko kenelläkään oikeasti haljennut?
 
Halkeaako pizzakivi jos sen laittaa kylmänä (huoneen lämpöisenä) kuumaan kamadoon? Tiedän että pizzakivien ohjeissa varoitetaan tekemästä näin, mutta onko kenelläkään oikeasti haljennut?
Aika iso riski siihen ainakin on, itse laitan kiven sisään kun hiilet on kunnolla syttyneet ja kamadossa 70-125c lämpöä
 
Jaahas, kiva grillauskeskustelu..
Oma 8 vuotta hyvin palvellut terrasta hankittu terrace 3 pääsi tänä keväänä eläkkeelle. Tilalle tuli, itselleni tyypillisesti, hetken mielijohteesta Weber Genesis 2 E-330. En tiedä tarvitsenko sivukeitinkö koskaan, mutta ton hintasessa hankinnassa halusin senkin option.

Ruuanlaittoon löytyy myös Muurikan kesäkeittiö sekä aikoinaan jostain superalesta ostettu Rebelin mallikappale savustin. Näitä on tullut käytettyä hävettävän vähän ja viime kesänä kumpikaan ei tullut edes varastosta ulos.

Kaasu on meillä ehdottomasti eniten käytetty ja sillä valmistuu kesän pikaruuat ulkoilun lomassa. Tänä kesänä aion jättää työkiireet vähemmälle ja panostaa ruuanlaitto harrastukseen. Vinkit etenkin tuon Rebelin käyttöön ovat tervetulleita, kuten myös vinkit erilaiseten kasvisörsseleiden valmistamiseen muurikalla.

Jaan tässä oman suosikki pulled pork reseptini https://www.kevinandamanda.com/pulled-pork-recipe/

Tätä olen siis valmistanut vain uunissa, mutta jos tänä kesänä kokeilisi tuossa savustimessa.
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Halkeaako pizzakivi jos sen laittaa kylmänä (huoneen lämpöisenä) kuumaan kamadoon?
Eipäs tullut tuo edes mieleen. Ei ainakaan itselläni ole haljennut, vaikka pizzaa on tullut tehtyä aika huolella.

Mulla on myös aika iso tuo pizzakivi, eli melkein peittää tuon koko ritilän. Reunoille saisi jäädä jonkin verran tyhjää tilaa että lämpö pääsee nousemaan sinne pizzan päällekin.
 
Pieni sivuaskel kysymys....onko tietoa mistä saisi ostaa Pepper Jack-juustoa?
 
moi, nyt on master touch käyttänyt sen 4 kertaa, hyvin on kaikki grillaus onnistunut, possu savuttaa ihan järettömästi, joten niitä skippaillaan jatkossa. Kysyisin puhdistamisesta, miten olette yleensä puhdistaneet ja miten usein? Ohjeissa on että aina seuraavalla kerralla kuumaksi ja sitten hinkataan ritiläharjalla, tämähän puhdistaa osittainja vain toisen puolen ritilästi. Ostin tuon weber ritilänpuhdistusaineen (grate cleaner) ja sillä eilen sitten grilliä lämmitettäessa hinkkasin ulkopuolella puhtaaksi. Kaikki töhnä ei kokonaan lähtenyt, suurin osa kuitenkin. Eli jotain pitäisi puhdistustekniikassa vielä parantaa...
 
moi, nyt on master touch käyttänyt sen 4 kertaa, hyvin on kaikki grillaus onnistunut, possu savuttaa ihan järettömästi, joten niitä skippaillaan jatkossa. Kysyisin puhdistamisesta, miten olette yleensä puhdistaneet ja miten usein? Ohjeissa on että aina seuraavalla kerralla kuumaksi ja sitten hinkataan ritiläharjalla, tämähän puhdistaa osittainja vain toisen puolen ritilästi. Ostin tuon weber ritilänpuhdistusaineen (grate cleaner) ja sillä eilen sitten grilliä lämmitettäessa hinkkasin ulkopuolella puhtaaksi. Kaikki töhnä ei kokonaan lähtenyt, suurin osa kuitenkin. Eli jotain pitäisi puhdistustekniikassa vielä parantaa...
Itse putsaan aina sillon kun lopetan grillaamisen ja ritilä on vielä kuuma, eipä se mitään imo haittaa että toiselle puolelle jää palanutta kerrosta, eihän siihen päälle ruokaa pistetä.
Olet ilmeisesti possua pitänyt suoraan hiilien yläpuolella? Koita pistää se epäsuoralle niin se tippuva rasva ei tipu hiilille ja syty palamaan (vaikka itse henk koht kyllä tykkään siitä aromista mitä se tekee).
 
Oli tosiaan suoraan päällä ja siksi savutti, voisi testata myös epäsuoraa grillausta possun suhteen. Ankkakin savutti kivasti mutta ei niin paha kuin possu ja miellyttävämpi savu.
 
Possun poskia grillissä, kokemusta? Monenlaista ohjetta löytyy, liekö paras sitten vaan hauduttaa padassa ja ottaa grillissä loppusilaus? Palvatun sian posket on herkkua, mutta se onkin ollut savusaunassa 24 tuntia, että vähän lyhemmällä ajalla olis hyvä tulla valmista.
 
moi, nyt on master touch käyttänyt sen 4 kertaa, hyvin on kaikki grillaus onnistunut, possu savuttaa ihan järettömästi, joten niitä skippaillaan jatkossa. Kysyisin puhdistamisesta, miten olette yleensä puhdistaneet ja miten usein? Ohjeissa on että aina seuraavalla kerralla kuumaksi ja sitten hinkataan ritiläharjalla, tämähän puhdistaa osittainja vain toisen puolen ritilästi. Ostin tuon weber ritilänpuhdistusaineen (grate cleaner) ja sillä eilen sitten grilliä lämmitettäessa hinkkasin ulkopuolella puhtaaksi. Kaikki töhnä ei kokonaan lähtenyt, suurin osa kuitenkin. Eli jotain pitäisi puhdistustekniikassa vielä parantaa...
Kerran kahdessa vuodessa suihkastaan painepesurilla ulkopuolelta, ritilää harjataan silloin kun jaksaa (itse jaksan aika usein) ennen kuin heittää ruokaa siihen. Päällikuvusta yleensä putoaa sellainen hiiltynyt "dome" talvella (tai joka toisena) savustuksien jäljiltä (jos savustaa paljon) kovilla pakkasilla tai jos lämmittää grilliä oikein kunnolla, yleensä silloin vähän rapsuttelen sitä kupua sitten samalla vähän enemmän tai jos muuten siitä alkaa itseksiin irtoamaan "lastua". Hiiliarinaa sörkin grillipihdeillä kerran/kaksi vuodessa raappien reunat puhtaaksi, lähinnä jos/kun jostain joulukinkusta valunut rasvat ja tuhka tatinoitunut siihen. Mitään aineita en ole ikinä käyttänyt enkä käytä tulevaisuudessakaan.

Ei tuo nyt mikään tarkkuusinstrumentti ole jota pitäisi käsitellä kuin kipeätä pillua tai vaatisi lentokoneen kaltaista huolto-ohjelmaa. Kovaa ajoa vaan, vehkeet tykkää että niitä käytetään.
 
Possun poskia grillissä, kokemusta? Monenlaista ohjetta löytyy, liekö paras sitten vaan hauduttaa padassa ja ottaa grillissä loppusilaus? Palvatun sian posket on herkkua, mutta se onkin ollut savusaunassa 24 tuntia, että vähän lyhemmällä ajalla olis hyvä tulla valmista.
Vertautuu lihana aika lailla ribseihin ja itse olen posket tehnyt samalla 3-2-1 tyylillä kuin ribsitkin. Eli 3h 100-120C (josta eka tunti savustusta), sitten 2h foliossa (kostutettuna vaikka colalla) ja sitten vielä 1h vähän kovemmalla lämmöllä paahtaen. Koko homma epäsuoralla. Ajat saattaa vähän vaihdella lihan määrästä riippuen.
 
Nooh, sittenhän tuo menee samalla vaivalla uunissa padassa? Ensin kalvot poist, haudutus lihaliemessä ja siiderissä, matkaan yrttejä, sipulia ja juureksia. Saattaa hyvin hautuneet posket nimittäin hajota grilliin, sittenhän se ei ole helppo tai hauska homma kaapia evästä ritilöiltä.
 
Uusi weber kokeilussa tänään..
Ruokalistalla oli veneperunat ja merilohi. Perunoista tuli ihan 10/10, mutta lohi vaatii vielä vähän harjoittelua. Savustusrasia ensi kerralla suoraan heti polttimien päälle, ritilällä ei tullut tarpeeksi lämpöä jos ei halunnut muita ruokia polttaa.
Koemielessä testasin myös sivupolttimen.. reilu litra vettä pikku kattilassa kesti n. 6 minuuttia että kiehui. Pottuja varten pitänee olla laakeampi kattila. Miten mahtaa olla, uskaltaako emali kattilan laittaa kaasulle?
 
Hyvää grillauskeskustelua.

Osaako joku sanoa, onko Weberin Master Touch E-5750 ja E-5770 muuta eroa kuin kannen sarana? Onko ritiläsysteemi samaa ja yhtä jämäkkää lankaa?
 
Hyvää grillauskeskustelua.

Osaako joku sanoa, onko Weberin Master Touch E-5750 ja E-5770 muuta eroa kuin kannen sarana? Onko ritiläsysteemi samaa ja yhtä jämäkkää lankaa?
Ei noissa kumpikaan sisällä saranoitua kantta, se on vain premium mallissa.
 
Uusi weber kokeilussa tänään..
Ruokalistalla oli veneperunat ja merilohi. Perunoista tuli ihan 10/10, mutta lohi vaatii vielä vähän harjoittelua. Savustusrasia ensi kerralla suoraan heti polttimien päälle, ritilällä ei tullut tarpeeksi lämpöä jos ei halunnut muita ruokia polttaa.
Koemielessä testasin myös sivupolttimen.. reilu litra vettä pikku kattilassa kesti n. 6 minuuttia että kiehui. Pottuja varten pitänee olla laakeampi kattila. Miten mahtaa olla, uskaltaako emali kattilan laittaa kaasulle?
Ihan mielenkiinnosta, mitkä on veneperunat?

itse kaipaisin kipeesti jotain pottureseptejä, tällä hetkellä teen pihvien pariksi joko soijaperunat tai kermaperunat, olis kiva ku olis joku kolmaskin vaihtoehto:)
 
Nooh, sittenhän tuo menee samalla vaivalla uunissa padassa? Ensin kalvot poist, haudutus lihaliemessä ja siiderissä, matkaan yrttejä, sipulia ja juureksia. Saattaa hyvin hautuneet posket nimittäin hajota grilliin, sittenhän se ei ole helppo tai hauska homma kaapia evästä ritilöiltä.
Tottakai menee samalla tai varmaan pienemmälläkin vaivalla uunissa. Mutta maku ei varmasti ole sama. Hyvää on epäilemättä silti.
 
Hyvää grillauskeskustelua.

Osaako joku sanoa, onko Weberin Master Touch E-5750 ja E-5770 muuta eroa kuin kannen sarana? Onko ritiläsysteemi samaa ja yhtä jämäkkää lankaa?

Mulla on viimekesänä ostettu Weber Master-Touch GBS SE E-5755, tuossa ei oo kannessa saranoita mutta kannen pidike on... Kun olin vuos sitten rilliostoksilla niin ainakin ite totesin tuon pidikkeen kätevämmäksi.. Se saranoilla oleva kansi kummiski on tiellä aika-ajoin kun tekee sellaista räpellystä jossa tarvii liikkua grillin ympäri. Muutenhan tuossa on eroa kalliimpaan 577* sarjaan ritilä, kalliimmassa on se valurautakeskiosa, mää ite halusin ton missä on paksua tankoa tuo verkko koko matkalta, toki keskiosan saa irti ja ostettua siihen sen valurautapalasen jos mieli muuttuu... Tuossa tuli tehtyä viimekesänä n. 75% kaikista ruuista, ja tänävuonna on grillikausi ollut jo 2kk päällä. Oikeastaan ainut moittiminen tuossa on että savustaessa päästää pikkasen liikaa savua pihalle ilma-aukoista, vaikka ne on kiinni. Mutta ei tuosta savunmäärästä voi puhua samana viikkonakaan jos vertaa aikasempaan halpapalloon mikä oli (lucifer tms citymarketin 60e pallo)
 
moi, nyt on master touch käyttänyt sen 4 kertaa, hyvin on kaikki grillaus onnistunut, possu savuttaa ihan järettömästi, joten niitä skippaillaan jatkossa. Kysyisin puhdistamisesta, miten olette yleensä puhdistaneet ja miten usein? Ohjeissa on että aina seuraavalla kerralla kuumaksi ja sitten hinkataan ritiläharjalla, tämähän puhdistaa osittainja vain toisen puolen ritilästi. Ostin tuon weber ritilänpuhdistusaineen (grate cleaner) ja sillä eilen sitten grilliä lämmitettäessa hinkkasin ulkopuolella puhtaaksi. Kaikki töhnä ei kokonaan lähtenyt, suurin osa kuitenkin. Eli jotain pitäisi puhdistustekniikassa vielä parantaa...
Ite vedän painepesurilla koko mastertouchin keväällä ja talven tullessa. Ritilä aina ritiläharjalla (mikälie oikea nimi) ennen ja jälkeen grillauksen. Ei mitään kemikaaleja oo tullu ikinä käytettyä.
 
Mulla on viimekesänä ostettu Weber Master-Touch GBS SE E-5755, tuossa ei oo kannessa saranoita mutta kannen pidike on... Kun olin vuos sitten rilliostoksilla niin ainakin ite totesin tuon pidikkeen kätevämmäksi.. Se saranoilla oleva kansi kummiski on tiellä aika-ajoin kun tekee sellaista räpellystä jossa tarvii liikkua grillin ympäri. Muutenhan tuossa on eroa kalliimpaan 577* sarjaan ritilä, kalliimmassa on se valurautakeskiosa, mää ite halusin ton missä on paksua tankoa tuo verkko koko matkalta, toki keskiosan saa irti ja ostettua siihen sen valurautapalasen jos mieli muuttuu... Tuossa tuli tehtyä viimekesänä n. 75% kaikista ruuista, ja tänävuonna on grillikausi ollut jo 2kk päällä. Oikeastaan ainut moittiminen tuossa on että savustaessa päästää pikkasen liikaa savua pihalle ilma-aukoista, vaikka ne on kiinni. Mutta ei tuosta savunmäärästä voi puhua samana viikkonakaan jos vertaa aikasempaan halpapalloon mikä oli (lucifer tms citymarketin 60e pallo)
Juuri sitä kannen kätevyyttä ja monipuolisuutta mietinkin, että saranoitu on varmaan päivittäisessä kätevä, mutta ajoittain hankaloittaa. Ja vaikuttaa miten grillin voi terassille sijoittaa. Olin käsityksessä että se valurautakeskiö on vaan E-5775:ssa, ei E-5770:ssa?
 
Juuri sitä kannen kätevyyttä ja monipuolisuutta mietinkin, että saranoitu on varmaan päivittäisessä kätevä, mutta ajoittain hankaloittaa. Ja vaikuttaa miten grillin voi terassille sijoittaa. Olin käsityksessä että se valurautakeskiö on vaan E-5775:ssa, ei E-5770:ssa?

Näemmä joo se on E-5775 missä se on.. Mulla tais olla vertailussa E-5755 ja E-5775 kun ostin grilliä viime keväänä, muita ei sillähetkellä ollu verkkokaupassa tarjolla.. Ei toi kannenpidike juuri eroa saranoista kun sitä tottuu käyttämään, ihan samalla rutiinilla menee kansi telineeseen ku saranat nousis ylös, ja tosiaan plussana on se että kannen saa nostettua nopeasti pois tieltä jos tarvii päästä grillin "takapuolelle".. Ite ainaki totesin että helpompi kääntää läheltä jos on grillissä jotain helposti hajoavaa..
 
IMG_20200510_133533.jpg
IMG_20200510_150347~2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Itsekin olen tehnyt näitä. Postaa ruokakuvia ketjussa löytyy myös kuvia. :)
 
  • Tykkää
Reactions: Six
Itseltä löytyy myös tuo normi master touch ilman saranointia ja voin kyllä suositella. Mitä olen kaupassa hypistellyt tuota saranoitua mallia niin en itse kyllä ostaisi sitä vaikka olisi vähän halvempikin.
Se tuntui itseasiassa todella paskalta viritykseltä. Koko kansi heilui sivusuunnassa oikein kunnolla ja tuli ihan fiilis jostain muutaman kympin lusiferista tuon saranoidun kannen takia.
 
Itseltä löytyy myös tuo normi master touch ilman saranointia ja voin kyllä suositella. Mitä olen kaupassa hypistellyt tuota saranoitua mallia niin en itse kyllä ostaisi sitä vaikka olisi vähän halvempikin.
Se tuntui itseasiassa todella paskalta viritykseltä. Koko kansi heilui sivusuunnassa oikein kunnolla ja tuli ihan fiilis jostain muutaman kympin lusiferista tuon saranoidun kannen takia.
Samaa mieltä. Mieluummin ottaisin ilman saranaa. Rotisserien kanssa alkaisi ainakin tuo sarana aika nopeasti vituttaan.
 
Itsekin olen tehnyt näitä. Postaa ruokakuvia ketjussa löytyy myös kuvia. :)
Hyvältä näytti! Kiitos ketjuvinkistä, otettu seurantaan sekin... :thumbsup: Tosiaan, oli menestys! Kaikki tykkäs 10/10!
 
Hiiligrilli oli poltellut jonkin aikaa ja viikonloppuna hain Motonetin "tarjouksesta" Weberin 57cm Mastertouch GBS-pallogrillin. Tätä ketjua lukeneena on oikein enää pystynyt ottamaan edullisempaa vaihtoehtoa.
Tänään pitää illemmalla poltella varastorasvat pois ja ehkä jotain iltapalaakin samalla, jotta hiilet eivät mene hukkaan.

Itsellä on ollut aikaisemmin Ooni Pro, jolla on tullut pizzat ja lihat tehtyä pannujen avulla, mutta sen kanssa kaikki on aikamoista hifistelyä ja siirryin viime kesänä siinäkin kaasuun. Kesät olivat liian kuumia ja kuivia siihen, että uskalsin sitä ajaa hiilillä ja puilla. Hiilet sekä puut kipinöivät ja kipinöitä lenteli savupiipusta aika paljon, kun uutta tavaraa lisättiin pesään ja erityisesti pizzan paistossa sitä sai lisätä aika hyvää tahtia. Nyt pallogrillin kanssa tuota tuskin tarvitsee niin paljon stressata.
 
Ihan mielenkiinnosta, mitkä on veneperunat?

itse kaipaisin kipeesti jotain pottureseptejä, tällä hetkellä teen pihvien pariksi joko soijaperunat tai kermaperunat, olis kiva ku olis joku kolmaskin vaihtoehto:)

No meillä kutsutaan ite tehtyjä lohkoperunoita veneperunoiks
Mutta siis pestyt potut kuorineen neljään lohkoon, pyörittely oliiviöljyssä ja mukaan suola, pippuri, rosmariini ja raastettu valkosipuli.
Paistoin vihannespannun päällä n. 50 min ja pariin kertaan vähän sekoittelin paiston lomassa. Ihan parhaita varsinkin aiolin kanssa.
 
Smokenator näyttää poistuneen myynnistä. Onkos tälle mitään korviketta olemassa?

 
Ihan kymppi suomennos CDOnissa... o_O:lol:

”Smokenator 1000 on markkinoiden tehokkain lisälaite, joka muuttaa Weber 22 ″ -keittimen grilli uskomaton lihatupakoitsija, joka antaa sinulle kosteuden ja lämpötilan hallinnan. Smokenator vapauttaa tilaa, tuottaa todellista epäsuoraa ruoanlaittoa ja pitää tarpeeksi polttoainetta 6 tuntia. Patentoidun väliseinän ja vesipannuasennuksen avulla Weber-vedenkeitin muunnetaan siten, että voit polttaa helposti ja varmasti naudanlihaa, sianlihaa, kanaa, kalkkunaa, kalaa ja jopa hedelmiä ja vihanneksia.”
 

Liitteet

  • Screenshot_20200511-210641.jpg
    Screenshot_20200511-210641.jpg
    538,3 KB · Luettu: 135
Argh... Siis jos on kaasugrilli,hiiligrilli, rengas poltin, puugrilli ja savustus piste niin luulisi riittävän. No ei! Kiertelin kotipaikan metsissä ja löysin vanhan hellan jämät, valurautaiset luukut ja kannet. Onko se vielä yksi monitoiminen pihagrilli vielä rakennettava? Olis jemmassa odottamassa rosvopaistimontun kivet ja kylmäsavustusta varten jääkaappi....
 
Laitoin Gigantista juuri tarjoukseen tulleen weber spirit ii s-210 grillin tilaukseen 399€ hintaan. Eiköhän tuolla grillaile useamman vuoden. Kuvassa ainakin näyttää tyylikkäältä tuo rosterikansi.
 
  • Tykkää
Reactions: smb
Brikettien uusintapoltoista, huomasin että 2-3 kertaa voi käyttää brikettejä "uudestaan" kun suljen luukut grillauksen jälkeen, grillatessa ei mene niin pitkään että kaikki palaisivat. Huomasin myös että seuraavalla kerralla kannattaa piipun alaosaan laittaa uusia brikettejä ja päälle noita edellisen kerran brikettejä, muuten kestää paljon pidempään sytyttäminen, tai näin ainakin tuntuu. Eikös noita brikettejä voi käyttää muutaman kerran grillauksessa jos ne eivät kaikki pala kerralla vai onko idea polttaa ne aina pois?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 402
Viestejä
4 489 882
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom