Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tosiaan edellisellä sivulla kyselin noiden Kamadojen perään ja sainkin hyviä vastauksia joiden pohjalta tein aika nopean heräteostoksen. Tuon jälkeen on tullut luettua aiheesta aika paljon ulkomaalaisilta foorumeilta ja myös Facebookin keskusteluryhmistä. Ajattelin heittää tähän jotain ajatuksia ja huomioita joita olen kerännyt. Asioista paremmin tietävät saavat vapaasti täydentää ja korjata.
Kamado itsessään on äärimmäisen yksinkertainen vekotus: lähinnä keraaminen muna jonka ylä- ja alaosissa on ilma-aukot ja sisällä tulipesä sekä grilliritilä. Hinta on kuitenkin jo halvimmissa malleissa todella korkea ja tätä on helppo perustella Kamadon monipuolisuudella sekä kestävyydellä. Suomessa tunnettuja isoja valmistajia ovat Big Green Egg (BGE), The Bastard ja Kamado Joe. Nämä valmistajat antavat keraamisille osille joko rajoitetun elinikäisen takuun tai 20 vuoden takuun (The Bastard). Näiden Premium-valmistajien lisäksi Suomen markkinoilla pyörii Kamadoja nimillä Kobe, Mustang, Rebel, Outback ja muita nimettömiä merkkejä. Nämä kaikki ovat hyvin todennäköisesti kiinalaisen Auplexin valmistamia ja näiden takuu on tyypillisesti vuoden tai kaksi.
Big Green Egg on näistä kaikista varmasti tunnetuin ja helpoiten tunnistettavissa dollarin vihreästä keraamisesta päällysteestä. BGE aiheuttaa varmasti eniten naapurikateutta, mutta tähän munaan saa myös laittaa rahaa kiinni. Medium-kokoinen grilli irtoaa noin tonnilla, mutta hintaan ei sisälly jalustaa tai sivupöytiä. Pakollisten tarvikkeiden jälkeen hinta on hyvin nopeasti 1500-2000 euroa. Keraamisilla osilla on rajoitettu elinikäinen takuu, eli jos muna halkeaa ensimmäisen omistajan käytössä, niin uudet osat saa ilmaiseksi.
The Bastard ei eroa ominaisuuksiltaan tai ulkomuodoltaan BGE:sta ja onkin tämän takia suora kilpailija. Halvimmillaan Medium-kokoinen The Bastard irtoaa 800 eurolla ja tähän sentään kuuluu sivupöytä ja jalusta. Ehkä isoin ero BGE:iin on The Bastardin 20 vuoden takuu ja valmistusmateriaalina käytetty kordieriitti-keramiikka. 20 vuoden takuu koskee vain ulkokeramiikkaa ja esimerkiksi tulipesällä on vain 2 vuoden takuu.
Kamado Joe on näistä kolmesta mielenkiintoisin ja mahdollisesti oma valintani jos olisin valmis maksamaan grillistä päälle tuhat euroa. Innovatiivisten ominaisuuksien ansiosta Kamado Joen II -malli eroaa merkittävästi The Bastardista ja BGE:sta: mallista löytyy vedettävä tuhkaluukku, useasta pienemmästä osasta valmistettu tulipesä joka saattaa olla vastustuskykyisempi halkeilulle ja muita hitusen modernimpia ratkaisuja. Keramiikalla on BGE:n tapaan rajoitettu elinikäinen takuu.
Neljänneksi voisi nostaa nuo Auplexin valmistamat grillit, joka oli myös hintansa takia minun valintani. Halvimmillaan tuollainen irtoaa 400 eurolla ja näistä löytyy todella paljon vaihtelevia mielipiteitä. Tämän vähän samanlainen keskustelunaihe kuin miksi maksaa iPhonesta kun samat ominaisuudet löytyy halvemmista puhelimista. Osan mielestä laatu ei eroa kalliimmista sukulaisista ja joillekin ostajille on tullut täydellisiä susia jotka ovat jo suoraan paketista halki tai muuten viallisia. Kuten kaikkien kiinalaisten tuotteiden kohdalla, laatu saattaa vaihdella todella paljon ja näille tarjotaan vain vuoden tai kahden takuuta. Takuun lisäksi kannattaa muistaa myös virhevastuu, jonka voisi kuvitella olevan pitempi kuin kaksi vuotta - puhutaan kuitenkin grilleistä joita mainostetaan äärimmäisen kestävinä ja lähes elinikäisinä kumppaneina.
Itse lähdin lottoamaan tuollaisen halpisversion kanssa halvan hinnan sekä tuon virhevastuun ansiosta. Itse keraamisen munan halkeaminen tuntuisi olevan äärimmäisen harvinaista ja useimpien foorumipostausten perusteella se on tapahtunut hyvin nopeasti hankinnan jälkeen. Sen sijaan grillin sisällä sijaitsevan keraamisen tulipesän halkeaminen on vain ajan kysymys ja haljenneella tulipesällä on turvallista grillata. Itseasiassa kun Youtubesta on katsellut opetusvideoita niin isossa osassa tuo tulipesä on ollut haljennut. Täältä löytyy myös hyvä foorumipostaus käyttövinkeistä joilla tulipesän saa kestämään: How to avoid cracking a firebowl
Olen ollut nyt muutaman päivän ajan yhteydessä Auplexin myyntiedustajaan Kiinassa ja tiedustellut häneltä mahdollisten vara- ja lisäosien hintoja. Mm. uusi keraaminen tulipesä irtoaa 20-30 dollarilla ja monet lähes pakolliset lisätarvikkeet irtoavat pikkurahalla. Varsinaisten postikulujen hinta on vielä neuvottelussa, mutta tähän mennessä olen saanut tarjouksen johon sisältyy suojapeite, lämmityslevy telineineen, pizzakivi, yläritilä, grilliritiläpihdit, hiilihanko ja hiilihäkki (tunnetaan myös brändillä Kick Ash Basket eli tulipesään asetettava metallikori joka parantaa ilmankiertoa, helpottaa siivousta ja vähentää keraamiseen tulipesään kohdistuvaa rasitusta kun hiilet eivät suoraan kosketa keramiikkaa). Tälle koko läjälle tarjottiin hinnaksi noin 70 dollaria ja päälle tulee arviolta saman verran postikuluja. Suomessa täysin samoista lisäosista saa pulittaa 200-300 euroa ja BGE:n logolla pelkästään suojapeite maksaa helposti 140 euroa.
Siihen on aika vaikea vastata mikä näistä kaikista on hinta-laatusuhteeltaan paras. Pitkä takuu on äärimmäisen hyödyllinen, mutta siitä saa myös maksaakin ja takuissa on aina rajoitteita. Takuusta ei luonnollisesti ole iloa jos grilli hajoaa kuljetuksessa tai jonkin vahingon myötä. Metalli- ja puuosilla takuut on tietenkin vain muutamia vuosia ja ennen pitkään näitäkin joutuu uusimaan kalliimpiin grilleihin. Itse laskeskelin että säästetyllä reilulla tonnilla ostaa aika monet korvikeosat hajonneiden tilalle ja järkevällä käytöllä grillistä on varmasti iloa vuosiksi. Jos taas haluaa välttää kaiken ylimääräisen säätämisen niin Kamado Joe on varmasti erinomainen valinta pitkän takuunsa, ominaisuuksien ja hintansa puolesta.
Oma Kamadoni odottaa vielä pääsyä terassille ja lupaan raportoida kun saan sen tulille ja pystyn arvioimaan laatua paremmin. Vielä en ole löytänyt valittamisen aihetta.
Motonetistä saisi nyt äärimmäisen halvalla 21 tuumaisen kamadon (349€).
Jos Kamadot ovat täysin vieraita niin kannattaa vaikka lukea oheinen viesti, jonka kirjoitin pari vuotta sitten kun hankin omaani:
Motonetistä saisi nyt äärimmäisen halvalla 21 tuumaisen kamadon (349€).
Jos Kamadot ovat täysin vieraita niin kannattaa vaikka lukea oheinen viesti, jonka kirjoitin pari vuotta sitten kun hankin omaani:
Kokeilin myös itse ylläolevaa. Petyin kauppaan. Muuallakin näyttää olevan kamadot alessa. Esim. Mustang Kamado 18" 449e Hiiligrilli Mustang Kamado 18
Tuolta näyttää saavan kuljetuksella (+40e)
Motonetistä saisi nyt äärimmäisen halvalla 21 tuumaisen kamadon (349€).
Jos Kamadot ovat täysin vieraita niin kannattaa vaikka lukea oheinen viesti, jonka kirjoitin pari vuotta sitten kun hankin omaani:
Pizzakiven ostin lopulta ihan biltemasta ja samalla muut pienemmät kilkkeet (tuhkakaavin, harja yms). Lämmönjakana toimii pizzakivi metallisella koroketelineellä, jonka taisin hommata Saksan Amazonista ja sieltä lähti myös tuo ribs-ritilä. Tuo pizzakiviviritelmä on toiminut oikein hyvin tuossa omassa 18 tuumaisessa Kamadossa. Kick-Ash Basketin taisin tilata Ranskan Amazonista. Hiiliä tuli hamstrattua Veikon Koneen alennuksesta vuonna 2018.Tuli käytyä hakemassa tuo Motonetin 21" Kamado. Samalla kun käytti -10% Motonet edun niin hintaa jäi 314€. Ei paha.
@Rantakemisti saisko sulta vinkkiä, että mistä sä nyt tarkalleen noita lisäosia (ja mitä?) hommasit tuohon kamadoon? Hankintalistalla ainakin: pizzakivi, lämmönjakaja, tuhkakaavin, ribs-ritilä ja hiiliä (quebracho ja marabu).
Motonetissä näky olevan marienburg tammihiiliä. Tuollaisia seuraavaksi testiin
Pari kesää ollut käytössä, ei mitään erityisempiä käytön jälkiä.Kysytään että löytyykö porukalta minkälaisia kokemuksia weberin posliiniemaloiduista valurautaritilöistä?
Meneekö heti suoraan vaihtoon vai onko toimiva konsepti, weberin grilliä ostamassa ja ritilämateriaali mietityttää
Ookko kysyny weberin asiakaspalvelusta?Jatkokysymys, mistä hitosta tuohon saisi ostettua rosteriritilän? Genesiksen ritilöitä löytyy, mutta Genesis II sopivaa ei kyllä löydy.
Kyllä se avoliekki vaan paistaa ruoat varsin eri tavalla kuin paistinpannu. Lisäksi kaikki käryt pysyvät kätevästi ulkona ja tilaakin on enemmän kuin koko liedellä pinta-alaa, siihen aseteltavista pannuista puhumattakaan.Niin, no. En toisaalta ymmärrä kaasugrillienkään ideaa. Mitään "grillin" makua ei ruokaan tule. Ihan sama olisi paistaa ne pihvit tai vartaat paistinpannulla pienemmällä sotkulla.
Mun havaintojen mukaan halvemmissa laitteissa on tuota emalia.Mikä etu noissa posliiniemaloiduissa ritilöissä on (olevinaan) verrattuna ruostumattoman teräkseen tai valurautaan? En ainakaan itse vakuuttunut non-stick ominaisuuksista, eikä ollut erityisen helpot puhdistaa. Viime kesänä kokeilin tuttavan weberiä emaliritilöillä.
Niin, no. En toisaalta ymmärrä kaasugrillienkään ideaa. Mitään "grillin" makua ei ruokaan tule. Ihan sama olisi paistaa ne pihvit tai vartaat paistinpannulla pienemmällä sotkulla.
Tämä. Vähän hankala se on paistella 5-6 hengen lihat, halloumit, maissit, tomaatit yms. sillä paistinpannulla. Onnistuu toki, mutta eipä kyllä kinostelisi alkaa paistamaan niitä viidessä erässä. Ensimmäiset on jo kylmiä, kun viimeiset valmistuu.Kyllä se avoliekki vaan paistaa ruoat varsin eri tavalla kuin paistinpannu. Lisäksi kaikki käryt pysyvät kätevästi ulkona ja tilaakin on enemmän kuin koko liedellä pinta-alaa, siihen aseteltavista pannuista puhumattakaan.
Omassa kaasugrillissäni on lisäksi hiilikorit, joihin voi laittaa joko vähän hiiliä makua luomaan, tai vähän reippaamin ja grillata kuten tavallisella hiiligrillillä. Suosittelen varauksetta tällaista yhdistelmää.
Entäs jos on?Uuninpesuaine jos tilanne ei ole epätoivoinen.
Viemärinavausainetta 20-50% veteen sekoitettuna ja spraypullolla pinnoille. Suojaa kädet+silmät ja älä jätä liuosta spraypulloon. Pesupaikaksi ei sitä parasta kohtaa nurmikosta...Entäs jos on?
Tämä! Olen grillaillut pallogrillilläni vuosikausia ja ainoa putsaus mitä tarvitaan on ritilän harjaus ja taas mennään. Ainakin siinä toimii... kaasugrilleissä lienee sitten omat ongelmansa polttimien ja lämmönjakajien kanssa.Jos grilliä meinaa putsata niin se pitäisi tehdä syksyllä ja silloin heti viimeisten grillailujen jälkeen. Silloinkin se on epätoivoista mutta keväällä vielä mahdottomampaa. Itse olen todennut koko putsaamisen käytännössä turhaksi, se mikä ei käyttämällä tuhkaksi muutu tuskin aiheuttaa mitään haittaa vaikka jossain pohjalla onkin kovettuneena könttinä. Ts. grilli keväällä täysille ja grillauspintojen harjaus ja ruokaa sisään.
Nyt pitää antaa vahva vasta-argumentti. Jos sinne grillinpohjalle on päässyt kertymään rasvaa se on todellakin syytä putsata. Pahimmillaan tuo leimahtaa kunnon rasvapaloksi, kun grilliä kunnolla kuumentelee. Eli paloturvallisuusriski on likainen grilli.Itse olen todennut koko putsaamisen käytännössä turhaksi, se mikä ei käyttämällä tuhkaksi muutu tuskin aiheuttaa mitään haittaa vaikka jossain pohjalla onkin kovettuneena könttinä. Ts. grilli keväällä täysille ja grillauspintojen harjaus ja ruokaa sisään.
Onglema on vaan se että koskaan ei tiiä milloin on se "viimeinen grillaus". Mulla ainakin jatkuu grillaus niin pitkään ku vähänkään sää sallii ja kun ei salli, niin ei sitä grilliäkään enää voi niillä keleillä putsata.Jos grilliä meinaa putsata niin se pitäisi tehdä syksyllä ja silloin heti viimeisten grillailujen jälkeen. Silloinkin se on epätoivoista mutta keväällä vielä mahdottomampaa. Itse olen todennut koko putsaamisen käytännössä turhaksi, se mikä ei käyttämällä tuhkaksi muutu tuskin aiheuttaa mitään haittaa vaikka jossain pohjalla onkin kovettuneena könttinä. Ts. grilli keväällä täysille ja grillauspintojen harjaus ja ruokaa sisään.
Puhut siitä alaosan ”kartiosta” jota pitkin kaikki rasva valuu sen alapuolella olevaan rasvankeräyskippoon? Joo, siihen voi kertyä sellanen hunajakenno rakenne ja sitten kun grillaat jotain kassleria niin tippuva palava rasva sytyttää tuon palamaan. Tuo kartio on ainakin itsellä niin triviaali putsattava (vedät ulos ja raappaset lastalla pari kertaa enimmät irti) että ei se käynyt ees mielessä kun kirjoitin. Lisäksi yleensä tuota ei ole tarvetta raaputella ees joka vuosi (ehkä jos grillaa todella paljon).Nyt pitää antaa vahva vasta-argumentti. Jos sinne grillinpohjalle on päässyt kertymään rasvaa se on todellakin syytä putsata. Pahimmillaan tuo leimahtaa kunnon rasvapaloksi, kun grilliä kunnolla kuumentelee. Eli paloturvallisuusriski on likainen grilli.
Riippuu hyvin pitkälti grillistä,oma rosterista tehty kestää olla pihalla ympäri vuoden,toki katos on päällä joten voi ottaa käyttöön milloin haluaa.Halvat maalatut eivät monta vuotta kestä vaikka miten pitäisi.Mites noi grilli kestää näitä säitä? Mietin että uskallanko nostaa grillin jo pihalle.
Onko Weberin Q2000/Q3000 -sarjalle jotain varteenotettavaa kilpailijaa?
Hmmm, mulla on Q3x00, (nyt tosin mökillä) ja ei ole tarvinnut 5 vuoden grillaamisen aikana milloinkaan putsata polttimia.Kannattaa tosissaan miettiä tollasen vastaavan grillin ostamista jossa ei ole poltinta suojattu mitenkään.
Yhtä helvettiä sen polttimen putsaaminen, en suosittele.
Kannattaa tosissaan miettiä tollasen vastaavan grillin ostamista jossa ei ole poltinta suojattu mitenkään.
Yhtä helvettiä sen polttimen putsaaminen, en suosittele.