- Liittynyt
- 20.07.2019
- Viestejä
- 2 785
Tämä tilanne on sellanen, että Fortumin on itse haettava tytäryhtiönsä konkurssiin. Tämä on mahdollista ja Uniperin tapauksessa myös täysin perusteltua: nykyisessä olosuhteessa yritys ei ole enää toimintakykyinen, eikä sen toimintaa saada enää kannattavaksi järjellisessä aikahorisontissa. Konkurssimenettelyn kriteerit täyttyvät kirkkaasti.Saksa ei halua päästää Uniperia konkurssiin, koska ainakin saksalaisen median mukaan se todennäköisesti aiheuttaisi Saksassa valtavan ketjureaktion muita konkursseja, eikä olisi varmuutta, saataisiinko markkinoita ylipäätään järjestymään ennen talvea. Too big to fail, liian iso kaatumaan.
Uniperin hallintoneuvoston jäsen kommentoi televisiossa perjantaina, että kysymys on päivistä. Siksi maanantaille järjestyi nopeasti laina.
Ilmeisesti torstai on tavoitepäivä, jolloin Uniperin jatko on tarkoitus ratkaista. Se on sama päivä, jolloin kaasutoimitusten Venäjältä pitäisi alkaa.
Eli Saksan hallituksen kannalta ainakaan ennen sitä ei siis minkäänlaista ratkaisua kannatakaan tehdä, vaan tarjota vain se rahoitus, minkä Uniper tarvitsee pysyäkseen pystyssä. Tämän 2 miljardin pitäisi olla riittävä tekohengitys.
Toisaalta, sitten se ratkaisu on tehtävä nopeasti, eli Fortumin, Uniperin, Saksan ja Suomen olisi syytä saada valmiiksi neuvottelutulos ainakin kolmeen vaihtoehtoon: Venäjältä kaasutoimitus sata prosenttia, kaasun toimitus vähemmän, ei kaasun toimitusta.
Suomen tukema Fortumin ehdotus pilkkomisesta toki toimisi kaikissa tilanteissa, sen voisi tehdä vaikka hetikin Mutta saksalaiset eivät välttämättä näe asiaa aivan niin… tai siis eivät näe.
Saksa ei varmaankaan halua päästää Uniperia konkurssiin, koska sen jälkeen on epäselvää, säilyykö Uniperin kaasuntuotanto-osat toimintakykyisinä ja kenen haltuun ne päätyy ja millä ehdoin.
Mutta suomalaisten veronmaksajien ja Fortumin kannalta nykyisessä kuviossa ei ole enää järjen hiventä. Saksan valtio voi lainoiittaa vaikka maailman tappiin Uniperia, koska lähes kaikki sille lainattu raha päätyy saksalaisten kaasunostajien eduksi 2-3,5 kertaa pienempinä kaasun hintoina.
Mitä enemmän Saksan valtio lainoittaa Uniperia, sitä vähemmän Fortumilla on mahdollista saada ulos konkurssipesästä koska Saksan valtiosta tulee suurin velkoja rahoilla, jotka kiersivät takaisin Saksan kansantalouteen.