Ostin hieman Fortumia että saavat autettua köyhiä saksalaisia
Nyt jo paska sijoitus, onnee. Hyvä ettet määrää kertonut niin saitkin vaan huomoita.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Ostin hieman Fortumia että saavat autettua köyhiä saksalaisia
Ei muuta kuin Uniper nurin ja haaska jakoon. Saa kaasuasiakkaat, saksalaiset äänestäjät ja ammattiliitto katsella suu pyöreänä, kun ketään ei kiinnosta jatkaa kaasuliiketoimintaa nykyisillä ehdoilla, mutta esim. Uniperin ydinvoima menee hyvin kaupaksiJoskus om hyvä katsoa, miltä asiat näyttävät toisesta suunnasta:
Saksalaiset uutisoivat, että ministeri Tuppurainen ilmaantui neuvottelemaan ilman kutsua ja etukäteen sovittuja tapaamisia sekä neuvotteluagendaa, joka on aivan poikkeuksellista. Tätä ei mitä ilmeisimmin katsottu hyvällä.
Tämän uutisoinnin mukaan saksalaisille Uniperin tukemisessa ongelma olisikin Uniperin emoyhtiö Fortum: sillä on liiketoimintaa Venäjällä, ja se on toiseksi vieläpä ydinvoimayhtiö, mikä on punainen vaate saksalaisille äänestäjille.
Uniper-Rettung: Finnland macht Druck
Während die Bundesregierung überlegt, ob sie den Energiekonzern stützen soll, reist eine Ministerin von Helsinki nach Berlin.www.sueddeutsche.de
Uniperin työntekijät ja ammattiliitto (Saksassa vahvoja ja myös Uniperin hallituksessa) jälleen kerran vastustavat Fortumin ehdotusta Uniperin pilkkomisesta, kuten ovat vastustaneet Fortumia koko ajan ostosta saakka.
He edellyttävät, että ratkaisu on sellainen, että se sitoo Fortumin mukaan.
21.7. on päivä, jolloin Nord Strem 1 pitäisi alkaa taas toimittamaan kaasua. Ratkaisua uumoillaan nopeasti sen jälkeen, kun nähdään, miten sen kanssa käy.
Energy Giant Uniper Faces Harder Bailout Talks Than Lufthansa
Bailing out German energy giant Uniper SE is shaping up to be even more painful than the weeks-long, tangled and nearly-failed rescue of carrier Deutsche Lufthansa AG.www.bloomberg.com
Ei muuta kuin Uniper nurin ja haaska jakoon. Saa kaasuasiakkaat, saksalaiset äänestäjät ja ammattiliitto katsella suu pyöreänä, kun ketään ei kiinnosta jatkaa kaasuliiketoimintaa nykyisillä ehdoilla, mutta esim. Uniperin ydinvoima menee hyvin kaupaksi
Jos Putinissa on pelimiehen vikaa, niin kaasua rajusti säännöstelemällä Venäjä pakottaa Saksan julistamaan kaasun saatiin liittyvän hätätilan asap. Tämän jälkeen joka ikinen Saksassa kaasua myyvä diileri on oikeutettu nostamaan hinnat tämän päivän markkinahintaan.Samaa ajattelin. V...ttu mikä asenne noilla saksalaisilla. Toivottavasti eivät edes yritä säästää mitään kaasua ensi talvelle, jolloin varasto loppuu ja saksalaisten on lopulta julistettava energiahätätila.
Edit. Miks meille aina käy näin? Jos Suomessa on jotain hyvää ja tuottavaa, niin riittävän isoksi kasvettuaan se pilataan ihan joka kerta.
Ehkä kannattaa pohtia sitä, miksi valtion pitäisi omistaa ja tehdä sijoituksia pörssiyhtiöihin.
Itse kannattaisin omistuksien perkaamista ja myymistä.
Ehkä kannattaa pohtia sitä, miksi valtion pitäisi omistaa ja tehdä sijoituksia pörssiyhtiöihin.
Itse kannattaisin omistuksien perkaamista ja myymistä.
Mutta lopeta nyt vittu jo tuon "sioitus"- sanan käytön. Lainausmerkeillä tai ilman!Hyvää pohdintaa..
Minusta Fortumin olisi pitänyt eriyttää sähköverkot omaksi yhtiökseen eikä myydä niitä pois. Kumma kun kellekään ei tälläinen yksinkertainen toimi tullut mieleen kun sähköverkkon myyntiä ajettettiin kuin käärmettä pyssyyn.Ei se välttämättä huono homma ole, jos valtiolla on sijoituksia pörssiosakkeissa. Esimerkinä tästä vaikka Norjan valtion biljoonan + euron arvoinen rahasto.
Siinä vaiheessa homma menee mönkään kun valtio omistaa ei-strategisesti tärkeistä pörssifirmoista merkittäviä osuuksia tai enemmistöosuuden ja se voi sitten äänivallaan perseillä sen firman totaaliseen tuhoon kun omistajaohjaus on mitä sattuu tai sitä ei käytännössä ole lainkaan. Esimerkkinä tästä Fortum.
Fortumin omistus olisi tullut mielestäni järjestää niin, että se olisi pilkottu ja koottu se Suomen energiantuotanto ja sähköverkot Suomessa yhteen yritykseen ja valtio voisi tästä omistaa vaikka sata prosenttia.
Sitten taas ne Siperian ja Saksan riskipisnet olisi koottu omaan pörssiyritykseen ja niissä valtion osuus olisi tasan nolla prosenttia. Siinäpähän yksityinen raha "sioittaa" sitten vaikka ikiliikkujien rakenteluun sata miljardia euroa Ugandassa tai sähköverkon rakentamiseen kuuhun ja kantaa ise ne tappiot siitä.
Fortum kannattaa edelleen pilkkoa useammaksi yritykseksi, mutta sen aika on sitten kun nykyisestä akuutista kriisistä on ensin päästy yli. Voi toki olla että se kriisin ratkaisu vaatii samaan aikaan myös sen pilkkomisen osana sitä valtion kriisirahoituspaketti.
Fortumin taseessa maaliskuun lopussaoli lyhyttä korollista velkaa 7,8 miljardia ja pitkää korollista lainaa 7 miljardia euroa. Likvidit rahavarat olivat 6,4 miljardia euroa. Ei se tule mitenkään selviämään pystyssä ilman valtion kriisirahoitusta, jos Uniper seikkailuista lankeaa se 15 miljardin lasku ja Siperian voimaloista 5 miljardin menetykset. Minä en ole nähnyt niitä Fortumin ja Uniperin välisiä sopimuksia joilla Fortum tuki Uniperia 8 miljardilla eurolla vuoden vaihteessa. En pysty sen vuoksi arvioimaan onko niillä millaisia vakuuksia olemassa ja saako niistä koskaan mitään Fortum jos Uniper muuttuu maksukyvyttömäksi ja sen markkina-arvo painuu nollan tuntumaan ja Saksan valtio sen sitten ostaa suunnatulla osakeannilla jolla saa luokkaa 99 prosenttia sen osakkeista sen järjestelyn lopputuloksena.
Jos itse olisin Saksan hallituksen päättäjä, niin en todellakaan Uniperiin puuttuisi mitenkään vielä vaan antaisin sen tehdä tappiota niin paljon ennen sitä, että tappioiden arvo on sama kuin Uniperin arvokkaiden osien summa. Sitten sen voisi kansallistaa "nollan" arvolla. Eli antaisin sijoittajavastuun toteutua täysimääräisenä ja odottelisin että Fortumin omistusten arvokin tippuu nykyisestä vajaasta 3 miljardista eurosta nollan euron tuntumaan.
Ei se välttämättä huono homma ole, jos valtiolla on sijoituksia pörssiosakkeissa. Esimerkinä tästä vaikka Norjan valtion biljoonan + euron arvoinen rahasto.
Siinä vaiheessa homma menee mönkään kun valtio omistaa ei-strategisesti tärkeistä pörssifirmoista merkittäviä osuuksia tai enemmistöosuuden ja se voi sitten äänivallaan perseillä sen firman totaaliseen tuhoon kun omistajaohjaus on mitä sattuu tai sitä ei käytännössä ole lainkaan. Esimerkkinä tästä Fortum.
Jos itse olisin Saksan hallituksen päättäjä, niin en todellakaan Uniperiin puuttuisi mitenkään vielä vaan antaisin sen tehdä tappiota niin paljon ennen sitä, että tappioiden arvo on sama kuin Uniperin arvokkaiden osien summa. Sitten sen voisi kansallistaa "nollan" arvolla. Eli antaisin sijoittajavastuun toteutua täysimääräisenä ja odottelisin että Fortumin omistusten arvokin tippuu nykyisestä vajaasta 3 miljardista eurosta nollan euron tuntumaan.
Oon tästä kyllä ihan samaa mieltä. Oma pointtini vajavaisesti esitettynä oli juuri se, että valtion omistukset tulisi miettiä julkisen vallan tehtävirn kautta eikä siten, että poliitikot leikkii sijoittajia paikatakseen budjettivajetta.
Kun kysymys oli miksi nämä hommat menee aina perseelleen, niin siksi, että poliitikkojen ei tarvitse välittää riskeistä niin paljon koska laskun loppupeleissä maksaa veronmaksaja.
Ja vielä se, että jos korvamerkittyjä rahoja sijoitetaan tulevaisuutta varten (esi. työeläkkeet), niin mielellään siten, että poliitikot eivät niitä pääse mikromanageroimaan. Ja muut mahdolliset omistukset olisi myös hyvä hajauttaa...
Minusta Fortumin olisi pitänyt eriyttää sähköverkot omaksi yhtiökseen eikä myydä niitä pois. Kumma kun kellekään ei tälläinen yksinkertainen toimi tullut mieleen kun sähköverkkon myyntiä ajettettiin kuin käärmettä pyssyyn.
Jaa, minä olin sellaisessa käsityksessä poliittikkojen puheiden perusteella että laki vaati myymään pois verkot,kun sama yhtiö ei voi omistaa tuotantoa ja siirtoverkkoja. Kuulemma oli pakko myydä verkot pois.Kerta Fortum halusi vapauttaa sähköverkkoihin sidotun pääoman muihin asioihin niin eihän tuosta olisi ollut sen kannalta mitään hyötyä. Siis jos Fortum olisi pitänyt ne omistuksessaan, käytännössähän ne eriytettiin omanksi yhtiöksi joka myytiin.
Verkkojen myynti oli huono diili. Ei se totuus mihinkään muutu.Kerta Fortum halusi vapauttaa sähköverkkoihin sidotun pääoman muihin asioihin niin eihän tuosta olisi ollut sen kannalta mitään hyötyä. Siis jos Fortum olisi pitänyt ne omistuksessaan, käytännössähän ne eriytettiin omanksi yhtiöksi joka myytiin.
Verkkojen myynti oli huono diili. Ei se totuus mihinkään muutu.
Jaa, minä olin sellaisessa käsityksessä poliittikkojen puheiden perusteella että laki vaati myymään pois verkot,kun sama yhtiö ei voi omistaa tuotantoa ja siirtoverkkoja. Kuulemma oli pakko myydä verkot pois.
Vai oliko niin että kokoomus oli päättänyt myydä verkot muuta vaihtoehtoa ei ollut kokoomukselle. Kokoomuksella on kyllä karmea trackrecord valtionyhtiöiden myynnistä, karmeinpana Kemiran lannoitteiden myynti Yaralle. Fortum sekoilu taitaa pistää paremmaksi.
Ei koskaan kannata myydä luonnollista monopolia. Sinä ja Paapaa voitte olla toista mieltä. Kukaan muu ei ole.No jos joku tekee siitä huonon diilin on se mitä sitten niillä siitä myynnistä saaduilla rahoilla tehtiin. Tosin tuossa on kyllä astetta ankarammin jälkiviisautta mukana.
Ei koskaan kannata myydä luonnollista monopolia.
Ei koskaan kannata tehdä bisnestä venäläisten kanssa.
Nämä olivat tiedossa jopa minulla. En ole niin sanottu bisnes-mies.
Ei koskaan kannata myydä luonnollista monopolia. Sinä ja Paapaa voitte olla toista mieltä.
Ei koskaan kannata tehdä bisnestä venäläisten kanssa.
Nämä olivat tiedossa jopa minulla. En ole niin sanottu bisnes-mies.
Jokainen Suomessa tiesi, että Neuvostoliitto ja sen jatke Venäjä, on paska maa.Luonnollisen monopolin myynti kannattaa jos näkee että sen tuoma tuotto ei ole riittävän suurta. Ei se että se on luonnollinen monopoli muuta tuota sen enempää.
Mitä tulee bisneksen tekemiseen venäläisten kanssa niin sanoisin että tämä lopputulos oli sellainen jota todella harva oikeasti odotti. Tosin ehkä sä tiesit miten tulee käymään, siinä tapauksessa haluan onnitella sua siitä massiivisesta määrästä käteistä mitä varmasti tienasit kun sun shorttaus-positiot tekivät tiliä.
Itse asiassa ei ollut, kun eläkeyhtiöistä muut kuin Keva ja Elo (molemmat 12,5 % osuudella) ei lähteneet mukaan. Ja Keva on jo myynyt osuutensa.Niille sähköverkoille olisi ollut ostajia Suomestakin. Luultavasti todella moni tavallisistakin suomalaisista olisi ollut kiinnostunut ostamaan sähköverkkomonopolin osakkeita, jotka tarjoavat viiden prosentin varman lakisääteisen tuoton. Minäkin olisin kiinnostunut ostamaan sellaisia osakkeita. Veikkaisin että ostajia olisi sen osakkeille ollut enemmän mitä osakkeita olisi ollut myytävänä.
Tuohon ei kannata lisätä listaan kannattaa lisätä ettei suomalaisten kannata koskaan ainakaan kaasun tai kaasujen seosten kauppaa tehdä saksalaisten kanssa. Leikkisistä laskettuna ilmakin on kaasuseos kun "ilmaa" Sonera osti Saksasta 3G lisenssien muodossa Saksasta vuosituhannen vaihteessa miljardien eurojen kaupalla.
Eduskuntakeskustelut muistaakseni Haavisto perusteli myyntiä tällä argumentilla.No en tiedä tuosta ensimmäisestä, onko sulla tuolle joku lähde?
Ja mikä tuossa Kemiran myynnissä sitten oli niin hirveää? Valtio myi osuuttansa pörssiyhtiössä ja sai siitä suht kivan preemion.
Itse asiassa ei ollut, kun eläkeyhtiöistä muut kuin Keva ja Elo (molemmat 12,5 % osuudella) ei lähteneet mukaan. Ja Keva on jo myynyt osuutensa.
Tuo on ihan huuhaata, ja tässä tapauksessa myytiin säännösteltyä toimintaa.Ei koskaan kannata myydä luonnollista monopolia. Sinä ja Paapaa voitte olla toista mieltä. Kukaan muu ei ole.
Toki Neuvostoliitto ja Venäjää voi kuvailla noin, ja ei ole ainoa maa jotain kuvaillaan, silloin kun se on osunut tuulettimeen. Fotumin tapauksessa tuohon listaan vai lisätä Saksan.Jokainen Suomessa tiesi, että Neuvostoliitto ja sen jatke Venäjä, on paska maa.
Silti kansan syvätkin rivit sinne rahojaan pisti.Jokainen Suomessa tiesi, että Neuvostoliitto ja sen jatke Venäjä, on paska maa.
Sitä tuottoa ei lasketa vuotuosesta pörssikurssista.Hyvin harvassa on ne pörssiosakkeet, jotka tuovat 5 prosentin lakisääteisen luonnollisen monopolin tuoton vuodessa. Kuulisin mielläni jos jollakin on tiedossa tuollaisia osakkeita tavallisen kuolevaisen ostettavaksi.
Minä olen yrittänyt etsiä tällaista tietoa viime vuosilta. Kerro, kun löydät tilastot,Neuvostoliitto ja Venäjä on ollut maita joissa moni firma on tehnyt myös hyvät tilit, NL hajoamisen jälkeen Venäjän aikaan on laskettu investoinneille huomattavaa riskilisää, välillä enemmän välillä vähemmän. Kevään tapahtumat kyllä yllätti monet.
Jokainen Suomessa tiesi, että Neuvostoliitto ja sen jatke Venäjä, on paska maa.
Missä todellisuudessa olet elänyt? Neuvostoliitossa kaikki mikä ei ollut paskaa oli kusta. Venäjä on NL:n jatke.
Aikalailla pakon edessä. Venäjällä on rahaa, sitä ei kiistä kukaan. Venäjä on vieressä. Mutta diktaattorimaat on diktaattorimaita. Ja vaikka Kiinaan verrattuna Venäjä on joka vuosikymmenellä sotinut jossain ja maan tavat on enemmän verrattavissa kaupankäyntiin Afrikassa. Onhan näissä aika iso ero riskinä. Kiina on tavallaan yhdistänyt kapitalismin sosialismiin. Toki se kuluttaa omaa väestöä tehdäkseen rahaa.Silti lukemattomat suomalaiset yritykset, pienistä muutaman hengen firmoista isoihin pörssiyrityksiin, ovat sijoittaneet miljardeja euroja Venäjän kanssa käytävään kauppaan. Puhumattakaan lukemattomista sijoittajista, niin pienistä kuin suurista. Koska se että joku taho on paska maa tai paska osapuoli ei ole koskaan estänyt kapitalisteja tekemästä rahaa.
Että joo, jälkikäteen on nyt toki helppo tulla sanoon "Ei olisi pitänyt laittaa niitä rahoja Venäjän bisneksiin".
N-liiton aikaa osa tekisi tilinstä kaupalla, ja sillä sai voimaa länsimarkkinoille.Minä olen yrittänyt etsiä tällaista tietoa viime vuosilta. Kerro, kun löydät tilastot,
Jotkut väittää siellä pärjänneet joillain eettisillä säännöillä, olen toki aika epäluuloinen sen suhteen kuinka korkealla se raja menee.Venäjällä toimiminen on edellyttänyt, että hyväksyt maan tavat: korruption, demokratian vastustuksen, kleptokratian, valehtelun, harmaan talouden jne.
Minusta on tässä Fortumin tapauksessa poliitikot on todella töpikseneet. Miksi Fortumille on annettu vapaat kädet toimia muualla kuin Suomessa ja Pohjoismaissa.
Eduskuntakeskustelut muistaakseni Haavisto perusteli myyntiä tällä argumentilla.
Kannattaa kysyä maanviljelijöitä. Yksi syy miksi maatalous kannattaa huonosti on lannoitteiden hinnan tuplaantuminen heti myynnin jälkeen.
Esitä laskelmat, joissa näytetään, että Venäjälle sijoitetut rahat ovat olleet parempi sijoitus kuin samanaikaiset sijoitukset sivistyineisiin maihin.Silti lukemattomat suomalaiset yritykset, pienistä muutaman hengen firmoista isoihin pörssiyrityksiin, ovat sijoittaneet miljardeja euroja Venäjän kanssa käytävään kauppaan. Puhumattakaan lukemattomista sijoittajista, niin pienistä kuin suurista. Koska se että joku taho on paska maa tai paska osapuoli ei ole koskaan estänyt kapitalisteja tekemästä rahaa.
Että joo, jälkikäteen on nyt toki helppo tulla sanoon "Ei olisi pitänyt laittaa niitä rahoja Venäjän bisneksiin".
Sinä et näköjään ymmärrä millaista ihmistä tuolla itärajan takana asuu. R on r vaikka sen voissa paistaisi. En uskalla kijoittaa koko lausetta, koska woke on läsnä tässäkin foorumissa ja sinun kirjoituksissasi,USEAMPI suuri suomalainen yritys on lähtenyt Venäjältä. Esimerkiksi Posti on kertonut myyvänsä Itella Venäjä -liiketoiminnan. Neste taas on myynyt Venäjän-huoltamonsa venäläiselle öljy-yhtiölle.
Tällä hetkellä Venäjän-toimintojen myyntiä harkitsee ainakin YIT.
Suomalainen Lujabetoni ilmoitti vastikään myyneensä Venäjän-liiketoimintansa.
Päätös ei kuitenkaan liity Ukrainan kriisiin vaan kyseessä on ollut vuosien prosessi, kertoo toimitusjohtaja Mikko Isotalo.
”Tulimme jo useita vuosia sitten johtopäätökseen, että (Venäjän) liiketoiminnot olisi parempi myydä, jos sopiva ostaja löytyy”, Isotalo toteaa.
Esitä laskelmat, joissa näytetään, että Venäjälle sijoitetut rahat ovat olleet parempi sijoitus kuin samanaikaiset sijoitukset sivistyineisiin maihin.
Esitä laskelmat, joissa näytetään, että Venäjälle sijoitetut rahat ovat olleet parempi sijoitus kuin samanaikaiset sijoitukset sivistyineisiin maihin.
Tämä on hyvä esimerkki. Ennen Ukrainaan sotaa lähdetään pois:
Sinä et näköjään ymmärrä millaista ihmistä tuolla itärajan takana asuu. R on r vaikka sen voissa paistaisi. En uskalla kijoittaa koko lausetta, koska woke on läsnä tässäkin foorumissa ja sinun kirjoituksissasi,
Koomisin kriitikko tässä Fortum-Uniper -keskustelussa on Hjallis Harkimo. Mies jonka seura ja halli toimi osana propagandakoneistoa ja joka sitten myi sen sille, ja joka nyt rahoittaa omaa puoluettaan sillä rahalla, jonka hänelle maksoi (väitetysti) yliarvostetulla hinnalla oligarkit Timoshenko ja Rotenberg suoraan Putinin Kremlin oligarkkihovista.Aikalailla pakon edessä. Venäjällä on rahaa, sitä ei kiistä kukaan. Venäjä on vieressä. Mutta diktaattorimaat on diktaattorimaita. Ja vaikka Kiinaan verrattuna Venäjä on joka vuosikymmenellä sotinut jossain ja maan tavat on enemmän verrattavissa kaupankäyntiin Afrikassa. Onhan näissä aika iso ero riskinä. Kiina on tavallaan yhdistänyt kapitalismin sosialismiin. Toki se kuluttaa omaa väestöä tehdäkseen rahaa.
Koomisin kriitikko tässä Fortum-Uniper -keskustelussa on Hjallis Harkimo. Mies jonka seura ja halli toimi osana propagandakoneistoa ja joka sitten myi sen sille, ja joka nyt rahoittaa omaa puoluettaan sillä rahalla, jonka hänelle maksoi (väitetysti) yliarvostetulla hinnalla oligarkit Timoshenko ja Rotenberg suoraan Putinin Kremlin oligarkkihovista.
Olisivat kysyneet minulta. Ryssiin ei kannata sijoittaa.Eikös tässä todistustaakka ole pikemminkin sinulla? Eikä mikään yksittäinen vastaesimerkki riitä, ottaen huomioon kuinka monet yritykset ovat tuonne liiketoimintaansa sijoittaneet - sen sijaan että olisivat perustaneet tehtaansa vaikka sitten Suomeen jossa työvoiman kustannukset ovat ratkaisevasti korkeammat.
Olen ollut pörssiyhtiön yhtiökokouksessa jos iso omistaja pisti jauhot suuhun pienosakkaiden ininöille yhtiön suunnasta. Kyllä se on pörssiyhtiöissä sama isoin omistaja määrää yhtiön suunnan jota johto toteuttaa varsinkin kun omistus on yli 50%. Aivan apsurdia ajattelua ettei omistaja valvo mihin suuntaan yhtiö kehittyy.Koska Fortum on julkinen pörssiyhtiö ja Suomen valtio on harrastanut sen mukaista omistajapolitiikkaa jossa ei ole sotkettu politiikkaa sijoitustoimintaan.
No ekaan olisi todellakin kiva löytää joku lähde.
Mitä tulee lannoitteiden hintaan, tuskin Suomen valtiolla oli mitään kristallipalloa jolla olisi nähnyt miten lannoitteiden maailmanmarkkina hinnat kehittyy. Jos olisi ollut niin eiköhän se Kemiran markkinahintakin olisi ollut kalliimpi.
Koska Fortum on julkinen pörssiyhtiö ja Suomen valtio on harrastanut sen mukaista omistajapolitiikkaa jossa ei ole sotkettu politiikkaa sijoitustoimintaan.
Esitä laskelmat, joissa näytetään, että Venäjälle sijoitetut rahat ovat olleet parempi sijoitus kuin samanaikaiset sijoitukset sivistyineisiin maihin.
Tämä on hyvä esimerkki. Ennen Ukrainaan sotaa lähdetään pois:
Sinä et näköjään ymmärrä millaista ihmistä tuolla itärajan takana asuu. R on r vaikka sen voissa paistaisi. En uskalla kijoittaa koko lausetta, koska woke on läsnä tässäkin foorumissa ja sinun kirjoituksissasi,
Olen ymmärtänyt että Harkimo myi Jokerit ja hallin venäläisille. Siis vähän toisin päin kuin nyt takkiin ottaneet.Koomisin kriitikko tässä Fortum-Uniper -keskustelussa on Hjallis Harkimo. Mies jonka seura ja halli toimi osana propagandakoneistoa ja joka sitten myi sen sille, ja joka nyt rahoittaa omaa puoluettaan sillä rahalla, jonka hänelle maksoi (väitetysti) yliarvostetulla hinnalla oligarkit Timoshenko ja Rotenberg suoraan Putinin Kremlin oligarkkihovista.
Perimmäinen syy taisi olla se että Fortum halusi (vesi?)voimaloita venäjältä, tosin se ei niitä kuitenkaan saanut. Ilmeisesti oli hyvässä uskossa.Kyllähän se politiikka on sotkettu valtion Fortum pisneksiin. Yhtenä karuimpana esimerkkinä se Fortumin mukaan lähtö Rosatomin Pyhäjoen voimalaan.
Olen ollut pörssiyhtiön yhtiökokouksessa jos iso omistaja pisti jauhot suuhun pienosakkaiden ininöille yhtiön suunnasta. Kyllä se on pörssiyhtiöissä sama isoin omistaja määrää yhtiön suunnan jota johto toteuttaa varsinkin kun omistus on yli 50%. Aivan apsurdia ajattelua ettei omistaja valvo mihin suuntaan yhtiö kehittyy.
Maailman markkinahinnat ei lannoitteiden osalta noussut vaan Yara maksimoi tuotot.
Valtion ollessa suurin omistaja tämmöisessä yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä yhtiöissä pitäisi todella tarkasti ajatella laajemmin ei pelkkää tuoton maksimointia suurella riskillä. Sekin ihmetyttää miksi myydään yhteiskunnan kannalta kriittisiä yhtiöitä ulkomaille muttei luovuta esim. Finnairista.
Oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että suomettuminen oli hieno asia? Näin tämän kirjoituksesi ymmärrän.Eikä tässä ole niinkään kyse siitä mikä on mun oma kuva itänaapurista vaan enemmänkin siitä mikä on ollut suomalaisen liike-elämän kuva itänaapurista. Ja se on ollut sellainen että niiden kanssa ollaan tehty suurella innolla kauppaa vuosikymmenien ajan. Oikeastaan niin kauan kun Suomi on ollut itsenäinen, miinus ne muutamat vuodet kun käytiin sotaa.
Kyllähän se politiikka on sotkettu valtion Fortum pisneksiin. Yhtenä karuimpana esimerkkinä se Fortumin mukaan lähtö Rosatomin Pyhäjoen voimalaan.
Sitten taas täydellisessä tuuliajossa Fortum ollut omistajan taholta kun se teki esimerkiksi sen Uniper miljardikaupan.
Jos minä omistaisin itse jostakin osakeyhtiöstä yli 50 prosenttia, niin eiköhän se olisi itsesään selvää että minä päättäisin niistä sen firman isommista päätöksistä ja niille pitäisi olla minulta etukäteen hyväksyntä. Jos palkollinen johto yrittäisi kävellä minun yli ja ohi, niin kenkää saisivat samantien.
Oletko ihan oikeasti sitä mieltä, että suomettuminen oli hieno asia? Näin tämän kirjoituksesi ymmärrän.
Kyllä suuromistaja (51%) voi tehdä käytännössä mitä huvittaa, sehän on suurin syy miksi omistetaan vähintään 51% että voidaan tehdä juuri mitä halutaan, eikä valtio ole mikään poikkeus. Jos tähän ei tyydy on parempi myydä osakkeet pois.Toki suuromistajat valvovat mutta eivät nekään voi lähteä tekemään mitä huvittaa. Fortumin kohdalla on erittäin kyseenalaista, jos ei suorastaan laitonta, toimintaa valtiolta lähteä ohjaamaan sitä liiketoimintaa poliittisilta perusteilta. Ja tuon takia on hyvä asia että valtio toimii kuten toimii. Jos valtio haluaa ottaa aktiivista poliittista roolia niin sitten se voi ostaa itselleen sen yrityksen. Mutta niin kauan kun kyseessä on julkinen pörssiyhtiö, Suomen valtion linja on aikalailla se minkä sen pitäisikin olla.
Ja siis meinaat että suomalaiset maajussit eivät sitten tajua ostaa niitä lannoitteita muualta halvemmalla jos Yara pyytää jotain kiskurihintoja? Ja tuskin "tuoton maksimointi" oli mitään uutta. Kuten todettua, Kemira oli jo julkinen pörssiyhtiö joten se kyllä maksimoi niitä tuottoja jo ennen tuota kauppaakin.
Kyllä suuromistaja (51%) voi tehdä käytännössä mitä huvittaa, sehän on suurin syy miksi omistetaan vähintään 51% että voidaan tehdä juuri mitä haluttava, eikä valtio ole mikään poikkeus. Jos tähän ei tyydy on parempi myydä osakkeet pois.
Tämä on suomalaista poliittista jargonia ettei valtio voi puuttua yhtiön toimintaan.
Ryssiin ei kannata sijoittaa.
Juu ja ei. Ja yleensä ja listatuissa yhtiöissä on tasapuolisuus juttunsa.Kyllä suuromistaja (51%) voi tehdä käytännössä mitä huvittaa, sehän on suurin syy miksi omistetaan vähintään 51% että voidaan tehdä juuri mitä halutaan, eikä valtio ole mikään poikkeus. Jos tähän ei tyydy on parempi myydä osakkeet pois.