Fortumilla on. Useampikin asiantuntija on edelleen huomauttanut, että halutessaan Saksa voi pelata Uniperin niin, että se kaataa Fortuminkin Suomen valtion syliin, ja siksi Fortumin / Suomen on todennäköisesti taivuttava johonkin kompromissiratkaisuun.
Se on myös edelleen se syy, että en näe, että tästä olisi mitään Essonbaarin parlamenttien ”prkl ei senttiäkään enää Saksaan” -tyyppistä ulospääsyä. Vaan ennemminkin jännitän, paljonko maksaa lisää, ja saadaanko sillä lisähinnalla sitten hyvä, kelvollinen, heikko vai katastrofaalinen ratkaisu.
Fortum on jo kaatunut Suomen valtion syliin. Sen luottokelpoisuuskin on jo roskalainaluokassa.
Jan Hurri kirjoitti Taloussanomissa näin:
Suomi tuskin välttyy Saksan kaasukriisin laskulta. Uniperin tappioita kertyy taatusti ainakin Fortumin mutta herkästi myös Suomen valtion piikkiin, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
www.is.fi
"UNIPERIIN liittyvät Fortumin rahoitus- ja takausvastuut – ja huoli niiden kasvusta – ovat jo herättäneet epäilyä Fortumin rahoitusaseman kestävyydestä – ja voivat ennen pitkää nostaa esiin jonkinlaisen pääomatuen tarpeita.
Esimerkiksi luottoluokitusyhtiö Moody's on tällä viikolla ilmoittanut päivittävänsä Fortumin rahoitusasemaa ja -riskejä koskevat arvionsa yhtiön luottokelpoisuusluokituksen alentamiseksi.
Fortumin kyky vastata pitkäaikaisten velkasitoumustensa velvoitteista eli "reittaus" on Moody's:n kymmenportaisella "laatulainojen" asteikolla toiseksi alin Baa2. Niinpä yhtiö on valmisteilla olevan luokituslaskun jälkeen enää yhden pykälän päässä "roskalainojen" hylkyluokista.”
Ilman valtion Fortum-omistusta Moody's valmistelisi jo yhtiön lainapapereiden pudottamista roskaluokkaan.
Moody's antaa Fortumin luokituksessaan valtion omistukselle ja sen tuomalle (oletetulle) rahoitusturvalle arvoa yhden luokitusarvosanan verran, joten ilman valtion Fortum-omistusta Moody's valmistelisi jo yhtiön lainapapereiden pudottamista roskaluokkaan.
Yhden luokitusarvosanan menettäminen ei välttämättä rasita Fortumin rahoitusasemaa ja -mahdollisuuksia välittömästi, mutta luokituksen painuminen aivan laatuluokkien alarajalle ja enää rimaa hipoen roskaluokkien yläpuolelle heijastelee luottamuksen heikkenemistä ja eritoten Fortumin Uniperiin liittyviä suuria taloudellisia ja poliittisia riskejä.
Jos Fortum tarvitsee lisää pääomaa taseensa vahvistamiseksi ja vakavaraisuuteensa ja rahoitusasemaansa kohdistuvan epäluulon hälventämiseksi, lienee Suomen valtio liki automaattisesti mukana ..."
Eli Fortumilla on mennyt se 7 miljardia euroa Uniperin ostoon ja Uniper alkaa olla nyt konkurssikypsä. Sen lisäksi Fortum on lainannut ja taannut 8 miljardilla eurolla Uniperin tappioita vuoden vaihteessa.
Sitten Fortum on laittanut rahaa viitisen miljardia euroa niihin Siperian voimaloihin. Niidenkin arvo taitaa lähestyä nollaa Fortumin kannalta.
En ymmärrä mikä olisi sellainen lisäsijoitus Uniperiin, jolla Fortum saisi pienennettyä omia tappioitaan. Kaikki rahat mitä sinne Uniperiin tungetaan palaa tällä hetkellä 50 miljoonan euron vuorokausivauhdilla Uniperin päivittäisten tappioiden kattamiseen. Eli about 8 miljardia euroa puolessa vuodessa. Tappioille ei ole näköpiirissä loppua vaan ensi talvena tappioiden tahti nousee aivan uudelle tasolle kun Venäjältä tuleva kaasu on murto-osa siitä määrästä mitä normaalisti tullut ja sitä kaasua tarvitaan paljon talojen lämmitykseen. Siitä seuraa, että sehän kaasun hinta tulee nousemaan taivaisiin nykyiseen hintaankin verrattuna.
Mielelläni kuulen, että mikä on sellainen kompromissi jolla Fortumin tappioiden kasvaminen Uniper pisneksissä saadaan pienemmäksi kuin nyt ja johon laitettavat lisärahat saisi takaisin.
Mikäli Fortum nyt sijoittaa vaikka toiset 8 miljardia euroa Uniperin tappioiden kattamiseen, niin ne rahat on syöty muutamassa kuukaudessa ja sitten Fortumin tappiot Uniper sotkusta on 15+8 miljardia euroa eli yhteensä 23 miljardia euroa. Tilanne on sitten taas sama kuin nyt sillä erotuksella että tappiota tuli taas 8 miljardia euroa lisää. Tätä lypsämistä taatusti Saksassa osaavat jatkaa niin pitkään kun on Fortumin kaltainen hölmöjen firma joka niitä tappioita haluaa maksella ja maksaa saksalaisten kuluttajien kaasulaskut. Kun se lypsäminen joskus loppuu esimerkiksi Suomen valtion konkurssiin, niin sitten Saksan valtio päättänee, että poikkeusoloissa kiinteiden kaasuhintojen myyntisopimukset eivät enää päde vaan kaasun myyjä saa nostaa poikkeusolojen ajaksi hinnan tasolle kaasun ostohinta plus 2 prosenttia päälle tai muuta vastaavaa. Em. hinnoittelulla niitä jo kertyneitä tappioita ei saada kuitattua edes tämän vuosisadan aikana.
Missään nimessä Fortumin ei kannata suostua mihinkään sellaiseen sopimukseen, että Uniper omistajineen maksaisi jatkossa 20 prosenttia siitä kaasun osto- ja myyntihinnan välisestä tappiosta ja kuluttajat sitten vaikka 50 prosenttia ja Saksan valtio 30 prosenttia. Nehän tappiot ovat silti tuplaten nykyistä suurempia Uniperille ja Fortumille, jos kaasun hinta talvella kymmenkertaistuu nykytasolta. Eli silloin Uniperin omistajien maksettava tappio olisi 100 miljoonaa euroa vuorokaudessa keskimäärin ja miljardi yhteensä 10 vrk:n välein. Eli suuruusluokka olisi silloin se, että puolet Suomen valtion budjetista kuluisi saksalaisten kaasulaskun subventointiin.
Nyt koko Uniper paskasta Fortum pääsee eroon 15 miljardin euron tappioilla kun hakee konkurssiin koko roskan. Mahdollisesti siitä saa takaisin vielä muutaman miljardin niistä lainoista joita vuoden vaihteessa sille antoi. Jos saksalaisilla on joku Fortumin kannalta parempi ehdotus jolla Fortum pääsee siitä kaasupisneksestä ja sen vastuista ainakin eroon pienemmillä tappioilla, niin toki se ehdotus kannattaa herkällä korvalla kuunnella ja pohtia tarkkaan.
En muista kuulleeni, että tuon sanonut silloinen PM Jyrki Katainen (kok.) olisi täti tai pukeutuisi verkkosukkiin…
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen paukutteli keskiviikkoiltana Ylen A-Plus -ohjelmassa henkseleitään Kreikka-vakuuksilla saavutetusta rahamäärästä.
www.is.fi
"Urpilainen: "Tienasimme 1 000 000 e / tunti!"
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen paukutteli keskiviikkoiltana Ylen A-Plus -ohjelmassa henkseleitään Kreikka-vakuuksilla saavutetusta rahamäärästä."