- Liittynyt
- 19.10.2016
- Viestejä
- 947
Niin kyse ei siis ole varsinaisesta eläkkeestä vai saatko sitä jollain muulla perusteella nuorempana?
Niin ei siis viraallista eläkettä jne vaan FIRE elämistä omilla säästöillä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Niin kyse ei siis ole varsinaisesta eläkkeestä vai saatko sitä jollain muulla perusteella nuorempana?
Eipä kaduta 300 tunnin kuukaudet enää, kun olin velaton jo reiluna 3-kymppisenä. Nyt on mukava ja varma työ eikä tarvetta ylitöille.Olen lukenut verkosta myös vuodatuksia, joissa harmitellaan tai kadutaan kovaan työntekoon ja rahantekoon menetettyjä nuoruusvuosia, kun ikää onkin 50+v ja on muita sisältöjä.
Mielelläni kuulen, miten FIRE on käytännöllistä, kun se ei tuota mitään.
Minua raivostuttaa sitä enemmän verotus mitä enemmän on ollut tuloja. Välttelen niitä aina kun voin pienissäkin asioissa, koska verotuloja valuu liikaa poppaukoille. Rypsiöljylläkin olen ajanut kun halvalla sai. Viinan juonnin lopettamisen ilona on myös ähäkutti eipä valtio saa veroa-ilo. Kaikki olennainen kun on jo ostettuna, ovat kulungit pienet ja jossain vaiheessa tulee siirtymä 4 ja sitten 3-päivän työviikkoon. Mutta viihdyn niin hyvin juuri nyt, että ei ole kiirettä.FIREttäjän veronmaksuista niin mä olen maksanut tänä vuonna (ennakko)veroja 700k$. Jos olisin verovelvollinen suomessa niin veroja olisi mennyt noin 290k$ enemmän. Toisaalta jos olisin muuttanut paikalliseen veroparatiisiin(puerto rico) niin verokuorma olisi noin 260k$ vähemmän.
Ei verojen maksaminen syletä niin paljon, että maksimit tekisi verosuunnittelua. Kyseenalaistan näkemykset ettei FIREttäjä tuottaisi mitään. Pelkästään erittäin kapeasti verotuloja katsomalla firettäjän vaikutus yhteiskunnan kassaan voi olla iso.
Itse tulee säästettyä isoja summia kun kirjat Viroon laitoin. 20% vs 34% on iso ero pääomatuloissa.
Jos linkatun suljetun ketjun kahlaat läpi niin ainakin kolmeen kertaan kaikki yleisimmät epäreilua, ei kaikille mahdollista argumentit käyty läpi. Tuskin noihin poliittisiin argumentteihin moni jaksaa enää lähteä kun ne vängättiin aika moneen kertaan läpi jo. imho. tän ketjun sais siirtää yk-puolelle ja otsikkoon+aloitukseen maininta ettei poliittista keskustelua tähän ketjuun.No nyt, ku tää on tänne politiikkapuolelle siirretty, ja asiasta vähän vängätty, et saako tääl puhua siitä, vaiko ei, niin oletan, että se on YP:lle ainakin ok, ni haluisin esittää yhden yhteiskunnallisen näkemyksen, joka koskee yhteiskuntaa ja FIRE:ä:
Oon miettinyt yhteiskuntaa filosofisella tasolla ja tullut siihen lopputulokseen, et kultalusikka suussa voi syntyä monella tapaa; ihminen voi syntyä rikkaaseen sukuun, mutta yhtä hyvin ihminen voi syntyä älykkäänä. Näistä tämä jälkimmäinen on mielestäni mielenkiintoisempi tapaus.
Monesti ihmiset puhuvat, et mahdollisuudet ovat kaikille samat Suomessa, mut ei esim. itsestäni sais vaik matikan proffaa (koska en ole riittävän lahjakas). Tietty ahkeruudella pääsee pitkälle, enkä arvosta esimerkiksi ideologisesti työttömiä, mutta joillekkin FIRE:n saavuttaminen voi olla käytännössä mahdotonta, koska pälli ei riitä korkeakoulututkintoon, joka on käytännössä vaatimus tulotasoon, jolla FIRE:n voisi saavuttaa.
Sit, kun tätä asiaa tarkastelee Rawlsin tietämättömyyden verhon takaa, niin ymmärrän, että ilmiö voi näyttäytyä epäoikeudenmukaiselta: joku vain saa enemmän kuin toiset.
Itselleni FIRE vois olla mahdollinen tyyliin 15v päästä, jos kaikki menee hyvin, mut silti kai ideaali olis yhteiskunnallisesti ajateltuna, et ihmiset pysyisivät työelämässä eläkeikään asti.
Tällänen näkökulma ja ehkä keskustelun herättelijä tällä kertaa. Saattaa aiheuttaa canceloinnin ("ketjun puhtaana pitäminen"), mut kirjoitan sen silti, koska itseäni kiinnostaa keskustelu aihepiiristä.
Kysymys kuuluukin ehkä, että mikä olisi saanut FIRE:ksi siirtyneet pysymään pidempään työelämässä. Näkisin, että kysymys on yhteiskunnallisestikkin merkityksellinen.Mahdollisuuksien tasa-arvo ja siihen liittyvät asiat erittäin tärkeää. Lopputulosten tasaaminen melkoisen huono idea kun kuka jaksaa tehdä vaadittua minimiä enempää jos lopputulos on sama teit et yhtään tai vääntäisit niska limassa? Mihin päätyy yhteiskunta jossa tehdään minimit versus tekemiseen kannustava yhteiskunta? Eletään globaalissa maailmassa ja globaalin kilpailun piirissä.
Ei kai se että on mahdollisuus FIREen tarkoita sitä, että yksilö siitä eteenpäin tekisi vain hyödyttömiä asioita? Keksin yhtä monta tapaa kuin on ihmisiä käyttää aikaa hyödyllisesti muutenkin kuin 8-16 palkkatyössä.Kysymys kuuluukin ehkä, että mikä olisi saanut FIRE:ksi siirtyneet pysymään pidempään työelämässä. Näkisin, että kysymys on yhteiskunnallisestikkin merkityksellinen.
Monesti ihmiset puhuvat, et mahdollisuudet ovat kaikille samat Suomessa, mut ei esim. itsestäni sais vaik matikan proffaa (koska en ole riittävän lahjakas). Tietty ahkeruudella pääsee pitkälle, enkä arvosta esimerkiksi ideologisesti työttömiä, mutta joillekkin FIRE:n saavuttaminen voi olla käytännössä mahdotonta, koska pälli ei riitä korkeakoulututkintoon, joka on käytännössä vaatimus tulotasoon, jolla FIRE:n voisi saavuttaa.
Monesti ihmiset puhuvat, et mahdollisuudet ovat kaikille samat Suomessa
Kysymys kuuluukin ehkä, että mikä olisi saanut FIRE:ksi siirtyneet pysymään pidempään työelämässä. Näkisin, että kysymys on yhteiskunnallisestikkin merkityksellinen.
Itsellä on muuten tullut työelämässä vastaan kaksi sellaista tapausta että jo eläkkeelle siirtynyt henkilö on palannut töihin koodaushommiin. Ei kuulemma rahan takia vaan siksi että elämässä ei vaan ole ollut tarpeeksi sisältöä ja rytmiä eläkkeellä. Molemmat ovat lapsettomia, en tiedä onko merkitystä. Vähän WTF olo itselle tullut näistä mutta kaikki me ollaan erilaisia…
Tietty ahkeruudella pääsee pitkälle, enkä arvosta esimerkiksi ideologisesti työttömiä, mutta joillekkin FIRE:n saavuttaminen voi olla käytännössä mahdotonta, koska pälli ei riitä korkeakoulututkintoon, joka on käytännössä vaatimus tulotasoon, jolla FIRE:n voisi saavuttaa.
Monesti ihmiset puhuvat, et mahdollisuudet ovat kaikille samat Suomessa
Kysymys kuuluukin ehkä, että mikä olisi saanut FIRE:ksi siirtyneet pysymään pidempään työelämässä. Näkisin, että kysymys on yhteiskunnallisestikkin merkityksellinen.
Paska meni alle linkattuun jo suljettuun ketjuun. Luet sen ketjun niin tietää mihin tämä ketjukin menee jos samoja argumentteja aletaan uudestaan toistamaan. Viestiaalto ja kehän kiertäminen loppui banneihin. Moderaattorin kuittaus ketjua sulkiessa oli hyvin selkeä ja imho. pätee tähänkin ketjuun jos ei haluta että tämäkin ketju päättyy banneihin ja sulkemiseen.En kyllä näe mitään estettä miksei tähän mahdu kaikki aiheeseen liittyvä keskustelu kunhan se ei mene ketkun paskomiseksi. Varsinkin nytkun tämä on siirretty tänne modejen roskakoriin eikä kerää huomiota enää niin paljoa. Eihän tänne ole tullut viestin viestiä 2kk ajalta joten ihan tervettä vaan, että aihe herättää edes jotain keskustelua. Jos tulee joku soundmodel v2 niin helpompaa on raportoida henkilö banaani saarille kun aloittaa uutta vänkäystä.
Tohon @Jeesbox heittoon, että fire vaatisi korkeakoulutuksen eikä olisi mahdollista kaikille niin ei pidä paikkanasa kuten jo sanottu. Eipä se vaadi kuin pienet menot ja tahdonvoimaa.
Tässä yksi hyvä esimerkki. Vaikka vapaalle nyt vaihtoikin vasta perinnön turvin niin hällä oli kyllä selvät askel merkit jo kohti fireä ilman sitäkin: Mihin se raha menee?
Tuon tason säästäväisyys on kyllä niin hc, että siihen ei promillekaan kansasta taivu, mutta tosiaan ei se ole koulutuksesta kiinni tai edes siitä, että tienaisi useita tuhansia euroja.
Se on kyllä totta että niin kauan kuin ilmiö on suhteellisen marginaalinen niin asian yhteiskunnallinen merkitys ei ole taloudellisesti mitattuna ja sitä kautta yhteiskunnan toimintaan vaikuttavana välttämättä niin suuri ellei tälle tielle lähtijät sitten ole todella paljon määräänsä merkittävämpi tekijä työelämässä. Toki kuten @finWeazel totesi niin sekin on periaatteessa mahdollista että siellä FIREllä tehdään sitten edelleen paljonkin yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä asioita.Tohon vielä, että en pidä kysymystä yhteiskunnallisesti merkityksellisenä. On niin marginaalista touhua ja firettäjä kuitenkin maksaa pääomatuloista verot kuin myös kulutuksesta. Lopuksi hänet kuitenkin perii joku ketä hassaa ne kaikki rahat. Vaikutus yhteiskuntaan aika pitkälti nolla.
Normaalistihan eläkeläisiä yritetään houkutella pysymään töissä rahalla. Entiset superkertymtä sun muut, tosin ei se tahdo vaikuttaa nykyään niihinkään vaan ihmiset tavoittelee sairas / työkyvyttömyys eläkkeitä heti kun vaan mahdollista. Vaikka elämän sisältö olisi vain työt niin harvan hautakivessä siitä aiheesta mitään mainitaan. Ehkä jos on taiteilijasielu ja sattuu kutsumusammatissa olemaan, mutta sellanen nyt tuskin edes tavoittelee fireä.
Jos nyt omalle kohdalle ajattelee joka on töissä vaan töiden takia vaikka se nyt yleensä ihan mielenkiintoista ja vaihtelevaa on niin en kyllä keksi miksi jatkaisin töissä jos olisi eläkekassa koossa. Ahneus ehkä voisi olla ainut jos kannustimet olisi oikein hyvät, mutta en usko, että sillä saisi kuin vuoden pari lisäaikaa.
Miten oikeastaan mitään voidaan tarkastella "oikeudenmukaisuus" kulmasta? Eli onko oikeudenmukaista että ihmiset syntyvät eri puolille maailmaa? Onko oikeudenmukaista että osa syntyy vaikeasti vammaisena? Onko oikeudenmukaista että osa kuolee nuorempana kuin osa vaikka eläisi ns. yhtä terveellisesti?Taloudelliset vaikutukset on tietysti vain yksi tarkastelukulma, toinen on vaikkapa tuo oikeudenmukaisuus joka nyt toki asettuu paljon laajempaan kontekstiin vaikkapa sen kanssa miten ja millaisen työn teosta palkitaan.
Koska lähes mikä tahansa asia on epäoikeudenmukainen. Alkaen jo ennen syntymää (miksi juuri kyseinen siittiö voitti?)
Tol argumentilla ideologisesti työttömiäkään ei pitäis sit dissata/arvostella/ihmetellä, tai yksinkertaisesti pitää yhteiskunnallisesti merkityksellisenä.Tohon vielä, että en pidä kysymystä yhteiskunnallisesti merkityksellisenä. On niin marginaalista touhua ja firettäjä kuitenkin maksaa pääomatuloista verot kuin myös kulutuksesta.
Maksoin lienee enempi veroja suomeen ennen poismuuttoa kuin mitä koulusysteemiin yms. meni mun kouluttamiseksi. Jäi tosin yliopisto kesken niin ei mennyt edes maksimeja kouluun. Vanhemmat toki teki työnsä ja maksoi veronsa, kai sekin on jotain,...Toi koulutuspointti meni ohi. Ehkä typotusta. Tietty hyväpalkkainen maksaa koulutuksensa hyvin todennäköisesti veroina takaisin, mut sitä ei voi oikein diskreetisti rajata, et milloin on +-0. Ois kyl jännä nähdä jokin laskelma, et paljonko vaik peruskoulu + tarha maksaa per pää. Sit samat laskelmat tyyliin lukiosta ja korkeakoulusta.
Tol argumentilla ideologisesti työttömiäkään ei pitäis sit dissata/arvostella/ihmetellä, tai yksinkertaisesti pitää yhteiskunnallisesti merkityksellisenä.
Pääomaverot maksetaan, jos asutaan Suomessa. Moni muuttanee kuitenkin ulkomaille. Lisäksi sijoitukset ovat usein ulkomaisissa yhtiöissä, koska ne tuottavat paremmin.
Toi koulutuspointti meni ohi. Ehkä typotusta. Tietty hyväpalkkainen maksaa koulutuksensa hyvin todennäköisesti veroina takaisin, mut sitä ei voi oikein diskreetisti rajata, et milloin on +-0. Ois kyl jännä nähdä jokin laskelma, et paljonko vaik peruskoulu + tarha maksaa per pää. Sit samat laskelmat tyyliin lukiosta ja korkeakoulusta.
Sit yleisempää pohdiskelua:
Itse en vastusta FIRE:ä, saatanpa itsekkin tosiaan sen 15v päästä hypätä pois oravanpyörästä, mut kiinnostaa nää yhteiskunnalliset ja puolifilosofiset aspektit asian ympärillä. Ja kuten mainittu tässä ketjussa aikaisemmin, niin ainakaan hyve-eettisesti (voiko teosta tehdä universaalin moraalilain) ajateltuna FIRE ei ole moraalisesti oikein, sillä yhteiskunta ei toimis, jos kaikki elelis osingoilla
Hyötyeettinen tarkastelu on hankalempaa, sillä hyödyn määrää on hankala arvioida; yhteiskunta ei hyödy, mutta yksilö hyötyy. No, ehkei se kovin isänmaallista ainakaan ole, sikäli kun kukaan pitää asiaa merkityksellisenä.
Viimeinen etiikan laji on sit velvollisuusetiikka, joka liittyy sit kai siihen, mitä kukin pitää velvollisuutenaan, kuten vaik poliisin, tai sotilaan on toimittava velvollisuuksiensa mukaan, mut normikansalaisella ei kai, tai ainakaan mun käsityksen mukaan, ole muita velvollisuuksia kuin, et ei aiheuta haittaa muille, eikä tämä oikein tähän aiheeseen liity, ellei sit haluta palata tuohon isänmaallisuuteen, jota itse en ainakaan pidä sinällään kovin suuressa arvossa.
Mitään objektiivista totuutta asiaan tuskin on mahdollista löytää, mut tietyllä tapaa FIRE:n voi ehkä nähdä myös henkilökohtaisena keskisormen näyttämisenä yhteiskunnalle ja nousemisena sen yläpuolelle. Don't hate the player, hate the game...
Joskus oon tääl kuullut puolikieron argumentin, et yrityksiä hyödyttää, kun niihin sijoitetaan. En muista enää logiikkaa, mut jonkinlainen pointti siinä oli. @Lämpöpumppu sen joskus jossain maintsi. Näin ollen yhteiskuntaa hyödyttäisi, jos ihmiset sijoittaisi kotimaisiin yrityksiin, koska siitä generoituisi yritysten kasvun kautta hyvinvointia.Mikä toi sijoitukset ulkomailla pointti oli? Eläkeyhtiötkin sijoittaa ulkomaille...
Joskus oon tääl kuullut puolikieron argumentin, et yrityksiä hyödyttää, kun niihin sijoitetaan. En muista enää logiikkaa, mut jonkinlainen pointti siinä oli. @Lämpöpumppu sen joskus jossain maintsi. Näin ollen yhteiskuntaa hyödyttäisi, jos ihmiset sijoittaisi kotimaisiin yrityksiin, koska siitä generoituisi yritysten kasvun kautta hyvinvointia.
Suomessa tosin pääomaverotusta pienentää hankintameno-olettama jonkin verran.FIREttäjän veronmaksuista niin mä olen maksanut tänä vuonna (ennakko)veroja 700k$. Jos olisin verovelvollinen suomessa niin veroja olisi mennyt noin 290k$ enemmän. Toisaalta jos olisin muuttanut paikalliseen veroparatiisiin(puerto rico) niin verokuorma olisi noin 260k$ vähemmän.
Ei verojen maksaminen syletä niin paljon, että maksimit tekisi verosuunnittelua. Kyseenalaistan näkemykset ettei FIREttäjä tuottaisi mitään. Pelkästään erittäin kapeasti verotuloja katsomalla firettäjän vaikutus yhteiskunnan kassaan voi olla iso.
Mun myynneissä ei olisi voinut käyttää hankintameno-olettamaa. Alle 10v hallussa.Suomessa tosin pääomaverotusta pienentää hankintameno-olettama jonkin verran.
Esim. jos ostanut 10v sitten osakkeita 10 000€ ja nyt niiden hinta 100 000€ ja myyt ne pois, niin pääomaveroprosentti on sen 20,4% hankintameno-olettamaa käyttäen. 100 000€ - 100 000€*0.4=60 000€ 60 000€*0,34=20 400€ 20 400/100 000*100= 20,4%
Huhhuh, vai saa tehdä 50k$ voittoa nollaverolla. Alkaa tehdä pahaa kun mietin tarkemmin tätä Suomen 30-34% pääomatuloveroa.. Jonkinlainen verojen minimointijärjestely tai muutto ulkomaille kuulostaa kyllä hyvin houkuttelevalta että saisi joskus FIREn onnistumaan.Mun myynneissä ei olisi voinut käyttää hankintameno-olettamaa. Alle 10v hallussa.
Normivuotena täällä sais tehdä 50k$ voittoa nollaverolla ja siitä lähtee progressio ja verot juokseen jos on enemmän pääomatuloa. Jos mulle tulis osakemyynneistä ja osingoista vuodessa 200k$ voittoa niin veroa menis 21k$ eli about 10%. Tää on se mun long term plan jos täällä pysyn.
Nyt menee hervottomia määriä veroja kun on ihan hervottomia määriä myyntejä tyyliin tein karvanpäälle 3M$ voittoa tänä vuonna osakemyynneistä+osingoista. Sama jatkunee ens vuonna kun myyn yli isoja suoria tekkipositioita ja ostan tilalle sp500+schd+muuta. Jossain kohtaa on myynnit tehty ja salkku tasapainossa. Sitten nostelen vaan osingot millä eletään ja täytetään pahanpäivän puskuria, hyvin maltillinen verotus siinä kohtaa. 200k$ osingoista jää 180k käteen. Tuosta menee noin 70k$ normielämään sisältäen kesä suomessa. Loput hummailuun, pahanpäivänvaraston täyttämiseen ja sijoittaen.
No onhan tuossa toki se, että jos olis palkkatuloa niin se vaikuttaa pääomatulon verotukseen. Lienee harvinaisempi keissi, että on vain pääomatuloa(FIRE). Jos olis vaikka 50k$ palkkatuloa ja 50k$ pääomatuloa niin menis pääomatulosta veroa 6k$ ja palkkatulosta kaikkinensa erinäköisiä veroja/maksuja 8k$. On toi silti aika upea kombo pienituloiselle. Nevada erikoistapaus kun ei ole osavaltioveroa niin menee vain liittovaltion verot.Huhhuh, vai saa tehdä 50k$ voittoa nollaverolla. Alkaa tehdä pahaa kun mietin tarkemmin tätä Suomen 30-34% pääomatuloveroa.. Jonkinlainen verojen minimointijärjestely tai muutto ulkomaille kuulostaa kyllä hyvin houkuttelevalta että saisi joskus FIREn onnistumaan.
Toiveena olisi välttää elintasoinflaatiota, mutta tämän kanssa joutuu painimaan kovasti. Houkuttelisi niin paljon sellainen kämppä, josta pääsisi kylpytakissa järveen.
Pikkupaikkakunta ei haittaisi ollenkaan, melkeinpä päinvastoin. Olisin valmis pieneen palkanalennukseenkin jos sen myötä saisi asua vanhassa kotikylässä josta ponnisti maailmalle. Ehkä yksi vaihtoehto olisi varallisuuden karttuessa suuremmaksi ruveta tekemään jotain sopivan yksinkertaista osa-aikaista työtä. Progressiivinen verokarhu kuitenkin hellittää otettaan kun tippuu tulotaulukossa. Pieni yhteys työelämään saattaisi tuoda vähän mielenrauhaa ja antaa aikaa sijoitusten jauhaa kasvamistaan, jos pystyisi vaikka suurimman osan menoistaan osa-aikaisuudella kattamaan.Tämä voi tulla kalliiksi jos ei halua asua pikkupaikkakunnalla.
Yksi tapa kiihdytellä prosessia olisi velkavivulla sopiva asunto tai kaksi isommalta paikkakunnalta. Jättää sen/ne vuokralle siinä kohtaa kun muuttaa pois. En asuntohommista mitään tiedä, mutta moni tuon tyylistä sijoittamista harrastaa velkavivulla.Pikkupaikkakunta ei haittaisi ollenkaan, melkeinpä päinvastoin. Olisin valmis pieneen palkanalennukseenkin jos sen myötä saisi asua vanhassa kotikylässä josta ponnisti maailmalle. Ehkä yksi vaihtoehto olisi varallisuuden karttuessa suuremmaksi ruveta tekemään jotain sopivan yksinkertaista osa-aikaista työtä. Progressiivinen verokarhu kuitenkin hellittää otettaan kun tippuu tulotaulukossa. Pieni yhteys työelämään saattaisi tuoda vähän mielenrauhaa ja antaa aikaa sijoitusten jauhaa kasvamistaan, jos pystyisi vaikka suurimman osan menoistaan osa-aikaisuudella kattamaan.
Mutta toisaalta jos tavoittelee FiReä, niin ihan hyvin voisi asua sen kilometrin tai useammankin päässä lähimmästä lätäköstä. Päiväohjelmansa voisi suunnitella siten että pääsee halutessaan ihailemaan liplatusta tai pulahtamaan, jos siltä tuntuu. Säästyneet asuntorahat voisi sijoittaa ja aikaistaa eläköitymistä joillakin vuosilla.