• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

FIRE (taloudellinen riippumattomuus)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja elmo
  • Aloitettu Aloitettu
Firettäjäthän maksavat melko runsaasti veroja (mm. pääomatulovero) vapaudestaan huolimatta eli julkisten palvelujen hyödyntämisessä ei pitäisi olla mitään ongelmaa. Vastaavalla logiikalla jokaiselta sosiaalituen varassa elävältä kansalaiselta pitäisi evätä julkiset palvelut heidän kontribuutionsa ollessa negatiivinen valtion tulovirtaan? Jälkimmäinenhän on tottakai hyvinvointiyhteiskuntaan tietoisesti rakennettu mekanismi jossa heikoimmista pidetään huolta mutta en oikein ymmärrä ongelmaa omien säästöjen varassa elävän veroja maksavan kansalaisen kohdalta myöskään?

Jos otetaan ääripään esimerkiksi FIREttäjä joka ostaa hökkelin Lapin erämaasta ja asuu siellä 40 vuotta lähes omavaraisesti, niin onko oikein jos hän sitten vanhana ilmestyy kunnalliseen hoitokotiin varattomana ja elää siellä vielä esimerkiksi 25v ennen kuolemaa? Kyllä siinä FIREtys ja yhteiskunnan palvelut menee hiukan "ristiin".
 
Jos otetaan ääripään esimerkiksi FIREttäjä joka ostaa hökkelin Lapin erämaasta ja asuu siellä 40 vuotta lähes omavaraisesti, niin onko oikein jos hän sitten vanhana ilmestyy kunnalliseen hoitokotiin varattomana ja elää siellä vielä esimerkiksi 25v ennen kuolemaa? Kyllä siinä FIREtys ja yhteiskunnan palvelut menee hiukan "ristiin".
Ei sen enempää kuin työttömänkään kanssa. Tai voi katsoa itsensä (lihavaksi) syömällä sairastuttaneiden terveydenhoitokuluja (tai alkoholistit tai,...). Tämäkin keskustelu saisi olla politiikkapuolella.
 
Minusta on ihan kiinnostava aiheen nosto, ja olisi mukava kuulla muiltakin ajatuksia firestä juuri moraaliselta kantilta. Nyt suurin osa on ollut käytännöllistä puolta. Soundmodelilla on pointtina, että ei toimisi, jos kaikki firettäisivät. Teoreettisemmin mietittynä tämä on Kantin etiikan peruspilari, kategorinen imperatiivi. Eli toimi vain sellaisella tavalla, jonka voit toivoa muodostuvan yleiseksi säännöksi.

Ei ole toivottavaa, että kaikki eläisivät sijoituksillaan tekemättä mitään, joten niin ei pitäisi toimia. Vasta-argumenttina tähän voisi olla eläkeläiset, koska hekin ovat tekemättä mitään. Tähän kuitenkin voi vastata siten, että voi toivoa olevan yleinen sääntö, että vaikka 65-vuotiaiden ei enää tarvitse osallistua, mutta 45-vuotiaana tarvitsee, koska tuolloin on kykyä siihen eri tavalla kuin vanhemmilla. No mutta sitten olisi tuo pointti, että Firettäjät ovat osallistuneet vahvasti tietyn aikaa, ja onnistuneet sinä aikana keräämään pääomaa, eivätkä tarvitse enää yhteiskunnan tukia. Ainakin minusta onkin ihan selvää, että tästä syystä heillä on isompi oikeus olla tekemättä mitään kuin sellaisilla, joiden tulot eivät tule kerätyistä säästöistä ja sijoituksista vaan tulonsiirroista.

Firetyksen vastustaja voisi ajatella vaikkapa niin, että yhteiskunta on menneisyydessä antanut näille menestyjille niin paljon, että ei riitä, kun ovat tienanneet itselleen riittävän määrän. Fireen kykenevät henkilöt ovat tavallisesti sellaisia, joiden kyvyillä ja taidoilla olisi kysyntää yhteiskunnassa edelleen. Mutta jos se ei riitä, että on tienannut itselleen riittävästi, niin mikä riittää? Onko yksilöllä moraalinen velvollisuus työskennellä yhteiseksi hyväksi niin kauan kuin terveys kestää, riippumatta siitä, miten hyvin on korttinsa pelannut, ja kuinka uuttera on ollut? Jos näin ajatellaan yleisesti, voidaan esittää oikeiston suosikkiheitto: tämä laskee jo alun perin motivaatiota yrittää keskivertoa enemmän. Tietysti kovempaa tekemällä etuna olisi parempi elintaso, vaikka ei Fireä missään vaiheessa ottaisikaan, mutta mahdollisuus lopettaa aiemmin voi olla tärkeä lisämotivaatio. Ei minusta ole ihan ongelmatonta sanoa, että kerää vain pääomaa niin paljon kuin haluat, ja saat käyttää sitä asioihin A ja B, mutta et saa käyttää sitä siihen, että lopetat työnteon. Kuulostaa aika vahvalta puuttumiselta ihmisen vapauteen. On meillä tietysti nytkin joitain velvollisuuksia, vaikka oppivelvollisuus, mutta tuollaista työntekovelvollisuutta ei ole, enkä sellaista kannattaisi.

Oletteko Firettäjät tai sellaiseen pyrkivät pohtineet näitä moraalisia aspekteja jollain tavalla? Vai onko ollut ihan vain niin yksinkertaista, että itse olette rahat tienanneet, ja niiden suomilla mahdollisuuksilla voitte tehdä mitä haluatte? Näinkin varmaan voi ajatella.
 
Minusta on ihan kiinnostava aiheen nosto, ja olisi mukava kuulla muiltakin ajatuksia firestä juuri moraaliselta kantilta.

Väärä ketju. Jos tuo aihe kiinnostaa niin politiikka-alueelle tekemään ketju tyyliin "moraalisesti eläminen (fire, sijoittaminen, ideologinen työttömyys, eläkeläisyys)" jne. Tänne mars mars: Politiikka ja yhteiskunta
 
Voit vastata vain Firen osalta, silloin pysynee tarkasti ketjun aiheessakin. Tai ole toki vastaamattakin, jos ei nappaa.
Edit. Todennäköisesti on silti realismia, että ei se keskustelu vain tiukasti Firessä pysyisi.
 
Viimeksi muokattu:
Tälle moraaliselle puolelle on oma huonosti nimetty ketjunsa, joten jatkot sinne, jooko?


Ehkä toi alla oleva työn verotuksen pohdiskelu kuuluu myös jonnekin ihan muualle. Kotimaan politiikka on ainakin hyvä ketju miettiä ansio- ja pääomaverotuksen oikeaa tasoa.

 
Viimeksi muokattu:
Sanoisin että jos tälläkin hetkellä Suomessa on enemmän työttömiä kuin työpaikkoja niin ennenkuin ns. "täystyöllisyys" toteutuu on aivan oikein ja kohtuullista että he jotka pystyvät on se sitten eläkkeen tai FIRE:n kautta siirtymään työelämästä pois ja antamaan paikkaansa niitä selvästi enemmän tarvitseville ovat siihen enemmän kuin oikeutettuja.
 
Sanoisin että jos tälläkin hetkellä Suomessa on enemmän työttömiä kuin työpaikkoja niin ennenkuin ns. "täystyöllisyys" toteutuu on aivan oikein ja kohtuullista että he jotka pystyvät on se sitten eläkkeen tai FIRE:n kautta siirtymään työelämästä pois ja antamaan paikkaansa niitä selvästi enemmän tarvitseville ovat siihen enemmän kuin oikeutettuja.
Samaa mieltä. Omasta mielestäni tietty epäreiluus työn verotuksessa on, koska työ on viime kädessä se asia jolla yhteiskunta pyörii - jonkun ne vanhukset pitää hoitaa vaikka kaikilla olisi rahaa.

Tässä olen kyllä samaa mieltä sen porukan kanssa joka vieroksuu pääomalla eläviä, että kyllähän se työn verotuksen pitäisi viime kädessä olla se kaikista vähiten verotettu tulokategoria. Jos tämä sitten mahdollistaisi ihmisten vaurastumisen niin sillä on ainoastaan positiivinen vaikutus muuhunkin yhteiskuntaan.
 
Soundmodelilla on pointtina, että ei toimisi, jos kaikki firettäisivät

Tämä on niin typerä periaate. Ei mikään toimi, jos kaikki tekee sitä. Jos kaikki ryhtyy palomiehiksi, niin toimiiko? No ei, muitakin töitä täytyy tehdä.

Tulipunaiset kommunistit haluavat aina puuttua muiden asioihin. Ja huvittavaa oli tuokin, että aivoista tasa-arvoa kannattava kommunisti on ensimmäisenä keksimässä ihan uusia tapoja syrjimiseen, eli ei haluaisi olla missään tekemisissä firettäjien kanssa eikä tarjoaisi heille mitään palveluita jos olisi jotain tarjottavaa.
 
Jos olet jo 35 vuotiaana tuottanut niin paljon hyvää / arvoa, että olet tehnyt saman laskennallisen osuuden kuin vanhuuseläkkeeseen asti työskentelevä, niin en näe ongelmaa. Jos tuo siis riittää elinkustannuksiisi.
 
Onko olemassa joku hyvä suomennos tällaiselle "life annuitylle", ja onko näitä Suomessa saatavilla?

Jos olen ymmärtänyt oikein, niin noissa on siis ideana se, että henkilö maksaa (esim. eläkkeelle siirtyessään) ison könttäsumman yhtiölle, joka sitten maksaa tasaisin väliajoin samansuuruista (inflaatiokorjattuna?) "eläkettä" siihen asti, kunnes henkilö kuolee.

Ainakin USA:ssa tuollaisia on saatavilla. Tämän laskurin mukaan jos nelikymppinen maksaa nyt puoli miljoonaa, niin Schwab takaa 2165 dollarin kuukausitulot koko loppuelämän ajaksi. Tuosta ei selviä, että tehdäänkö siihen mitään inflaatiokorjausta koskaan. Jos ei, niin sittenhän tuossa on aika paljon riskiä. Koko homman ideahan on "riskitön" tasainen tulo.

En nyt sano, että olisin järin innoissaan tuollaisesta, mutta en ole kauheasti kyllä miettinyt asiaa. Onko kellään kokemuksia? Hyvät ja huonot puolet jne.
 
Ei se tee ilmiöstä yhteiskunnallisesti sen hyväksyttävämpää, koska ilmiö väärinkäyttää omaisuuden tarkoitusta.

Keskeistä on, että se ei ole oikeudenmukaista, ellei kaikilla ole siihen oikeutta.

PS: en ole kateellinen kusipää-ihmisille, jollaisia FIRE:t mahdollisesti ovat.

En kyllä ymmärrä näitä sinun pointteja.
Periaatteessa yhteiskunnalle olisi erinomaisen hyvää, jos FIREttäjiä tulisi lisää tuhansia joka vuosi. Ihmisiä, jotka vaan kuluttavat ja lisäävät kansantuotetta. Antaisivat vielä töitä 200 000 tällä hetkellä työttömälle olevalle.
Lähinnä sinun pitäisi olla huolissaan, jos he päättäisivät lähteä ulkomaille Suomen ankarien osinkoverojen takia.
Rahalla kun ei ole kotimaata.
 
Riippumattomuus toisista ihmisistä. RTI, jo varmasti käytetty lyhenne ainakin jossain muussa merkityksessä. Romuttaa koko FIRE:n.
Tämä lienee ihan toinen juttu kuin FIRE? Tulee mieleen RTI:sta survival tyyppi joka asuu bunkkerissa odottaen maailmanloppua.

Mulle FIRE:n ydin on FI-osassa jonka avulla saa pidettyä totutun elintason ilman palkkatyötä. Voi tehdä sitä mitä haluaa ilman että tekee kompromissia elämänlaadussa. Työt mitä tekee tai ei tee FI osan saavuttamisen jälkeen sellaista mikä on itselle mielekästä oli se sitten palkkatyötä, startupin pyörittämistä tai vaikka harrasteisiin suhtautumista samalla asenteella kuin työhön. Omalta osalta kalahommiin panostetaan maksimit ja tosissaan.

Moni FI osan saavuttanut tuntuu saavan iloa siitä, että auttaa muita oli se sitten enkelisijoittamista(raha+apu), hyväntekeväisyyttä tai oman ajan käyttämistä jollain muulla tapaa muiden hyväksi.

En nyt sano, että olisin järin innoissaan tuollaisesta, mutta en ole kauheasti kyllä miettinyt asiaa. Onko kellään kokemuksia? Hyvät ja huonot puolet jne.

Mietin annuitya osana FIRE suunnitelmaa. Mulla toi kaatui siihen, että tuotto inflaatiokorjattuna on niin huono ettei se oikeasti kannattanut. Näkisin, että nuo on hyviä vain jos on pakko jostain syystä saada taattu summa tilille loppuelämän ajan. Jos pystyy sietämään epävakautta ja uskoo historian toistavan itseänsä pitkillä aikaväleillä niin ihan sp500 tai jopa jepi/jepq/schd tyylinen osinko etf mun mielestä parempi sijoitus.
 
Viimeksi muokattu:
ilmiö väärinkäyttää omaisuuden tarkoitusta.

Ei näin voi sanoa. Ei meistä kukaan ole siinä asemassa, että voisi määritellä kaikkien puolesta, mikä on "omaisuuden tarkoitus". Ennemminkin näkisin niin, että jokainen voi ihan itse määritellä mikä on OMAN omaisuuden tarkoitus.

Eli keskeistä on, että kaikilla on oltava teoriassa oikeus lähes samaan, jos yhdellä on.

Mutta näinhän asia onkin. Kaikilla on siihen oikeus. Sen oikeuden käyttäminen vaan vaatii helvetisti töitä, mitä takaiskukin tässä on vuosien varrella tehnyt. Se, että johonkin on oikeus, ei tarkoita, että kaikkien pitäisi saada se ilmaiseksi tekemättä yhtään mitään.

Tuohan se on yleinen ajattelu kommunismiin kallellaan olevilla ja erityisesti nykyisillä vasemmiston kannattajilla, että kaikkien pitäisi saada kaikki mitä muillakin on, mutta ilmaiseksi, tekemättä yhtään mitään.

Työyhteiskunta vastaan oleskeluyhteiskunta

Tuo nyt ei liity tähän FIRE-keskusteluun mitenkään, koska tuossa oleskelulla tarkoitetaan sitä, että oleskellaan muiden rahoilla. FIRE:ttäjät taas oleskelevat ihan omilla rahoillaan.
 
Viimeksi muokattu:
Riippumattomuus toisista ihmisistä. RTI, jo varmasti käytetty lyhenne ainakin jossain muussa merkityksessä. Romuttaa koko FIRE:n.
FIRE:ssä ei ole tavoitteena mikään täydellinen omavaraisuus, vaan kerätä sen verran taloudellista puskuria että voi halutessaan lopettaa ainakin säännöllisen työnteon.
 
Oletteko matkalla kohti FI:ta kohdanneet asenteita missä paheksutaan tai suorastaan vihataan pyrkimystä kohti taloudellista riippumattomuutta? Herätti tässä ketjussa alkanut ja politiikkapuolella jatkuva keskustelu FIRE:n moraaliudesta ajattelemaan onko FIREn tai yleisemmin vaurastumisen vihaaminen jotenkin tavanomaista? Yleisemmin voisi kysyä miten teidän irl kaverit/työkaverit/perhe suhtautuvat vaurastumisen tavoitteluun ja mahdolliseen työn lopettamiseen?

En ole saanut naamatusten lokaa niskaan vaurastumisen tavoittelusta. Ihmettelyä on kyllä tullut siitä, että onko tavoite mahdollinen. Turhien kulujen minimointiin liittyvistä asioista kuten miksi sinulla on paljon halvempi ja vanhempi auto kuin (työ)kavereilla on tullut myös ihmettelyä. Olen yrittänyt tätä selittää sen kautta, että ostan ne asiat mitkä lisäävät minun onnellisuutta ja hieno auto vähentäisi onnellisuutta koska siitä pitäisi murehtia(lommot, naarmut) ja huolehtia enemmän kuin minimit.

Jotain vahvaa reaktiota näkee lähipiirissäkin ja etenkin internetissä. Vaikka björn wahlroosia tai yleisemmin "johtajia" pidetään ikävinä ihmisinä. Tässä lienee takana muutakin kuin pelkkä raha kun wahlroosiin kulminoituu metsäteollisuuden alasajo suomessa ja ei ymmärretä sitä millaisessa globaalissa ja nopeasti kehittyvässä maailmassa eletään(paperi ei ole enää juttu niin kuin se oli ennen). Nallen yms. vihaaminen tuntuu olevan enemmän mun vähemmän koulutettujen ystävien/perheen elämään kuuluvaa.
 
Viimeksi muokattu:
Eipä kukaan normaali ihminen tällaista paheksu. Lähinnä paheksujat ovat joko vasemmistolaisia, joille jo lähtökohtaisesti muiden vaurastuminen on negativinen asia, tai sitten henkilöillä on muita henkilökohtaisia ongelmia, lähinnä sairaalloinen kateus.
 
En ole saanut naamatusten lokaa niskaan vaurastumisen tavoittelusta. Ihmettelyä on kyllä tullut siitä, että onko tavoite mahdollinen. Turhien kulujen minimointiin liittyvistä asioista kuten miksi sinulla on paljon halvempi ja vanhempi auto kuin (työ)kavereilla on tullut myös ihmettelyä. Olen yrittänyt tätä selittää sen kautta, että ostan ne asiat mitkä lisäävät minun onnellisuutta ja hieno auto vähentäisi onnellisuutta koska siitä pitäisi murehtia(lommot, naarmut) ja huolehtia enemmän kuin minimit.
Joissain tapauksissa tosiaan tuntuu siltä, että lopulta pääsee vähemmän rahan lisäksi myös vähemmällä vaivalla, kun ei vain osta jotain. Esim. tässä tapauksessa hienoa autoa.
 
Oletteko matkalla kohti FI:ta kohdanneet asenteita missä paheksutaan tai suorastaan vihataan pyrkimystä kohti taloudellista riippumattomuutta?

Ei varmaan paheksuntaa tai suoranaista vihaa vaan enempikin "heti mulle kaikki" ihmisten ihmettelyä ja kyselyä omia valintoja ja elämänarvoja kohden.

Esim. on ihmetelty kun totesin asuntolainaa ottaessa että ensimmäinen laina elämässä ja en pidä ihan yleisesti ottaen siitä että on velkaa muille. Jopa sitäkin että miksi asuntolaina, miksi täysin omiin nimiin, miksi en pyydä esim. vanhempia takaamaan vaan olen (turhaan, mitä ei sanottu mutta annettiin ymmärtää) säästänyt kun lainaa voisi saada 100% vs joku 70% ja kun voisin elää helposti vuokralla ja ostaa auton samalla rahalla tai jopa halvemmalla (toki lainaksi tai sitten tuolla käsirahalla halvemman auton eikä mitään Teslaa tai muuta hienostelu laitetta).

Eivät täysin sisäistä sitä että kun se asuntolaina on täysin maksettu vastike on huomattavasti halvempi kuin vuokra vastaavassa kämpässä (mikä on hyvällä paikalla, tarvittaessa mahtuu lapsi tai pari sekä vaimo) ja jo nyt vastike + lainanlyhennys on vähemmän kuin vastaavan asunnon vuokra olisi.

Toki osalla saattaa olla sekin että he itse vinguttavat korttia miinukselle minkä sitten kuittaavat seuraavasta tilistä ja jatkavat sitä joka kuukausi. Eli jos heille jotain sattuisi (esim. työpaikka menisi) ei olisi mitään säästöjä ja tili jo valmiiksi miinuksella. Yleensä käyttö on kuitenkin erilaisten "osta nyt, maksa myöhemmin" laitteiden lyhennykset ja ihan perus "baariin taksilla parina kertana viikossa" reissut.

Myös miksi päädyn johonkin tiettyyn kännykkämalliin ja eikö se ole jo hieman vanhempaa mallia (yleensä odotan että saa noin / hieman alle 300€ hintaan päälle 600€ puhelimen. Kaikki älypuhelimet tähän mennessä: N900, OnePlus One (heti kun tuli myyntiin hankin koodin), Honor View 20 ja nyt Oppo Find X5. Tärkeää myös miten hyvä akku on ja miten pitkään se kestää lataamatta). Kun selitän että lasken "noin 50€ tai alle vuosi ja pyrin käyttämään sen ~5-6 vuotta" en pelaa tai tee mitään erityisen teknistä kännykällä ja annan porukoille sitten vanhan kun hankin uuden. Esim. OnePlus One oli 10 vuotta yhteensä käytössä kunnes annoin vanhemmilleni Honor View 20. Oppineet niillä (tai äiti oppinut) esim. Whatsuppia käyttämään jne...

En yleensä tuo esille sitä paljonko on säästössä tai pyrkimystä taata se että jos jotain tapahtuu pystyn tarvittaessa elämään säästöillä / jossain vaiheessa voisin vähentää tai jopa lopettaa työssäkäymisen ennen eläkeikää.
 
Yleisemmin voisi kysyä miten teidän irl kaverit/työkaverit/perhe suhtautuvat vaurastumisen tavoitteluun ja mahdolliseen työn lopettamiseen?
Enemmänkin harmittelua siitä, etteivät itse olleet aloittaneet aktiivista säästämistä vaikka vuosikymmen sitten ja ehkä kokemuksia siitä että nyt on jo liian myöhäistä. Ironista sinänsä että itsekin harmittelen samaa omalta osaltani - miksi tuli aloitettua niin myöhään (noin kolmekymppisenä), mutta harmittelisin varmaan vielä enemmän jos olisin tänään nollapisteessä.
 
Yleisemmin voisi kysyä miten teidän irl kaverit/työkaverit/perhe suhtautuvat vaurastumisen tavoitteluun ja mahdolliseen työn lopettamiseen?

Aika ennen FiRe:ä
Hyvä palkkainen työ, itsellä ja työkavereilla, ahkeruutta arvostettiin ja yritys myös palkitsi siitä. Onnistumisista kerrottiin julkisesti, joten kulttuuri oli jo lähtökohtaisesti sellainen että tuolla halusivat olla töissä henkilöt jotka arvostavat yhtälöä: kun teen tulosta, niin saan siitä itselleni hyvää ja minulla on varaa vaurastua.

Joten oli myös luonnollista että kahvipöydässä keskusteltiin vaurastumisesta positiivisessä hengessä, sekä saatettiin keskustella kaikenlaisista sijoituskohteista niiden kesken, joita sijoittaminen kiinnosti.

FiRe:n tultua julki siis varallisuus ei ollut yllätys kenellekkään, jonka kanssa olin ollut enemmän tekemisissä.
Kommentit vaihtelivat välitä:
-Onnittelut
-Oho - uskalsit - uskaltaisinpa minäkin (varsinkin itseäni varakkaammilta).
-Kysymykset miksi juuri nyt, mikset tekisi töitä vielä xyz euron edestä.
-Kysymykset mitä aiot tehdä seuraavaksi.

Paheksuntaa tai jotain kateutta sisätäviä kommentteja ei ole tietoon tullut.
Voi olla että olen elänyt jossain kuplassa, mutta pidän todennäköisempänä että FiRe:ttämisen aktiiviset paheksujat ovat itse jossain mikrokuplassa eivätkä ymmärrä tuon taivaallista siitä miten markkinatalous toimii tai siitä että niin työelämässä kuin kansantaloudessakin porkkana tuottaa paremmin tulosta kuin keppi.
 
Eivät täysin sisäistä sitä että kun se asuntolaina on täysin maksettu vastike on huomattavasti halvempi kuin vuokra vastaavassa kämpässä (mikä on hyvällä paikalla, tarvittaessa mahtuu lapsi tai pari sekä vaimo) ja jo nyt vastike + lainanlyhennys on vähemmän kuin vastaavan asunnon vuokra olisi.

Eivät he sisäistä edes sitä, että siinä vaiheessa se asunto on sinun omaisuutta, jonka voi myydä 6-numeroisella summalla.
 
Oletteko matkalla kohti FI:ta kohdanneet asenteita missä paheksutaan tai suorastaan vihataan pyrkimystä kohti taloudellista riippumattomuutta? Herätti tässä ketjussa alkanut ja politiikkapuolella jatkuva keskustelu FIRE:n moraaliudesta ajattelemaan onko FIREn tai yleisemmin vaurastumisen vihaaminen jotenkin tavanomaista? Yleisemmin voisi kysyä miten teidän irl kaverit/työkaverit/perhe suhtautuvat vaurastumisen tavoitteluun ja mahdolliseen työn lopettamiseen?
Oikeassa elämässä en ole kertaakaan törmännyt negatiivisuuteen aiheen tiimoilta. Eipä tuota tule tosin mainostettuakaan ellei aiheesta satu tulemaan keskustelua. Ihan duunaritason kaverit vaikuttavat olevan enemmän kiinnostuneita säästämisestä ja sijoittamisesta kuin ylenpalttisesta kulutuksesta joten kaippa tässä on myös joltain osin sosiaalisessa kuplassakin. Aihe kyllä pulpahtelee eri muodoissa ihan yllättävissäkin piireissä välillä esiin ja puhtaasti positiivisessa mielessä joten vaikeaa on uskoa yleisen ilmapiirin olevan erityisemmin FIREä vastaan. Ihan jo ysärin laman traumoja ajatellen taloudellisen itsenäisyyden tavoittelu istuu suomalaiseen mielenasemaan kuin porkkana lumiukkoon.
 
Yli 20v sitten kun oma omaisuus oli alle 6 numeroinen oli yks työkaveri jolla oli miljoonaomaisuus. Siltä kyseltiin, että miksi se käy töissä ja miten pitäisi sijoittaa. Ei se isosti halunnut asiasta puhua ja sijoitusvinkkejä ei jakanut. Ei sitä sillon oikein osannut ottaa kontekstissa. Jälkikäteen ajatellen heppu teki sitä mistä tykkäsi, laadukkaasti ja ilman stressiä. ts tykkäsi työstänsä.

Oman RE osan täyttyessä työkaverit oli o-O, oikeesti, ei jäänyt vain puheen tasolle? Ja osa tietty naljaili, että oot vuoden sisään takas töissä. Ei mitään ilkeää, ihan tavallista huulenheittoa ja pientä epäuskoa. Äiti ja isä otti vähän negatiivisesti/huolestuneena. Myöhemmin sanoivat "me tuetaan sinua". Kai ne ajatteli, että joutuvat mun elämän maksamaan ja muutan kotiin peräkammarinpojaksi kun sijoitusten arvo menee nollaan.
 
Kaikki kenen kanssa asiasta puhunut ovat vain kompanneet että ilman muuta jos on mahdollista.
 
Jotain vahvaa reaktiota näkee lähipiirissäkin ja etenkin internetissä. Vaikka björn wahlroosia tai yleisemmin "johtajia" pidetään ikävinä ihmisinä. Tässä lienee takana muutakin kuin pelkkä raha kun wahlroosiin kulminoituu metsäteollisuuden alasajo suomessa ja ei ymmärretä sitä millaisessa globaalissa ja nopeasti kehittyvässä maailmassa eletään(paperi ei ole enää juttu niin kuin se oli ennen). Nallen yms. vihaaminen tuntuu olevan enemmän mun vähemmän koulutettujen ystävien/perheen elämään kuuluvaa.
Wahlroos kyllä kuuluu omallekin shitlistille. Omaisuuden varsinainen pohja on tehty veronmaksajien piikkiin (ainakin osittain) pankkikriisin aikana kikkailemalla. Sitten paetaan tältä pohjalta kasvatetun omaisuuden kanssa veroja Ruotsiin ja lauotaan ylimielisellä asenteella lausuntoja sinne sun tänne Suomen asioista veropakolaisuudesta huolimatta. Fiksuja kauppoja on osannut tehdä jne., mutta persoonana tuntuu olevan lähinnä stereotyyppinen kapitalistisika esiintyessään, joten en hylkimisreaktioita ihmettele :) Oman henkilökohtaisen potin maksimointi edellä joka asiaan. On niitä hyviäkin johtajia, jotka esim. arvostavat myös työntekijöitä, mutta Wahlroos ei ainakaan omalle hyvien johtajien listalle kuulu - eikä tämä omalla kohdallani liity mitenkään metsäteollisuuteen. Voi olla tietty ikäkysymyskin ja historian painolastia :kahvi:

Mutta itse FIRE:stä, niin eipä tuosta omissakaan piireissä mitään negatiivisia ole kuulunut. Mutta aika haastavaa tuo tuntuu olevan kovin aikaisin perheellisille työtuloilla ainakin Suomessa, mikä on omakin tilanne. Joitain yksineläviä tuttuja on jo periaatteessa FIRE-valmiina, mutta edelleen töissä. Itsekin tuossa laskeskelin, että varmasti olisi jo nyt kasassa, jos omillaan olisi elellyt. Nyt jos 60v pääsisi ns. aikaistetulle eläkkeelle, niin hyvä.
 
Viimeksi muokattu:
Ketjua selanneena ja aiheeseen liittyvät eri näkökulmat huomioiden en näe, että aiheesta voi keskustella toimivasti menemättä myös yhteiskunnallisiin ja poliittisiin asioihin, joten siirsin ketjun sille paremmin sopivalle alueelle.
 
Ketjua selanneena ja aiheeseen liittyvät eri näkökulmat huomioiden en näe, että aiheesta voi keskustella toimivasti menemättä myös yhteiskunnallisiin ja poliittisiin asioihin, joten siirsin ketjun sille paremmin sopivalle alueelle.
Mulle tämä ketju oli ei poliittinen, ei sijoitusketju missä keskusteltiin miten omat fire projektit etenevät, miten FIREn saa toteutettua ja mitä sitten kun FIRE on saavutettu. Syvällisempi raha-asia sijoitusketjussa ja politiikat politiikkapuolella.

Mun mielestä keskustelun sivuraiteille vieneet viestit eivät kuuluneet fire-ketjuun. Todellinen huoli viimeaikaisten viestien takana tuntui olevan omaisuuden kasautuminen harvoille, sosialismi vs. kapitalismi akselilla tasapainottelu ja se että pitäisikö kaikille taata sama lopputulos vai ehkä vain samat mahdollisuudet.

Väännöt on jatkuneet täällä: FIRE (Financial Independence, Retire Early) ja sen sosiopoliittiset ongelmat Ehkä tuon ketjun voisi nimetä uudelleen joksikin omaisuuden harvoille kertymisen ongelmat tai sosialismi vs. kapitalismi keskustelu tms.
 
Viimeksi muokattu:
Mun mielestä keskustelun sivuraiteille vieneet viestit eivät ei edes kuulunut fire-ketjuun. Todellinen

Samaa mieltä. Sinänsä se ja sama millä alueella tämä ketju on. Mutta mitään ongelmia täällä ei ole ollut ennen kuin tämä yksi pulushakin pelaaja ilmoittautui julistamaan. Nyt se "keskustelu" jatkuu omassa ketjussaan joten varmaan tämä olisi sopinut yleisellekin puolelle ihan hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
Samaa mieltä. Sinänsä se ja sama millä alueella tuo ketju on. Mutta mitään ongelmia siellä ei ole ollut ennen kuin tämä yksi pulushakin pelaaja ilmoittautui julistamaan. Nyt se "keskustelu" jatkuu omassa ketjussaan joten varmaan tuo olisi sopinut yleisellekin puolelle ihan hyvin.

Kompataan täältäkin sekä @finWeazel iä että @Paapaa ta.
 
Kompataan täältäkin sekä @finWeazel iä että @Paapaa ta.

Jees. Eipä firetys tai sen tavoittelu ole oikein millään tasolla poliittista tai yhteiskuntaan liittyvää. Sen verran marginaali ilmiö. Samoilla perusteilla voisi minkä tahansa ketjun siirtää tänne.

Sijoitus ketkuun vänkkäämään kapitalisti sioista niin ongelma korjattu kun se siirretään tänne :cigarbeye:

Se vaan on vähän karu fakta, että tää alue on sellainen likasanko. Eikä ainakaan kerää uusia aiheesta kiinnostuneita ja vaipunee unholaan.
 
Käsittämätön veto modelta laittaa koko ketju politiikan alle, kun tässä on vuosikaudet itse kukin tuonut vain esiin omaa edistymistään, ja siinä sivussa on keskusteltu, mitä tällainen taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu henkilötasolla vaatii. Tosi saatanan poliittista.
 
Olin itse pitkään fire-unelman pauloissa, mutta jossain vaiheessa tajusin, että hyödyt ovat vähän keskinkertaiset kun vaimo ja kaikki kaverit painavat 100% työaikaa.

Tietty voisi olla koti-isä lapsille, mutta kun lapsetkin ovat koulussa jatkuvasti ja lopulta haluavat touhuta kavereidensa, eivätkä faijansa kanssa.

Jos harrastuksena olisi pienoisrautateitä tai jotain vastaavia kotona yksin värkättäviä, niin ehkä sitten, mutta omat harrastukset kyllä kaipaavat kavereita (ja rahaa).

Elintasollisesti vaadittava uhraus olisi myös varsin kova (kun massia nyt ei kuitenkaan kerry miljoonakaupalla). Jos vain itselle eläisi, niin hikkyilisi helposti halvalla, mutta perheellisenä aika erikoinen ajatus lähettää vaimo joka päivä töihin ja itse pelata pum-pumia kotona kaikki päivät. Tämän takia huomattavan aikainen eläköityminen ei enää innosta samalla tavalla.

Mieli voi muuttua uudelleen toiseen suuntaan kunhan vaimo alkaa tienaamaan kunnolla ja saadaan säästöasteet kunnon tasolle. Kyllä sitä sitten tekee varmasti mieli himmata, vaikkei kokonaan lopettaisikaan.
 
Tämäpä. Itsellä ajatus alkaa suuntautumaan aikaan kun muksut muuttavat kotoa pois. Siihen seudulle kun saisi kasaan tavoitteen ja irtautuisi osittain tai kokonaan pois vaimon kanssa nykyisen kaltaisesta työnteosta.
 
Olin itse pitkään fire-unelman pauloissa, mutta jossain vaiheessa tajusin, että hyödyt ovat vähän keskinkertaiset kun vaimo ja kaikki kaverit painavat 100% työaikaa.

Tietty voisi olla koti-isä lapsille, mutta kun lapsetkin ovat koulussa jatkuvasti ja lopulta haluavat touhuta kavereidensa, eivätkä faijansa kanssa.

Elintasollisesti vaadittava uhraus olisi myös varsin kova (kun massia nyt ei kuitenkaan kerry miljoonakaupalla). Jos vain itselle eläisi, niin hikkyilisi helposti halvalla, mutta perheellisenä aika erikoinen ajatus lähettää vaimo joka päivä töihin ja itse pelata pum-pumia kotona kaikki päivät. Tämän takia huomattavan aikainen eläköityminen ei enää innosta samalla tavalla.

Mieli voi muuttua uudelleen toiseen suuntaan kunhan vaimo alkaa tienaamaan kunnolla ja saadaan säästöasteet kunnon tasolle. Kyllä sitä sitten tekee varmasti mieli himmata, vaikkei kokonaan lopettaisikaan.
Mjoo nyt vanhempainvapaita ensikertaa käyttäessä on jo aiemmin muutoksessa ollut FIRE-ajatus muuttunut yhä enemmän siihen suuntaan, että empä tiedä haluaisinko. Fyffeä pitäs olla jotenki ihan tolkuttomasti sen takia, että pää ei lahoaisi. Rahaa pitäs olla semmosiin asioihin mitä ei nyt tarvitse miettiä. Omat harrastukset vähän yksilö/kotivetoisia(lukeminen, pelaaminen, valokuvaus, leffat), joten sosiaaliset suhteet olis paljonkin kiinni juuri muutamassa työssäkäyvässä kaverissa(joilla lapsia myös). Tavallaan olis kiva olla kotona nyt lapsen kanssa enemmänkin, mutta koska työpaikka mahdollistaa lyhemmän työajan, nii koen, että semmonen tietty tasapaino työn ja vapaa-ajan määrässä on ihan jees ja välillä sitä on kaivannut töihin hölöttämään jotain ihan muuta ku sitä kotijuttua. Toki itse psyk.shna työ myös tarjoaa jotain moraalista mielekkyyttä kun voi työn kautta auttaa ihmisiä, eikä se ole vaan jotain viivan alle rahan keruuta isokenkäisten taskuun tms.

Vaikka omat ajatukset pörräävät jatkuvasti siinä, ettei "vapaata ole tarpeeksi" niin olen eläessäni pariin kertaan ollut tilanteessa missä vapaata on ollut enemmän kuin tarpeeksi, eikä se sit enää maistunut niin hyvältä ja elämänlaatu ja siitä nauttiminen lähti pitkällä välillä laskemaan. En koe nauttivani erityisemmin työnteosta, ns. protestanttisesta näkökulmasta, mutta jotain se tarjoaa silti mitä en vapaa-ajalle luultavasti osaisi rakentaa, vaikka kuinka laittaisin lukujärjestykseen maanantaille pianoharjoitukset 9:30-10:30 ja kuntosali 12-14.

100k on nyt ekaa kertaa rikki elämässä myös salkun osalta joka ehkä ensimmäisen kerran tekee konkreettiseksi sen, että ei se FIRE mikään mahdoton olis näin perustuloisellakin, varsinkin jos olis voinut aloittaa nuorempana(eipä ollu rahoja millä aloittaa), tai ku antaa vaan ajan kulua. 2018 tammikuussa aloitin sijoittelut ja vakitöihin saman vuoden marraskuussa. Hieman sijoitustahtia nyt höllensin asunnon oston myötä ja kun alkoi tuntua että rahaa voisi ehkä tässä vaiheessa elämää myös käyttää asioihin. Tuli vaan huomattua, että oli jotenki haastavaa käyttää rahaa jos siitä jatkuvasti korvamerkitsi merkittävän summan osakesäästöihin.

Työuraa olis jälellä se joku +30 vuotta ilman FIRE juttuja, tarkotus olis ehkä kuitenkin jo kuuskymppisenä alkaa siirtyä enemmän kotilinjalle. Joskin nyt jo kun laskee, niin 202 päivän vuodesta käy töissä, loput 163 ollaan kotona, joten ei vaatis kovin kummosta työnajan lyhennystä että olis 50/50. Aika monta eläkeläistä meilläkin käy keikkaa tekemässä, kokevat että mielekästä tehdä työvuoroja silloin tällöin, pysyä kiinni entisissä ympyröissä, saada muutama ekstra kolikko siitä hyvästä ja silti nauttia eläkevuosista.

Miljonäärinä asiat olis tietenki ehkä jo vähän eri, vois matkustella vapaammin, mutta kyllä täälläkin näitä vapaaherrojen kuvailuja lukiessa tulee se fiilis, että en kyllä välttämättä montaa vuotta tuota elämää jaksaisi vaan siihen alkais kaipaan jotain muuta ohelle.

Ja samaa komppaan ettei ollut nyt @Juha Kokkonen lta ihan fiksu siirto tämä yhen vänkääjän takia. Ihan samalla tavalla voi kaiken keskustelun heittää politiikaksi, esim. saako vanhat pelata tai 4k näytöt ja liian tehokkaat näyttikset on luksustuote jota riistokapitalistit omistaa.
 
Omalla kohdalla taloudellinen riippumattomuus projektina etenee tasaisesti puksuttaen. Olen samalla funtsinut, mitä aion isona tehdä, kun rahaa on edes kohtuullisen riittävästi. Siinä mielessä olen kyllä suoranaisesta FIRE-ajatuksesta karistellut irti, koska en vain voi olla tekemättä mitään. Ja yleensä projektit, joita itselleni kehitän myös tarkoittavat sitä, että tulen niissä hyväksi, jolloin myös ansainta sitä kautta on mahdollista.

Palkkaorjuudesta kuitenkin aion eroon. Se on varmaa.
Ikää on nyt 43, ja omaisuus asunto mukaanlukien on tämän vuoden jälkeen aika tasan 500 000 €. Sillä voi jo tarvittaessa haistattaa ykköstyölle paskat, jos ei meno miellytä, mutta ei sillä vielä ihmeitä tehdä.

Olen siis muokannut tavoitetta sen mukaisesti, että pääomaa kertyy sen verran, että sitä on vuosikymmenien elämiskustannusten edestä. Tällöin mahdollistuu täysin stressitön kokeilu siirtymisestä ns. luovalle alalle, jossa kilpailu on kovaa ja tekoäly runnoo työmahdollisuuksia. Kyseessä on kuitenkin sellainen henkireikä, että miksipä en kokeilisi tulla siinä niin hyväksi, että joku välillä myös maksaa työn tuloksista.

Periaatteessa nykyinen kakkostyöni on tuolla tavalla syntynyt, joten tiedän sen olevan toistettavissa oleva prosessi.
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä tavotteena päästä eläkkeelle tai ainakin käydä vain harvoin töissä ennen kun tulee 40v täyteen.
Alotin sijottamisen 2019 lopussa ja olen 36v nyt, vielä muutama vuosi raatamista ja kyllä uskon että pääsen tavotteeseen.
 
Korkoa korolle toimii hyvin tapauksessa missä hyvätuloisen jolle FIRE olisi mahdollinen pitäisi kattaa huonompituloisen puolisonkin menot. Oletetaan täysin hypoteettinen tilanne missä A kattaa perheen menoista 36ke/vuosi(3ke/kk) ja B kattaa 18ke/vuosi(1500e/kk). Perheen menot vuodessa siis 54ke.

A saa työstä 36ke/netto(kattaa menot, ei säästöön mitään) ja 800ke sijoitusomaisuus joka 9% tuotolla kasvaa 72ke/vuosi. Oletetaan jotain veroista, inflaatiosta, pahanpäivänvarasta, ehkä tuotto 7% eikä 9% ja tuo sijoitusomaisuus riittäisi kattamaan loppuelämäksi A:n osuuden perheen menoista mutta ei B:n osuutta.

Montako vuotta A:n tarvii jatkaa töissä ja kerryttää korkoa korolle että A voi kattaa myös B:n osuuden perheen menoista ja molemmat A+B+perhe voivat viettää FIREÄ? Ei kovin montaa vuotta,... imho. on ihan realistinen skenaario, että jos paremmin toimeentuleva voi säästää itsensä FIREen niin hieman pidemmällä aikajanalla voi säästää koko pereen FIREen.

Realistisemmassa skenaariossa A lienee tekisi nettotuloa enemmän kuin 36ke/vuosi koska miten muuten tuo 800ke potti olisi saatu järkevästi säästettyä(perintö, lottovoitto yms. toki mahdollisuus). Voi miettiä että tällaisessa skenaariossa firen toteuttaminen vaatisi 5v-10v lisätyötä ja varakkaampi kustantaa koko perheen elämän.
 
Viimeksi muokattu:
2018 tammikuussa aloitin sijoittelut ja vakitöihin saman vuoden marraskuussa. Hieman sijoitustahtia nyt höllensin asunnon oston myötä ja kun alkoi tuntua että rahaa voisi ehkä tässä vaiheessa elämää myös käyttää asioihin.

Itse aloin 2017 ostamaan AMD:tä ja nVidiaa kaikella ylimääräisellä rahalla mitä jäi. Sain asumiskulut aina optimoitua todella pieniksi pitämällä tyttöystävää sekä vuokraamalla extra huonetta sukulaisille (500€/kk koska kela tuet maksimoitu). Olin ostanut 130k€ maksavan kolmion PK seudulta ja 0 euriboriaikaan marginaalit oli 0.5% luokkaa 15k€ käsirahalla ASP lainalla. Palkka oli about 2400€ brutto eli ei mikään mieletön, mutta mitään kalliita harrastuksia ei ollut, lähinnä tietokoneella tuli oltua ja ilmaiseksi lenkkeilty ulkona. Ja oh boi tuo kannatti, nyt varallisuutta on yli puoli miljoonaa eikä stressistä tietoakaan.. Lähinnä perus duunarinakin pääsee kyllä FIRE:ttämään jos halua löytyy. Ikää nyt 34v ja töitä teen 30h viikossa. Vielä en ole valmis kokonaan luopumaan töistä mutta eiköhän viimeistään 40v olisi mahdollista jos silloin mieli tekee.
 
Korkoa korolle toimii hyvin tapauksessa missä hyvätuloisen jolle FIRE olisi mahdollinen pitäisi kattaa huonompituloisen puolisonkin menot. Oletetaan täysin hypoteettinen tilanne missä A kattaa perheen menoista 36ke/vuosi(3ke/kk) ja B kattaa 18ke/vuosi(1500e/kk). Perheen menot vuodessa siis 54ke.

A saa työstä 36ke/netto(kattaa menot, ei säästöön mitään) ja 800ke sijoitusomaisuus joka 9% tuotolla kasvaa 72ke/vuosi. Oletetaan jotain veroista, inflaatiosta, pahanpäivänvarasta, ehkä tuotto 7% eikä 9% ja tuo sijoitusomaisuus riittäisi kattamaan loppuelämäksi A:n osuuden perheen menoista mutta ei B:n osuutta.

Montako vuotta A:n tarvii jatkaa töissä ja kerryttää korkoa korolle että A voi kattaa myös B:n osuuden perheen menoista ja molemmat A+B+perhe voivat viettää FIREÄ? Ei kovin montaa vuotta,... imho. on ihan realistinen skenaario, että jos paremmin toimeentuleva voi säästää itsensä FIREen niin hieman pidemmällä aikajanalla voi säästää koko pereen FIREen.

Realistisemmassa skenaariossa A lienee tekisi nettotuloa enemmän kuin 36ke/vuosi koska miten muuten tuo 800ke potti olisi saatu järkevästi säästettyä(perintö, lottovoitto yms. toki mahdollisuus). Voi miettiä että tällaisessa skenaariossa firen toteuttaminen vaatisi 5v-10v lisätyötä ja varakkaampi kustantaa koko perheen elämän.
Tässä on sellainen ongelma, että B:stä tulee täysin riippuvainen A:sta. Kun tipahtaa töistä pois, niin eläkertymän karttuma loppuu ja jos vaikka joskus tuleekin ero, niin 5-10v reikä CV:ssä ja kertymättömät eläkemaksut ovat melkoisia riippakiviä loppuelämän mukavalle elämiselle. Yritä siinä nyt sitten viiskybäsenä löytää vielä töitä joilla saa eläkekarttuman edes auttavalle tolalle kun uran rahakkaimmat vuodet on skipattu.

Ongelma ei ole välttämättä myöskään vain raha, vaan mahdollisesti muutenkin erilaiset toiveet elämältä. Vaikka kuinka olisi massia, niin osa haluaa olla töissä vähintään osa-aikaisesti koska se tuottaa muutakin hyvää elämään kuin rahaa.

Toisaalta olen kyllä nähnyt paljon pariskuntia joissa kummatkin ovat niin leipääntyneitä työelämään, että hyppäisivät välittömästi pois jos olisi vaan mitään edellytyksiä.
 
Tässä on sellainen ongelma, että B:stä tulee täysin riippuvainen A:sta. Kun tipahtaa töistä pois, niin eläkertymän karttuma loppuu ja jos vaikka joskus tuleekin ero, niin 5-10v reikä CV:ssä ja kertymättömät eläkemaksut ovat melkoisia riippakiviä loppuelämän mukavalle elämiselle. Yritä siinä nyt sitten viiskybäsenä löytää vielä töitä joilla saa eläkekarttuman edes auttavalle tolalle kun uran rahakkaimmat vuodet on skipattu.
Tuon voi ratkaista niin, että sopii A:n maksavan loppuelämänsä ajan b:lle tietyn summan inflaatiokorjattuna +- kaikki muu kuten erossa omaisuus puoliksi jos ei muuta ole sovittu.
 
Itse aloin 2017 ostamaan AMD:tä ja nVidiaa kaikella ylimääräisellä rahalla mitä jäi. Sain asumiskulut aina optimoitua todella pieniksi pitämällä tyttöystävää sekä vuokraamalla extra huonetta sukulaisille (500€/kk koska kela tuet maksimoitu). Olin ostanut 130k€ maksavan kolmion PK seudulta ja 0 euriboriaikaan marginaalit oli 0.5% luokkaa 15k€ käsirahalla ASP lainalla. Palkka oli about 2400€ brutto eli ei mikään mieletön, mutta mitään kalliita harrastuksia ei ollut, lähinnä tietokoneella tuli oltua ja ilmaiseksi lenkkeilty ulkona. Ja oh boi tuo kannatti, nyt varallisuutta on yli puoli miljoonaa eikä stressistä tietoakaan.. Lähinnä perus duunarinakin pääsee kyllä FIRE:ttämään jos halua löytyy. Ikää nyt 34v ja töitä teen 30h viikossa. Vielä en ole valmis kokonaan luopumaan töistä mutta eiköhän viimeistään 40v olisi mahdollista jos silloin mieli tekee.
Ei kuitenkaan ihan helpoin kenen tahansa tehdä perässä. Harvempi haluaa tai puhumattakaan että puolisolle sopisi kolmiossa pyörivän tuilla joku sukulainen.
Kaikkien sijoitusten lyöminen yhteen tai kahteen kohteeseen myöskään useimmiten pääty kovin hyvin. Tällä kertaa kävi tuuri ja se kannattaa tiedostaa myös.
 
Ei kuitenkaan ihan helpoin kenen tahansa tehdä perässä. Harvempi haluaa tai puhumattakaan että puolisolle sopisi kolmiossa pyörivän tuilla joku sukulainen.
Kaikkien sijoitusten lyöminen yhteen tai kahteen kohteeseen myöskään useimmiten pääty kovin hyvin. Tällä kertaa kävi tuuri ja se kannattaa tiedostaa myös.
Mun mielestä helpoin/varmin keino FIREn saavuttamiseen on pitkäaikainen indeksisijoittaminen pienillä sivukuluilla. SP500 reaalituotto 8% pitkältä aikaväliltä. Valitsee muutaman ok. tuottoisen hyvinhajautetun etf/indeksin ja niihin rahaa sisään 20v, 30v, 40v joka kuukausi. Jos on kykyä olla epämukavuusalueella niin sätkii koulun/työn/... kanssa enempi, että saa tuloja ylös ja samalla minimoi kuluja. Jos säästöhomman alkuvaiheessa keinolla millä hyvänsä hommaa isommin alulle niin korkoa korolle alkaa juoksemaan aikaisemmin ja fire koittaa aikaisemmin.

Virallisen maksimieläkkeen jos haluaa niin se on töitä liki 70-vuotiaaksi asti. Jos pääsee omalle eläkkeelle vaikka 50v-60v välissä niin se on imho. melko paljon parempi kuin olla esim. avokonttorissa koodailemassa 69 vuotiaana.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on hyvin mielenkiintoinen aihe. Joku kyseli statistiikkaa miten on mennyt. En ole mitään ekseliä pidellyt, mutta lyhyesti hyvin mennyt : )
FIRE:n kohdalta lähinnä kiinnostaa tuo FI. RE tapahtunee, jos on tapahtuakseen. Itse olen jo nyt, tavallaan, eläkkeellä. Teen töissä vajaata viikkoa, lopun aikaa remppaan tulevaa asumusta ja puuhailen sitä mihin rahkeet riittää. Rahaa on tullut säästeltyä ja nyt sitten poltan sitä tuohon kämppä-rojektiin. Jos kaikki menee hyvin, parin vuoden päästä on lainaton asumus, jossa melkein kaikki ne ominaisuudet jotka haluan. Kun kämppä on lainaton/maksettu/valmis on tarkoituksena vähentää lisää palkkatyötä tai vaihtaa yrittäjyyteen, miten nyt onkaan halua ja mahdollisuuksia. Ajatuksena siintää se, että noin 50-v olisi täysin irroittautunut kaikesta pakollisesta ja olisi tarpeeksi rahaa tilillä että pärjäilee. Sekä voi tehdä elääkseen sellaista mikä on kivaa ; )
Ikää 42, ei muksuja, parisuhteessa.

Päivitys tähän; asumus 95% valmis (loput 5% sitten jaksamisen ja innostumisen mukaan). Asumusprojektiin meni noin 70% budjetoidusta, ei lainaa.
Palkkatyötä päätinkin hieman lisätä, kun löysin mukavan duunin, kun ajatuksena olisi saada se "riittävä" määrä tilille noin 50-52 ikävuoteen mennessä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 345
Viestejä
4 532 831
Jäsenet
74 804
Uusin jäsen
härmäläinen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom