• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Feminismi ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus

"Paskahommalla" varmaan viitattiin työn fyysiseen vaativuuteen ja työolosuhteisiin (kuten räntäsade). Lähtökohtaisesti kaikki ulkohommat on pääasiassa miesten hommia...

"Paskahommalla" voidaan viitata tietysti myös paskahommiin kirjaimellisesti (LVI). Naisetkin toki tekee "paskahommia" esimerkiksi siivouksen ja vanhusten pyllyjen pyyhkimisen muodossa, mutta se on silti aika sisäsiistiä hommaa noihin miesten paskahommiin verrattuna.
Siivoojan ja lähihoitajan työ on fyysisesti vaativaa ja sanoisin enemmän paskahommaksi kuin ulkoiluhommia. Yksitoikkoinen toistuva työkin voidaan laskea epämiellyttäväksi kuten kokoonpanolinjalla olo mutta osa tykkää. LVI-hommat ovat hyvin palkattua työtä enkä kutsuisi niitä paskahommiksi, suosittelin työtä pojalleni. Tytöllekin paljon parempi homma kuin vaikka lähihoitajan tai sairaanhoitajan työ, saati sitten päiväkodien työntekijöiden työ.

Jos lukuhaluja riittää niin suositan lääkärin, dippainssin tai vaikka arkkitehdin hommia. Omat lapseni eivät onneksi sukupuolirooleja katso vaan työn ominaisuuksia ja palkkaa.
 
Miten on mahdollista että tekninen ja tiedollinen kehitys tänäpäivänä,jolloin naisia on huomattavasti enemmän korkeasti koulutettujen joukossa kuin aikaisemmin, on paljon nopeampaa ja tuottaa huomattavasti enemmän tuloksia koko ajan kun sitä
verrataan aikaan jolloin alalla oli vain vähän naisia ja miehet edustivat selkeää enemmistöä.
Eikö kehityksen pitäisi hidastua ja tulosten heiketä mitä enemmän pienempi aivoisia naisia osallistuu tieteen tekemiseen ?
Uutta keksitään ja uusia innovaatioita tulee jatkuvasti, valtavin määrin, vaikka joukossa on yhä enemmän heikkolahjaisempia naisia.
 
huippu-älykkäistä paljon suurempi osuus on miehiä kuin naisia


Laitahan tästä lisätietoa. Erityisesti tuo "paljon suurempi osuus" kiinnostaisi. Minkä pisterajan ylittävät ovat "huippuälykkäitä"? Onko esimerkiksi 180 ÄO:n autisti huippuälykäs?

Jacob Barnett – Wikipedia


Ja ennen kuin joku lätkäisee tähän sen tuttuakin tutumman ÄO-jakaumakuvaajan, niin ei tarvitse vaivautua: se on käyty jo moneen kertaan läpi täällä. Kuvaajahan ei kerro, että huippuälykkäistä paljon suurempi osuus olisi miehiä, minkä varmaan itse kukin ymmärtää, kun miettii asiaa hetken.


Toki tästä päästään myös siihen mielenkiintoiseen dilemmaan, että onko ÄO ainoa älykkyyden mittari tai mitä se yleensäkin mittaa (ja mitä äly on), mutta se onkin sitten ihan eri keskustelu.
 
Viimeksi muokattu:
On tietysti turha katsoa koko Nobel-palkintojen historiaa, kun naisilla on aivan alkuaikoina ollut heikommat mahdollisuudet menestyä tiedemaailmassa ja toisaalta moni palkinto on jaettu ihan huuhaa-asioista. Paremman kuvan saa, kun katsotaan vain 2000-lukua ja keskitytään ns. koviin tieteisiin. Tässä on koko naisten palkintohistoria: Unknown cat_id:

Laskin naisten saaneen seitsemän tiedepalkintoa kemiasta, fysiikasta ja lääketieteestä 2000-2017. Eipä se niin hirveästi lopulta ole muuttunut, viimeistä edellinen fysiikan palkintokin on yli 50 vuoden takaa. Nykyaikanakin naiset ovat kunnostautuneet lähinnä lääketieteessä ja sitten näissä huuhaa-palkinnoissa. Eiköhän se heijastele hyvinkin sitä tutkittua tosiasiaa, että kovien tieteiden huiput ovat miehiä ihan jo älykkyydenkin vuoksi ja toisaalta myös sitä, että fysiikka tuntuisi kiinnostavan vähemmän naisia (ehkä edellisestä johtuen) ja sitten taas hoiva-alat enemmän. Tiedemaailmaan hakeutuvat kuitenkin vain ne osaajat ja sitten palkintoja näistä saavat heistäkin vain kaikista parhaat.

*Muokattu asiat kohdilleen.
 
Miten on mahdollista että tekninen ja tiedollinen kehitys tänäpäivänä,jolloin naisia on huomattavasti enemmän korkeasti koulutettujen joukossa kuin aikaisemmin, on paljon nopeampaa ja tuottaa huomattavasti enemmän tuloksia koko ajan kun sitä
verrataan aikaan jolloin alalla oli vain vähän naisia ja miehet edustivat selkeää enemmistöä.
Eikö kehityksen pitäisi hidastua ja tulosten heiketä mitä enemmän pienempi aivoisia naisia osallistuu tieteen tekemiseen ?
Uutta keksitään ja uusia innovaatioita tulee jatkuvasti, valtavin määrin, vaikka joukossa on yhä enemmän heikkolahjaisempia naisia.
Se on mahdollista siten, että korkeakoulutettuja ihmisiä ylipäätään on paljon enemmän kuin ennen, määrällisesti ja suhteellisesti, miehiä ja naisia.

Mutta kun nyt kuitenkin varsin hyvin tiedetään, että naisia ei kiinnosta asiat vaan ihmiset, ja miehiä taas kiinnostaa asiat eikä ihmiset, ja että miehet paljon innokkaammin hakeutuvat STEM-aloille, niin mitä sä nyt oikeastaan yrität selittää? Miehet siellä teknisellä alalla edelleenkin puuhailee ylivoimaisena enemmistönä. Joten ihan tahallaan yrität harhaanjohtaa ja feministisissä höyryissäsi puhua paskaa.

Ja sekin on hyvin suhteellinen käsite, että onko tekniikan kehitys nyt nopeampaa kuin esimerkiksi 1990-luvulla. Jos puhutaan maailmaa perustavalla tavalla järisyttäneistä innovaatioista, kuten matkapuhelin ja Internet, tai oikeastaan niiden lopullisesta tuotteistuksesta, niin ei ole. Tai vaikka mentäisiin 1960-luvulle, jolloin ihminen kävi kuussa ja nykyaikaisen tietotekniikan vallankumouksen perusteet luotiin, niin ei ole sittenkään. Aika hidastahan tämä kehitys oikeastaan nyt on verrattuna aiempaan. Pientä evoluutiota tapahtuu tekniikassa koko ajan, mutta ei mitään suuria vallankumouksia.

Kuvaavaa on sekin, että mulla hyrrää tietokoneessa vuoden 2011 prosessori... Mietin juuri, että 1990-luvulla omistin ainakin viisi eri prosessoria ja varmaan yhtä montaa täysin eri prosessorisukupolvea, lähtien 8086:sta ja päätyen Pentium II-tasoon! (Omistin kyllä C64:nkin vielä 1990-luvun alussa ja sitä myös käytin jonkin verran. On siitä aika pitkä tekninen matka Pentium II-tietokoneeseen, jossa on 3D-kiihdytin!)
 
Viimeksi muokattu:
EI, hänen (jocely bellin) todisteenaan oli juurikin tuo 2012 vuonna tehty tutkimus, sen pohjalta han uskoo että näin on.
Miksi quotattiin taas vain ensimmäien lause eikä toista ?
Quote miningilla saa tietysti helposti asian käännettyä tukemaan omaa ajattelua, mutta se on epärehellistä.

Koska tutkimuksesta ei ollut missään lisätietoa. Eli media on tässä tapauksessa harrastanut tätä "quote miningia" - tutkimuksen on voinut pahimmassa tapauksessa toteuttaa vaikka feministikollektiivi, jolloin sen objektiivisuudesta voi vetää omat johtopäätöksensä - vielä alle 100 vuotta sitten tehtiin kovaa tutkimusta esim. arjalaisen rodun ylivertaisuudesta...

Miten on mahdollista että tekninen ja tiedollinen kehitys tänäpäivänä,jolloin naisia on huomattavasti enemmän korkeasti koulutettujen joukossa kuin aikaisemmin, on paljon nopeampaa ja tuottaa huomattavasti enemmän tuloksia koko ajan kun sitä verrataan aikaan jolloin alalla oli vain vähän naisia ja miehet edustivat selkeää enemmistöä.

Koska koulutettujen ihmisten määrä maailmassa on räjähtänyt viimeisen sadan vuoden aikana? (Lisää asiasta lähteineen) (Edit: Erikeepperi ehti ennen...)

mean-years-of-schooling-selected-countries_v1_850x600.svg
 
Ja sekin pitää muistaa, että maapallolla on ihmisiä paljon enemmän kuin joitakin vuosikymmeniä sitten, joten lahjakkaita ihmisiä on tarjolla paljon enemmän siitäkin syystä. Ja tietysti elintason paraneminen ja yhteiskunnalliset muutokset maissa kuten Kiina ovat auttaneet huomattavasti.

Naisten panos näkyy mielestäni enemmänkin epäsuorasti, eli kun naiset tekevät naisten hommia, on miehillä paremmat mahdollisuudet tehdä sitten miesten hommia...
 
Koska koulutettujen ihmisten määrä maailmassa on räjähtänyt viimeisen sadan vuoden aikana?

Ja juuri naiset nostavat tuota lukua huomattavasti ja on kasvun merkittävin tekijä.

Koska tutkimuksesta ei ollut missään lisätietoa. Eli media on tässä tapauksessa harrastanut tätä "quote miningia" - tutkimuksen on voinut pahimmassa tapauksessa toteuttaa vaikka feministikollektiivi

:D Koska et jaksanut etsiä tutkimusta netistä niin se on salaliitto.
Ignoreen sinäkin.
 
Ja juuri naiset nostavat tuota lukua huomattavasti ja on kasvun merkittävin tekijä.



:D Koska et jaksanut etsiä tutkimusta netistä niin se on salaliitto.
Ignoreen sinäkin.


Tuo Bellin viittaama "unconscious bias" löytyy ainakin täältä:
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.675.7448&rep=rep1&type=pdf



Ja täällä on se tutkimus, jossa tutkittiin, miten sukupuoli vaikuttaa fyysikon työnhaussa:
Science faculty’s subtle gender biases favor male students


In a randomized double-blind study (n = 127), science faculty from research-intensive universities rated the application materials of a student—who was randomly assigned either a male or female name—for a laboratory manager position. Faculty participants rated the male applicant as significantly more competent and hireable than the (identical) female applicant.
 
Viimeksi muokattu:
Tasa-arvon nimissä puolen ja toisinaan vuoden välein naisille pakolliseksi armeijavelvollisuus. Silloin miehet voivat tulla vapaaehtoisina sinne. Hoivavietin takia naisten alokaskauden jälkeinen titteli olisi lotta ja siitä voi jatkaa. Poikatyttö voi suorilta kouluttautua esim. jääkäriksi.
 
On tietysti turha katsoa koko Nobel-palkintojen historiaa, kun naisilla on aivan alkuaikoina ollut heikommat mahdollisuudet menestyä tiedemaailmassa ja toisaalta moni palkinto on jaettu ihan huuhaa-asioista. Paremman kuvan saa, kun katsotaan vain 2000-lukua ja keskitytään ns. koviin tieteisiin. Tässä on koko naisten palkintohistoria: Unknown cat_id:

Laskin naisten saaneen seitsemän tiedepalkintoa kemiasta, fysiikasta ja lääketieteestä 2000-2017. Eipä se niin hirveästi lopulta ole muuttunut, viimeistä edellinen fysiikan palkintokin on yli 50 vuoden takaa. Nykyaikanakin naiset ovat kunnostautuneet lähinnä lääketieteessä ja sitten näissä huuhaa-palkinnoissa. Eiköhän se heijastele hyvinkin sitä tutkittua tosiasiaa, että kovien tieteiden huiput ovat miehiä ihan jo älykkyydenkin vuoksi ja toisaalta myös sitä, että fysiikka tuntuisi kiinnostavan vähemmän naisia (ehkä edellisestä johtuen) ja sitten taas hoiva-alat enemmän. Tiedemaailmaan hakeutuvat kuitenkin vain ne osaajat ja sitten palkintoja näistä saavat heistäkin vain kaikista parhaat.

*Muokattu asiat kohdilleen.

Tosin Nobeleissa, ainakin fysiikan osalta, pitää muistaa että ne jotka nyt saa palkintoja tuppaa olemaan reippaasti päälle eläkeiän. Nobelien myöntäminen on usein vuosikymmeniä jäljessä niitä varsinaisia löydöksiä, eli vaikka 80-luvulla yliopistot olisi tuottanut reippaasti huippu naisfyysikkoja, ne ehkä nyt alkaisi olemaan siinä vaiheessa että ne voisi alkaa saamaan nobeleita.

*edit*
Tai sitten se Nobel myönnetään yksittäisen löydöksen sijaan tavallaan kumulatiivisten saavutusten ansiosta, jolloin taas tarvitaan se useampi vuosikymmen akateemista työtä alalla jotta sen saa.
 
Tuttuja kaavoja. Taitaa älykkyysosamääräkin mennä about noiden A ja C kaavioden mukaan.
Varianssin suhteen, mutta ei keskiarvon. Mikään tieteellisesti uskottava tutkimus ei ole osoittanut tilastollisesti merkittävää eroa sukupuolten ÄO-tulosten välillä, mutta varianssi menee juuri noin eli naiset ovat suppeana keskellä ja miehillä on top ja bottom gaussin käyrästä.

Tieteen aloillahan ainakin itse haluaisin että menis ne huipputyypit (sukupuolesta riippumatta tietenkin). Mikä tarkoittaa noiden kaavion oikean puolimmaista laitaa, reilusti noiden keskimääräisen jälkeistä osuutta.
Minäkin tulkitsisin siis nuo kaaviot niin että vaikka keskimäärin naiset on parempia niin kun mennään tuonne aivan huippupäähän siellä on enemmän miehiä suhteessa naisiin.
Tämä. Kun etsitään STEM hommin väkeä eli kompleksiin tekniseen/tieteelliseen työhön niin halutaan nimenomaan kärkipään joukkoa eikä millään sen takana olevilla vuoristoratakäyrillä ole mitään relevanssia. Ei varsinkaan sillä mikä on "tyhmimpien" ihmisten edustus missäkin. Toki koulumenestyksen relevanssi työelämän kannalta on vähintäänkin erittäin kyseenalainen, mutta anyway.
 
Tuo Bellin viittaama "unconscious bias" löytyy ainakin täältä:
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.675.7448&rep=rep1&type=pdf

Ja täällä on se tutkimus, jossa tutkittiin, miten sukupuoli vaikuttaa fyysikon työnhaussa:
Science faculty’s subtle gender biases favor male students

Kiitos.

"Unconcious bias" juttu on jossain "Women is Astrology" julkaisussa ja viitteistäkin löytyy vastaavia "naisasiamateriaaleja". Ei vakuuta.

"Fyysikon työnhaku"-juttu taas PNAS:issa ja selitetty uskottavan kuuloisesti metodeja yms. Vaikuttaa pätevältä.

Toki kummassakin tapauksessa en ole alaan perehtynyt ja voi olla, että eka artikkeli on hyvin arvostettu tiedeyhteisössä ja toinen täyttä tuubaa. Mielestäni laatumedian olisi pitänyt lähteet kuitenkin eritellä paremmin, jotta niitä voi arvioida edes hieman, eikä viitata vain "tutkimukseen" ja jättää homma jonkin aktiivisen googlettajan tehtäväksi.
 
Tosin Nobeleissa, ainakin fysiikan osalta, pitää muistaa että ne jotka nyt saa palkintoja tuppaa olemaan reippaasti päälle eläkeiän. Nobelien myöntäminen on usein vuosikymmeniä jäljessä niitä varsinaisia löydöksiä, eli vaikka 80-luvulla yliopistot olisi tuottanut reippaasti huippu naisfyysikkoja, ne ehkä nyt alkaisi olemaan siinä vaiheessa että ne voisi alkaa saamaan nobeleita.

*edit*
Tai sitten se Nobel myönnetään yksittäisen löydöksen sijaan tavallaan kumulatiivisten saavutusten ansiosta, jolloin taas tarvitaan se useampi vuosikymmen akateemista työtä alalla jotta sen saa.

Lasketaan sen sijaan viimeisen viiden vuoden aikana ilmoitetut, kolme naista ja 35 miestä. Lopputulos on sama 2 %-yksikön sisään eli käytännössä sama. Vieläkö löytyy koostettuja selityksiä? Miehet ovat herkempiä laittamaan uransa perheen edelle ja miehissä on enemmän huippuälykkäitä sekä kovista tieteistä kiinnostuneita.
 
Lasketaan sen sijaan viimeisen viiden vuoden aikana ilmoitetut, kolme naista ja 35 miestä. Lopputulos on sama 2 %-yksikön sisään eli käytännössä sama. Vieläkö löytyy koostettuja selityksiä? Miehet ovat herkempiä laittamaan uransa perheen edelle ja miehissä on enemmän huippuälykkäitä sekä kovista tieteistä kiinnostuneita.

Viimeisen viiden vuoden fysiikan nobelistien iät palkinnon myöntöhetkellä:
2018:
96, 74, 59
2017:
81, 85, 77
2016:
84, 65, 73
2015:
72, 56
2014:
60, 54, 85

Eli oikeastaan tuo mun 80-luku heitto oli pikkasen liian optimistinen, vain ihan noi nuorimmat opiskeli 80-luvulla. Joista yksi on nainen.
 
Nobel-vertailu on sinällään hassua, että harvemmin esim. kirjailijoita vertaillaan sen mukaan, kummat on saaneet kyseisiä palkintoja enemmän, miehet vai naiset. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan? :kahvi:


Nobelin saa häviävän pieni osa tiedemiehistä. Toki tuollakin oma informaatioarvonsa on, sitä en kiellä ollenkaan. Havainnollisempaa olisi ehkä kuitenkin tarkastella tieteenharjoittajien jakaumia (eri hierarkiatasoilla). Noista löytyykin dataa jos vain jaksaa kaivella. Juuri törmäsin fyysikkojen sukupuolijakaumatietoihin Jenkkilästä.
 
Viimeisen viiden vuoden fysiikan nobelistien iät palkinnon myöntöhetkellä:
2018:
96, 74, 59
2017:
81, 85, 77
2016:
84, 65, 73
2015:
72, 56
2014:
60, 54, 85

Eli oikeastaan tuo mun 80-luku heitto oli pikkasen liian optimistinen, vain ihan noi nuorimmat opiskeli 80-luvulla. Joista yksi on nainen.

Tässä on sellainen alitajuinen oletus, että naisia estettiin 70-luvulla etenemästä tiedealoille, mikä tuntuu vähintäänkin oudolta. Puhutaan kuitenkin 1900-luvun jälkipuoliskosta, ei 1800-luvun.
 
Viimeisen viiden vuoden fysiikan nobelistien iät palkinnon myöntöhetkellä:
2018:
96, 74, 59
2017:
81, 85, 77
2016:
84, 65, 73
2015:
72, 56
2014:
60, 54, 85

Eli oikeastaan tuo mun 80-luku heitto oli pikkasen liian optimistinen, vain ihan noi nuorimmat opiskeli 80-luvulla. Joista yksi on nainen.

Faktoja kun kaivelee niin usein löytyy kaikenlaista joka antaa asioista ihan erilaisen kuvan kuin mutu ja perstuntuma.
Tietenkin mutulla ja perstuntumalla on helpompi öyhöttää foorumeilla.
 
Nobel-vertailu on sinällään hassua, että harvemmin esim. kirjailijoita vertaillaan sen mukaan, kummat on saaneet kyseisiä palkintoja enemmän, miehet vai naiset. Jos ymmärrätte mitä tarkoitan?
:kahvi:

Tietysti ymmärrämme. Jos naiset olisivat enemmistössä olisi se arvatenkin maailman tärkein mittari.:kahvi:
 
Tässä on sellainen alitajuinen oletus, että naisia estettiin 70-luvulla etenemästä tiedealoille, mikä tuntuu vähintäänkin oudolta. Puhutaan kuitenkin 1900-luvun jälkipuoliskosta, ei 1800-luvun.

Ei kai niitä estetty mutta pitää vaan pitää mielessä että tän päivän Nobelien saajat pääosin valitsivat uraansa joskus 60-luvun kieppeillä tai sitä ennen eli täytyy pitää mielessä sen aikaiset sukupuoliroolit.
 
Tässä on sellainen alitajuinen oletus, että naisia estettiin 70-luvulla etenemästä tiedealoille, mikä tuntuu vähintäänkin oudolta. Puhutaan kuitenkin 1900-luvun jälkipuoliskosta, ei 1800-luvun.
No, Suomessakin naisen oli pakko ottaa miehen sukunimi avioliitossa. Tämä laki poistui vasta 1986. Joten ei tuo nyt mitenkään kovin kaukaa haettu asia ole.
 
No, Suomessakin naisen oli pakko ottaa miehen sukunimi avioliitossa. Tämä laki poistui vasta 1986. Joten ei tuo nyt mitenkään kovin kaukaa haettu asia ole.

Ja tietenkin tämä klassinen:
"Itse en elänyt 60-luvulla mutta olen katsonut Mad Meniä"
 
Yliopistokoulutus oli 70-luvulla paljon harvinaisempi kuin nyt. Isäni esimerkiksi oli kylänsä ensimmäinen ylioppilas.
 
Viimeksi muokattu:
No, Suomessakin naisen oli pakko ottaa miehen sukunimi avioliitossa. Tämä laki poistui vasta 1986. Joten ei tuo nyt mitenkään kovin kaukaa haettu asia ole.

Sittenhän asiasta on helposti kaivettavissa aineistoa, niin ei tarvitse spekuloida. Helpompi tietysti on öyhöttää aiheen sivusta. Tämä menee siihen feministiseen perusmyyttiin, jossa nainen on ikuinen uhri, eikä koskaan vastuussa teoistaan ja mies vastaavasti automaattisesti vallankäyttäjä.
 
Itse olen syntynyt -68 ja seurannut sitä miten naisten ja tyttöjen asema on kehittynyt 70-luvulta tähän päivään asti.
Esim. 70-luvlla ja 80-luvun alussa kun oli puutyö ja käsityö, ne olivat toki nimellisesti valittavissa,mutta 1 tyttö (joka oli poikatyttö ja tuli kaapista ulos myöhemmin) valitsi puutyön, yhtään
poikaa ei valinnut käsitöitä jne. Fudista / lätkää ei tytöt pelanneet jne. jne. jne.
Ihan huomattava ero kun vertaa tähän päivään ja miten asiat nyt ovat.
Murrosikäisillä tytöillä esim. itsetunto ja itsevarmuus on yleisellä tasolla aivan eri luokkaa kuin omassa nuoruudessa.
Ja itse olen kuitenkin tarkkaillut aikaa jonka alussa oltiin huomattavasti pidemmällä tasa-arvon sekä roolituksen saralla verrattuna vuosisadan alkuun ja sota-aikaan.
Eihän saksa edes laittanut naisia töihin kun vasta ihan viime tipassa kun oli aivan pakko, niin syvällä oli roolitus. Liittoutuneet sentään ymmärsivät että koska miehet ovat
rintamalla, pitää jonkun tehdä duunit kotona, ja naiset valjastettiin käyttöön (ja samalla nähtiin että aika hienosti se koneisto pyöri naistenkin voimalla).
 
Sittenhän asiasta on helposti kaivettavissa aineistoa, niin ei tarvitse spekuloida. Helpompi tietysti on öyhöttää aiheen sivusta. Tämä menee siihen feministiseen perusmyyttiin, jossa nainen on ikuinen uhri, eikä koskaan vastuussa teoistaan ja mies vastaavasti automaattisesti vallankäyttäjä.


Kaivapa sinä meille yliopistokoulutukseen osallistuneiden sukupuolijakaumat 1900-luvun alusta lähtien, mikäli haluat jatkaa maan väittämistä litteäksi. Jatketaan sitten.
 
Tässä on sellainen alitajuinen oletus, että naisia estettiin 70-luvulla etenemästä tiedealoille, mikä tuntuu vähintäänkin oudolta. Puhutaan kuitenkin 1900-luvun jälkipuoliskosta, ei 1800-luvun.
Oma äiti on kohta eläkeiässä oleva insinööri. Ei todellakaan ole mikään vasemmistolainen feministi (tulis varmaan nyrkistä jos tällaista menisin sille sanomaan :D), mutta kyllä siltäkin on saanut kuulla millaista on ollut olla naisinsinööri vielä 80-luvullakin Suomessa. Ei se yhteiskunta niin nopeasti muutu.
Toki uskon että tänä päivänä naisilla on paljon helpompaa näillä perinteisillä "miesten aloillakin".
 
Jos nää äänekkäimmät feministit satsaisi ruikuttamiseen ja uhriutumiseen menevän energian ja palon matemaattisten kykyjensä hiomiseen niin naisten nimiä saataisiin esille tieteen saralla ihan helvetisti enemmän kuin tällä hetkellä. Muiden ja ympäristön syytteleminen kaikista omista vaikeuksista on se helpoin tie mikä ei vie mihinkään.
 
Sepä onkin jännä juttu, että ne, jotka vakuuttelevat itselleen kaikilla olleen sukupuoleen katsomatta tasavertaiset mahdollisuudet vaikkapa fysiikan opiskeluun yliopistossa viimeiset sata vuotta, ovat samoja nimimerkkejä, jotka triggeröityvät välittömästi kun keskustellaan vaikkapa sukupuolineutraalista kasvatuksesta. Vaatiiko se paljon kaksoisajattelua, että voi toisaalla kiistää sellaisten rakenteiden olemassaolon, joita toisaalla verissäpäin puolustaa? :think:
 
Huomautus - Näitä ignore-mainostuksia ei tarvita. Ignoren saa päälle ihan ilman mainostamistakin.
Sepä onkin jännä juttu, että ne, jotka vakuuttelevat itselleen kaikilla olleen sukupuoleen katsomatta tasavertaiset mahdollisuudet vaikkapa fysiikan opiskeluun yliopistossa viimeiset sata vuotta, ovat samoja nimimerkkejä, jotka triggeröityvät välittömästi kun keskustellaan vaikkapa sukupuolineutraalista kasvatuksesta. Vaatiiko se paljon kaksoisajattelua, että voi toisaalla kiistää sellaisten rakenteiden olemassaolon, joita toisaalla verissäpäin puolustaa? :think:

Hyvin havaittu. Tähän on 2 mahdollisuutta, joko röllätään tai sitten ollaan vain ideologisia räyhääjiä joille loogisuus ja yhdenmukaisuus ei merkitse mitään. Jos feministiä vihatakseen pitää olla ristiriidassa itsensä kanssa niin sitten ollaan, pääasia että saa öyhöttää, ja mahdollisimman monessa triidissä. Kumpikin opn validi syy ignoreen, koska kuka haluaa keskustella vapaa-aikanaan röllin tai sokean idealistin kanssa joka ei ota vastaan mitään vaan tuuttaa vaan omaansa, oli siinä ristiriitoja tai ei ?
 
Jos nää äänekkäimmät feministit satsaisi ruikuttamiseen ja uhriutumiseen menevän energian ja palon matemaattisten kykyjensä hiomiseen niin naisten nimiä saataisiin esille tieteen saralla ihan helvetisti enemmän kuin tällä hetkellä. Muiden ja ympäristön syytteleminen kaikista omista vaikeuksista on se helpoin tie mikä ei vie mihinkään.


No minä olen opiskellut mm. matematiikkaa ja koulutus on DI. Riittääkö herralle?


Uhriutumista tosin ei ole tullut niinkään harrastettua, asioiden ihmettelyä enemmänkin :kahvi:


Juuri edellä myös laitoin luvut 2017 opiskelijoista, joista luonnontieteissä 50 % aloittaneista oli naisia. Tekniikan puolella vasta 25 %.
 
No minä olen opiskellut mm. matematiikkaa ja koulutus on DI. Riittääkö herralle?


Uhriutumista tosin ei ole tullut niinkään harrastettua, asioiden ihmettelyä enemmänkin :kahvi:


Juuri edellä myös laitoin luvut 2017 opiskelijoista, joista luonnontieteissä 50 % aloittaneista oli naisia. Tekniikan puolella vasta 25 %.
Puhuin vähän yleisemmällä tasolla, ei mua varsinaisesti kiinnosta sun koulutustaustasi.

Onko se itseisarvo että pitää olla 50/50 edustus kaikilla matemaattisilla aloilla jos toista sukupuolta eli naisia ei keskimäärin kiinnosta stem-alat samalla tavalla kuin miehiä? Onko sekin iso ongelma että humanistisilla aloilla tai opetusalalla naisia on hurjasti enemmän kuin miehiä jos noi alat ei vetoa miehiin yhtä paljon keskimäärin? Opiskelijat olisi hyvä nähdä ihmisinä eikä lietsoa mitään sukupuolten välistä eripuraa tarpeettomalla itkemisellä.
 
Esim. 70-luvlla ja 80-luvun alussa kun oli puutyö ja käsityö, ne olivat toki nimellisesti valittavissa,mutta 1 tyttö (joka oli poikatyttö ja tuli kaapista ulos myöhemmin) valitsi puutyön, yhtään
poikaa ei valinnut käsitöitä jne. Fudista / lätkää ei tytöt pelanneet jne. jne. jne.
Ihan huomattava ero kun vertaa tähän päivään ja miten asiat nyt ovat.
Vastaava havainto täällä, synnytty '81. Itse luistelin aina rinkiä mimmien seassa, koska mailan kanssa huitominen ei tuntunut mielekkäältä. Sitä jos mitä pitäisi tehdä jatkuvan säännöllisesti ja varhaisessa vaiheessa, jos meinaa pärjätä ja tarjota haastetta.

En osaa etsiä miten noissa kyseisissä hommissa asiat nyt ovat, joten onko jollain tarkempaa tietoa, ja bonarina millä lukemilla tiedetään, että ollaan tehty riittävästi?
 
Olkiukko.



Tekniikan aloilla naisopiskelijoita on suhteellisen vähän, vajaa 25 %, mutta luonnontieteissä naisopiskelijoiden osuus on lähes 50 %


Yliopistojen opiskelijoista yli puolet on naisia, mutta huipulla miehet ovat selvä enemmistö - tutkija: epätasa-arvon taustalla syrjiviä käytäntöjä.

Tuota juttua silmäilemällä näytti taas siltä, että kaikki on järjestelmän syytä. Jos naiset tietävät, että sieltä hallinnon sihteerin paikalta ei proffaksi päädytä, niin miksi sinne silti halutaan? Jos tiedetään, että lastentarhaopettajilla tai sairaanhoitajilla on huono palkka, niin miksi sinne halutaan ja sitten valitetaan palkasta ikään kuin se olisi yllätys.
 
Ne on nämä hihhuli proffat ja muut jotka pilaavat koko tasa-arvo ja naisasia keskustelun.
Jonkun yksittäisen jenkki yliopiston kaksi lesbo proffaa ehdottavat/kitisevät jostain ihan huuhaa hommasta ja sitten tähän tarttuu trumpetistit ja alt right agitaattorit jotka
floodaavat tätä paskaa "Feministit/liberaalit haluavat <sitä ja tätä>" otsikolla joka saatanan mediassa ja öyhöttävät siitä keskenään viikkotolkulla.
Tucker tekee jonku provo videon ja munapäät copy pastaa sitä joka triidiin jonain feministien ja liberaalien yleisenä kantana (muutaman idiootti feminatsin facebook messuilla höystettynä), vaikka kyseessä on muutaman feminatsin idiotismi.
Eihän noilla eväillä koskaan päästä mihinkään oikean keskustelun alkuunkaan.
Vika on siinä että kentällä pelaavat vain kummankin puolen ääripäät ja usein vielä media tarttuu tähän, koska saadaan raflaavia otsikoita ja riitaisia keskusteluita (joissa usein on oikeisto rölli rölläämässä jotain feminatsia ihan kympillä).

Vähän samaa hommaa kuin ylen maahanmuutto keskustelu ohjelmat joissa ei edes pyritä objektiiviseen keskusteluun/asioiden tarkasteluun vaan manipuloituun yhden totuuden esittämiseen.
 
Sillon varmaan feministien kannattais nostaa yleinen äläkkä, että tämä ei ole meidän kanta (tai muuten se on).

Semisti sama, kun se, että minun kantani ei ole rasmuksen kanta, vaikka minäkin ajan ja kannatan rasismin vastaisuutta. En vain koe, että rasmuksen porukka ajaa rasismin vastaisuutta tai että minun kantani pitäisi olla niin mielipuolinen (esim valkoinen ei voi kokea rasismia) vain siksi, että koen olevani rasisminvastustaja.
 
Vihollisen kanssa ei saa olla samaa mieltä edes siitä mikä on oman leirin överöintiä.
 
EU-ero ei ole sukupuolineutraali – Miesten brexitistä kärsivät enemmän naiset
Brexit uhkaa iskeä Britannian talouteen, mikä voi heikentää naisten tarvitsemia julkisia palveluita. Nuoret naiset äänestivät aikoinaan brexitiä vastaan, mutta nyt heille tarjoillaan miesten ideoima ja ajama EU-eroa.
Saksalaissyntyinen yksityisyrittäjä Anette Pollner on asunut Britanniassa jo kolmisenkymmentä vuotta. Hän pelkää brexitin lisäävän kohtuuttomasti yritystoiminnan byrokratiaa: ”Varautuakaan brexitiin ei voi, sillä kukaan ei tiedä vielä, millainen EU-ero Britannialla on edessä.” (KUVA:CONOR O'LEARY)
Annamari Sipilä HS
Julkaistu: 3.10. 2:00 , Päivitetty: 3.10. 6:22

LONTOO

LONTOOSSA asuvalla saksalaissyntyisellä Anette Pollnerilla on yksi yhden naisen yritys, mutta monta ammattia.

Ensinnäkin hän kirjoittaa Lontoon Cityyn sijoittuvia trillereitä Nyla Nox -nimellä.

”Olen ollut töissä finanssialalla töissä, joten tiedän millaista siellä oikeasti on.”

Pollner tekee myös sekalaisia käännöstöitä: ”Mutta aina vain saksasta englanniksi. Olen kirjoittanut parikymppisestä lähtien vain englanniksi.”

HÄNET voi nähdä myös ympärivuorokautisella ostoskanavalla mannekeeraamassa muotoilevia shapewear-alusasuja.

”Parasta on se hetki, kun astumme toisen mallin kanssa ruutuun, ja studiossa olevasta näytöstä näkee heti, kuinka tilauksia alkaa ropista. Eivät 70-vuotiaat naiset halua nähdä parikymppisiä malleja, he haluavat nähdä meidät.”

Pollner tekee töitä myös elokuvien ekstrana eli avustajana. Lontoossa ekstroille on isot markkinat.

”Äskettäin oli koko päivän kuvaukset eräässä linnassa Kentissä. Tanssimme ja esitimme Bollywood-häiden englantilaisvieraita. Tosin harva meistä oli oikeasti englantilainen. Suuri osa ekstroista on kotoisin Keski- tai Itä-Euroopasta.”

POLLNERIN monialayrityksellä on mennyt tähän asti hyvin. Käännöstöiden asiakkaat ovat saksalaisyhtiöitä. Mallin ja näyttelijän töistä palkkiot maksetaan Englannissa. Laskutus ja hallinnointi on ollut helppoa, kiitos EU:n sisämarkkinoiden.

Mutta nyt Britannian EU-ero eli brexit uhkaa Pollnerin toimeentuloa:

”Kaikki puhuvat vain suuryrityksistä, pankeista ja tavaraliikenteestä. Mutta miten käy meille pienille palveluyrittäjille, kun brexit tulee?”

Pollnerin mukaan brexitiin varautuminen on mahdotonta. Britannian EU-eroon on enää vain kuusi kuukautta, mutta kukaan ei tiedä vielä mitään varmaa brexitin ehdoista.

PIENYRITTÄJÄN kannalta tilanne on vaikea.

”Jos jään Britanniaan, vaikeutuvat käännöstyöni. Jos taas muutan Britanniasta, en voi tehdä mallin ja näyttelijän töitä.”

Kahden eri yrityksen pyörittäminen ei ole sekään realistinen mahdollisuus. Pollnerin mukaan hallinnollinen taakka olisi aivan liian suuri yhdelle ihmiselle.

Päälle tulee vielä pelko siitä, miten brexit vaikuttaa Britanniassa asuvien EU-kansalaisiin. Pääministeri Theresa May on toki vakuuttanut, että EU-väen oikeuksia kunnioitetaan. Mitään juridisia tai muuten konkreettisia takeita konservatiivihallitus ei ole tästä kuitenkaan antanut.

Pollnerin tuttavapiiriin kuuluu muitakin pienyrittäjänaisia, joita tuleva brexit kauhistuttaa.

”Palveluyrityksiä pyörittävät naiset ovat riippuvaisia yritystensä tuloista. EU-ero on lisännyt epävarmuutta.”

BREXITIN vaikutus naisiin on kysymys, josta Britanniassa ei juuri puhuta. Moni olettaa EU-eron olevan sukupuolineutraali – jos yleensä asiaa edes ajattelee.

Taloudelliset ja poliittiset päätökset vaikuttavat kuitenkin usein naisiin ja miehiin keskimäärin eri tavalla.

”Naiset ansaitsevat jo nyt keskimäärin miehiä vähemmän. Jos pääministeri Mayn ajama brexit-suunnitelma toteutuisi, pienentäisi talouden heikkeneminen naisten tuloja 1 200 puntaa (1 350 euroa) vuodessa”, sanoo Rachel Franklin, joka toimii EU-eron vastaisia faktoja keräävässä In Facts -yhtiössä.

Franklin vetää myös uutta EU-kansanäänestystä ajavan People’s Vote -ryhmittymän naisyksikköä.

”Naiset suhtautuvat nyt entistä epäilevämmin brexitiin. He ovat huolissaan sen seuraamuksista perheen taloudelle. Vain kolmisentoista prosenttia uskoo, että neuvotteluista saadaan hyvä brexit-sopimus.”

MYÖS tutkija Mary-Ann Stephenson sanoo, että brexitin seuraamukset naisille ja miehille ovat keskimäärin erilaiset – ja naiset voivat kärsiä miehiä enemmän.

”Naiset ovat yleensä miehiä riippuvaisempia julkisista palveluista”, sanoo Stephenson, joka toimii brittihallinnon sukupuolivaikutuksia kartoittavassa riippumattomassa Women’s Budget Group -verkostossa.

Työmarkkinat ovat Britanniassakin eriytyneet, ja naiset tekevät tyypillisesti erilaisia töitä kuin miehet. Tämän lisäksi naisilla on usein päävastuu lastenhoidosta, joten he eivät ole yhtä vapaita liikkumaan työn perässä kuin miehet.

”Etenkin köyhissä perheissä naisilla on päävastuu perheen taloudesta. Naiset luopuvat vaikka omasta ruoastaan, jotta lapsille riittää ruokaa”, The UK in a Changing Europe -tutkimusyksikön Gender & Brexit -konferenssissa syyskuussa puhunut Stephenson sanoi.

PÄÄMINISTERI May vastaa Britannian brexit-neuvotteluista, mutta muuten koko EU-erohanke on ollut hyvin miehinen.

EU-ero juontaa miesvoittoisen konservatiivipuolueen sisäisiin ristiriitoihin, eli miesten välisiin valtataisteluihin. Brexit-leirin näkyvimmät ja kovaäänisimmät hahmot ovat kaikki miehiä. Britannian neuvotteluryhmä on sekin miehinen.

Stephenson peräänkuuluttaakin nyt lisää naisia brexit-neuvottelupyödän ääreen. Hallituksen pitäisi tehdä myös arvio brexitin sukupuolivaikutuksista.

”EU-eron jälkeiseen šokkiin pitäisi varautua jo nyt investoimalla sosiaalipalveluiden infrastruktuuriin ja asuntoihin.”

KUN Britannian äänesti kesäkuussa 2016 EU-suhteensa tulevaisuudesta, olivat nuoret naiset kaikkien vankimpia EU:n kannattajia. Peräti 80 prosenttia 18–24-vuotiaista naisista äänesti EU-jäsenyyden puolesta.



Nyt naisille tarjoillaan miehistä brexitiä. Uhkarohkeimmat lähtisivät EU:sta ilman erosopimusta ja heikentäisivät siinä sivussa työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia.

Säästötoimista ovat kärsineet eniten etnisten vähemmistöjen naiset. Sama voi olla edessä brexitinkin jälkeen.

Työväenpuoluetta lähellä olevan The Centre for Labour and Social Studies -ajatuspajan johtaja Faiza Shaheen uskoo, että tuleva brexit on lisännyt jo nyt epätasa-arvoa Britanniassa.

”Virkamiehillä on aikaa keskittyä vain brexitiin, joten koulut ja julkinen terveydenhuolto ovat jääneet retuperälle”, Shaheen sanoi Gender & Brexit -tilaisuuden yhteydessä.

MAAHANMUUTTAJIEN kohtelukin on näennäisesti sukupuolineutraalia. Käytännössä EU-maista tulleiden naisten voi olla kuitenkin vaikeampi saada todistusta pysyvästä oleskeluoikeudestaan kuin EU-maista tulleiden miesten.

Tämä koskeen etenkin kotiäitejä, jotka eivät ole ansiotyössä. Heillä ei ole palkkakuitteja ja muita tarvittavia papereita.

”Jos ei ole ollut taloudellisesti aktiivinen, voi olla vaikea todistaa oleskeluoikeuttaan. Tässä joukossa on suhteellisesti enemmän naisia”, oikeusvaltiokysymyksiin perehtynyt johtaja Swee Leng Harris Legal Education Foundation -järjestöstä sanoi brexit-tilaisuudessa.

Huolta aiheuttaa myös se, mitä tapahtuu brexitin jälkeen. Tulevaisuudessa säästöintoinen brittihallitus voi heikentää esimerkiksi äitiyslomalaisten tai osa-aikatyötä tekevien oikeuksia, kun EU-lait eivät ole estämässä.

”EU ei ole koskaan ollut feministinen projekti, mutta siellä on paljon feministejä töissä”, Stephenson muistuttaa.

YKSITYISYRITTÄJÄ Pollner tietää, että tulevaisuus on epävarma. Hän ei kuitenkaan anna sen lannistaa itseään.

Hän on asunut Britanniassa kolmisenkymmentä vuotta ja tuntee maan kodikseen. Välillä työt ovat vieneet muun muassa Thaimaahan, mutta sieltäkin hän on muuttanut takaisin Lontooseen.

”Haluan jäädä tähän maahan ja olen valmis taistelemaan.”
Fakta
Naiset ovat vähemmistössä


Brittiparlamenttiin kesäkuussa 2017 valituista kansanedustajista 32 prosenttia oli naisia. Se on Britannian ennätys.

Erot puolueiden välillä ovat suuria. Työväenpuolueen parlamentaarikoista naisia oli 45 prosenttia, mutta konservatiivipuolueessa vain 21 prosenttia.

Toisaalta Britannian ainoat naispääministerit – Margaret Thatcher ja Theresa May – tulevat kumpikin konservatiivipuolueesta.

Britannian brexit-neuvotteluryhmän jäsenistä naisia on kymmenisen prosenttia

Artikkelissa revitään isot otsikot siitä miten nuoret naiset eivät olisi halunnut erota, mutta käytännössä tuo kuuden vuoden tilastopoikkeama on ainoa ero äänestys tuloksessa. Tuo 6 vuoden äänestäjämäärä on n. Ehkä n. 4prosenttia kaikista äänistä ja kun katsotaan yli 65 vuotiaiden naisten äänestäneen enemmän eroamisen puolesta, niin tuossa ryhmässä taas on määrällisesti saman verran eron kannattajia kuin nuorissa oli eron vastustajia. Tilastollista rusinan poimintaa.
 
Viimeksi muokattu:
EU-ero ei ole sukupuolineutraali – Miesten brexitistä kärsivät enemmän naiset
Brexit uhkaa iskeä Britannian talouteen, mikä voi heikentää naisten tarvitsemia julkisia palveluita. Nuoret naiset äänestivät aikoinaan brexitiä vastaan, mutta nyt heille tarjoillaan miesten ideoima ja ajama EU-eroa.
Saksalaissyntyinen yksityisyrittäjä Anette Pollner on asunut Britanniassa jo kolmisenkymmentä vuotta. Hän pelkää brexitin lisäävän kohtuuttomasti yritystoiminnan byrokratiaa: ”Varautuakaan brexitiin ei voi, sillä kukaan ei tiedä vielä, millainen EU-ero Britannialla on edessä.” (KUVA:CONOR O'LEARY)
Annamari Sipilä HS
Julkaistu: 3.10. 2:00 , Päivitetty: 3.10. 6:22

LONTOO

LONTOOSSA asuvalla saksalaissyntyisellä Anette Pollnerilla on yksi yhden naisen yritys, mutta monta ammattia.

Ensinnäkin hän kirjoittaa Lontoon Cityyn sijoittuvia trillereitä Nyla Nox -nimellä.

”Olen ollut töissä finanssialalla töissä, joten tiedän millaista siellä oikeasti on.”

Pollner tekee myös sekalaisia käännöstöitä: ”Mutta aina vain saksasta englanniksi. Olen kirjoittanut parikymppisestä lähtien vain englanniksi.”

HÄNET voi nähdä myös ympärivuorokautisella ostoskanavalla mannekeeraamassa muotoilevia shapewear-alusasuja.

”Parasta on se hetki, kun astumme toisen mallin kanssa ruutuun, ja studiossa olevasta näytöstä näkee heti, kuinka tilauksia alkaa ropista. Eivät 70-vuotiaat naiset halua nähdä parikymppisiä malleja, he haluavat nähdä meidät.”

Pollner tekee töitä myös elokuvien ekstrana eli avustajana. Lontoossa ekstroille on isot markkinat.

”Äskettäin oli koko päivän kuvaukset eräässä linnassa Kentissä. Tanssimme ja esitimme Bollywood-häiden englantilaisvieraita. Tosin harva meistä oli oikeasti englantilainen. Suuri osa ekstroista on kotoisin Keski- tai Itä-Euroopasta.”

POLLNERIN monialayrityksellä on mennyt tähän asti hyvin. Käännöstöiden asiakkaat ovat saksalaisyhtiöitä. Mallin ja näyttelijän töistä palkkiot maksetaan Englannissa. Laskutus ja hallinnointi on ollut helppoa, kiitos EU:n sisämarkkinoiden.

Mutta nyt Britannian EU-ero eli brexit uhkaa Pollnerin toimeentuloa:

”Kaikki puhuvat vain suuryrityksistä, pankeista ja tavaraliikenteestä. Mutta miten käy meille pienille palveluyrittäjille, kun brexit tulee?”

Pollnerin mukaan brexitiin varautuminen on mahdotonta. Britannian EU-eroon on enää vain kuusi kuukautta, mutta kukaan ei tiedä vielä mitään varmaa brexitin ehdoista.

PIENYRITTÄJÄN kannalta tilanne on vaikea.

”Jos jään Britanniaan, vaikeutuvat käännöstyöni. Jos taas muutan Britanniasta, en voi tehdä mallin ja näyttelijän töitä.”

Kahden eri yrityksen pyörittäminen ei ole sekään realistinen mahdollisuus. Pollnerin mukaan hallinnollinen taakka olisi aivan liian suuri yhdelle ihmiselle.

Päälle tulee vielä pelko siitä, miten brexit vaikuttaa Britanniassa asuvien EU-kansalaisiin. Pääministeri Theresa May on toki vakuuttanut, että EU-väen oikeuksia kunnioitetaan. Mitään juridisia tai muuten konkreettisia takeita konservatiivihallitus ei ole tästä kuitenkaan antanut.

Pollnerin tuttavapiiriin kuuluu muitakin pienyrittäjänaisia, joita tuleva brexit kauhistuttaa.

”Palveluyrityksiä pyörittävät naiset ovat riippuvaisia yritystensä tuloista. EU-ero on lisännyt epävarmuutta.”

BREXITIN vaikutus naisiin on kysymys, josta Britanniassa ei juuri puhuta. Moni olettaa EU-eron olevan sukupuolineutraali – jos yleensä asiaa edes ajattelee.

Taloudelliset ja poliittiset päätökset vaikuttavat kuitenkin usein naisiin ja miehiin keskimäärin eri tavalla.

”Naiset ansaitsevat jo nyt keskimäärin miehiä vähemmän. Jos pääministeri Mayn ajama brexit-suunnitelma toteutuisi, pienentäisi talouden heikkeneminen naisten tuloja 1 200 puntaa (1 350 euroa) vuodessa”, sanoo Rachel Franklin, joka toimii EU-eron vastaisia faktoja keräävässä In Facts -yhtiössä.

Franklin vetää myös uutta EU-kansanäänestystä ajavan People’s Vote -ryhmittymän naisyksikköä.

”Naiset suhtautuvat nyt entistä epäilevämmin brexitiin. He ovat huolissaan sen seuraamuksista perheen taloudelle. Vain kolmisentoista prosenttia uskoo, että neuvotteluista saadaan hyvä brexit-sopimus.”

MYÖS tutkija Mary-Ann Stephenson sanoo, että brexitin seuraamukset naisille ja miehille ovat keskimäärin erilaiset – ja naiset voivat kärsiä miehiä enemmän.

”Naiset ovat yleensä miehiä riippuvaisempia julkisista palveluista”, sanoo Stephenson, joka toimii brittihallinnon sukupuolivaikutuksia kartoittavassa riippumattomassa Women’s Budget Group -verkostossa.

Työmarkkinat ovat Britanniassakin eriytyneet, ja naiset tekevät tyypillisesti erilaisia töitä kuin miehet. Tämän lisäksi naisilla on usein päävastuu lastenhoidosta, joten he eivät ole yhtä vapaita liikkumaan työn perässä kuin miehet.

”Etenkin köyhissä perheissä naisilla on päävastuu perheen taloudesta. Naiset luopuvat vaikka omasta ruoastaan, jotta lapsille riittää ruokaa”, The UK in a Changing Europe -tutkimusyksikön Gender & Brexit -konferenssissa syyskuussa puhunut Stephenson sanoi.

PÄÄMINISTERI May vastaa Britannian brexit-neuvotteluista, mutta muuten koko EU-erohanke on ollut hyvin miehinen.

EU-ero juontaa miesvoittoisen konservatiivipuolueen sisäisiin ristiriitoihin, eli miesten välisiin valtataisteluihin. Brexit-leirin näkyvimmät ja kovaäänisimmät hahmot ovat kaikki miehiä. Britannian neuvotteluryhmä on sekin miehinen.

Stephenson peräänkuuluttaakin nyt lisää naisia brexit-neuvottelupyödän ääreen. Hallituksen pitäisi tehdä myös arvio brexitin sukupuolivaikutuksista.

”EU-eron jälkeiseen šokkiin pitäisi varautua jo nyt investoimalla sosiaalipalveluiden infrastruktuuriin ja asuntoihin.”

KUN Britannian äänesti kesäkuussa 2016 EU-suhteensa tulevaisuudesta, olivat nuoret naiset kaikkien vankimpia EU:n kannattajia. Peräti 80 prosenttia 18–24-vuotiaista naisista äänesti EU-jäsenyyden puolesta.



Nyt naisille tarjoillaan miehistä brexitiä. Uhkarohkeimmat lähtisivät EU:sta ilman erosopimusta ja heikentäisivät siinä sivussa työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia.

Säästötoimista ovat kärsineet eniten etnisten vähemmistöjen naiset. Sama voi olla edessä brexitinkin jälkeen.

Työväenpuoluetta lähellä olevan The Centre for Labour and Social Studies -ajatuspajan johtaja Faiza Shaheen uskoo, että tuleva brexit on lisännyt jo nyt epätasa-arvoa Britanniassa.

”Virkamiehillä on aikaa keskittyä vain brexitiin, joten koulut ja julkinen terveydenhuolto ovat jääneet retuperälle”, Shaheen sanoi Gender & Brexit -tilaisuuden yhteydessä.

MAAHANMUUTTAJIEN kohtelukin on näennäisesti sukupuolineutraalia. Käytännössä EU-maista tulleiden naisten voi olla kuitenkin vaikeampi saada todistusta pysyvästä oleskeluoikeudestaan kuin EU-maista tulleiden miesten.

Tämä koskeen etenkin kotiäitejä, jotka eivät ole ansiotyössä. Heillä ei ole palkkakuitteja ja muita tarvittavia papereita.

”Jos ei ole ollut taloudellisesti aktiivinen, voi olla vaikea todistaa oleskeluoikeuttaan. Tässä joukossa on suhteellisesti enemmän naisia”, oikeusvaltiokysymyksiin perehtynyt johtaja Swee Leng Harris Legal Education Foundation -järjestöstä sanoi brexit-tilaisuudessa.

Huolta aiheuttaa myös se, mitä tapahtuu brexitin jälkeen. Tulevaisuudessa säästöintoinen brittihallitus voi heikentää esimerkiksi äitiyslomalaisten tai osa-aikatyötä tekevien oikeuksia, kun EU-lait eivät ole estämässä.

”EU ei ole koskaan ollut feministinen projekti, mutta siellä on paljon feministejä töissä”, Stephenson muistuttaa.

YKSITYISYRITTÄJÄ Pollner tietää, että tulevaisuus on epävarma. Hän ei kuitenkaan anna sen lannistaa itseään.

Hän on asunut Britanniassa kolmisenkymmentä vuotta ja tuntee maan kodikseen. Välillä työt ovat vieneet muun muassa Thaimaahan, mutta sieltäkin hän on muuttanut takaisin Lontooseen.

”Haluan jäädä tähän maahan ja olen valmis taistelemaan.”
Fakta
Naiset ovat vähemmistössä


Brittiparlamenttiin kesäkuussa 2017 valituista kansanedustajista 32 prosenttia oli naisia. Se on Britannian ennätys.

Erot puolueiden välillä ovat suuria. Työväenpuolueen parlamentaarikoista naisia oli 45 prosenttia, mutta konservatiivipuolueessa vain 21 prosenttia.

Toisaalta Britannian ainoat naispääministerit – Margaret Thatcher ja Theresa May – tulevat kumpikin konservatiivipuolueesta.

Britannian brexit-neuvotteluryhmän jäsenistä naisia on kymmenisen prosenttia

Artikkelissa revitään isot otsikot siitä miten nuoret naiset eivät olisi halunnut erota, mutta käytännössä tuo kuuden vuoden tilastopoikkeama on ainoa ero äänestys tuloksessa. Tuo 6 vuoden äänestäjämäärä on n. Ehkä n. 4prosenttia kaikista äänistä ja kun katsotaan yli 65 vuotiaiden naisten äänestäneen enemmän eroamisen puolesta, niin tuossa ryhmässä taas on määrällisesti saman verran eron kannattajia kuin nuorissa oli eron vastustajia. Tilastollista tusinan poimintaa.

Brexit-äänestys jakoi britit – nuorista suurin osa olisi halunnut jäädä EU:hun

Samoin vanhat jyräsivät nuoret ja kouluttamattomat koulutetut, missä tasa-arvo? Naisia ja miehiä on sentään saman verran, miksi naiset eivät osallistuneet äänestykseen? Tosin tuossa puhutaan nuorista naisista, kun oikeampi ryhmä olisi kaikki nuoret.
 
Brexit-äänestys jakoi britit – nuorista suurin osa olisi halunnut jäädä EU:hun

Samoin vanhat jyräsivät nuoret ja kouluttamattomat koulutetut, missä tasa-arvo? Naisia ja miehiä on sentään saman verran, miksi naiset eivät osallistuneet äänestykseen? Tosin tuossa puhutaan nuorista naisista, kun oikeampi ryhmä olisi kaikki nuoret.

Tuossakin uutisessa tulee sellainen olo, että halutaan etsimällä etsiä vika miehistä. Se on miesten vika, kun nyt erotaan vaikka määrällisesti sukupuolet ovat hyvin tasavertaiset. Tämä on viime aikoina tullut muissakin yhteyksissä esille, että lähtökohta on se, että nyt etsitään syyllistä eikä niinkään haluta yrittää korjata sitä ongelmaa. Yleensä vastaukseksi löydetään yleinen selitys, että tämänkin miehet ovat pilanneet.
 
EU-ero ei ole sukupuolineutraali – Miesten brexitistä kärsivät enemmän naiset
Brexit uhkaa iskeä Britannian talouteen, mikä voi heikentää naisten tarvitsemia julkisia palveluita. Nuoret naiset äänestivät aikoinaan brexitiä vastaan, mutta nyt heille tarjoillaan miesten ideoima ja ajama EU-eroa.
Saksalaissyntyinen yksityisyrittäjä Anette Pollner on asunut Britanniassa jo kolmisenkymmentä vuotta. Hän pelkää brexitin lisäävän kohtuuttomasti yritystoiminnan byrokratiaa: ”Varautuakaan brexitiin ei voi, sillä kukaan ei tiedä vielä, millainen EU-ero Britannialla on edessä.” (KUVA:CONOR O'LEARY)
Annamari Sipilä HS
Julkaistu: 3.10. 2:00 , Päivitetty: 3.10. 6:22

LONTOO

LONTOOSSA asuvalla saksalaissyntyisellä Anette Pollnerilla on yksi yhden naisen yritys, mutta monta ammattia.

Ensinnäkin hän kirjoittaa Lontoon Cityyn sijoittuvia trillereitä Nyla Nox -nimellä.

”Olen ollut töissä finanssialalla töissä, joten tiedän millaista siellä oikeasti on.”

Pollner tekee myös sekalaisia käännöstöitä: ”Mutta aina vain saksasta englanniksi. Olen kirjoittanut parikymppisestä lähtien vain englanniksi.”

HÄNET voi nähdä myös ympärivuorokautisella ostoskanavalla mannekeeraamassa muotoilevia shapewear-alusasuja.

”Parasta on se hetki, kun astumme toisen mallin kanssa ruutuun, ja studiossa olevasta näytöstä näkee heti, kuinka tilauksia alkaa ropista. Eivät 70-vuotiaat naiset halua nähdä parikymppisiä malleja, he haluavat nähdä meidät.”

Pollner tekee töitä myös elokuvien ekstrana eli avustajana. Lontoossa ekstroille on isot markkinat.

”Äskettäin oli koko päivän kuvaukset eräässä linnassa Kentissä. Tanssimme ja esitimme Bollywood-häiden englantilaisvieraita. Tosin harva meistä oli oikeasti englantilainen. Suuri osa ekstroista on kotoisin Keski- tai Itä-Euroopasta.”

POLLNERIN monialayrityksellä on mennyt tähän asti hyvin. Käännöstöiden asiakkaat ovat saksalaisyhtiöitä. Mallin ja näyttelijän töistä palkkiot maksetaan Englannissa. Laskutus ja hallinnointi on ollut helppoa, kiitos EU:n sisämarkkinoiden.

Mutta nyt Britannian EU-ero eli brexit uhkaa Pollnerin toimeentuloa:

”Kaikki puhuvat vain suuryrityksistä, pankeista ja tavaraliikenteestä. Mutta miten käy meille pienille palveluyrittäjille, kun brexit tulee?”

Pollnerin mukaan brexitiin varautuminen on mahdotonta. Britannian EU-eroon on enää vain kuusi kuukautta, mutta kukaan ei tiedä vielä mitään varmaa brexitin ehdoista.

PIENYRITTÄJÄN kannalta tilanne on vaikea.

”Jos jään Britanniaan, vaikeutuvat käännöstyöni. Jos taas muutan Britanniasta, en voi tehdä mallin ja näyttelijän töitä.”

Kahden eri yrityksen pyörittäminen ei ole sekään realistinen mahdollisuus. Pollnerin mukaan hallinnollinen taakka olisi aivan liian suuri yhdelle ihmiselle.

Päälle tulee vielä pelko siitä, miten brexit vaikuttaa Britanniassa asuvien EU-kansalaisiin. Pääministeri Theresa May on toki vakuuttanut, että EU-väen oikeuksia kunnioitetaan. Mitään juridisia tai muuten konkreettisia takeita konservatiivihallitus ei ole tästä kuitenkaan antanut.

Pollnerin tuttavapiiriin kuuluu muitakin pienyrittäjänaisia, joita tuleva brexit kauhistuttaa.

”Palveluyrityksiä pyörittävät naiset ovat riippuvaisia yritystensä tuloista. EU-ero on lisännyt epävarmuutta.”

BREXITIN vaikutus naisiin on kysymys, josta Britanniassa ei juuri puhuta. Moni olettaa EU-eron olevan sukupuolineutraali – jos yleensä asiaa edes ajattelee.

Taloudelliset ja poliittiset päätökset vaikuttavat kuitenkin usein naisiin ja miehiin keskimäärin eri tavalla.

”Naiset ansaitsevat jo nyt keskimäärin miehiä vähemmän. Jos pääministeri Mayn ajama brexit-suunnitelma toteutuisi, pienentäisi talouden heikkeneminen naisten tuloja 1 200 puntaa (1 350 euroa) vuodessa”, sanoo Rachel Franklin, joka toimii EU-eron vastaisia faktoja keräävässä In Facts -yhtiössä.

Franklin vetää myös uutta EU-kansanäänestystä ajavan People’s Vote -ryhmittymän naisyksikköä.

”Naiset suhtautuvat nyt entistä epäilevämmin brexitiin. He ovat huolissaan sen seuraamuksista perheen taloudelle. Vain kolmisentoista prosenttia uskoo, että neuvotteluista saadaan hyvä brexit-sopimus.”

MYÖS tutkija Mary-Ann Stephenson sanoo, että brexitin seuraamukset naisille ja miehille ovat keskimäärin erilaiset – ja naiset voivat kärsiä miehiä enemmän.

”Naiset ovat yleensä miehiä riippuvaisempia julkisista palveluista”, sanoo Stephenson, joka toimii brittihallinnon sukupuolivaikutuksia kartoittavassa riippumattomassa Women’s Budget Group -verkostossa.

Työmarkkinat ovat Britanniassakin eriytyneet, ja naiset tekevät tyypillisesti erilaisia töitä kuin miehet. Tämän lisäksi naisilla on usein päävastuu lastenhoidosta, joten he eivät ole yhtä vapaita liikkumaan työn perässä kuin miehet.

”Etenkin köyhissä perheissä naisilla on päävastuu perheen taloudesta. Naiset luopuvat vaikka omasta ruoastaan, jotta lapsille riittää ruokaa”, The UK in a Changing Europe -tutkimusyksikön Gender & Brexit -konferenssissa syyskuussa puhunut Stephenson sanoi.

PÄÄMINISTERI May vastaa Britannian brexit-neuvotteluista, mutta muuten koko EU-erohanke on ollut hyvin miehinen.

EU-ero juontaa miesvoittoisen konservatiivipuolueen sisäisiin ristiriitoihin, eli miesten välisiin valtataisteluihin. Brexit-leirin näkyvimmät ja kovaäänisimmät hahmot ovat kaikki miehiä. Britannian neuvotteluryhmä on sekin miehinen.

Stephenson peräänkuuluttaakin nyt lisää naisia brexit-neuvottelupyödän ääreen. Hallituksen pitäisi tehdä myös arvio brexitin sukupuolivaikutuksista.

”EU-eron jälkeiseen šokkiin pitäisi varautua jo nyt investoimalla sosiaalipalveluiden infrastruktuuriin ja asuntoihin.”

KUN Britannian äänesti kesäkuussa 2016 EU-suhteensa tulevaisuudesta, olivat nuoret naiset kaikkien vankimpia EU:n kannattajia. Peräti 80 prosenttia 18–24-vuotiaista naisista äänesti EU-jäsenyyden puolesta.



Nyt naisille tarjoillaan miehistä brexitiä. Uhkarohkeimmat lähtisivät EU:sta ilman erosopimusta ja heikentäisivät siinä sivussa työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia.

Säästötoimista ovat kärsineet eniten etnisten vähemmistöjen naiset. Sama voi olla edessä brexitinkin jälkeen.

Työväenpuoluetta lähellä olevan The Centre for Labour and Social Studies -ajatuspajan johtaja Faiza Shaheen uskoo, että tuleva brexit on lisännyt jo nyt epätasa-arvoa Britanniassa.

”Virkamiehillä on aikaa keskittyä vain brexitiin, joten koulut ja julkinen terveydenhuolto ovat jääneet retuperälle”, Shaheen sanoi Gender & Brexit -tilaisuuden yhteydessä.

MAAHANMUUTTAJIEN kohtelukin on näennäisesti sukupuolineutraalia. Käytännössä EU-maista tulleiden naisten voi olla kuitenkin vaikeampi saada todistusta pysyvästä oleskeluoikeudestaan kuin EU-maista tulleiden miesten.

Tämä koskeen etenkin kotiäitejä, jotka eivät ole ansiotyössä. Heillä ei ole palkkakuitteja ja muita tarvittavia papereita.

”Jos ei ole ollut taloudellisesti aktiivinen, voi olla vaikea todistaa oleskeluoikeuttaan. Tässä joukossa on suhteellisesti enemmän naisia”, oikeusvaltiokysymyksiin perehtynyt johtaja Swee Leng Harris Legal Education Foundation -järjestöstä sanoi brexit-tilaisuudessa.

Huolta aiheuttaa myös se, mitä tapahtuu brexitin jälkeen. Tulevaisuudessa säästöintoinen brittihallitus voi heikentää esimerkiksi äitiyslomalaisten tai osa-aikatyötä tekevien oikeuksia, kun EU-lait eivät ole estämässä.

”EU ei ole koskaan ollut feministinen projekti, mutta siellä on paljon feministejä töissä”, Stephenson muistuttaa.

YKSITYISYRITTÄJÄ Pollner tietää, että tulevaisuus on epävarma. Hän ei kuitenkaan anna sen lannistaa itseään.

Hän on asunut Britanniassa kolmisenkymmentä vuotta ja tuntee maan kodikseen. Välillä työt ovat vieneet muun muassa Thaimaahan, mutta sieltäkin hän on muuttanut takaisin Lontooseen.

”Haluan jäädä tähän maahan ja olen valmis taistelemaan.”
Fakta
Naiset ovat vähemmistössä


Brittiparlamenttiin kesäkuussa 2017 valituista kansanedustajista 32 prosenttia oli naisia. Se on Britannian ennätys.

Erot puolueiden välillä ovat suuria. Työväenpuolueen parlamentaarikoista naisia oli 45 prosenttia, mutta konservatiivipuolueessa vain 21 prosenttia.

Toisaalta Britannian ainoat naispääministerit – Margaret Thatcher ja Theresa May – tulevat kumpikin konservatiivipuolueesta.

Britannian brexit-neuvotteluryhmän jäsenistä naisia on kymmenisen prosenttia

Artikkelissa revitään isot otsikot siitä miten nuoret naiset eivät olisi halunnut erota, mutta käytännössä tuo kuuden vuoden tilastopoikkeama on ainoa ero äänestys tuloksessa. Tuo 6 vuoden äänestäjämäärä on n. Ehkä n. 4prosenttia kaikista äänistä ja kun katsotaan yli 65 vuotiaiden naisten äänestäneen enemmän eroamisen puolesta, niin tuossa ryhmässä taas on määrällisesti saman verran eron kannattajia kuin nuorissa oli eron vastustajia. Tilastollista rusinan poimintaa.

Jotenkin tuntuu, että tuo haastatteluun valittu Polner ei ole mitenkään tyypillinen yrittäjä. Ennemmin kuulostaa joltain, joka on hyödyntänyt EU:n tarjoamia mahdollisuuksia. Ei todellakaan muka löydy ketään, joka hyötyisi erosta ja olisi jopa nainen?
 
Tutkimus: Star Wars -elokuvan saama murskakritiikki somessa oli venäläisten trollausta –The Last Jedi -elokuvan arvostelijat eivät olleetkaan faneja

The Last Jedista muistaakseni väännettiin tässäkin ketjussa.

Nyt Ylen uutisessa siteeratun tutkimuksen mukaan huomattava osa elokuvan vihaamisesta on ollut lähtöisin venäläisiltä trollitileiltä. Ei selvinnyt uutisesta, onko tässä kytköksiä valtiollisiin hovitrolleihin.

Populaarikulttuuri on tietenkin myös poliittista vaikuttamista. Toiset tekee SJW-leffoja, toiset käyttävät botteja luodakseen valheellista vaikutelmaa elokuvan vastaanotosta laajan yleisön keskuudessa.
 
Tutkimus: Star Wars -elokuvan saama murskakritiikki somessa oli venäläisten trollausta –The Last Jedi -elokuvan arvostelijat eivät olleetkaan faneja

The Last Jedista muistaakseni väännettiin tässäkin ketjussa.

Nyt Ylen uutisessa siteeratun tutkimuksen mukaan huomattava osa elokuvan vihaamisesta on ollut lähtöisin venäläisiltä trollitileiltä. Ei selvinnyt uutisesta, onko tässä kytköksiä valtiollisiin hovitrolleihin.

Populaarikulttuuri on tietenkin myös poliittista vaikuttamista. Toiset tekee SJW-leffoja, toiset käyttävät botteja luodakseen valheellista vaikutelmaa elokuvan vastaanotosta laajan yleisön keskuudessa.
Onko iotech Venäjän trollitehdas? Menee lukemaan tuonne elokuviin kyseisen leffan ketjua ja positiivista palautetta saa etsiä. Positiivisimmasta päästä lienee, että kyllä sen nyt katsoi. Kukaan ei taida olla sitä mieltä, että on viiden tähden mestariteos.
 
Onko iotech Venäjän trollitehdas?

Koska trolliksi haukkuminen on täällä säännöissä kiellettyä, en tietenkään sitä tarkoittanut. :D

Ihan oikeasti en.

Mutta vakavasti ottaen, enpä tuota olisi etukäteen aavistanut, että tällaistakin asiaa joku käyttää aivan tarkoituksellisesti ja määrätietoisesti lyödäkseen kiilaa liberaalien ja konservatiivien väliin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 034
Viestejä
4 573 371
Jäsenet
75 348
Uusin jäsen
Venderi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom