EU-ero ei ole sukupuolineutraali – Miesten brexitistä kärsivät enemmän naiset
Brexit uhkaa iskeä Britannian talouteen, mikä voi heikentää naisten tarvitsemia julkisia palveluita. Nuoret naiset äänestivät aikoinaan brexitiä vastaan, mutta nyt heille tarjoillaan miesten ideoima ja ajama EU-eroa.
Saksalaissyntyinen yksityisyrittäjä Anette Pollner on asunut Britanniassa jo kolmisenkymmentä vuotta. Hän pelkää brexitin lisäävän kohtuuttomasti yritystoiminnan byrokratiaa: ”Varautuakaan brexitiin ei voi, sillä kukaan ei tiedä vielä, millainen EU-ero Britannialla on edessä.” (KUVA:CONOR O'LEARY)
Annamari Sipilä HS
Julkaistu: 3.10. 2:00 , Päivitetty: 3.10. 6:22
LONTOO
LONTOOSSA asuvalla saksalaissyntyisellä
Anette Pollnerilla on yksi yhden naisen yritys, mutta monta ammattia.
Ensinnäkin hän kirjoittaa Lontoon Cityyn sijoittuvia trillereitä Nyla Nox -nimellä.
”Olen ollut töissä finanssialalla töissä, joten tiedän millaista siellä oikeasti on.”
Pollner tekee myös sekalaisia käännöstöitä: ”Mutta aina vain saksasta englanniksi. Olen kirjoittanut parikymppisestä lähtien vain englanniksi.”
HÄNET voi nähdä myös ympärivuorokautisella ostoskanavalla mannekeeraamassa muotoilevia
shapewear-alusasuja.
”Parasta on se hetki, kun astumme toisen mallin kanssa ruutuun, ja studiossa olevasta näytöstä näkee heti, kuinka tilauksia alkaa ropista. Eivät 70-vuotiaat naiset halua nähdä parikymppisiä malleja, he haluavat nähdä meidät.”
Pollner tekee töitä myös elokuvien ekstrana eli avustajana. Lontoossa ekstroille on isot markkinat.
”Äskettäin oli koko päivän kuvaukset eräässä linnassa Kentissä. Tanssimme ja esitimme Bollywood-häiden englantilaisvieraita. Tosin harva meistä oli oikeasti englantilainen. Suuri osa ekstroista on kotoisin Keski- tai Itä-Euroopasta.”
POLLNERIN monialayrityksellä on mennyt tähän asti hyvin. Käännöstöiden asiakkaat ovat saksalaisyhtiöitä. Mallin ja näyttelijän töistä palkkiot maksetaan Englannissa. Laskutus ja hallinnointi on ollut helppoa, kiitos EU:n sisämarkkinoiden.
Mutta nyt Britannian EU-ero eli brexit uhkaa Pollnerin toimeentuloa:
”Kaikki puhuvat vain suuryrityksistä, pankeista ja tavaraliikenteestä. Mutta miten käy meille pienille palveluyrittäjille, kun brexit tulee?”
Pollnerin mukaan brexitiin varautuminen on mahdotonta. Britannian EU-eroon on enää vain kuusi kuukautta, mutta kukaan ei tiedä vielä mitään varmaa brexitin ehdoista.
PIENYRITTÄJÄN kannalta tilanne on vaikea.
”Jos jään Britanniaan, vaikeutuvat käännöstyöni. Jos taas muutan Britanniasta, en voi tehdä mallin ja näyttelijän töitä.”
Kahden eri yrityksen pyörittäminen ei ole sekään realistinen mahdollisuus. Pollnerin mukaan hallinnollinen taakka olisi aivan liian suuri yhdelle ihmiselle.
Päälle tulee vielä pelko siitä, miten brexit vaikuttaa Britanniassa asuvien EU-kansalaisiin. Pääministeri
Theresa May on toki vakuuttanut, että EU-väen oikeuksia kunnioitetaan. Mitään juridisia tai muuten konkreettisia takeita konservatiivihallitus ei ole tästä kuitenkaan antanut.
Pollnerin tuttavapiiriin kuuluu muitakin pienyrittäjänaisia, joita tuleva brexit kauhistuttaa.
”Palveluyrityksiä pyörittävät naiset ovat riippuvaisia yritystensä tuloista. EU-ero on lisännyt epävarmuutta.”
BREXITIN vaikutus naisiin on kysymys, josta Britanniassa ei juuri puhuta. Moni olettaa EU-eron olevan sukupuolineutraali – jos yleensä asiaa edes ajattelee.
Taloudelliset ja poliittiset päätökset vaikuttavat kuitenkin usein naisiin ja miehiin keskimäärin eri tavalla.
”Naiset ansaitsevat jo nyt keskimäärin miehiä vähemmän. Jos pääministeri Mayn ajama brexit-suunnitelma toteutuisi, pienentäisi talouden heikkeneminen naisten tuloja 1 200 puntaa (1 350 euroa) vuodessa”, sanoo
Rachel Franklin, joka toimii EU-eron vastaisia faktoja keräävässä
In Facts -yhtiössä.
Franklin vetää myös uutta EU-kansanäänestystä ajavan People’s Vote -ryhmittymän naisyksikköä.
”Naiset suhtautuvat nyt entistä epäilevämmin brexitiin. He ovat huolissaan sen seuraamuksista perheen taloudelle. Vain kolmisentoista prosenttia uskoo, että neuvotteluista saadaan hyvä brexit-sopimus.”
MYÖS tutkija
Mary-Ann Stephenson sanoo, että brexitin seuraamukset naisille ja miehille ovat keskimäärin erilaiset – ja naiset voivat kärsiä miehiä enemmän.
”Naiset ovat yleensä miehiä riippuvaisempia julkisista palveluista”, sanoo Stephenson, joka toimii brittihallinnon sukupuolivaikutuksia kartoittavassa riippumattomassa
Women’s Budget Group -verkostossa.
Työmarkkinat ovat Britanniassakin eriytyneet, ja naiset tekevät tyypillisesti erilaisia töitä kuin miehet. Tämän lisäksi naisilla on usein päävastuu lastenhoidosta, joten he eivät ole yhtä vapaita liikkumaan työn perässä kuin miehet.
”Etenkin köyhissä perheissä naisilla on päävastuu perheen taloudesta. Naiset luopuvat vaikka omasta ruoastaan, jotta lapsille riittää ruokaa”,
The UK in a Changing Europe -tutkimusyksikön Gender & Brexit -konferenssissa syyskuussa puhunut Stephenson sanoi.
PÄÄMINISTERI May vastaa Britannian brexit-neuvotteluista, mutta muuten koko EU-erohanke on ollut hyvin miehinen.
EU-ero juontaa miesvoittoisen konservatiivipuolueen sisäisiin ristiriitoihin, eli miesten välisiin valtataisteluihin. Brexit-leirin näkyvimmät ja kovaäänisimmät hahmot ovat kaikki miehiä. Britannian neuvotteluryhmä on sekin miehinen.
Stephenson peräänkuuluttaakin nyt lisää naisia brexit-neuvottelupyödän ääreen. Hallituksen pitäisi tehdä myös arvio brexitin sukupuolivaikutuksista.
”EU-eron jälkeiseen šokkiin pitäisi varautua jo nyt investoimalla sosiaalipalveluiden infrastruktuuriin ja asuntoihin.”
KUN Britannian äänesti kesäkuussa 2016 EU-suhteensa tulevaisuudesta, olivat nuoret naiset kaikkien vankimpia EU:n kannattajia. Peräti 80 prosenttia 18–24-vuotiaista naisista äänesti EU-jäsenyyden puolesta.
Nyt naisille tarjoillaan miehistä brexitiä. Uhkarohkeimmat lähtisivät EU:sta ilman erosopimusta ja heikentäisivät siinä sivussa työntekijöiden ja kuluttajien oikeuksia.
Säästötoimista ovat kärsineet eniten etnisten vähemmistöjen naiset. Sama voi olla edessä brexitinkin jälkeen.
Työväenpuoluetta lähellä olevan
The Centre for Labour and Social Studies -ajatuspajan johtaja
Faiza Shaheen uskoo, että tuleva brexit on lisännyt jo nyt epätasa-arvoa Britanniassa.
”Virkamiehillä on aikaa keskittyä vain brexitiin, joten koulut ja julkinen terveydenhuolto ovat jääneet retuperälle”, Shaheen sanoi Gender & Brexit -tilaisuuden yhteydessä.
MAAHANMUUTTAJIEN kohtelukin on näennäisesti sukupuolineutraalia. Käytännössä EU-maista tulleiden naisten voi olla kuitenkin vaikeampi saada todistusta pysyvästä oleskeluoikeudestaan kuin EU-maista tulleiden miesten.
Tämä koskeen etenkin kotiäitejä, jotka eivät ole ansiotyössä. Heillä ei ole palkkakuitteja ja muita tarvittavia papereita.
”Jos ei ole ollut taloudellisesti aktiivinen, voi olla vaikea todistaa oleskeluoikeuttaan. Tässä joukossa on suhteellisesti enemmän naisia”, oikeusvaltiokysymyksiin perehtynyt johtaja
Swee Leng Harris Legal Education Foundation -järjestöstä sanoi brexit-tilaisuudessa.
Huolta aiheuttaa myös se, mitä tapahtuu brexitin jälkeen. Tulevaisuudessa säästöintoinen brittihallitus voi heikentää esimerkiksi äitiyslomalaisten tai osa-aikatyötä tekevien oikeuksia, kun EU-lait eivät ole estämässä.
”EU ei ole koskaan ollut feministinen projekti, mutta siellä on paljon feministejä töissä”, Stephenson muistuttaa.
YKSITYISYRITTÄJÄ Pollner tietää, että tulevaisuus on epävarma. Hän ei kuitenkaan anna sen lannistaa itseään.
Hän on asunut Britanniassa kolmisenkymmentä vuotta ja tuntee maan kodikseen. Välillä työt ovat vieneet muun muassa Thaimaahan, mutta sieltäkin hän on muuttanut takaisin Lontooseen.
”Haluan jäädä tähän maahan ja olen valmis taistelemaan.”
Fakta
Naiset ovat vähemmistössä
Brittiparlamenttiin kesäkuussa 2017 valituista kansanedustajista 32 prosenttia oli naisia. Se on Britannian ennätys.
Erot puolueiden välillä ovat suuria. Työväenpuolueen parlamentaarikoista naisia oli 45 prosenttia, mutta konservatiivipuolueessa vain 21 prosenttia.
Toisaalta Britannian ainoat naispääministerit – Margaret Thatcher ja Theresa May – tulevat kumpikin konservatiivipuolueesta.
Britannian brexit-neuvotteluryhmän jäsenistä naisia on kymmenisen prosenttia