- Liittynyt
- 18.12.2016
- Viestejä
- 1 997
Suomessakin on käytössä ihmisten hoidossa myös "osittainen aktiivinen eutansia" todella yleisesti: tosiasiassa kuolevan potilaan elämää lyhennetään potilaa että omaisten hyväksi antamalla morfiinia vaikka se lyhentäisi potilaan elinaikaa. Sitä en itse oikein hahmota mikä siinä on se ero lääkitäänkö morfiinilla niin paljon että se lyhentää jäljellä olevaa elinaikaa esimerkiksi 3 tuntia tai jos annetaankin nesteytyksen lopetettua sen verran morfiinia että kuolema tulee 10 minuutin sisällä sen sijaan että pitäisi kaksi vuorokautta odottaa sitä. Toinen noista on sallittu Suomessa ja toinen taas lailla kielletty.
No joo ja ei. Morfiini ei oikein annosteltuna lyhennä sitä elinikää yhtään sen enempää kuin mikään muukaan kipulääke.
Tässä nyt taas kerran menee vähän niinkuin puurot ja vellit sekaisin. Sitä morfiinia joudutaan yleensä sen loppuvaiheen levollisen (rauhallinen ja kivuton) olotilan saavuttamiseksi annostelemaan niin suuuria määriä että se tajunnantasokin jossainmäärin laskee. Heroiini olisi tuohon tarkoitukseen parempi lääke, muttakun sillä nyt on sellainen leima kuin on, niin se ei sovi.
Morfiini lyhentää sitä elinaikaa siinä vaiheessa kun sitä on onnettu sen verran reilusti, että hengitys alkaa olla vajavaista, jolloin syntyy hapenpuutetta. Se hapenpuutehan sitten toki lyhentää sitä elinikää. Ongelmahan tuossa on se, että se morfiini ei välttämättä poistu elimistöstä kokoaikaa samalla tavalla koska elintoiminnot hidastuu. Kun ihminen on jo saattohoidossa, niin sillä nyt ei luonnollisesti ole kovinkaan väliä, että meneekö sitä morfiinia vähän reilummin.