Estonialla kuljetettiin sotilaskalustoa – virolaiset haluavat selvittää, aiheuttiko se uppoamisen
Eilen klo 7:01
Viro oli vuonna 1994 niin sekavassa tilassa ettei kenelläkään voinut olla täyttä kuvaa siitä, mitä Estonia-laivalla oli lastinaan.
Katso videolta hetki, kun tutkijat löysivät ison reiän Estonian kyljestä. DPlay
Virossa on Estonian uppoamisen viralliseen tutkintaraporttiin suhtauduttu aina epäillen. Kansainvälinen Estonia-tutkintakomissio, jota Suomen osalta johti
Kari Lehtola, julkisti loppuraporttinsa vuonna 1997. Virossa katsotaan yhä laajalti, että raportti koostettiin Ruotsin ja osin myös Suomen tarpeita vastaavaksi, ja Viro jätettiin vain sivustakatsojan rooliin.
Virolla ei ollut tarvittavia resursseja tehdä omaa tutkintaa ja sen oli pysyttävä hissukseen myös poliittisista syistä. Pohjoismaita ei ollut syytä hermostuttaa Viron pyrkiessä kuumeisesti kohti Euroopan unionin ja Naton jäsenyyttä.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Viro vaatii uutta Estonia-tutkintaa ja on myös asettumassa sen vetovastuuseen. Jorma Pöysä
Nyt on tilanne toinen. Viro vaatii uutta Estonia-tutkintaa ja on myös asettumassa sen vetovastuuseen.
– Viron hallitus valtuutti ulkoministerinsä aloittamaan neuvottelut Suomen ja Ruotsin kanssa, jotta ne nimeäisivät omat projektijohtajansa ja pääsisimme aloittamaan Estonia-turman lisäselvitykset,
Mariann Sudakov Viron valtioneuvoston viestinnästä kertoo Iltalehdelle.
– Hankkeen yksityiskohdat hahmottuvat neuvotteluissa Suomen ja Ruotsin kanssa.
Virolaisten epäilyjä virallisia Estonia-selityksiä kohtaan ei voi pitää pelkkinä salaliittoteorioina, sillä jo vuonna 2006 Viron parlamentin asettama tutkintakomissio julkisti oman selvityksensä Estonian uppoamiseen liittyvistä epäselvyyksistä. Tutkintakomission fokuksessa oli se, kuljetettiinko Estonialla todellakin puna-armeijan sotilaallista kalustoa Tallinnasta Tukholmaan?
Komission loppuraportti osoittaa, että kyllä kuljetettiin. Matkustajalaiva Estoniaa todella käytettiin salaisiin sotakalustokuljetuksiin ja niin tehtiin toistuvasti.
Mutta olisiko tuo kalusto, tai materiaali, saattanut räjähtää laivalla ja aiheuttaa sen uppoamisen tai ainakin nopeuttaa sitä?
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Kansainvälinen Estonia-tutkintakomissio, jota Suomen osalta johti , julkisti loppuraporttinsa vuonna 1997. Antti Nikkanen
Helposti saatavilla
Virossa vuoden 2006 lopussa julkistetun tutkinnan loppuraportin koko nimi on ”Viron parlamentin muodostaman tutkintakomission loppuraportti koskien Viron tasavallan alueelta vuonna 1994 matkustajalaiva Estonialla kuljetettua sotatekniikkaa”.
LUE MYÖS
Uudet Estonia-tiedot saivat Ruotsin sekaisin – joukko eloonjääneitä vetoaa päättäjiin: ”Kuvien perusteella jokin ulkoinen voima on kohdistunut laivaan”
Tutkintakomissio oli aloittanut työnsä alkuvuonna 2005 ja se koostui tunnetuista virolaispoliitikoista, mukana muun muassa oli varajäsenenä Viron nykyinen ulkoministeri
Urmas Reinsalu. Uusia haastatteluja komissio teki kymmenittäin lähinnä Virossa ja Ruotsissa.
Loppuraportin mukaan on täysin varmaa, että Estonialla vietiin Tallinnasta Tukholmaan puna-armeijan kehittämää sotilaallista materiaalia ainakin 14. ja 20. syyskuuta 1994.
Estonian uppoamisyön eli 28.9. osalta ei kuitenkaan osata sanoa mitään varmaa, sillä Estonian hylylle julistetun hautarauhan vuoksi siihen ei voida enää kohdistaa teknistä tutkintaa.
Ja uutta tutkintaa Viro nyt siis haluaakin.
Loppuraportin mukaan Ruotsi myöntää sotakalustokuljetukset Estonialla, mutta ei ole valmis antamaan tarkempaa tietoa niiden sisällöstä. Kuljetusten yksityiskohtia käsittelevät asiakirjat on julistettu Ruotsissa salaisiksi 70 vuodeksi. Raportin mukaan Ruotsissa kuitenkin vakuutetaan, että uppoamisyönä laivalla ei ollut sotilaallista materiaalia, tai ainakaan siitä ei ollut tietoa.
LUE MYÖS
Hätkähdyttävät kuvat Dplay-dokumentista: tältä kookas reikä Estonian kyljessä näyttää
Raportin mukaan Viron sotilasjohdon jäsenet mutta myös sotilastiedustelu ja suojelupoliisi olivat jo aiemmin kertoneet, että heti Neuvostoliiton hajottua Virossa alkoi toimia länsimaiden sotilasasiantuntijoita hankkimassa puna-armeijan sotatekniikkaa, ja virolaiskollegat auttoivat heitä mielellään. Viroon jääneet venäläisyksilöt olivat eristyksissä ja epätietoisia ja niiden moraali oli matalalla, joten arkaluonteistakin sotatekniikkaa oli helposti saatavilla.
Raportissa toisaalta todetaan, että Ruotsiin Estonialla lähtenyt kalusto saattoi olla peräisin muualta ja Viro oli vain sen kauttakulkumaa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Matkustaja-alus Estonian keulavisiirin nosto. Heikki Seppänen, Poliisi
Ihan mitä vaan
Kuten raportissa todetaan, Viro oli syksyllä 1994 niin sekavassa tilassa ettei yhteiskunnan eri instituutioiden välillä juurikaan ollut koordinoitua yhteistyötä. Puolustusvoimissakin oli henkilöstöä, jotka toimivat omin päin ja pikemmin omien kuin valtion etujen mukaisesti. Tulliin ei voinut luottaa.
Venäläisjoukot olivat lähteneet Virosta vain pari viikkoa aikaisemmin.
Kuvaavaa on, että yksi virolaisraporttiin haastatelluista oli
Herman Simm, joka oli 90-luvun alussa Viron korkein poliisiviranomainen ja siirtyi sitten Viron puolustusministeriön palvelukseen. Vuonna 2009 Simm sai 12,5 vuoden vankeusrangaistuksen valtiopetoksesta, kun selvisi, että hän oli toiminut pitkään myyränä Venäjän hyväksi.
Oli mahdollista, että sotilaallista tekniikkaa ja mahdollisesti myös ampuma-aseita ja räjähteitä toimittivat Virosta länteen muutkin kuin valtiolliset tahot. Varmaa oli vain se, ettei Virossa ollut kenelläkään täyttä tietoa tai kontrollia siitä, ketkä veivät mitä ja kuinka paljon.
Ruotsin puolustusvoimilla näyttää olleen Ruotsin tullin kanssa sopimus siitä, että tietyt Estonialta tulleet lastit ohjattiin maihin ohi tullin. Kyse oli eräänlaisesta laillisesta salakuljetuksesta.
Ruotsalaisten mukaan Estonialla ei kuljetettu Ruotsiin koskaan mitään räjähtävää materiaalia, mutta toisaalta virolaisraportissa mainitaan, että Virossa olivat useat armeijan edustajat ja myös Viron puolustusvoimien komentaja
Aleksander Einseln kertoneet toistuvasti, että Estonialla oli viety Ruotsiin muun muassa raketteja, konekivääreitä ja jopa radioaktiivisia materiaaleja.
LUE MYÖS
Uudet Estonia-väitteet: Suuronnettomuuksien johtava tutkija kertoo, miksi Estonia ei voinut upota kyljestä löytyneen reiän vuoksi
Einseln, joka oli Korean ja Vietnamin sotien veteraani ja tunnettu suorapuheisuudestaan, kertoi vielä myöhemmin venäläislehdelle Komsomolskaja Pravdalle, että Virossa saattoi ostaa vapaasti tankintorjuntajärjestelmiä ja olalta laukaistavia Strela-ilmatorjuntaohjuksia. Niitä lastattiin Estonialle ja kuljetettiin Ruotsiin.
Virossa moni pitääkin yhä mahdollisena, että myös 28.9.1994 Estonialla oli lastinaan ”ihan mitä vaan”. Tätä Viro haluaisi uudella tutkinnalla nyt selvittää.
Uutta tutkintaa vaatii Virossa myös media, jossa Estonialta selvinneet virolaiset ovat viime päivinä antaneet haastatteluja. He ovat kertoneet muun muassa siitä, miten heidän onnettomuuden jälkeen antamiaan lausuntoja oli muutettu Ruotsissa.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Estonian pelastusrengas nousi pintaan 23 vuotta suuronnettomuuden jälkeen. Tvärminnen eläintieteellinen asema
Otkes tyrmää
Suomen onnettomuustutkimuskeskuksen, Otkesin, johtava tutkija ja Estonia-asiantuntija
Kai Valonen sanoo, että sotilasmateriaalien kuljettaminen Estonialla Virosta Ruotsiin tuli julki vuonna 2004.
– Laivojen kyydissä on tänäkin päivänä sotilasmateriaalia eli ei siinä sinänsä ole mitään ihmeellistä, eivätkä laivat tyypillisesti uppoa sen takia, kertoo Valonen nyt.
Hänen mukaansa kansainvälinen tutkimuskomissio päätyi huolellisen tutkinnan jälkeen perustellusti siihen, että laiva upposi koska visiiri oli liian heikko. Se putosi pois ja veti rampin auki.
– Vettä tuli autokannelle paljon, joten laiva kallistui nopeasti ja upposi. Visiiri kiistatta oli pudonnut pois, koska se löytyi muualta. Olisi uskomatonta, että juuri samaan aikaan kylkeen ajaisi sukellusvene tai sotilasmateriaali räjähtäisi.
Valosen mukaan räjähdysmahdollisuutta on selvitetty monin tavoin, eikä merkkejä sellaisesta ole löytynyt.
– On loogista ettei mitään merkkejä löydykään, koska onnettomuudelle on loppuraportissa esitetty edellä mainittu johdonmukainen syy. Jos visiiriin ja ramppiin liittyneistä faktoista huolimatta olisi tapahtunut jotain ihan muuta, uppoaminen olisi tapahtunut toisella tapaa.
Viron sisäministerin, populistipuolue Ekreä (Viron konservatiivinen kansanpuolue) edustavan
Mart Helmen mukaan uusi Estonia-tutkinta maksaa Virolle 5−20 miljoonaa euroa. Hylkyä ei ole tarkoitus nostaa merestä.
Sami Lotila