Tai toteuttaa se virran tasaaminen kuten tähän asti on osattu tehdä.Ei yhtä valmistajaa varten vaan tulevia malleja. Joko jänniteitä pitää nostaa tai sitten ruveta suunnittelemaan virtapihimpiä malleja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tai toteuttaa se virran tasaaminen kuten tähän asti on osattu tehdä.Ei yhtä valmistajaa varten vaan tulevia malleja. Joko jänniteitä pitää nostaa tai sitten ruveta suunnittelemaan virtapihimpiä malleja.
Joidenkin se vaan on vaikea muuttaa ajatteluaan jos on reilu parivuotta valittanut, miten liitin on alimitoitettu ja nyt pahempi vika löytyykin muualta. Et siis usko, että laadukaasti ja oikein toteutettuna tuo liitin kestäisi 10A/pinni?. Pitäisikö joka pinnin kestää 48A vai miten.Tätä ketjua lukiessa ei kyllä tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa - riippuu varmaan lähinnä omasta vireystilasta.
Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että ko. liitin on törkeän alimitoitettu käyttötarkoitukseensa ja ilmoitetuille tehoille. Ja koska se on mitoitukseltaan aivan hilkulla, se on myös äärimmäisen herkkä mm. kaikelle.
Aivan turha puolustella NVidiaakaan, he ryssivät homman, piste. Kyllä siinä ollaan jo fundamentaalisesti pahemman kerran pielessä, jos liittimen mitoitusta pitää alkaa erikseen suojelemaan jollain kuormantasauksilla yms.
Aivan yhtä turhaa on syytellä jotain tiettyä kaapeli- tai virtalähdevalmistajaa. Liitin on väärin mitoitettu käyttötarkoitukseensa.
Jos mulla olisi 4090/5090, olisin tehnyt tuonlaisen toteutuksen jo aikoja sitten. Nykyisen 7900XTX:n 3x8pin liittimet eivät juurikaan edes lämpiä vaikka kortti vetää +kilowatin kellottelusessioissa. Yksi hyvä ratkaisu voisi olla ottaa 3x8pin tuloliittimillä oleva Grizzlyn WireView, poistaa siitä ulostuloliitin/liittimet ja juottaa se suoraan riittävillä kuparikiskoilla korttiin.
Menee sama 12V-2x6 kiinni emon pohjaan kortin sijaan noissa. Emolevyllä nyt toki todennäköisemmin on sitten sitä virransääntelyä välissä, mutta sen voisi toteuttaa sinne kortillekin.
Jos mietit sitä vanhaa 6pin PCI-E lisävirtaliitintä se on luokiteltu 75W ja mutta siinä on isommat pinnit ja ne on luokiteltu suuremmille virroille kuin tossa uudessa HighFailureRate liittimessä olevat pinnit. Siihen 6pin liittimeen kun lisäsi 2kpl GND pinnejä niin se luokitellaan 150W vaikka 12V johtimia edellee 3kpl.Aika oxymoron tuo toteamus oltain (ehkä syystäkin) entiseltä inssiltä, että liittimessä ei vikaa, pitäisi vaan olla rajoitettu 375W, en tajua tota lausuntoa ollenkaan. Sitten kannataisi olla joku paranneltu max 8 pin liitin, mielummin kuin turhaan 12 pin tuolle teholle.
Mielestäni on ihan oikein, että uusissa liittimissä vaaditaan parempaa laatua, eikä vaan pidetä 3* varmuuskertoimia, että varmasti jokainen pingpong paukkulankakin toimii. Nyt meni metsään ihan näyttiksen päässä eikä liittimissä.
Olen ihmetellyt, että eikä kukaan ole tota 12 pin uutta liitintä testannut synteettisessä tesipenkissä. Veikaan, että on siinä suojakerrointa. Pointti oli ettei se suojakerroin tarvi olla ihan älytön vain siksi, että joku kinukki voi tehdä speksin alittavaa roipetta. Kuten tuo 6 pin liitin esimerkkinä. 5090 vaatisi 8 kpl niitä...Jos mietit sitä vanhaa 6pin PCI-E lisävirtaliitintä se on luokiteltu 75W ja mutta siinä on isommat pinnit ja ne on luokiteltu suuremmille virroille kuin tossa uudessa HighFailureRate liittimessä olevat pinnit. Siihen 6pin liittimeen kun lisäsi 2kpl GND pinnejä niin se luokitellaan 150W vaikka 12V johtimia edellee 3kpl.
Ois ihan mielekiintoinen testi että kestäkö 2x6pin PCI-E liitintä 600W kuorman ja tuleeko kuinka suuria resistanssi eroja jos kuormaa ei säädetä ja johtoja vähän liikuttelee. Johtimiahan siinä olisi yhtäpaljon kuin tuossa uudessa liittimessä.
Edit.
Lisäyksenä vielä että parempi olla hyvät suojakertoimet sähkölaitteissa kuin että vedetään ihan rajoilla kokoajan. vai pitäskö komponentitkin ruveta laittamaan virtalähteeseen max 240v ja ameriikassa 120v luokituksella ja muihin osiin maksimissaan 12v?
Eihän autollakaan ajeta kierrokset tapissa kokoajan, rata-autoilussakin käytetään vaihteita ja korkeintaan hetkittäin käy kierrokset rajoittimella.
Tähän vastaus on ahneus. Aikaisemmin linkattu poorly made in china kirja vastaa miksi ja miten paljon halpuutetaan mistään välittämättä. Halpuutus jatkuu joka tuotantoerässä vahvempana niin kauan, että jäädään housut kintuissa kiinni. 3rdparty kaapelit, haram jos on mennyt poorly made in china optimoinnin läpi. Halpuutusta voi tehdä vaikka materiaaleilla, vähemmän tinaa, ohuemmat kaapelit jne jne jne.Edit.
Lisäyksenä vielä että parempi olla hyvät suojakertoimet sähkölaitteissa kuin että vedetään ihan rajoilla kokoajan. vai pitäskö komponentitkin ruveta laittamaan virtalähteeseen max 240v ja ameriikassa 120v luokituksella ja muihin osiin maksimissaan 12v?
Muutan heti ajatteluani, kun löydän siihen syytä. Ja voit olla täysin varma, että mun kohdalla ei ole kyse mistään helvetin uskonasioista. Eikä tässä ole kyse siitäkään, mikä on ilmoitettu pinnin virrankestoksi.Joidenkin se vaan on vaikea muuttaa ajatteluaan jos on reilu parivuotta valittanut, miten liitin on alimitoitettu ja nyt pahempi vika löytyykin muualta. Et siis usko, että laadukaasti ja oikein toteutettuna tuo liitin kestäisi 10A/pinni?. Pitäisikö joka pinnin kestää 48A vai miten.
Alunperin sen speksin mukaan siinä 6pin liittimessä on 2kpl 12V johtoja. Ja tuon speksatun tehoeroasian olen selittänyt foorumilla jo niin monta kertaa, etten enää jaksaisi paljoa muuta kuin kehottaa käyttämään hakua.Jos mietit sitä vanhaa 6pin PCI-E lisävirtaliitintä se on luokiteltu 75W ja mutta siinä on isommat pinnit ja ne on luokiteltu suuremmille virroille kuin tossa uudessa HighFailureRate liittimessä olevat pinnit. Siihen 6pin liittimeen kun lisäsi 2kpl GND pinnejä niin se luokitellaan 150W vaikka 12V johtimia edellee 3kpl.
On varmaan joku jossain testannu. Cybenetics varmaan ainakin mutta sitä en tiedä miten se kuormittaa ja tasaako se kuormaa johtimien välillä.Olen ihmetellyt, että eikä kukaan ole tota 12 pin uutta liitintä testannut synteettisessä tesipenkissä. Veikaan, että on siinä suojakerrointa. Pointti oli ettei se suojakerroin tarvi olla ihan älytön vain siksi, että joku kinukki voi tehdä speksin alittavaa roipetta. Kuten tuo 6 pin liitin esimerkkinä. 5090 vaatisi 8 kpl niitä...
Alunperin sen speksin mukaan siinä 6pin liittimessä on 2kpl 12V johtoja. Ja tuon speksatun tehoeroasian olen selittänyt foorumilla jo niin monta kertaa, etten enää jaksaisi paljoa muuta kuin kehottaa käyttämään hakua.
Mutta sanotaan nyt vielä viimeisen kerran, että se "150W" 8pin on speksattu 0,75mm2 johdoilla, kun tämä "12-pinninen" 600W on 1,5mm2 johdoilla. Nykyisin kaikissa kunnollisissa powereissa on sille 8-pinnisellekin 1,5mm2 johdot niin kyllä siitä oikeasti voi sen +300W ottaa.
Ja samasta syystä se ketjussa aiemmin mainittu Corsairin toteutus, jossa on 2x8pin powerin päässä ja 12V-2x6 näyttiksen päässä, on käytännössä about paras mahdollinen toteutus niin kauan kuin tätä pikkupaskaa on pakko käyttää. Johan se nähtiin, että 12V-2x6 kun laitetaan powerinkin päähän, niin se PALAA MYÖS powerin päästä! "ULLATUUUUS!!"
Mihin tuo perustuu, että se olisi niin herkkä ja arka. Liittimethän on varsin kovaa muovia ja pienillä välyksillä. Lisäksi terminaalit on "kelluvia" ei siis tiukasti kiinni muovissa. Lisäksi terminaalit on melko pitkät. Ilmeisesti jossain liittimissä ainakin johtojen vääntäminen voi vaikuttaa resistanssiin. Tuo vaikutus vaan ei olisi kovinkaan merkittävä ellei KUORMITUKSENTASAUKSEN! puute pahentaisi tilannetta *10. Eli olisiko jotain faktaa laittaa, missä tuon liittimen "hentous" on se ongelma eikä sähkötekniikan lait jotka reagoi olemattomin resistanssin muutoksiin aiheuttaen epätasaisen kuormituksen.Muutan heti ajatteluani, kun löydän siihen syytä. Ja voit olla täysin varma, että mun kohdalla ei ole kyse mistään helvetin uskonasioista. Eikä tässä ole kyse siitäkään, mikä on ilmoitettu pinnin virrankestoksi.
Väännetään nyt oikein paksusta rautalangasta. Perustavanlaatuinen ongelma tässä on se, että KOSKA tuo liitin on niin pieni, se on HERKKÄ ja ARKA. Aivan erityisen herkkä se on kaikille USER ERROREILLE.
Yksi erinomainen esimerkki tästä on se, että johtimet väännetään/taitetaan liian jyrkästi liian läheltä liitintä - tästä taas seuraa kontaktin huonontuminen osassa pinnejä, eli toisinsanoen joidenkin pinnien kontaktiresistanssi kasvaa.
Kaapelin kuudessa+kuudessa piuhassa kulkeva virta jakaantuu noissa liittimen pinneissä niiden KONTAKTIRESISTANSSIEN SUHTEESSA.
Selkokielellä tarkoittaa sitä, että virta vähenee niissä minkä kontakti huononee, ja kasvaa niissä missä on parempi kontakti - noiden osavirtojen summa pysyy vakiona, jos näyttiksen ottama tehokin pysyy.
Tästä päästään sitten tähän tilanteeseen, että pahimmillaan yhden tai muutaman pinnin kautta menee kymmenien ampeerien virta ja paikat sulaa. Nyt kun täällä jotkut papukaijat määkivät laumana kovaan ääneen "KUORMANTASAUS! KUORMANTASAUS!", eivät raukat edes ymmärrä mitä tuo tarkoittaa ja miten se käytännössä tapahtuu. Normaalitilanteessa (eli silloin kun liitokset on kunnossa, eikä niiden kontaktiresistanssit heittele miten sattuu kun liitintä kohti sattuu yskäsemään), tuo rinnankytkettyjen johtimien (sekä riittävän tukevien ja luotettavien liittimien) oma resistanssi tasaa sen kuorman(virran) ihan luonnostaan, aivan Ohmin lain mukaisesti.
Nyt on tärkeää ymmärtää, että tuo mitä täällä nyt mää'itään ja mitä Asus on hätäpäissään Astraliinsa tehnyt, ei ole mitään muuta kuin PURKKAPAIKKA syntyjään syteen toteutukseen (eli alimitoitettuun liittimeen joka on niin hento, että sen kontaktiresistanssit muuttuvat pienestäkin pinnien väännöstä aivan miten sattuu). En väitä etteikö siitä olisi apua liittimien palamisongelmaan, mutta järkevä ja "kestävä" ratkaisu se ei ole. Mutta on se kuitenkin laastari tilanteeseen, jossa tämän liittimen kanssa on vaan pakko elää ja tulla toimeen.
Alunperin sen speksin mukaan siinä 6pin liittimessä on 2kpl 12V johtoja. Ja tuon speksatun tehoeroasian olen selittänyt foorumilla jo niin monta kertaa, etten enää jaksaisi paljoa muuta kuin kehottaa käyttämään hakua.
Mutta sanotaan nyt vielä viimeisen kerran, että se "150W" 8pin on speksattu 0,75mm2 johdoilla, kun tämä "12-pinninen" 600W on 1,5mm2 johdoilla. Nykyisin kaikissa kunnollisissa powereissa on sille 8-pinnisellekin 1,5mm2 johdot niin kyllä siitä oikeasti voi sen +300W ottaa.
Ja samasta syystä se ketjussa aiemmin mainittu Corsairin toteutus, jossa on 2x8pin powerin päässä ja 12V-2x6 näyttiksen päässä, on käytännössä about paras mahdollinen toteutus niin kauan kuin tätä pikkupaskaa on pakko käyttää. Johan se nähtiin, että 12V-2x6 kun laitetaan powerinkin päähän, niin se PALAA MYÖS powerin päästä! "ULLATUUUUS!!"
Liittimet ovat täysin "analogisia" asioita. Niillä ei ole tilaa toimii ja eitoimi vaan ne toimivat aina paremmin tai huonommin ja ikävä fakta on se että vanhetessaan huonommin.Joidenkin se vaan on vaikea muuttaa ajatteluaan jos on reilu parivuotta valittanut, miten liitin on alimitoitettu ja nyt pahempi vika löytyykin muualta. Et siis usko, että laadukaasti ja oikein toteutettuna tuo liitin kestäisi 10A/pinni?. Pitäisikö joka pinnin kestää 48A vai miten.
Miten ois tällänen. Asus GPU power connector delivers 1,000W for cableless builds — GC-HPWR has a retractable design
Kysyn kun en sähköistä mitään tajua. Voisiko 2 pin liittimestä vetää molemmista 6 johtoa, tai olisiko tuohon toteutettavissa helposti jonkillainen punottu lattakaapeli.
Jos siis väkisin halutaan selvitä ilman virran tasausta/rajoitusta/mittausta, niin 2 pin liitin pitäisi olla.
Itse ukskon, että tulee varmaankin kaapeleita jossa jonkunlainen viritys on ja korttien päähän tulee muutoksia. Ainakaan nyt näyttää sulamisia tulevan aivan liikaa. Jäätävä munaus Nvidialta. Ei voi kuin ihmetellä.
Aika oxymoron tuo toteamus oltain (ehkä syystäkin) entiseltä inssiltä, että liittimessä ei vikaa, pitäisi vaan olla rajoitettu 375W, en tajua tota lausuntoa ollenkaan. Sitten kannataisi olla joku paranneltu max 8 pin liitin, mielummin kuin turhaan 12 pin tuolle teholle.
Mielestäni on ihan oikein, että uusissa liittimissä vaaditaan parempaa laatua, eikä vaan pidetä 3* varmuuskertoimia, että varmasti jokainen pingpong paukkulankakin toimii. Nyt meni metsään ihan näyttiksen päässä eikä liittimissä.
Lähinnä tarkoitin, että noin 300 W teholle optimaalisempi olisi esim paranneltu pci-e 8 pin kuin 12 pin liitin. Käytännössä siis uusi 8 pin, johon ei vanhat kaapelit menisi. näin saataisi kahdella liittimellä 600 W ja pienempiin kortteihin riittäisi yksi. Olen vastaavaa ehdottanut joskus aijemmin kun tuosta liittimestä on väitelty. Samalla varmuuskerroin/pinni paranisi. Silti tarvittaisi Kuormantasaus kuten ennenkin liittimien välille, mutta pienempi määrä liittimiä riittäisi. Jos halutaan sama varmuuskerroin kun vanhassa 6 pin liittimessä niitä tarvittaisi 8 kpl/5090, eikä se tunnu kovin järkevältä. Tuollaiset älyttömät varmuuskertoimet johtaa helposti siihen, että joku kumminkin "ulosmittaa" sen varmuuskertoimen ja tekee paskoja johtoja, kuten maailmalla on aivan paskoja 8 pin liittimiä/johtoja, kun halvinta paskaa kiinasta tilaa. On kryptolouhijat esim niitäkin saanut käryämään. Mielummin siis laadukasta tavaraa kuin älyttömät varmuuskertoimet.Liittimet ovat täysin "analogisia" asioita. Niillä ei ole tilaa toimii ja eitoimi vaan ne toimivat aina paremmin tai huonommin ja ikävä fakta on se että vanhetessaan huonommin.
Edellisessä liitin sukupolvessa (6 ja 8pin liittimet) oli PALJON reipppaampi, "terve" varmuuskerroin liittimissaä ja sulamiset olivat, niinkuin pitäisikin olla: Hyvin harvinaisia.
Tuo 375W MaX toisi sen varmuuskertoimin paremmaksi (järkevälle tasolle) jolloin ongelmien määrä pienenisi massiivisesti. Jos 5090:ssa olisi 2 noita liittimiä, niin en usko, jotta sulamisia olisi ollut (olisipa shuntteja tai ei).
Nyt ihan vakiona mennään absoluuttiselle ylärajalle, mitä liittimelle on speksattu (Ilman mitään kuormanjako-ongelmiakin) ja kun ja jos kelloja ja jännitteitä nostetaan, niin ylikuormalle, jolloin valmistajien mukaan liitinten ei tulisi edes kestää, koska niitä ylikuormitetaan. Tälläinen on hyvin harvinaista kalleissa laitteissa, joiden pitäisi kestää vuosien käyttö.
Tätä nykyistä liitintä ei voi kuormittaa samoissamäärin VS edellinen sukupolvi jo ihan senkin takia, jotta liitin on todella paljon pienempi ja lämpenevät kohteet lähempänä toisiaan, jolloin jo pienemmällä teholla käy sulaminen.
Jos tuollaista 5090:aa käyttäsi jossain työkäytössä, jossa se huutaisi maksimiteholla esim vähänväliä päivän putkeen, niin näinköähän kovinkaan moni kortti olisi parin kuukauden päästä enää liittimen osalta ehjä?
-------------------
On se kumma, että muiden valmistajien korteista ainoastaan parissa kortissa on asialle yritetty tehdä edes jotain.. Tässä olisi kyllä joko takaisinkutsun aika tai Nvidian olisi syytä julkaista ajurit, jotka tiputtaisivat maksimi virrankulutuksen 4080:n tasolle nykyisissä korteissa ja uusiin korteihin sitten täysin uusi liitin (Jos nykyisiin ei saada suunniteltua huomattavasti nykyistä parempia pinnejä..)
-------------------
Muistan hyvin, miten jotkut itkivät meren, kun Intel lisäsi virransyöttöpinnejä prossukannassa ja esti uusien, enemmän virtaa kuluttavien prossujen laiton vanhoille emoille suoraan. Siinä oli ihan kyse vain ja ainoastaan siitä, että ei haluttu riskejä kärähtämiseen. Toki muutamat ohittivat intelin estot ja totesivat, jotta "hyvin toimii", mutta yksittäisillä onnistumisilla ei ole merkitystä, kun tällaisissa liitin asioissa ei saa tulla, kuin ihan yksittäisiä ongelmia miljoonan liittimen kanssa, kun käyttöaika on esim 5 vuotta (Näistäkin suuri osa user erroreita tai valmistusvirheitä).