- Liittynyt
- 16.10.2016
- Viestejä
- 17 610
Siis pointti oli, että Jolla, Purism ja vastaavat ovat ihan oikeita kaupallisia tekijöitä, joilla ei ole vaan samanlaisia lihaksia kilpailla kuin suurimmilla. Harrastajaprojektit ovat eri juttu enkä niihin halua tässä ottaa kantaa. Puhelinten ohjelmistoissa on alustojen merkitys niin suuri, että verrattain isotkin pelaajat voidaan ajaa pois markkinoilta. Hyvä esimerkki on Huawei, joka ei saa ohjelmiaan Play-kauppaan. Huaweilla olisi ollut kykyä tehdä erittäin kovatasoisiakin laitteita spekseiltään. Sulkeminen Google-ekosysteemin ulkopuolelle on tehokkaasti kampittanut firman pois kisasta. Tässä digitaalista alustaa on käytetty tehokkaana aseena. Toki eräänlainen kauppasaarto myös on tepsinyt.
Ei tarvitse kovin montaa vuotta mennä taaksepäin, kun ihan harrastelijoiden Cyanogenmod-modit ja muut toimivat ihan hyvin pankkisoftankin kanssa. Esim. minulla oli Oneplus Onessa epävirallinen käyttis ja kaikki toimi (no, maksullisia elokuvia en katsonut puhelimella). Puhelimella sai kuitenkin Chromecastiin elokuvat. Nyt tilanne on paljon hankalampi. Kilpailu olisi mahdollinen, jos olisi avoimet rajapinnat ja realistinen mahdollisuus edes keskikokoisen firman toteuttaa jotain niille.
Huawein kohdalla kyse on puhtaasti USA:n ulkopolitiikasta, joten en nyt käyttäisi sitä esimerkkinä.
Avoimet rajapinnat ovat tietenkin aina kiva juttu, mutta niiden pitää olla kaupallisesti järkeviä niille valmistajille. Jos katsotaan nykyistä mobiili SoC markkinaa, niin isot kännykkävalmistajat ovat alkaneet siirtymään omiin SoC:eihin. Niillä ei ole juurikaan mitään motivaatioita julkaista niitä rajapintoja. QC:n on perinteisesti todennut, että ”Show me the money!”, ja puristanut kaikki mahdolliset dollarit irti asiakkailtaan, joten niidenkään markkinastrategiaan tuo ei sovi. Tai ainakaan ole sopinut, nykyään niillä alkaa olemaan jo sen verta kilpailua, että voivat muuttaa tapojaan. Mediatekin ja Unisocin kohdalla en tiedä, että minkälainen niiden lähestyminen on tuohon.