Aurinkopaneelit, hukkaan heitettyä rahaa vai hyvä sijoitus?

Liittynyt
07.01.2018
Viestejä
53
Onhan se, mutta kummatkin ollaan sähköalan ammattilaisia ja oikein kun asentaa ja kytkennät on oikeasti tarkastettu ja tehty säännösten mukaan, niin aika paljon turvallisemmin mielin ainakin itse olen verrattuna siihen, että paneelit kävi asentamassa koulusta viime vuonna valmistunut ja nyt täyttä päätä asentelee vanhemman asentajan kanssa paneelia urakalla katolle. Kuljettelen töissä vähän väliä harjottelijaa mukana sähköasennuksia ja automaatiojärjestelmiä korjaamassa/tekemässä. Tiedän kuinka hankalaa on antaa kokemattomalle homma ja tarkistaa asennus ja kytkennät kauttaaltaan.

Tässä ajan saatossa huomannut että nykyään harvoin ostettu asennuspalvelu on oikeasti ammattitaitoista. Aina saa jotain säätää/laittaa vaateriin. Suoraan laittaminen on suorastaan harvinaista.

Ja joo, ei tarkoita kaikkia, nämä nyt on omia kokemuksia. Oikeassa olet myös siitä, että kiellettyä tuo paneelien kytkeminen ilman pätevyyttä on ja siihen on ihan syy miksi maallikko ei sähkötöitä saa tehdä, kun tiettyyn rajaan asti.
Fiksu vastaus, kiitos siitä. Mun viesti olikin varoituksena niille, jotka mahdollisesti sai tästä idean, että teenpä itse ja säästän.
 
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
3 130
Tässä ajan saatossa huomannut että nykyään harvoin ostettu asennuspalvelu on oikeasti ammattitaitoista. Aina saa jotain säätää/laittaa vaateriin. Suoraan laittaminen on suorastaan harvinaista.
Tämä. Ikkunarempan jäljltä sai ihastella ”custom hand craft” kädenjälkeä. Joo. Joskus valitsen itsekin suoran sijaan väärän. Mutta siihen on muu syy, kuin silkka välinpitämättömyys.
 
Liittynyt
23.08.2020
Viestejä
975
paneelit kävi asentamassa koulusta viime vuonna valmistunut ja nyt täyttä päätä asentelee vanhemman asentajan kanssa paneelia urakalla katolle. Kuljettelen töissä vähän väliä harjottelijaa mukana sähköasennuksia ja automaatiojärjestelmiä korjaamassa/tekemässä. Tiedän kuinka hankalaa on antaa kokemattomalle homma ja tarkistaa asennus ja kytkennät kauttaaltaan.
Kokemattomia ja koulusta valmistuneita kaikki on joskus olleet ja juuri sen vanhemman asentajan mukana se kokematon saa sitä tärkeää kokemusta ja oppia. Juuri näin se ammattitaito pitää siirtää seuraavalle polvelle ja vaatii tietysti kärsivällisyyttä siltä vanhemmalta ammattimiehillä. Huonokin ammattitaito on osaltaan ”oppi-isien” vika. Kukaan ei ole seppä syntyessään.
 

10R

Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
118
Tänä kesänä oman talon 20v vanhan 199m2 tiilikaton rikkinäisten tiilien vaihto+pesu+kasvustonestoaine+maalaus kaksi kertaa maksoi yhteensä 2750e. Samalla tarkistivat katon yleisen rakenteen jos olisi huomautettavaa. Vaihdoin sävyn harmaasta mustaan, katto näyttää uudelta. Pihaa ei tarvinnut itse siivota mitenkään vaan hoitivat kaiken. Ajatuksissa heittää lähivuosina paneelit katolle.
ps: kattofirmojen tarjoukset olivat 2750e - 4000e väliltä samoilla tilaus spekseillä, kalleimmat olivat isoja valtakunnallisia ketjuja. Jos maalautat pyydä varatiilien maalaus, minulla kuului hintaan.
Hieman offtopic, mutta hieman samat ajatukset tulevaisuudessa. Kiinnostaisi tietää vielä tarkemmin tuosta pinnoituksesta. Missä päin Suomea pinnoitus tehtiin ja millä aineilla katto käsiteltiin? Onkohan noissa katon pinnoiteaineissa jotain eroja.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
146
Hieman offtopic, mutta hieman samat ajatukset tulevaisuudessa. Kiinnostaisi tietää vielä tarkemmin tuosta pinnoituksesta. Missä päin Suomea pinnoitus tehtiin ja millä aineilla katto käsiteltiin? Onkohan noissa katon pinnoiteaineissa jotain eroja.
Kaipa voin sanoa nimen eli Kattopatrol(www.kattopatrol.fi) Keski-Suomen alueella. Tarjouksessa oli kaksi optiota josta otin 2. vaihtoehdon, en itse tutustunut aineisiin vaan luotin käyttävät toimivia koktaileja.
1: Pesu + suoja-ainekäsittely NowoClean + läpinäkyvä kylläste NowoDry loppukäsittely
2: Pesu + suoja-ainekäsittely NowoClean + maalaus 2x NowoCoat (katon sävyä voi vaihtaa), + pellit ja lumiesteet samaan sävyyn

He odottivat muutaman viikon aurinkoisia päiviä ennen maalauksen aloittamista jotta saa kuivua ilman ylimääräistä vettä, eivät kiirehtineet. Itse asiassa jo alkuvuonna kysyin tarjouksen jolloin sanoivat "eivät aloita maalauksia ennen kuin yökasteet varmasti loppuvat" joten odoteltiin kesään.
tarjouksessa tuotesivun linkki: Maali- ja pinnoitussovelluksia
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 752
Tuntui tuo tilanne viime vuonna jo pahimpaan kiima-aikaan olevan se et vaikka jokainen tuputti tuota "saatavuus ongelmaa" niin kuitenkin pääasiassa tuolta keski-euroopan suunnalta olisi saanut kyl vaikka mitä tilattua. Varmaan ne kiimaheput vain jotain riskiä pienentääkseen toivat sen mitä oli jo myyty tjsp. Ei kannata kuunnella kaikkea mitä ne myyjät höpöttää...
Juu ehkä. Tilasin joskus elokuussa ja lokakuulle lupailivat asennusta.

Siirtyi joulukuulle, no 22 päivä tulivat asentamaan vain ne kiinnikkeet katolle. Paneelit ja invertteri tuli joskus tammikuun lopulla pihalle.
Asennus helmikuun alussa.

Datamanageria sai vasta huhtikuussa ja kävivät senkin vielä asentamassa samaan hintaan. Siinäkin kortissa oli kai hinta melkee tuplaantunu, mutta ottivat sen alkup. Hinnan toki.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 924
Elokuu paketissa. Varsinais-suomi, 10,8kwp loivalla katolla

Tuotanto 988kwh josta käyttöön meni 319kwh
Ostettu 382kwh
Myyty 669kwh
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 435
Elokuu oli kyllä todella surkea aurinkotuottajalle.
Meillä 4,4kwp paketti jota kiusaa aamuin ja illoin puiden lehdet.
Tämän lisäksi verkkoyhtiö taas sekoilee jotain, elokuun myynnit ei kirjaudu mihinkään!
Joten enpä osaa sanoa paljonko meni myyntiin, mutta arvioisin että enemmän meni myyntiin kuin heinäkuussa koska sähkön hinta oli korkeammalla. Heinäkuussa tuottoa 488kwh ja myyntiin meni 53kwh

Elokuussa tosiaan tuotanto vielä heikompaa. 365kwh tuotettu!
Vain kolmena päivää tuotanto meni yli 20kwh rajan:
1693546128676.png

Vertailuna kesäkuu jolloin 25kwh ylityksiä oli 9 päivää ja 20kwh ylityksiä 18 päivää.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 032
Täällä 8.73 kWp paketti lounaaseen suunnattuna.

Heinäkuussa tuotto 1.4MWh, josta myyntiin 0.9MWh. Elokuussa 0.96MWh josta myyntiin 0.43MWh.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 924
Sähköautoa ei ole käytössä? Paljon menee kyllä myyntiin.
Tulee vain 10tkm vuodessa ajoa niin ei sähköautossa olisi järkeä kun uusilla autoilla en aja. Jos paneelit olisi mitotettu kesän mukaan, niin keväällä ja varsinkaan syksyllä ei riittäisi edes päivisin omaan käyttöön.
Kesällä menee väkisinkin paljon myyntiin, ja niillä myynneillä voi sitten rahottaa talven ostoja.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 806
3,85 kWp voimala lounaaseen. Viime kuun tuotanto 312 kWh ja siirtoyhtiön mukaan ulos verkosta 135 kWh ja myyntiin 84 kWh. Omakäyttöosuus pysyi siis hyvänä, 73%. Tuotantorajoituksia piti viritellä niille tunneille, jolloin tuotto olisi painunut negatiiviseksi.

Elokuun puoleenväliin asti oli hyvää paneelisäätä, mutta sen jälkeen lähinnä muutama hyvä päivä ja paljon huonoja. Huipputuotanto 20.8. 18,3 kWh, alkukuusta enimmäkseen 10-16 kWh/päivä.
 
Liittynyt
16.08.2022
Viestejä
39
Elokuun tuotanto 1009MWh josta energiayhtiölle mennyt 588kWh. 9,88kWp järjestelmä (muistaakseni lounaaseen paneelit).
 
Liittynyt
30.04.2020
Viestejä
30
Ehkä tyhmä kysymys, mutta mistä kätevästi kaivatte tiedot paljonko mennyt omaan käyttöön ja paljonko myyntiin?
 
Liittynyt
11.05.2017
Viestejä
219
Ei tuohon liene kuin kaksi tapaa. Erillinen mittari tai "invertterin ilmoittama tuotto"-"verkkoyhtiön ilmoittama tuotanto".
 
Liittynyt
11.05.2017
Viestejä
219
Invertterin sovelluksissa löytynee myös paljonko tuotto on ? Jos siis löytynee sellainen invertteri jossa on sovellus.
Sovellus tai websivu, mikä vain, mistä näkee invertterin tuotannon. Laskuhommiksi tuo kuitenkin menee jos nuo ei saa suoraan mitattua tietoa myös sähkökeskuksesta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 435
Tai sitten katsoo sähköyhtiön palvelusta? Meillä ainakin käytössä Venla palvelu mistä näkee eri raportit ostetulle ja myydylle sähkölle. Eli sieltä voin katsella myydyn raportista tuntitasolla.

Muuten hyvä, mutta kuten yllä kirjoitin niin siirtoyhtiö sekoilee jotain ja koko elokuussa ei ole mitään kirjautunut systeemiin.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 806
Itse katson invertterin tiedoista tuotannon määrän ja sitten siirtoyhtiön tiedoista verkkoon siirretyn määrän ja netotetun lopputuloksen.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 924
Kannattaa lukea tuleva TM.
Menee offtopiciksi, mutta kun bensa-auto on iso, 10v vanha, maksaa 10t€, ja kilometrejä tulee 10t, niin ison sähköauton hankintahintaa ei saa koskaan takaisin vaikka sähkö olisi ilmaista ympäri vuoden. Arvonalenemaa tulee suunnilleen korkeintaan 3-4 tonnia viidessä vuodessa. En ole edes kaskoa pitänyt näissä niin säästyy siinäkin hiukan.
 
Liittynyt
14.04.2022
Viestejä
232
Ensi viikolla, 7.9., tulee vuosi aurinkosähköjärjestelmän päällekytkennästä. Laitan tähän koko vuoden luvut teille nähtäväksi. Olen tehnyt Excel-seurantataulukon, jonka jalostan PowerBi-graafieiksi.

Viime vuoden arvot (syyskuu...joulukuu) on kopioitu tämän vuoden arvoiksi, jotta saan esitettyä luvut yhteen kalenterivuoteen. Punaisella pystyviivalla on erotettu vuodet ja nuoli kuvaa lukusuuntaa.

Sijainti Varsinais-Suomessa, paneelit osoittavat likimain länteen, peneeliteho 3,75 kW, invertteriteho 3,0 kW.

Tämän vuoden alussa tehdyt LVV-automaatioratkaisut ovat nostaneet omaan käyttöön saadun aurinkosähkömäärän osuutta. Sen huomaa hyvin, kuinka viime vuoden syyskuussa 47 % tuotetusta energiasta meni myyntiin, kun taas tämän vuoden kesäkuussa, jolloin aurinkosähköä tuotettiin yli kolminkertaisesti, ulos myytiin siltikin suhteessa vähemmän.

Tuotto-graafista puuttuu vielä elokuun oikeat hyvitysluvut (snt/kWh). Ne saan vasta Helenin laskun myötä tämän kuun puolivälin jälkeen.

Aurinkoenergiaseuranta-Aurinkoenergiatuotanto.png

Aurinkoenergiaseuranta-Aurinkoenergiatuotto.png
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 924
Ensi viikolla, 7.9., tulee vuosi aurinkosähköjärjestelmän päällekytkennästä. Laitan tähän koko vuoden luvut teille nähtäväksi. Olen tehnyt Excel-seurantataulukon, jonka jalostan PowerBi-graafieiksi.

Viime vuoden arvot (syyskuu...joulukuu) on kopioitu tämän vuoden arvoiksi, jotta saan esitettyä luvut yhteen kalenterivuoteen. Punaisella pystyviivalla on erotettu vuodet ja nuoli kuvaa lukusuuntaa.

Sijainti Varsinais-Suomessa, paneelit osoittavat likimain länteen, peneeliteho 3,75 kW, invertteriteho 3,0 kW.

Tämän vuoden alussa tehdyt LVV-automaatioratkaisut ovat nostaneet omaan käyttöön saadun aurinkosähkömäärän osuutta. Sen huomaa hyvin, kuinka viime vuoden syyskuussa 47 % tuotetusta energiasta meni myyntiin, kun taas tämän vuoden kesäkuussa, jolloin aurinkosähköä tuotettiin yli kolminkertaisesti, ulos myytiin siltikin suhteessa vähemmän.

Tuotto-graafista puuttuu vielä elokuun oikeat hyvitysluvut (snt/kWh). Ne saan vasta Helenin laskun myötä tämän kuun puolivälin jälkeen.Saako heleniltä API:lla ladattua dataa, tai edes ladattua jotain tiedostoa?
 
Liittynyt
14.04.2022
Viestejä
232
Saako heleniltä API:lla ladattua dataa, tai edes ladattua jotain tiedostoa?
En tiedä. Nämä tiedot on haettu käsin useista eri lähteistä ja koostettu yhteen exceliin.
  • Oma kulutustieto ja ulos myyty energia Carunan omilta sivuilta (mielestäni data on siellä luettavammassa muodossa, kuin Helenin applikaatiossa)
  • Aurinkosähkön tuotanto Fronius-invertterin sovelluksesta
  • Hintatiedot siirto- ja sähkösopimuksesta (kiinteähintainen sähkösopimus)
  • Ulos myydyn energian hyvityshinta Helenin laskusta seuraavan kuun puolivälin paikkeilla
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 924
En tiedä. Nämä tiedot on haettu käsin useista eri lähteistä ja koostettu yhteen exceliin.
  • Oma kulutustieto ja ulos myyty energia Carunan omilta sivuilta (mielestäni data on siellä luettavammassa muodossa, kuin Helenin applikaatiossa)
  • Aurinkosähkön tuotanto Fronius-invertterin sovelluksesta
  • Hintatiedot siirto- ja sähkösopimuksesta (kiinteähintainen sähkösopimus)
  • Ulos myydyn energian hyvityshinta Helenin laskusta seuraavan kuun puolivälin paikkeilla
Ehdin jo vähän googlailla, elikkä heleniltä saisi suoraan ladattua powerBi/exceliin datan jos haluaa. Taidankin koittaa mitä lukemia antaa. Mulla on sekä osto, että myynti sinne niin voisi olla riittävn yksinkertainen ja mielenkiintoinen projekti

edit. eipä taidakaan saada kuin jotain julkista dataa. Tälläisen saa ladattua excelinä
1693642929118.png
 
Viimeksi muokattu:

tk-

Liittynyt
25.08.2023
Viestejä
85
Minkälaista automatiikkaa on käytössä tuohon päätökseen, että yritetäänkö käyttää itse vai myydäänkö?

Meillä on kaverin kanssa tuo pörssisähköharrasteprojekti Pörssäri, niin tuotiin siihen mukaan systeemi, mikä yrittää laskea edullisimman tavan aurinkoennusteen perusteella. Ohjaukseen tarvitsee vain Shellyn tai muun älyreleen mikä tottelee pythonia tai homeassistantia.

Käytännön tasolla ensimmäinen versio menee niin, että tehojärjestyksessä tunti kerrallaan lasketaan mitä laitteen ostama sähkö maksaa. Laskelmassa otetaan huomioon myös siirtohinnat, marginaali sekä mahdollinen myyntitariffi. Sähköä luonnollisesti ostetaan vähemmän jos on ennustettua tuottoa mitä käyttää. Ja haluttu määrä tunteja sitten kytketään päälle.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
4 097
Käytännön tasolla ensimmäinen versio menee niin, että tehojärjestyksessä tunti kerrallaan lasketaan mitä laitteen ostama sähkö maksaa. Sähköä ostetaan vähemmän jos on ennustettua tuottoa mitä käyttää. Ja haluttu määrä tunteja sitten kytketään päälle.
Oliko muuten ajatuksena tuoda laskelmiin mukaan akustoa eli miten muuttuu jos on käytössä vaikkapa 5kw akusto?
 

tk-

Liittynyt
25.08.2023
Viestejä
85
Oliko muuten ajatuksena tuoda laskelmiin mukaan akustoa eli miten muuttuu jos on käytössä vaikkapa 5kw akusto?
Tästä juuri eilen oli kaverin kanssa puhetta, ja täytyy varmaan alkaa miettimään miten se tuohon saataisiin jollain aikataululla järkevästi mukaan.

Semmoinen käsitys on itsellä, että tuollainen akku on kestävämpi sähköautojen tapaan kun sitä ei varata täyteen ja käytetä tyhjäksi, vaan nimenomaan pyritään operoimaan jonkinlaisella osatäytöllä ja tyhjennyksellä?
 
Liittynyt
14.04.2022
Viestejä
232
Minkälaista automatiikkaa on käytössä tuohon päätökseen, että yritetäänkö käyttää itse vai myydäänkö?

Meillä on kaverin kanssa tuo pörssisähköharrasteprojekti Pörssäri, niin tuotiin siihen mukaan systeemi, mikä yrittää laskea edullisimman tavan aurinkoennusteen perusteella. Ohjaukseen tarvitsee vain Shellyn tai muun älyreleen mikä tottelee pythonia tai homeassistantia.

Käytännön tasolla ensimmäinen versio menee niin, että tehojärjestyksessä tunti kerrallaan lasketaan mitä laitteen ostama sähkö maksaa. Sähköä ostetaan vähemmän jos on ennustettua tuottoa mitä käyttää. Ja haluttu määrä tunteja sitten kytketään päälle.
Ohjauslogiikka on äärimmäisen yksinkertainen Shelly-viritys. Mittaan Shelly 3EM:n kanssa invertterin tehoa invertterin vaihejohdoista. Kun teho ylittää määrätyn rajan, tällä hetkellä se on 1,2 kW, kytkee Shelly LVV:n kontaktorin päälle, jolloin lämminvesivaraaja lämpiää. Kun taas paneelien tuottama teho tippuu 15 minuutin ajaksi alle 1,0 kW, kytketään LVV-kontaktori pois päältä. Aikaehdolla ja tehoerolla estetään LVV:n päälle-pois-räpsyminen pilvivarjostumien/illan hämärtymisen kohdalla.

Olen kirjoitellut aimmin tähän samaan ketjuun pidemmän sepustuksen LVV-ohjauksesta: Aurinkopaneelit, hukkaan heitettyä rahaa vai hyvä sijoitus?

Pörssäri vaikuttaa kiinnostavalta hankkeelta. Toistaiseksi, kun meillä on kiinteähintainen sopimus, 11,79 snt/kWh + siirtomaksut + sähkövero, niin pörssisähkö saa olla hintapiikeiltään melko kallista, että on erityisen kannattavaa myydä aurinkosähköä ulos.

Sinulla näkyi olevan oma ketju Pörssärille. Palaan sinne siinä vaiheessa, kun ulkopuolinen ohjaus on tarpeen.
 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
4 097
Saako pk-seudulla ketään tekemään pelkkiä asennuksia esim tuntihinnalla jos telineet ja paneelit hommaa itse?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 861
Tästä juuri eilen oli kaverin kanssa puhetta, ja täytyy varmaan alkaa miettimään miten se tuohon saataisiin jollain aikataululla järkevästi mukaan.

Semmoinen käsitys on itsellä, että tuollainen akku on kestävämpi sähköautojen tapaan kun sitä ei varata täyteen ja käytetä tyhjäksi, vaan nimenomaan pyritään operoimaan jonkinlaisella osatäytöllä ja tyhjennyksellä?
LFP-kemillista akkua saa käyttää aikalailla haluamallaan tavalla, eikä tarvitse kauheasti murehtia.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 806
Semmoinen käsitys on itsellä, että tuollainen akku on kestävämpi sähköautojen tapaan kun sitä ei varata täyteen ja käytetä tyhjäksi, vaan nimenomaan pyritään operoimaan jonkinlaisella osatäytöllä ja tyhjennyksellä?
Varmaan kannattaa lähteä jostain 20-80% rajoista liikkeelle tuon latauksen kanssa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 861
Varmaan kannattaa lähteä jostain 20-80% rajoista liikkeelle tuon latauksen kanssa.
Yleensä valmistajat suosittelevat LFP:n kanssa 80% DOD:ia, eli n. 10-90% asetusta. Tuolla pitäisi vähän akusta riippuen mennä esim. 4000-> jopa 8000 sykliä, eli 10v tai ylikin päivittäistä käyttöä.

Ja BMS:n kalibroimiseksi välillä 100% täyteen lataus, vaikkapa kerran pariin viikkoon tai kerran kuukauteen tjsp.

Nykyisellä akkujen kehittymistahdilla akuista ei nähdäkseni kannata maksaa 33% enempää (80% dod vs 60% dod käyttö) saadakseen käyttöikää pidennettyä 10v:stä eteenpäin.
 

tk-

Liittynyt
25.08.2023
Viestejä
85
Yleensä valmistajat suosittelevat LFP:n kanssa 80% DOD:ia, eli n. 10-90% asetusta. Tuolla pitäisi vähän akusta riippuen mennä esim. 4000-> jopa 8000 sykliä, eli 10v tai ylikin päivittäistä käyttöä.

Ja BMS:n kalibroimiseksi välillä 100% täyteen lataus, vaikkapa kerran pariin viikkoon tai kerran kuukauteen tjsp.

Nykyisellä akkujen kehittymistahdilla akuista ei nähdäkseni kannata maksaa 33% enempää (80% dod vs 60% dod käyttö) saadakseen käyttöikää pidennettyä 10v:stä eteenpäin.
Semmoistakin mietittiin, että laskisiko tuohon jotain hintaa akkuun säilötylle sähkölle vielä sen ostohinnan lisäksi,koska tavallaan se akun hinta on olennaisessa osassa kokonaisuutta ja jokainen lataus-purkusykli kuluttaa akkua. Kun lataamatta se ei niin kulu, niin kokonaisuuden kannalta voi olla järkevämpää pidentää akun käyttöikää ja olla käyttämättä semmoisina päivinä kun todellista säästöä ei ole juurikaan tarjolla, vaan sähkö on melkein tasahintaista pitkin päivää.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 861
Semmoistakin mietittiin, että laskisiko tuohon jotain hintaa akkuun säilötylle sähkölle vielä sen ostohinnan lisäksi,koska tavallaan se akun hinta on olennaisessa osassa kokonaisuutta ja jokainen lataus-purkusykli kuluttaa akkua. Kun lataamatta se ei niin kulu, niin kokonaisuuden kannalta voi olla järkevämpää pidentää akun käyttöikää ja olla käyttämättä semmoisina päivinä kun todellista säästöä ei ole juurikaan tarjolla, vaan sähkö on melkein tasahintaista pitkin päivää.
Jyrkkä ehkä.

Ongelma on se, että jos akun on jo ostanut, niin rahat on "hävitty". Sen jälkeen pitäisi maksimoida siitä saatu hyöty ja jos akun käytön hinnan säätää liian ylös -> akkua ei ladata ja pureta koskaan, koska syklin arvoksi lasketaan liian suuri lukema ja juuri koskaan ei päästä tilanteeseen missä se purkaminen on kannattavaa.

Jos sen akun päättää ostaa omaksi huvikseen, niin sitten sitä myös kannattaa käyttää -> kulumiselle kannattaa laittaa hyvin matala arvo, koska akku jota ei käytetä koskaan on myös melkolailla hyödytön.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 806
Aika mielenkiintoinen kuvio kyllä tuo akun mukaantulo. Siitähän siinä kannattaa lähteä, että akkuun ladatulla sähköllä on joku kilowattituntitason varastoarvo ja toisaalta huomioitava hyötysuhde kun hävikkiä on kuitenkin. Hyvinä päivinä tuuttaa akun lähes täyteen miinushinnoilla ja voi joutua panttaamaan käyttöä sitten pitkäänkin.
 

tk-

Liittynyt
25.08.2023
Viestejä
85
Aika mielenkiintoinen kuvio kyllä tuo akun mukaantulo. Siitähän siinä kannattaa lähteä, että akkuun ladatulla sähköllä on joku kilowattituntitason varastoarvo ja toisaalta huomioitava hyötysuhde kun hävikkiä on kuitenkin. Hyvinä päivinä tuuttaa akun lähes täyteen miinushinnoilla ja voi joutua panttaamaan käyttöä sitten pitkäänkin.
Ja sitten kun kuvioon yhdistää vielä sen, että riittävän kallis sähkö kannattaa myydä ylijäämänä jos sekä akun että käyttöveden jne on saanut edullisemmalla sähköllä ladattua.

Onko noissa akkusysteemeissä minkälaisia ohjelmia/rajapintoja mihin pääsisi käsiksi jos niitä haluaa ohjata? Tai vähintään edes saada informaatioa niiden varaustasosta jne? Se melkein vaadittaisiin tuohon älykkääseen käyttöön.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 861
Onko noissa akkusysteemeissä minkälaisia ohjelmia/rajapintoja mihin pääsisi käsiksi jos niitä haluaa ohjata? Tai vähintään edes saada informaatioa niiden varaustasosta jne? Se melkein vaadittaisiin tuohon älykkääseen käyttöön.
Yleensä äly on aurinkoinvertterissä / hybridi-invertterissä. Käytännössä akku näyttää sitä purettaessa aurinkoinvertterille lähes samalta kuin paneelikenttä: tasajännitelähde josta voi ottaa tehoa/virtaa jos invertteristä siltä tuntuu.

Sen lisäksi on yleensä joku tapa välittää akun BMS:ltä diagnostiikkatietoa invertterille jotain dataväylää pitkin, joka sitten helpottaa sitä invertterin älyn toimintaa.
 
Liittynyt
18.03.2020
Viestejä
205
Aika mielenkiintoinen kuvio kyllä tuo akun mukaantulo. Siitähän siinä kannattaa lähteä, että akkuun ladatulla sähköllä on joku kilowattituntitason varastoarvo ja toisaalta huomioitava hyötysuhde kun hävikkiä on kuitenkin. Hyvinä päivinä tuuttaa akun lähes täyteen miinushinnoilla ja voi joutua panttaamaan käyttöä sitten pitkäänkin.
Akkusähkö tulee jokatapauksessa niin masentavan kalliiksi että ei sitä voi laskea kuin harrastukseksi. Oikein halvalla jos rakentelee niin 10kWh energiavarasto 2kW invertterilaturilla maksaa luokkaa 6keur, 4000 syklillä = 15snt/kwh pelkästään laitteistokuluja.
 
Liittynyt
28.12.2016
Viestejä
1 573
Jos yksi sykli päivässä 4000 sykliä on 11 vuotta. Jos on yksi sykli viikossa niin 77 vuotta menee 15snt/kWh+(lataussähkön hinta) hintatasoon.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 861
Akkusähkö tulee jokatapauksessa niin masentavan kalliiksi että ei sitä voi laskea kuin harrastukseksi. Oikein halvalla jos rakentelee niin 10kWh energiavarasto 2kW invertterilaturilla maksaa luokkaa 6keur, 4000 syklillä = 15snt/kwh pelkästään laitteistokuluja.
Ja Suomen leveysasteilla + säillä on myös melko turha kuvitella irtautuvansa verkosta ympärivuotisesti asutussa paikassa, joten sähköverkon kk-maksuja ei pääse kuitenkaan pakoon.

Kiinnostavaksi tämä muodostuu sitten kun pihassa seisovaa sähköautoa voi käyttää sähkövarastona. LFP akusto kestää niin paljon syklejä, että kulumisesta ei ole mitään haittaa (auto on anyway paalikamaa kauan ennen akun lahoamista). -> Jotain 60kWh LFP akkua voi syklata vaikka tuhansia kertoja välillä 75%-25%, eli käytännössä 30kWh per sykli. Alkaa olla jo aika paljon energiaa jemmassa kalliiden tuntien yli hyppimiseen ja se ei sinänsä maksa mitään.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
3 130
Kirottua. Helen aloittaa marginaalin velottamisen tuotetun ylijäämäsähkön osalta. 0,3 c/kWh. Ilmoituskirjeen perustelut oli lähinnä businessjargonia.
Akustoista, tässä joskus törmäsin omalla korkeuspiirilläni asuvaan OKT asujaan, joka oli vähintään sähkön syvätietäjä. Oli irroittanut asuntonsa kokonaan sähköverkosta. Toki oli tilaa nurkissa mihin luoda infrat akustolle, lataukselle ja varavoimalle. Olipa kohtuullisen vaikuttava setti millä hoiti kokonaisuuden. Itse saisin kyllä akuston pannuhuoneeseen, genun sijoittelu olisikin sitten ehkä haastavampi homma. Sen hukkalämpö pitäisi saada talteen ja hormipoistolla palokaasut ulos.
Pitäisi vaan osata sitä sähköä oikeasti, itse. Että ehtisi harrastamisen vuoksi sitten rakennella.
 
Liittynyt
14.04.2022
Viestejä
232
Kirottua. Helen aloittaa marginaalin velottamisen tuotetun ylijäämäsähkön osalta. 0,3 c/kWh. Ilmoituskirjeen perustelut oli lähinnä businessjargonia.
Akustoista, tässä joskus törmäsin omalla korkeuspiirilläni asuvaan OKT asujaan, joka oli vähintään sähkön syvätietäjä. Oli irroittanut asuntonsa kokonaan sähköverkosta. Toki oli tilaa nurkissa mihin luoda infrat akustolle, lataukselle ja varavoimalle. Olipa kohtuullisen vaikuttava setti millä hoiti kokonaisuuden. Itse saisin kyllä akuston pannuhuoneeseen, genun sijoittelu olisikin sitten ehkä haastavampi homma. Sen hukkalämpö pitäisi saada talteen ja hormipoistolla palokaasut ulos.
Pitäisi vaan osata sitä sähköä oikeasti, itse. Että ehtisi harrastamisen vuoksi sitten rakennella.
Meille tuli kanssa samainen kirje Heleniltä. Aikanaan, kun vertailin pientuotannon myyntisopimuksia ja -hintoja, niin kyllä Helen oli poikkeus 0 €/kk + 0 snt/kWh -hinnoittelullaan. Harmi homma tämä myyntimarginaalin käyttöönotto.
 
Liittynyt
19.11.2016
Viestejä
4 097
Akkusähkö tulee jokatapauksessa niin masentavan kalliiksi että ei sitä voi laskea kuin harrastukseksi. Oikein halvalla jos rakentelee niin 10kWh energiavarasto 2kW invertterilaturilla maksaa luokkaa 6keur, 4000 syklillä = 15snt/kwh pelkästään laitteistokuluja.
Varmaankin tyhmä kysymys mutta jos paneelisysteemi niin eikös sen invetteriä voi käyttää akun kanssa eli kustannus on vain akuista + johdotukset?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 852
Akkusähkö tulee jokatapauksessa niin masentavan kalliiksi että ei sitä voi laskea kuin harrastukseksi. Oikein halvalla jos rakentelee niin 10kWh energiavarasto 2kW invertterilaturilla maksaa luokkaa 6keur, 4000 syklillä = 15snt/kwh pelkästään laitteistokuluja.
Kyllähän nuo valmiit ratkaisut on jo aika kohtuulliseksi tullut, jos esim omistaa huawein invertterin niin 10kwh akuston saa 5,5k€. Paneelit ja akustot käyttävät samaa laittetta niin tehoa tulee sen mukaan.


Huaweilta on tulossa uusi akkusarja:


Increased storage capacity: Huawei LUNA2000-7/14/21-S1 offers 7 to 21kWh batteries with 7kWh modules each.It can also reach up to 84kWh by connecting several batteries in parallel.

84kWh patteristolla syöttää jo taloa muutaman päivän ilman aurinkoa.
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 924
Kyllähän nuo valmiit ratkaisut on jo aika kohtuulliseksi tullut, jos esim omistaa huawein invertterin niin 10kwh akuston saa 5,5k€. Paneelit ja akustot käyttävät samaa laittetta niin tehoa tulee sen mukaan.

Jos käyttää tuota akustoa 10-90% välillä, niin hyötyä per sykli tulee 8kwh. Jos yhden kwh hyöty on esimerkiksi 5snt niin syklin hyöty on 40snt. Omille pääsy vaatisi yli 13000 sykliä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 852
Jos käyttää tuota akustoa 10-90% välillä, niin hyötyä per sykli tulee 8kwh. Jos yhden kwh hyöty on esimerkiksi 5snt niin syklin hyöty on 40snt. Omille pääsy vaatisi yli 13000 sykliä.
Niin kaikki riippuu sähkön hinnasta, toki tuo 5snt/kwh hyöty on jo carunan alueella pelkkä siirto eli siihen päälle vielä itse energia.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
233 576
Viestejä
4 108 532
Jäsenet
69 789
Uusin jäsen
piqulee

Hinta.fi

Ylös Bottom