Tästä on itseasiassa dataa tältä vuodelta:
Luonnonläheisyys, edulliset asumiskustannukset ja toimiva pohjaratkaisu korostuvat suomalaisten asumistoiveissa | Suomen ympäristökeskus
Omakotitalo sinnittelee edelleen vuodesta toiseen halutuimpana asumimuotona. Myös omakotitalosta halutaan vähiten vaihtaa asumistyyppiä mihinkään muuhun muotoon. Yllätyksenä ehkä, että rivitalosta halutaan enemmän eroon kuin kerrostalosta tai paritalosta.
Aika pitkälle toki samaa mieltä mitä tuossa tutkielmassa luki mutta pisti silmiin että:
"
Osallistujat olivat enimmäkseen naisia ja iältään 30–73-vuotiaita.
"
+ toki
"
Tulosten perusteella suomalaiset ovat pääosin tyytyväisiä nykyiseen kotiinsa ja 56 prosenttia haluaisi asua nykyisessä asunnossaan vielä 2–5 vuoden kuluttua. Suomalaisten toivekoti on 60–140 neliömetrin kokoinen asunto, jonka asukas omistaa itse.
"
Itse kokisin että noissa asumismuodoissa suurimpia ongelmia voisi helposti olla:
- Rivitalo : Naapurit , teoriassa se "yhteinen työ", teoriassa myös se oma osuus etu/takapihasta sekä terassi
- Kerrostalo : Naapurit, tässä olisi ns. vähiten osallistumista ja työtä. Koska tässä luultavasti asuisi suurin osa ihmisiä ympärillä joten "joku hoitaa sen kyllä" ja voisi "linnoittautua asumaan sisällä".
- Omakotitalo : tietysti se hinta mutta jos se sivuutetaan niin se työmäärä mikä tietysti lankeaisi suurelta osalta sille miehelle, eli minulle
"Naapurit" <= tarkoitan sitä että jos sattuu ns. henkilö jonka kanssa ei vaan tule toimeen siinä on sitten kuitenkin naimisissa sen kanssa kunnes jompikumpi muuttaa pois. Naapurit voivat olla todella mukavia tai sitten täysiä mulkkuja eikä sitä tiedä etukäteen. Teoriassa tuo voi olla ongelmana myös omakotitalossa mutta harvemmin jos muuttaa ns. oikeasti korpeen kukaan naapuri tulee rajakiviä siirtelemään tai sinne kotimetsään saati pihaan koluamaan.
Toki ainoastaan omakotitalo on se missä voi olla kohtuullisen varma (ellei kyse ole omasta) ettei kuule koliikkia itkevää vauvaa, naapurin piripäätä joka hakkaa pattereita tai lapsia jotka "ihanasti leikkivät" ja pimpottavat ovikelloa jne.
Mutta siihenkin oli toki tuossa paneuduttu hieman kohdassa: "
alueen hyvämaineisuus" koska ei tietysti voi olla erikseen kohtaa "
ei haluta asua kämpässä missä naapureina valtion rahoittamia pakolaiskeskuksen asukkaita tai alkoholistien/narkkareiden kuntoutumiskeskusta".
Tämä hieman hämmästytti, en sitten tiedä mikä on tällä hetkellä ns. normaali koko omakoti tai rivitaloasunnossa mikä juuri valmistuu mutta ainakaan itse en erityisesti toivoisi pienempiä kämppiä:
"
— Suomalaiset toivovat nykyistä pienempiä omakoti- ja rivitaloasuntoja, mutta suurempia kerrostaloasuntoja
"
Ehkä se juontaa siihen että tässäkin pienehkössä rivitaloyhteisössä suurin osa asunnoista on saunallisia ja vain pari 60m2 asuntoa ilman saunaa löytyy. Eli ehkä nyt aletaan haluamaan halvempia kämppiä ilman saunaa mikä ehkä mielletään hukkatilaksi?
Toisaalta kun katsoo uutisia niin viimevuosina on rakennettu valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja kaksioita, pitäisikö noista vielä pienentää??
Pääkaupunkiseudulla ja Tampereella rakennettiin viime vuosina ennätysmäärin asuntoja, jotka ovat valtaosin pieniä vuokrayksiöitä ja -kaksioita. Asia ilmenee Mari Vaattovaaran ja Pekka Vuoren tänään julkaistusta Asuntorakentamisen muutokset pääkaupunkiseudulla ja Tampereella vuosina...
www.sttinfo.fi
"
Vuosina 2019–2021 valmistuneiden asuntojen keskikoko on romahtanut. Vantaalla valmistuneiden asuntojen keskikoko oli 47 m2 (86 m2 vuosina 2000–2009), Espoossa 58 m2 (91 m2) ja Helsingissä 57 m2 (76 m2). Lisaksi yksiöiden ja kaksioiden keskipinta-ala pieneni huomattavasti.
"
Eli noista toivotaan vielä pienempiä versioita omakoti sekä rivitalokäyttöön mutta ilmeisesti sitten kerrostaloihin suurempia kämppiä?
Lisäksi noin yleisesti:
"
Asuntojen keskipinta-ala on kasvanut 2000-luvulla vain vähän. Kaikkien asuntojen keskipinta-ala on kasvanut vuoden 2000 62 neliöstä vuoden 2020 63 neliöön. Kerrostaloasuntojen keskipinta-ala on kasvanut tänä aikana 56 neliöstä 57 neliöön.
"
Tässä olisi asuntokuntien keskimääräinen pinta-ala 2016 käyrä, tosin tästä ei käy ilmi sitten suhde siihen mikä asuntomuoto on kyseessä, sekä onko vuokra vai omistusasuminen:
Toki tuossa top 10 ahtaimmat kunnat kohdassa Helsinki on onnettomimmassa asemassa keskimääräisessä 63,9m2 kun taas Masku olisi parhaassa 116,2m2!
Missä suomalaiset asuvat väljimmin, missä ahtaasti? Kuntakohtaiset erot ovat hurjia, samoin neliöiden kasvutahti vuodesta 1991, Taloussanomien selvityksestä käy ilmi.
www.is.fi