- Liittynyt
- 18.08.2021
- Viestejä
- 2 984
Tuo on tullut lakisääteiseksi vasta vuodesta 2010 eteenpäin. Mutta siis yleisesti:
"
Kuinka usein kuntoarvio ja PTS tulisi tehdä?
Kuntoarvio ja PTS on suositeltavaa tehdä noin viiden vuoden välein. Teettämällä tarkastus ajoissa ja riittävän usein, pysyy korjausten ennakointi ja hallinta kunnossa. Jos yhtiö on pidetty kunnossa, rakenteissa ei pääse tapahtumaan poikkeavaa vaurioitumista ja kunnossapito ja tulevat korjaukset ovat kevyempiä. Hyvin hoidettu taloyhtiö säilyttää myös arvonsa paremmin.
Jos kuntoarvio teetetään harvoin ja korjauksia jää väliin, edessä on yleensä raskaampia korjaustöitä kuin olisi järkevää. Tällöin tulevat remontit tekevät asunnosta vähemmän houkuttelevan verrattuna siihen tilanteeseen, että kunnossapitoa olisi tehty ajoissa.
Ostajat yleensä selvittävät yhtiön korjaushistorian ja PTS:n eli pitkän tähtäimen suunnitelman. Näiden on hyvä olla tasapainossa ja harkittuja. Hyvin laadittu kunnossapitotarvesuunnitelma auttaa ostajaa hahmottamaan taloudellisten satsausten ajankohdat jo mahdollisissa huoneiston oston lainaneuvotteluissa.
"
Tämähän EI tarkoita sitä että tehtäisiin 100% kuntotarkistus ja porattaisiin reikiä ja vedettäisiin kaakelit uusiksi jne jne. Vaan SUUNNITELMA siitä tarvitseeko jotain tehdä ja arvio missä vaiheessa ehkä jotain tarvitsee tehdä SEKÄ onko rakennuttaja tehnyt oikeasti niin hyvää jälkeä kuin lopputarkastuksen mukaan (mikä edes toivottavasti on tehty) olisi tehty. (PST on pitkän tähtäimen suunnitelma, se voi olla vaikka yksinkertaisimmillaan "säästän tonnin vuodessa joten 60 vuoden päästä minulla on 60k täydellistä putkiremonttia varten, sitä ennen tulee varmasti jotain"
Eikä tuo tarkoita sitä että pitäisi olla todella tarkat listat hintoineen, päivämäärineen jne kaikesta mitä tekee. Mutta onhan se nyt mukava jos voi edes summamutikassa todeta jotain "terassi on öljytty parin-kolmen vuoden välein" vs "23v asuttu, mitään ei ole tehty osta tästä hyvä kämppä".
Nyt menee kyllä vähän puurot ja vellit sekaisin. Lakisääteiseksi tuolloin 2010 tuli se, että As Oy:llä pitää olla laadittuna kunnossapitotarveselvitys, jonaka hallitus esitettää yhtiökokouksessa vuosittain seuraavaksi viideksi vuodeksi eteenpäin, mutta se ei todellakaan vaadi mitään kuntoarvioita tai PTS:iä, vaan voi perustua ihan täysin hallituksen omiin arvioihin. Nuo kuntoarviot ja PTS:t on sitten vaan RakSystemsin ym. tämän päälle luomaa bisnestä. Kyllähän noita toki voi ja kannattaakin teetättää, varsinkin jos on sellainen yhtiö missä yhtiön vastuulla on enemmänkin asioita ja minkäänlaista omaa tietotaitoa asioihin löydy, mutta lain puolesta riittää kuitenkin ihan oma hatusta vedetty arvio tyyliin:
2024 - kuvataan salaojat
2025 - 2028 ei tehdä mitään
2029 - maalataan aidat
jne.
Kukaan ei tosin mitenkään valvo tai vaadi että noita listattuja asioita oikeasti toteutetaan, mutta ne pitää vaan noin periaatteessa aina sielllä hallituksen pöytäkirjassa olla kirjattuna.
Viimeksi muokattu: