Sillä ei ole mitään väliä mitä jossain murossa on puhuttu 12 v sitten. Asuntolainoja on annettu ja otettu paljon pidempään, ja esimerkiksi edellinen iso myrsky, eli 1990-luvun alun lama korkeine korkoineen tapahtui 30 vuotta sitten.
Tuossa artikkelissa ei todellakaan *millään tavalla* todisteta sitä, että lyhyt korko olisi parempi. Siinä sanotaan vekkulisti: "Parempi voi olla heittäytyä rohkeasti markkinoiden armoille ja ottaa lainaa päivän hintaan: asuntolaina kannattaa sitoa mahdollisimman lyhyeen korkoon, koska se on pitkällä aikavälillä halvempi. "
Siis kannattaa ottaa, koska se on halvempi. No kun ei noin voi sanoa.
Pidempi korko on usein lyhyttä korkeampi juuri epävarmuuden vuoksi (kutsutaan sitä vaikka riskipreemioksi). Korossa näkyy se epävarmuus, joka lainan myöntämiseen liittyy, se siis suojaa lainan antajaa. Mutta samalla lainan ottaja on lyhyttä korkoa paremmassa suojassa, koska korko ei nouse niin nopeasti, jos riski toteutuu.
Vertailukohta löytyy ehkä vakuutuksista. Vakuutuksen ottaja joutuu maksamaan vakuutusmaksua (vrt. isompi mutta pidempi korko), mikä on tavallaan turhaa menoa, jos mitään ei satu. Mutta jos isompaa sattuukin, oli se todella kannattava sijoitus. Vakuutuksen ottamatta jättänyt (vrt. pienempi ja lyhyempi korko) voi vuoden (tai n vuoden) päästä lällättää, että säästi paljon rahaa - näin siis jos mitään ei tapahtunut. Jos isompi vahinko sattui, jälkimmäinen kaveri menetti paljon enemmän kuin vakuutusmaksua maksanut.
Lopulta tuossa on kyse uhkapelistä, joka perustuu todennäköisyyksiin. Lyhyttä korkoa suosiva on enemmän peluri, joka uskoo voittavansa sillä että ei lukitse korkoaan pidemmäksi aikaa. Pitkän koron ottava on enemmän konservatiivinen ja on valmis maksamaan jonkin verran siitä ettei yllätyksiä tule seuraavaan 12 kuukauteen tai pidempään aikaan (kiinteät korot pidemmällä aikavälillä).