Kannattaa ehkä ihan googlata näistä. Hyviä hakusanoja on juurikin, inflaatio, korkojen nousu, finanssikriisi, 90-luvun lama, 30-luvun lama, jne.
Ehkä sellainen perus työkalupakki mikä jokaiselle pitäisi olla hallussa, ennenkuin pankki edes suostuu lainaa myöntämään.
Eli talouden liikkeitä on oikeastaan täysin mahdoton ennustaa, talouteen vaikuttaa suuresti asiat kuten koronat, sodat jne. joita kukaan ei voi ennustaa.
Nosiis,
90 luvulla oli googlen mukaan 2 tekijää miks korot pomppas, :
1. vahvan markan politiikka ,eli markkaa yritettiin pitää arvokkaampana kun se oikeasti oli
(eli inflaatio, rahan arvo laskee, jolloin korkoja nostetaan)
-> voiko tapahtua nyt? siis samasta syystä. Vaatisi sen, että euron arvoa yritettäisiin keinotekoisesti pitää korkeampana kuin se onkaan. Nythän ei oo kyseessä koko suomi, vaan koko eurooppa. Ei niin helposti tähän varmaan haksahda koko eurooppa, uskoisin. Vaikka dollarin arvo nyt kasvaakin euroon nähden, eli jotain samoja merkkejä on ilmassa.
2. Saksan jälleenyhdistyminen.
En tiedä miksi saksat yhdistyivät, enkä tiedä miksi se vaikutti korkojen nousuun. Luin vaan googlesta,
ehkä se aiheutti oman inflaationsa, rahaa tuli enemmän liikkeelle kun saksa länsimaalaistui?
-> voiko tapahtua nyt?
Vaatisi että joku itä-saksan kaltainen neuvostoblokki länsimaalaistuu, ukraina ei oikeen pääse tosta länsimaalaistumaan just lähiaikoina, eikä tule mieleen muita euroopan sydämessä olevia. Jonkun kazakstanin länsimaalaistuminen ei vaikuttane paljoa.
Worst case scenario:
-koronapandemian sulkutilat meni jo, niin pieni todennäköisyys uudelle kulkutaudille ettei käytännössä tarvitse huomioida vastaavaa.
-nyt epävarmuus liittyy venäjään ihan puhtaasti. tällä hetkellä inflaatiota lisää se, että raaka-aineita ja venäjän kauppaa on vähemmän. Rahalla ei saa kaupasta enää rautaa samaa määrää. Mutta tälle inflaatiolle ei edes voida tehdä mitään korkoja nostamalla.
riskiskenaariossa venäjän ja ukrainan sota laajenee. miten se vaikuttaisi inflaatioon? saman asian kautta, eli ulkomaankauppa ja raaka-aineiden saanti vähenee, jolloin rahalla ei saa enää niin paljoa -> inflaatio.
tämä olisi se suurin riski täl hetkel kai. venäjällä kyllä ei ole mahdollisuuksia laajentaa sotaa. ei löydy kun natomaita vastustajaksi, ja siinä leikissä venäjällä ei ole mitään saumaa.
todennäköisin skenaario:
-korot nousee pikkuhiljaa jonnekkin 2,5% tasolle parin vuoden sisään. korkojen nousun taustalla on raaka-aineiden huono saanti ja ulkomaankaupan kärsiminen venäjän kanssa, ja näistä johtunut rahan arvon lasku.
jos korkoja nostaisi enemmän, se johtaa taantumaan, jolloin taas rahaa on liian vähän liikenteessä. työttömyys kasvaisi ja ostovoima vähentyisi.