Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Vaimo opiskelee ja saa vain kelan rahaa. Jos haen asuntolainaa niin huomioiko pankki vain minun tulot?
Riippunee vähän, mutta joku lattiamateriaali ehkä on semmoinen joka pitäisi ostajan kyllä tarkistaa kun se nyt selvästi näkyy? Ja sama kiukaan kanssa, ei nyt kenenkään pitäisi olettaa että 15v vanha kiuas ainakaan hyvä on missään mielessä.Mitä ovat asunnon(osake) virheet?
Onko esimerkiksi se, ettei lattia olekaan parkettia, vaikka esitteessä näin todetaan?
Entä jos 15v vanha kiuas onkin sökö ja aiheuttanut palovaurion takaseinään, niin meneekö esitteessä mainittu "hyvä vuolukivikiuas" kokonaan vai osittain myyjän piikkiin?
Tai jos myyjä luovuttaa kaupanteossa ainoastaan 2 avainta, joista vain yksi on alkuperäinen ja toinen teetetty, kun alunperin on luovutettu 5 avainta eli vähintään 4 avainta on maailmalla?
Tarkistaa? Sehän tarkoittaa esim. sitä, että pitää irroittaa vaikkapa lista, jos mahdollista, ja katsoa sieltä.Riippunee vähän, mutta joku lattiamateriaali ehkä on semmoinen joka pitäisi ostajan kyllä tarkistaa kun se nyt selvästi näkyy?
Tuskin ostajan tarvitsee tällaista tarkastaa, kun se kerran esitteessäkin mainitaan "hyvä kiuas"? Kiuas, kun olisi pitänyt irroittaa jne.Ja sama kiukaan kanssa, ei nyt kenenkään pitäisi olettaa että 15v vanha kiuas ainakaan hyvä on missään mielessä.
Meinaat siis, että kun myyjä on hukannut avaimet, niin uuden ostajan pitäsi maksaa uudelleensarjoitus ja avaimet?Avainten määrä ehkä niin että jos luvataan 5 niin 5 on saatava, mutta jos ei luvata mitään etkä kysy mitään niin jos yhden saa niin se on mielestäni ok. Kun ei olla mitään muuta koskaan luvattukkaan.
Meinaat siis, että kun myyjä on hukannut avaimet, niin uuden ostajan pitäsi maksaa uudelleensarjoitus ja avaimet?
Toki, mutta jos ajattelet, että asiasta olisi kerrottu ennen kauppaa siten, että ostaja olisi voinut varautua ja huomioida uudelleensarjoituksen esim. tarjouksessa?Ehkä se on aina ostajan intresseissä uudelleensarjoittaa lukot ja hankkia uudet avaimet, eikä se ole mielestäni myyjän vastuulla. Eihän mikään määrä luovutettuja avaimia varmista, ettei niitä ole ns. kierrossa...
Toki, mutta jos ajattelet, että asiasta olisi kerrottu ennen kauppaa siten, että ostaja olisi voinut varautua ja huomioida uudelleensarjoituksen esim. tarjouksessa?
Kyse on kuitenkin asunnon 1. omistajasta ja hän on ollut täysin tietoinen tästä puutteesta ja tietää tasan tarkkaan montako avainta on hukkunut.
Patenttikin raukesi jo hyvän aikaa sitten, joten avaimia on voinut teettää ja hukata vaikka millä mitalla.
Totean vain, että myyjällä on lajaa ts. laajempi tiedonantovelvollisuus kuin mitä on ostajan selonottovelvollisuus.Kyllä mielestäni yrität hakemalla hakea epäkohtia, missä niitä ei välttämättä ole. Ei ole pakko ostaa, jos ei ole tuotteeseen tyytyväinen ja asuntoon kannattaa tutustua huolella ennen kuin kaupoista sopii. Myös kysyminen on sallittua. Kiuas voi mielestäni myös olla hyvä, vaikka vastukset olisivatkin paskana, nehän ovat kuluvia osia (uusissa kiukaissa vastukset varsin usein mielestäni paskoja).
Ei täysin samanlainen tapaus, mutta perusperiaatteet samat avainten osalta eli myyjä tiesi virheestä ja ostaja saattoi olettaa saavansa tiedon tästä:Kyllä mielestäni yrität hakemalla hakea epäkohtia, missä niitä ei välttämättä ole. Ei ole pakko ostaa, jos ei ole tuotteeseen tyytyväinen ja asuntoon kannattaa tutustua huolella ennen kuin kaupoista sopii. Myös kysyminen on sallittua. Kiuas voi mielestäni myös olla hyvä, vaikka vastukset olisivatkin paskana, nehän ovat kuluvia osia (uusissa kiukaissa vastukset varsin usein mielestäni paskoja).
Aika hyvä tarjous tuo korkoputki 0,35-1,15%. Mulle tarjottiin juuri tällä viikolla Nordeasta korkoputkea 0,43-1,4%. Tosin mulla on selvästi alemmaksi vedetty marginaali.Joo tällänen tässä on mukana. Täytyy sanoa, että en kerennyt vielä lukea koko tarjousta ennen tänne säntäämistä.
Ei täysin samanlainen tapaus, mutta perusperiaatteet samat avainten osalta eli myyjä tiesi virheestä ja ostaja saattoi olettaa saavansa tiedon tästä:
Käytetyn asunto-osakkeen kauppa. Puuttuvat ura-avaimet. Lukkojen uudelleen sarjoittamisesta aiheutuvat kulut. - Kuluttajariitalautakunta
En ole vielä tarjousta saanut, mutta käsitykseni mukaan se on 100-150e / lukko eli noin 600-1000 euroa.Tuohon vedoten voit varmaan sen muutaman satasen myyjältä saada.
Käytetty asunto ei ole uusi. Ja ennen ostamista kannattaa ottaa selvää asioista, kuten avainten määrästä ja jos ei miellytä niin jättää ostamatta. Tai koittaa sopia sitten hinnan alennusta asunnosta jos avaimia puuttuu ja haluaa uudelleensarjoittaa. Tietysti jos erikseen myyjä sanoo että kaikki avaimet ovat tallella ja sitten ei olekkaan niin menee myyjän piikkiin.Vuokranantajatkin maksattaa uudellensarjoituksen vuokralaisella jo yhdenkin avaimen puuttuessa.
Eli se joka hukkaa, niin se myös maksaa - ei siinä ole mielestäni mitään epäselvää eikä kenenkään tarvitse olettaa, että "se on uuden asukkaan intresseissä".
Eihän tuolla tapaa kukaan pidä avaimistaan huolta puhumattakaan, että ketään kiinnostaisi hommata niitä sitten toisten hölmöilyjen takia...
No e se nyt ihan noinkaan mene. Eli jos ei ole osannut jotain asiaa kysyä, niin voi voi..?Mielestäni paras tapa niin ei voi ostaja sitten nillittää turhasta kun ei ole mitään luvattukkaan.
Ja joku tommonen kiuas hommakin on vähän niin ja näin. Kiuashan voi hyvin toimia ja myyjään ei välttämättä tiedä että siinä jotain vikaa olisi. Tosin itse kun myin asunnon niin en myyntiesitteessä kertonut minkään olevan hyvässä kunnossa vaan mahdolliset ostajat saivat ihan itse tarkistaa kaikki asiat asunnosta ja päätellä itse kunnon. Mielestäni paras tapa niin ei voi ostaja sitten nillittää turhasta kun ei ole mitään luvattukkaan.
No käytännössä näin. Tuskin kukaan alkaa kaikkia lattian kolhuja tai seinien reikiä laittamaan myyntiesitteeseen? Ihan turha mielestäni tulla enää jälkikäteen itkemään jos vaikka parketissa on kolhu tai seinän tasoitus ei ole viimeisen päälle. Kyllä tuollaiset hommat täytyy ostajan tarkistaa. Kyseessä on kuitenkin käytetyn asian myynti niin ei voi olettaa että kaikki on viimeisenpäälle kunnossa.No e se nyt ihan noinkaan mene. Eli jos ei ole osannut jotain asiaa kysyä, niin voi voi..?
Ja siksi on tosiaan parempi kun ei missään vaiheessa kehu missään vaikka että huoneistossa erittäin hyväkuntoinen parketti, vaan mieluummin kirjoittaa vaan että parketti.
Tuonhan voi riitauttaa, jos esitteessä on mainuttu materiaaliksi eri kuin oikeasti on. Ne asiat, mitkä esitteessä mainitaan pitää myös löytyä asunnosta ja niiden pitää toimia normaalisti. Välittäjät toki yrittää ensimmäisenä pestä kätensä tuollaisessa tapauksessa.Itse käsitin alkuperäisestä kysymyksestä, ettei lattia olisi parkettia lainkaan, vaikka esitteessä näin oli sanottu, joka kyllä kuulostaisi vähän epämääräiseltä, jos oikeasti on joku vitosen laminaatti myyty parkettina.
Ihan turha mielestäni tulla enää jälkikäteen itkemään jos vaikka parketissa on kolhu tai seinän tasoitus ei ole viimeisen päälle. Kyllä tuollaiset hommat täytyy ostajan tarkistaa. Kyseessä on kuitenkin käytetyn asian myynti niin ei voi olettaa että kaikki on viimeisenpäälle kunnossa.
Eikä kukaan ole maininnut salaista virhettä.Tästä tietenkin poikkeuksena se, että jos se seinän reikä onkin esittelyssä peitetty taululla tai lattian pieni vesivahinko laitettu maton alle piiloon niin äkkiä myyjä onkin vastuussa ellei siitä ole näytössä erikseen kerrottu. Tietty kuluma on siis ok, mutta selkeiden puutteiden kertomatta jättäminen ei ole hyväksyttävää. Ei siis ostajaltakaan voida olettaa, että se käy jokainen keittiön kaapin oven läpi, siirtelee sohvat ja tv-tasot jotta näkee lattian kunnon, repii taulutelevision alas seinältä jne.
Tästä tietenkin poikkeuksena se, että jos se seinän reikä onkin esittelyssä peitetty taululla tai lattian pieni vesivahinko laitettu maton alle piiloon niin äkkiä myyjä onkin vastuussa ellei siitä ole näytössä erikseen kerrottu. Tietty kuluma on siis ok, mutta selkeiden puutteiden kertomatta jättäminen ei ole hyväksyttävää. Ei siis ostajaltakaan voida olettaa, että se käy jokainen keittiön kaapin oven läpi, siirtelee sohvat ja tv-tasot jotta näkee lattian kunnon, repii taulutelevision alas seinältä jne.
Matto on eri asia kuin kalusteet. Ostajan ei edellytetä siirtävän kalusteita tms, mutta maton alle toki saa ja tuleekin kurkata.Tästähän on olemassa esimerkkitapaus, jossa ostaja vaati korvauksia, kun lattia paskana maton alla. Tuomittiin myyjän eduksi, koska ostajan tulee tutustua kohteeseen huolella. Ilmeisesti siis myös kurkkia maton alle. Googlella varmaan löytyy keissi.
Itsellä omakotitalossa yläkerran lattia on notkolla. Olisi kai pitänyt ottaa vatupassi mukaan näytölle/kuntotarkastukseen.Tästähän on olemassa esimerkkitapaus, jossa ostaja vaati korvauksia, kun lattia paskana maton alla. Tuomittiin myyjän eduksi, koska ostajan tulee tutustua kohteeseen huolella. Ilmeisesti siis myös kurkkia maton alle. Googlella varmaan löytyy keissi.
Ei täysin samanlainen tapaus, mutta perusperiaatteet samat avainten osalta eli myyjä tiesi virheestä ja ostaja saattoi olettaa saavansa tiedon tästä:
Käytetyn asunto-osakkeen kauppa. Puuttuvat ura-avaimet. Lukkojen uudelleen sarjoittamisesta aiheutuvat kulut. - Kuluttajariitalautakunta
Melkeen kannattaisi ottaa se vatupassi kyllä. Tai ainakin pallo ja katsoa viettääkö johonkin suuntaan.Itsellä omakotitalossa yläkerran lattia on notkolla. Olisi kai pitänyt ottaa vatupassi mukaan näytölle/kuntotarkastukseen.
Ja varmasti takkiin olisi tullut mikäli olisin asiasta metelin nostanut.
Mitä ovat asunnon(osake) virheet?
Onko esimerkiksi se, ettei lattia olekaan parkettia, vaikka esitteessä näin todetaan?
Entä jos 15v vanha kiuas onkin sökö ja aiheuttanut palovaurion takaseinään, niin meneekö esitteessä mainittu "hyvä vuolukivikiuas" kokonaan vai osittain myyjän piikkiin?
Tai jos myyjä luovuttaa kaupanteossa ainoastaan 2 avainta, joista vain yksi on alkuperäinen ja toinen teetetty, kun alunperin on luovutettu 5 avainta eli vähintään 4 avainta on maailmalla?
No onhan se hassua, juu.Melkeen kannattaisi ottaa se vatupassi kyllä. Tai ainakin pallo ja katsoa viettääkö johonkin suuntaan.
Hämmästyttää kun ostetaan satojen tuhansien asia eikä käytännössä tutkita sitä ollenkaan. Monet eivät viitsi/osaa lukea edes isännöitsijäntodistusta jos ostavat osakkeen. Muutenkin asuntojen ostot menee ihan fiilispohjalta vaan.
Sitten taas jotain tonnin autoja syynätään millimetrin tarkasti ennen ostoa.
No onhan se hassua, juu.
Toisaalta omassa tapauksessa myyjä oli kirvesmies ja rakentanut talon perheelleen. Asuneet talossa yli 10 vuotta. Eli olisi voinut olettaa, että priimaa on ainakin yritetty tehdä.
Mutta ei ilmeisesti kannata olettaa mitään. Pitää kai selvittää kirurgiltakin, että pysyykö skalpelli varmasti kädessä ennen kuin suostuu leikattavaksi.
Niin, ja toisaalta kirvesmies ei ole rakennusinsinööri. Ei kirvesmiehet rakennus*tekniikasta* usein tiedä juuri sen enempää kuin maallikko, varsinkaan vanhemman polven ammattilaiset. Tekevät niin kuin ovat tottuneet tekemään, mutta eivät tarkalleen tiedä miksi niin tehdään.Oman kokemuksen perusteella juuri ne ns. omaan käyttöön tehdyt ovat lopulta pahimpia. Usein tehty edullisesti ja koska itselle, niin eihän niitä turhiksi koettuja määräyksiäkään usein ole noudatettu. Saahan ne sitten tarvittaessa kuntoon, kun itsekin on ammattimies...
Ei se ole mikään niin ja näin. Oletus on, että kaikki kiinteät kodinkoneet ovat toimivia ellei toisin ole mainittu. Toimimaton kiuas menee itsestäänselvästi myyjän korvattavaksi.Ja joku tommonen kiuas hommakin on vähän niin ja näin. Kiuashan voi hyvin toimia ja myyjään ei välttämättä tiedä että siinä jotain vikaa olisi.
Ei se ole mikään niin ja näin. Oletus on, että kaikki kiinteät kodinkoneet ovat toimivia ellei toisin ole mainittu. Toimimaton kiuas menee itsestäänselvästi myyjän korvattavaksi.
En tiedä, oliko yllä korostetut esimerkit kieli poskessa valittuja vai ei, mutta ei kai nyt kukaan oikeasti jostain yksittäisen maalatun seinän tasoituksesta rupea valittamaan? Pakkelia ja maalia kaupasta vaan, luultavasti kustantaa vain kymppejä.No käytännössä näin. Tuskin kukaan alkaa kaikkia lattian kolhuja tai seinien reikiä laittamaan myyntiesitteeseen? Ihan turha mielestäni tulla enää jälkikäteen itkemään jos vaikka parketissa on kolhu tai seinän tasoitus ei ole viimeisen päälle. Kyllä tuollaiset hommat täytyy ostajan tarkistaa. Kyseessä on kuitenkin käytetyn asian myynti niin ei voi olettaa että kaikki on viimeisenpäälle kunnossa.
Oli valittu sen mukaan että pitäisi varmasti huomata "ongelma" jos se omasta mielestä siis on ongelma.En tiedä, oliko yllä korostetut esimerkit kieli poskessa valittuja vai ei, mutta ei kai nyt kukaan oikeasti jostain yksittäisen maalatun seinän tasoituksesta rupea valittamaan? Pakkelia ja maalia kaupasta vaan, luultavasti kustantaa vain kymppejä.
Tuollainen ehto että myydään siinä kunnossa kun se on ei vaan ole pätevä, jos siitä aletaan tappelemaan oikeudessa. Sopimuksella ostaja ei voi luovuttaa oikeuksiaan jos kämpästä löytyy esimerkiksi rakennusvirhe. Ainoastaan huutokaupalla onnistuisi.Ja ainakin kun itse olen myynyt/ostanut asunnon niin aina kauppakirjassa on maininta että asunto myydään siinä kunnossa kun se on. Yleisesti ottaen viimeisin kerta ku ostaja sen näkee on se kunto missä se myydään.
Olen aina ihmetellyt tämän ilmaisun logiikkaa. Tottakai tiedän mitä se tarkoittaa, mutta ilmaisua kun pohtii sanatarkasti niin onhan se vähän kömpelösti muotoiltu. Eihän mitään voi myydä sellaisessa kunnossa missä se EI ole, joten tuo on turha täsmennys.myydään siinä kunnossa kun se on
Virheiden merkittävyyden arviointihan menee vieläpä sillä lailla, että se suhteutetaan kauppahintaan. Eli teoriassa saat paremmin korvausvaateesi läpi jos kohde oli halpa, mikä on nurinkurista.Virheet ovat aika usein tapauskohtaisia, mutta yleensä sen täytyy olla hyvin merkittävä. Jos ostat asunnon, jossa kiuas (arvo satasissa) ei syystä tai toisesta toimi, niin voihan siitä pyytää hyvitystä. Eri asia on hyvittääkö myyjä mitään. Reilua on tietysti hyvittää, mutta asuntokaupan hinnanalennukseen vaaditaan yleensä merkittävä virhe, jonka korjauskustannukset mitataan tonneissa.
Jos esimerkiksi astianpesukone ei toimikkaan tai siinä on jotain vikaa, on aika pikkumaista lähteä hakemaan korvausta myyjältä. Ostat uuden ja saat samalla todennäköisesti paremman laitteen --> asumismukavuus nousee. Käytetty asunto ei ole uusi ja sen laitteet ja kodinkoneet voivat rikkoutua koska tahansa.
Eri asia jos on jotain todella merkittävää tyyliin hometta, kosteusvahinko, rakenteiden painumista, katon vuotamista ym. Tai myyjä on sitä selvästi peitellyt ja yrittänyt salata.
Asuntokauppalain edellyttämää virheen merkittävyyttä on oikeus- ja
kuluttajariitalautakunnan ratkaisukäytännössä arvioitu siten, että virheen arvon on oltava
useita prosentteja asunnon kauppahinnasta, jotta myyjälle voisi virheen perusteella syntyä
velvollisuus hinnanalennukseen.
Tällöinkin kysymys on hinnanalennuksesta virheen perusteella, ei uuden laitteen
hankintakustannuksen korvaamisesta.