• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Alkoholi ja yhteiskunta

"1. JOS eduskunnan enemmistö äänestää 4,7 prosentin puolesta, käsittely loppuu siihen ja kaupoissa myydään ensi vuonnakin korkeintaan 4,7 prosentin alkoholeja.

2. JOS äänestyksessä voittaa 5,5 prosenttia, istunto keskeytetään ja asia siirtyy suuren valiokunnan käsiteltäväksi. Suuri valiokunta laatii oman mietintönsä, ja istunto aloitetaan uudelleen. Ja taas äänestetään.

3. JOS suuri valiokunta on samaa mieltä kuin sosiaali- ja terveysvaliokunta – eli 4,7 prosentin kannalla – asian käsittely keskeytyy ja alkoholiprosentit eivät muutu.

4. JOS suuri valiokunta esittää 5,5 prosenttia, eduskunta aloittaa taas keskustelun ja lopulta äänestää, onko alkoholiprosentti 4,7 vai 5,5."

:sdarra:

Miten ne muut, paskat päätökset menevät läpi aina niin helposti...

EDIT: Jos alkoholilain uudistus nyt kaatuu, se on keskustan syytä. Sehän se rupesi keväällä niskottelemaan sovitusta.
Onneksi eesti taitaa perua veron korotuksensa mutta harmi, että kotimaiset kaupat kärsii. Ei se laivalla olokaan mitään kivaa ole.
 
Viimeksi muokattu:
Onko vain minulla, vai käykö eduskunnan sivut täysistunnosta hitaalla muuallakin? Olisi mukava seurata äänestyksiä ja videota tuota kautta iltaläpysköjen sijaan.
 
Siellähän oli ehtona että jos ei uusi alkoholilaki mene läpi niin myös SOTE kaadetaan. Siinä on kepulaisilla todella tiukat paikat.

Edit: Soini tietysti taas kääntää takkinsa, mutta katotaan.

Ei ne sotea kaada vaan kaataa uuden alkoholiveron korotuksen, jos prosenttia ei nosteta.
 
@hs.fi:
HS seuraa äänestyksiä hetki hetkeltä

Juuri nyt Teija Sutinen, toimittaja
Vielä toinen äänestyskierros prosenteista.

Jaa
2 min. sitten Teija Sutinen, toimittaja
5,5 prosenttia voitti! Kaupan alkoholi näyttää vahvenevan., mutta se ei vielä ole satavarmaa.
 
noniin siis nyt suureen valiokuntaan jonka jälkeen ehkä ja vain ehkä äänestetään uudelleen ja jos sitten vielä tuo hiuksenhieno etumatka pitää niin ruokakaupat muuttuu kaiken pahan aluksi ja juureksi, koittaa maailmanloppu ja kaikki kuolee sitten viinaan... olisi nyt edes tuo 8,5% pitänyt...
 
"
Nyt se on varmaa: nelosolut tulee kauppoihin – ”Tästä asiasta ei käydä salissa enää äänestystä”

Nelosolut tulossa kauppoihin – suuri valiokunta yhtyy eduskunnan päätökseen

Julkaistu: 15.12. 12:55

Suuri valiokunta päätti yhden äänen enemmistöllä nostaa kaupoissa myytävän alkoholiprosentin ylärajaa 5,5 prosenttiin.
Nyt se on varmaa. Nelosoluet ja aito lonkero tulevat ensi vuonna myyntiin ruokakauppoihin, huoltamoille ja kioskeihin.

Suuri valtiokunta päätti äänin 13–12 yhtyä eduskunnan kantaan alkoholiprosentin nostosta.

– Enemmistö päätyi eduskunnan kannalle. Tästä asiasta ei käydä enää salissa äänestystä, suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok) kertoi.

Eduskunta on siis hyväksynyt, että kaupassa myytävän alkoholin prosentti nousee 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.


Päivän istunnossa pohjaesityksenä oli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, jossa esitettiin alkoholirajan pitämistä ennallaan.

Äänestyksessä voitti kuitenkin 5,5 prosenttia, äänin 98–94, joten asia oli vietävä suuren valiokunnan ratkaistavaksi.

Suuren valiokunnan kokous ei ollut lainkaan läpihuutojuttu. Valiokunnan kokouksessa oli kolme eri äänestystä.

Ensimmäisessä äänestyksessä ehdotettiin yhtymistä sosiaali- ja terveysministeriön mietintöön, eli 4,7 prosenttia.

Toisessa äänestyksessä ehdotettiin alkoholilain asiantuntijakuulemisten jatkumista.

Kolmannessa äänestyksessä päätettiin yhtyä eduskunnan kantaan ja nostaa kaupoissa myytävän alkoholin prosentti 5,5 prosenttiin.

Suuren valiokunnan 13–12 päättyneessä äänestyksessä esitystä vastaan äänestivät opposition kansanedustajat ja hallituksen kansanedustajista Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ja Martti Talja (kesk).

Eduskunta hyväksyy lopullisesti alkoholilain ensi viikon toisessa käsittelyssä. Toisessa käsittelyssä lain sisältöön ei enää tehdä muutoksia.
Mika Lehto

Nyt se on varmaa: nelosolut tulee kauppoihin – ”Tästä asiasta ei käydä salissa enää äänestystä”
"

Aamen.
 
Viimeksi muokattu:
Limuviinat tuhoavat nuoret, eihän ne erota enää limuja tai mehuja limuviinoista. Limuviina vie suomen turmioon!
 
Pääsekö nytten kirkasviinapohjaiset juomat kauppoihin? Elikkä päästäänkö näistä hiivalitku lonkeroista eroon?
 
Jos lainsäädäntöä ei pikavauhdilla taas tiukenneta, niin on mielenkiintoista katsoa, mitä tapahtuu alkoholimarkkinoilla. Periaatteessa panimot voisivat myydä bulkki-A:ta ehkä 20 senttiä kalliimmalla per tölkki kuin kolmosta, mutta jää nähtäväksi, että tehdäänkö niin. Silloin, kun keskiolut oli vielä Alkossa, sitä ei juurikaan myyty, vaan lähes kaikki ostivat A-olutta. Kaikki on tietysti kiinni kulutustottumuksista, eli sitä myydään, mitä ihmiset ostavat, mutta panimot voivat halutessaan yrittää muuttaa kulutustottumuksia.

Siiderit ovat myös mielenkiintoinen juttu. Putoaako niiden myynti, kun suurin syy niiden suosiolle on ollut se, ettei ruokakaupasta saa Bacardi breezereitä ja vastaavia. Bacardi breezer on siitä veikeä juoma, että sen alkoholipitoisuus (4%) on alempi kuin useimpien siiderien.
 
Eli kaikki hihhulit + vasemmisto oli vastaan. Tämä nyt ei kyllä hirveästi yllättänyt.
Aika laimea uudistushan tämä on, mutta suunta on oikea.
Taidan ottaa tälle viskin illemmalla.
 
Eli kaikki hihhulit + vasemmisto oli vastaan. Tämä nyt ei kyllä hirveästi yllättänyt.
Aika laimea uudistushan tämä on, mutta suunta on oikea.
Taidan ottaa tälle viskin illemmalla.

Ehkä 20 vuoden päästä saadaan noi viskitkin kauppoihin.
 
Nämä on ollut hauskoja argumentteja tässä alkoholipolitiikan keskustelussa, mitä ihan eduskunnassa on annettu. Puhuvat limuviinoista tavalla, että nyt ne tulee jos muutos tehdään. Pitäisi ilmeisesti niille tietämättömille sanoa, että ovat olleet kaupan hyllyllä jo pitkään.
Ja tosiaan sitä samaa jeesustelua oli silloin 90-luvun alkupuolella, kun salmari tuli alkoon. Jännästi ei nuoriso turmeltunut siitäkään.
 
Vihreät olisi todennäköisesti ollut tuon muutoksen kannalla, mutta nyt oli pakko vaihtaa puolta oppositiossa. Aallon poikakin oli kovasti vapaamman alkoholipolitiikan puolesta ennen vaaleja. Nyt kun hallitukseen ei ollut asiaa, niin se mieli muuttui yllättäen :D.
 
Nämä on ollut hauskoja argumentteja tässä alkoholipolitiikan keskustelussa, mitä ihan eduskunnassa on annettu. Puhuvat limuviinoista tavalla, että nyt ne tulee jos muutos tehdään. Pitäisi ilmeisesti niille tietämättömille sanoa, että ovat olleet kaupan hyllyllä jo pitkään.

Kaupan hyllyllä on käymisteitse valmistettua lonkeroa, josta tulee vaan mahankipuja ja paha olo.

Oikea lonkero tehdään ginistä, eikä se ole katkeraa litkua, jossa on pahimmassa tapauksessa miljoona e-koodiesanssia makua antamassa.

Nyt saatan jopa ostaa näitä - ja "kaikki-paitsi-olut"-kulutukseni kasvaa.
Aivan varmasti hyödynnän pienpanimoiden kasvanutta valikoimaa - ja kulutukseni ei edes kasva, vaan siirtyy laadukkaampiin juomiin.

--

Sanoisin, että Helsingissä toivottavasti nämä muutokset ja Viron hintojen nousu tuovat positiivisen muutoksen, eli rahat saadaan Suomeen, mutta henkilökohtainen kulutus ei kasva.


--

Maaseudulla sitten voi tapahtua ihan mitä tahansa.. Itse veikkaan, että limuviinat varsinkin (johon myös ginilonkeroni kuuluu) lisäävät kulutusta nuorten keskuudessa.
 
Vihreät olisi todennäköisesti ollut tuon muutoksen kannalla, mutta nyt oli pakko vaihtaa puolta oppositiossa. Aallon poikakin oli kovasti vapaamman alkoholipolitiikan puolesta ennen vaaleja. Nyt kun hallitukseen ei ollut asiaa, niin se mieli muuttui yllättäen :D.
Touko Aalto olisi toivonut tähän yhdistettyä verotusratkaisua siten, että vahvemmissa oluissa olisi ollut kovempi alkoholiverotus, jolloin halvin känni tulisi aina miedommalla juomalla. Nyt kuitenkin päätettiin nostaa alkoholiverotusta kautta linjan, jolloin on täysin panimoista ja kaupan keskusliikkeistä kiinni, että minkä vahvuisia juomia myydään volyymituotteina. Kalliissa pienpanimo-oluissa pienillä veromuutoksilla ei ole niin merkitystä, koska hinta on joka tapauksessa selvästi korkeampi kuin bulkkituotteissa.

Vaan joo, uskon silti, että olet oikeassa, eli että hallituksessa Touko Aallolle tämä korotus olisi käynyt.
 
MTV väittää, että peruspalveluministeri Saarikon mukaan muutos tapahtuisi jo vuodenvaihteessa maaliskuun sijaan. Ota tästä selvää.
 
Jospa nyt kerrankin tehtiin järkevä päätös ja päästäisiin eroon tuosta omenaviinipohjaisesta kuralonkerosta, josta ei tule, kuin helvetinmoinen krapula, ripuli ja vitutus. Ei kyllä lonkeroa tule paljoa siltikään juotua, mutta jos sen muutaman törpön vuodessa, niin mieluumin tuota oikeaa ginipohjaista.

Ja oluista olen yleensä parhaimman makuisina pitänyt n. 5% kieppeillä olevista, joten omalle kohdalle tuo 5,5% todennäköisesti on "riittävä", vaikkakain omasta mielestä mitään keinotekoisia rajoitteita ei pitäisi edes olla.
 
Viinit ruokakauppoihin. Väkevämpien verotusta(viinat ja muut yli 30%) voisi nostaa reilusti. Tällä tavoin kun ohjattaisin ihmisten kulutusta säästyttäisiin monelta harmilta. Voisi tervehtyä alkoholiin suhtautuminen, joka tässä maassa on aivan käsittämätön.
 
Itse en alkoholia käytä ollenkaan. Ruokaillessa mielestäni vesi sopii paremmin ruoan kanssa kuin viini tai olut.
 
Viinit ruokakauppoihin. Väkevämpien verotusta(viinat ja muut yli 30%) voisi nostaa reilusti. Tällä tavoin kun ohjattaisin ihmisten kulutusta säästyttäisiin monelta harmilta. Voisi tervehtyä alkoholiin suhtautuminen, joka tässä maassa on aivan käsittämätön.
kaikkien alkoholijuomien verotusta tulisi laskea reilusti, varsinkin laatuviskien, joiden hintataso on melkoisen järkyttävä.
 
Viinit ruokakauppoihin. Väkevämpien verotusta(viinat ja muut yli 30%) voisi nostaa reilusti. Tällä tavoin kun ohjattaisin ihmisten kulutusta säästyttäisiin monelta harmilta. Voisi tervehtyä alkoholiin suhtautuminen, joka tässä maassa on aivan käsittämätön.

Haista paska. Ei ole oikein rangaista hyvistä viskeistä/konjakeista/gineistä jne. nauttivia sen takia, että tollot eivät osaa kympin kossun kanssa läträtä. Eikä se edistä eurooppalaista juomakulttuuria.
 
Jos valtio meinaa repiä 100 miljoonaa jostain, eli kait alkoholista. Niin miten keskioluen hinnan käy?

Joku aika sitten jossain lehdessä aikaa ennen tämänpäiväistä uutisointia oli jotain että hinta nousisi. Tietty kaupat hinnoittelee miten hinnoittelee, panimot myy sillä hinnalla millä myy, valtio verottaa jotenkin, kilpailua tulee Alkon ja muiden myyjien välille.
Itse en noista vahvemmista niin välitä.
 
Jos valtio meinaa repiä 100 miljoonaa jostain, eli kait alkoholista. Niin miten keskioluen hinnan käy?

Joku aika sitten jossain lehdessä aikaa ennen tämänpäiväistä uutisointia oli jotain että hinta nousisi. Tietty kaupat hinnoittelee miten hinnoittelee, panimot myy sillä hinnalla millä myy, valtio verottaa jotenkin, kilpailua tulee Alkon ja muiden myyjien välille.
Itse en noista vahvemmista niin välitä.

En osaa sanoa "keskioluen" hinnasta mitään, mutta toivottavasti tämän muutoksen myötä päästään tuosta idioottimaisesta termistä eroon. Ei ole olemassakaan mitään "keskiolutta" On vain olutta. Toisissa on enemmän alkoholia, kuin toisissa. Ja luuletko, että Karjalaa tulee normikauppoihin kahta eri versiota...

Kallista alkoholi tulee suomessa aina olemaan. Veikkaan lopputuloksena tästä, että 100% alkoholiksi muutettuna alkoholipitoisten juomien hinnat nousevat yksikköä kohden.
 
En osaa sanoa "keskioluen" hinnasta mitään, mutta toivottavasti tämän muutoksen myötä päästään tuosta idioottimaisesta termistä eroon.

Samoin vitutti/-aa kun puheenvuorot eduskunnassa ja valtakunnan ykkösmediat toitottivat "vahvojen oluiden" tulemisesta kauppoihin. Omasta mielestäni vielä jotkut perus-Leffet (muistaakseni 6,6 %) ovat vaan "oluita" ja vahvat oluet ovat sitten niitä 8+ pinnaisia.
 
Näinköhän nykyinen kolmonen tulee säilymään valikoimissa ensivuoden jälkeen ollenkaan? Ei liene hirveästi järkeä rinnakkain valmistaa prosentin erolla olevaa samaa olutta. Varmaan kauppojen omat halpamerkit tulee olemaan nykyisellä vahvuudella ja voivat sitä sitten tarjoushintaan myydä.
Panimot ja kaupat varmaan seuraavat menekkiä aika tarkkaan tämän kanssa. Ainakin vanhemmat tutut suosivat keppanaa ihan maun takia.
Toivottavasti saataisiin lisää muitakin oluita hyllyille bulkkilagereiden viereen.
 
Panimot ja kaupat varmaan seuraavat menekkiä aika tarkkaan tämän kanssa. Ainakin vanhemmat tutut suosivat keppanaa ihan maun takia.
Toivottavasti saataisiin lisää muitakin oluita hyllyille bulkkilagereiden viereen.
Kyllä siinä laatuoluessa 3 ja 4 välillä on melko mitätön ero,ja ainakin suuremmissa automarketeissa on jo nyt aika paljon valikoimaa bulkin lisäksi.
 
Kyllä siinä laatuoluessa 3 ja 4 välillä on melko mitätön ero,ja ainakin suuremmissa automarketeissa on jo nyt aika paljon valikoimaa bulkin lisäksi.
Joo onhan tässä jo kehitystä tapahtunutkin, mutta vielä toivoisin monipuolisempaa valikoimaa. Ehkä tuo vajaan prosentin nosto ei nyt ihmeitä tee, mutta ehkä sillä saadaan muutamia "parempia" oluita saataville.
 
Kyllä siinä laatuoluessa 3 ja 4 välillä on melko mitätön ero,ja ainakin suuremmissa automarketeissa on jo nyt aika paljon valikoimaa bulkin lisäksi.

Valikoimaa on, mutta se on sikahintaista bulkkiin verrattuna (n. 10€/litra). Vähän pelkään, että veronkorotusten myötä hintaero bulkkiin vain kasvaa ja se teini/köyhä juo valitsee edelleen 3 keppanaa yhden "laatuoluen" sijaan. Jos hintaero olisi vastaava kuin baarissa, jossa "laatuoluet" ovat n. 20-30% halvinta suomibulkkia kalliimpia, niin tilanne olisi varmaan ihan toinen kuin nykyisellä n. 200% erolla ja alkoholikulttuuri kehittyisi todennäköisesti parempaan suuntaan.
 
Kommentti: Pikkuveljeni, alkoholisti

Kommentti: Pikkuveljeni, alkoholisti
76fbe9c4004646bd8c2e4a7fb26590fa.jpg

(KUVA: Ismo Pekkarinen / AOP)
Julkaistu: 15.12. 13:01

Koffin hevoset eivät tehneet pikkuveljestäni alkoholistia, eikä viinalakko häntä pelastanut. Ilta-Sanomien päätoimittajan Ulla Appelsinin vuoden 2014 kolumni on yhä ajankohtainen, kun eduskunnassa on keskusteltu alkoholilainsäädännöstä.
Olin syventynyt Angelika-kirjaan, kun veli tuli silmät loistaen häiritsemään. Hän oli – jälleen kerran – innoissaan jostain historiadetaljista, jonka oli lukenut kahlatessaan massiivista Grimbergin Kansojen historia –kirjasarjaa. ”Tiedätkö, kuka oli Aleksanteri Suuri?”. Minua ei olisi sillä hetkellä voinut vähempää kiinnostaa, sillä Angelikan ja Joffreyn suhde oli kirjassa juuri jännittävässä vaiheessa. Olin 12-vuotias isosisko ja pikkuveli – niin, hän oli vasta 5-vuotias.

Pikkuveli oli käsittämättömän lahjakas pienestä pitäen. Oppi lukemaan 4-vuotiaana ja luki sen jälkeen kaiken. Hän piirsi sarjakuvia ja kirjoitti tarinoita ja rakasti historiaa ja maantietoa. Grimbergin historia -kirjasarjan (24 osaa) lisäksi hänen käsissään kuluivat kartat. Kun sukulaistäti oli lomalla Espanjassa, pikkuveli pystyi heti luettelemaan ulkomuistista maan pääkaupungin, naapurit, joet ja lipun.

Musiikki oli hänelle elämä. Hän aloitti trumpetilla, joka ei hänelle sopinut, mutta siirtyi sitten kitaraan. Se kasvoi kiinni hänen käsiinsä.

Hän oli pienenä maailman vilpittömin ja kiltein lapsi. Hän oli aina valmis auttamaan ja olisi antanut päältään vaikka paitansa, jos joku olisi ymmärtänyt pyytää. Joskus joku pyysikin. Kun vanhemmat eivät esimerkiksi ehtineet viedä perheemme kaikkein pienintä lasta Sariolan huvipuistoon ja tämä oli siitä surullinen, pikkuveli vei – ja käytti siihen kaikki omat viikkorahansa.

Mietin aina, että meistä kahdesta hän oli se fiksumpi. Silti minä olin lopulta se, joka opiskeli pidemmälle, sai uusia työhaasteita ja perheenkin. Pikkuveljen elämää hallitsi aivan joku muu. Alkoholi.

Se alkoi jo nuorena. Hän oli yhä useammin päissään. Lukiossa me läheiset panimme sen nuoruuden kokeilujen piikkiin. Opiskeluaikoina opiskeluelämän piikkiin. Avioeron jälkeen eroahdistuksen piikkiin. Joimmehan ja juhlimmehan me muutkin, reippaastikin – mutta emme tajunneet, että hän joi jatkuvasti ja suunnattomia määriä.

Jossain vaiheessa me läheisetkin uskalsimme vihdoin katsoa totuutta silmiin ja tunnustimme, että hänellä on vakava ongelma. Siihen tosin meni vuosia. Ehkä se oli se kerta, kun häneltä lähti kolmatta kertaa asunto alta. Tai se kerta, kun hän menetti taas yhden työpaikan. Tai se kerta, kun avaamattomia laskuja alkoi löytyä jo sohvan alta.

Hänen lainojaan takasin monta kertaa ja maksoinkin. Pikkuveli oli äärimmäisen helppo saalis häikäilemättömille pikavippifirmoille: rahaton, pätkätyöläinen, eronnut mies, joka yritti epätoivoisesti selvitä veloistaan edes jotenkin. Sillä kyllä hän aidosti yritti. Pikavippifirmojen omatuntoa ei haitannut lainata hänelle rahaa, oli hän missä kunnossa tahansa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Hän ei olisi selvinnyt maksuista ilman minun ja muiden läheisten apua.

Mutta lopulta raha oli kuitenkin – vain rahaa. Pahinta oli pelko. Lukemattomia kertoja me läheiset soittelimme toisillemme ja etsimme häntä ympäri kaupunkia. Emme tienneet, missä hän oli, emmekä tienneet, miten hänelle oli käynyt. Hän ei läheskään aina vastannut puheluihin. Joskus siksi, että häntä hävetti. Joskus siksi, että oli liian juovuksissa. Joskus siksi, että puhelin ei toiminut, kun lasku oli maksamatta.

Me läheiset kävimme vuorotellen kolkuttelemassa kotiovea, kyselemässä kantakapakasta tai soittelimme tutuille. Kerran löysin hänet kadulta sekavassa tilassa ja raahasin kotiin. Omat lapseni katsoivat kaatuilevaa enoa silmät pyöreinä, kun talutin hänet suihkuun.

Ojaan asti hän ei toki koskaan päätynyt. Hän kävi välillä töissä ja onnistui hämäämään monia sukujuhlissa, olihan hän fiksu. Mutta kun kuljin töihin mennessäni Ympyrätalon ohi, mietin joskus, mikä on se aamu, kun löydän pikkuveljeni Alkon lähellä notkuvien rappioalkoholistien joukosta.

Hänen persoonallisuutensakin muuttui humalassa. Hän, maailman kiltein ihminen, saattoi raivota ja huutaa puhelimessa. Hän, joka lapsena oli aina pitänyt lupauksistaan kiinni, ei enää välttämättä tullut käymään kun sovittiin, ja jos tuli, nukkui vain pois loputonta väsymystään. Kun me muut juttelimme, hän saattoi vain istua pöydän ääressä tyhjin silmin. Kadonnut oli se vilpitön katse, jonka lapsena aina kohtasin.

Me läheiset teimme tietenkin kaiken, mitä alkoholistin omaiset tekevät. Anelimme, uhkasimme ja lahjoimme. Ymmärsimme, huusimme ja haukuimme. Uskoimme loputtomiin lupauksiin ja petyimme loputtomia kertoja.

Kotonani on yhä tallessa vuosia vanha kahvilan kuitti, jonka takapuolelle kiristin häneltä kirjallisen lupauksen hoitoon menemisestä, jos hän ottaa vielä yhdenkin oluen. Tietenkin hän otti – ja tietenkään hän ei mennyt.


En koskaan unohda, miltä tuntui avata suljetun osaston ovi ja kuulla, kuinka se loksahtaa takana kiinni.

Ja sitten tuli psykoosi. Se ei ole alkoholistille tavatonta. En koskaan unohda, miltä tuntui avata suljetun osaston ovi ja kuulla, kuinka se loksahtaa takana kiinni. Miltä tuntui kulkea hoitajan perässä kammottavan hiljaista käytävää, astua huoneeseen ja nähdä lääkkeillä turrutettu pikkuveli makaamassa sängyllä. Tajusin silloin senkin, mitä alkoholistin hoito tarkoittaa Suomessa. Rahasta ei välttämättä ole kyse, vaan tavasta: ihminen vain tuupataan täyteen erilaisia kalliita lääkkeitä ja heitetään sitten ulos.

Tietysti myös mietin, toiminko itse oikein. Kerran istuin taksissa ja vuodatin tilannetta kännykkään, kun taksikuski pysäytti autonsa. Hän pyysi anteeksi, että puuttuu yksityisasiaan, mutta hänellä olisi kerrottavaa. Taksikuski oli raitistunut alkoholisti ja halusi auttaa. Hän sanoi suoraan, että me läheiset toimimme väärin, kun pelastamme pikkuveljeäni vaikeuksista koko ajan.

Taksikuski korosti, että hänen oma toipumisensa lähti liikkeelle vasta siitä, kun kaikki läheiset tylysti sulkivat hänet pois elämästään ja antoivat hänen vajota pohjalle. Vasta silloin hän ymmärsi, että hän joko kuolee tai nousee nyt ylös. Vasta silloin hän tajusi hakea apua ja sai sitä AA:sta. Taksikuski selitti lempeästi, että jatkuvalla auttamisella vain mahdollistin sen, että pikkuveljen ei tarvinnut ottaa vastuuta elämästään.

Kyllä minä uskoin häntä – mutta en siltikään voinut päästää irti. Sillä minä tiesin, että kaikki pohjalle vajonneet alkoholistit eivät enää nouse sieltä ylös. On heitä, jotka jäävät sinne ja seuraavaksi heidät kannetaan arkkuun. Ja ei, se antiikin jumaltaruja ja merkkareita rakastanut pikkupoika ei saanut kuolla.

Miksi minä kerron kaiken tämän julkisesti? Koska minä olen alkoholistin läheinen ja meitä on tässä maassa satojatuhansia – mutta silti meitä ei juuri koskaan kuulla. Meidän elämällämme ratsastetaan politiikassa, meihin vetoavat sosiaaliviranomaiset ja meillä perustellaan uusia määräyksiä, mutta ketään ei kiinnosta kysyä meiltä, miten alkoholisti elää ja toimii – vaikka uskokaa, me tiedämme. Usein eniten äänessä ovat ne, jotka asiasta ymmärtävät vähiten.

Koska olen alkoholistin läheinen, minua lähinnä naurattaa uusi alkoholin mainontaa rajoittava lainsäädäntö, josta on tullut farssi. Kun käytetään aikaa, rahaa ja energiaa esimerkiksi Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan maamerkin teippien poistoon, ei alkoholismista ymmärretä yhtään mitään. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän taatusti juo. Yksikään alkoholisti ei jätä ottamatta ryyppyä, sai Koffin hevosia sitten kutsua Koffin hevosiksi tai ei.

Koska olen alkoholistin läheinen, tiedän, että alkoholisti löytää aina halutessaan alkoholia. On aivan sama, mitä viina maksaa tai ovatko alkot kiinni vai auki. Alkoholistilta ei alkoholi lopu. Sosiaaliviranomaisten intoilemilla uusilla myyntirajoituksilla ja hintojen korotuksilla ei muuteta raittiiksi yhtään ainutta alkoholistia – ainoastaan menetetään verotuloja, kun Suomen valtio ajaa kansalaisensa hakemaan juhlajuomat, ruokaviinit ja saunaoluet Virosta.

Koska olen alkoholistin läheinen, tiedän myös sen, ettei alkoholistia paranneta jollain väliaikaisella nenänvalkaisulla. Ehkäisevää päihdetyötä tekevä Ehyt-järjestö (jolla on miljoonien budjetti) toitottaa innolla tipatonta ja Yleisradio taas aloittaa ensi vuonna ison kampanjan ja ohjelman, jossa kehotetaan olemaan 100 päivää juomatta.

Tavalliselle ei-alkoholiriippuvaiselle ihmiselle lyhyt viinaton jakso voi tietysti tehdä ihan hyvää, jos pubeissa on kulunut liikaa aikaa – mutta alkoholista riippuvaiselle ihmiselle ei voisi väärempää viestiä antaa. Alkolisti pystyy kyllä olemaan sen sata päivää juomatta. Pystyi pikkuveljenikin. Hän oikein ylpeili kolmen kuukauden paussillaan, koska halusi todistaa meille läheisille, ettei hänellä ole oikeaa ongelmaa. Ikävä vain, että tauon jälkeen hän palkitsi itsensä vieläkin pahemmalla juomisella.

Jos alkoholistille sanotaan, että ole 30/50/100 päivää juomatta, hänelle se tarkoittaa lupaa juoda kaksin käsin sen paussin jälkeen. Lakko on alkoholistille täysin väärä sana – koska lakkohan aina loppuu joskus. Alkoholistiperheille lakkoaika voi olla yhtä helvettiä. Alkoholistin pinna nimittäin kiristyy, mitä pidempään hän on ilman alkoholia. Alkoholistista tulee aggressiivinen. Vaikka hän ei ehkä lyö (jotkut lyövätkin), hänen pinnansa palaa mitä pienimmistäkin asioista, koska hän vain odottaa sitä päivää, jolloin hän voi palkita itsensä tästä sankariteosta eli pitkästä viinapaastosta.

Minä kirjoitan tämän myös siksi, koska olen vuosikausia tehnyt sitä, mitä lähes kaikki alkoholistin läheiset tekevät. Vaiennut. Noin 20 vuoden ajan olen salaillut asioita ja valehdellutkin pikkuveljeni puolesta. Me alkoholistien läheiset kehitämme lähes taiteenlajiksi kiertelyn, jolla vastataan puolitutuille ja työkavereille ja sukulaisille kysymyksiin siitä, mitä alkoholistille kuuluu. Emme ymmärrä, että teemme väärin paitsi alkoholistia myös itseämme kohtaan: salailun säkki on erittäin raskas kantaa.

Siksi, jos saan antaa yhden neuvon sinulle, alkoholistin läheinen, ole jo alun perinkin minua fiksumpi. Lopeta se salailu tänään. Totuuden sanominen ääneen ei vielä paranna alkoholistia – mutta ainakin se auttaa sinua.

Alkoholismi on sairaus eikä sairautta tarvitse hävetä. Ihan oikeasti: sitä ei tarvitse hävetä. Kun ensi kerran joku kysyy, mitä miehellesi/siskollesi/lapsellesi kuuluu, sano vain rehellisesti, että hän sairastaa alkoholismia. Ei maailma siihen kaadu, päinvastoin. Voit jopa saada apua.

Alkoholi tappaa Suomessa vuosittain lukemattomia älykkäitä, ihania ja hyviä ihmisiä, joilla olisi voinut olla vaikka mitä annettavaa niin läheisilleen kuin tälle yhteiskunnallekin. Siksi on käsittämätöntä, miten typerää suomalainen alkoholipolitiikka on, millaista hölynpölyä alkoholismin siivellä ajetaan ja miten väärin sitä hoidetaan.

Mutta on onneksi heitäkin, jotka selviävät. Selviävät jopa vuosikymmenien kierteestä. Joku kykenee siihen ihan yksin, mikä on toki harvinaista. Jonkun pelastaa usko. Jonkun toisen AA-kerho. Jonkun joku muu, sillä me ihmiset olemme erilaisia. Mutta kuka kysyisi, mitä tuloksia on saatu aikaan niillä miljoonilla, joita Suomen valtio on syytänyt loputtomaan päihdekampanjointiin, lukemattomiin työryhmiin, lääkkeisiin ja katkaisuklinikoihin – samaan aikaan kun ihminen on unohdettu?

Meidän perheemme elämä muuttui vuosi sitten, kun pikkuveljeni lähti Naantaliin hoitoon kuukaudeksi. Jokainen hoito ei sovi kaikille, mutta tämä sopi meille: ensimmäistä kertaa 20 vuoden aikana myös alkoholistin läheisiä kuultiin.

Veljeni ei saanut hoitoon yhteiskunnalta mitään tukea, mutta se oli parhaiten sijoitettu raha koskaan. En enää vuoden jälkeen jaksa hämmästellä sitä, että pikkuveljeni vastaa aina puheluihin ja tekstiviesteihin. En sitä, miten hyvin hän säveltää ja soittaa. En sitä, miten taivaallisen hyvää ruokaa hän tekee (mutta olisittepa maistaneet sitä kuusenkerkkäsiirappia, jonka hän keitti itse poimimistaan kerkistä!). En edes sitä, miten hän muistaa syntymäpäiväni ja ilahduttaa ihanalla kortilla ja lahjalla.

En jaksa murehtia tulevastakaan: ymmärrän tietenkin, että elämä on arvaamatonta. Mitä on tänään, ei takaa sitä, mitä on huomenna. Mutta juuri tänään olen vuoden raittiina olleesta veljestäni aivan hirvittävän ylpeä: mikä taistelija hän onkaan!

Tänä vuonna joulupöydässäni istuu pikkuveli, jonka silmissä näen sen kauan sitten kadonneen vilpittömän ja avoimen katseen. Se on tähänastisen elämäni paras joululahja.

Ps. Pikkuveljeni on lukenut tämän ja hyväksynyt tämän julkaisun. Hän sanoi: ”Ehkäpä joku saattaa miettiä juomistaan tuon luettuaan.”
Ulla Appelsin

Pakko laittaa tämä tänne. Erittäin hyvä ja osuva kirjoitus. Olen samaa mieltä Ullan kanssa siitä, että kyllä se alkoholisti sen annoksensa saa, tavalla tai toisella. Hinnasta ja saatavuudesta riippumatta.

Omakohtaiset kokemukset suvustani tuovat sen verran kokemusta, että tiedän itse tämän tilanteen jossa yritetään auttaa sukulaista erinäisin keinoin, mutta ei tajuta, että se pudotus pitää tulla. Olisinpa vain lukenut tämänkaltaisen tekstin jo aiemmin.

Isoisäni oli aika varmasti alkoholisti, sen verran usein hän soitteli isälleni ja pyysi tuomaan kaljaa. Noh, isäni sitä vei. Pappa asui keskellä mettää, eikä siellä mitään kauppoja tai kauppa-autoja enää ollut. Muistan, että isoisän juominen pahentui ja kuntokin romahti, kun hänen kaverinsa myi kesämökkinsä pois siitä vierestä. Siitä mentiinkin sitten aika nopeasti hoitokodin kautta sairaalaan ja lopulta arkkuun.

Isäänikin voisi sanoa entiseksi semi-alkoholistiksi. Muistan, että välillä hän oli aika hyvässä tuiskeessa. Yksi pahimmista kerroista mitä muistan oli kun tulin äitini luota takaisin isälleni. Olin jotain 7- tai 8-vuotias. Muistan, kuinka äiti ajoi pihaan ja ihmettelimme, miksi talo on pimeänä. En muista, oliko ulko-ovi auki vai oliko minulla avain, mutta kun menimme sisälle istui isäni pimeässä keittiön penkillä. Ja kun laitoimme valot päälle, oli se kyllä näky mitä en unohda koskaan; äijä hyvin häpeissään, aivan jumalattomassa tuiskeessa ja puoli naamaa veressä. Sitä verta oli myös vaatteilla. Oli mennyt vissiin kaatumaan polkupyörällä ojaan kun kännissä ajeli. Äiti sai (yllättäen...) hirveän raivarin ja teki selväksi, että toi homma ei vetele, tai sitten vaihtuu minun osoitteeni. Eihän tämä isääni muuttanut silloin, enkä tarkalleen ottaen muista enää, että milloin asia muuttui. Mutta nykyään ei sitä miestä näe tuollaisessa humalassa, vaikkakin välillä kuppia ottelee. On vissiin ymmärtänyt omat rajansa, ja sitä myöten sitten rauhoittanut sitä alkoholinkäyttöä.

Tämä kuuluisi sitten varmasti enemmänkin huume-ketkuun, mutta menköön.
Isoveli(puoli) sitten taas. En tiedä milloin hän aloitti alkoholilla läträämään, mutta sen muistan, että jo 15-vuotiaana meni tupakkaa ja kannabista. Siinä se elämä sitten jatkui aineiden kanssa. En tiennyt muiden, vahvempien aineiden käytöstä ollenkaan, vaan sain tietää vasta sitten, kun vein häntä takaisin vieroitushoitoon lomalta. Tämä oli viimeinen kerta, kun näin veljeni elossa. Hän oli niin energinen, niin... selvä. En muista, koska viimeksi olisin nähnyt häntä niin elossa, niin kirkkaalla mielellä ja selviä sanoja ja lauseita puhuen, kun siihen asti on muistissa vain se hidas, ehkä hiukan jopa sammaltava puhe, sekä samea katse. Sanoin hänelle, että on hienoa, että hän on hakenut apua alkoholiongelmaansa. Sen jälkeen hän sanoi, ettei hän sen takia siellä vieroituksessa ole, vaan Subutexin takia. Sitten aloinkin ymmärtämään sen jatkuvan rahan lainaamisen. Olin ollut sokea sille, mihin hän niitä rahoja käytti ja miten paljon hän minulta lainasi. Laskin, että hän jäi minulle lopulta n. 1600 euroa velkaa. Mutta ei tämä velka tunnu enää missään. Se on vain rahaa. Se velka on pyyhitty pois.
Vahvimpia, mitä tiedän hänen käyttäneen on ollut fentanyylilaastari sekä sitten vieroitushoidossa käytetyt lääkkeet. Näitä löydettiinkin kuolemansyyntutkinnassa, sen vierestä löytyneen ruiskun lisäksi.
Miksi isoveljeni käytti huumeita? Emme saa koskaan tietää. Hänen isänsä ei koskaan tunnustanut häntä, eikä halunnut tietää hänestä mitään. Vaikuttiko se? Varmasti. Eikä varmastikaan äidin kanssa 22 vuotta yhdessä ollut isäpuoli auttanut asiaa, kun ei oikein koskaan kuulemma ottanut veljeäni omakseen. Toisin kuin isäni, joka kuulemma piti veljeäni enemmän omanaan, kuin tämä toinen isäpuoli. Äitimme arveli/arvelee, että veljeni lääkitsi ahdistustaan. Ja mistä se ahdistus sitten kumpusi? Emme saa tietää. Emme saa tietää edes sitä, että oliko kyseessä vahinko, vaiko ihan puhdas itsemurha. Veljeni oli puhunut joskus, että kun vain antaisi mennä. Hän kuoli elokuun alussa, syntymäpäivä on/oli joulukuussa, ja olisi täyttänyt 30-vuotta kuolinvuotenaan. Että hyvää joulua meille. Äidille, minulle sekä kahdelle pienemmälle veljelle.

Ja silti, olen sitä mieltä, että nykyiset rajoituksiin ja demonisointiin pohjautuvat tavat hillitä ihmisten alkoholinkäyttöä ei toimi. Olen myös sitä mieltä, nykyisen kaltainen huumepolitiikka ei vain toimi. Portugali on erittäin hyvä esimerkki tästä, kun huumekoukussa olevia kohdeltiin/kohdellaan uhreina sen että kohdeltaisiin kuin rikollista.
 
Kommentti: Pikkuveljeni, alkoholisti

Pakko laittaa tämä tänne. Erittäin hyvä ja osuva kirjoitus. Olen samaa mieltä Ullan kanssa siitä, että kyllä se alkoholisti sen annoksensa saa, tavalla tai toisella. Hinnasta ja saatavuudesta riippumatta.
Nimenomaan. Ja alkkarit eivät mitään keppanaa tai lonkeroa edes juo, vaan tiukkaa viinaa. Rajoituksia voi laittaa myyntiaikoihin ja -paikkoihin, mutta juopot löytävät keinonsa varmasti. Muuta kansaa ne vain kiusaavat.
 
Kaivelinpa hieman tietoa alkoholin verotuksesta, niin näpytellään tänne (cliff notes boldattuna).

Alkoholivero on keskioluella - ennen vuodenvaihteessa ilmeisesti tulevaa korotusta - 32,05€ per litra 100% alkoholia, eli 1/3 l oluesta:
4,7% -> 32,05€ * 0,047 / 3 = 0.5021€
4,5% -> 0.48075€
5,5% -> 0.5876€
5,3% -> 0.5662€
Tuon n. 9c hintaeron lisäksi ALV nostaa hintaa n. 1c per 1/3 l, eli nelosen hinnat pitäisivät olla samalla kaavalla 10c kalliimpia. K-kauppias kuitenkin lobbasi jossain artikkelissa hinnaksi halvimmillaan n. 1,3 - 1,5€ - älkää siis antako K-kauppiaan höpläyttää!

Lonkeroiden ym. (tislaustuotteesta sekoitettujen, eikä lestakiljujen) hinnasta en jaksanut laskea, määräytyykö se nk. välituotteen verotuksella vai väkevien, mutta Alkoholi- ja alkoholijuomavero mukaan 1/3 l 5.5% lonkerolla on alkoholiveroa 83c, mikä siis tarkoittaa 34c enemmän kuin 4.6% kepulla, ja tuohon päälle ALV:n tuoma lisä n. 34/8 = 4,25c - niin ko. halvimpien lonkeroiden ym. 5.5% sekoitusten hinnaksi tulisi vastaavasti siis n. 38c enemmän kuin 5.5% oluilla.

Näin siis ennen alkoholiveron nostoa vuodenvaihteessa, ja tästä nähdään, että ollaankin palattu takaisin "vanhan ajan" alkoholiverotukseen, eli tilanteeseen ennen v. 2004 alkoholiverojen laskemista alkoholituonnin vapautumisen pelossa (2003-2017 - koska veroa nostettiin viimeksi 2014 johon tuo päättyy):
e48a0a41-0721-491d-a570-4e188f4665e9

Edit: ja näyttäisivät lonkerot (tislatuilla volteilla) menevän väkevien törkeään pahoinpitelyyn rinnastettavalla verotuksella 45,55€ per litra 100% alkoholia, eli alkoholiveroa n. 0.8351€ per 1/3 l 5,5% juomaa. (Viinissä näyttäisi kuitenkin alkoholi olevan jotenkin terveellisemmässä muodossa, koska melkein puolet kevyemmin verotettua vaikka lonkeroita tuplasti vahvempaa)
Alkoholiverotus
 
Viimeksi muokattu:
Kaivelinpa hieman tietoa alkoholin verotuksesta, niin näpytellään tänne (cliff notes boldattuna).

Alkoholivero on keskioluella - ennen vuodenvaihteessa ilmeisesti tulevaa korotusta - 32,05€ per litra 100% alkoholia, eli 1/3 l oluesta:
4,7% -> 32,05€ * 0,047 / 3 = 0.5021€
4,5% -> 0.48075€
5,5% -> 0.5876€
5,3% -> 0.5662€
Tuon n. 9c hintaeron lisäksi ALV nostaa hintaa n. 1c per 1/3 l, eli nelosen hinnat pitäisivät olla samalla kaavalla 10c kalliimpia. K-kauppias kuitenkin lobbasi jossain artikkelissa hinnaksi halvimmillaan n. 1,3 - 1,5€ - älkää siis antako K-kauppiaan höpläyttää!

Lonkeroiden ym. (tislaustuotteesta sekoitettujen, eikä lestakiljujen) hinnasta en jaksanut laskea, määräytyykö se nk. välituotteen verotuksella vai väkevien, mutta Alkoholi- ja alkoholijuomavero mukaan 1/3 l 5.5% lonkerolla on alkoholiveroa 83c, mikä siis tarkoittaa 34c enemmän kuin 4.6% kepulla, ja tuohon päälle ALV:n tuoma lisä n. 34/8 = 4,25c - niin ko. halvimpien lonkeroiden ym. 5.5% sekoitusten hinnaksi tulisi vastaavasti siis n. 38c enemmän kuin 5.5% oluilla.

Näin siis ennen alkoholiveron nostoa vuodenvaihteessa, ja tästä nähdään, että ollaankin palattu takaisin "vanhan ajan" alkoholiverotukseen, eli tilanteeseen ennen v. 2004 alkoholiverojen laskemista alkoholituonnin vapautumisen pelossa (2003-2017 - koska veroa nostettiin viimeksi 2014 johon tuo päättyy):
e48a0a41-0721-491d-a570-4e188f4665e9

Edit: ja näyttäisivät lonkerot (tislatuilla volteilla) menevän väkevien törkeään pahoinpitelyyn rinnastettavalla verotuksella 45,55€ per litra 100% alkoholia, eli alkoholiveroa n. 0.8351€ per 1/3 l 5,5% juomaa. (Viinissä näyttäisi kuitenkin alkoholi olevan jotenkin terveellisemmässä muodossa, koska melkein puolet kevyemmin verotettua vaikka lonkeroita tuplasti vahvempaa)
Alkoholiverotus
tässä jo kaksi ihmetystä herättävää kummastusta, eli miksi a) viinien verotus on kaikista alhaisinta, vaikka taitaa viinit olla se densujen ykköskohde krapularyypyksi ja b) miten puhtaampi ja siten terveellisempi alkoholi lonkerosekoituksissa on huomattavasti vaarallisempaa kuin samanvahvuinen käymisteitse tuotettu sakka-hiivaseos?
 
Alkoholimyrkytyspotilasta eduskunnan pikkujouluihin hoitamaan hälytetty Päivi Räsänen Iltalehdelle: ”Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun tultiin hakemaan”

Lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) hälytettiin viime torstai-iltana myöhään venyneestä eduskunnan täysistunnosta auttamaan henkilöä, joka oli saanut alkoholimyrkytyksen samaan aikaan pidetyissä perussuomalaisten pikkujouluissa.

- Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun minua tultiin hakemaan. Siitähän on silloin lähdettävä, kun on vakava tilanne jossa lääkäriä tarvitaan. Koen, että siinä hetkessä toimin lääkärinä enkä kansanedustajana, ja siinä mielessä en henkilöstä ja hänen tilanteestaan puhu sen enempää, Räsänen kertaa Iltalehdelle.


Alkoholimyrkytyspotilasta eduskunnan pikkujouluihin hoitamaan hälytetty Päivi Räsänen Iltalehdelle: ”Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun tultiin hakemaan”

Että sellaiset pikkujoulut ja Räsäskä apuun ja heti. Eikä laki ole vielä edes voimassa, kyllä varmasti jotain vahvempaa on nautittu kun IV olutta tai Alkon Lonkeroa.:dead:
 
Alkoholimyrkytyspotilasta eduskunnan pikkujouluihin hoitamaan hälytetty Päivi Räsänen Iltalehdelle: ”Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun tultiin hakemaan”

Lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) hälytettiin viime torstai-iltana myöhään venyneestä eduskunnan täysistunnosta auttamaan henkilöä, joka oli saanut alkoholimyrkytyksen samaan aikaan pidetyissä perussuomalaisten pikkujouluissa.

- Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun minua tultiin hakemaan. Siitähän on silloin lähdettävä, kun on vakava tilanne jossa lääkäriä tarvitaan. Koen, että siinä hetkessä toimin lääkärinä enkä kansanedustajana, ja siinä mielessä en henkilöstä ja hänen tilanteestaan puhu sen enempää, Räsänen kertaa Iltalehdelle.


Alkoholimyrkytyspotilasta eduskunnan pikkujouluihin hoitamaan hälytetty Päivi Räsänen Iltalehdelle: ”Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun tultiin hakemaan”

Että sellaiset pikkujoulut ja Räsäskä apuun ja heti. Eikä laki ole vielä edes voimassa, kyllä varmasti jotain vahvempaa on nautittu kun IV olutta tai Alkon Lonkeroa.:dead:

Haisee kyllä aika hiton pahasti tämä juttu. Kummasti sopivasti juuri sillä hetkellä kun Päivin olisi pitänyt puhua alkoholin haitoista niin joku saa alkoholimyrkytyksen ja ketään muuta ei löydy koko talosta apuun kuin Päivi.
 
Alkoholimyrkytyspotilasta eduskunnan pikkujouluihin hoitamaan hälytetty Päivi Räsänen Iltalehdelle: ”Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun tultiin hakemaan”

Lääkäri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) hälytettiin viime torstai-iltana myöhään venyneestä eduskunnan täysistunnosta auttamaan henkilöä, joka oli saanut alkoholimyrkytyksen samaan aikaan pidetyissä perussuomalaisten pikkujouluissa.

- Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun minua tultiin hakemaan. Siitähän on silloin lähdettävä, kun on vakava tilanne jossa lääkäriä tarvitaan. Koen, että siinä hetkessä toimin lääkärinä enkä kansanedustajana, ja siinä mielessä en henkilöstä ja hänen tilanteestaan puhu sen enempää, Räsänen kertaa Iltalehdelle.


Alkoholimyrkytyspotilasta eduskunnan pikkujouluihin hoitamaan hälytetty Päivi Räsänen Iltalehdelle: ”Olin juuri pyytänyt puheenvuoroa, kun tultiin hakemaan”

Että sellaiset pikkujoulut ja Räsäskä apuun ja heti. Eikä laki ole vielä edes voimassa, kyllä varmasti jotain vahvempaa on nautittu kun IV olutta tai Alkon Lonkeroa.:dead:
Meinasko limuviina viedä nuoren? :nb:
 
Haisee kyllä aika hiton pahasti tämä juttu. Kummasti sopivasti juuri sillä hetkellä kun Päivin olisi pitänyt puhua alkoholin haitoista niin joku saa alkoholimyrkytyksen ja ketään muuta ei löydy koko talosta apuun kuin Päivi.

Meinasko limuviina viedä nuoren? :nb:

Niin, ja tyyppi ei ollut syönyt hyvin, joi tyhjään mahaan punkkua ja valkkaria, ei väkeviä. Sitten filmi poikki ja vähän laatoitusta. Seuraavana päivänä vähän rapula, vettä naamariin ja siitä eteenpäin... Kotona.


Nyt puhuu eduskunnan pikkujouluissa alkoholimyrkytyksen saanut avustaja: ”Filmi meni poikki, häpeä on kova”
 
Tähän vielä piti palata, kun olin luomassa pohtivaa silmäystä varastooni, mitä vien porukoille karpalolonkeron ohella mökille.

Toivottavasti nyt, kun tisleet vapautuvat ruokakauppoihin, päivittäisivät aikanaan tuota typerää maahantuontirajoitusta, jonka mukaan vaikkapa 33cl:aa 5,5% lonkeroa vastaa 33cl:aa 80% viinaa samassa tilavuudessaan.
Epäilyttävää tosin, rajoitetaanhan kuohuviinejäkin viinimäärässään.
 
Kyllä tarjonta lisää kysyntää. Esimerkkinä heräteostokset.
Varmasti oma kulutus kasvaisi jos joka paikasta saisi kaikkea hyvää. Siihen ei ole tottunut.
En silti vastustaisi.
 
Kyllä tarjonta lisää kysyntää. Esimerkkinä heräteostokset.
Varmasti oma kulutus kasvaisi jos joka paikasta saisi kaikkea hyvää. Siihen ei ole tottunut.
En silti vastustaisi.
Lyhyellä aikavälillä varmasti nousee jonkin verran.
Itse olen kyllä ulkomailla asuessani juonut vähemmän kuin Suomessa, vaikka asuintalon alakerrasta sai halpaa viina keskellä yötä. Ensimmäisellä kerralla oli toki se "karkkikauppafiilis", mutta kyllä se nopeasti meni ohi.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 248
Viestejä
4 579 460
Jäsenet
75 377
Uusin jäsen
Hannes7

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom