Valtiovarainvaliokunta puoltaa alkoholiveron korotuksia - oluen verotusta korotettaisiin 11 prosenttia ja viinien verotusta 13 prosenttia
Valtiovarainvaliokunta puoltaa alkoholiveron korotuksia - oluen verotusta korotettaisiin 11 prosenttia ja viinien verotusta 13 prosenttia
Valiokunnan ehdotuksen mukaan kaikkien mietojen, käymisteitse valmistettujen juomien veroa korotettaisiin 10,7 prosenttia, viinien 13 ja oluen 10,9 prosenttia.
Ns. välituotteiden veronkorotus olisi keskimäärin 9,5 ja väkevien alkoholijuomien viisi prosenttia. Korotusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta ja niillä tavoitellaan noin 100 miljoonan euron vuotuista lisäystä alkoholiverotuottoihin.
Valiokunnan mukaan esitys on linjassa pitkään noudatetun alkoholiveropolitiikan kanssa: veronkorotukset ovat vaikuttaneet valiokunnan mukaan keskeisesti siihen, että alkoholin kokonaiskulutus on laskenut tasaisesti tällä vuosikymmenellä.
Panimoliiton mukaan kaksi viimeisintä olutveron korotusta eivät ole kasvattaneet valtion verotuloja, mutta ovat ohjanneet kuluttajat ostamaan juomansa ulkomailta. Panimoliiton mukaan Suomessa verotetaan olutta jo nyt ylivoimaisesti raskaimmin EU-maista.
Hallituksessa kiistaa alkoholiverosta
Valtiovarainvaliokunnan mukaan esityksen vaikutusarvioihin liittyy poikkeuksellista epävarmuutta eduskunnassa samaan aikaan vireillä olevan alkoholilain kokonaisuudistuksen vuoksi.
Taloustutkimuksen mukaan nelosoluiden ja saman vahvuisten siidereiden, lonkeroiden ja juomasekoitusten hinnat saattavat laskea
lähes 40 prosenttia, jos alkoholilain uudistus menee läpi ja vahvempia juomia saisi myös kaupoista, kioskeista ja huoltamoilta.
Alkoholiveron korotuksista on ollut ristivetoa hallituksen sisällä. Kokoomus ja siniset ovat olleet sitä mieltä, että alkoholiveron korotukselle ei ole tarvetta, jos alkoholilain uudistukseen kuuluva prosenttirajan nosto ei mene läpi.
Hallitus esittää, että myyntipisteissä voisi myydä jatkossa korkeintaan 5,5-prosenttisia alkoholijuomia, kun prosenttirajana on tällä hetkellä 4,7. Hallituspuolueet
ovat sopineet, että kansanedustajat voivat äänestää lain ensimmäisessä käsittelyssä, jossa otetaan kantaa alkoholijuomien vahvuuteen, omantuntonsa mukaan.
Keskusta on pitänyt kiinni siitä, että alkoholiveroa tulee nostaa joka tapauksessa riippumatta siitä, saisiko kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla myydä jatkossa nykyistä vahvempia juomia.
Ja
Viron parlamentista taas uusi päätös - Viro ei sittenkään puolita alkoholiveron korotusta
Viron parlamentista taas uusi päätös - Viro ei sittenkään puolita alkoholiveron korotusta
Edukkaan alkoholin perässä matkustettaneen jatkossa yhä enemmän Viron ja Latvian rajaseudulle.
Viro aikoo sittenkin korottaa alkoholiveroa helmikuun alusta alkaen.
Viro jatkaa poukkoiluaan alkoholiveron korotusten suhteen, eikä sittenkään luovu ensi helmikuuksi kaavailluista uusista kymmenien prosenttien korotuksista.
Viron pitkään jatkuneet rajut alkoholiveronkorotukset ovat jättäneet valtion paitsi kymmenien miljoonien eurojen verotuloista. Iso osa virolaisia ja myös suomalaiset viinaturistit hakevat nykyään juomalastinsa Latvian puolelta, jossa hinnat ovat huomattavasti halvempia.
Osa Viron ministereistä onkin pelästynyt veronkorotuksista aiheutuvia verorahojen menetyksiä ja luvannut, että ensi helmikuun korotukset puolitetaan. Helmikuun alussa Viron on määrä nostaa olut- ja viiniveroa molempia noin 20 prosenttia.
Tiistaina Viron parlamentin valtiovarainvaliokunta kuitenkin päätti, ettei tulevista korotuksista luovuta vaan ne asetetaan helmikuussa voimaan täysmääräisesti. Valiokunta teki päätöksensä äänestyksessä.
Valiokunnan päätös merkitsee sitä, että yhä useampi suomalainenkin löytää jatkossa tiensä Viron ja Latvian rajaseudun varastomyymälöihin, joista voi jo nyt saada olutpakkauksen 60-70 prosenttia halvemmalla kuin Tallinnasta. Parhaillaan rajakauppoja laajennetaan entistäkin suuremmiksi.
Veronkorotuksia vastustavat virolaispoliitikot aikovat nyt etsiä uusia keinoja, joilla korotukset saataisiin torpattua ja suomalaiset viinaturistit pidettyä Tallinnassa.